بهترین دعا برای رفع دلتنگی
دعای صحیفه سجادیه برای رفع دلتنگی
علاوه بر رفع دلتنگی این دعا برای جذاب و عزیز شدن نیز به کار می رود.
وَ كَانَ مِنْ دُعَائِهِ عَلَيْهِ السَّلَامُ فِي اسْتِكْشَافِ الْهُمُومِ
﴿1﴾ يَا فَارِجَ الْهَمِّ ، وَ كَاشِفَ الْغَمِّ ، يَا رَحْمَانَ الدُّنْيَا وَ الآْخِرَةِ وَ رَحِيمَهُمَا ، صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ ، وَ افْرُجْ هَمِّي ، وَ اكْشِفْ غَمِّي .
(1) ای زدایندۀ اندوه و برطرفکنندۀ دلتنگی و غصّه! ای بخشاینده در دنیا و آخرت و مهرورز در هر دو جهان! بر محمّد و آل محمّد درود فرست و اندوه مرا بزدای و دلتنگی و غصّهام را برطرف کن.
﴿2﴾ يَا وَاحِدُ يَا أَحَدُ يَا صَمَدُ يَا مَنْ ﴿لَمْ يَلِدْ وَ لَمْ يُولَدْ وَ لَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُواً أَحَدٌ﴾، اعْصِمْنِي وَ طَهِّرْنِي ، وَ اذْهَبْ بِبَلِيَّتِي .
– [وَ اقْرَأْ آيَةَ الْكُرْسِيِّ وَ الْمُعَوِّذَتَيْنِ وَ قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ ، وَ قُلْ]–
(2) ای یگانه! ای یکتا! ای بینیاز! ای کسی که نزاده و زاده نشده و احدی برای او همتا نیست! نگهداریام کن و پاکم ساز و مصیبت و بلایم را از میان ببر
– [در این قسمت از دعا، «آیتالکرسی» و سوره «فلق» و «ناس» و «قل هو اللّه احد» را بخوان و بگو:]-
﴿3﴾ اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ سُؤَالَ مَنِ اشْتَدَّتْ فَاقَتُهُ ، وَ ضَعُفَتْ قُوَّتُهُ ، وَ كَثُرَتْ ذُنُوبُهُ ، سُؤَالَ مَنْ لَا يَجِدُ لِفَاقَتِهِ مُغِيثاً ، وَ لَا لِضَعْفِهِ مُقَوِّياً ، وَ لَا لِذَنْبِهِ غَافِراً غَيْرَكَ ، يَا ذَا الْجَلَالِ وَ الْإِكْرَامِ أَسْأَلُكَ عَمَلًا تُحِبُّ بِهِ مَنْ عَمِلَ بِهِ ، وَ يَقِيناً تَنْفَعُ بِهِ مَنِ اسْتَيْقَنَ بِهِ حَقَّ الْيَقِينَ فِي نَفَاذِ أَمْرِكَ .
(3) خدایا! از تو درخواست میکنم؛ درخواست کسی که نیازش شدید و نیرویش کاهش یافته و گناهانش زیاد شده؛ درخواست کسی که برای نیازمندیاش فریادرسی و برای ناتوانیاش نیرو دهندهای و برای گناهش آمرزندهای، غیر تو نمییابد. ای صاحب بزرگی و رافت و رحمت! عملی را از تو درخواست میکنم که هر کس آن را انجام دهد، به خاطر آن دوستش داری؛ و یقینی را میخواهم که به سبب آن کسی را سود میدهی که در مسیر جریان فرمان و ارادهات، به وسیلۀ آن یقین، حقّالیقین را به دست آورد.
﴿4﴾ اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ ، وَ اقْبِضْ عَلَى الصِّدْقِ نَفْسِي ، وَ اقْطَعْ مِنَ الدُّنْيَا حَاجَتِي ، وَ اجْعَلْ فِيما عِنْدَكَ رَغْبَتِي شَوْقاً إِلَى لِقَائِكَ ، وَ هَبْ لِي صِدْقَ التَّوَكُّلِ عَلَيْكَ .
(4) خدایا! بر محمّد و آل محمّد درود فرست و جان مرا بر پایۀ درستی و راستی و عمل و اخلاق دریافت کن و نیازم را از دنیا بگسل و رغبتم را در آنچه نزد توست، در حالی که مشتاق لقایت باشم، قرار ده؛ و صدق توکّل بر وجود مبارکت را به من ببخش.
﴿5﴾ أَسْأَلُكَ مِنْ خَيْرِ كِتَابٍ قَدْ خَلَا ، وَ أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ كِتَابٍ قَدْ خَلَا ، أَسْأَلُكَ خَوْفَ الْعَابِدِينَ لَكَ ، وَ عِبَادَةَ الْخَاشِعِينَ لَكَ ، وَ يَقِينَ الْمُتَوَكِّلِينَ عَلَيْكَ ، وَ تَوَكُّلَ الْمُؤْمِنِينَ عَلَيْكَ .
(5) از تو بهترین سرنوشتی که مقدّر شده درخواست میکنم و از بدترین سرنوشتی که مقرر شده به تو پناه میآورم؛ ترس بندگان را از مقامت و بندگی فروتنان را برایت و یقین توکّلکنندگان را بر وجودت و توکّل مؤمنان را بر حضرتت، از تو درخواست دارم.
﴿6﴾ اللَّهُمَّ اجْعَلْ رَغْبَتِي فِي مَسْأَلَتِي مِثْلَ رَغْبَةِ أَوْلِيَائِكَ فِي مَسَائِلِهِمْ ، وَ رَهْبَتِي مِثْلَ رَهْبَةِ أَوْلِيَائِكَ ، وَ اسْتَعْمِلْنِي فِي مَرْضَاتِكَ عَمَلًا لَا أَتْرُكُ مَعَهُ شَيْئاً مِنْ دِينِكَ مَخَافَةَ أَحَدٍ مِنْ خَلْقِكَ .
(6) خدایا! اشتیاقم را در خواستههایم مانند اشتیاق عاشقانت در خواستههایشان و ترسم را مانند ترس دوستانت قرار ده؛ و مرا در عرصۀ خشنودیات به عمل و کوششی به کار گیر که با آن، چیزی از دینت را به خاطر ترس از کسی از آفریدههایت، رها نکنم.
﴿7﴾ اللَّهُمَّ هَذِهِ حَاجَتِي فَأَعْظِمْ فِيهَا رَغْبَتِي ، وَ أَظْهِرْ فِيهَا عُذْرِي ، وَ لَقِّنِّي فِيهَا حُجَّتِي ، وَ عَافِ فِيهَا جَسَدِي .
(7) خدایا! این است حاجت من، پس اشتیاقم را در آن بزرگ و زیاد کن و عذرم را در آن آشکار فرما و برهان و دلیلم را در آن به من بیاموز و جسمم را در آن سلامت بخش.
﴿8﴾ اللَّهُمَّ مَنْ أَصْبَحَ لَهُ ثِقَةٌ أَوْ رَجَاءٌ غَيْرُكَ ، فَقَدْ أَصْبَحْتُ وَ أَنْتَ ثِقَتِي وَ رَجَائِي فِي الْأُمُورِ كُلِّهَا ، فَاقْضِ لِي بِخَيْرِهَا عَاقِبَةً ، وَ نَجِّنِي مِنْ مُضِلَّاتِ الْفِتَنِ بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ .
(8) خدایا! کسانی صبح میکنند در حالی که به غیر تو اعتماد و امید دارند؛ ولی من صبح کردم در حالی که در همۀ امورم اعتماد و امیدم تویی. برای من به آنچه سرانجامش از همه بهتر است حکم کن و از فتنههای گمراهکننده نجاتم ده، به مهربانیات ای مهربانترین مهربانان!
﴿9﴾ وَ صَلَّى اللَّهُ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ رَسُولِ اللَّهِ الْمُصْطَفَى وَ عَلَى آلِهِ الطَّاهِرِينَ .
(9) و درود خدا بر سرور ما محمّد، فرستادۀ برگزیده خدا و اهل بیت پاکش.
سوره انشراح؛ دعا برای رفع دلتنگی
در کتاب مکارم الاخلاق توصیه شده که برای رفع دلتنگی، سوره انشراح را روزی دو بار قرائت کنید؛ پیشنهاد میشود که یکبار در هنگام صبح و یک مرتبه پیش از غروب آفتاب، این سوره آسمانی را قرائت کنید.
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِیمِ
به نام خدا که رحمتش بیاندازه است و مهربانیاش همیشگی
أَلَمْ نَشْرَحْ لَکَ صَدْرَکَ
آیا سینه ات را [به نوری از سوی خود]گشاده نکردیم؟
وَوَضَعْنَا عَنْکَ وِزْرَکَ
و بار گرانت را فرو ننهادیم؟
الَّذِی أَنْقَضَ ظَهْرَکَ
همان بار گرانی که پشتت را شکست.
وَرَفَعْنَا لَکَ ذِکْرَکَ
و آوازه ات را برایت بلند نکردیم؟
فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْرًا
پس بی تردید با دشواری آسانی است.
إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْرًا
[آری]بی تردید با دشواری آسانی است.
فَإِذَا فَرَغْتَ فَانْصَبْ
پس هنگامی که [از کار بسیار مهم تبلیغ]فراغت مییابی، به عبادت و دعا بکوش
وَإِلَىٰ رَبِّکَ فَارْغَبْ
و مشتاقانه به سوی پروردگارت رو آور.
آیه ۲۸ سوره رعد؛ توصیه طلایی علامه طباطبایی
شادروان حجت الاسلام صحفی حکایت زیبایی از علامه طباطبایی نقل میکنند؛ ایشان میفرمایند روزی از علامه جویای راهی برای رسیدن به آرامش خاطر شدم. علامه طباطبایی به من فرمودند: برای آرامش گرفتن، دستت را در حالت نشسته یا ایستاده بر روی سینه خود قرار بده و چند مرتبه آیه ۲۸ سوره رعد را زمزمه کن. این عمل به تو آرامش میدهد.
الَّذِینَ آمَنُوا وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُمْ بِذِکْرِ اللَّهِ ۗ أَلَا بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ
آنها که به خدا ایمان آورده و دلهاشان به یاد خدا آرام میگیرد، آگاه شوید که تنها یاد خدا آرامبخش دلهاست.
اسم اعظم برای رفع دلتنگی از زبان حضرت یونس
زمانیکه حضرت یونس از قوم خود خسته شد و دست از هدایتشان کشید، خداوند متعال امتحان دیگری پیش پای او گذاشت. پیامبر گرامی اسلام میفرمایند: آن اسمی (از اسامی خدا) که اگر کسی او را با آن بخواند اجابتش میکند و هر چه بخواهد میدهد، همان اسمی است که یونس (فرزند متی) خواند.
اسم اعظمی را که حضرت یونس در هنگام ناامیدی و دلتنگی برای رهایی از شکم نهنگ خواند، باید در آیات ۸۷ و ۸۸ سوره انبیا جستجو کنیم.
وَذَا النُّونِ إِذْ ذَهَبَ مُغَاضِبًا فَظَنَّ أَنْ لَنْ نَقْدِرَ عَلَیْهِ فَنَادَىٰ فِی الظُّلُمَاتِ أَنْ لَا إِلَٰهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَکَ إِنِّی کُنْتُ مِنَ الظَّالِمِینَ
و (یاد آر حال) ذو النون (یعنی یونس) را هنگامی که (از میان قوم خود) غضبناک بیرون رفت و چنین پنداشت که ما هرگز او را در مضیقه و سختی نمیافکنیم (تا آنکه به ظلمات دریا و شکم ماهی در شب تار گرفتار شد) آن گاه در آن ظلمتها فریاد کرد که خدایی به جز ذات یکتای تو نیست، تو (از شریک و هر عیب و آلایش) پاک و منزهی و من از ستمکاران بودم (که بر نفس خود ستم کردم).
فَاسْتَجَبْنَا لَهُ وَنَجَّیْنَاهُ مِنَ الْغَمِّ ۚ وَکَذَٰلِکَ نُنْجِی الْمُؤْمِنِینَ.
پس ما دعای او را مستجاب کردیم و او را از گرداب غم نجات دادیم و اهل ایمان را هم این گونه نجات میدهیم.
دعا برای رفع دلتنگی از امام صادق
در کتاب مفاتیح الجنان دعایی برای رفع دلتنگی و افسردگی معرفی شده که منسوب به امام صادق (ع) است. در مقدمه دعا آمده:
- برای از بین بردن غم و اندوه، دو رکعت نماز بخوان و دعای زیر را زمزمه کن:
یا فَارِجَ الْهَمِّ وَ یا کاشِفَ الْغَمِّ
ای گشاینده اندوهها و برطرف کننده غصه ها،
یا رَحْمَانَ الدُّنْیا وَ الْآخِرَهِ وَ رَحِیمَهُمَا
ای بخشاینده در دنیا و آخرت و رحم کننده در این دو جهان،
فَرِّجْ هَمِّی وَ اکشِفْ غَمِّی
اندوه مرا زایل ساز و غم هایم را برطرف کن
یا اللَّهُ الْوَاحِدُ الْأَحَدُ الصَّمَدُ الَّذِی لَمْ یلِدْ وَ لَمْ یولَدْ
از خدای یکتای بی همتای بی نیاز که نه میزاید و نه زاییده شده
وَ لَمْ یکنْ لَهُ کفُواً أَحَدٌ اعْصِمْنِی وَ طَهِّرْنِی وَ اذْهَبْ بِبَلِیتِی
و هیچ کس همتای او نیست! مرا نگهبان باش و پاکم گردان و گرفتاری ام را از من دور ساز.
- سپس آیه الکرسی، سوره ناس و سوره فلق را زمزمه کنید.
دعا برای رفع دلتنگی از پیامبر (ص)
دعای زیر منسوب به پیامبر گرامی اسلام است؛ درباره این دعا و خاصیت آن از زبان امام علی (ع) نقل شده که هرگاه مشکلات و گرفتاریهای پیامبر زیاد میشد، ایشان این دعا را زمزمه میکردند:
یَا حَیُّ یَا قَیُّومُ، یَا حَیّاً لاَ یَمُوتُ، یَا حَیُّ لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ.
اى زنده، اى پاینده، اى زندهاى که نمىمیرد، اى زندهاى که جز تو معبودى نیست.
کَاشِفُ اَلْغَمِّ، مُجِیبُ دَعْوَهِ اَلْمُضْطَرِّینَ، أَسْأَلُکَ بِأَنَّ لَکَ اَلْحَمْدَ، لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ
برطرف کنندۀ اندوه، پاسخگوى دعاى بیچارگان، به حقّ سپاس که مخصوص تو است که معبودى جز تو نیست
بَدِیعُ اَلسَّمَاوَاتِ وَ اَلْأَرْضِ ذُو اَلْجَلاَلِ وَ اَلْإِکْرَامِ.
اى آفرینشگر آسمانها و زمین، صاحب شکوه و بخشش.
وَ رَحْمَانُ اَلدُّنْیَا وَ اَلْآخِرَهِ وَ رَحِیمُهُمَا، اِرْحَمْنِی
رحمتگر و مهربان دنیا و آخرت مرا چنان بیامرز
رَحْمَهً تُغْنِینِی بِهَا عَنْ رَحْمَهِ مَنْ سِوَاکَ یَا أَرْحَمَ اَلرَّاحِمِینَ.
که از رحمت جز تو بىنیاز شوم اى رحمکنندهترین رحمکنندگان.
روش های معنوی برای آرامش اعصاب و رفع استرس و اضطراب
- یاد خدا کردن
- نماز
- صبر
- دعا برای آرامش یافتن
- پناه بردن به خدا
- وضو گرفتن با آب سرد
- دور نمودن دلایل خشم از خود