افتتاح حساب ترکیه
گیاهان آپارتمانی سمی

بهتر است قبل از خرید و نگهداری هر گیاه آپارتمانی، برای پیشگیری از مسمومیت و ایجاد حساسیت، اطلاعاتی در مورد گیاهان آپارتمانی سمی داشته باشید زیرا برخی از گیاهان خانگی سمی هستند و برای کودکان و حیوانات خانگی و نیز برخی افراد مسن خطرناک بوده و مشکلاتی را ایجاد می کنند. این مطلب از گروه سبک زندگی شادمگ در خصوص نگهداری از گیاهان آپارتمانی سمی اطلاعات مفیدی در اختیارتان قرار داده ایت.

راه‌های مسموم شدن با گیاهان

قبل از اینکه با ۱۰ گیاه آپارتمانی خطرناک آشنا شویم بهتر است راه‌های مسمومیت با آن‌ها را بهتر بشناسیم. استفاده‌ی گیاهان به روش‌های زیر می‌تواند ایجاد مسمومیت کند:

گیاهان آپارتمانی سمی

  • خوردن یا لمس برگ‌ها
  • بلعیدن میوه، شکوفه یا ریشه‌ی آن‌ها
  • تماس پوست با شیره یا آب میوه‌ی آن‌ها
  • خوردن خاک
  • نوشیدن آب زیرگلدانی

معمولا مراکز فروش گل هیچ اطلاعاتی مبنی بر سمی بودن گیاهان روی گلدان نمی‌نویسند و این موضوع ممکن است سلامت افراد آسیب‌پذیر خانواده‌ی شما را به خطر اندازد. در جدول زیر به صورت خلاصه اطلاعات کلی درباره‌ی گیاهان خطرناک و آسیب‌زا بودن آن برای هر گروه را ذکر کرده‌ایم و در ادامه به بررسی کامل‌تر آن‌ها می‌پردازیم.

توصیه می‌شود گیاهان سمی را دور از دسترس کودکان و حیوانات قرار دهید تا از بروز مشکلات برای آنها جلوگیری کنید. همچنین می‌توانید گیاهان را در بیرون از خانه نگهداری کنید تا خیالتان از بابت خارج از دسترس بودن آنها آسوده باشد.

بیشتر مراکز فروش گل و گیاه، برچسب هشدار سمی بودن بر روی گیاهان خطرناک نمی‌زنند. بنابراین قبل از اینکه هزینه ای برای این گیاهان پرداخت کنید بهتر است بیاموزید که کدام گیاهان آپارتمانی بیشترین خطر را برای افراد خانواده تان دارند و باید آنها را دور از دسترس قرار دهید.

بهترین زمان قلمه زدن گل و گیاهان و نحوه صحیح آن را در مطالب قبلی بازگو کردیم، اکنون به معرفی انواع گیاهان سمی خواهیم پرداخت.

انواع گیاهان آپارتمانی سمی

1. فیلودندرون (Philodendron) گیاه سمی و خطرناک

فیلودندرون به دلیل نگهداری آسان، قیمت نسبتا مناسب، زیبایی فوق‌العاده، مقاومت بالا و رشد سریعی که دارد سالیان درازی است که میهمان اکثر خانه‌های ایرانی است. اما این گیاه زیبا بسیار سمی و خطرناک است، و باید از دسترس کودکان و حیوانات خانگی دور نگه داشته شود. بلعیده شدن برگ های این گیاه توسط کودکان زیر ۷ سال ممکن است خطر مرگ را نیز در پی داشته باشد.

گیاهان آپارتمانی سمی

گونه های سمی : تمام گونه های فیلودندرون سمی است.
عنصر خطر : کریستال اگزالات کلسیم
مخاطب خطر : انسان و حیوان ( علی‌الخصوص کودکان وگربه سانان )
علائم خطر در حیوانات : تشنج، اسپاسم، تورم، درد
علائم خطر در انسان : واکنش های درماتیک، اسهال، تهوع، سوزش دهان و گلو، تورم لوله گوارش، تورم دهان و مرگ

نحوه درمان مشکلات گیاه فیلودندرون

در صورت مشاهده این علائم در افراد خانواده یا حیوانات، آنها را به وسیله ی حوله ی گرمی بپوشانید، بقایای گیاه را از دهانشان خارج کرده و یا شیره‌ی سمی گیاه را از روی پوست آنها پاک کنید و در اسرع وقت به مراکز پزشکی و دامپزشکی منتقل نمایید.

برای جلوگیری از این مشکل گلدان گیاه را در فضا و مکان جداگانه و بسته و یا بالاتر از سطح دسترسی حیوانات و کودکان قرار دهید.

مهم ترین گونه های فیلودندرون که تماما سمی هستند ؛

  • فیلودندرون ابلق (Philodendron Billietiae Variegated)
  • اسکاندیس (Heartleaf philodendron)
  • روح فلورید (Philodendron Florida Ghost)
  • گوش‌گرگی (Philodendron erubescens)
  • شاهزاده (Philodendron prince of orange)
  • شوالیه سفید (Philodendron White Knight)
  • روگوسوس (Philodendron Rugosum)
  • میکانز (Philodendron Micans)
  • زانادو (Philodendron Xanadu)
  • برگ‌انجیری (Philodendron Bipinnatifidum)

2. سینگونیوم (Syngonium) گیاه سمی برای حیوانات

سینگونیوم با نام فارسی پنجه غازی یا برگ نیزه‌ای گیاهی زیبا با قیمت مناسب است که در اکثر خانه های ایرانی مشاهده می‌شود، این گیاه از مقاومت زیادی برخوردار بوده و در شرایط محیطی مناسب سرعت رشد بالایی دارد. تمام قسمت های این گیاه علی‌الخصوص شیره آن سمی بوده و باید از تماس افراد آسیب پذیر و حیوانات دور نگه داشته شود. توصیه می‌شود به دلیل جلوگیری از برخورد دست با شیره آن هنگام تماس با این گیاه از دستکش استفاده کنید. سینگونیوم گونه های مختلفی دارد که تمام آنها سمی می‌باشند

گیاهان آپارتمانی سمی

گونه های سمی : اکثر گونه ها
عنصر خطر : کریستال های اگزالات
مخاطب خطر : انسان و حیوان
علائم بلع گیاه : حالت تهوع های صدا دار ، افزایش بزاق دهان و سرازیر شدن آن ، تورم دهان و‌ زبان ، استفراغ
علائم تماس با شیره سمی : التهاب پوست و خارش

نحوه درمان مشکلات گیاه سینگونیوم

برای جلوگیری از وقوع علائم فوق گیاه را دور از استرس نگه داشته، شاخه های رونده آن را به سمت بالا هدایت کنید، برگ های مسن که دچار ریزش می‌شوند را سریع جمع کنید و اطراف گلدان حائل دسترسی قرار دهید. در صورت بروز علائم خصوصا علايم گوارشی فورا به مراکز درمانی مراجعه نمایید.

معروف ترین گونه های سمی سینگونیوم به شرح ذیل است ؛

  • سینگونیوم هفمانی
  • ولوزیانوم
  • پیکانی
  • آریتوم
  • واریگاتوم
  • پیکسی
  • سینگونیوم سفید سلطنتی

3. سانسوریا (Sansevieria) از گیاهان سمی و مقاوم

یکی از معروف ترین گیاهان آپارتمانی بین ایرانیان سانسوریا است. تقریبا می‌توان گفت در خانه‌ی هر کسی که علاقمند به نگهداری گل و گیاه است حداقل یک گلدان سانسوریا وجود دارد. مقاومت بالا و توقع کم این گیاه در نگهداری و قدرت تصفیه کنندگی بی‌نظیرش موجب شده تا به یکی از محبوب ترین گیاهان آپارتمانی بدل شود.

این گیاه نماد خوشبختی است و بسیاری از افراد معتقدند نگه‌داری این گیاه در هر مکانی خوشبختی و حال خوب را به آن مکان جذب میکند. در کنار تمام نقاط مثبتی که سانسوریا دارد اما متاسفانه باید خاطر نشان کرد که این گیاه سمی است، و از این نظر مراقبت های بیشتری را می‌طلبد.

گیاهان آپارتمانی سمی

گونه های سمی : تمام گونه ها
مخاطب خطر : غالبا حیوانات و به میزان کمتر انسان ها
علائم خطر در حیوانات : درد های شدید و‌ نالیدن مداوم حیوان ، استفراغ، تهوع، افزایش بزاق، اسهال
علائم خطر در انسان : تهوع، درد در نواحی فک و دهان، استفراغ

نحوه درمان مشکلات گیاه سانسوریا

در صورت مشاهده علائم فوق در حیوانات، آنها را با حوله‌ی گرم پوشیده و به مراکز درمانی منتقل کنید. اما بروز این علائم در انسان ها موقتی بوده و نیازی به مراجعه به درمانگاه وجود ندارد. مگر در صورت شدید بودن علامت ها

سمی ترین گونه های سمی سانسوریا به شرح زیر است ؛

  • سانسوریا شمشیری
  • پاکوتاه
  • لوله ای
  • باله نهنگی
  • مهتابی

4. پاپیتال (Common ivy) گیاه آویز و سمی

پاپیتال، هدرا، عشقه یا پیچک یکی از گیاهان رونده و آویزشو می‌باشد که می‌توان هم در محیط آپارتمان و هم در خارج از منزل آن را پرورش داد. علی رغم زیبایی گیاه پاپیتال باید این گیاه را تا حدی سمی دانست. این گیاه در طبیعت روی درخت ها و دیوارها می روید. اغلب آن را به عنوان گیاه تزیینی و پوششی برای نرده های حیاط و ویلاها به کار میبرند.

برگ های پاپیتال خواص دارویی دارد، از جمله خواص دارویی آن تحریک کردن کیسه صفرا و کبد است همچنین برای ترمیم کمبرس زخم های سخت و از بین بردن پوست های مرده کف پا میتوان از برگ های خرد جوان و جوشانده آن استفاده کرد. البته لازم به ذکر است که این گیاه ممکن است باعث تحریک و آسیب پوست های حساس شود.

گیاهان آپارتمانی سمی

گونه های سمی : تمام انواع پاپیتال سمی است.
مخاطب خطر : انسان و حیوانات
علائم تماس پوستی : واکنش های شدید پوستی از قبیل التهاب، خارش و سوزش
علائم بلع و خورده شدن برگ : مشکلات شدید گوارشی، تورم و خارش شدید دهان و زبان، سوزش گلو، استفراغ و اسهال
افزایش بزاق دهان حیوانات نشانی از حساسیت آن حیوان نسبت به این گیاه است. لذا گیاه را از دسترس حیوان دور کرده و در صورت بروز علائم فوق در اسرع وقت به مراکز درمانی مراجعه نمایید.

5. پتوس (Pothos) گیاه رونده و جذاب

بله درست متوجه شدید در لیت گیاهان سمی خانگی پتوس هم قرار داده، پوتوس یا پتوس یا لوکَژ یک گیاه رونده و از خانواده گل‌شیپوریان است. نگهداری از پتوس آسان بوده و مقاومت بالایی در برابر آفات و کم مراقبتی دارد، پتوس به دلیل زیبایی بی‌نظیر و شاخه های رونده خود به عنوان یکی از پرطرفدار ترین گیاهان آپارتمانی شناخته می‌شود. پتوس واریته های مختلفی دارد که در مبحث جداگانه ای به معرفی تمام آنها پرداختیم. علی رغم تمام محبوبیت های پتوس اما لازم است بدانید که این گیاه سمی می‌باشد و نگهداری آن در منازلی که کودک و حیوانات خانگی هستند تهدید به شمار می‌آید.

ترفندهای فوق العاده برای افزایش ماندگاری عطر روی لباس + بایدها و نبایدها

گونه های سمی : تمام انواع پتوس سمی هستند. مطلب انواع پتوس را مطالعه کنید
عنصر خطر : کلسیم نامحلول
مخاطب خطر : حیوانات خانگی، انسان(بخصوص کودکان زیر ۷ سال)
علايم خطر در انسان : اسهال و استفراغ، سوزش پوست و سوزش دهان، تورم لب‌ها، زبان و گلو
علائم خطر در حیوانات : سوزش، خفگی، تورم زبان و دهان، دشواری در تنفس و ناراحتی معده، نارسایی کلیوی و حتی مرگ

گیاهان آپارتمانی سمی

از بین تمام واریته های پتوس سمی ترین آنها به شرح زیر است :

  • پتوس حصیری (مانسترا آدونسونی)
  • فرانسوی
  • هاوایی
  • منجولا
  • جید
  • ابلق
  • سفید
    توصیه می‌شود در صورت داشتن کودک در منزل، حتی الامکان از نگهداری پتوس اجتناب کرده و یا گیاه را در مکانی بالاتر از سطح دسترسی کودکان و حیوانات نگهداری کنید.

در صورت بروز علائم نشان دهنده مسمومیت ناشی از بلع قطعات پتوس، میزان شدت آن را بسنجید. در کودکان مطلقا و در حیوانات در صورت شدید بودن، به مراکز درمانی مراجعه نمایید.

6. لیلیوم (Lily) دسته گل سمی

گل لیلیوم یا همان سوسن، یکی از زیباترین و پرکاربرد ترین گلها در تهیه انواع دسته گل ، تاج گل و سبد های گل مناسبتی است. زیبایی، اصالت، ظرافت و شایستگی جز ویژگی های اصلی ظاهری این گل می باشد. این گل دارای برگ هایی به شکل زنگوله و یا فنجان می باشد و گلبرگ های آن به شکل وارونه بوده و یا به شکل قیف هستند. همچنین این گل به رنگ های مختلف سفید، زرد، نارنجی و قرمز وجود دارد که بسیار مورد پسند عموم قرار گرفته اند. اما جالب است بدانید که سوسن یک گل سمی است.

گیاهان آپارتمانی سمی

مخاطب خطر : انسان و حیوانات خانگی
علائم مسمومیت در انسان : ناراحتی معده، استفراغ، سردرد، تاری دید و تحریک پوستی
علائم مسمومیت در حیوانات : استفراغ، بی‌اشتهایی، بی‌حالی، بیماری‌های کلیه و کبد

گونه های فوق العاده سمی لیلیوم ؛

Easter Lily
Rubrum Lily
Tiger Lily
Day Lily
Asian Lily

گیاه سمی لیلیوم میتواند برای چه کسانی خطرناک باشد؟

لیلوم ها می‌توانند برای کودکان زیر ۲ سال کشنده باشند
عدم درمان حیوانات محصوصا گربه سانان باعث مرگ آنها می‌شود
شدت علائم در حیوانات بیشتر از انسان ها گزارش شده
در صورت بروز علائم ناشی از مسمومیت حتما جهت درمان اقدام نمایید.

7. کالادیوم (Caladium) از گیاهان آپارتمانی سمی

از دیگر گیاهان خانگی سمی میاوان به فیل گوش یا کالادیوم که یک گیاه چند ساله می‌باشد اشاره کرد. که دارای برگ هایی شبیه گوش فیل است و از همین رو به این نام نیز شناخته می‌شود. قسمت های هوایی کالادیوم در پاییز از بین می‌روند و تنها ساقه زمینی آن به جای می‌ماند تا با شروع بهار مجددا سبز شود. کالادیوم یکی از متنوع ترین گیاهان و دارنده طیف وسیعی از رنگ ها می‌باشد اما این گیاه دوست‌داشتنی سمی است.

مخاطب خطر : تمام انسان ها و حیوانات خانگی
عنصر خطر برای حیوانات: آسپاراژین
عناصر خطر برای انسان: اسید اگزالیک و آسپاراژین
علائم ناشی از مسمومیت در انسان‌ها : سوزش دردناک و تورم دهان، زبان، لب‌ها و گلو، اشکال در تنفس، صحبت کردن و بلعیدن، مسدود کردن راه‌های تنفس و مرگ
علائم ناشی از مسمومیت در حیوانات: حالت تهوع، استفراغ، سرگیجه، لرزش سر، توهم زدن و مشکلات تنفسی

گیاهان آپارتمانی سمی

گیاهان آپارتمانی سمی کالادیوم برای چه کسانی مضر است؟

تمام قسمت های کالادیوم سمی است.
این گیاه برای گربه ها و سگ ها خطرات شدیدتری دارد.
در صورت ایجاد خارش پوستی ناشی از تماس با کالادیوم سطح آلوده شده را با آب ولرم بشویید و با حوله ای گرم و استریل ، خشک نمایید.
تمام انواع گونه های کالادیوم سمی است

انواع کالادیوم به شرح زیر است :

  • کالادیوم کریمسایکل Caladium Creamsicle
  • سفید کریسمس
  • Puppy Love
  • Little Miss Muffet

8. دیفن باخیا (Dumb canes) گیاهان آپارتمانی سمی

دیفن باخیا یا عصای بی عقلی یک گیاه بسیار محبوب بین خانواده های ایرانی است، که از قدیم الایام تا به امروز در منازل نگهداری می‌شود. این گیاه برگ های بزرگ و زیبایی دارد که به محیط اطرافش جلوه‌ی چشم‌نوازی می‌دهد. دیفن باخیا یک تصفیه کننده خوب هوا هم هست، این گیاه آلودگی‌های هوا را جذب می‌کند و هوای پاکیزه‌تری را برای شما فراهم می‌کند.

با تمام وجود این گیاه یک سم خالص است. نام گذاری دیفن باخیا به عصای بی عقلی نیز از سمی بودن آن نشات می‌گیرد، چرا که اگر خورده شود، به علت شیره سمی داخل آن، ممکن است فرد قدرت تکلم خود را از دست بدهد.

گیاهان آپارتمانی سمی

گونه های سمی : تمام گونه های دیفن باخیا سمی است.
مخاطب خطر : انسان و حیوانات خانگی
عنصر خطر: بلورهای سمی اگزالات
علائم ناشی از مسمومیت : درد شدید در دهان، ترشح بزاق، احساس سوزش، تورم و بی‌حسی گلو

انواع گونه های دیفن باختیا که همگی سمی هستند ؛

  • دیفن باخیا لئوپولد
  •  خال خال
  • دیفن کاملیا

علائم، نشانه های و راه درمان

علائم ناشی از مسمومیت با دیفن باخیا در انسان و حیوان مشترک است.
در صورت مشاهده علائم فوق حتما به درمانگاه مراجعه کنید.
بلعیدن قطعات برگ دیفن باخیا برای کودکان زیر ۴ سال بسیار خطرناک بوده به حدی که میتواند مشکلات جدی در تکلم آنها ایجاد کند.
قطرات شبنم مانندی که روی برگ های دیفن باخیا مشاهده می‌شود نیز سمی است.
پیشنها‌د ما به شما این است که اگر کودک دارید از نگهداری دیفن باختیا در منزل جدا و اکیدا خودداری کنید.
دیفن باخیا را دور از دسترس حیوانات خصوصا گربه‌ها قرار دهید.
بعد از هر بار آبیاری دیفن ، آب جمع شده در زیر گلدانی را به سرعت دور بریزید.

9. اسپاتی فیلوم (Peace lily) از گیاهان آپارتمانی سمی

گل چمچه ای یا اسپاتی فیلوم از جمله گیاهان آپارتمانی گلدار است که دارای خواص بسیاری می‌باشد، اسپاتی از تصفیه کنندگان قوی هوا است و به دلیل رنگ سفید و حالت گلهای خود به گل صلح نیز معروف است. این گیاه علی رغم زیبایی بی نظیر خود، قیمت مناسب و نگهداری آسانی دارد و همین امر آن را برای هدیه دادن گزینه مناسبی قرار می‌دهد.

گیاهان آپارتمانی سمی

اسپاتی فیلوم دارای برگهای همیشه سبز، نوک تیز و براق است که در صورت نداشتن گل نیز، برگها زیبایی گیاه را همچنان حفظ خواهند کرد. اما باید بدانید این گیاه سمی بوده لذا از هدیه دادن آن به افرادی که کودک یا حیوانات خانگی دارند بپرهیزید.

گونه های سمی : تمام گونه های اسپاتی فیلوم سمی است.
مخاطب خطر : انسان و حیوانات
عنصر خطر برای حیوانات : کریستال های اگزالات
عنصر خطر برای انسان ها : آلکالویید لیکورین
علايم خطر در انسان ها : سوزش و تورم لب‌ها، دهان و زبان و دشواری در صحبت کردن و بلعیدن، استفراغ و اسهال
علائم خطر در حیوانات : سوزش دهان، بزاق بیش از حد، اسهال، کم آبی بدن، کم شدن اشتها، استفراغ، مسمومیت و نارسایی کلیه

انواع گونه های سمی اسپاتی فیلوم

  • زنبق صلح دومینو
  • لیلی صلح جت
  • سولیای صلح لیلی
  • زنبق صلح پیکولینو

علائم، نشانه های و راه درمان

مسمومیت با اسپاتی فیلوم در مواردی حتی منجر به مرگ نیز می‌شود.
از نگهداری این گیاه روی زمین خودداری کرده و آن را در مکان های مرتفع و دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید.
در صورت خورده شدن برگ ها حتما و حتی قبل از بروز علائم به مراکز درمانی مراجعه شود.
حتما مطالعه کنید : شرایط صحیح نگهداری اسپاتی فیلوم چگونه است؟

10. تیلاندزیا (Tillandsia) گیاه هوازی سمی

تیلاندسیا یا تیلاندزیا از تنوع بالایی برخوردار بوده و مهمترین ویژگی اغلب اعضای این جنس از گیاهان نداشتن ریشه است. این گیاهان هیجان انگیز و جالب میتوانند بدون خاک رشد کنند و همه ی مواد مغذی و آب مورد نیاز خود را از طریق برگ هایشان تامین کنند و از ریشه ی خود تنها برای چسبیدن به سنگ، زمین ، تنه درختان و… استفاده میکنند. گیاهان هوازی به تنهایی به عنوان یک دکور عالی قابل استفاده هستند. هم چنین می‌توان از آنها برای درست کردن تراریوم هم استفاده کرد این گیاهان بدون ریشه و زیبا سمی می‌باشند.

گیاهان آپارتمانی سمی

گونه های سمی : تمام گونه ها
مخاطب خطر : حیوانات
علائم خطر : مسمومیت، علائم گوارشی، مرگ

چطور گیاهان هوازی باعث مشکل میشوند؟

جویده شدن برگ های گیاهان هوازی توسط حیوانات خانگی نوعی سم آزاد می‌کند که بسته به شدت آن موجب مسمومیت و مرگ می‌شود.
گیاهان هوازی از جمله گیاهان آویزی هستند لذا توصیه می‌شود به منظور دفع خطر آن ها را به صورت آویزان از سقف یا دیوار نگهداری نمایید.

انواع گیاهان سمی هوازی ؛

  • تیلاندسیا آبدیتا
  • کوکوئنسیس
  • جونسیا
  • بالبوسا
  • سلریانا
  • آیونانتا
  • تنیوفولیا
  • فاشیکولاتا

11. خرزهره (Oleander) گیاهان سمی خانگی خطرناک

خرزهره یکی از گیاهان فوق العاده سمی است، به گونه ای که برخی افراد با آن اقدام به خودکشی نموده اند! این گیاه علی رغم سمی بودن در اکثر بوستان ها و معابر عمومی کاشته می‌شود. برگ خرزهره به برگ بید شبیه است ولی از برگ بید ستبرتر و بزرگ‌تر است. گل‌های سرخ و سفید دارد .

بهترین ترفند برای نگهداری رب گوجه فرنگی برای طولانی مدت

گیاهان آپارتمانی سمی

برخلاف بیشتر گیاهان خطرناک که فقط قسمت خاصی از آن‌ها سمی است، تمام بخش‌های درختچهٔ خرزهره می‌تواند موجب مسمومیت شود و حتی تنفس دود شاخهٔ در حال سوختن آن نیز مشکلاتی در پی دارد. به دليل سرعت رشد زياد گياه خرزهره و نياز به هرس مکرر همواره خطر استفاده از برگهاي هرس شده وجود دارد. تمام قسمتهای خرزهره براي دام و انسان سمی بوده اما ذکر شده است که دانه آن از ساير قسمتهاي گياه سمی تر است.

مخاطب خطر : انسان ها ، حیوانات خانگی و دام ها
عنصر خطر : گلیکوزید
علائم مسمومیت با خرزهره : ترشح بزاق بیش از حد سرگیجه، لرزش و آریتمی قلبی در انسان و استفراغ، آریتمی قلبی و احساس سرمای شدید در حیوانات خانگی

نکات مهم گیاه سمی خرزهره

به دلیل رشد زیاد و ریزش برگ خرزهره همواره برگهایی از آن زیر درخت موجود می‌باشد، لذا از بردن حیوانات خود به نزدیک گیاه خرزهره اجتناب کنید.
مرگ دام ها بر اثر خورده شدن قسمت های مختلف گیاه خرزهره بعید نیست لذا سریعا حیوان را به مرکز درمانی منتقل کنید.
سوزاندن بقایا و چوب خرزهره نیز در مکان های بسته و در صورت وجود کودکان خالی از خطر نیست.
اگر گربه دارید بهتر است از فکر نگهداری این گیاه در منزل منصرف شوید.
از بوییدن و چیدن گلهای خرزهره نیز پرهیز نمایید.
تماس با شیره ی گیاه خرزهره ، التهاب و خارش پوستی را به دنبال دارد لذا هنگام هرس آن از دستکش استفاده کنید.

12. مرجان فرفیون (Euphorbia milii) از گیاهان آپارتمانی سمی

مرجان از جمله گیاهان گلدار است که به گونه افوربیا تعلق دارد. نگهداری آسانی دارد و می شود مدت ها به عنوان گیاه آپارتمانی از زیبایی آن استفاده کرد. گیاه مرجان زمانی که به قدر کافی نور دریافت کند گل خواهد داد. شیره این گیاه سمی است و در هنگام دست زدن به این گیاه باید مراقب پوست دست خود باشید. تمام قسمت های مرجان سمی هستند به مرجان تاج خار دار هم گفته می‌شود.

گیاهان آپارتمانی سمی

گونه های سمی : اکثر کونه های مرجان سمی است.
مخاطب خطر : انسان و حیوانات خانگی
عنصر خطر : دیترپن استر
علائم بلع قسمتهای مختلف : سوزش دهان، سوزش معده، ترشح بزاق اضافی، تورم چشم ها و دهان، درد معده, تهوع، استفراغ و اسهال
علائم تماس با شیره ‌گیاه : قرمزی، ورم و تاول

انواع گونه های سمی مرجان به شرح زیر است ؛

  • Golden Gem
  • Paradise Lady
  • Red Bouquet
  • Dreamland
  • Golden Gem

13. گیاه شویدی (Sprenger’s asparagus)

گیاه شویدی، سرخس شویدی یا مارچوبه زینتی گیاهی دائمی و دارای ساقه های نازک و منشعب است. مارچوبه دارای شاخه های آویزان است به عنوان گیاه آویزی نیز نگهداری می‌شود. این گیاه در گلفروشی ها برای تزیین دسته گل ها استفاده می شود اما لازم به ذکر است که مارچوبه نیز گیاهی سمی می‌باشد.

گیاهان آپارتمانی سمی

گونه های سمی مارچوبه : گونه های ذکر شده در ذیل
مخاطب خطر : حیوانات خانگی خصوصا گربه سانان
علائم خطر : سوزش و التهابات پوستی

انواع گونه های سمی مارچوبه شویدی را بشناسیم ؛

  • مارچوبه دم روباهی
  • نرمه گردی
  • زبره شویدی

14. گل نرگس (Daffodil) خوشبو سمی

نرگس از جمله خوشبو ترین و‌ معطر ترین گیاهان فصلی است، نرگس گیاهی دائمی و پیازدار می‌باشد. گل‌های نرگس به رنگ سفید، زرد، نارنجی کم رنگ و پُر رنگ هستند. گل و ساقه این گیاه سمی نیست و فقط پیاز این گیاه بسیار زهرآگین است. نوع زرد رنگ آن از نوع سفید رنگش سمی تر است.

سقراط این گیاه را به دلیل سمی بودن «گردنبند خدایان دوزخ» می‌نامید. دو گروه نرگس وجود دارد؛ نرگس دروغین و نرگس واقعی که نرگس نوع دروغین بدون بو است نوع واقعی آن بسیار معطر و خوشبو است و در مقابل سرما، بسیار مقاوم است اما هر دو‌نوع آن سمی می باشد.

گیاهان آپارتمانی سمی

مخاطب خطر : انسان و حیوانات خانگی
عنصر خطر : کریستال‌های سمی در پیاز و برگ ها
علائم خطر : درد معده، فشار خون بالا، ضربان قلب نامنظم، مرگ

نکات مهم گیاه خانگی سمی گل نرگس

از نگه‌داشتن پیاز نرگس در دسترس کودکان و حیوانات خودداری کنید.
مایع لزجی که از ساقه های نرگس خارج می‌شود سمی نیست اما ممکن است حساسیت های پوستی بوجود بیاورد، در این صورت محل تماس را با آب ولرم بشویید.
توصیه میشود همگام چیدن و جدا کردن نرگس از بوته اش از دستکش استفاده کنید.

15. زاموفیلیا (ZZ Plant) از گیاهان آپارتمانی سمی

از دیگر گیاهان سمی خانگی میتوان به زامیفولیا اشاره کرد، زاموفیلیا یک گیاه همیشه سبز و محبوب آپارتمانی است، که با نام های مختلفی از جمله گیاه جاودانگی ، نخل اروید و گیاه پولادی شناخته می‌شود. زاموفیلیا تمام ویژگی‌ها و صلاحیت‌های یک گیاه آپارتمانی مطلوب را داشته و می‌تواند انتخاب بسیار مناسبی برای آوردن گیاهی جدید به منزل باشد. تنها شیره گیاه زاموفیلیا سمی است و لمس گیاه بدون تماس با شیره آن، نباید عوارضی را به دنبال داشته باشد.

گیاهان آپارتمانی سمی

مخاطب خطر : انسان و حیوان
عنصر خطر : کریستال‌های کلسیم اگزالات
علائم خطر : التهابات شدید پوستی

نکات مهم که باید توجه کنید:

کودکان و حیوانات خانگی مانند سگ و گربه را از این گیاه دور نگه دارید.
هنگام تکثیر، حمل و هر نوع تماس دیگر با گیاه از دستکش استفاده کنید.

16. سیکاس رولوتا (Sago palm) گیاه سمی بیرونی

سیکاس یکی از معروف ترین گونه ها جهت باغچه کاری و استفاده در فضای داخلی منزل در جهان است، اغلب مردم اولین بار که این گیاه رو می بینند فکر می کننده یک گیاه مصنوعی است.

از برگ این گیاه جهت تزیین دسته گل، تاج گل و سبد گل استفاده می‌شود. این گیاه عمدتاً بومی جنوب، جنوب شرق آسیا، استرالیا، هند، چین می باشد. از آنجاییکه این گیاه در سال در هر نوبت گل دهی، حدود ۲۰ تا ۴۰ برگ می دهد برگ این گیاه نسبت به گیاهان دیگر نیز قیمتی است. این گیاه دارای سرعت رشد بسیار کم و عمر طولانی می باشد. اما این برگ های گران قیمت سمی هستند.

گیاهان آپارتمانی سمی

مخاطب خطر : انسان، حیوانات خانگی، دام ها
علائم خطر : استفراغ ، اسهال، نارسایی کبدی

تمامی قسمت‌های سیکاس رولوتا از جمله دانه و ریشه‌ها سمی هستند.

17. فیکوس الاستیکا (Rubber fig) از گیاهان آپارتمانی سمی

در سال های اخیر فیکوس مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته که واقعا هم لایق این توجهات می باشد. این گیاه درختچه‌ای زیبا با برگ‌های براق و چرمی است که نگهداری و تکثیر آن در محیط آپارتمان به راحتی امکان‌پذیر است. زادگاه گیاه فیکوس آسیای استوایی است. دارای شیره‌ای مخصوص است که با زخمی شدن از پوست آن جاری می‌گردد. این شیره سمی است و باید از تماس با آن جلوگیری کرد.

گونه های سمی : شیره‌ی اکثر گونه های فیکوس سمی است.
مخاطب خطر : انسان و حیوانات خانگی
عنصر خطر : شیرابه ی سمی
علائم خطر : مشکلات و التهابات پوستی و در صورت بلع معده درد، اسهال و استفراغ

گیاهان آپارتمانی سمی

انواع گونه های فیکوس که شیرابه ‌ی سمی دارند :

  • جنگلی برگ ریز (Ficus pumila-minia)
  • الاستیکا (ficus elastica)
  • بنجامین (Ficus benjamina)
  • لیراتا(Ficus lyrate)
  • پیچ (Ficus pumila)

سم گیاه فیکوس چه مشکلاتی ایجاد میکند؟

مشکلات پوستی ناشی از تماس با شیره‌ی سمی فیکوس در برخی موارد بسیار حاد است لذا هنگام تماس با این گیاه از دستکش استفاده کنید.
ممکن است علاوه بر شیره قسمتهای دیگر گیاه نیز موجب بروز آلرژی شود لذا برگ های ریخته شده آن را جمع کرده و گیاه را دور از دسترس کودکان و گربه ها قرار دهید.
حتما مطالعه کنید : نحوه درست فیکوس الاستیکا در خانه

۱۸. آگلونما (Aglaonema) گیاهان آپارتمانی سمی

آگلونما یا نخشید گیاهی بسیار زیبا بوده که آلودگی ها و مواد شیمیایی موجود در هوا را جذب کرده و به جای آن اکسیژن تولید می کند. شرایط نگهداری آگلونما بسیار آسان است و از گیاهان مناسب افراد تازه کار در نگهداری گیاهان به شمار می رود.

گل آگلونما یا همیشه سبز چینی بومی مرداب های جنوب شرقی آسیا و جنگل های گرمسیری است. این گیاه مقاومت خوبی در برابر گرما و خشک دارد و نگهداری گل آگلونما آسان است، این گیاه سموم بسیاری را از بین میبرد اما شیره ی خودش سمی است.

گیاهان آپارتمانی سمی

مخاطب خطر : انسان ها
قسمت خطرناک : شیره ی سمی
علائم : التهابات پوستی، علائم گوارشی در صورت بلع، دل درد، معده درد، نفخ، تهوع، استفراغ و اسهال

انواع گونه های آگلونما دارای شیره ‌ی سمی می باشند ؛

  • آگلونما پیکتم ولوت (Aglaonema Pictum Velvet)
  • بی جی فریمن (Aglaonema BJ Freeman)
  • امرالد بی(Aglaonema Emerald Bay)
  • سیلور کوئین
  • صورتی ، سفید و بلک
تمیز کردن چربی سوخته ی دیگ و ظروف سه سوته

نکات مهم

از تماس دست با شیره‌ی آگلونما خودداری کنید.
قبل از سرو کار رفتن با آگلونما دستکش بپوشید
پر صورت تماس دست با شیره‌ی سمی آگلونما سریعا محل آلوده شده را با آب ولرم بشویید

19. آنتوریوم (Anthurium andraeanum)

از دیگر گیاهان خانگی سمی که گلهای زیبایی داره آنتوریوم هست، آنتوریوم گلی زیبا از خانواده ی آراسه با برگهای مخملی و زیبا است که در گل آرایی جایگاه ویژه ای دارد، بومی گواتمالا و کوشاریکا می‌باشد . ارتفاع آنتوریوم به بیش از ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر می رسد، دارای برگهای کمی پهن، سبز تیره و به طول بیش از ۱۸ سانتیمتر می باشد گلها با اسپات قرمز، صورتی، زرد و یا سفید در اواخر بهار یا فصل تابستان ظاهر می شوند. اما باید بدانید که تمام قسمت های این گیاه زیبا سمی است.

گیاهان آپارتمانی سمی

گونه های سمی : بعضی از گونه های آنتوریوم سمی است.
مخاطب خطر : انسان و حیوانات خانگی
علائم خطر : التهابات پوستی در صورت تماس، اختلالات گوارشی نظیر معده درد، اسهال و استفراغ

گونه های سمی آنتوریوم به شرح زیر است ؛

  • andreanum
  • scherzerianum
  • crystalinum
  • faustinomirandae

نکات کلیدی در خصوص آنتوریوم سمی

آنتوریوم حاوی مواد شیمیایی است که برای افراد و حیوانات خانگی سمی است. هنگام محافظت از آنتوریوم، از دستکش استفاده کنید.
این گیاهان همچنین باید از دسترس کودکان و حیوانات خانگی خارج شوند زیرا خوردن آن می‌تواند سبب سوزش در دهان، تورم، تاول زدن، گرفتگی صدا، عدم توانایی در قورت دادن غذا شود.
آنتوریوم می‌تواند باعث ایجاد التهاب پوستی برای پوست‌های بسیار حساس شود.
شیره آنتوریوم می تواند باعث تحریکات جزئی پوستی شود.
در صورت مشاهده علايم ناشی از مسمومیت آنتوریوم موارد نوشیدنی سرد نوشیده و به دنبال قرص مسکن باشید.

20. گل داوودی (Chrysanthemum) گیاه سمی برای حیوانات

داوودی گیاهی چندساله و بومی آسیا و شمال‌شرقی اروپا می باشد، گل داودی یکی از گیاهان تزیینی بسیار محبوبی است که تقریباً در سراسر دنیا و در رنگ‌های مختلف یافت می‌شود. لمس کردن قسمت‌های بالایی این گیاه سمی باعث خارش و التهاب موضعی می‌شود که با داروهای ضدالتهاب و ضد حساسیت به‌راحتی قابل‌درمان است.

گیاهان آپارتمانی سمی

گونه های سمی : تمام قسمت های تمام گونه های داوودی سمی است
مخاطب خطر : حیوانات خانگی
علائم خطر : التهابات گوارشی، اسهال، استفراغ، اختلال در بلع، نفخ، افزایش بزاق دهان

انواع گونه های سمی گل داوودی ؛

داوودی عنکبوتی Spider

تیغ شکل Quill

قاشقی Spoon

آنمون Anemone

پومون Pompon

تمام بخش‌های داوودی برای حیوانات خانگی سمی است و در صورت خورده شدن، باعث ایجاد التهابات گوارشی و عوارض خطرناک خواهد شد. لذا داوودی را از دسترس حیوانات علی الخصوص گربه و سگ دور نگه دارید.

در صورت بروز علائم مسمومیت شدید حیوان را به مراکز درمانی منتقل کنید.

21. سنبل (Hyacinth) سمی و سرطان زا

سنبل باالاخص سنبل آبی بسیار سمی و حتی محتملا سرطان زا نیز می باشد. از خرید سنبل آبی پرهیز کنید. سایر سنبل ها از قسمت ریشه و پیاز سمی و خطر ناک می باشند . لذا سنبل را از دسترس کودکان و حیوانات دور نگه دارید. در صورت بلعیده شدن پیاز سنبل توسط کودکان و حیوانات خانگی، سریعا به پزشک مراجعه نمایید.

گیاهان آپارتمانی سمی

علائم مسمومیت با سنبل به شرح زیر است : تهوع ، تشنج ، مرگ

22. گیاه گلیسین (Wisteria)

از دیگر گیاهان دلربا اما سمی میتوان به ویستریا یا گلیسین اشاره کرد. این گیاه در اکثر باغچه ها مشاهده می‌شود و گلهای بنفش رنگ زیبایی دارد. تمام قسمت های این گیاه سمی بوده لذا از تماس با آن خودداری کنید.

علائم مسمومیت با گلیسین به شرح زیر است : تهوع، معده درد شدید، اسهال، استفراغ

گیاهان آپارتمانی سمی

23. شقایق (Papaveraceae)

یکی دیگر از گیاهان زیبا که در فصل بهار بسیار به چشم میخورد ، شقایق یا لاله خال دار است . گل شقایق لاله های خودرو و یا لاله های داغداری است که به صورت وحشی رشد میکنند. در فارسی و عربی به گل شقایق خشخاش منثور و خشخاش بری نیز گفته می شود. در ایران یک نوع از گل شقایق به فراوانی یافت می شود که گلبرگ هایی به رنگ قرمز خونی با پرچم سیاه دارد و به شقایق نعمانی معروف است. گاهی هم به این گل، لاله می گویند. این گیاه جز گیاهان سمی می‌باشد.

مخاطب خطر : انسان و حیوانات
عنصر خطر : آلکالوئید سمی روئیدین نوسکاپین
علائم خطر : عدم تعادل و تشنج و گاها مرگ

گیاهان آپارتمانی سمی

• با بروز علائم فوق سریعا به پزشک مراجعه کنید.
•  به قسمت های میانی گل شقایق دست نزنید.
• چیدن شقایق با دست و بدون دستکش ممنوع.

عوامل ایجاد مسمومیت های گیاهی چگونه است؟

با توجه در مطالب فوق الذکر و جمع بندی طرق ایجاد مسمومیت پی می‌بریم که مسمومیت های ایجاد شده توسط گیاهان ممکن است از ۴ راه های زیر اتفاق بیفتد :

بلع قسمتی از گیاه
تماس با شیره ی سمی گیاه
گرده ها و دانه های گیاه
زیاده روی در استفاده از بخور برخی گیاهان
استفاده از برخی دمنوش ها بدون تجویز پزشک

گیاهان آپارتمانی سمی

بعد از مشاهده علائم ناشی از مسمومیت های گیاهان آپارتمانی سمی چه اقداماتی انجام دهیم ؟

در صورت بلعیده شدن قسمت های سمی یک گیاه توسط کودکان حتما به پزشک مراجعه کنید.
در صورت تماس با شیرابه های سمی که سوختگی شدید پوستی و تورم و خارش دهان و‌ زبان را به دنبال دارد اقدامات زیر را انجام دهید:
مصدوم دیده را از نزدیکی گیاه دور کنید.
محل تماس را با آب ولرم و فراون به خوبی بشویید.
اگر مسمومیت گوارشی بود به جهت رقیق کردن سم به بیمار آب یا شیر بنوشانید.
به منظور جذب سم ، ذغال فعال را در آب مخلوط کرده و به بیمار بخورانید .
مصدوم را به مراکز درمانی منتقل کنید.

نکاتی ایمنی درباره‌ انواع گیاهان آپارتمانی سمی

مسموم بودن این ۱۰ گیاه به این معنا نیست که نمی‌توانید از آن‌ها در آپارتمانتان نگهداری کنید. با رعایت بعضی از نکات و رعایت موارد ایمنی می‌توانید از زیبایی این گیاهان بهره ببرید و در کنار هم زندگی مسالمت آمیزی داشته باشید. نکاتی که در ادامه آورده شده است به شما کمک می‌کند که به راحتی از هر گیاه آپارتمانی خطرناک نگهداری کنید.

گیاهان را در مکانی دور از دسترس قرار دهید. می‌توانید آن‌ها را در اتاق‌هایی که ورود فرزندان یا حیوانات خانگی به آن‌ها ممنوع است بگذارید.
به گیاهان دائم رسیدگی کنید تا برگ‌های مرده یا شاخه‌های جدا شده در دسترس کودکان یا حیوانات خانگی نباشد.
با چسباندن برچسب روی گلدان‌ها، سمی یا غیرسمی بودن آن‌ها را مشخص کنید.
در زمان رسیدگی به گیاهان سمی دستکش بپوشید با پس از رسیدگی بلافاصله دست‌هایتان را بشویید.
قلمه‌های گیاهان را در جایی دور از دسترس قرار دهید.
به کودکانتان آموزش دهید که نباید به گیاهان دست بزنند.

نکته

گیاهان خود را هرس کنید تا کودکان یا حیوانات خانگی به شاخ‌وبرگ آن‌ها دسترسی نداشته باشند. هرس کردن باعث رشد بهتر گیاه شما می‌شود و شاخ‌وبرگ‌های تازه‌ی آن‌ها هوا را بهتر تصفیه می‌کند.
اگر قرار است این گیاهان را در حیاط بگذارید ممکن است به حشرات یا حیوانات دیگر آسیب بزند. بهتر است آن‌ها را در گلدان پایه‌دار قرار دهید و تا حد امکان در قسمت ایوان نگه دارید.

گیاهان آپارتمانی سمی
همیشه ظرف آب حیوانات خانگی را پر از آب تازه و تمیز نگه دارید تا برای آب خوردن به سمت زیرگلدانی‌ها نروند. آب جمع شده در زیرگلدانی گیاه آپارتمانی خطرناک هم مانند شاخ‌وبرگ‌هایش سمی است و می‌تواند به حیوانات آسیب بزند.
برای اینکه گلدان‌ها را از دسترس گربه‌ها دور کنید می‌توانید آن‌ها را در قفس پرنده قرار داده و از سقف آویزان کنید. با این کار هم از گیاهان محافظت بیشتری کرده‌اید هم زیبایی ظاهری خاصی به خانه بخشیده‌اید.
گلدان‌ها را دائم بررسی کنید تا مطمئن شوید حشرات در آن لانه نکرده یا خاک آن‌ها کپک نزده است.

نکته نگهداری گیاهان آپارتمانی سمی

گلدان‌های آسیب دیده را عوض کنید و گیاه را در گلدان سالم قرار دهید.
مطمئن شوید قفسه‌ای که گلدان در آن قرار دارد به اندازه‌ی کافی محکم است و با کشیده شدن توسط کودک یا حیوانات خانگی بیرون نمی‌افتد.
اگر گلدان‌ها را به سقف آویزان کرده‌اید مطمئن شوید قلاب متصل به سقف به میزان کافی مقاوم است و می‌تواند وزن گلدان را تحمل کند.
اگر در خانه از گربه نگهداری می‌کنید بهتر است چند گلدان با گیاهان بی‌خطر برای حیوانات خانگی تهیه کنید تا با آن‌ها سرگرم شده و سراغ گلدان‌های دیگر نرود.

چقدر این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵

آیا این مفید بود؟

Thanks for your feedback!

نویسنده: سیده سمانه جلیلی

آخرین بروز رسانی

10 اسفند 1401

بروز رسانی توسط

شادی همتی

1 دیدگاه

  • لیلا:

    خدا شفاتون بده

    پاسخ
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *