کپک زدن شور گل کلم یکی از چالش های همیشگی در نگهداری از شور است. عوامل مختلفی باعث کپک زدن شور می شوند. در این مقاله از شادمگ به بررسی این عوامل و روش های نگهداری از شور پرداخته ایم.
علت کپک زدن شور گل کلم
نمک کم در شور
یکی از علت های اصلی کپک زدن شور گل کلم استفاده از نمک کم برای آب شور هست . در خیلی از مواقع برای اینکه شور بیش از اندازه طعم شوری نگیره مقدار نمکی که برای شور استفاده میشه کم هست و همین موضوع باعث کپک زدن شور میشه . پس برای اینکه شور گل کلمتون کپک نزنه بهتره که هنگام طرز تهیه شور گل کلم به مقدار کافی نمک داخلش بریزید.
قاشق کثیف
برای خالی کردن شور از ظرف اصلی به ظرف هایی که قراره شور در اون ها شور سرو بشه حتما از قاشق یا ملاقه تمیز استفاده کنید تا شور کپک نزنه. استفاده از قاشق یا ملاقه تمیز هم دومین راه جلوگیری از کپک زدن شور گل کلم هست
شیشه یا ظرف کثیف یا خیس
سومین نکته ای که می تونیم با استفاده از اون از کپک زدن شور گل کلم جلوگیری کرد توجه به تمیزی و خشک بودن ظرفی هست که قراره شور رو در اون نگهداری کنید . اگر ظرف تون تمیز نباشه و یا خیس باشه احتمال کپک زدن شور زیاده . بهترین ظرف برای نگهداری شور گل کلم ظروف شیشه ای هست .
محل نگهداری
شور گل کلم به شدت به گرما حساس هست . الان که در اکثر شهر ها هوا خنک هست میشه خارج از یخچال تو یه جایی که سایه هست نگهداری اش کرد ولی بهتر هست که شور گل کلم رو برای اینکه کپک نزنه داخل یخچال نگهداری کنید تا خیالتون راحت باشه
درب ظرف رو ببندید
پنجمین روشی که به سادگی می تونید از کپک زدن شور گل کلم جلوگیری کنید رعایت همین نکته ساده است . بعد از هر بار استفاده از شور درب ظرف رو محکم ببندید تا تماس شور رو با هوا کمتر کنید
نکات مهم برای پیشگیری از کپک زدن شور گل کلم
- مواد شور و ظرفی که می خواهید مواد را داخل آن بریزید، کاملا خشک باشد، تا ترشی کپک نزند.
- پس از اضافه کردن آب نمک، به این علت که مواد، مقداری از آب نمک را جذب میکنند سطح آب نمک پایینتر میرود.
- پس دقت کنید که حتما آب نمک روی تمام شورها را بپوشاند و بالاتر باشد ،چون سبزی هایی که بیرون از آب نمک بمانند کپک میزنند.
- برای جلوگیری از کپک زدن ، می توانید میتوانید چند عدد گل پر به آن اضافه کنید.
علت لزج شدن شور
نکته دیگر اینکه گاهی دیدهاید شور شما دچار لزج یا لیزی هست حتما داخل شیشه شور هوا وارد شده و یکی از علتهای دیگر آن کم نمک بودن آن است.
برای هر یک لیتر آب نصف پیمانه سرکه سفید استفاده کنید یا به طور دقیق از هر یک لیوان آبی که استفاده میشود، ۲ قاشق غذاخوری نمک استفاده کنید.
اگر حین درست کردن شورتان احساس کردید شور شما بیش از حد شور شده چکار کنیم؟
اگر حین درست کردن شور متوجه شوری آب آن شدید میتوانید آب جوشیده سرد شده را آماده کنید و کمی از آب شیشه خالی کنید و کمی به آب جوشیده شده سرکه اضافه کنید و دوباره روی شیشه بریزید. اما اگر بعد از مدتی از استفاده متوجه شوری شدید میتوانید شورتان را هنگام استفاده زیر شیر سرد بگیرید تا شوری آن کم شود. اما هنگام درست کردن به نمک آن دقت کنید.
زمانی که میخواهید آب جوشیده سرد شده را روی مواد بریزید اگر ولرم باشد بهتر است در حدی که نه سرد باشد و نه طوری که دست را بسوزاند.
روش نگهداری شور گل کلم
شور را در یخچال نگه دارید. تا زمانی که در بطری شور گل کلم باز نشود، میتوانید آن را در بیرون از یخچال و البته در جای خنک نگهداری کنید. ولی وقتی در بطری باز شد باید در یخچال نگهداری شود که کپک نزند.
برای استفاده از آن از قاشق تمیز استفاده کنید.
در بطری را محکم ببندید که هوا نکشد و کپک نزند.
طرز تهیه شور با ماندگاری بالا
مواد لازم
خیار، کرفس، گل کلم، هویج، سبزیجات معطر شامل ترخون، شبت، سیر، فلفل سبز تند، سرکه، پودر گلپر
مراحل طرز تهیه شور
ابتدا ظرفهای مخصوص را به خوبی شسته و خشک کنید، سبزیجات فوق را به جز خیار، گل کلم، سیر و فلفل خرد کرده و پس از شست وشو در معرض هوا قرار دهید تا کاملاً خشک شوند، فلفلها و خیارها را به صورت درسته و گل کلمها را نیز به همان ترتیب با حفظ فرم اصلی با دست از یکدیگر جدا کنید تا به صورت گل کلمهای کوچکی درآیند. خرد کردن گل کلمها با چاقو زیبایی شور را از بین میبرد.
سیرها را نیز به حالت حبهای مورد استفاده قرار دهید. سبزیجات معطر را نیز پاک کرده و خوب بشویید سپس به قطعات حدود ۱۰ سانتیمتری با ساقه خرد کنید. پس از آنکه کلیه مواد آماده شد، خیار و سبزیجات دیگر شامل گل کلم، هویج، کرفس همچنین سبزیجات معطر، سیر، فلفل و پودر گل پر را به صورت لایه لایه درون ظرف قرار دهید به ترتیبی که یک ردیف مواد شور و ردیف دیگر با سبزیجات معطر، سیر، فلفل و پودر گل پر پر شود. سپس قابلمهای را از آب پر کرده و به میزان هر ۲ لیوان آب ۱ قاشق غذاخوری نمک به آن اضافه کنید. در ضمن در صورت تمایل به مواد فوق میتوانید مقداری سرکه نیز بیفزایید، سرکه طعم خوبی به شور میدهد.
برای هر شیشه یک کیلوگرمی شور، نصف استکان سرکه کافی است. البته میزان سرکه رابطه مستقیمی با ذائقه افراد دارد. در صورتی که نمیخواهید از سرکه استفاده کنید، آب را درون قابلمه آلومینیویی بجوشانید، زیرا که در غیر این صورت قابلمه سیاه خواهد شد.
پس از آنکه محلول آب و نمک و در صورت تمایل سرکه به نقطه جوش رسید، قابلمه را از روی حرارت برداشته و برای مدت کوتاهی صبر کنید تا دمای آن پایینتر آید. هنگامی که دما از ۱۰۰ درجه سانتیگراد به ۸۰ یا ۷۰ درجه رسید یا به اصطلاح از حرارت افتاد، محلول حاصل را درون ظرف پر از مواد شور تا اندازهای بریزید که ظرف لبالب با محلول پر شده و روی سطح مواد را کاملاً بپوشاند. سپس در ظرف را محکم بسته و دو یا سه روز در محلی گرم و در صورت امکان در مقابل تابش خورشید قرار دهید. پس از طی این مدت زمان آن را به یخچال یا محل سرد دیگری منتقل کنید.
چند نکته مهم
- مراقب باشید تمام مواد و حتی ظرف آنها خوب خشک شده باشند. وجود نم و قطرهای آب سبب کپک زدن شور شما خواهد شد.
- کاربرد ظروف شیشهای از ظروف پلاستیکی بهتر است.
- برخی معتقدند استفاده از چند عدد نخود خام در لابه لای مواد، سرعت آماده شدن شور را بالا میبرد.
- عدهای با قراردادن تکهای نان سنگک بر روی کلیه مواد و در دهانه ظرف از آن به عنوان مخمر استفاده میکنند.
- برای انداختن خیارشور، از خیارهای سالم و ترد استفاده کنید.
- به سبزیجات معطر یاد شده برگ کرفس و گشنیز هم میتوان اضافه کرد.