طراحی سقف پذیرایی امروزه بخش مهمی از طراحی دکوراسیون داخلی منزل به شمار می آید و ایدههای بسیار جذابی برای طراحی آن ایجاد شده، در حدی که خیلی از طراحان، از سقف به عنوان دیوار پنجم ساختمان یاد میکنند. با شادمگ همراه باشید.
طراحی سقف پذیرایی
معمولا هنگام طراحی و تغییر دکوراسیون پذیرایی خانه، برای انتخاب طرح یا رنگ دیوارها، کف، مبلمان و لوازم دکوری زمان زیادی را صرف میکنیم، ولی برای طراحی سقف پذیرایی، معمولا طرحی سفید، بی روح و خسته کننده را انتخاب میکنیم؛ درحالی که اگر برای طراحی سقف نیز زمان مناسب گذاشته شود، میتوان با افزایش زیبایی فضا، نمایی زیبا از خانه را به نمایش گذاشت.
فراموش نکنید که نورپردازی آشپزخانه و سالن تاثیر بسزایی در زیبایی سقف می گذارد. در این مقاله سعی کردهایم، نکات و ایدههایی که بر زیبایی سقف پذیرایی خانه تاثیرگذار است را برای شما توضیح دهیم، لطفا همراه ما باشید.
تاریخچه طراحی سقف پذیرایی در معماری
استفاده از سقف از ابتدای دوره وجودی انسان و با تلاش وی در حفاظت از خود و خانوادهاش در برابر آسیب عوامل مخرب طبیعی همچون باد و باران و غیره شروع شد. اولین مصالحی که برای ساخت سقف استفاده میشدند، چوب و برگ درختان بودند که بعدها جای خود را به سنگ و آجر دادند و سپس با اختراع سیمان توسط رومیها، ساختار سقف از حالت بدوی به طاقهایی وسیع بدون نیاز به ستونهای حامل تبدیل شد.
در طی دوره تکامل سقف در معماری، از این سازه همیشه به عنوان بومی برای طراحی و تزئینات هم استفاده میشده است. شاید قدیمیترین تزئینات سقف به دوران نوسنگی و نقاشیهای سقف غارها بر میگردد. نمونههای بعدی و پختهتر را احتمالاً همگی ما در تصاویر سقف داخلی کلیساها که پر از نقاشی است، بناهای رومی و سقف مساجد و بناهای تاریخی ایرانی که با هنرهای اصیل نگارگری و کاشی کاری طراحی شدهاند، دیدهایم.
انواع طراحی سقف پذیرایی
کناف سقف پذیرایی
یکی از متریالهایی که به صورت خشک و بدون آب مورد استفاده قرار میگیرد، کناف است. در واقع کناف نسل پیشرفته گچ محسوب میشود و به صورت یک روکش بر روی صفحات گچی اجرا میشود. امروزه کناف برای طراحی سقف و دیوار فضاهایی مانند پذیرایی، راهرو، اتاقها و سایر قسمتهای خانه کاربرد دارد. سقفهای کاذب از جنس کناف به دو صورت ثابت و متحرک تقسیم بندی میشوند که در ادامه آنها را توضیح خواهیم داد.
مزایای سقف کاذب کناف
اجرا و نصب کناف سقف پذیرایی آسان است.
سطوح مناسبی برای اجرای طرحهای ساده و دکوراتیو دارد.
برای سبک کردن وزن ساختمانهای بلند و برجها، متریال مناسبی است.
در مقابل زلزله مقاوم است و در مقابل حرارت، صوت و رطوبت عایق است.
برای نصب هالوژن و نورهای مخفی در سقف و دیوار از کناف میتوان استفاده نمود.
معایب سقف کاذب کناف
نصب کناف نیاز به ظرافت و تخصص دارد و باید توسط متخصص این کار انجام شود.
کنافها باید مناسب با نوع فضا انتخاب شوند، برای مثال کنافی که عایق رطوبت است برای حمام و سرویس مناسب است.
برای طراحی سقف پذیرایی یا هر فضایی با ارتفاع کم، استفاده از سقف کاذب باعث کوچک شدن فضا میشود.
طراحی سقف پذیرایی با گچبری
گچ ماده محبوبی برای سقف کاذب است، که از سولفات کلسیم به دست میآید. سقفهای کاذب گچی، با استفاده از صفحات گچی، پانلها، ورقها یا کاشیهای سقفی ساخته میشوند. صفحات گچی در کارخانهها تولید میشوند و به صورت پیش ساخته موجود هستند. آنها با استفاده از قالبهای فلزی یا چوبی در محل کار مانند خانه مونتاژ میشوند.
گچ، علاوه بر رنگ سفید، به رنگهای قرمز، زرد، قهوهای و خاکستری نیز طراحی میشود. برای زیباتر شدن طراحی سقف پذیرایی، میتوانید از رنگ، لمینت و کاغذ دیواری روی صفحات گچی با در نظر گرفتن معایب کاغذ دیواری استفاده کنید. سقفهای کاذب گچی بیشتر در فضاهایی با متراژ بالا اجرا میشوند و به سیستم تهویه مطبوع مرکزی نیز نیاز دارد.
مزایای سقف کاذب گچی
صفحات گچی دارای وزن کم و نصب آسان هستند.
صفحات گچی به صورت پیش ساخته تولید میشوند؛ به همین دلیل، دارای کیفیت خوب، اتصالات مفید، طرحی یکنواخت و سطحی صاف هستند.
به دلیل نرم بودن گچ میتوان اشکال و بافتهایی نظیر ساده، منحنی، پلکانی و… را با گچ ایجاد نمود.
سقفهای گچی به راحتی تمیز میشوند. می توانید از نکات مطلب قبلی ما در خصوص تمیز کردن دیوار استفاده کنید.
در برابر آتش مقاوم هستند.
عایق حرارتی و صوتی خوبی هستند.
معایب سقف کاذب گچی
ترمیم سقف کاذب گچی دشوار است، مخصوصا اگر طرح دار باشد.
به دلیل مقاوم نبودن این نوع سقف در برابر رطوبت، در فضاهایی مانند حمام، سرویس بهداشتی، رختشویخانه و… اجرا نمیشود.
امکان قالب بندی آن وجود ندارد.
طراحی سقف پذیرایی با رابیتس (گچبری غیرمستقیم)
راویز یا رابیتس متریالی برای گچبری سقفهاییست که امکان گچبری مستقیم در آنها وجود ندارد. برای اجرای طراحی سقف با رابیتس، ابتدا طرح کلی مدنظر را بوسیله پروفیلهایی از جنس گالوانیزه به سقف جوش داده میشود، سپس توریهای رابیتس یا راویز به پروفیلها متصل میشود، مرحله آخر پر کردن فضاهای خالی و نمایش طرح ایجاد شده با گچ و خاک و گچ است.
این نوع سقف برخلاف سقفهای کاذب قبلی به صورت پیش ساخته تولید نمیشود و در محل مورد نظر ساخته میشود. رابیتس به دو صورت برجسته و صاف ساخته میشود.
سقف پذیرایی آسمان مجازی
آسمان مجازی نوعی متفاوت از سقفهای کاذب است که توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. قابلیت جابه جایی، امکان تعمیر و تغییر، نصب راحت، ضدآب و ضد گرد و غبار بودن، قیمت مقرون به صرفه، سبکی و زیبایی از جمله مزایای آسمان مجازی هستند که این سقف کاذب را به یک انتخاب مناسب تبدیل کرده اند. آسمان مجازی در فضاهای مختلفی مانند سالنهای پذیرایی، اتاق خواب، آشپزخانه، سرویس بهداشتی منازل، بیمارستانها، رستورانها، شرکتها و… کاربرد دارد.
مزایای سقف کاذب آسمان مجازی
تنوع بسیار زیاد
با نورپردازی درست، فضایی رویایی در خانه به وجود میآورند
سهولت نصب روی تمام مدل سقفها
وزن بسیار کم
استحکام و طول عمر بالا
معایب سقف کاذب آسمان مجازی
قیمت نسبتا زیاد
دشواری در تعمیر و ترمیم
دشواری در تمیز کردن
سقف کاذب پلکسی
سقف کاذب با متریالی از جنس پلکسی گلاس که یک نوع پلاستیک است نمونهای جایگزین برای سقفهای کاذب از جنس شیشه است. پلکسی ظاهری شفاف دارد و از پلاستیک بسیار فشرده شده ساخته شده است؛ بنابراین مقاومت بالایی دارد و برخلاف شیشه به راحتی نمیشکند. سقف کاذب از جنس پلکسی حدود ده درصد کمتر از شیشه اتلاف انرژی و حرارت دارد.
ظاهر متفاوت و زیبا، قابلیت تغییر طرح، قیمت اقتصادی و مقرون به صرفه، قابلیت شست و شو و نصب راحت از جمله مزایای پلکسی است. همچنین پلکسی به نسبت شیشه راحتتر برش میخورد در نتیجه روند تولید و نصب آن در زمان کمتری صورت میگیرد.
مزایای سقف کاذب پلکسی
قیمت نسبتا ارزان
قابلیت شستشو
تنوع طرح و رنگ
سهولت در اجرا و نصب
معایب سقف کاذب پلکسی
حساس در برابر ضربه و فشار
طول عمر نه چندان زیاد
سقف پذیرایی چوبی و طراحی سقف پذیرایی
از چوب اغلب به دلیل داشتن نقش و نگارهای طبیعی در طراحی سقف کاذب استفاده میشود. سقف کاذب چوبی، جلوه ای گرم و روستایی به دکوراسیون پذیرایی میبخشد. صفحات یا پنلهای چوبی به صورت بلوکهای تو خالی، تخته و تخته سه لا هستند. درگذشته از سقفهای چوبی بیشتر استفاده میشد ولی امروزه تنها در ساختمانهای مسکونی و طراحی داخلی اجرا میشود.
مزایای سقف کاذب چوبی
نصب آن آسان است.
با دوام است.
در طرح و رنگهای مختلفی قابل اجرا است.
چوب عایق صوت خوبی است.
معمولا در مناطق مرطوب مانند شمال بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
معایب سقف کاذب چوبی
این نوع سقفها در مقابل حمله موریانه و تاب خوردگی مقاوم نیستند.
در مقابل آتش مقاوم نیست.
اتاقی که دارای سقف کاذب چوبی است، باید برای کاهش رطوبت، دمای آن اتاق کنترل شود.
نیاز به نگهداری زیاد دارد.
گرانقیمت و پر هزینه است.
طراحی سقف با پی وی سی (PVC)
پی وی سی یا پلی وینیل کلراید، ماده ی رایجی در طراحی سقف کاذب است. نگهداری از این نوع سقفها کم و طول عمر آنها بیش از 10 سال است. سقفهای پی وی سی جایگزین مقرون به صرفه ای برای سقفهای معمولی هستند. در طرح و رنگ و اندازههای مختلف وجود دارند و دارای سطوح صاف هستند.
مزایای سقف پی وی سی
نصب آسان
دارای مقاومت بالا
دارای وزن سبک
ضد آب
نیاز به نگداری کم
هزینه کم
معایب سقف پی وی سی
پی وی سی برای سلامتی خطرناک است.
در برابر گرما مقاوم نیست.
سقف شیشه ای و طراحی سقف پذیرایی
شیشه ماده خوبی برای طراحی سقف پذیرایی است. شیشه یک ماده شکننده و شفاف غیر بلوری است، که میتوان با اضافه نمودن مواد مناسب، آن را به یک متریال غیر شکننده و غیر شفاف تیدیل نمود.
مزایای سقف کاذب شیشه ای
عایق حرارتی خوبی است.
نمایی چشمگیر به فضای داخلی میبخشد.
یکی از ویژگیهای شیشه بزرگتر جلوه دادن فضای کوچک است، که سقف شیشه نیز این کاربرد را دارد.
در طرح و رنگهای مختلفی قابل اجرا است.
معایب سقف کاذب شیشه ای
نصب شیشه به دقت بالا و کارگران ماهر نیاز دارد.
به علت مشاهده راحت گرد و غبار ر روی شیشه، این سقف نیاز به نگهداری و تمیز کردن مداوم دارد.
قیمت آن گران است.
آینه کاری و طراحی سقف پذیرایی
یکی از قدیمیترین روشها برای به جریان انداختن نور در خانه، استفاده از آینه است. اگر سری به کاخ گلستان و اتاق آینه در تهران بزنید، نمونهای بینظیر از آینه کاری مشاهده خواهید کرد. این روزها از آینه در بخشهای مختلف خانه استفاده میشود که آینه کاری پذیرایی بسیار متداول است.
به عنوان مثال برای پسزمینهی لوستر پذیرایی به جای گچبری خاص، از آینه کاری استفاده میشود و آن را به شکل دایره، مستطیل یا اشکال هندسی نامتقارن در میآورند. آینه کاری سقف پذیرایی چند مزیت دارد که مهمترین مزیت، نورانیتر کردن محیط است.
مزایای آینه کاری سقف
افزایش روشنایی خانه
بزرگتر نشان دادن محیط
ایجاد نقطه کانونی در اتاق پذیرایی
پنهان کردن ایرادات دیوارها
معایب آینه کاری سقف
دشواری در اجرای صحیح
نیاز به نظافت مداوم
احتمال تغییر رنگ و شکستگی
نقاشی و پتینه کاری سقف پذیرایی
نقاشی روی سقف اتاق پذیرایی از گذشتههای دور مرسوم بوده است. اگر سری به کلیساها و کاخهای قدیمی بزنید مشاهده میکنید که سقف این بناهای عظیم با نقاشیهای زیبایی تزیین شدهاند. امروز این شیوه تزیین سقف پذیرایی محبوبیت گذشتهی خود را به دست آورده است. در کنار نقاشی، پتینه کاری سقف پذیرایی هم طرفداران خود را پیدا کرده است. در این روش بخشهایی از سقف و دیوار خانه با استفاده از گچ و رنگ پوشانده میشود تا جلوهی زیبایی به محیط داده شود.
نورپردازی سقف پذیرایی
در مبحث نورپردازی سقف اتاق پذیرایی باید به این نکته توجه کنید که هدف از نورپردازی دقیقا چیست؟ ایجاد روشنایی در محیط اتاق پذیرایی یا برجستهتر کردن زیباییهای سقف. برای رسیدن به هدف اول روشهای متنوعی وجود دارد که مورد بحث ما نیست اما برای روشنتر کردن سقف اتاق پذیرایی از نورهای مخفی استفاده میشود. نورهای LED و SMD بهترین گزینه برای دیزاین سقف پذیرایی هستند. میتوانید نوارهای LED را در زیر سقف کناف قرار دهید و نورهای رنگی مانند قرمز یا بنفش برای آن در نظر بگیرید تا پس از روشن شدن، به سمت سقف تابانده شوند.
سقف مدرن پذیرایی
طراحی سقف اتاق پذیرایی به شکل مدرن این روزها محبوبیت زیادی پیدا کرده است. در این سبک، از گچبریها یا سقفهای کاذب با رنگها و طرحهای ساده و اغلب تک رنگ استفاده میشود. در سبک مدرن نورپردازی اهمیت بسیار زیادی دارد و بیشتر سعی میشود با استفاده از نورهای رنگی، تنوع رنگی در فضای اتاق پذیرایی ایچاد کرد.
سقف کلاسیک پذیرایی
اگر به رنگ و لعاب بیشتر برای سقف اتاق نشیمن خود نیاز دارید. بهتر است سبک کلاسیک را انتخاب کنید. سقف کلاسیک پذیرایی پر است از رنگها و طرحهای تجملاتی که با لوسترهای کلاسیک چندشاخه نمایی سلطنتی به خانهی شما میدهد. گچبریهای برجسته با رنگهای طلایی و نقرهای از مهمترین ویژگیهای سبک کلاسیک در تزیین سقف پذیرایی است.
نکات و ایده هایی برای طراحی سقف پذیرایی
در ادامه به نکات و راهکارهایی که می تواند در طراحی سقف منزل به شما کمک کند می پردازیم.
1- تناسب طرح با کاربری فضا
این که شما برای سقف یک فضا چه طرحی را در نظر می گیرید، در درجه ی اول به کاربری آن فضا بستگی دارد. طراحی سقف اتاق خواب، حمام، نشیمن و سایر قسمت های خانه هم به لحاظ ظاهری و هم به لحاظ کاربردی با یکدیگر متفاوت اند.
برای مثال، معمولا طرح سقف در یک نشیمن، پذیرایی یا اتاق خواب به لحاظ ظاهری پیچیده تر از نمونه هایی است که در حمام مورد استفاده قرار می گیرد. اما با این وجود، همچنان این طرح به سلیقه شما و حال و هوایی که از فضا انتظار دارید بستگی دارد.
2- طراحی سقف پذیرایی با سبک طراحی داخلی اتاق
علاوه بر کاربری فضا، طرحی که برای سقف انتخاب می کنید باید با سبک طراحی داخلی ای که مد نظر دارید متناسب باشد. برای مثال، در خانه ای با سبک مدرن می توانید از سقف کاذب با چراغ های فرورفته (در مرکز یا دو طرف سقف) استفاده کنید.
3- تعیین محل قرارگیری چراغ ها در دیزاین سقف سالن
یکی از نکات بسیار مهم که هنگام طراحی سقف باید درباره آن تصمیم بگیرید، چراغ هایی است که روی سقف نصب می شوند. تعیین محل قرارگیری چراغ ها، می تواند به شما ایده های بسیاری در زمینه ی طراحی سقف بدهد. هر چند شما می توانید ابتدا سقف را طراحی کنید، سپس چراغ ها را روی آن تنظیم کنید.
در هر صورت اطمینان حاصل کنید که محل قرارگیری چراغ ها و نوری که از آن ها ساطع می شود با طرح کلی سقف هماهنگ باشند.
4- ارتفاع سقف را در نظر بگیرید.
اگر ارتفاع سقف منزل شما کم باشد، نمی توانید از سقف کاذب استفاده کنید. در این حالت بهتر است از رنگ های روشن یا حتی رنگ های براق برای سقف استفاده کنید. استفاده از آینه یا آینه تراش خورده (آینه های دکوراتیو که در ابعاد و طرح های مختلف برش داده می شوند) در طراحی سقف، یکی دیگر از راه هایی است که کمک می کند ارتفاع اتاق بلندتر به نظر بیاید.
علاوه بر این می توانید با استفاده از مصالح مختلف بافت ایجاد کنید، اما بهتر است بافت مورد نظر بیش از حد شلوغ و پرنقش نباشد.
برای سقف هایی که ارتفاع بیشتری دارند، می توانید راهکارها و ایده های متنوع تری را به کار بگیرید.
5- رنگ سقف سالن
رنگ سقف بر روی حس و حال کل فضای داخلی تاثیر می گذارد و باید با دکوراسیون فضا هماهنگ باشد.
رنگ های تیره تر برای ایجاد حس راحتی در اتاق های بزرگ مناسب هستند. در مقابل رنگ های روشن باعث می شوند اتاق های کوچک، دلبازتر به نظر برسند.
علاوه بر رنگ، براق یا مات بودن آن نیز مهم است. همانطور که گفته شد رنگ های براق و نیمه براق باعث می شوند سقف بالاتر به نظر برسد.
6- آکوستیک را در نظر بگیرید.
هنگام طراحی سقف پذیرایی به ویژگی های صوتی فضا فکر کنید. مطمئنا شما دوست ندارید وقتی در یک اتاق کوچک صحبت می کنید، مانند زمانی که در یک فضای بزرگ حضور دارید، صدایتان انعکاس پیدا کند؛ یا حتی ممکن است در یک آپارتمان زندگی کنید و سر و صدا و رفت و آمدهای واحد بالا برای شما آزاردهنده باشد. در این حالت ها می توانید از سقف کاذب آکوستیک که عایق صوتی در آن نصب شده است و صدا را جذب می کند، استفاده کنید.
7- از عناصر معمارانه استفاده کنید.
یکی از راه هایی که با به کارگیری آن می توانید سقفی دوست داشتنی داشته باشید، استفاده از عناصر معمارانه است. شما می توانید با استفاده از تیرهای چوبی، پانل های آکوستیک ، سقف کاذب، صفحات شناور، آثار هنری و سقف های کشسان، سقف منزلتان را طراحی کنید.
علاوه بر این می توانید با استفاده از کاغذ دیواری طرح های متفاوت و با استفاده از دیوارپوش هایی که در دیزاین سقف نیز به کار می روند، مثل پنل سه بعدی، بافت را وارد سقف منزلتان کنید.
8- اشکال هندسی مختلف را امتحان کنید.
برای دیزاین سقف خانه ی خود شکل های مختلف را امتحان کنید. شما می توانید انواع مستطیلی و گوشه دار و یا انواع دایره ای، حلقه ها و منحنی های دیگر را به کار ببرید. خطوط منحنی به سقف منزلتان حالتی نرم و شناور می دهند. دقت داشته باشید مدلی را انتخاب کنید که با سایر عناصر در طراحی داخلی منزلتان و نورپردازی آن هماهنگ باشد.
9- استفاده از پنجره های سقفی در طراحی سقف پذیرایی
پنجره های سقفی بهره گیری از نورطبیعی را امکان پذیر می کنند بدون اینکه در حفظ حریم خصوصی مشکلی ایجاد شود. بنابراین می توانند برای فضاهایی مثل سرویس بهداشتی که حریم در آن ها نقش اساسی دارد، مناسب باشند. علاوه بر این ممکن است در خانه ی شما به دلیل وجود دیوار مشترک با همسایگان و یا حفظ حریمشان، تعداد پنجره های روی دیوار کم باشد؛ در این حالت نیز پنجره ی سقفی باعث می شود استفاده ی بیشتری از نور طبیعی داشته باشید. پنجره ی سقفی طبیعت و جلوه ی آسمان را وارد منزل شما می کند.
اگر امکان این نیست که نورگیرسقفی واقعی داشته باشید، می توانید یک پنجره سقفی مصنوعی ایجاد کنید. با نصب پنل های مخصوص به این کار، که پشت آن ها چراغ قرار گرفته، می توانید احساس شبیه به حس وجود نورطبیعی را تجربه کنید.
10- چراغ ها را در جهات مختلف نصب کنید.
همانطور که گفته شد، طراحی سقف منزل فقط در زمینه معماری آن نیست و موضوع نورپردازی در آن بسیار اهمیت دارد. به غیر از موقعیت چراغ ها، جهت نور نیز اهمیت دارد. چراغ هایی که به سمت پایین و بالا نوردهی می کنند را به سقف اضافه کنید، به این ترتیب می توانید جلوه های بیشتری را در سقف منزلتان به نمایش بگذارید. سقفی که به خوبی طراحی و اجرا شده است، بدون نورپردازی مناسب خسته کننده است و جلوه ی مناسبی نخواهد داشت؛ به همین دلیل است که برای طراحی یک سقف زیبا باید به هر دو این ها توجه داشته باشید.
می توانید از چراغ های رنگی برای نورپردازی سقف منزلتان استفاده کنید و رنگ آن را با رنگ مبلمان، کف و دیوارهای اتاق هماهنگ کنید. در این حالت به رنگی که انتخاب می کنید و تاثیر آن در حال و هوا و دکوراسیون خانه توجه کنید تا بهترین رنگ برای دیوار خانه را انتخاب کرده باشید.
بسیار اموزند
سپاس از توجهتون
بسیار اموزنده
شماره تماسم 09128466413
برای مشاوره تخصصی تزییعن منزلم حدود ۸۰ متری واتاق پذیرایم هم شمالی میباشد واصلا نورگیری نداردساکن تهران ارادی طرشت جنوبی هستم