رایج ترین عوارض روانی و جسمی بی خوابی را بشناسید!

فهرست محتوا

کرم ضدآفتاب دور چشم آیسول SPF30
کرم ضدآفتاب دور چشم آیسول SPF30
محافظت بالای پوست اطراف چشم در برابر اشعه UVB – UVA – IR حاوی فیلترهای فیزیکی مناسب پوست...
کرم ژل جمع کننده منافذ باز اکتیویت ویتالیر
کرم ژل جمع کننده منافذ باز اکتیویت ویتالیر
جمع کننده منافذ باز پوست حاوی ترکیبات مات کننده دارای ساختاری سبک و التیام بخش پایه مناسب برای آرایش...
215,645 تومان
خرید محصول
کرم زیرساز (پرایمر) آرایش دور چشم بلفامد
کرم زیرساز (پرایمر) آرایش دور چشم بلفامد
مات کننده و پرکننده خطوط اطراف چشم ایجاد بافت یکدست و مخملی پوست دور چشم کمک به افزایش ماندگاری آرایش...
210,000 تومان
خرید محصول
پکیج جوانسازی پوست

خرید پکیج اقتصادی جوانسازی صورت که پوست شما را جوان و شاداب‌تر می‌کند

به گزارش پرشین وی، عوارض بی‌خوابی می‌تواند به‌طور جدی بر کیفیت زندگی افراد تأثیر بگذارد و باعث تغییرات منفی در شرایط جسمی و روانی آن‌ها شود. بی‌خوابی می‌تواند باعث اختلال در عملکرد روزانه، کاهش توانایی تمرکز، احساس خستگی مفرط و کاهش کارایی در کار و تحصیل شود. علاوه بر این، کمبود خواب مستمر می‌تواند موجب اضطراب، افسردگی، تحریک‌پذیری و مشکلات حافظه و یادگیری گردد. همچنین، بی‌خوابی مزمن می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن مانند بیماری‌های قلبی، دیابت و اختلالات سیستم ایمنی را افزایش دهد. در نتیجه، بی‌خوابی نه‌تنها بر عملکرد روزانه تأثیر می‌گذارد، بلکه سلامت کلی بدن و ذهن را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

درمان بی خوابی، شما باید کامل از آن ها آگاهی داشته و هنگام بروز پیشگیری های لازم را انجام دهید. به همین سبب، در این مقاله به عوارض جسمی و روحی بی خوابی در انسان خواهیم پرداخت. قصد داریم چونگی تاثیرات منفی این مشکل را به شما نشان دهیم، بنابراین، برای اطلاع از این عوارض ما را همراهی نمایید.

تاثیرات بی خوابی بر جسم انسان

به گزارش تکین فارمد «روش های درمانی برای بی خوابی ممکن است با توجه به علت اصلی آن متفاوت باشند. چرا که بی خوابی علل مختلفی دارد که هر یک از آنها می توانند به روش های متفاوتی خواب فرد را تحت تاثیر قرار دهند».

خواب به عنوان یک نیاز طبیعی برای انسان از اهمیت زیادی برخوردار است. خواب نه تنها برای استراحت بلکه برای افزایش و بازسازی انرژی و عملکرد های مختلف بدن ضروری می باشد. افراد بسیاری به دلیل مشکلات مختلفی همچون فشار های کاری، سبک زندگی پرتنش از خواب کافی محروم هستند. در موارد زیر به چند مورد از عوارض بی خوابی که به جسم شما آسیب می زنند اشاره خواهیم کرد:

عوارض جسمی بی خوابیعوارض روانی بی خوابی
چاقی و پر اشتها بودناحساس افسردگی
مشکلات قلبی و عروقیاسترس و نگرانی مداوم
مبتلا شدن به دیابتتمرکز نکردن
ضعیف شدن سیستم ایمنیمشکل در رفتار افراد
اختلالات هورمونیاختلالات روانی مزمن
مشکلات پوستیوجود مشکل در روابط اجتماعی
مشکلات ذهنی و کاهش یادگیریکمبود اعتماد به نفس
افزایش حساسیت به درداحساس خستگی و کاهش انرژی
  1. چاقی و پر اشتها بودن

یکی از عوارض بی خوابی که بسیار پر خطر است، چاقی و افزایش اشتها در افراد می باشد. کمبود خواب در اکثر اوقات سبب می شود تا افراد به مصرف غذا های مضر چون غذا های پر چرب، پر کالری، شیرین تمایل داشته باشند. با این که با خوردن این غذا ها انرژی شما افزای پیدا می کند اما به مرور زمان با چاقی مواجه خواهید شد.

با توجه به مطالب گفته شده، افرادی که درگیر بی خوابی هستند، انرژی کم تری برای انجام فعالیت های روزانه دارند و حتی نمی توانند به ورزش یا پیاده روی بپردازند. در حالت کلی برای رفع این مشکل، شما باید تا خواب منظمی داشته و از خوردن غذا های مضر جلوگیری نمایید.

  1. مشکلات قلبی و عروقی

مشکلات قلبی و عروقی، یکی از عوارضی است که بر اثر بی خوابی در بدن رخ می دهد و جزء مهم ترین عوارض بی خوابی به شمار می رود. برای اینکه قلب شما و سیستم گردش خونتان به درستی عمل کند شما باید خواب کافی را دریافت نمایید. در طول خواب، فشار خون شما به صورت طبیعی کم تر شده و مانع از افزایش ضربان قلب می شود. اما وقتی که شما به اندازه کافی نخوابید، این فرآیند ها دچار مشکل شده و خطر بروز بیماری های قلبی افزایش یافته و حتی ممکن است سبب سکته مغزی شود.

  1. مبتلا شدن به دیابت

از مهم ترین و دردسرساز ترین عوارض بی خوابی می توان اختلال در تنظیم قند خون را نام برد. با کم تر خوابیدن ترشح هورمون انسولین با اختلال رو به رو شده و خطر ابتلا به دیابت در بدن شما افزایش می یابد. حتی، با نخوابیدن هورمون های اشتها نیز در بدنتان بیش تر شده و شروع به مصرف غذا های شیرین خواهید کرد. با خوردن شیرینی جات هم وزنتان بالا می رود و هم ممکن است به بیماری خطرناکی چون دیابت مبتلا شوید.

  1. ضعیف شدن سیستم ایمنی

سیستم ایمنی بدن، مسئولیت زیادی را بر عهده دارد و با تضعیف شدن آن بدن قدرت مقابله با بیماری ها را نخواهد داشت. یکی از روش هایی که مانع از ضعیف شدن سیستم ایمنی می شود، داشتن خواب آرام و کافی است. زمانی که شما خواب کافی نداشته باشید، به طور مداوم در معرض بیماری های عفونی چون سرماخوردگی، آنفولانزا و …. قرار می گیرید. که این مورد در مسئله عوارض بی خوابی باید جدی بگیرید و حتما برای مداوا نزد یک متخصص بروید.

  1. اختلالات هورمونی

خواب عمیق، نقش بسیار مهم و ویژه ای را در زمینه تنظیم هورمون های مختلف بدن دارد. این هورمون ها در طی خواب ترشح می شوند، به خصوص هورمون های رشد و هورمون های تنظیم کننده استرس. هر کدام از این هورمون ها اگر کاهش یابند با مشکلات جدی رو به رو خواهد شد. کم خوابی سبب عدم تعادل هورمونی شده که این مورد تاثیرات منفی بر ای بدن به همراه دارد.

با توجه به موارد قبلی، بی خوابی حتی، تولید هورمون های جنسی تستوسترون در مردان و استروژن و پروژسترون در زنان تحت تاثیر قرار می دهد. با کاهش این هورمون شما درگیر مسائلی چون کاهش میل جنسی، مشکلات پریودی در بانوان و حتی ناباروری می شوید.

  1. مشکلات پوستی

یکی دیگر از عوارض بی خوابی که ممکن است با آن مواجه شوید، مشکلات پوستی است. بی خوابی می تواند تاثیرات منفی زیادی بر پوست شما داشته باشد. زمانی که شما خواب هستید، بدنتان به ترمیم و بازسازی سلول های پوست شما می پردازد. با ترمیم این سلول های بعد از بیدار شدن با پوستی شاداب و جوان مواجه خواهید شد.

در ضمن، ناگفته نماند که اگر دارای مشکلات پوستی چون آکنه، خشکی پوست و حتی التهاب می باشید، حتما به اندازه کافی بخوابید و از کم خوابی اجتناب نمایید. کسانی که در معرض بی خوابی مداوم قرار گیرند بیشتر گرفتار بیماری های پوستی خواهند شد.

  1. مشکلات ذهنی و کاهش یادگیری

بی خوابی، جزء مشکلاتی است که تمامی بخش های مختلف بدن را مختل می کند، به خصوص عملکرد ذهن افراد را. در طول خواب، مغز اطلاعات را پردازش کرده و آن ها را به حافظه بلند مدت منتقل می کند. با کم خوابی ذهن شما دیگر توانایی یادگیری زیادی را نداشته و به راحتی نمی تواند برای انجام کاری تمرکز نمایید.

زمانی که دچار بی خوابی شوید، در طول روز احساس گیجی، کلافگی و کاهش بهره وری خواهید کرد. به علاوه، کم خوابی قادر است تا قدرت تصمیم گیری را در شما کاهش داد و سبب رفتار های خطرناک شود. در صورتی که کیفیت خواب شما کاهش یابد، مغزتان قادر به تجزیه و تحلیل صحیح اطلاعات را نخواهد داشت. بنابراین، در رابطه با عوارض بی خوابی حتما به مشکلات ذهنی و کاهش یادگیری توجه فرمایید.

  1. افزایش حساسیت به درد

طبق تحقیقات انجام شده، افرادی که به طور مزمن کم می خوابند، بیش تر از سایر افراد نسبت به درد ها واکنش نشان می دهند. اگر کم تر بخوابید در اکثر مواقع از درد هایی چون سردرد، درد های عضلانی و حتی درد های مفصلی رنج خواهید برد. وجود همچین مشکلاتی می توانند کیفیت زندگی شما را به طور قابل توجهی کاهش داده و سبب کاهش فعالیت های روزمره شوند.

  1. مشکلات گوارشی

عوارض بی خوابی فقط شامل موارد فوق نمی باشد بلکه سیستم گوارشی شما را نیز درگیر خواهد کرد. خواب ناکافی می تواند به بروز مشکلات گوارشی همچون سوزش معده، درد معده و سایر مشکلات منجر شود. این مشکلات اگر ادامه دار باشند، در آینده صدمات زیادی را به شما وارد خواهند کرد. به علاوه دیگر، با تاثیر بی خوابی در سیستم گوارشی، هورمون های مربوط به استرس تولید شده و با افزایش آن ها عملکرد سیستم گوارشتان مختل می شود.

عوارض روانی بی خوابی 

با بروز بی خوابی در شما، به مرور زمان با یکسری مشکلات که امکان دارد برخی از آن ها برای شما خطرناک باشد مواجه می شوید. در این بخش از مقاله چند مورد شایع که بی خوابی سبب بروز آن ها در افراد می شود را خدمت شما بررسی خواهیم کرد.

  1. احساس افسردگی

یکی از جدی ترین عوارض بی خوابی که شرایط روحی شما را درگیر می کند، افسردگی می باشد. بر اساس تحقیقات صورت گرفته می توان گفت که بی خوابی به طور مستقیم با افزایش خطر ابتلا به افسردگی مرتبط است. هنگامی که شما به مدت زیادی دچار کمبود خواب شوید، سیستم عصبی و هورمونی بدن شما به هم می ریزد.

همچین مشکلات و اختلالاتی در تنظیم هورمون های مرتبط با خلق و خو مانند دوپامین، سروتونین و غیره می تواند به بروز علائم افسردگی تبدیل شوند. بی خوابی سبب می شود که شما به طور دائم احساس پوچی، بی انگیزگی، بی ارزشی کرده و این احساسات می توانند به مشکل بزرگی چون افسردگی تبدیل شوند. در ضمن، با توجه به تحقیقات افرادی که گرفتار بی خوابی هستند، معمولا احساس می کنند که در اداره و کنترل وضعیت زندگی خود ضعیف هستند که این خود یکی از علائم معروف افسردگی می باشد.

  1. استرس و نگرانی مداوم

استرس و نگرانی مداوم، جزء معروف ترین عوارض بی خوابی می باشد که اکثر افراد درگیر آن می شوند. زمانی که شما نتوانید خواب کافی و آرامی داشته باشید، بدن شما تحت فشار های روانی قرار می گیرد. فشار های ایجاد شده سبب افزایش یافتن هورمون استرس در بدن خواهند شد، این موضوع می تواند باعث به وجود آمدن احساس نگرانی و اضطراب در شما شود.

استرس و نگرانی به نوبه خودشان می تواند بی خوابی را در افراد افزایش داده و سبب ادامه چرخی شوند. به نوعی دیگر، استرسی ناشی از بی خوابی قادر است سبب شدید شدن بی خوابی و بدتر شدن وضعیت روانی شما شود. در این جور مواقع، شما ممکن است حتی زمانی که قصد دارید بخوابید، از احساس نگرانی و افکار مختلف رنج ببرید که این خود می تواند به یک چرخه معیوب تبدیل شود.

  1. تمرکز نکردن

خواب نقش اساسی در فرآیند های شناختی و حافظه دارد، در نتیجه یکی دیگر از عوارض بی خوابی کاهش تمرکز است. هنگامی که شما خواب کافی نداشته باشید، مغز شما توانایی پردازش درست اطلاعات را نخواهد داشت. وجود همچین اختلالاتی در حافظه و تمرکز باعث بروز مشکلات فراوانی در انجام فعالیت روزانه شما مانند آموزش و یادگیری، کار خواهد شد.

زمانی که افراد دچار بی خوابی شوند، ممکن است حتی دچار فراموشکاری نیز شده و تصمیم گیری های ساده برای آن ها به کاری سخت و دشوار تبدیل شود. این کاهش عملکرد شناختی، می تواند به مرور زمان سبب بروز احساس ناتوانی و افسردگی در شما شده و عزت نفس شما را تحت تاثیر قرار دهد.

  1. مشکل در رفتار افراد

اگر شما برای خود زمان مناسبی برای خواب تعیین نکنید، فردای آن روز امکان دارد رفتار های ناسالم از خود نشان دهید. حتی در موقعیت های اجتماعی دچار مشکل شده و از هر چیزی عصبانی خواهید شد. در نهایت، بی خوابی موجب بروز رفتار های ناخو‌آیند، پرخاشگرانه و ناتوانی در کنترل هیجانات می شود. اگر این مشکل ادامه دار شود و برای رفع آن کاری نکنید به مروز زمان تنها شده و منزوی تر می شوید.

  1. اختلالات روانی مزمن

علاوه بر موارد گفته شده بی خوابی مداوم، اختلالات روانی را نیز با خود به همراه دارد که جزء جدی ترین عوارض بی خوابی می باشد. اگر شما به مدت طولانی به شکل صحیحی خواب کافی نداشته باشید، دچار اختلالات روانی چون افسردگی شدید، اختلالات شخصیتی و غیره خواهید شد. در نتیجه، درمان به موقع بی خوابی مانع از بروز و تشدید عوارض آن شده و از ایجاد اختلالات روانی مزمن جلوگیری می شود.

  1. وجود مشکل در روابط اجتماعی

اگر فردی کوشا هستید که روزانه فعالیت های زیادی را انجام می دهد و با افراد بسیاری در ارتباط است، حتما به عوارض بی خوابی نگاه جدی نمایید. چرا که افراد در زمان بی خوابی دچار تحریک پذیری و کج خلقی می شوند، که این ویژگی ها می تواند در روابط شخصی و اجتماعی مشکلاتی به بار آورد.

این مدل افراد ممکن است کم تر قادر به انجام تعاملات اجتماعی و برقراری ارتباط موثر با دیگران باشند. به خاطر کاهش تمرکز و فراموشی، امکان دارد از شرکت در فعالیت های اجتماعی اجتناب کرده و در شغل خود با دردسر مواجه شوند.

  1. کمبود اعتماد به نفس

در صورتی که گرفتار بی خوابی شوید، به تدریج اعتماد به نفش شما کاهش یافته و گرفتار مشکلاتی خواهید شد. تاثیرات منفی عوارض بی خوابی باعث می شوند شما تصور کنید که وظایف خود را بدرستی انجام نمی دهید و از پس مسئولیت های خود بر نمی آیید.

اگر مداوم بی خوابی و نداشتن خواب کافی را تجربه کنید، می توانید مشکلات زندگی را رفع کرده و همیشه احساس ناتوانی خواهید کرد. همچنین، کاهش عملکرد در کار یا تحصیل به دلیل مشکلات خواب نیز می تواند به احساس بی ارزشی و شک به توانمندی های فردی منجر شود.

  1. احساس خستگی و کاهش انرژی

زمانی که شما در ساعات معین خواب لازم را نداشته باشید، پس از بیداری احساس کوفتگی و خستگی زیادی خواهید کرد. این خستگی نه تنها در کل روز وجود دارد، بلکه می تواند به یک وضعیت هولناک روانی نیز تبدیل شود. با وجود خستگی مزمن شما دیگر انرژی لازم برای انجام فعالیت های خود در طول روز را ندارید. وجود کمبود انرژی و خستگی دائمی می تواند به افسردگی و بی حوصلگی بیش تری دامن زند.

در نهایت، بی‌خوابی یکی از مشکلات جدی و پیچیده‌ای است که تأثیرات منفی زیادی بر سلامت جسمی و روانی فرد می‌گذارد. مشکلاتی مانند اختلالات هورمونی، مشکلات قلبی، چاقی، استرس، افسردگی و کاهش عملکرد ذهنی تنها بخشی از عوارض بی‌خوابی هستند که در صورت عدم توجه، ممکن است زندگی روزمره فرد را به شدت مختل کنند.

بنابراین، درمان بی‌خوابی نه تنها از اهمیت بالایی برخوردار است بلکه ضروری است. روش‌های مختلف درمانی، از جمله درمان‌های گیاهی، می‌توانند به بهبود کیفیت خواب و رفع مشکلات مربوطه کمک کنند. یکی از گزینه‌های مؤثر در این زمینه استفاده از فرآورده‌های گیاهی تکین فارمد https://takinpharmed.com/ است که به طور طبیعی بدن را آرام کرده و به تنظیم خواب کمک می‌کند. محصولات گیاهی تکین فارمد، با ترکیبات طبیعی و بدون عوارض جانبی، می‌توانند به عنوان یک راه حل مؤثر در درمان بی‌خوابی و مشکلات خواب به شمار آیند. با استفاده از این محصولات گیاهی و بهبود کیفیت خواب، می‌توانید به حفظ سلامتی جسمی و روانی خود کمک کرده و از مشکلات ناشی از بی‌خوابی جلوگیری کنید.

Picture of مجله اینترنتی شادمگ

مجله اینترنتی شادمگ

هدف شادمگ این است که با الهام‌بخشی و آگاهی‌بخشی به خوانندگان، آن‌ها را در مسیر داشتن یک زندگی سالم‌تر و پرنشاط‌تر یاری کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *