یکی از دردناک ترین و آزاردهنده ترین انواع جوش هایی که فرد حداقل یکبار در طول زندگی خود آن را تجربه کرده جوش باسن است. علت جوش زدن باسن می تواند عواملی مانند تعریق زیاد و یا عفونت فولیکول موها باشد. مسئله مهم این است که برای درمان جوش باسن حتما باید دلیل اصلی جوش زدن آن را بیابید. زیرا علت جوش زدن در هر فردی متفاوت است. اگر شما نیز با مشکل جوش زدن باسن مواجه هستید، دیگر نگران نباشید. ما در این مطلب از شادمگ ابتدا علت جوش زدن باسن را توضیح داده، سپس به معرفی روش های درمان آن می پردازیم.
علت جوش زدن باسن کدامند ؟
اگر می خواهید جوش روی باسن را درمان کنید، ابتدا باید دلیل آن را بیابید. علت جوش باسن می تواند تحریک بیش از حد پوست، تغییرات هورمونی، فولیکولیت، اپیلاسیون، افزایش تولید چربی و … باشد. در ادامه هر یک از این دلایل را به خوبی توضیح می دهیم.
تحریک بیش از حد پوست
علت جوش زدن باسن می تواند تحریک بیش از حد پوست باشد. استفاده از لباس های تنگ با پارچه نامناسب و مواد شیمیایی قوی مانند لوسیون ها و کرم های نامناسب دلیل اصلی تحریک پوستی است. اگر به صورت اتفاقی با مواد آلرژی زا تماس داشته اید، باید منتظر جوش زدن باسن خود باشید. چرا که این مواد باعث ایجاد حساسیت های مختلفی در پوست می شوند. سعی کنید همواره لباس های آزاد و نخی به تن کنید. همچنین از لوسیون ها، کرم ها و مواد شوینده قوی به هیچ عنوان استفاده نکنید.
فولیکولیت، عامل جوش زدن باسن
مهم ترین علت جوش زدن باسن، فولیکولیت است. فولیکولیت حالتی است که در آن فولیکول مو بسته شده و باکتری ها در آن تجمع پیدا می کنند. درنتیجه ناحیه فولیکول مو ملتهب، چرک آلود و قرمز خواهد شد. در چنین حالتی شاهد خارش شدید این ناحیه نیز خواهیم بود. فولیکولیت می تواند در اثر اصلاح مو، پوشیدن لباس تنگ، عفونت قارچی و باکتریایی، تعریق شدید، عدم رعایت بهداشت و … به وجود بیاید. برای درمان فولیکولیت می توان از روش های موضعی و خوراکی بهره برد.
تغییرات هورمونی
علت جوش زدن باسن می توان تغییرات هورمونی باشد. اگر به تازگی دچار تغییر هورمونی شده اید، باید انتظار جوش زدن در ناحیه باسن را داشته باشید. تغییرات هورمونی باعث می شوند که غدد چربی بیش از اندازه چربی تولید کنند. درنتیجه جوش در همه جای بدن اعم از ناحیه نشیمنگاه پدیدار می شود. در دوران بلوغ، بارداری، شیردهی، قاعدگی، مصرف قرص ضد بارداری و … شاهد جوش زدن باسن خواهیم بود. تغییرات هورمونی را می توان با آزمایش خون تشخیص داد.
بسته شدن منافذ پوستی
اصلی ترین علت جوش زدن باسن در افرادی که پوست چرب دارند، بسته شدن منافذ پوستی است. همانطور که می دانید پوست تمامی نواحی بدن دارای منافذی است که آلودگی ها و چربی ها می توانند در قسمت های مختلف آن جمع شوند. عدم رعایت بهداشت و شستشوی به موقع و مرتب باعث ایجاد جوش در ناحیه باسن خواهد شد. زیرا آلودگی ها در منافذ جمع شده و به مرور زمان به حالت جوش و آکنه خود را نشان می دهند. اسکراب و شستشوی مرتب باعث می شود که این منافذ به خوبی تمیز شده و دیگر شاهد جوش زدن باسن نباشیم.
اپیلاسیون موهای زائد باسن
از دیگر شایع ترین دلایل و علت جوش زدن باسن می تواند بخاطر اپیلاسیون و اصلاح موهای زائد باسن باشد. برخی از بانوان در ناحیه باسن خود دارای موهای زائد هستند. به همین دلیل دست به اصلاح موهای زائد با روش هایی مانند اپیلاسیون، کرم موبر، ژیلت و … می زنند. تمامی این موارد می توانند موجب جوش زدن باسن شده و این جوش ها باعث آزار و اذیت فرد شوند. چرا که در موقع نشستن درد و التهاب این ناحیه بیشتر خواهد شد. از اصلاح موهای زائد باسن با روش های غیراصولی بپرهیزید تا شاهد جوش زدن این ناحیه نباشید.
افزایش تولید چربی در پوست باسن
افزایش ترشح چربی از غدد چربی می تواند اصلی ترین علت جوش زدن باسن باشد. بدن در مواقعی و تحت شرایط خاصی ممکن است چربی بیشتری تولید کند. غدد تولید کننده چربی در بدن مسئول این کار هستند. در این حالت منافذ باز پوست با چربی بسته شده و همین حال باعث ایجاد جوش می شود. برخی از افراد نیز به صورت طبیعی دارای پوست بسیار چربی بوده و همین مورد آن ها را مستعد بروز جوش و آکنه بیشتری می کند. برای کنترل ترشح چربی باید نزد پزشک متخصص رفته و داروهای کنترل کننده چربی را مصرف کنید.
درماتیت و اگزما در ناحیه باسن
انواع حساسیت و درماتیت و اگزما می توانند علت جوش زدن باسن باشند. از علائم این نوع جوش زدن باسن می توان به قرمزی، التهاب و خارش فراوان اشاره کرد. معمولا درماتیت در ناحیه باسن به دلیل تعریق زیاد و یا استفاده از محصولات بهداشتی آلرژی زا به وجود می آید. در چنین مواردی برای کاهش علائم اگزما و همچنین درمان جوش باسن حتما باید به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنید. پزشک متخصص می تواند داروهای لازم برای رفع عوارض اگزما و جوش باسن را برای شما تجویز کند.
نشستن و تعریق زیاد
اگر فعالیت کمی دارید و یا شغلتان به گونه ای است که مدت زمان زیادی می نشینید، باید انتظار جوش زدن در ناحیه باسن را داشته باشید. علت جوش زدن باسن می تواند گرما و تعریق زیاد به دلیل نشستن به مدت طولانی باشد. زیرا نشستن زیاد علاوه بر آن که پوست را تحریک می کند، باعث بسته شدن منافذ پوستی نیز خواهد شد. در فصول گرم سال همانند تابستان بیشتر شاهد جوش زدن باسن هستیم. چرا که در این مواقع تعریق بیشتر است.
بهترین راهکارهای درمانی برای جوش باسن
حال که علت جوش زدن باسن را توضیح دادیم بد نیست به راهکارهای درمان این مشکل نیز بپردازیم. راه حل های مختلفی برای درمان جوش روی باسن وجود دارند. برخی از این روش ها عبارتند از:
استفاده از محصولات ضدجوش با روتین مشخص
استفاده از محصولات ضدجوش باعث کنترل چربی پوست شده و منافذ پوستی را از آلودگی ها و چربی ها پاک می کنند. پس اگر جوش روی باسن دارید حتما باید از محصولات ضد جوش مخصوص برای این ناحیه بهره ببرید.
لیزر موهای زائد باسن
اگر در ناحیه باسن موی زائد دارید، به جای اصلاح کردن می توانید سراغ لیزر دائمی موها بروید. با لیزر دیگر شاهد حساسیت بعد از اصلاح، فولیکولیت مو و زیرپوستی های متعدد نخواهید بود.
دوش گرفتن مرتب و رعایت بهداشت
اگر زیاد تعریق می کنید، مرتبا دوش بگیرید و لباس زیر و شلوار خود را عوض کنید. از لباس های نخی و گشاد استفاده کنید تا تحریک پوستتان بیشتر نشود. برای شستشوی پوست باسن حتما از شوینده مخصوص پوست های چرب استفاده کنید.
اگر علت جوش تغییر هورمونی و یا درماتیت باشد، بهتر است نزد متخصص پوست و مو رفته و دارو مصرف کنید.