سوء تغذیه در کودکان ؛ از علل و عوارض تا پیشگیری و درمان

فهرست محتوا

سوء تغذیه در کودکان يك مشكل جدي و مهم است كه دلايل مختلفي دارد. والدين بايد سوء تغذیه در کودکان را جدي بگيرند و نشانه آن را خوب بشناسند. پيشنهاد ميكنيم كه اين مطلب گروه سلامتی شادمگ در خصوص سوء تغذیه در کودکان را مطالعه كنيد.

سوء تغذیه در کودکان چیست؟

کودک شما وقتی از سوء تغذیه رنج می برد که بدن او مقدار کافی از مواد مغذی، کالری و مواد معدنی کافی را دریافت نمی کند. تمام این اجزای ضروری به روند رشد او کمک می کنند.

علاوه بر این، دریافت مواد مغذی ضروری ایمنی بدن را افزایش می دهد و او را نسبت به عفونت های مضر محافظت می کند. یک نوع از سوء تغذیه هم چنین می تواند زمانی رخ دهد که کودک شما مقدار زیادی کالری (بالای مواد غذایی) دریافت کند.

عدم تغذیه، منجر به چند اختلال سلامتی در بدن کودک می شود. فقر مواد مغذی بر سلامت جسمی، رفتار، خلق و خو، فرآیندهای رشد و دیگر وظایف بدن تاثیر می گذارد.

انواع سوء تغذیه در کودکان

شایع ترین انواع سوء تغذیه، عبارتند از:

 سوء تغذیه انرژی پروتیینی (PEM)

به خاطر کمبود پروتئین و گلوکز در غذاها، کودک این نوع خاص از سو تغذیه را تجربه می کند.

سه نوع زیرمجموعه از PEM وجود دارد:

سوء تغذیه حاد، سوء تغذیه مزمن، و سومی هم شامل هر دوی آن ها است.

سوء تغذیه در کودکان

سوء تغذیه حاد باعث می شود که کودک لاغر شود و وزن بدنش کم شود. در سوء تغذیه مزمن، کودک از رشد کم رنج می برد. زمانی که کودک شما از سوء تغذیه حاد و مزمن رنج می برد، وزنش کم می شود و مشکلات سلامتی متعددی را تجربه می کند.

 کمبود ریز مغذی ها (ویتامین و منابع معدنی)

کمبود ریز مغذی ها می تواند منجر به کمبود مواد مغذی در کودک شما شود. ریز مغذی ها چیزی جزهای ویتامینی و مواد معدنی نیستند. کودک شما به این مواد مغذی برای کارکردهای مناسب بدن و فرآیندهای رشد نیاز دارد.

علل سوء تغذیه در کودکان

به طور معمول، فقدان مواد مغذی ضروری و مواد معدنی، شرایط سوء تغذیه ای را در کودک ایجاد می کند. به شدت بر شرایط زندگی یک کودک در حال رشد تاثیر می گذارد و ممکن است با اختلالات سلامتی متعددی روبرو شود.

برخی از دلایل رایج برای شروع مشکل سوء تغذیه عبارتند از:

 رژیم غذایی ضعیف

زمانی که کودک شما مقدار کافی مواد غذایی را از طریق غذا دریافت نمی کند، با شرایط سوء تغذیه ای مواجه می شود. رژیم غذایی ضعیف باعث می شود که کودک از کمبود مواد مغذی رنج ببرد.

در نتیجه، او ممکن است بیماری های بد سلامتی را تجربه کند و با مشکلاتی در زندگی اش مواجه شود. مبتلا بودن به دیسفاژی (مشکل در بلع) نیز می تواند منجر به سوء تغذیه شود. در چنین شرایطی کودک شما مشکلی در هضم غذا دارد و نمی تواند مواد مغذی ضروری را دریافت کند.

مشکلات سلامت روانی

یک کودک عقب مانده ذهنی، امکان بیشتری برای داشتن سوء تغذیه دارد. در چنین شرایط حاد ذهنی، او نمی تواند یک عادت غذایی مناسب را دنبال کند. کودکان مبتلا به بیماری های روانی، بی اشتهایی عصبی یا پرخوری مقدار کمی از غذا می تواند باعث سوء تغذیه شود.

 اختلالات دستگاه گوارشی و معده

به خاطر اختلالات گوارشی، بدن کودک نمی تواند مواد مغذی موجود در غذا را جذب کند. بدن از مواد غذایی حیاتی محروم می شود و کودک شما سوء تغذیه را تجربه می کند. اگر کودک مبتلا به بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو است، احتمال سوء تغذیه او بالا می رود.

در چنین شرایطی، پزشک ممکن است پیشنهاد کند که بخش کوچکی از روده کوچک را بردارد (ایلئواستومی). اگر کودک عدم تحمل گلوتن را دارد و از بیماری سلیاک رنج می برد، آستر روده کوچک او ممکن است آسیب ببیند. بدن او نمی تواند مواد مغذی غذا را جذب کند و بنابراین از کمبود مواد مغذی رنج می برد.

دیابت

به دلیل افزایش سطح قند خون، بدن کودک دیابتی شما نمی تواند مواد مغذی حیاتی را جذب کند. پانکراس او به خاطر سطح بالای قند خون، آسیب می بیند. این به توانایی بدن برای هضم غذا و جذب مواد مغذی برای فرآیندهای رشد بدنش آسیب می رساند. در نتیجه کودک دیابتی شما از سوء تغذیه رنج می برد.

فقدان شیردهی

دادن شیر خودتان به نوزادانتان کمک می کند که سالم و عاری از بیماری بماند. گاهی اوقات مادران، فرزند خود را از شیردهی به دلایل متعددی محروم می کنند که ممکن است توسط پزشک توصیه شود. با این حال، فقدان شیردهی کافی می تواند کودک شما را ناسالم و دچار سوء تغذیه کند.

سوء تغذیه در کودکان

نشانه های سوء تغذیه در کودکان

برخی از علائم متداول سوء تغذیه عبارتند از:

  • مشکلات تنفسی
  • از دست دادن ناگهانی وزن
  • حساسیت
  • خستگی شدید
  • افسردگی روانی
  • فقدان چربی (بافت چربی)
  • خطر بزرگ هیپوترمی – دمای پایین غیر عادی بدن
  • سیستم ایمنی ضعیف
  • کاهش جرم ماهیچه ای
  • کم شدن جرم بافت
  • خستگی
  • حساسیت بالا برای احساس سرما
  • زمان التیام بالا برای بریدگی ها، زخم ها و عفونت ها
  • زمان طولانی بهبودی از بیماری ها
  • سطح تمرکز ضعیف
  • غیر فعال بودن

در موارد حاد، کودک شما ممکن است برخی از این علائم سوء تغذیه را تجربه کند:

  • پوست خشک، رنگ پریده، خشن و سرد.
  • موهای زبر و خشک
  • افزایش ریزش مو
  • به خاطر افت شدید وزن، گونه ها خالی می شود
  • تیرگی زیر چشم
  • به خاطر کمبود کالری، کودک شما ممکن است مشکلات قلبی، تنفسی یا کبد را تجربه می کند.

اثرات سوء تغذیه بر روی کودکان

سیستم ایمنی

سوء تغذیه سیستم ایمنی کودک شما را ضعیف و مستعد بیماری های عفونی می کند. چنانچه در این بخش از نمناک می خوانید اگر کودک شما از روش های غیر بهداشتی پیروی کند، بیشتر در معرض بیماری های مسری قرار می گیرد.

کمبود روی، آهن و ویتامین ها، شرایط سوء تغذیه را تحریک می کند و سیستم ایمنی را در کودکان تضعیف می کند. سوء تغذیه بر عملکرد سیستم ایمنی کودک شما تاثیر می گذارد و می تواند در برابر بسیاری از بیماری ها ضعیف عمل کند.

پیامدهای رشد

کمبود مواد مغذی و عفونت های گوارشی عموما در کودکان نوپا و کودکان ایجاد می شود. دریافت ضعیف غذای مغذی می تواند منجر به سوء تغذیه در کودکان شما شود. با عفونت دستگاه گوارش، بدن کودک شما نمی تواند مواد مغذی موجود در مواد غذایی را جذب کند. در نتیجه، کمبود مواد مغذی همراه با عفونت فرآیند رشد را به طور کامل به تاخیر می اندازد.

کمبود مواد مغذی خاص

نقص برخی از مواد مغذی خاصی می تواند باعث ایجاد پیچیدگی های سلامتی در کودک شما شود. برای مثال فقر آهن، روی و منیزیم شرایط سوء تغذیه را تقویت می کند. جذب چربی کم، بدن کودک شما را از کسب مقدار مفید ویتامین های محلول در چربی مانند ویتامین D و ویتامین A محروم می کند. اینها مانع توانایی بصری در کودکان شما می شود. فقر و کمبود روی هم رشد بدنی و هم رشد استخوان را به تعویق می اندازد و کودک شما را در مشکلات سلامتی بلند مدتی قرار می دهد.

نارسایی اندام ها

سوء تغذیه شدید، اندام های کودکان را ناکارآمد می سازد. برخی از اندام ها به شدت تحت تاثیر کمبود مواد غذایی، کبد، قلب و کلیه ها قرار می گیرند.

شروع بیماریهای مضر

سوء تغذیه طولانی مدت باعث ایجاد اختلالات سلامتی متعددی در کودک کوچک شما می شود. برخی از بیماری های شایع عبارتند از:اسهال، عفونت دستگاه ادراری و ذات الریه.

سوء تغذیه هم می تواند منجر به عوارض جانبی دیگری نظیر این موارد شود:

  • رشد آهسته رفتاری
  • عقب ماندگی ذهنی
  • از دست دادن وزن
  • ناتوانی های یادگیری
  • رشد کم
  • کاهش توانایی های حل مساله
  • كم شدن مهارت های اجتماع
  • کاهش سطح IQ
  • اختلال کمبود توجه
  • رشد کند بدن
  • کمبود حافظه
  • اختلالات دستگاه گوارشی
  • کاهش پیشرفت زبان
  • بهبود ضعیف زخم ها
  • کاهش وزن شدید
  • اختلال در عملکرد ذهنی
  • کمبود حافظه کودکان

تشخیص سوء تغذیه در کودکان

پزشک وزن و قد کودک شما را بررسی می کند و آن را با جدکل مشخص شده مقایسه می کند.داشتن وزن بسیار کم، نشان می دهد که کودک شما از نقص های غذایی رنج می برد.

برخی از روش های تشخیصی که به طور معمول اتخاذ می شوند، عبارتند از:

سوء تغذیه در کودکان

اندازه گیری قطر بازو

پزشک قطر بازو کودک را اندازه گیری می کند. اگر زیر 110 میلی متر باشد، به وضوح وضعیت سوء تغذیه را نشان می دهد.

تست های خونی

تست های خون معمولی، سوء تغذیه در کودک خود را تشخیص می دهند. برخی از تست های خونی خاص، شمارش گلبول های خون، گلوکز ، پروتئین خون یا پروتئین آلبومین است، همچنین این تست عفونت های دیگر و اچ آی وی را تشخیص می دهد.

آزمایش های پزشکی دیگر

پزشکان توصیه می کنند که برخی از تست های پزشکی اضافی را انجام دید تا سوء تغذیه در کودک را تشخیص دهند. برخی از این تست ها، تست های عملکرد تیروئید، سطوح کلسیم، روی، و ویتامین هستند.

درمان سوء تغذیه در کودکان

درمان در خانه

در مرحله اولیه سوء تغذیه، کودک شما می تواند با اتخاذ روش های درمانی خاص در خانه بهبودی را بدست آورد:

متخصص سوء تغذیه به نمودار غذایی کودک شما توجه می کند و تغییرات مناسب را ایجاد می کند. هدف اصلی این کار بهبود مصرف تغذیه ای کودک در حال رشد است. این کار به تقویت سیستم ایمنی بدن و دو شدن از وضعیت سو تغذیه کمک می کند.

زمانی که کودک کوچک شما از سنین حیاتی عبور می کند، بدن او به مقدار مناسبی از کلسیم، کالری و پروتیین نیاز دارد. شما باید غذاهای غنی از مواد مغذی را در منوی غذای کودک خود بگنجانید. برای غلبه بر شرایط سوء تغذیه، کودک نیز می تواند ویتامین و مکمل های معدنی نیز به دست آورد. اما بهتر است اول با پزشک خود مشورت کنید.

اگر فرزند شما رشد کوتاه و کمکی را به خاطر کمبود پروتئین تجربه می کند، باید از مکمل های پروتیینی استفاده کنند. سعی کنید یک مسیر نزدیک از شاخص متابولیک پایه کودک خود را داشته باشید. شما می توانید یک نمودار هفتگی را از او بسازید و BMI را برای کنترل بهبود کنترل کنید.

اگر کودک در بلعیدن غذا دچار مشکل است، باید توجه ویژه ای به غذاهای او داشته باشید. غذای نرم و پوره ای به او بدهید. او می تواند این غذاها را به راحتی بخورد و همه مواد مغذی حیاتی را دریافت کند. در طول دوره رشد، کودکتان، او را یک بار در ماه به پزشک اطفال ببرید.

درمان در بیمارستان

متخصص اختلال سلامتی خاص کودک مبتلا به سوء تغذیه کودک شما را درمان می کند. اگر کودکتان اختلالات گوارشی داشته باشد، پزشک داروهای موثری را تجویز می کند.

تغذیه از لوله

این روش خاص به بیماران دچار سوء تغذیه شدید کمک می کند که مواد غذایی حیاتی را دریافت کنند. اگر کودک شما از شرایط بسیار شدید سوء تغذیه رنج می برد، پزشک این روش درمانی را پیشنهاد می کند.

اگر کودکتان سوء تغذیه مزمن را تجربه می کند، پزشک درمان بالینی منظمی را به عنوان یک معیار پیشگیری پیشنهاد می کند. علاوه بر این، باید مواد غذایی، ویتامین ها و مکمل های معدنی را به طور منظم مصرف کند.

پیش گیری از سوء تغذیه در کودکان

در اینجا چند نکته موثر برای کمک به کودکان مبتلا به سوء تغذیه در سنین حساس آورده شده است:

راهنمای حرفه ای پزشک اطفالتان را در نظر بگیرید

اگر فرشته کوچک شما به طور مداوم وزنش را از دست بدهد، سریعا با پزشک مشورت کنید. پزشک کودک شما را معاینه می کند و در مورد هر دقیقه تغییر و یا مشکل سلامتی تحقیق می کند.

سوء تغذیه می تواند به دلیل عوامل متعددی بوجود آید. این بیماری می تواند به خاطر داروها، بیماری های خاص و یا مواد مغذی ناکافی باشد. پزشک اطفال برای هر یک از این عوامل، روش های درمانی مناسب را پیشنهاد می دهد. در برخی شرایط، کودک باید به مدت معینی مکمل های غذایی یا ویتامین مصرف کند.

کودک خود را تشویق کنید تا غذاهایی که غنی از مواد مغذی ضروری هستند را بخورد

کودک رو به رشد باید یک رژیم غذایی متعادل داشته باشد. چنین غذاهایی شامل مواد مغذی ضروری، مواد معدنی و کالری است. اینها فرآیندهای رشد او را بهبود می بخشد و سیستم ایمنی را تقویت می کند.

  • تشویق کودکان برای خوردن غذاهای مقوی
  • بهترین روش های جلوگیری از سوء تغذیه در کودکان
  • کودک خود را از خوردن رژیم غذایی ناسالم دور کنید

کودک را از داشتن غذاهای چرب و تند تغذیه نکنید. چنین غذاهایی شرایط سلامتی کودک رو به رشد شما را کاهش می دهند و همچنین او را چاق و بی حال می کنند.

در فواصل زمانی منظمی غذا بخورید

این یکی از بهترین عادات غذایی است که کودک خود را به خوبی تغذیه می کند. بگذارید که کودک شما هر 3 تا 4 ساعت مقدار کمی غذا بخورد و همانطور که در بخش نکات مراقبت از کودک در نمناک گفته می شود این کار می تواند اشتها را کامل نگه دارد و از رسوبات چربی غیر ضروری روی بدن جلوگیری کند.

انجام ورزش منظم جسمانی

جدا از خوردن غذای سالم و مغذی، کودک شما باید ورزش منظمی داشته باشد. ورزش کردن، فعالیت متابولیک او را نرمال نگه می دارد و سموم را از بدن دفع می کند.اگر کودک نسبت به انجام تمرین های بدنی علاقه مند نیست، می توانید یک فعالیت روزانه پر از سرگرمی را به او بدهید. می توانید یک دوچرخه بخرید یا او را به کلاس های شنا ببرید.

سوء تغذیه در کودکان

مواد مغذی مهم که از سوء تغذیه در کودکان جلوگیری می کند

با دریافت مواد مغذی ضروری، کودکان می توانند بر شرایط استرس زای سوء تغذیه غلبه کنند و زندگی سالمی داشته باشند. مواد مغذی مهم برای جلوگیری از سوء تغذیه در کودک شما عبارتند از:

 کربوهیدرات ها

کربوهیدرات ها انرژی کودک را تامین می کنند. مغز کودک شما از کربو هیدرات ها برای تولید انرژی استفاده می کند. لازم است که کودک روزانه 50 تا 100 گرم کربوهیدرات دریافت کند.

 پروتئین

پروتیین، pH و تعادل اسید – پایه خونی را تنظیم می کند و به ترکیب و تحریک ترشح بسیاری از هورمون ها و آنزیم ها کمک می کند. از همه مهم تر، پروتیین نقش حیاتی در شکل گیری سلول ها دارد و همچنین به بهبود سیستم ایمنی کودک شما کمک می کند.

چربی ها

با اینکه مصرف بیش از حد چربی ها موجب اثرات مضر بر وضعیت سلامتی کودک شما می شود، اما دریافت مقدار کمی از چربی سالم ضروری است. چربی ها به سلامت پوست و موی کودک شما کمک می کنند. دمای بدن را حفظ می کند و عملکرد سلولی سالم را ارتقا می دهد. علاوه بر این، ویتامین های حیاتی حلال در چربی، مانند ویتامین های A، D، E و K به به چریب نیاز دارند.

 ویتامین ها و مواد معدنی

مواد مغذی به حفظ وظایف مهم بدن در بدن کودک کمک می کنند. سلامت کلی را ارتقا می دهد و از کودک شما در برابر بیماری های مضر و بیماری ها محافظت می کنند. پزشکان پیشنهاد می کند که به طور مرتب میوه ها و سبزیجات تازه بخورید. آن ها می توانند مقدار لازم ویتامین ها را فراهم کنند.

غذاهایی که به سوء تغذیه در کودکان کمک می کنند

کودک شما باید رژیم غذایی سالمی را داشته باشد که شامل تمام مواد مغذی حیاتی است.

برخی از غذاهای سالمی که کودکتان برای بهبود سوء تغذیه باید مصرف کنند، شامل این موارد می شود:

  • میوه ها و سبزیجات تازه
  • کربوهیدرات برنج سفید، ماکارونی، گندم، جو، سیب زمینی، ریشه و غده، قند و سرلاک.
  • پروتئین تخم مرغ، آجیل، آرد جو، آرد جو، حبوبات، کره بادام زمینی و گوشت لخم.
  • چربی – روغن ها، آجیل و دانه ها.
  • شیر و محصولات لبنی از جمله پنیر و ماست.
  • تغذیه مناسب کودکان

مواد مغذی لازم برای کودکان

در اینجا ما نیازهای غذایی مورد نیاز کودکان را لیست کرده ایم. این غذاها را در رژیم غذایی کودکان تان بگنجانید:

 میوه ها و سبزیجات

دو وعده در روز. میوه ها و سبزیجات تازه را به شکل میان وعده سرو کنید. همچنین می توانید سبزیجات سبز را به سوپ اضافه کنید.

 مواد غذایی سبوس دار

چهار وعده روزانه. شما می توانید نان گندم، ساندویچ نان سفید، برنج قهوه ای و یا کیک گندم سیاه را سرو کنید.

شیر و محصولات لبنی

سه وعده یا یک لیوان شیر در روز. ماست، پنیر و پودینگ شیر می تواند مفید باشد.

 پروتئین

دو وعده در روز. به کودک خود انواع مختلفی از پروتئین ها مانند تخم مرغ، ماهی، گوشت لاغر، لوبیا پخته و عدس بدهید.

ویتامین ها و مواد معدنی

همانطور که توسط مشاور پزشکی پیشنهاد می شود، کودک می تواند مکمل های ویتامینی بگیرد.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر نگران این هستید که کودک شما از سوء تغذیه رنج می برد، باید فورا به متخصص رژیم غذایی مراجعه کنید. برخی از علائم هشدار دهنده شامل موارد زیر هستند:

رشد کم و کند کودک
زیاد غش کردن کودک
ریزش شدید موهای کودک
کاهش چشمگیر وزن کودک
شما می توانید به کودک خود برای غلبه بر شرایط سوء تغذیه، از طریق مداخله رژیم غذایی مناسب و سبک زندگی سالم کمک کنید.

بیماری های ناشی از سوء تغذیه

کمبود غذا و یا نامتوازن بودن گروه‌های غذایی مصرف شده و حتی زیاد مصرف کردن غذا هر ۳ می‌توانند بیماری‌ها و مشکلات زیادی را برای بدن ایجاد کنند؛ اما بیماری های ناشی از سوء تغذیه چیست؟

بیماری‌هایی که سوء تغدیه می‌تواند ایجاد کند؛ می‌توانند از دوران جنینی داخل رحم به علت کمبود مواد غذایی و ریز مغذی‌هایی مانند ویتامین‌ها شروع شوند و همچنین در دوران کودکی و بزرگسالی شروع شده ویا ادامه یابند و به‌جز در سلامت جسمی فرد، روی موقعیت تحصیلی و اجتماعی او نیز اثر بگذارند .

سوء تغذیه می‌تواند برخی بیماری‌ها مانند سرخک، سینه‌پهلو و اسهال را تشدید کرده ویا پیش از آنکه موجب تشدید آن‌ها شود، موجب ایجاد آن‌ها بشود.

همچنین سوء تغذیه ناشی از کمبود پروتئین و یا ریز مغذی‌های دیگر می‌توانند باعث مشکلات مختلفی از جمله :

  1. کمبود ویتامین آ: سبب خشکی چشم، شب کوری، افزایش خط عفونت
  2. کم شدن روی: از دست رفتن اشتها، عدم رشد، تاخیر در بهبود زخم‌ها، ریزش مو، اسهال
  3. فقدان آهن: نقص عملکرد مغزی، ایجاد مشکل در تنظیم دمای بدن، اختلال معده
  4. کمبود ید: بزرگ شدن غده‌ی تیروئید (گواتر)، کاهش تولید هورمون‌های تیروئید، مشکلات رشد و تکامل به‌خصوص در کودکان

همچنین سوء تغذیه‌ای که به علت استفاده بیش از حد مواد غذایی مانند برخی بیماری‌های عصبی از جمله پرخوری عصبی ویا پرخوری جهت افرایش وزن باشد نیز باعث بسیاری از بیماری‌ها نظیر مشکلات کبدی و حرکتی ناشی از اصلی‌ترین عارضه آن که چاقی است شود. همچنین می تواند باعث بیماری‌های قلبی و عروقی ویا دیابت شود.

سوء تغذیه در کودکان

نکات کلی درباره درمان سوء تغذیه در کودکان

رژیم غذایی سالم

مهم است که غذاهای مغذی را در رژیم غذایی خود بگنجانید. برنامه غذایی آن‌ها باید حاوی ویتامین‌ها، پروتئین، مواد معدنی و سایر مواد مغذی ضروری باشد. برای درمان سوء تغذیه در بچه‌ها خوردن میوه‌ها، سبزیجات، آجیل و غلات برای همه مردم و تخم مرغ برای افرادی که گیاهخوار نیستند، توصیه می‌شود.

غذاهای تقویت کننده

در صورت عدم وجود غذای مغذی به هر دلیل، می‌توانید از غذاهای غنی‌شده استفاده کنید. غذاهای غنی‌شده غذاهایی هستند که مواد مغذی به آن‌ها اضافه می‌شود تا ارزش تغذیه‌ای آن‌ها افزایش یابد. بهتر است برای کودکان دچار سوء تغذیه از غلات و آرد غنی‌شده استفاده کنید. این غذاها حاوی ویتامین‌ها و مواد معدنی هستند، بنابراین می‌توانند به تأمین مواد مغذی کودکان کمک کند.

مصرف کربوهیدرات‌ها

کربوهیدرات‌ها مواد غذایی هستند که انرژی لازم برای انجام کارهای روزانه ما را فراهم می‌کنند. کمبود کربوهیدرات در رژیم غذایی موجب ضعف در بدن می‌شود؛ بنابراین، برای درمان سوء تغذیه باید غذاهای حاوی این ماده ضروری را بخوریم. بهترین منابع غذایی کربوهیدرات‌ها عبارت‌اند از نان، غلات کامل، حبوبات، بنشن و برنج. حتماً این غذاها را در رژیم روزانه کودکانتان قرار دهید.

مصرف محصولات لبنی

کودکان دچار سوء تغذیه غالباً دچار کمبود کلسیم هستند. کمبود کلسیم را می‌توان با افزایش مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم جبران کرد. برای این کار، می‌توانید از محصولات لبنی نظیر شیر و ماست استفاده کنید. بهتر است محصولات لبنی کم‌چربی را انتخاب کنید. برخی از محصولات گیاهی نظیر تخم شربتی نیز، کلسیم فراوانی دارند. علاوه بر غذا، می‌توانید مکمل کلسیم مصرف کنید.

مصرف تنقلات سالم

کودکان دچار سوء تغذیه می‌بایست به غیر از سه وعده اصلی غذا، از میان وعده‌ها و تنقلات سالم نیز استفاده کنند. به جای خوردن نوشیدنی‌های ناسالم و چرب، تنقلات سالم مانند پنیر و اسموتی مصرف کنید. میان وعده‌ها را طوری انتخاب کنید که حاوی مواد مغذی کافی باشند. شما همچنین می‌توانید از کره بادام‌زمینی به عنوان یک میان وعده سالم و پرانرژی استفاده کنید.

مصرف آهن

کم خونی ناشی از کمبود آهن در سراسر جهان، بسیار رایج است. خوردن غذاهای غنی از آهن به پیشگیری از این مشکل کمک می‌کند. بهترین مواد غذایی حاوی آهن عبارت‌اند از: آرد سویا، سیب، زردآلو، لوبیا، آلو، کشمش، هلو و بسیاری از غذاهای دیگر. افرادی که گیاهخوار نیستند می‌توانند آهن را با خوردن جگر مرغ، زرده تخم مرغ و یا کنسرو ماهی به دست آورند.

مصرف ویتامین D

کمبود ویتامین D یکی دیگر از مشکلات عمده کودکان دچار سوء تغذیه است. بهترین منبع ویتامین D نور خورشید است. بهتر است کودکان دچار سوء تغذیه روزانه حدود 15 دقیقه در مقابل نور خورشید قرار گیرند. ماهی چرب و جگر حاوی مقدار زیادی ویتامین D است، بنابراین آن را در رژیم غذایی خود قرار دهید. افراد گیاهخوار می‌توانند قارچ بخورند.

مصرف چربی‌های سالم

به غیر از دیگر مواد مغذی، برای درمان سوء تغذیه در افراد کم سن و سال نیاز به مصرف میزان مناسبی چربی در رژیم غذایی آنان می‌باشد. چربی اندام‌های بدنمان را در مقابل ضربه، شوک و هرگونه آسیب‌دیدگی محافظت می‌کند.

همچنین چربی برای جذب بهتر برخی از ویتامین‌ها نظیر A و D مورد نیاز است. با این وجود از مصرف غذاهای چرب اشباع‌شده و چربی ترانس اجتناب کنید زیرا ضرر آن‌ها بیش از فوایدش است.

بهترین چربی‌هایی که برای کودکان دچار سوء تغذیه می‌توانید استفاده کنید، عبارت‌اند از: روغن زیتون، روغن سویا، روغن ماهی، روغن بادام‌زمینی و سایر چربی‌ها. از این روغن‌ها می‌توانید برای پخت غذا نیز استفاده کنید.

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h2″ question-0=”سوء تغذیه در کودکان چیست؟” answer-0=”کودک شما وقتی از سوء تغذیه رنج می برد که بدن او مقدار کافی از مواد مغذی، کالری و مواد معدنی کافی را دریافت نمی کند. تمام این اجزای ضروری به روند رشد او کمک می کنند. ” image-0=”” headline-1=”h2″ question-1=”چگونه سوء تغذیه در کودکان تشخیص داده می شود؟” answer-1=”پزشک وزن و قد کودک شما را بررسی می کند و آن را با جدول مشخص شده مقایسه می کند.داشتن وزن بسیار کم، نشان می دهد که کودک شما از نقص های غذایی رنج می برد. ” image-1=”” count=”2″ html=”true” css_class=””]

Picture of مجله اینترنتی شادمگ

مجله اینترنتی شادمگ

هدف شادمگ این است که با الهام‌بخشی و آگاهی‌بخشی به خوانندگان، آن‌ها را در مسیر داشتن یک زندگی سالم‌تر و پرنشاط‌تر یاری کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *