علائم آلرژی بهاره را می شناسید ؟ بعید نیست این روزها شما هم این علائم را داشته باشید و خیلی بی اهمیت از کنار این علائم رد شوید. نباید آلرژی بهاره را دست کم بگیرید. ابن مقاله شادمگ شما را با علائم آلرژی بهاره آشنا می کند.
آلرژی فصل بهار چیست؟
شکوفه های درختان گرچه برای ما صحنه زیبایی را خلق می کنند، اما موجب تشدید علائم آلرژی در برخی افراد می شود. آلرژی فصل بهار در این افراد با تب یونجه، عطسه و آبریزش بینی همراه می شود.
آلرژی فصل بهار، به عنوان یک نوع آلرژی فصلی، به واکنش غیرطبیعی بدن در برابر آلرژنهای وجود در هوا در فصل بهار اشاره دارد. آلرژنها موادی هستند که در برخی افراد واکنش آلرژیک ایجاد میکنند. در فصل بهار، آلرژنهایی مانند گرده گلها، قارچها، شاید درختان و گیاهان مختلف و حتی قطرات آب گلها و گیاهان در هوا موجود میشوند.
وقتی که فردی که به آلرژن حساس است، با آلرژن تماس پیدا میکند، سیستم ایمنی بدن از واکنشی به نام “آنافیلاکسی” استفاده میکند. در این واکنش، بدن ترشحات شیمیایی مانند هیستامین را آزاد میکند که علائم آلرژی را ایجاد میکنند.
علائم آلرژی فصل بهار ممکن است شامل عطسههای مکرر، خارش چشم، سرفه، قرمزی بینی، خستگی و تورم بینی باشد. در برخی از موارد، آلرژی فصل بهار میتواند به شدت تحت تأثیر قرار گیرد و بر کیفیت زندگی فرد تأثیر بسزایی بگذارد.
تشخیص و مدیریت آلرژی فصل بهار توسط پزشکان انجام میشود که شامل تاریخچه پزشکی، آزمایشات آلرژیک، و مشاهده علائم و نشانههای بیمار است. درمان شامل مصرف داروهای ضدآلرژیک، استفاده از ماسکهای تنفسی، تغییرات در رفتارهای زندگی و در موارد شدیدتر، درمانهای آلرژنی یا روان درمانی باشد.
توجه داشته باشید که آلرژی فصل بهار میتواند شدت بالا داشته و اختلال شدید در کیفیت زندگی ایجاد کند ولی با مراجعه به متخصص آلرژی و استفاده از درمان های دارویی تا حد زیادی قابل کنترل و مدیریت است.
علت آلرژی فصل بهار
ما در کشور زیبا و وسیعی زندگی می کنیم که گاه اختلاف درجه حرارت از شمال به جنوب کشور به حدود ۴۰ درجه سانتی گراد می رسد. بنابر این شروع بهار در هر استان در زمان متفاوتی روی می دهد. بیش تر درختان در فصل بهار گرده افشانی می کنند. گرده ها به حدی کوچک هستند که می توانند به راحتی با کمک باد جا به جا شوند.
بهار شهر تهران از نیمه دوم بهمن شروع می شود. اغلب درختان در فصل بهار گرده افشانی می کنند و به این واسطه از انقراض خود جلوگیری می نمایند.
این گرده ها به قدری کوچکند که کیلومتر ها به وسیله وزش باد جا به جا می شوند البته توجه داشته باشید که فقط درختان نیستند که گرده افشانی میکنند بلکه سایر گیاهان از خانواده چمن ها و علفهای هرز نیز برای بقای نسل خود گرده های خود را در هوا پراکنده می کنند.
سیستم ایمنی بدن اشتباهاً گرده های گیاهان را به عنوان خطر تلقی کرده و برای مبارزه با آنها آنتی بادی ترشح مینماید. هیستامینی که در بدن ترشح می شود، موجب به وجود آمدن یک سری علائم می گردد.
چه گیاهانی باعث حساسیت فصل بهار میشوند؟
گیاهانی که بیشتر باعث آلرژی میشوند شامل موارد زیر است:
- درخت توسکا یا رازدار
- صنوبر
- زبان گنجشک
- راش
- سرو
- چاودار
- جو دوسر
- چمن باغ
علائم آلرژی فصل بهار
علائم آلرژی های بهاره شامل عطسه های پشت سر هم صبحگاهی، خارش و آبریزش بینی، ریزش اشک، خارش و قرمزی چشم است. به طور کلی علائم آلرژی فصل بهار ممکن است شامل مجموعهای از علائم باشد که به واسطه واکنش بدن به آلرژنهای موجود در هوا در این فصل ایجاد میشوند. برخی از علائم شایع آلرژی فصل بهار عبارتند از:
عطسه
عطسههای مکرر و شدید ممکن است نشانه آلرژی فصل بهار باشند.
سردرد
برخی افراد در اثر آلرژی فصل بهار با سردرد مواجه میشوند.
خارش چشم
خارش، قرمزی و تحریک چشم میتواند یک نشانه آلرژی باشد.
آبریزش چشم
افراد مبتلا به آلرژی فصل بهار ممکن است دچار آبریزش چشم شوند.
تورم و قرمزی بینی
قرمزی و تورم بینی از جمله علائم شایع آلرژی فصل بهار است.
سرفه و عطسه پشت سر هم
سرفه و عطسه پشت سر هم میتواند نشانه واکنش آلرژیک باشد.
خارش و قرمزی پوست
برخی افراد در اثر آلرژی فصل بهار با خارش و قرمزی پوست مواجه میشوند.
خستگی و کاهش انرژی
در برخی موارد، آلرژی فصل بهار میتواند باعث خستگی و کاهش انرژی شود.
تشخیص آلرژی فصل بهار
تشخیص آلرژی فصلی می بایست توسط متخصص آلرژی صورت پذیرد. تست حساسیت پوستی بهترین راه برای کشف علت اصلی علائم شما می باشد. به این منظور مقداری از ماده آلرژی زا بر روی سطح پوست شما قرار داده می شود و واکنش بدن شما نسبت به آن ماده سنجیده می شود.
همچنین می توان مقدار کمی از ماده آلرژی زا که رقیق شده است را به زیر پوست بازو یا پشت تزریق نمود و سپس واکنش بدن را نسبت به آن بررسی نمود. این بررسی گاهی اوقات با آزمایش خون نیز قابل انجام می باشد.
درمان خانگی آلرژی بهاره
علاوه بر مواردی که گفته شد، میتوانیم اقدامات زیر را برای بهبود علائم آلرژی در منزل انجام دهیم:
تمیز نگه داشتن هوای داخل خانه
شما میتوانید در خانه برای سیستمهای گرمایشی و تهویهای که دارید از فیلترهای با کارایی بالا استفاده کنید. هوای داخل خانه را خشک نگه دارید. همچنین از دستگاه تهویه استفاده کنید.
شستشوی سینوسها
یک ظرف مخصوص شست و شوی بینی و بطری با قابلیت فشار از داروخانه تهیه کنید. بینی خود را با محلولهای نمکی شستشو دهید. برای تهیه محلول نمک میتوانید از آب مقطر یا آب جوشیده سرد شده استفاده کنید. شستشوی مستقیم باعث خارج شدن آلرژن ها از بینی شما میشود.
طبق تحقیقات انجام شده کوئرستین مادهای که در سیب، چای سیاه و پیاز وجود دارد میتواند آزادسازی هیستامین را مهار کند.
استفاده از ماسک
زمانی که از خانه خارج میشوید یا مشغول جاروبرقی در خانه هستید میتوانید از ماسک استفاده کنید.ماسک از ورود ذرات معلق که در هوا وجود دارند مثل گردههای گیاهان که باعث تشدید آلرژی میشود جلوگیری کند.
تغذیه سالم
یکی از واجبات سلامتی استفاده از تغذیه سالم است. در پژوهشهای پزشکی مشخص شده که استفاده کردن از غذاهای مفید مثل میوهها، سبزیها و مغزها باعث بهبود علائم آلرژی میشوند.
نوشیدن مایعات به مقدار زیاد
از آنجایی که آلرژی باعث افزایش مخاط در بینی و عقب حلق میشود، نوشیدن زیاد مایعات باعث رقیق شدن و دفع راحتتر این مخاط میگردد. درصورتی که جمله های آلرژیک شما تداوم یافت، حتما به دکتر آلرژی مراجعه کنید. در آلرژی شدید کودکان در بهار نیز، مراجعه به دکتر آلرژی کودکان بسیار کمک کننده است
بخور گرم
با نرم کردن راه هوایی بینی باعث رفع گرفتگی آن میشود.
طب سوزنی
برخی تحقیقات نشان داده طب سوزنی میتواند در برطرف کردن علائم موثر باشد.
درمان دارویی حساسیت بهاری
برخی داروهایی که برای درمان حساسیت فصلی استفاده میشوند نیاز به تجویز پزشک دارند، در حالی که بعضی از آنها را میتوان بدون نیاز به نسخه و با مشورت با دکتر داروساز از داروخانه تهیه کرد.
داروهای مورد استفاده در درمان آلرژی بهاری به شرح زیر است:
- آنتی هیستامینها
- کورتیکواستروئیدهای مورد استفاده برای بینی
- ضد احتقانها
- مسدودهای گیرندههای لکوترین
- قطره های چشمی
- اسپریهای بینی
گاهی اوقات از ایمونوتراپی برای حساسیت زدایی نسبت به ماده آلرژن استفاده میشود.
درمان آلرژی با طب سنتی
استفاده از غذاهای مناسب فصل بهار
غذاهایی مانند بورانی اسفناج، بورانی شبدر و یونجه، آش، قره قروت،کاهو سکنجبین و سمنو از بهترین و سبک ترین غذاهایی هستند که برای فصل بهار توصیه میشوند و ویتامین و انرژی زیادی دارند. نوشیدن آب دوغ، آب ماست، ماءالشعیر سنتی که مواد شیمیایی نداشته باشد، شربت آلبالو، لیمو، سکنجبین، غذاهایی با طبع گرم و خشک، شیرینی و گوشت زیاد برای این فصل توصیه میشود.
دمنوشهای ضد خارش و درد گلو
بسیاری از افرادی که مبتلا به حساسیت فصلی هستند از خارشگلو شکایت دارند. این خارش گاهی آنقدر زیاد میشود که فرد کلافه میشود. در طب سنتی برای این افراد دمنوشهایی پیشنهاد میشود، که یک بار در روز نوشیدن آن توصیه میشود.
ده گرم گل بنفشه و شکرتیغال را در دو لیوان آب بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید. آن را بجوشانید تا به اندازه یک لیوان از آن باقی بماند. دمنوش حاصل را صاف کنید و قبل از خواب بخورید. افرادی که خارش گلوی شدیدتری دارند میتوانند علاوه بر شب صبح بعد از بیدار شدن هم یک لیوان دیگر میل کنند.
پیشگیری از آلرژی بهاری
برای پیشگیری از بروز علائم، بهتر است مواجهه با آلرژن را به حداقل برسانیم.
در این جا چند راه ساده که برای اجتناب از ماده آلرژن کارآمد هستند را مرور میکنیم:
در روزهایی که باد میوزد، بهتر است در منزل بمانیم. بهترین زمان برای بیرون رفتن بعد از بارش باران است.
بهتر است چمنهای منزل را در حد کوتاه نگه داریم.
لباسهایی که بیرون منزل پوشیدهایم را بلافاصله بعد از امدن به خانه درآورده و دوش بگیریم تا گرده ها و مواد آلرژن روی پوستمان باقی نماند.
وقتی بیرون میرویم ماسک بزنیم.
پنجرههای خانه را بسته نگه داریم.
مدت زمان کمتری بیرون بمانیم.
از کنده درختان خشک شده و پوسیده دوری کنیم.
ملحفههای رختخواب را هر هفته شستشو دهیم.
کفشها را قبل از ورود به منزل دربیاوریم.
حداقل هفتهای یک بار خانه را با جاروی برقی تمیز کنیم.
غذاهای تشدیدکننده آلرژی
اگر آلرژی دارید، از این غذاها و دیگر غذاهای آلرژی زا اجتناب کنید.
- الکل
- کافئین
- لبنیات
- شکلات، قند و شیرین کنندههای مصنوعی
- بادام زمینی
- غذاهای فراوری شده
- خربزه
- موز
- خیارها
- دانههای آفتابگردان
- حلزون صدفدار
- آبمیوه بطری
- بابونه
- گندم، سویا
برنامه غذاهای بهبود دهنده آلرژی فصلی
اگر آلرژی دارید، این غذاها به بهبود آلرژی فصلی شما کمک خواهند کرد و در عین حال سیستم ایمنی بدن شما را تقویت میکنند.
- عسل محلی
- غذاهای گرم و تند
- آب استخوان
- غذاهای غنی از پروبیوتیک
- آناناس
- سرکه سیب
- سبزیجات تازه
- گوشت خام ارگانیک که حیوان فقط با علف تازه تغذیه شده باشد.
- مرغ محلی
- ماهی تازه
عسل محلی در این لیست اولین مورد است. در یک مطالعه کنترل شده تصادفی منتشر شده در آرشیو بین المللی آلرژی و ایمونولوژی، بیمارانی که به طور قابل توجهی مصرف عسل داشتند بهتر از بیمارانی که داروهای آلرژیک را مصرف میکردند، قادر بودند علائم آلرژیک را کنترل کنند.
عسل محلی در جهت از بین بردن علائم آلرژیک کار میکند زیرا حاوی گردههای محلی است که باعث آلرژی شما میشود. چند قاشق غذاخوری هر روز میتواند خارش چشم، آبریزش، گرفتگی و علائم عمومی تب یونجه را از بین ببرد.