افتتاح حساب ترکیه
شکنندگی ناخن

شکنندگی ناخن که باعث آسیب‌ دیدگی و لایه‌ لایه شدن آن می‌شود ممکن است بر اثر عوامل مختلفی بروز پیدا کرده باشد که ما در این مطلب از گروه سلامت شادمگ از دلایل این کار و راههای درمان خانی آن سخن گفتیم . با ما همراه باشید.

شکنندگی ناخن

ناخن‌های براق و زیبا بخشی از یک ظاهر خوب را تشکیل می‌دهند و سبب می‌شوند زیبایی دست‌ها و پاها دوچندان شوند. ناخن‌ها همچنین شخصیت شما را منعکس می‌کنند و در مورد چگونگی مراقبت‌های شخصی و بهداشتی شما در زندگی واقعی اطلاعاتی می‌دهند. با این حال، همه شانس این را ندارند که ناخن‌های‌شان به طور طبیعی زیبا باشد و برخی از آدم‌ها با مشکلات زیادی در مورد ناخن‌های‌شان مواجه هستند .

شکنندگی ناخن

یکی از شایع‌ترین این مشکلات ناخن های شکننده است. و در صورتی که شما هم این مشکل را دارید، صرف نظر از این‌که چه‌قدر ظرافت و دقت صرف زدن لاک ناخن کنید، دست‌های‌تان کدر، ناسالم و غیرجذاب خواهند بود. شکستن ناخن یکی از انگشتان کافی است تا زیبایی انگشتان شما را بر هم بزند، اما خبر خوب این‌که چند درمان خانگی برای ناخن های شکننده وجود دارد.

خب، بله، با نگهداری از ناخن‌ ها با استفاده از مواد طبیعی، می‌توانید ناخن‌های خود را محکم کنید و مانع شکستن آن‌ها شوید. بنابراین، اگر دوست دارید ناخن‌های سالم و براق داشته باشید، این نوشتار را حتما مطالعه کنید. چندین نکته و روش را برای درمان خانگی برای ناخن های شکننده گردآوری کرده‌ایم که به راحتی قابل انجام و واقعا موثر هستند. استفاده از این روش‌های درمانی به شما کمک می‌کند که مشکا شکننده بودن ناخن‌های‌تان را حل کنید.

علائم شکنندگی ناخن

در صورتی که شما ناخن‌های خشک و شکننده‌ای دارید، لایه‌های پروتئینی موجود در ناخن شما در حال جدا شدن از یکدیگر و شکسته شدن هستند. بنابراین از علائم شکنندگی ناخن این است که سطح ناخن ناهموار می‌شود و سطح ناخن به صفحات و پوسته‌هایی به شکل طولی تقسیم می‌شود.

حتی ممکن است قسمت‌هایی از ناخن کاملا بشکنند و از ناخن جدا شوند.گاهی اوقات یک لایه‌ی زرد رنگ کراتینی در زیر ناخن تشکیل می‌شود و باعث می‌شود که بستر زیر ناخن برآمده شود و ناخن از بستر خود جدا شده و شل شود (به این وضعیت اونیکولیسیس گفته می‌شود).

شکنندگی ناخن

در این حالت اگر ناخن بیافتد، بعد از آن به شکل طبیعی رشد نخواهد کرد. هرچند دیستروفی و شکنندگی ناخن بیماری خطرناکی نیست، اما ناخن‌های آسیب‌دیده دردناک هستند و ظاهر ناخوشایندی نیز دارند که باعث احساس خجالت و شرمندگی بیمار در هنگام قرارگیری در موقعیت‌های اجتماعی می‌شود.

ویژگی‌های ناخن‌های شکننده

  • خشکی یا صفحه سنباده‌ای شکل و خشن ناخن
  • ناخن‌های پوسته‌پوسته شده، ترک‌خورده و شکننده
  • به نظر می‌رسد که ناخن در انگشت فرو رفته است.
  • ناخنی که دور نوک انگشت حلقه شده است.
  • تغییر رنگ و استحکام ناخن
  • شیاردار شدن صفحه ناخن

شکنندگی ناخن

علت‌ها و دلایل شکنندگی ناخن

تيروئيد كم‌كار (هیپوتیروئید)

ناخن‌های شکننده گاهی اوقات نشانه وجود یک بیماری جدی‌تر هستند. یکی از شایع‌ترین علل شکنندگی و شكستن ناخن‌ها تيروئيد کم‌کار است، كه هيپوتيروئيد نيز ناميده می‌شود. در کم‌کاری تیروئید، بدن شما ميزان کافی از هورمون تیروئید را تولید نمی‌کند، و منجر به علائمی چون ضعف، خستگی، خشکی پوست، شکنندگی ناخن‌ها، افسردگی، یبوست، مشکل حافظه و دوره‌های نامنظم عادت ماهيانه می‌شود. افراد داراي تیروئید كم‌كار اغلب نشانه‌هايي از نرمي سطح ناخن، پشته ناخن، و نواحي هلالي شكل سفيد روشن يا بی‌رنگ در پايه ناخن خود را مشاهده مي‌كنند.

عدم تحمل گلوتن

عدم تحمل گلوتن (پروتئيني كه در غلات يافت مي‌شود)‌ زماني رخ می‌دهد كه سیستم خودایمنی بدن به پروتئین موجود در گندم، چاودار، جو، و جو دوسر واكنش نشان می‌دهد. فرد مبتلابه این اختلال قادر به هضم اين پروتئین نبوده، كه به کمبودهای تغذیه‌ای و در نهايت ناخن‌هاي شكننده و موهای خشک منتهي می‌شود. حذف گلوتن از رژیم غذایی برای یک دوره یک‌ماهه می‌تواند شاخص خوبي باشد كه آيا ناخن‌های شکننده‌ ناشي از اين عامل است يا خير.

فقر آهن و ويتامين

آهن یک ماده معدنی ضروری است و فقدان آن می‌تواند به ناخن‌های شكننده، شكستن ناخن‌ها، پشته غيرعادي ناخن، و گاهي ايجاد رنگ مايل به آبي در سطح ناخن منجر شود. دیگر کمبودهای تغذیه‌ای که ممکن است به وجود ناخن‌های معيوب منتهي شود، ویتامین C، D، E، و B است.

شکنندگی ناخن

PH اسيدي بدن

به ‌منظور اينكه بدن عملكرد خود را به بهترين شكل حفظ كند، PH بدن شما بايد در محدوده قليايي باقي بماند. یک رژیم غذایی غني از کربوهیدرات‌های فرآوری شده، قند، و غلات و نیز مصرف بالاي الکل و نوشابه همه و همه می‌تواند درpH اسیدي بالا نقش داشته باشد. بالا بودن PHاسیدی بدن، می‌تواند به مشکلات سلامتی جدی اعم از گاستریت (التهاب معده)‌ تا ناخن‌های ضعیف و شكننده و ديگر عارضه‌ها منجر شود.

روش مصرف سیاه دانه و فواید و عوارض آن ؛ بیشتر از این مقدار در روز ممنوع !

مصرف ناکافی پروتئین

ناخن‌های شما از يك پروتئین فيبري به نام کراتین ساخته‌شده است و چنانچه شما پروتئین کافی مصرف نكنيد، احتمال ابتلاي شما به شكنندگي ناخن‌ها، خستگی مزمن، ریزش مو، ناتوانی در بهبود سريع از آسیب و از دست دادن تون عضلانی بيشتر خواهد بود. مقدار پروتئین موردنیاز مصرفي روزانه شما به سن، وزن، و سطح فعالیت شما بستگي دارد.

کم‌آبي بدن

اگر شما ناخن‌هاي شكننده، تشنگی بیش ‌از حد، خشکی دهان، از دست دادن اشتها، ادرار تیره، گرگرفتگی پوست و لرز را تجربه می‌کنید، شما دچار کم‌آبی هستید. بدن شما براي حفظ لغزندگي مفصل‌ها، حفظ استحكام مو و ناخن‌ها و حفظ عملكرد صحيح بدن به ميزان قابل ‌توجهي از آب تازه و خالص نياز دارد.

استفاده بیش ‌از حد از انگشتان

فعالیت‌های روزمره مانند تایپ کردن، باز کردن وسايل، صندوق‌داری، پخت ‌و پز، و نواختن ساز نيز می‌تواند به شكنندگي ناخن‌ها کمک می‌کند.

مصرف بیش ‌از حد لاك ناخن

اغلب لاک‌های ناخن تجاري حاوی مواد افزودنی مضر شیمیایی است که می‌تواند به ‌مرور زمان موجب ضعيف شدن ناخن‌ها گردد. استفاده از لاك بيش از یک‌بار در هفته، توصيه نمي‌شود.

شکنندگی ناخن

لیکن پلان از علل شایع ناخن‌های شکننده

لیکن پلان یک بیماری خود ایمنی است که پوست و مخاط غشاء بدن را مبتلا مي‌سازد. علائم لیکن پلان بر مبناي اينكه كدام ناحيه از بدن را مبتلا ساخته، متغير است. هنگامی‌که لیکن پلان ناخن‌ها را مبتلا می‌سازد، مي‌تواند باعث ايجاد پشته در ناخن و شکنندگی منجر به نازک شدن، ترك خوردن و افتادن ناخن‌ها ‌شود.

لیکن پلان معمولاً به‌طور خودبه‌خود از بين می‌رود، با این ‌حال، می‌تواند سال‌ها طول بکشد. انواع مختلفي از داروها ممکن است براي کنترل خارش در زمان باقي ماندن علائم استفاده شود.

درمان خشکی و شکنندگی ناخن

در صورتی که ناخن‌های شما شکننده، پوسته‌پوسته و دارای شکاف شده‌اند، این مشکل به احتمال زیاد به عوامل محیطی مربوط می‌شود. بنابراین شما با ایجاد تغییرات کوچک و ساده‌ای در سبک زندگی خود می‌توانید این مشکل را حل کنید. به عنوان مثال برای مدت زمان خیلی طولانی دست و پاهای خود را در آب نگذارید و بعد از این که دست یا پای شما خیس شدند، حتما آن‌ها را کاملا خشک کنید.

شکنندگی ناخن

برای شستن دستان خود از یک صابون ملایم استفاده کنید و در شستن دستان خود افراط نکنید. سعی کنید از قرار دادن ناخن خود در معرض مواد شیمیایی مانند لاک‌پاک‌کن‌های قوی خودداری کنید و مرتبا ناخن‌های خود را با کرم مرطوب کنید.

اما در صورتی که قارچ یا پسوریازیس ناخن، علت شکنندگی ناخن‌های شما هستند، لازم است حتما برای درمان آن اقدام کنید و هر چه قدر زودتر درمان را شروع کنید، نتایج بهتری به دست خواهید آورد. برای درمان قارچ خفیف تا متوسط ناخن، کرم‌ها، پماد‌ها و لاک‌های مختلفی وجود دارند که به صورت غیرتجویزی از داروخانه قابل تهیه هستند.

درمان قارچ

یکی دیگر از راه‌های درمان قارچ ناخن استفاده از محلول‌های مخصوص قارچ و پسوریازیس است که به صورت موضعی استفاده می‌شود. فرمولاسیون ویژه‌ی این محلول‌ها با هیدراته کردن ناخن، باعث بهبود ظاهر آن شده و سطح ناخن را صاف و از میزان تغییر رنگ آن می‌کاهد. این تغییرات در اغلب موارد ظرف دو هفته قابل رویت خواهند بود. این محلول‌ها با نفوذ به بافت ناخن، شرایط محیطی ناخن را تغییر می‌دهند و مانع از رشد قارچ‌ها می‌شوند.

شکنندگی ناخن

در موارد ی که عفونت قارچی ناخن شدید باشد، ممکن است استفاده از درمان‌های موضعی به تنهایی موثر نباشد و پزشک شما استفاده از داروهای ضدقارچ خوراکی یا انجام لیزردرمانی را برای از بین بردن قارچ‌ها تجویز کند.
هر چند هیچ روشی برای درمان کامل پسوریازیس ناخن نیست، گاهی در موارد ابتلا به پسوریازی شدید از روش تزریق استروئید استفاده می‌شود.

درمان قارچ ناخن پا و پسوریازیس بسیار چالش‌برانگیز است، چرا که صرف‌نظر از روش درمانی که انتخاب کرده‌اید، درمان کامل این مشکل ممکن است برای ناخن شست پا تا یک سال و برای ناخن‌های دیگر تا ۶ ماه طول بکشد.

روش‌های درمانی اثبات نشده برای شکنندگی ناخن

داروها و مواد زیر، هر کدام در دوره‌ای به عنوان درمان شکنندگی ناخن معرفی می‌شدند، اما تمامی ‌این موارد در یک چیز مشترک هستند و آن این است که موثر بودن هیچ یک از آن‌ها به طور علمی ‌اثبات نشده است:

  • سیلیکون
  • گیاه دم‌اسبی (یا علف هفت‌بند)
  • مکمل کلسیم
  • آهن
  • ویتامین A
  • داروی سیستئین
  • روی
    البته نمی‌توان گفت که به طور قطع این مواد در درمان شکنندگی ناخن بی‌تاثیر هستند، اما تحقیقاتی که تاکنون در این زمینه انجام شده است، کافی نیستند و برخی از این تحقیقات نیز توسط شرکت‌هایی انجام شده‌اند که در تولید این مواد فعالیت داشته‌اند و درصدد معرفی و تبلیغ این محصولات به عنوان درمان موثر شکنندگی ناخن بوده‌اند. مصرف‌کنندگان باید در مورد استفاده از موادی که هنوز اثرگذاری آن ثابت نشده و به تحقیقات بیشتری نیاز دارد، محتاط باشند.
  • شکنندگی ناخن
درمان طبع سرد با روش های ساده و خانگی

ترکیبات و مواد گیاهی موثر در درمان شکنندگی ناخن ها

روش هایی مانند لمینت ناخن می تواند به ترمیم و تقویت ناخن های شما کمک کند. اما علاوه بر این، مواد گیاهی و ترکیبات مختلفی وجود دارد که با استفاده از آن ها به راحتی می توان شکننده بودن ناخن ها را درمان کرد. علاوه بر رعایت موارد ذکر شده، استفاده از مواد زیر به درمان این مشکل کمک می‌کند.

۱. روغن نارگیل

روغن نارگیل یکی از روغن های کاملا گیاهی است که به تامین رطوبت مورد نیاز ناخن ها کمک می کند. از دیگر تاثیرات روغن نارگیل روی ناخن ها می توان به از بین بردن میکروب ها و باکتری ها اشاره کرد. این روغن خاصیت آنتی باکتریالی دارد، در نتیجه بیماری های قارچی و میکروبی به وجود آمده در سطح ناخن ها را درمان می کند. برای استفاده از روغن نارگیل تنها کافی است آن را به مدت چند دقیقه با استفاده از حرارت غیر مستقیم گرم کنید، سپس سطح ناخن را با روغن گرم شده به مدت ۶ الی ۷ دقیقه ماساژ دهید تا روغن به خوبی جذب ناخن ها شود. چرب کردن ناخن ها با استفاده از روغن نارگیل را می توان سه بار در رو تکرار کرد.

۲. ترکیب آب لیمو و روغن زیتون

برای تهیه این ترکیب تنها کافی است ۲ قاشق غذاخوری آب لیمو ترش تازه را با ۳ قاشق غذاخوری روغن زیتون ترکیب کنید. مخلوط را به خوبی به هم بزنید تا ترکیب یک دست حاصل شود. ناخن ها را به مدت یک شبانه روز در این ترکیب قرار دهید. برای آغشته بودن ناخن ها به این ترکیب به مدت یک شبانه روز می توان از دستکش استفاده کرد.

شکنندگی ناخن

۳. ترکیب آب لیمو و روغن آرگان

برای تهیه این ترکیب تنها کافی است آب لیمو ترش تازه را با روغن آرگان ترکیب کنید. نسبت این دو ماده باید با هم یکسان باشد. به عبارت دیگر باید یک قاشق غذاخوری آب لیمو ترش را با یک قاشق غذاخوری روغن آرگان ترکیب کرد. مخلوط حاصل را به مدت ۲۰ دقیقه روی ناخن ها قرار دهید و یا ناخن ها را به مدت ۲۰ دقیقه به آن آغشته کنید.

۴. ترکیب آب لیمو ترش و شکر قهوه ای

یک قاشق غذا خوری آب لیمو ترش تازه را با یک قاشق غذاخوری شکر قهوه ای ترکیب کنید. مواد را به خوبی به هم بزنید تا شکر قهوه ای کاملا در آب لیمو ترش حل شود. ناخن ها را برای چند ساعت به این ترکیب آغشته کنید، سپس آن‌ها را بشویید.

۵. عسل

عسل یک ماده کاملا گیاهی است که خواص آنتی باکتریالی و ضد قارچی دارد و سرشار از آنتی اکسیدان ها می باشد. از خواص عسل می توان به درمان شکننده بودن ناخن ها اشاره کرد، همچنین این ماده عفونت های ناخن و بیماری های قارچی را درمان می کند و باعث روشن شدن و تقویت ناخن ها می‌شود.

۶. ترکیب عسل و روغن زیتون

از ترکیب عسل و روغن زیتون می توان برای درمان شکنندگی ناخن ها استفاده کرد. برای تهیه این ترکیب به دو قاشق غذاخوری عسل و یک قاشق غذاخوری روغن زیتون نیاز است. مواد را با هم ترکیب کنید و به مدت ۲۰ دقیقه روی ناخن های خود نگه دارید. برای تهیه این ترکیب می‌توان از سایر روغن های گیاهی نیز استفاده کرد.

۷. ترکیب پوست تخم مرغ، تخم کتان، شیر، گردو و روغن بادام

برای تهیه این ترکیب باید پوست تخم مرغ را به خوبی بشویید، سپس آن را داخل مخلوط کن بریزید و سایر مواد به جز شیر را به آن بیفزایید. پوست یک عدد تخم مرغ، یک قاشق غذاخوری تخم کتان، دو عدد گردو و ۳ قاشق غذاخوری روغن زیتون را با کمک مخلوط کن به خوبی با هم مخلوط کنید. ترکیب به دست آمده را در مقداری شیر حل کنید، سپس آن را روی ناخن ها بزنید. استفاده مداوم از این ترکیب به مدت یک ماه باعث تقویت ناخن ها و مانع از شکستن آن ها می شود.

مراقبت‌های ساده‌ای را برای درمان شکنندگی ناخن

ناخن های خود را مرطوب نگه دارید

برای این که ناخن‌هایی سالم داشته باشید، نیاز است که ناخن و پوسته اطراف آن را به صورت مرتب چرب کنید و همیشه کرم مرطوب‌کننده همراهتان باشد. به‌طور کلی بهتر است با استفاده از کرم‌های مرطوب‌کننده هر روز به ویژه در هوای سرد و خشک، ناخن‌ها را مرطوب کنید.

لاغری فوری با چند روش تضمینی + توصیه های مهم و کاربردی برای لاغری سریع

شکنندگی ناخن

دستکش، دوست ناخن های شما

در صورتی که دستان‌تان با آب زیاد تماس دارد، برای جلوگیری از آسیب رسیدن به ناخن و نرم شدن آن‌ها از دستکش استفاده کنید. هنگام ظرف شستن و شست‌وشو و نظافت منزل، استفاده از دستکش ضروری است.

آهن مصرف کنید

اگر آهن کافی دریافت نکنید، ناخن‌هایتان آن را نشان می‌دهد. یکی دیگر از روش‌های درمان شکنندگی ناخن مصرف آهن به میزان کافی است. کمبود آهن که در خانم‌ها رایج است سبب شکنندگی ناخن‌ها می‌شود؛ بنابراین کسانی که این مشکل را دارند باید غذاهای پرآهن مصرف کنند. بهترین منبع دریافت آهن، اسفناج و گوجه فرنگی است. همچنین منابع حیوانی آهن عبارت‌اند از گوشت گاو، بوقلمون، مرغ، میگو و تخم‌مرغ. منابع گیاهی آهن نیز سویا، عدس، لوبیا و سبوس است.

استفاده بیش از حد از لاک ممنوع

استفاده بیش از حد از لاک سبب خشکی و شکننده شدن ناخن‌ها می‌شود. لاک موجب می‌شود که سوراخ‌های سطح ناخن بسته شوند و ناخن با مشکل کمبود اکسیژن مواجه شود؛ بنابراین استفاده نکردن از لاک در طولانی‌مدت همراه با رعایت بقیه اصول گفته شده، می‌تواند باعث بهتر شدن وضعیت ناخن و درمان شکنندگی ناخن شود.

وقت مناسب ناخن‌گیری

همیشه بعد از حمام ناخن‌های خود را بگیرید؛ چون آسیب کمتری به آن می‌رسد. در بقیه مواقع ناخن شکنندگی دارد و به سطح ناخن آسیب می‌رساند؛ ولی بعد از حمام، ناخن نرم است و شکننده نیست.

شکنندگی ناخن

برای درمان شکنندگی ناخن آب بنوشید

یک آزمایش ساده برای تشخیص کمبود آب بدنتان این است که سطح ناخن را محکم فشار دهید تا ناخن از صورتی به سفید تغییر رنگ دهد؛ سپس ناخن را رها کنید و ببینید در چه زمانی به رنگ اولیه خود برمی‌گردد؛ اگر ناخن کمتر از دو ثانیه به رنگ اصلی‌اش بازنگردد، یعنی بستر ناخن دچار کمبود آب است.

در طولانی مدت این کمبود آب باعث شکنندگی ناخن می‌شود؛ بنابراین برای حفظ سلامتی ناخن‌هایتان به مقدار کافی آب بنوشید.

پروتئین فراموش نشود

کمبود پروتئین، خود را به صورت یک نوار سفید در عرض ناخن نشان می‌دهد. ناخن‌ها بیشتر از پروتئین ساخته شده‌اند؛ بنابراین برای این که ناخن‌هایی بلند، قوی و جذاب داشته باشید باید روزانه به مقدار مناسب پروتئین مصرف کنید. کراتین، عنصر اصلی مو و ناخن، از آمینواسیدها به‌خصوص سیستئین ساخته شده است.

با این وجود به این معنا نیست که شما به مکمل‌های سیستئین نیاز دارید. خوردن منابع پروتئینی متنوع می‌تواند به شما این اطمینان را بدهد که برای داشتن ناخن‌هایی سالم به اندازه کافی آمینواسید مصرف کرده‌اید. حال این پروتئین به میزان قابل توجهی در ماهی قزل‌آلا، ماست و گردو وجود دارد. منابع دیگر پروتئین شامل ماهی، میگو، بوقلمون، مرغ، گوشت، سویا، تخم‌مرغ، آجیل و لبنیات است.

شکنندگی ناخن

چگونه ناخن‌هایم را تقویت کنم؟

قدم اول در درمان و تقویت ناخن های شکننده، رفع علل زمینه ای این مشکل و مراقبت مناسب و صحیح از ناخن با استفاده از روش‌های زیر است:

رژیم‌غذایی متعادل: داشتن رژیم‌غذایی متعادل و مصرف تمامی ‌پروتئین‌ها، ویتامین‌ها و املاح مورد نیاز بدن برای سلامت ناخن‌ها بسیار اهمیت دارد. نقش بیوتین در درمان شکنندگی ناخن‌ها هنوز مورد بحث است، اما نتایج برخی از تحقیقات نشان داده‌اند که مصرف این ماده موجب ضخیم شدن ناخن‌ها می‌شود.

مراقبت از ناخن‌ها

اگر ناخن‌های شما خشک به نظر می‌آیند، هر روز به مدت ۵ دقیقه آن‌ها را را در آب ولرم قرار دهید و سپس روی ناخن و پوست اطراف آن کرم مرطوب‌کننده بزنید. شما می‌تواند برای این کار از روغن نارگیل یا کرم‌های مرطوب کننده دست استفاده کنید.
از تماس طولانی‌مدت ناخن با آب و مواد شوینده خودداری کنید.
هنگام انجام کارهای خانه، از دستکش استفاده کنید.
ناخن‌های خود را به طور منظم کوتاه کنید، چرا که ناخن‌های بلند بیشتر در معرض آسیب هستند.
در مصرف محلول‌های لاک‌پاک‌کن و محلول‌های ضدعفونی‌کننده‌ی دست افراط نکنید.
کفش مناسب بپوشید و همیشه توجه داشته باشید که قسمت جلوی کفش برای انگشتان شما فضای کافی داشته باشد.

شکنندگی ناخن
ناخن‌های خود را به طور مرتب سوهان بزنید تا شکستگی‌های کوچک سر ناخن برطرف شوند، چرا که شکستگی‌های ریز می‌توانند موجب تسریع روند شکسته شدن کامل ناخن شوند.
لاک ناخن: برخی از لاک‌های موجود در بازار دارای مواد طبیعی هستند که گفته می‌شود ضخامت ناخن را بهبود می‌دهد. البته تاثیرگذاری این لاک‌ها هنوز به طور کامل ارزیابی نشده است.

چقدر این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵

آیا این مفید بود؟

Thanks for your feedback!

نویسنده: سیده سمانه جلیلی

آخرین بروز رسانی

31 خرداد 1401

بروز رسانی توسط

سیده سمانه جلیلی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *