جزیره‌ آشوراده

گروه سفر شادمگ اینبار به تنهای جزیره دریای خزر سفر کرده است. اگر شما هم دوست دارید سفر به جزیره‌ آشوراده را تجبه کنید این مطلب را مطالعه کنید.

آشوراده کجاست؟

آشوراده بزرگ‌ترین جزیره‌ ایرانی دریای کاسپین است که در مرکز شبه جزیره میانکاله‌ بندر ترکمن قرار دارد. بندر ترکمن، یکی از بنادر شمالی ایران و یکی از مشهورترین بنادر سواحل شرقی دریای کاسپین است که در استان گلستان واقع شده است. ساحل بندر ترکمن، نزدیک‌ترین ساحل دریا به شهر گرگان است.

جزیره آشوراده در ۱۰ کیلومتری بندر ترکمن واقع شده است و تنها ۴۰ کیلومتر با گرگان فاصله دارد. این جزیره از شمال به دریاچه کاسپین، از شرق به تنگه‌ای باریک به نام «تنگه چپق‌اوغلی»، از غرب به کانال طبیعی خزینی و ادامه شبه جزیره میانکاله و از جنوب به خلیج گرگان منتهی می‌شود.

 

جزیره‌ آشوراده

طول جغرافیایی آشوراده، ۵۳۸,۵۰۰ و عرض جغرافیایی آن ۳۶۸,۳۳۳ است. این جزیره، یکی ازمحبوب‌ترین دیدنیهای استان گلستان است و هر سال، گردشگران زیادی از آن دیدن می‌کنند.

جزیره زیبای آشوراده

آشوراده، نام یک جزیره در مرکز شبه جزیره میان کاله بود. این جزیره در طول سده‌های گذشته با بالا آمدن سطح آب دریای کاسپین، توسط کانال طبیعی «خزینی» از توده اصلی خشکی خود، یعنی شبه جزیره میانکاله جدا شد.

ارتفاع آشوراده از سطح دریاهای آزاد، ۲۶ متر است. در بیشتر منابع تاریخی آمده است که آشوراده در ابتدا یک مجتمع‌الجزایر متشکل از سه جزیره بوده است؛ دو جزیره‌ شرقی کوچک و یک جزیره‌ غربی بزرگ؛ اما با بالا آمدن سطح آب، دو جزیره کوچک انتهای آن در آب فرو رفت و در حال حاضر، تنها یک جزیره باقی مانده است.

جزیره اصلی آشوراده تا چند سال پیش ۱۲۰۰ هکتار وسعت داشت؛ اما سیل و بالا آمدن سطح آب دریا سبب شد تا تنها ۴۰۰ هکتار آن باقی بماند.

جزیره آشوراده از چند جهت دارای اهمیت است. این جزیره در سال ۱۳۵۴، به‌عنوان یکی از ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره در جهان (مناطق حفاظت‌شده‌ زیستی بین‌المللی) معرفی شد و به ثبت جهانی رسید.

جزیره آشوراده، یکی از مهم‌ترین تالاب‌های جهان در لیست کنوانسیون جهانی رامسر است و به‌عنوان یکی از ۵۹ منطقه‌ بین‌المللی ذخایر طبیعی ثبت شده (در سال ۱۳۵۹) و مهم‌ترین پناهگاه‌های حیات وحش ایران شناخته می‌شود.

تاریخچه جزیره‌ آشوراده

آشوراده در دوره حکومت صفویان به‌عنوان یک شکارگاه مورد توجه قرار می‌گیرد. جزیره آشوراده، تاریخ پرماجرایی دارد. این جزیره با توجه به موقعیت جغرافیایی خود و همچنین موقعیت طبیعی زیستگاهی جزیره، همواره در طول تاریخ مورد توجه بوده است.

به گفته کارشناسان، شبه جزیره‌ میانکاله که آشوراده در گوشه‌ای از آن قرار دارد، احتمالا روی آبرفت‌های دلتایی رودخانه‌ گوهرباران نکا به‌وجود آمده است.

برخی مورخان بر این باور هستند که آشوراده در واقع همان جزیره «آبسکون» بوده است که سلطان محمد خوارزمشاه در زمان حمله مغول به ایران، به آن گریخت و در سال ۱۲۲۰ میلادی بر اثر بیماری در همین جزیره درگذشت.

آشوراده در دوره حکومت صفویان به‌عنوان یک شکارگاه مورد توجه قرار می‌گیرد و دربار، دژها و قلعه‌هایی برای اقامت در این جزیره می‌سازد.

البته باید بدانید که به نام آشوراده برای این جزیره تا قبل از دوره حکومت قاجار در هیچ کتاب تاریخی یا سفرنامه‌‌ای اشاره نشده است. در دوره قاجار، حوادث مهمی در آشوراده اتفاق می‌افتد و نام این جزیره از آن زمان به بعد در بسیاری از منابع تاریخی با نام آشوراده دیده می‌شود.

جزیره‌ آشوراده

آشوراده در گذر زمان

ساخت آشوراده طبق برخی منابع تاریخی به خواست و کوشش پطر کبیر برمی‌گردد که قصد داشت مرزهای روسیه را گسترش دهد، بر شمال ایران چیره شود و به هندوستان دست‌اندازی کند.

اما این اهداف با مرگ پطر کبیر و آغاز حکومت نادرشاه افشار در ایران به سرانجام نرسید و روس‌ها مجبور به عقب‌نشینی شدند. در این دوره، تجارت بین شمال ایران و روس‌ها دچار وقفه شد و شورش ترکمن‌ها نیز اوضاع تجارت را بدتر کرد.

ووانویچ در سال ۱۷۸۱ میلادی قصد داشت تا یک تقطه تجاری جدید و یک پایگاه نظامی برای حمایت از آن در منطقه انزان و به‌دور از مناطق ترکمن‌نشین بسازد.

با مخالفت آقا محمد خان قاجار به نتیجه نرسید. در ادامه جنگ‌های بین روسیه و ایران که در نهایت منجر به امضای عهدنامه گلستان و ترکمانچای در زمان حکومت فتحعلی شاه شد، فرصتی مناسب در اختیار روس‌ها قرار گرفت.

آشوراده در آن دوران، مبدا و مقصد کشتی‌های تجاری فراوانی بود و اهمیت تجاری فوق‌العاده‌ای داشت؛ به همین دلیل، این منطقه از مناطق مورد مناقشه سیاسی میان ایران و روسیه بود؛ مناقشاتی که گاهی به‌شکل درگیری میان ترکمن‌های حامی ایران و ترکمن‌های حامی روسیه بروز می‌کرد.

در دوره محمد شاه قاجار، راهزنان و دزدان دریایی ترکمن در آشوراده و برخی از مناطق شبه جزیره‌ میانکاله زندگی می‌کردند. قیات خان، یکی از رهبران ترکمن‌های جعفربای (ترکمن‌های حامی روسیه و مخالف ایران) به استرآباد (گرگان کنونی) حمله کرد و پس از غارت و گروگانگیری، دستور داد که سربازان اسیر شده دولت را در دریا غرق کنند.

اگه میخوای برای مسافرت در پاییز بهت خوش بگذره این جاها رو از دست نده

پس از این اتفاق، محمد شاه قاجار تصمیم گرفت که ترکمن‌ها را سرکوب کند؛ اما آن‌ها در جزیره‌ آشوراده استقرار داشتند و وی برای رسیدن به آن‌ها نیاز به کشتی جنگی داشت.

محمد شاه قاجار برای غلبه بر ترکمن‌های جزیره آشوراده دست به دامان روس‌ها شد؛ زیرا طبق عهدنامه‌های میان دو کشور، تنها روس‌ها حق کشتیرانی جنگی در دریای کاسپین را داشتند و می‌توانستند شورشیان را سرکوب کنند.

حضور روس ها در جزیره‌ آشوراده

روس‌ها که از ۱۰ سال قبل، متوجه اهمیت ویژه منطقه شمال ایران، به‌خصوص جنوب شرقی دریای کاسپین شده بودند، به‌سرعت پنج کشتی جنگی خود را در ساحل آشوراده مستقر کردند و وارد منطقه شدند.

روس‌ها در اولین اقدام خود، شبه جزیره میانکاله را تصرف کردند و پایگاه نظامی خود را در بخش شرقی جزیره ساختند.

جالب است بدانید که پیش از ورود کشتی‌های روس به منطقه، اردشیر میرزا والی مازندران توانسته بود که ترکمن‌های شورشی را سرکوب کند و روس‌ها نه‌تنها کمکی به سرکوب شورشیان نکردند، بلکه پس از رسیدن به خلیج حسینقلی، داد و ستد با ترکمانان را پایه‌ریزی کردند.

پس از این اتفاق‌ها، روس‌ها برای سالیان متمادی از جنگ جهانی اول تا پایان جنگ جهانی دوم، جزیره آشوراده را اشغال کردند.

روس‌ها پس از اشغال جزیره آشوراده، در آن پادگان نظامی، درمانگاه، خانه‌های مسکونی و یک کلیسای چوبی ساختند.
آنها تامین امنیت کشتی‌های تجاری خود از یک سو و مشخص نشدن وضعیت مالکیت این جزیره در معاهدات ایران و روسیه را از سوی دیگر به‌عنوان دلایل حضور خود در این جزیره بیان کردند.

سپس روس‌ها پس از این توافق در جزیره آشوراده، پادگان نظامی، درمانگاه، خانه‌های مسکونی و یک کلیسای چوبی ساختند.

جزیره‌ آشوراده

سفیر انگلیس در رشت در آشوراده

«ایبوت»، سفیر انگلیس در رشت، چند سال پس از تصرف آشوراده از این جزیره بازدید کرد و چگونگی استقرار روس‌ها و بناهای موجود در آنجا را شرح داد.

وی، چهار سال بعد دوباره به این جزیره سفر کرد و شرح کامل‌تری را ارائه داد. گفتن این نکته ضروری است که آشوراده در آن زمان، محلی برای رقابت‌های استعماری روسیه تزاری و بریتانیا بود.

کشمکش‌های سیاسی و نظامی ایران و روسیه بر سر جزیره‌ آشوراده در دوران حکومت ناصرالدین شاه و دوره صدارت میرزا تقی خان امیرکبیر به اوج خود رسید.

در نهایت پس از سقوط تزارها، انقلاب کمونیستی روسیه و تشکیل دولت شوروی، در ۲۶ فوریه سال ۱۹۲۱، عهدنامه‌ مودت ایران و روسیه در مسکو به امضای دو طرف رسید و روسیه در این عهدنامه تعهد داد که به اشغال آشوراده پایان دهد.

در این عهدنامه، فیروزآباد و اراضی اطراف آن نیز که در ۲۸ مه ۱۸۹۲ از طرف ایران به روسیه انتقال داده شده بود، به ایران پس داده شد.

از زمان اشغال جزیره‌ آشوراده توسط روس‌ها هیچ اثری باقی نمانده است. کلیسای چوبی ساخته شده توسط روس‌ها به‌طور کامل از بین رفته است .

قلعه‌ روس‌ها

قلعه‌ روس‌ها نیز که در زمان پهلوی اول مرمت شده بود و با تغییر کاربری به‌عنوان پاسگاه ژاندارمری از آن استفاده می‌شد، تخریب شده است. خانه‌ وزیرمختار روس نیز در حال تخریب است.

آشوراده پس از آزادسازی و خروج روس‌ها تا سال‌های نخست دهه ۱۳۳۰ خالی از سکنه بود. در این زمان با پایان قرارداد شركت شیلات ایران و روس و ساخت تاسیسات بندری از سوی شیلات شمال ایران و استقرار آن در جزیره آشوراده، مردم در این منطقه ساکن شدند.

آشوراده دارای امکاناتی چون پاسگاه ژاندارمری، شرکت تعاونی روستایی، مدرسه راهنمایی، مغازه، سینما، دکان‌های پارچه‌فروشی، بقالی و قهوه‌خانه، مسجد و حسینیه بود و بیش از ۱۰۰۰ نفر سکنه تا سال‌ها پیش در این جزیره زندگی می‌کردند.

اما بالا آمدن سطح آب و وقوع سیل در سال ۱۳۷۲، مردم را مجبور به ترک این منطقه کرد. اهالی آشوراده به مشاغلی چون دامداری، کارگری، پیشه‌وری و ماهی‌گیری مشغول بوده‌اند. در حال حاضر تنها صیادان و ساکنان شیلات در آشوراده ساکن هستند و سایر مردم این جزیره در شهرهای اطراف زندگی می‌کنند.

جزیره‌ آشوراده

نام جزیره آشوراده

آشوراده، آشور آده یا آشیر آداسی در زبان ترکمنی، دارای دو بخش آشیر (آشور) و آدا (جزیره) و به‌معنای «جزیره آشور» است. این جزیره در میان ترکمن‌ها با نام «مال آشیر» نیز مشهور است؛ زیرا در گذشته‌های دور، آشوراده در نظر دامداران ترکمنی اهمیت ویژه‌ای داشت.

آن‌ها در گذشته دام‌های خود را از ساحل با قایق برای چرا به جزیره می‌بردند. در زبان ترکمنی، «مال» به‌معنای «دام» و «آشیر» به‌معنای مصدری «رساندن» است

پوشش گیاهی و جانوری جزیره آشوراده

پوشش گیاهی جزیره آشوراده شامل بوته‌های تمشک، نوعی خار خودرو و درختان انار ترش می‌شود . البته در برخی اسناد تاریخی به کشت خرما، پنبه و نیشکر نیز در این جزیره اشاره شده است. اما امروزه به‌غیر از برخی درختان میوه‌ موجود در منازل قدیمی، این منطقه پوشش زراعی دیگری ندارد.

شغال، روباه، خرگوش، ماهی، قرقاول، کبک و پرندگان دریایی (مهاجر و غیرمهاجر) مانند انواع کاکائی، گیدانشاه، چوب پا، پرستوی دریایی و گلایول، انواع قو، اردک، فلامینگو، پلیکان و غاز نیز از حیوانات این جزیره هستند.

از دیگر حیوانات جزیره آشوراده می‌توان به گراز و نوعی اسب وحشی اشاره کرد که قادر به خوردن آب شور دریا هستند و عمر کوتاهی دارند. آشوراده در اوایل قرن گذشته، محل زندگی ببر مازندران نیز بوده است؛ اما متاسفانه این ببرها به‌دلیل شکار بی‌رویه و مشکلات محیط زیستی از بین رفتند.

جاهای دیدنی کردستان در عید نوروز ؛ از خروش در دامنه اورامان تا سفر به روستای پلکانی پالنگان

جزیره‌ آشوراده

یک نکته قابل‌توجه دیگر درباره آشوراده این است  حدود ۴۰ درصد خاویار ایران در نزدیکی این جزیره به دست می‌آید. خاویار آشوراده شهرت بسیاری در جهان دارد و یکی از مرغوب‌ترین خاویارهای دنیا به شمار می‌آید.

علاوه بر خاویار، انواع دیگری از ماهی‌ها مانند سفید، کپور، کلمه، ماش، فیل‌ماهی، تاس‌ماهی و اوزون برون نیز در این منطقه قابل صید هستند.

مسیر دسترسی به جزیره آشوراده

برای دسترسی به جزیره آشوراده باید به بندر ترکمن بروید و از آنجا از طریق قایق، خودتان را به جزیره برسانید. از اسکله بندر ترکمن با قایق، تنها ۱۰ دقیقه تا جزیره راه دارید. بلیط قایق‌های جزیره آشوراده به‌صورت رفت و برگشت به فروش می‌رسد و شما می‌توانید ساعت بازگشت خود را با آن‌ها تنظیم کنید.

به این ترتیب، مدت زمان گشت و گذار در جزیره به انتخاب خود شما است . می‌توانید هر ساعتی که دوست داشته باشید، به اسکله برگردید. بلیط قایق‌های جزیره آشوراده، طبق قیمت‌های تابستان ۱۳۹۹ از ۷۰ هزار تومان به بالا است.

اگر با ماشین شخصی از تهران به‌سمت آشوراده حرکت می‌کنید، حدود ۳۸۷ کیلومتر راه دارید. این مسیر از جاده‌ فیروزکوه آغاز می‌شود و در ادامه به قائم‌ شهر، ساری و سپس بهشهر، گلوگاه و کردکوی و در نهایت بندر ترکمن می‌رسد.

شما همچنین می‌توانید از تهران با قطار به گرگان بروید . سپس از آنجا راهی بندر ترکمن و جزیره آشوراده شوید. اتوبوس یا هواپیما، گزینه‌های دیگر برای رسیدن به گرگان و سپس جزیره آشوراده هستند.

جزیره‌ آشوراده

آدرس جزیره آشوراده: گلستان، بندر ترکمن، مرکز شبه جزیره میان‌کاله

دیدنیهای جزیره آشوراده

پل چوبی جزیره

پل چوبی جزیره در ورودی آن قرار دارد و یکی از محبوب‌ترین مکان‌های این منطقه برای عکاسی به شمار می‌آید.

قلعه مثلثی

در شمال جزیره آشوراده، قلعه‌ای نظامی وجود دارد که توسط روس‌ها در دوران اشغال جزیره ساخته شده است. این قلعه در دوره حکومت رضاخان بازسازی شد .

در تاریخ ۱۰ بهمن ۱۳۸۳ با شماره ثبت ۱۱۳۰۸ به‌عنوان یکی از آثار ملی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید؛ اما متاسفانه در سایه بی‌توجهی مسئولان در حال حاضر در آستانه تخریب کامل قرار دارد.

تنها بخش تزئینی قلعه مثلثی، قاب تزئینی بدون کتیبه و نقش و نگاره بر بالای درگاه ورودی آن بوده است.
بنای قلعه به‌شکل مثلث متساوی‌الساقین است . در سه راس آن، سه برج دیده‌بانی دایره‌ای شکل قرار دارد. این قلعه در زمان اشغال آشوراده توسط روس‌ها، یک مقر نظامی بود . بعدها در دوره پهلوی اول به پاسگاه نظامی تبدیل شد.

جزیره‌ آشوراده

قلعه روس‌ها دارای ۱۱ اتاق بوده است. سه اتاق در قاعده این بنای مثلثی شکل و چهار اتاق در هر دو ضلع دیگر. گفته می‌شود که یک آب‌انبار نیز در محوطه قلعه روس‌ها وجود داشته است.

یادگار اشغال روس‌ها

ورودی قلعه یک سردر هلالی شکل دارد که شکوه گذشته آن را به مخاطبان نشان می‌دهد. اندازه دو ضلع غربی و شرقی این قلعه آجری، چهار متر و طول قاعده آن که ورودی قلعه نیز در آن قرار دارد، ۵۴ متر است. مساحت این قلعه تاریخی ۶۲,۴۲۴ متر بوده است.

آجر، ملات، ساروج و آهنگ از جمله مصالحی هستند که روس‌ها برای ساخت این قلعه به کار گرفتند؛ البته در دوره رضاخان از ملات ماسه سیمان برای مرمت نمای دیوار خارجی قلعه نیز استفاده شد. این قلعه با توجه به کاربری نظامی، دارای تزیینات خاصی نیست و تنها بخش تزئینی آن، قاب تزئینی بدون کتیبه و نقش و نگاره بر بالای درگاه ورودی قلعه بوده است.

دژهای صفوی آشوراده

ویرانه‌های دژهای صفوی در جزیره آشوراده، به ما نشان می‌دهند که این جزیره زمانی، شکارگاه موردعلاقه پادشاهان صفوی بوده است.

تماشای پرندگان در آشوراده

تماشای پرندگان مهاجر یکی از محبوب‌ترین تفریحات در جزیره آشوراده است. این جزیره یکی از بزرگ‌ترین پناهگاه‌های حیات وحش است . هر سال در اواخر فصل پاییز، پرندگان بسیاری به این منطقه مهاجرت می‌کنند.

تماشای چشم‌اندازهای بی‌نظیر از پرواز دسته‌‌جمعی پرندگان مختلف از جمله فلامینگوها، کاکایی، قرقاول خزری، اگرت، باکالان و غیره از آن دسته تصاویری است که برای همیشه در ذهن نقش می‌بندد.

آشوراده، جزیره‌ای بکر و خلوت است. پیاده روی در سکوت جزیره و گوش سپردن به صدای امواج دریا یکی از لذت‌بخش‌ترین فعالیت‌هایی است که می‌توانید در این منطقه به آن بپردازید.

تماشای تپه‌های ماسه‌ای جزیره و صحنه صید ماهیان خاویار، ماهیگیری، عکاسی از مناظر طبیعی و غروب خورشید، شنا و آبتنی، چیدن تمشک و انار ترش و قایق سواری دور جزیره از دیگر تفریحات جزیره آشوراده هستند.

اسب‌سواری با اسب‌های چابک ترکمن نیز یکی دیگر از تجربیاتی است که پیشنهاد می‌کنیم آن را از دست ندهید؛ تجربه‌ای مهیج که خاطره آن را هیچ‌گاه از یاد نخواهید برد.

جزیره‌ آشوراده

پرندگان مهاجر جزیره آشوراده/ تصاویر

در سفر به آشوراده در اسکله بندر ترکمن، همچنین می‌توانید با زنان و مردان ترکمنی آشنا شوید که با لباس‌های سنتی خود، فرهنگ غنی این مردمان را به بازدیدکنندگان نشان می‌دهند.

جزیره آشوراده، جزیره ای تاثیر گذار در اقتصاد

جزیره آشوراده یک پناهگاه و مامن برای حیات وحش است. پرندگان زیادی سالانه به این جزیره مهاجرت می کنند. این جزیره همچنین مامن حیوانات زیادی همچون اسب، شغال، گراز، قره قاول و روباه است. بنابراین اگر به حیات وحش علاقه دارید، آن می تواند مکانی عالی و دیدنی برای شما باشد.

جاهای دیدنی قشم را بشناسید + آدرس و مشخصادت دقیق

نام ببر مازندران را حتما زیاد شنیده اید، به ویزه در سال های اخیر که اهمیت بیشتری به حیات وحش داده شده است. شاید عجیب و شگفت انگیز باشد که این جزیره روزگاری پناهگاه ببر مازندران بوده است.

تاریخچه ی این جزیره خاطرات زیادی را در دل خود جای داده است . نشان از روزگارانی دارد که بر جزیره آشوراده گذشته. روزگارانی که امروز شاید تنها نام آن ها در تاریخ باقی مانده و اثری از آن ها نیست.

مرغوب ترین خاوریارهای جهان در جزیره آشوراده تولید می شود . همین کافی ست تا نام این جزیره را در دنیا به جزیره ای منحصر به فرد تبدیل کند.

نه تنها خاویار بلکه انواع و اقسام ماهی های پر طرفدار دریای خزر همچون سفید، ازون برون، فیل ماهی و کپور را می توان در جزیره آشوراده صید کرد. اگر سفری به جزیره آشوراده داشتید می توانید لذیذ ترین غذاهای دریایی را میل کنید.

امکانات جزیره آشوراده

جزیره آشوراده، امکانات چندانی ندارد؛ پس هنگام سفر آب، غذا، لوازم شخصی و دوربین عکاسی به‌همراه داشته باشید. در این جزیره، به غیر از سرویس بهداشتی و یک رستوران به نام «شیلات»، تنها یک سوپرمارکت وجود دارد که به گردشگران چای و تنقلات می‌فروشد.

جزیره‌ آشوراده

شما در رستوران شیلات می‌توانید انواع ماهی‌های تازه را سفارش دهید. قیمت‌ها در این رستوران بسیار مناسب و کیفیت غذا بالا است.

اقامت در جزیره‌ آشوراده

در جزیره آشوراده خبری از هتل‌های لوکس، اقامتگاه‌ها و مهمانسراها نیست. اما اصلا نگران نباشید. شما می‌توانید با حدود یک ساعت رانندگی، خود را به شهر گرگان برسانید و در هتل‌های آن اقامت کنید.

البته شما می‌توانید در بندر ترکمن نیز به سراغ اجاره خانه‌های محلی و ویلایی بروید. به خاطر داشته باشید که اقامت در جزیره آشوراده مرسوم نیست؛ اما برخی گردشگران در این جزیره کمپ می‌کنند.

بهترین زمان سفر به آشوراده

آشوراده، آب و هوایی معتدل و مرطوب دارد. این جزیره در نیمه دوم سال، به‌خصوص از اواخر پاییز تا اواخر زمستان با بارش‌های سنگین باران و هوایی سرد روبه‌رو می‌شود.

بنابراین به شما پیشنهاد می‌کنیم که در این زمان از سال به آشوراده سفر نکنید. البته اگر قصد دارید از پرندگان مهاجر در آشوراده دیدن کنید، باید در فصل زمستان به این جزیره بروید. در این صورت، قبل از سفر، آب‌و‎هوا را بررسی کنید و لباس و تجهیزات مناسب به‌همراه داشته باشید.

بهار در جزیره‌ آشوراده

حداقل دما در زمستان، هفت درجه سانتی‌گراد و حداکثر دما در تابستان ۳۷ درجه سانتی‌گراد است. بهار در آشوراده، با آب‌وهوایی دل‌چسب و خنک به استقبال شما می‌آید.

در این زمان از سال، درختان و گیاهان همه جای جزیره را می‌پوشانند. باران‌های مه‌ریز، زیبایی جزیره را چند برابر می‌کنند. هوا در فصل تابستان شرجی است . اگر با گرما و رطوبت مشکل دارید، به شما پیشنهاد می‌کنیم که در فصل تابستان به آشوراده نروید.

بهترین زمان سفر به آشوراده از دید بسیاری از گردشگران، اوایل بهار تا تا اوایل تابستان و اوایل فصل پاییز است. زمانی که هوا خنک و مطلوب است و شما می‌توانید از زیبایی‌های طبیعت لذت ببرید.

دیدنیهای اطراف جزیره‌ آشوراده

تالاب میانکاله؛ بهشت پرنده نگران

قایق‌هایی که شما را به آشوراده می‌برند، به شما پیشنهاد می‌کنند که با پرداخت هزینه اضافی، قایق را به تالاب میانکاله نیز ببرند.

تالاب میانکاله یکی از جاهای دیدنی بهشهر است . با چشم‌اندازی بکر و زیبا و پوشش گیاهی بی‌نظیر، طبیعت‌ گردان بسیاری را به خود جلب می‌کند. البته برجسته‌ترین خصوصیت این تالاب، جذابیت پدیده پرنده‌ نگری در پاییز و زمستان در این منطقه است.

تماشای طلوع و غروب تالاب میانکاله در کنار گوش سپردن به نغمه پرندگان، شکوه طبیعت را به رخ می‌کشد. این تالاب که با نام «میان قلعه» نیز شناخته می‌شود. آخرین بازمانده از منطقه نیمه مشجر دریای کاسپین است و حدود ۷۰ هزار هکتار وسعت دارد.

جزیره‌ آشوراده

در فصل پاییز هزاران گونه از انواع پرندگان از مناطق مختلف جهان مانند شمال روسیه و سیبری، صدها کیلومتر راه طی می‌کنند و در میانکاله پناه می‌گیرند. فلامینگو، عقاب دریایی دم سفید، پلیکان و انواع مرغابی و قو از جمله پرندگان مهاجر هستند.

این تالاب محل پرورش و زادآوری گونه‌های مختلف ماهی نیز است. ماهی‌هایی مانند کپور، کفال، سفید، سوف و ماهی‌های خاویاری، امرار معاش مردم منطقه را تامین می‌کنند.

اسکله بندر ترکمن

بندر ترکمن در گذشته سه اسکله مهم داشت و در حال حاضر، تنها یکی از این اسکله‌ها باقی مانده است. این اسکله در غرب این شهر و در ساحل شرقی دریای کاسپین قرار دارد.

اسکله بندر ترکمن، یکی از تفرجگاه‌های مهم بندر ترکمن به شمار می‌آید و از محبوب‌ترین فعالیت‌های گردشگری در این منطقه می‌توان به تماشای طلوع یا غروب آفتاب، تماشای دورنمای جزیره آشوراده و گشت زدن در دربا با قایق‌های موتوری یا پدالی چرخی اشاره کرد.

آشوراده کجاست؟

آشوراده بزرگ‌ترین جزیره‌ ایرانی دریای کاسپین است که در مرکز شبه جزیره میانکاله‌ بندر ترکمن قرار دارد. بندر ترکمن، یکی از بنادر شمالی ایران و یکی از مشهورترین بنادر سواحل شرقی دریای کاسپین است که در استان گلستان واقع شده است. ساحل بندر ترکمن، نزدیک‌ترین ساحل دریا به شهر گرگان است.

آدرس جزیره آشوراده چیست ؟

گلستان، بندر ترکمن، مرکز شبه جزیره میان‌کاله

چقدر این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵

آیا این مفید بود؟

Thanks for your feedback!

نویسنده: سیده سمانه جلیلی

آخرین بروز رسانی

19 بهمن 1400

بروز رسانی توسط

سیده سمانه جلیلی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *