تمام والدین در مورد تنبیه، طرز فکر و روشی متفاوت دارند. همه والدینی که تنبیه را رد کرده یا میپذیرند باز هم از این مورد به عنوان یک روش آموزشی مناسب برای فرزند خود استفاده میکنند. به عنوان نمونه در شرایطی که کودک به سمت چیزی خطرناک رفته و شما فریاد میزنید که نکن، این نیز نوعی تنبیه محسوب میشود. اگر همه بزرگترها و والدین نسبت به موضوع تربیتی و نوع تنبیه کودکان آگاهی داشتند، بسیار عالی میشد.
اما در واقعیت چنین نیست، چرا که داد کشیدن، محروم کردن، اجازه بازی ندادن به صورت ناآگاهانه تنها به فرزندان آسیب خواهد رساند. خوب است بدانید که به نقل از مشاورین روانکاوی کودکان ، تنبیه به تنهایی نمیتواند نتیجهای رضایت بخش و دلخواه را به همراه آورد. چرا که در کل تنبیه به تنهایی جز روشهای منفی بوده و تنها به کودکان این پیام را انتقال میدهد که این کار را انجام نده. در بخشهای بعدی این پست آموزشی به صورت جامع و کامل درباره استفاده از تنبیه به عنوان یک روش تربیتی صحبت خواهیم کرد.
روش صحیح تنبیه برای کودکان
همانطور که در مقدمه نیز به آن اشاره شد، تنبیه برای کودکان به تنهایی کارساز نیست. برای آموختن الگوهای رفتاری شایسته استفاده از روشهای مثبت و منفی ضروری میباشد. به طور کلی رد کردن و نپذیرفتن تنبیه را نمیتوان توصیه کرد، اما انجام آن به روشی صحیح موضوع مورد بحث است. در ادامه قصد داریم روشهایی را آموزش دهیم که در صورت نیاز بتواند موثر واقع شود. برخی مواقع خرید یک وسیله بازی جذاب از اسباب بازی فروشی آنلاین شازده کوچولو به مراتب بازدهی بهتری به دنبال دارد و کودک بدون نیاز به تنبیه حرف شما گوش میدهد.
تنبیه مناسب، باید رفتارها و کارهای ناشایست کودک را کاهش دهد
والدین باید در نظر داشته باشند تنبیه تنها در صورتی تاثیرگذار است که بروز رفتار نادرست کودکان را کم کند. به طور مثال اگر فرزندتان همسالان و خواهر یا برادر کوچکترش را اذیت کند، به احتمال زیاد شما او را در اتاقی تنها میگذارید. این تنبیه در اکثر مواقع کارساز نیست، چرا که او در اتاق نیز به بازی و کارهای متفرقه مشغول میشود و در نهایت نیز فراموش میکند که در اتاق تنها ماندن صرفا برای تنبیه او بوده است. در این شرایط اگر خواستار تغییر در رفتار کودک هستید، باید نتیجه نهایی تنبیه را نیز بررسی کنید. در این صورت پس از تنبیه اگر رفتارهای نادرست کودک کاهش یافت، پس این نوع تنبیه موثر بوده و شما میتوانید مجددا از این نوع تنبیه کمک بگیرید. در غیر اینصورت از روشهای تنبیهی دیگر استفاده نمایید.
دوری از زیادهروی در تنبیه
به این نکته مهم توجه داشته باشید اگر از یک نوع تنبیه به صورت مداوم استفاده کنید، برای کودک تبدیل به عادت خواهد شد. در نتیجه در طول زمان تاثیرگذاری خود را از دست داده و نتیجه مناسبی را به همراه ندارد. به طور مثال تنبیههای بدنی، محدودیت تماشای تلویزیون و … جز این تنبیهها میباشد.
بکارگیری تنبیه در کنار روشهای مثبت
زمانی که قصد دارید فرزند خود را تنبیه کنید، در کنار استفاده از این روش باید به فرزند خود آموزش هم بدهید. همچنین در صورت اصلاح رفتار نادرست از روش تحسین و تشویق نیز کمک بگیرید. به عنوان مثال اگر کودک را در زمان دویدن به سمت خیابان تنبیه کردید، پس از آن نحوه صحیح عبور از خیابان را هم به او آموزش دهید. در نهایت نیز برای یادگیری و بکارگیری روش درست برای او پاداشی نیز در نظر بگیرید. بنابراین با کمک گرفتن از این روش میتوان یک راهحل کاربردی و مفید برای مسئلهی چگونه کودک خود را تنبیه کنیم؟ بیابید. تقریبا تمامی کودکان به اسباب بازیها علاقه زیادی دارند، پس با خرید اسباب بازی پسرانه برای فرزند پسرتان او را مورد تشویق قرار دهید. به این کار استفاده از روش تنبیه در کنار روشهای مثبت میگویند.
در تصمیمات خود ثابت قدم باشید
خوب است بدانید که تنبیه تاثیرگذار بدون وقفه و مستمر است. همچنین کودک بداند که با هر کار یا رفتار ناشایست برای او تنبیهی در نظر گرفته خواهد شد. به عنوان نمونه اگر کودک در هنگام عصبانیت وسایل اطرافش را به زمین پرتاب میکند، از اسباب بازی مورد علاقهاش محروم شود. به این ترتیب با هر بار پرتاب کردن اسباب بازی یا وسایل دیگر، روش محروم سازی را برای او اجرایی کنید. پس در صورت مصمم بودن والدین برای تنبیه کودک، او متوجه میشود که با هر بار پرت کردن وسایل پدر و مادرش به گفته خود عمل کرده و تنبیهی برای کار نادرست او در نظر میگیرند.
از تهدید و ترساندن دروغین کودک پرهیز کنید
در نظر داشته باشید که فرزند خود را به تنبیهی که عملی نمیکنید، تهدید نکنید. همیشه و در همه جا به حرفی که به کودک خود میزنید، عمل کنید. جدی گرفتن حرفهایی که به فرزندان میزنید باعث میشود که کودک روی حرف شما حساب ویژهای باز کند. به این نکته توجه داشته باشید که تهدیدهای بیاساس و ناپایدار، به رفتارهای اشتباهی میانجامد که ثابت شده و در نهایت نیز کودک در برابر تغییرات مقاومتر خواهد شد.
فرصت دادن به کودک برای تغییر و اصلاح رفتار
یکی از مواردی که در این بخش باید به آن توجهی ویژه داشت مربوط به هدف از تنبیه کودک است. همه ما میدانیم که تنها دلیلی که والدین برای تنبیه در نظر دارند، در ارتباط با اصلاح رفتار کودک میباشد. بنابراین در این بخش به سوال چگونه کودک خود را تنبیه کنیم؟ نیز پاسخی مناسب دادیم. به این صورت که باید به فرزند خود زمان لازم را بدهید تا آموزشهای شما را به مرحله اجرا درآورد. پس باید بدانید که اگر تنبیه مدت زمان زیادی به طول انجامد، کودک فرصتی برای تغییر و اصلاح رفتار خود نخواهد داشت.
تنبیه فیزیکی باید کوتاه و کنترل شده باشد
به این نکته توجه داشته باشید در صورت تشخیص تنبیه بدنی تمامی نکات لازم را رعایت کنید. به طور کلی تنبیه بدنی در اکثر مواقع رد شده و پذیرفتنی نیست اما در شرایطی خاص نیز کارساز خواهد بود. به طور مثال اگر فرزند شما در سنین پایین به کار خطرناک اقدام کرد، او را با یک تنبیه بسیار مختصر آگاه کنید. مثلا کودکی که چاقو را برمیدارد و یا به گاز و وسایل برقی دست میزند باید با یک ضربه آرام و کوچک بر پشت دستش او را تنبیه کنید. اما نباید از کوره به در بروید و او را کتک زده و یا فریاد بزنید.
سخن پایانی
در پست آموزشی امروز تلاش کردیم تا به سوال چگونه کودک خود را تنبیه کنیم؟ پاسخی کامل و جامع دهیم. لازم به ذکر است که در هنگام استفاده از روش تنبیه برای تربیت کودکان، تا حد امکان از تنبیه بدنی خودداری نمایید. سعی کنید که به جای تنبیه فیزیکی از روشهای محروم سازی موقت، تصحیح بیش از حد و یا روشهای مناسب دیگر کمک بگیرید. استفاده از روش تحسین، تشویق و پاداش دهی نیز یکی از راهکارهای بسیار مفید برای تقویت رفتارهای مطلوب کودک است.
با توجه به اینکه اسباب بازیها از وسایل بازی جذاب و پرطرفدار برای کودکان محسوب میشوند، خرید اسباب بازی دخترانه نیز جز گزینههای بسیار مناسب خواهد بود. البته خرید اسباب بازی با توجه به جنسیت، سن، روحیات و علاقمندیهای کودک انتخاب میشود. در پایان اگر بخواهیم به یک جمع بندی کلی از تنبیه صحیح برسیم، شامل زیاده روی نکردن در تنبیه، استفاده از روشهای مثبت در کنار تنبیه، تعویق انداختن، تشریح پیامدها و ثابت قدم بودن میباشد.