افتتاح حساب ترکیه
از بین بردن رسوب کتری

از بین بردن رسوب کتری ترفندیست که به کمک آن می توانید از ایجاد رسوب های شدید جلوگیری کنید و خودتان را از عوارض رسوبات در امان دارید. استفاده ی مکرر از کتری باعث ته نشین شدن رسوبات در آن می شود و سلامت شما را به خطر می اندازد. پس با این مقاله از سبک زندگی شادمگ همراه باشید تا روش های از بین بردن این رسوبات را یاد بگیرید.

اهمیت از بین بردن رسوب کتری و سماور

حرف و حدیث های زیادی درباره مضرات کتری شنیده می شود. عده ای معتقدند این رسوبات می تواند در ایجاد سنگ کلیه موثر باشد. برخی دیگر هم که رسوب کتری و سماور را عامل اصلی مشکلات گوارشی می دانند. همین ابتدای مطلب می گویم که نگران این موارد نباشید.

کتری برقی - از بین بردن رسوب کتری

تا نوشتن این مطلب هیچ یافته علمی در مورد مضر بودن رسوب کتری و خطرناک بودن آن برای سلامتی، منتشر نشده. به نظر می رسد این رسوبات سخت و آهکی کاری به سلامت ما ندارند اما مشکلات دیگری را ایجاد می کنند.

اولین مشکل مروبط به تغییر طعم آب است. وقتی کتری پر از رسوب باشد انگار مزه چای هم عوض می شود. این تغییر طعم اصلا خوشایند نیست.

موضوع مهم دیگر اینست که این رسوبات سخت روی دیواره کتری و سماور و چای ساز و … می نشینند و باعث دیر جوش آمدن آب می شوند.

اما در نهایت رسوب کتری باعث ایجاد خوردگی در بدنه کتری می شود. هر وقت ضخامت این لایه زیاد شد برای از بین بردن رسوب کتری اقدام کنید.

رسوب کتری چیست ؟

رسوب آهک، نوعی رسوب پودری سفید رنگ است که در داخل کتری و دیگر مکان‌هایی که آب در آنها راکد می‌ماند دیده می‌شود. آب سخت حاوی مقادیر بالایی از مواد معدنی، مانند منیزیم و کلسیم است و در صورت عدم رسیدگی می‌تواند رسوبات سرسختی را در کتری ایجاد کند.

وقتی آب سخت در کتری جوشانده می‌شود، این مواد معدنی مانند آب تبخیر نمی‌شوند، بلکه در کتری باقی می‌مانند. در نتیجه، مواد معدنی در کف کتری جمع شده و با خشک شدن کتری سخت می‌شوند. خوشبختانه، با استفاده از مواد اسیدی ملایم مانند سرکه، آب لیمو یا جوش شیرین می‌توان به سادگی این رسوبات را از بین برد.

جرمگیری کتری - از بین بردن رسوب کتری

علت تشکیل رسوب در کتری چیست ؟

کتری‌ها به‌ طور طبیعی، یا در صورتی که ماه‌ها تمیز نشوند، پوسته پوسته می‌شوند. دلیل این امر، وجود مواد معدنی در آب است که در کف کتری ته‌نشین می‌شوند. هنگامی که آب را در کتری می‌جوشانید، مواد معدنی به سمت پایین حرکت می‌کنند، به خصوص هنگامی که آب مورد استفاده از سختی نسبتا بالایی برخوردار باشد. مواد معدنی به تدریج باعث شکل‌گیری رسوب شده و بر روی توانایی انتقال حرارت کتری شما تاثیر منفی می‌گذارند.

جلوگیری از ایجاد رسوب و از بین بردن رسوب کتری

تعویض آب کتری پس از استفاده

اولین کاری که می‌توانید برای از بین بردن رسوب کتری انجام دهید، نگهداری از کتری به صورت منظم و تعویض آبی است که در کتری استفاده می‌شود. باقی ماندن آب در کتری پس از استفاده باعث ایجاد رسوبات آهکی می‌شود. بنابراین توصیه می‌کنیم پس از استفاده و اتمام کار، کتری را خالی کنید به خصوص اگر در مناطقی زندگی می‌کنید که دارای آب سخت است. در واقع برای اینکه کتری کاملاً عاری از رسوب باشد، باید هر بار آن را به طور کامل بشویید و خشک کنید تا از خشک شدن آب در این وسیله جلوگیری کنید.

برای جلوگیری از رسوب گرفتن کتری نو

درون آن گوش ماهی بیاندازید. گوش ماهی ها آهک موجود در آب را به خود جذب، و از رسوب گرفتن کتری و سماور جلوگیری می کنند.

روزی یکبار کتری را با حوله مرطوب تمیز و با یک حوله نرم خشک کنید

برای جرمگیری کتری و سماور آن را محکم نسایید و از شوینده های صنعتی استفاده نکنید.

چطور صدای لولای در و کابینت رو از بین ببریم ؟ روش های راحتی که صدای جیرجیر درو قطع میکنه

رسوب زدایی کتری برقی - از بین بردن رسوب کتری

نصب تصفیه آب

نصب تصفیه آب نه‌ تنها آب را تا حد زیادی نرم (کاهش مواد معدنی در آب) می‌‌کند بلکه عمر کتری و تمام لوازم آشپزخانه شما را افزایش می‌دهد چراکه این رسوبات حاصل از آب به خصوص آب‌های سخت در مکان‌های دیده نشده مانند ماشین‌ لباسشویی و ظرف‌شویی نیز تجمع می‌کنند.

روش های از بین بردن رسوب کتری

استفاده از حلال های آهک

ساده ترین روش برای از بین بردن رسوبات درون کتری و سماور استفاده از حلال های آهک است ، اما برای حفظ بهداشت و سلامتی بهتر است برای رسوب زدایی از راه های طبیعی و سالم استفاده کنید.

داغ کردن کتری برای از بین بردن رسوب کتری

برای از بین بردن جرم های آهکی ، کتری را داغ کنید سپس درون آن آب یخ بریزید تا جرم ها از جدار کتری جدا شوند. در این روش اگر کتری بیش از حد داغ شود لحیم آن از بین می رود.

ریختن سرکه در کتری

برای رسوب زدایی کتری و سماور مقداری سرکه درون آنها بریزید و بگذارید 10 دقیقه بجوشد. سپس آب آن را خالی کرده و بشویید دوباره کتری را از آب پر کنید و اجازه دهید ، بجوشد تا بوی نامطبوع سرکه از داخل کتری رفع شود. این روش برای تمیز کردن چای سازنیز بسیار کاربرد دارد.

از بین بردن رسوب کتری با شوک دادن

این روش زیاد برای از بین بردن رسوب ضخیم کتری و از بین بردن رسوب ضخیم سماور پیشنهاد نمی‌شود و برای رفع رسوب کتری و رسوب زدایی سماور از جرم‌های نازک و تازه بسیار مناسب است.

شما ابتدا باید کتری یا سماور را روی شعله بگذارید و اجازه دهید تا بدنه آن، کاملا داغ شود (اما نه بیش از حد). بعد از داغ شدن کتری یا سماور، آن را داخل آب سرد قرار دهید. این کار باعث می‌شود تا رسوب‌های نازک درون کتری، کنده شوند. بعد از خالی کردن آب، داخل کتری را با یک برس کاملا تمیز کنید و آب بکشید تا کتری‌تان مانند روز اول شود.

برق انداختن کتری - از بین بردن رسوب کتری

استفاده از فلس صدف برای از بین بردن رسوب کتری

برای از بین بردن رسوب کتری و جلوگیری از رسوب مجدد آن ، درون کتری یا سماور فلس صدف یا همان گوش ماهی بریزید تا آهک موجود در آب را به خود جذب نمایند. برای اینکه کتری های نو رسوب را به خود جذب نکنند ، می توانید از این روش استفاده کنید.

استفاده از جوش شیرین

می توانید برای جرم گیری کتری و سماور مقداری جوش شیرین را در آب حل کنید. مقدار آب باید دو برابر جوش شیرین باشد. می توانید این کار را چند بار تکرار کنید تا به نتیجه دلخواه برسید.

از بین بردن رسوب کتری با نوشابه

در این ترفند از بین بردن رسوب کتری نوشابه را به همراه مقداری آب داخل کتری ریخته و بگذارید یک ساعت بجوشد تا رسوب‌ زدایی کند. تمیز کردن کتری با نوشابه خصوصاً نوشابه سیاه تقریباً مشابه تمیز کردن با سرکه است اما شاید گاهی نتواند به اندازه سرکه به خوبی رسوب‌ زدایی کند.

از بین بردن رسوب کتری با جوهر لیمو

لیمو میوه‌ای سرشار از اسید سیتریک است و همین ویژگی آن را به یک ماده تمیز کننده قدرتمند تبدیل می‌کند که برای از بین بردن رسوب کتری‌های قدیمی ایده‌آل است.

دستورالعمل:

  • کتری را تا نیمه پر از آب لیمو کنید.
  • بقیه کتری را با آب پر کنید.
  • کتری را روی حرارت گذاشته و بگذارید پس از رسیدن به نقطه جوش 30 دقیقه بماند تا فرآیند رسوب‌زدایی آغاز شود.
  • پس از خنک شدن، محلول را بیرون ریخته و کتری را با آب فراوان آبکشی کنید.

برای کتری‌هایی که به مدتی طولانی رسوب‌زدایی نشده‌اند، ممکن است لازم باشد این روند را چندین بار تکرار کنید تا از شر بیشتر رسوب‌ها خلاص شوید.

تمیز کردن سماور - از بین بردن رسوب کتری

استفاده از سیب زمینی رنده شده

برای رسوب زدایی از سیب زمینی رنده شده استفاده کنید. با توجه به اندازه کتری دو یا سه سیب زمینی رنده کرده و درون کتری بریزید سپس اجازه دهید با آب به مدت نیم ساعت بجوشد، درون کتری یک تکه زاج سفید کوبیده شده ریخته و بگذارید نیم ساعت دیگر بجوشد سپس آب کتری را خالی کرده و آن را بشویید و آب تازه درون آن پر کنید و دوباره بجوشانید.

زنگ زدگی شیرآلات را سه سوته با این مواد خانگی به طور کامل از بین ببرید

از بین بردن رسوب کتری با آبلیمو

برای از بین بردن رسوب ضخیم کتری و از بین بردن رسوب ضخیم سماور از چند عدد لیموترش یا آبلیمو (کامل یا قاچ شده) استفاده کنید. در این روش لیموها را درون آب کتری ریخته و آب را 10 دقیقه بجوشانید تا رسوب کتری کنده شود.

از بین بردن رسوب سماور با پوست هندوانه

اگر به دنبال یک روش عالی و کارآمد برای از بین بردن رسوب سماور هستید، پوست هندوانه را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

بعد از خوردن هندوانه، پوست آن را دور نیاندازید، از آن‌ هم استفاده کنید. پوست هندوانه را برداشته و آن را به قطعات کوچک تقسیم کنید. درون کتری و سماور را با آب پر کرده و قطعات هندوانه را درون آن بریزید.

حالا وقت آن رسیده که سماور و کتری را روی اجاق گذاشته و بگذارید محلول درون آن به خوبی بجوشد. بعد از جوشیدن این محلول، زیر اجاق را خاموش کرده و بگذارید کتری خنک شود. محلول را خالی کرده و وسیله را چندبار با آب بشوئید، تا فرایند از بین بردن رسوب سماور با پوست هندوانه به طور کامل انجام شود.

قرار دادن کتری در فریزر

اگر کتری کوچک است و مقدار رسوبات آن کم است ، درون آن آب بریزید و نصف روزکتری را در جایخی یخچال قرار دهید. سپس آن را بشویید و با آب پر کنید و بگذارید به جوش بیاید تا جرم آهکی آن از بین برود.

کتری جدید - از بین بردن رسوب کتری

حرارت دادن کتری

برای از بین رفتن جرم آهکی کتری چند دقیقه سماور یا کتری را بدون آب حرارت دهید سپس داخل آن را با آب سرد پر کنید تا جرم ها از دیواره کتری کنده شود.

سیب‌زمینی رنده شده و هویج

در این روش علاوه بر سیب‌زمینی رنده شده، مقداری هویج رنده شده نیز به آن اضافه می‌نماییم. سپس تمام محتویات را داخل کتری ریخته و می‌گذاریم تا ۳۰ دقیقه بجوشد. پس از ۳۰ دقیقه مقداری زاج سفید را کوبیده و در داخل کتری می‌اندازیم. مجدد اجازه می‌دهیم تا این ترکیب جدید رسوب گیر کتری تا ۳۰ دقیقه بجوشد. سپس اجاق را خاموش کرده و محتویات کتری را پس از کمی خنک شدن خالی می‌کنیم. سپس کتری را کامل شسته و آب‌کشی می‌کنیم.

در اینجا کمی توضیح پیرامون زاج سفید ارائه می‌نماییم. زاج سفید یا در اصطلاح علمی به آن آلوم یا سولفات آلومینیوم مضاعف نیز می‌گویند، یک ماده با پایه شیمیایی است. اما مصارف بسیار زیادی در طب سنتی دارد.

این ماده را از عطاری‌ها با نام زاج می‌توانید تهیه کنید. معمولاً در عطاری‌ها به صورت پودر شده ارائه می‌گردد. اصولاً برای بهبود زخم‌های باز از آن استفاده می‌شده است. زاج اصولاً قابض و جاذب است. به همین دلیل نیز در این ترکیب از آن استفاده می‌شود.

مراحل از بین بردن رسوب کتری برقی

مواد مورد نیاز:

  • فرچه زبر
  • پارچه میکروفایبر
  • سرکه سفید مقطر
  • آب

شستن کتری - از بین بردن رسوب کتری

دستورالعمل:

  • اولین گام در از بین بردن رسوب کتری برقی، ساخت محلول تمیز کننده است. این کار را با مخلوط کردن آب و سرکه سفید مقطر انجام دهید. با استفاده از یک فنجان به عنوان واحد اندازه‌گیری، سرکه و آب را به نسبت مساوی با یکدیگر ترکیب کنید.
  • بعد از ساخت محلول، آن را به تدریج داخل کتری ریخته و بگذارید چند دقیقه بماند.
  • سپس، کتری برقی را روشن کرده و بگذارید محلول بجوشد. پس از جوش آمدن، کتری را خاموش کرده و اجازه دهید تا محلول درون کتری خنک شود. فراموش نکنید که دستگاه خود را از برق بکشید.
  • بعد از خنک شدن، نوبت به تمیز کردن قسمت بیرونی کتری برقی می‌رسد. این کار را با خیساندن پارچه میکروفایبر در محلول انجام داده و سطح خارجی کتری را کاملا پاک کنید.
  • قسمت داخلی کتری یا چای ساز شما نیاز به کمی ساییدن اضافی دارد. محلول را در کتری نگه داشته و با استفاده از یک فرچه زبر یا مسواک سطح داخل کتری را بسابید. اطمینان حاصل کنید که تمام گوشه‌ها مسواک زده شده‌اند.
  • پس از مسواک زدن، محلول را از کتری بیرون ریخته و آن را آبکشی کنید. از پاک شدن کامل محلول از سطح داخلی کتری مطمئن شوید.
  • در آخر، مقداری آب ساده را با کتری برقی بجوشانید و تخلیه کنید تا هرگونه بوی سرکه از بین برود.
راهکار های طلایی از پوشک گرفتن کودک ؛ فوری و بدون دردسر

فایده عجیب رسوب کتری

مهم ترین نکته در جوشاندن آب انتخاب ظروف مناسب است پس برای جوشاندن آب از کتری های استیل، شیشه ای و برنز استفاده کنید و به هیچ عنوان از ظروف غیراستاندارد مثل ظروف آلومینیومی و قلع استفاده نکنید.

بر اساس نظر برخی از پزشکان رسوب کتری ، کلسیم و منیزیم رسوب شده است و نباید آن را از بین ببریم زیرا این دو عنصر نقش اساسی در سلامت و عملکرد قلب و عضلات آن دارند پس گرچه رسوبات موجب تغییر طعم آب می شوند اما نیازی به رسوب زدایی از جداره کتری ها نیست.

آبی که در کتری رسوب گرفته می جوشد سرشار از منیزیم و کلسیم است و ما می توانیم در صورت استفاده از عناصر مفید آن استفاده کنیم.

رسوب کتری مفید است یا مضر ؟

برخی دیگر از پزشکان بر این باورند که بدن ما به تمام املاح موجود در آب احتیاج ندارند و مصرف املاح موجود در آب موجب افزایش املاح معدنی در بدن انسان می شود و به همین دلیل افراد دچار بیماری هایی مانند نارسایی کلیه و تضعیف سیستم عصبی و حرکتی می شوند.

تراکم و رسوب کلسیم در آب موجب بیماری هایی خطرناک می شود و برای بیماران کلیوی خطرناک است.وجود سدیم موجود در آب تاثیرات مخربی بر سیستم گوارش می گذارد. همچنین وجود رسوبات باعث تغییر طعم آب می شود و کیفیت آن را پایین می آورد.

کتری استیل - از بین بردن رسوب کتری

رسوبات ضخیم مانند یک عایق عمل می کنند و سبب می شوند که تبادل حرارتی بین دیواره کتری و آب دیرتر اتفاق بیفتد و انرژی بیشتری صرف جوش آوردن آب شود.

همچنین وجود رسوب در کتری باعث می شود دیواره درونی کتری دچار خوردگی شود. به شما پیشنهاد می کنیم بیش از اندازه روی رسوب کتری حساس نباشید و زمانی که رسوبات در کتری ضخیم شد اقدام به تمیز کردن کتری کنید.

در نهایت باید مثل همیشه و طبق روال تمامی مطالب نمناک خاطر نشان کنیم تنها فردی که می تواند تشخیص دهد چه چیزی برای شما مفید یا مضر است تنها پزشکی است که شما را از نزدیک معاینه می کند و به وضعیت جسمی شما واقف است و تمامی این نکات و توضیحات تنها جنبه ی اطلاع رسانی و افزایش آگاهی شما را دارند.

تمیزکاری قسمت خارجی سماور

قبل از شروع کار باید بدانید که سماور شما از چه ماده‌ای ساخته شده است که اغلب از جنس مس و برنج هستند. نکته‌ دیگری که باید به آن توجه داشته باشید استفاده از محصولاتی است که به درستی انتخاب شده‌اند و در عین حفظ کیفیت و ظاهر به تمیز کردن وسیله شما در خانه کمک می‌کنند.

داخل سماور را با استفاده از موارد فوق می‌توانید تمیز کنید اما برای نتیجه مطلوب‌ تر بیرون آن را نیز تمیز کنید. بهتر است قبل از شروع به تمیزکاری وسیله خود را به قطعات کوچک تبدیل کرده و آن‌ها را نیز به طور جداگانه تمیز کنید.

نمک و سرکه برای رسوب زدایی

نمک، سرکه و آرد را به نسبت مساوی با هم ترکیب کنید. خمیر غلیظ به دست آمده را خوب ورز دهید و روی سطح سماور بمالید. سپس با استفاده از پارچه‌ای نرم سماور را پولیش بزنید یا براق کنید. مقداری از سرکه را بردارید و یک تکه کوچک پارچه نخی را به آن آغشته کنید. تمام سطح بیرونی سماور که از استیل ضد زنگ است را با آن پاک کنید، سپس با آب بشویید و خشک کنید.

چقدر این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵

آیا این مفید بود؟

Thanks for your feedback!

نویسنده: شادی همتی

آخرین بروز رسانی

3 اسفند 1401

بروز رسانی توسط

شادی همتی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *