راه اندازی رادیاتور شوفاژ می تواند به شما کمک کند تا بدون نیاز به یک متخصص خودتان این وسیله را برای فصل زمستان روشن کرده و بدون هیچ هزینه اضافه ای از گرمای شوفاژ لذت ببرید. اگر تا انتهای این مطلب شادمگ را همراهی کنید با روش روشن کردن پکیج در حالت زمستانه ، نحوه راه اندازی موتورخانه در فصل سرما و طریقه تنظیم شوفاژ آشنا خواهید شد.
نحوه کار رادیاتور پکیج
وقتی سیستم حرارت مرکزی در ساختمان با استفاده از پکیج و رادیاتور راه اندازی شود، پکیج منبع تولیدکننده آب گرم در ساختمان بوده که آب گرم را از طریق پمپ و سیستم لوله کشی خود به سمت رادیاتورهای نصب شده در داخل ساختمان هدایت می کند.
نحوه کار رادیاتور خانگی به این صورت است که رادیاتورها گرمای آب گرم در حال حرکت در لوله های خود را از طریق جریان همرفتی به محیط اطراف خود منتقل می کنند. در نتیجه انجام این کار از حرارت آب گرم کاسته می شود، پس باید آب توسط لوله برگشت به سمت پکیج برگرداننده شود تا بعد از دریافت دوباره حرارت این سیکل گردش ادامه پیدا کند.
چند نکته مهم قبل از راه اندازی رادیاتور شوفاژ
از آنجا که رادیاتورهایی که با بخار آب کار می کنند، به خودی خود گرمایی ندارند و در واقع انرژی حرارتی خود را از پکیج و یا موتورخانه دریافت می کنند، در ابتدای استفاده از آن ها باید پکیج را برای حالت زمستانه تنظیم کنیم.
اما قبل از هر چیز لازم است چند نکته کلی در زمینه راه اندازی پکیج بیان کنیم، که باید پیش از تنظیم کردن دستگاه در حالت زمستانه مورد توجه قرار بگیرد:
- بررسی دودکش و کسب اطمینان از باز بودن مسیر آن
- اتصال برق و گاز دستگاه
- چک کردن میزان فشار گاز پکیج
- کنترل فشار پکیج و اعمال افزایش یا کاهش فشار در صورت نیاز
- اقدام به هواگیری سیستم به منظور کسب بالاترین سطح انرژی توسط دستگاه
- انجام سرویس دوره ای پکیج به منظور شستشوی قطعات داخلی دستگاه و رفع رسوبات
طریقه راه اندازی پکیج در حالت زمستانه
روش راه اندازی پکیج از جمله پکیج های بوتان و ایران رادیاتور در حالت زمستانه بدون در نظر گرفتن مدل این دستگاه ها تقریباً یکسان است. در ادامه طریقه راه اندازی سیستم گرمایشی پکیج را توضیح می دهیم:
دو شاخه برق پکیج را به پریز اتصال دهید. بهتر است از محافظ برق برای دستگاه استفاده کنید تا در اثر کم و زیاد شدن ولتاژ برق آسیبی به برد دستگاه وارد نشود.
در کلیپ زیر با تاثیر قطع و وصل شدن برق بر روی برد پکیج بیشتر آشنا شده و راه پیشگیری از آن را یاد می گیرد.
دسته گاز پکیج را در حالت باز قرار دهید.
شیر آب ورودی به پکیج در زیر دستگاه قرار دارد، این شیر را تا انتها باز کنید.
شیرهای رفت و برگشت رادیاتور تعبیه شده در زیر پکیج را در حالت کاملاً باز قرار دهید.
دکمه یا ولوم مربوط به حالت دستگاه را بر روی گزینه زمستانه بگذارید. حالت زمستانه در اکثر پکیج ها با علامت رادیاتور و یا دانه برف کاملاً مشخص است.
دمای سیستم گرمایش یا شوفاژها را از طریق همان ولوم حالت دستگاه بر روی دمای دلخواه خود تنظیم کنید. مقاله دمای مناسب پکیج در زمستان را بخوانید تا بدانید بهترین دمای رادیاتورها در فصل زمستان چقدر است.
دمای آب گرم مصرفی را از طریق ولوم مربوط به آن بر روی دمای دلخواه خود تنظیم کنید.
در این زمان پکیج با توجه به اطلاعات دریافتی حاصل از تنظیمات دستگاه روشن شده و در حالت زمستانه مشغول به کار می شود.
طریقه راه اندازی پکیج ایران رادیاتور نیز مشابه روشی است که گفته شد. تا این قسمت از متن شما با طریقه روشن کردن پکیج و تنظیم پکیج برای شوفاژ آشنا شدید، اما در بخش بعدی قصد داریم تا روش راه اندازی شوفاژ برای زمستان را برای شما توضیح دهیم.
آموزش نحوه راه اندازی رادیاتور شوفاژ در 6 قدم ساده
مرحله بعد از روشن کردن پکیج شوفاژ در حالت زمستانه، مربوط به راه اندازی رادیاتورها می شود که البته بهتر است قبل از تنظیم کردن پکیج در حالت زمستانه انجام شود. شما می توانید بر اساس توضیحات زیر یاد بگیرید که شوفاژ چطور روشن می شود:
شیر ورودی رادیاتور شوفاژ را باز کنید
یکی از مهمترین اقدامات به منظور راه اندازی شوفاژ در زمستان این است که شیر ورودی به رادیاتور را باز کنید تا با انجام این کار جریان آب پکیج وارد سیستم لوله کشی شوفاژ شود. این شیر در قسمت بالای رادیاتور نصب شده و از نوع شیرهای سوپاپ دار است. با باز کردن آن رادیاتور می تواند روشن شود.
برای رفع مشکل سرد گرم شدن آب پکیج حتما سری به شادمگ بزنید.
شیر پایین رادیاتور را بر خلاف جهت عقربه ساعت بچرخانید
فرقی نمی کند که رادیاتور شما محصول کدام شرکت باشد، در قسمت پایین رادیاتور شیری وجود دارد که با باز کردن آن آب برگشتی از رادیاتورها به سمت پکیج حرکت می کند و به نام شیر پایین رادیاتور معروف است.
در رادیاتورهایی که با بخار آب کار می کنند، این شیر در بالای لوله رادیاتور نصب شده است و ظاهر آن کوچک بوده و سری کلاهدار گردی در بالای آن قرار دارد.
در واقع می توان گفت شیر پایین رادیاتور میزان جریان برگشت آب داخل رادیاتور را تنظیم می کند. پس به منظور راه اندازی شوفاژ پکیج ایران رادیاتور و دیگر رادیاتورها در زمستان این شیر را تا انتها بچرخانید تا سیستم شوفاژ فعال شود.
چنانچه شیر پایین رادیاتور کلاهک ندارد از انبردست برای چرخاندن آن کمک بگیرید
در برخی مدل های شیر پایین رادیاتور کلاهک آن به شیر به خوبی متصل نشده و در نتیجه با چرخاندن کلاهک هیچ تغییری در ولوم شیر ایجاد نمی شود. در این حالت می توانید سری یا کلاهک شیر را برداشته و سپس با استفاده از انبردست دنباله شیر را بچرخانید تا فعال شود.
البته در برخی از مدل های رادیاتور سری شیر از طریق چند عدد پیچ به بدنه شیر متصل شده که برای برداشتن آن اول لازم است پیچ ها را باز کنید تا پس از آن بتوانید به راه اندازی رادیاتور پکیج اقدام نمایید.
به منظور تنظیم دمای رادیاتور شیر ترموستاتیک آن را بچرخانید
امروزه به منظور صرفه جویی در مصرف انرژی از شیرهای ترموستاتیک به جای شیر سوپاپ دار ورودی در رادیاتور شوفاژ استفاده می شود، زیرا این نوع شیر برخلاف نوع معمولی آن قابلیت تنظیم دمای رادیاتور بر اساس دمای محیط خود را دارد.
این شیر دارای سری کلاهکدار بلندتری در مقایسه با شیر کنترل یا ورودی معمولی رادیاتور است. بر روی کلاهک این شیر اعداد 0 تا 5 نمایش داده شده اند که برای افزایش دمای رادیاتور می توانید کلاهک آن را در بین این اعداد قرار دهید.
توجه داشته باشید که شیرهای ترموستاتیک میزان دمای آزاد شده از رادیاتور را از طریق کاهش یا افزایش آب ورودی به شوفاژ کم یا زیاد می کنند و قرار دادن این شیر بر روی عدد 0 به معنی قطع بودن جریان آب در لوله های رادیاتور نیست.
علاوه بر این همانطور که در ابتدا نیز گفتیم، رادیاتورهای قدیمی فاقد شیر ترموستاتیک هستند و به جای آن از شیرهای معمولی استفاده شده است که فقط با باز کردن آن آب وارد رادیاتور شده و دستگاه شروع به آزاد سازی گرما می کند. پس توصیه ما به شما این است که در اولین فرصت به منظور نصب شیر ترموستاتیک رادیاتور اقدام کنید.
با قرار دادن تنظیمات شیر ترموستایک در حالت ضد یخ از یخ زدن رادیاتور جلوگیری کنید
یکی دیگر از مزیت های شیرهای ترموستاتیک در مقایسه با نوع معمولی آن این است که این شیر دارای تنظیمات ضد یخ می باشد که به صورت علامت دانه برف بر روی بدنه شیر نمایش داده شده است.
توجه داشته باشید که لوله های رادیاتور نیز مانند لوله های آب ساختمان در معرض یخزدگی و آسیب های احتمالی آن قرار دارند، اما با فعال کردن حالت ضد یخ شیر در واقع رادیاتور در کمترین میزان دمای خود تنظیم می شود.
حالت ضد یخ شیر ترموستاتیک بین 0 و 1 قرار دارد، بنابراین در شرایطی که در روزهای بسیار سرد سال مدتی طولانی در منزل حضور ندارید، شیر را در حالت ضد یخ تنظیم کنید تا رادیاتورها دچار یخزدگی نشوند.
به منظور گرم شدن رادیاتور تقریبا 30 دقیقه صبر کنید
رادیاتورهایی که با گرمای حاصل از بخار آب در پکیج کار می کنند، دیرتر از رادیاتورهای برقی که با نیروی برق کار می کنند، گرم می شوند، این در حالی است که رادیاتورهای برقی بعد از 10 دقیقه کاملاً گرم هستند.
بنابراین حداقل 30 دقیقه بعد از روشن کردن رادیاتور پکیج به این وسیله زمان بدهید تا به دمای دلخواه و تنظیم شده شما برسد.
برخی از افراد به اشتباه تصور می کنند هر چه شیر ترموستاتیک را در درجه بالاتر تنظیم کنند، شوفاژ زودتر گرم می شود. به همین علت درجه شیر را از همان ابتدا بر روی 5 قرار می دهند و بعد از گرم شدن آن را کم می کنند، اما بهتر است درجه شیر را از همان ابتدا بر روی حد متوسط یعنی 2 یا 3 قرار دهید تا بعد از نیم ساعت دمای مطلوبی را در ساختمان احساس کنید.
بنابراین نحوه روشن کردن شوفاژ پکیج به صورت خلاصه به قرار زیر است:
روشن کردن پکیج
باز کردن شیرهای رفت و برگشت شوفاژ در زیر پکیج
تنظیم کردن پکیج در حالت زمستانه
هواگیری تمام رادیاتورها
باز کردن شیرهای رفت و برگشت تعبیه شده بر روی رادیاتورها
تنظیم دمای رادیاتور
نحوه راه اندازی شوفاژ موتورخانه
تا این قسمت از متن هرآنچه که گفتیم به نحوه راه اندازی پکیج و روشن کردن شوفاژهای متصل به پکیج مربوط می شد، اما در این بخش می خواهیم راه اندازی شوفاژ موتورخانه را آموزش دهیم.
به طور کلی رادیاتورها از طریق اتصال به دو نوع سیستم حرارت مرکزی قابلیت گرم شدن دارند یکی از آن ها پکیج و دیگری موتورخانه است.
نحوه روشن کردن شوفاژ موتورخانه به این صورت است که باید ابتدا موتورخانه را به حالت زمستانه تغییر فصل دهید و سپس شیرهای رفت و برگشت مدار گرمایش را در موتورخانه باز بگذارید.
برای این منظور نکات زیر را مد نظر داشته باشید:
قبل از راه اندازی رادیاتور شوفاژی باید سرویس و تعمیر دوره ای موتورخانه را انجام داده باشید.
تنظیم حالت زمستانه موتورخانه باید از طریق تنظیم ترموستات تعبیه شده بر روی پمپ سیرکولاتور و دیگ موتورخانه انجام شود.
دمای دیگ موتورخانه در حالت زمستانه باید بین 60 الی 65 درجه تنظیم شود و دمای پمپ سیرکولاتور باید بین 10 الی 15 درجه از دمای دیگ پایین تر باشد.
در فصل زمستان دمای کلی موتورخانه بین 75 الی 85 درجه تنظیم می شود.
اقداماتی همچون سرویس منبع دوجداره، سرویس منبع کویلی، تمیز کردن دودکش، بازرسی اجزای داخلی منبع دوجداره، بررسی منبع انبساط و تنظیم مشعل باید پیش از راه اندازی شوفاژ موتورخانه انجام شوند.
بعد از اینکه با توجه به توضیحات داده شده موتورخانه را به فصل زمستان تغییر فصل دادید، می توانید بر اساس آنچه در خصوص راه اندازی شوفاژها گفتیم، به سراغ رادیاتورها بروید و پس از هواگیری آن ها با باز کردن شیرهای رفت و برگشت شوفاژها سیستم گرمایش ساختمان را راه اندازی کنید.
چگونه گرمای شوفاژ را زیاد کنیم؟
شما برای راه اندازی رادیاتور شوفاژ می توانید از دو طریق شوفاژ را گرم تر کنید، یکی با کمک شیر پایین یا برگشت رادیاتور و دیگری با استفاده از ولوم تنظیم دما بر روی بدنه پکیج و یا بالا بردن دمای ترموستات دیگ و پمپ در موتورخانه.
گرم کردن شوفاژ از طریق شیر برگشت رادیاتور به این صورت است که به سراغ رادیاتور مد نظر خود رفته و شیر پایین آن را تا انتها باز کنید، در این حالت باید شیر بالا نیز کاملاً باز باشد.
هر چقدر شیر پایین به مقدار بیشتری باز باشد، جریان آب گرم بیشتری در مدار می چرخد و در نتیجه می تواند حرارت ساطع شده از بدنه شوفاژ را بالاتر ببرد. اگر می خواهید بدانید شیر شوفاژ به کدام سمت باز می شود، باید گفت این شیر برخلاف جهت عقربه های ساعت یعنی سمت چپ باز می شود، در این حالت شوفاژ روشن و کاملاً گرم خواهد بود.
چنانچه شیر بالا و پایین رادیاتور تا انتها باز هستند، اما باز هم دمای شوفاژ بالا نمی رود، به سراغ پکیج رفته و ولوم تنظیم دمای شوفاژ را بر روی بدنه دستگاه پیدا کنید، سپس آن را تا نزدیک به محدوده max یا حداکثر بچرخانید.
نکته
اگر از موتورخانه استفاده می کنید، درجه ترموستات دیگ و پمپ را بالاتر ببرید، فقط مراقب باشید دمای موتورخانه در زمستان نباید بالاتر از 85 درجه برود و دمای پمپ باید حداقل 10 و حداکثر 15 درجه از دمای دیگ موتورخانه کمتر باشد.
در صورتی که هیچ کدام از روش های گفته شده به زیاد کردن شوفاژ کمک نکرد، باز هم این سوال برای شما مطرح است که چگونه شوفاژ را گرم کنیم؟ باید رادیاتورها را هواگیری کنید، وجود هوا در مدار رادیاتورها باعث افت حرارت در این وسیله می شود.
اگر با وجود انجام هواگیری، زیاد کردن ولوم مدار گرمایش و باز گذاشتن شیر پایین رادیاتور باز هم شوفاژها گرمای مطلوبی نداشتند، احتمالاً ظرفیت پکیج و یا تعداد و ظرفیت رادیاتورها با نیاز ساختمان شما متناسب نیست و باید ظرفیت سیستم حرارت مرکزی خانه خود را ارتقا دهید.
نحوه بستن شوفاژ (خاموش کردن رادیاتور)
در بخش قبلی نحوه زیاد کردن شوفاژ را یاد گرفتید، اکنون می خواهیم در مورد بستن شوفاژ با شما صحبت کنیم. فرض کنید می خواهید از یکی از اتاق های خانه استفاده نکنید و یا به دلیل تغییر فصل قصد از کار انداختن رادیاتورها را دارید، در چنین شرایطی طبیعی است که به دنبال راهی برای خاموش کردن شوفاژ داخل اتاق مورد نظر و یا از کار انداختن کل رادیاتورها باشید.
همانطور که روشن کردن شوفاژ از طریق باز کردن شیر کنترل یا شیر ورودی رادیاتور تعبیه شده در قسمت بالای این وسیله امکان پذیر است، خاموش کردن شوفاژ نیز فقط از طریق بستن همان شیر ممکن است.
برخی افراد به اشتباه فکر می کنند که با بستن یا کم کردن شیر ترموستاتیک رادیاتور خاموش می شود، در حالی که چنین نیست. کم کردن شیر ترموستاتیک فقط به کم و زیاد کردن شوفاژ کمک می کند، در حالی که برای بستن رادیاتور شوفاژ باید شیر بالای رادیاتور را تا انتها ببندید. برای این کار شیر بالای رادیاتور را تا آخر به سمت راست بچرخانید.
اما اگر می خواهید کل رادیاتورهای داخل ساختمان را خاموش کنید، باید چند مرحله زیر را طی کنید:
کلید گرمایش تعبیه شده بر روی بدنه پکیج را از حالت زمستانه به حالت تابستانه برگردانید. حالت تابستانه پکیج با علامت دوش آب و یا شیر آب مشخص است.
دو شیر رفت و برگشت شوفاژ قرار گرفته در زیر پکیج را به طور کامل ببندید.
شیر بالای تمام رادیاتورهای داخل ساختمان را در حالت بسته قرار دهید. برای این منظور شیرها را به سمت راست بچرخانید.
اگر از موتورخانه استفاده می کنید، باید فصل موتورخانه را به حالت تابستانه تغییر داده و سپس شیر بالای رادیاتورها را ببندید.
نحوه تنظیم دمای شوفاژ و راه اندازی رادیاتور شوفاژ
تنظیم دمای شوفاژ از طریق بالانس کردن رادیاتور به دست می آید. بالانس کردن رادیاتور به معنی تنظیم کردن شیرهای رفت و برگشت رادیاتور به منظور دریافت انرژی گرمایی سریع و مفید است.
اما در برخی موارد مشاهده شده که رادیاتور شوفاژ به اندازه دلخواه گرم نیست و یا قسمتی از بدنه آن سرد و قسمتی دیگر گرم است. یکی از دلایل این مشکل به دلیل بالانس یا تنظیم نبودن شوفاژ است.
همانطور که از ابتدای متن بارها گفته ایم هر دستگاه رادیاتوری دارای سه عدد شیر می باشد:
شیر هواگیری به منظور خروج هوای داخل سیستم
دوم شیر ورودی سوپاپ دار و یا ترموستاتیک تعبیه شده در بالای شوفاژ به منظور تنظیم آب ورودی به لوله ها و در نتیجه تنظیم دما
شیر پایین رادیاتور یا شیر برگشت
ابزار مورد نیاز به منظور تنظیم کردن رادیاتور شوفاژ:
کاغذ و خودکار
پیچ گوشتی
آچار فرانسه
پیچ هواگیری رادیاتور
دماسنج دیجیتال
مرحله اول:
اولین مرحله به منظور بالانس یا تنظیم کردن دمای رادیاتورها اقدام به هواگیری شوفاژها با استفاده از پیچ هواگیری می باشد که در فیلم آموزش نحوه هواگیری شوفاژ در این خصوص توضیحات کافی را بیان کرده ایم. شما با این کار ساده و راحت تمامی هوای داخل رادیاتور و لوله ها را خارج می کنید و به احتمال زیاد مشکل سرد بودن رادیاتورها حل خواهد شد.
مرحله دوم:
دومین مرحله به منظور تنظیم کردن رادیاتورها این است که پکیج را خاموش کرده و دو عدد شیر رفت و برگشت رادیاتور را به طور کامل باز کنید.
از آنجا که باز کردن شیر رفت رادیاتور با استفاده از کلاهک آن امکان پذیر نیست، باید اول کلاهک شیر را با استفاده از انبردست برداشته و سپس با کمک آچار فرانسه دنباله شیر را تا انتها بچرخانید تا باز شود.
مرحله سوم:
حال که تمام شیرهای رایاتور باز شدند، نوبت به روشن کردن پکیج می رسد. بعد از آن باید ترتیب داغ شدن رادیاتورها را بر روی یک کاغذ یادداشت کنید.
معمولاً شوفاژ نزدیک تر به پکیج زودتر از همه گرم شده و به ترتیب فاصله رادیاتورها از پکیج یک به یک گرم خواهند شد، که طبیعتاً دورترین رادیاتور از پکیج دیرتر از همه گرم می شود.
مرحله چهارم:
حال پکیج را دوباره خاموش کنید و تا سرد شدن کامل رادیاتورها صبر کنید. سپس به سراغ اولین رادیاتور گرم شده بر اساس لیست خود بروید و شیر برگشت آن را بندید و به صورت نیمه آن را باز کنید. در این مرحله شیر ورودی رادیاتور شما به طور کامل و شیر برگشت آن به صورت نیمه باز است.
حال دوباره پکیج را روشن کرده و تا گرم شدن رادیاتورها صبر کنید و دمای لوله رادیاتور موجود در زیر شیر ورودی را با کمک دماسنج اندازه بگیرید. سپس دمای لوله رادیاتور موجود در زیر شیر برگشت همان رادیاتور را بسنجید. حال شیر برگشت را با کمک آچار مناسب به اندازه ای تنظیم کنید که تفاوت بین دو دمای ثبت کرده بین 11 تا 13 درجه باشد.
مرحله پنجم:
در این مرحله تمام روند فوق را برای سایر رادیاتورها تکرار کنید. بر اساس این فرآیند همانطورکه از پکیج دورتر می شوید، شیر برگشت رادیاتور باید بیشتر باز شود. تنظیم شوفاژ ایران رادیاتور نیز به همین شیوه گفته شده انجام می شود.
تنظیم رادیاتور شوفاژ یعنی هر چه از پکیج فاصله می گیریم، میزان باز بودن شیر برگشت در شوفاژها بیشتر و بیشتر می شود تا حدی که در آخرین رادیاتور شیر برگشت کاملاً باز است.
نحوه تنظیم دمای شوفاژ بدون کمک دماسنج
چنانچه دماسنج دیجیتال در دسترس شما نبود، می توانید برای راه اندازی رادیاتور شوفاژ بر اساس توضیحات ذیل رادیاتور شوفاژ را بالانس کنید:
برای انجام این کار بدون دماسنج ابتدا شیر برگشت رادیاتور را در اولین شوفاژ نزدیک به پکیج به صورت نیمه باز کنید. حال شیر برگشت آخرین رادیاتور را به صورت کامل باز کنید و به سراغ رادیاتورهای ما بین آن ها بروید. به خاطر داشته باشید که هر شیر برگشت باید کمی بازتر از رادیاتور قبلی خود باشد.
برای ساختمان یک طبقه با داشتن پنج عدد رادیاتور شوفاژ، میزان باز بودن شیر برگشت آن ها به این صورت شکل زیر است:
مزایای استفاده از پکیج
عدم اشغال فضاهای مفید در خانه
هوای دارای رطوبت کمی خواهد بود.
نصب و راه اندازی آسان آن ها
سرویس و نگهداری آسان آن ها
مستقل بودن برای هر واحد مسکونی شخصی و آپارتمانی
گرمای یکنواخت خانه به جای تمرکز گرما در یک محل که در بخاری ها وجود دارد.
در دسترس بودن کنترل گرما برای هر اتاق با توجه به شوفاژ هایی که در ان ها وجود دارند و همچنین از روی پکیج
ایمنی بیشتر پکیج ها نسبت به بخاری، مخصوصا برای بچه های کوچک
داشتن اطلاعات کافی در مورد سرویس های اولیه رادیاتور ها و شوفاژ ها مثل نحوه هواگیری شوفاژ، نحوه کار کردن شوفاژ و نحوه رفع برخی موارد برای تنظیمات درست، هم نیاز به تعمیر را برای پکیج ها کم خواهد کرد و هم این که با افزایش راندمان آن ها، کمترین انرژی را مصرف کرده و کمترین پول قبض انرژی را پرداخت خواهید کرد و زمستان دل نشین همراه با گرمای دلچسب در کنار خانواده تجربه خواهید نمود.
هر چند وقت یکبار باید رادیاتور شوفاژ را تنظیم کرد؟
تنظیم کردن رادیاتور شوفاژ به صورت سالانه قابل قبول است، مگر اینکه پکیج خود را تعویض کرده باشید و یا یک عدد رادیاتور جدید به سیستم اضافه کرده باشید، که در این صورت باید دوباره سیستم بالانس شود.
اما هواگیری رادیاتورها باید در دفعات بیشتری انجام شود، به خصوص اگر سیستم رادیاتوری در ساختمان قدیمی است که در این حالت سالی یکبار هواگیری مورد نیاز است. توجه داشته باشید که منظور از تنظیم کردن رادیاتورها این است که میزان گرمای دریافتی از تمام شوفاژها در همه نقاط ساختمان یکسان باشد.
بنابراین در صورتی که ترجیح می دهید یکی از اتاق ها گرم تر باشد، شما می توانید شیر برگشت مربوط به همان رادیاتور را بیشتر باز کنید. همینطور زمانی که ترجیح می دهید برخی از اتاق ها سردتر باشند، به راحتی می توان با کم باز کردن شیر برگشت مربوط به همان اتاق ها رادیاتور را به صورت سردتر تنظیم کرد.
ترفند در خصوص افزایش بازدهی رادیاتور
در انتهای شما را با چند ترفند آشنا می کنیم که با عمل به آن ها می توانید بازدهی رادیاتورهای داخل ساختمان را افزایش دهید:
عایق کاری دیوار پشت شوفاژ
بیشتر حرارت رادیاتور شوفاژ به دلیل عایق نبودن در و دیوار ساختمان هدر می رود. بنابراین با کمک لایه ای از فوم عایقی مناسب برای پشت رادیاتور ساخته و آن را نصب کنید. این کار شاید بهتر از عایق کاری کامل ساختمان نباشد ولی در هر حال تا حد زیادی می تواند جلوی هدر رفت گرما را بگیرد.
نصب شیر ترموستاتیک رادیاتور
همانطور که در قسمت فوق نیز گفتیم، شیرهای ترموستاتیک رادیاتور از هدر رفتن انرژی در سیستم جلوگیری می کنند، زیرا دمای رادیاتور را بر اساس سرمای محیط تنظیم می کنند.
انتخاب رادیاتور متناسب با ساختمان
یکی از عوامل موثر در راندامان بالای سیستم گرمایشی در ساختمان انتخاب رادیاتور متناسب با ساختمان است که عوامل مختلفی همچون مساحت ساختمان، تعداد ساکنین، نحوه چیدمان وسایل، مواد به کار رفته در پی ساختمان و غیره می توانند در این داستان تاثیرگذار باشند.
نصب رادیاتور اضافی برای فضاهای بزرگتر
گاهی ظرفیت رادیاتور نصب شده در یک اتاق جوابگوی محیط نیست. در این شرایط یا باید در صورت امکان تعداد پره های رادیاتور را زیاد کنید و یا باید یک عدد رادیاتور اضافی در ساختمان نصب کنید تا انرژی حاصله بیشتر شود.
با توجه به این مطلب شما نه تنها می توانید به راحتی پکیج و رادیاتور خود را برای فصل سرما آماده کنید، بلکه با روش تنظیم کردن رادیاتورها دمای یکسانی را در ساختمان داشته باشید.
از طرفی می توانید با توجه به نکاتی در خصوص جلوگیری از هدر رفت گرما، بیشترین استفاده را از سیستم گرمایشی خود ببرید.
سوالات متداول
چگونه شوفاژ پکیج را روشن کنیم؟
اطمینان از باز بودن دودکش پکیج- باز کردن شیر آب ورودی به پکیج- تنظیم فشار بار پکیج- باز کردن دسته گاز- باز گذاشتن شیرهای رفت و برگشت شوفاژ در زیر پکیج- باز کردن شیرهای بالا و پایین رادیاتورها- قرار دادن ولوم گرمایش پکیج بر روی حالت زمستانه- تنظیم دمای شوفاژها
چگونه شوفاژ پکیج دیواری را خاموش کنیم؟
ابتدا کلید گرمایش تعبیه شده بر روی بدنه پکیج را از زمستان به تابستان قرار داده و سپس شیرهای رفت و برگشت زیر پکیج و شیر بالای رادیاتورها را ببندید.
آیا می توان تنها یکی از رادیاتورهای داخل ساختمان را روشن و یا خاموش کرد؟
بله این کار به سادگی هر چه تمام و از طریق باز و یا بسته کردن شیرهای بالا و پایین رادیاتور مد نظر قابل انجام است.
جمع بندی
در این مطلب با روش راه اندازی و روشن کردن رادیاتور شوفاژ خانگی آشنا شدید و دانستید که چطور مدار گرمایش را به کار بیاندازید.