یکی از مهم ترین مشکلاتی که هنگام درست کردن ترشی خانگی پیش می آید، کپک زدن آن است. باید گفت علت کپک زدن ترشی عموما آلودگی، رطوبت و هوا است. این سه عامل می توانند به مرور زمان موجب ایجاد کپک در ترشی شده و آن را خراب کنند. همانطور که می دانیم ترشی کپک زده به هیچ عنوان قابل خوردن نبوده و مصرف آن احتمال ابتلاء به سرطان را هم افزایش می دهد. اگر شما نیز از کپک زدن ترشی های خود خسته شده اید، بهتر است ابتدا علت آن را بیابید. در این بخش از شادمگ می خواهیم ابتدا مهم ترین علت کپک زدن ترشی را بیان کنیم. سپس به مهم ترین نکات جلوگیری از کپک زدن ترشی بپردازیم.
دلایل اصلی کپک زدن ترشی کدامند ؟
همانطور که از قبل هم گفته شد اصلی ترین علت کپک زدن ترشی، وارد شدن رطوبت و اکسیژن به داخل ظرف آن است. از آنجایی که رطوبت و اکسیژن شرایط لازم برای رشد عوامل آلودگی و ایجاد کپک در ترشی را فراهم می کنند به همین دلیل زمانی که رطوبت و هوا وارد ظرف ترشی می شود، شاهد کپک زدن آن خواهیم بود.
مورد دیگری که وجود دارد، فرو کردن قاشق کثیف به ظرف ترشی است. در واع وارد کردن قاشق کثیف یا بازگرداندن ترشی های کثیف به ظرف ترشی یکی از دلایل اصل کپک زدن ترشی است. زیرا چربی ها و آلودگی ها وارد ظرف ترشی شده و به مرور زمینه کپک زدن آن را فراهم می کنند. این موارد باعث کپک زدن شور گل کلم نیز می شوند.
چگونه از کپک زدن ترشی جلوگیری کنیم ؟
حال که با علت کپک زدن ترشی آشنا شدید، بد نیست در مورد راهکارهای جلوگیری از آن نیز بدانید. اگر نمی خواهید وقت و هزینه شما برای درست کردن ترشی هدر رود، حتما نکات مربوط به جلوگیری از کپک زدن ترشی را رعایت کنید . چرا که با رعایت این نکات می توانید خوشمزه ترین و سالم ترین ترشی ها را در خانه بدون هیچ نگرانی از کپک زدن و خراب شدن آن ها درست کنید. برای جلوگیری از کپک زدن ترشی حتما راهکارهایی را که معرفی می کنیم، به کار گیرید.
شستشوی کامل مواد اولیه ترشی
علت کپک زدن ترشی می تواند عدم شستشوی مواد اولیه ترشی و ضدعفونی کردن آن ها باشد. قبل از درست کردن ترشی، تمام مواد اولیه آن را با آب و نمک به خوبی بشویید و خشک کنید. هر گونه چربی، گردوغبار، خاک و آلودگی بر روی مواد اولیه می تواند منجر به کپک زدن ترشی شود. بعد از شستشوی کامل، مواد را در یک آبکش بریزید تا به خوبی خشک شود.
استفاده از سبزی خشک به جای سبزی تازه
استفاده از سبزی خشک به جای سبزی تازه برای درست کردن ترشی جهت جلوگیزی از کپک زدن آن پیشنهاد می شود. چرا که رطوبت موجود در سبزی مورد استفاده در ترشی، احتمال کپک زدن آن را افزایش می دهد و این در صورتی است که سبزی خشک عاری از هر گونه رطوبت احتمالی است. اما اگر به هر دلیلی خواستید از سبزی تازه استفاده کنید، ابتدا سبزی ها را به خوبی شسته و ضدعفونی کنید. سپس آن ها را در آبکش قرار دهید تا کوچک ترین اثر رطوبتی در آن ها باقی نماند. سپس سبزی را به ترشی اضافه کنید.
جوشاندن سرکه برای جلوگیری از کپک زدن ترشی
رطوبتی که علت کپک زدن ترشی است، ممکن است در سرکه وجود داشته باشد. متاسفانه بسیاری از سرکه هایی که به فروش می رسند، حاوی مقادیر زیادی آب هستند. برای خالص شدن بیشتر سرکه و جدا شدن آب آن، بهتر است آن را به مدت 20 دقیقه بجوشانید. برای این کار سرکه را در یک قابلمه ریخته و شعله را زیاد کنید تا به جوش بیاید. سپس شعله را روی ملایم قرار داده تا آب سرکه به خوبی تبخیر شود.
استریل کردن شیشه های ترشی
یکی از بهترین راهکارهای جلوگیری از کپک زدن ترشی، استریل کردن شیشه های آن است. هر گونه آلودگی و کثیفی در شیشه ترشی موجب کپک زدن آن می شود. از این رو برای استریل کردن شیشه ترشی ابتدا شیشه ها را درون یک قابلمه پر آب قرار داده و سپس منتظر بمانید تا 20 دقیقه در آب جوش به خوبی بجوشند. بد نیست بدانید که دمای بالا می تواند شیشه ها را به خوبی استریل کرده و آن ها را از هر آلودگی پاک کند.
اضافه کردن نمک و سرکه به مقدار کافی
گاهی اوقات علت کپک زدن ترشی می تواند بخاطر عدم اضافه نمودن نمک و سرکه به میزان کافی باشد. همانطور که می دانید نمک یکی از اصلی ترین موانع کپک زدن ترشی است که حالتی استریل به ترشی می دهد . بنابراین در گذشته برای جلوگیری از کپک زدن ترشی به آن نمک می زدند. به ازای هر لیتر سرکه باید یک قاشق غذاخوری نمک اضافه کنید. همچنین میزان استفاده از سرکه باید به گونه ای باشد که به خوبی روی مواد را بگیرد. کم بودن سرکه باعث بیرون ماندن برخی از مواد و کپک زدن آن خواهد شد.
نگهداری ترشی در مکانی مناسب
گاهی علت کپک زدن ترشی می تواند بخاطر نگهداری ظروف ترشی در مکان گرم باشد. پس هواستان باشد ظروف ترشی را اصلا نباید در معرض نور خورشید و گرمای زیاد قرار دهید. زیرا گرما بستر مناسب برای رشد قارچ ها و انواع کپک های بیماری زا را فراهم می کند. سعی کنید ترشی را در یک مکان تاریک و سرد همانند انباری یا زیر شیروانی قرار دهید. سرد بودن مکان ترشی طعم آن را خوشمزه کرده و مانع از خراب شدن آن می شود.
محکم بستن درب شیشه ترشی
ورود اکسیژن و هوا به داخل ظرف ترشی، بستر مناسب برای کپک زدن و خراب شدن آن را فراهم خواهد کرد. بعد از ریختن ترشی داخل ظرف ها، حتما درب آن ها را محکم ببندید. می توانید از یک کیسه فریزر یا یک نایلون تمیز و خشک برای پلمپ کردن درب ظرف ترشی بهره ببرید. این گونه هوا به ظرف ها وارد نشده و ترشی نیز کپک نمی زند.
نگهداری ترشی در ظروف تیره و خشک
علت کپک زدن ترشی می تواند خشک نبودن ظرف آن یا مناسب نبودن ظرف ترشی باشد. بهترین ظرف برای ترشی، ظرفی شیشه ای، تیره و کاملا خشک است. ظروف شیشه ای با مواد داخل ترشی واکنش نداشته و هیچ تغییری در طعم و بوی آن ایجاد نمی کنند.
هر گونه رطوبتی داخل شیشه ترشی موجب کپک زدن ترشی به مرور زمان خواهد شد. پس حتما قبل از درست کردن ترشی چک کنید که ظرف ها کاملا خشک باشند. ظروف تیره از ورود نور خورشید به داخل ظرف جلوگیری می کنند. درنتیجه ترشی بیشتر سالم می ماند.