آشنایی با کاربرد شومینه و جایگاه ویژه آن در دکوراسیون داخلی

فهرست محتوا

با وجود اینکه شومینه وسیله مناسبی برای گرمایش است و در بین مردم رواج پیدا کرده اما امروزه بیشترین کاربرد شومینه برای تزئین و زیبایی خانه ها می باشد. گروه دکوراسیون شادمگ در خصوص کاربرد شومینه اطلاعات مفیدی را در اختیارتان قرار داده است.

شومینه چیست؟

هیمه سوز، که در اصطلاح عمومی به شومینه معروف است، در‌ واقع یک ساختار معماری درون دیوار است که با نگه‌داشتن آتش، به سیستم گرمایشی و تأمین هوای گرم محیط کمک می‌کند. البته در گذشته شومینه علاوه بر گرمادهی، برای پخت‌وپز هم مورد استفاده قرار می‌گرفت.

کاربرد شومینه

اما این روز‌ها علاوه بر کاربرد گرمادهی‌اش، اغلب از شومینه به‌عنوان یک وسیله تزئینی و بخشی از دکوراسیون داخلی نگاه می‌کنند.

تاریخچه‌ای کوتاه از بوجود آمدن شومینه

شومینه کلمه‌ای لاتین است و به فارسی آن را نوعی بخاری که درون دیوار خانه قرار می‌گیرد اطلاق می‌شود، می‌توان آن را به انسان‌های اولیه که بعد کشف آتش برای گرم کردن خود از آن استفاده می‌کردند نسبت داد، بعدها نمونه پیشرفته‌تر آن در قرن دوازدهم و با کشف چدن توسط سویدی‌ها ابداع شد.

بعدها ایرانی‌ها با معماری خاص خود در خانه‌های خشتی و گلی شومینه را در دل دیوار جای داده و از آن جهت پخت و پز و گرمای خانه‌هایشان مورد استفاده قرار می‌دادند، تا به امروز که با انواع شومینه‌ در خانه‌ها با اشکال و کاربردهای مختلف رو به رو هستیم.

شاخصه های شومینه مناسب خانه شما

برای اینکه شومینه را به دکور خانه خود اضافه کنید باید به نکاتی توجه کنید تا بتواند در کنار گرمایش مناسب فضای خانه را نیز زیباتر کند. اینکه شومینه در چه ابعاد یا چه طرحی باشد. از همین رو لازم است نکاتی را مورد توجه قرار دهید. شما در ابتدا باید انتخاب کنید که چه مدل شومینه‌ای مدنظر شماست.

– سنتی توکار با آجر و سنگ
– شومینه بدون قاب
– باریک و کم ارتفاع برای اتاق
– شومینه های لوکس برقی
– دوطرفه در دیوار جداکننده
– عریض و پهن برای فضاهای بزرگتر با طاقچه ای در بالای آن

کاربرد شومینه

شومینه چه اجزائی دارد؟

اجزاء اصلی شومینه عبارت‌اند از:

سطح شومینه: به قسمت جلویی شومینه‌ها که غیرقابل اشتعال هم هستند، سطح شومینه می‌گویند. این قسمت می‌تواند بنا به سلیقه، کوچک‌تر و یا بزرگ‌تر ساخته شود. گاهی آن را مطابق با دکوراسیون داخلی ساختمان شکل و فرم می‌دهند و گاهی برای بزرگ‌تر جلوه دادن محیط خانه، سطح شومینه را تا جایی که امکان دارد کوچک می‌سازند.
آتشدان: به قسمتی که آتش در آن روشن می‌شود آتشدان می‌گویند.
دودکش: ابعاد یک دودکش را باید بر اساس نوع شومینه و اندازه آن معین کرد. به ‌عنوان‌ مثال اگر در شومینه‌های چوبی ابعاد دودکش مناسب نباشد، دود به درون اتاق برمی‌گردد و کل محیط را بوی دود فرا می‌گیرد. البته امروزه بعضی از شومینه‌های جدید ژلاتینی نیازی به دودکش ندارند.

شومینه چه انواعی دارد؟

شومینه‌ها بسیار متنوع‌اند. در ادامه چند مدل از انواع شومینه‌ها را معرفی خواهیم کرد:

شومینه هیزمی

شومینه‌های هیزمی همان شومینه‌های اصیل هستند. این مدل قدیمی‌ترین نوع شومینه است که در آن از چوب به عنوان سوخت برای گرمایش محیط استفاده می‌شود. در شومینه‌های چوبی امکان کم‌وزیاد کردن شعله وجود ندارد، پس طبیعی است که گرمای ایجادشده در آن‌ها، به راحتی قابل کنترل نیست.

کاربرد شومینه

تمیز کردن شومینه‌های هیزمی نیز به دلیل دوده و خاکستر زیادی که به اطراف منتقل می‌شود، کار دشواری است. اما آرامش خاصی که شومینه هیزمی به محیط می‌دهد غیر قابل‌ انکار است.

شومینه گازی

شومینه‌های گازی، همان‌طور که از نامشان مشخص است، از گاز به عنوان سوخت‌شان استفاده می‌کنند. با اینکه شعله این شومینه‌ها آرامش و دلپذیری شومینه‌های هیزمی را ندارد، اما به این دلیل که غبار و خاکستر در محیط پراکنده نمی‌کنند، دوده تولید نمی‌کنند، و محیط را تمیز نگه می‌دارند، جایگزین مناسبی برای شومینه‌های چوبی محسوب می‌شوند.

شومینه‌های گازی، محیط را با سرعت بیشتری گرم می‌کنند و به‌سرعت هم خاموش می‌شوند.

شومینه برقی

این شومینه‌ها حرارت خود را از طریق جریان برق تأمین می‌کنند. شومینه‌های برقی شعله‌های واقعی دارند که می‌توان آن‌ها را کم‌وزیاد کرد. آن‌ها بسیار مقرون به صرفه هستند و حتی به دلیل اینکه نیازی به بررسی و سرویس دریچه و یا لوله گاز ندارند، هزینه تعمیر و نگهداری چندانی را هم تحمیل نمی‌کنند.

شومینه الکل سوز

شومینه‌های الکل سوز نصب راحتی دارند و سوخت آن‌ها از اتانول تأمین می‌شود. این شومینه‌ها بسیار متنوع هستند و می‌توان آن‌ها را به راحتی با هر مدل دکوراسیون داخلی هماهنگ کرد. البته میزان گرمایش این شومینه‌ها نسبت به انواع دیگر، کمتر است.

شومینه ژل‌سوز

نصب شومینه‌های ژل‌سوز بسیار ساده است و بدون نیاز به دودکش، لوله، و یا سیم قابل‌نصب هستند. سوخت این شومینه‌ها، که کمتر هم رایج هستند، از ژل که از بقیه سوخت‌ها گران‌تر است تأمین می‌شود.

تاثیر رنگ شومینه های مینیمال در خانه های کوچک و بزرگ

انتخاب شومینه های مینیمال و مدرن با رنگ سفید یا روشن گزینه ی مناسبی برای خانه های کوچک هستند. این شومینه ها به این دلیل مناسب آپارتمان های کوچک هستند که حس سبکی بیشتری به فضا می بخشند.به طور مثال ، با طراحی یک شومینه ی سفید ، نواری نزدیک به کف اتاق ایجاد کنید که قسمت دیوار بالای آن آزاد شده و حسی گرم و صمیمی در فضا ایجاد می کند.

کاربرد شومینه

در خانه های بزرگ و پر نور با قرار دادن یک شومینه ی تیره تضادی جالب و زیبا در بازسازی ساختمان خود ایجاد کرده اید که فضای خانه ی شما را گرم تر و صمیمی تر جلوه می دهد.

کاربرد شومینه به عنوان وسایل گرمایشی در دکوراسیون داخلی

اگرچه این روزها با روی کار آمدن وسایل گرمایشی مدرن که رقیبان سرسختی برای شومینه‌ها که نسبت به این تکنولوژی‌ها قدیمی‌ترند، توجه افرادی به دیگر محصولات جلب می‌شود. اما تأثیر بسزایی که این وسیله محبوب در شکل ظاهری منازل و محیط می‌گذارد؛ هم چنان افراد بسیاری مشتاق استفاده از شومینه در طراحی دکور منزل خود هستند.
وجود یک شومینه از انواع شومینه هیزمی یا شومینه گازی در قلب خانه، باعث گرمی و ایجاد فضایی صمیمی در خانه می‌شود.
فضای ظاهری خانه و محلی که در آن خانواده در کنار یکدیگر وقت می‌گذرانند و خاطرات زیادی را خلق می‌کنند، بسیار مهم است.
با به کار گیری شومینه و انتخاب نوعی از آن‌که از نظر رنگ و اندازه با محیط خانه شما سازگار باشد، می‌تواند حس صفا و صمیمیت را به شما و همه افرادی که به خانه‌تان می‌آیند را القا کند. شومینه شما می‌تواند شومینه برقی یا شومینه الکلی باشد.
هم چنین این وسیله بسیار شیک و باکلاس است و از نظر هزینه هم فرقی با دیگر وسایل گرمایشی ندارد.
شومینه‌ها از بخش‌های مختلفی تشکیل می‌شوند. هر کدام از این بخش‌ها بر اساس خواسته و سلیقه و نیاز مشتری طراحی می‌شود مثلاً میزان ارتفاع، قسمت آتشدان و طاقچه می‌تواند از جنس سنگ مرمر تراش خورده و قسمت بالایی از گچ و تزیینات و پوشش رنگی باشد و یا اینکه تمام قسمت‌ها از سنگ طبیعی ساخته شده باشند.

کاربرد شومینه

رنگ دیوار پشت شومینه

هم چنین شما می‌توانید تضاد رنگی بین دیوار پشت شومینه و شومینه ایجاد کنید، این کار شومینه را برجسته نشان می‌دهد.
شومینه‌ها در سبک‌ها و اشکال مختلف ساخته می‌شوند. سبک هنر و صنایع، سبک قرن نوزدهم، مهم‌ترین ویژگی این سبک، قفسه‌ها و مبلمان تو کار است.
شومینه به سبک این دوره دارای زمینه‌ی رنگی کرم ، آجری، قهوه‌ای است. همچنین دهانه‌ی شومینه گرد است و نمای شومینه با آجر و کاشی پوشیده می‌شود.
فراموش نکنید که رنگ و تناسب آن در فضای خانه بسیار تأثیرگذار است. می‌توانید از تابلوهای تزیینی، شمعدان‌های دیوار کوب، قفسه‌های توکار در دو طرف شومینه برای قرارگیری اشیا تزیینی استفاده کنید.
مبلمان اطراف شومینه را از نوع راحت و با پارچه‌های مقاوم انتخاب کنید، هم چنین توجه داشته باشید اگر شومینه شما سنتی است و از چوب برای گرمایش استفاده می‌کنید، رنگ دیوار خا و وسایل اطراف شومینه را تیره انتخاب کنید تا رنگشان تیره نشود. زیرا ممکن است در اثر احتراق چوب‌ها در طولانی مدت دوده‌های شومینه آن‌ها را کمی رنگ و رو رفته کند.

کاربرد شومینه

انواع شومینه از لحاظ سبک

شومینه های مینیمال ترکیبی

اگر شما از جمله کسانی هستید که طرفدار سبک مینیمال هستید اما نمی خواهید فضای بسیار یکنواختی در طراحی داخلی خود ایجاد کنید بهتر است از شومینه های ترکیبی استفاده کنید.به این صورت که با ترکیب مصالح و رنگ های مختلف در ساخت شومینه ، فضای کاربردی و زیبایی را برای اهالی خانه به ارمغان آورید.

کاربرد شومینه

شومینه های مینیمال شیشه ای

یکی از مشکلاتی که در مورد به کاربردن شومینه ها در فضای منزل وجود دارد ، جاگیر بودن آن ها است.از آن جایی که امروزه آپارتمان ها بسیار کوچک طراحی می شوند ، استفاده از شومینه های جاگیر امری اجرا نشدنی است.اما نگران نباشید این مشکل امروزه به کمک شومینه های مینیمال و کم جا حل شده است.

یکی از شومینه های پرطرفدار امروزه شومینه های شیشه ای هستند.همچنین مناسب فضاهای کوچک هم هستند که دلیل آن شفافیت و سبکی این نوع شومینه ها است.بنابراین اگر در آپارتمان کوچکی زندگی می کنید با به کاربردن این شومینه ها فضای لوکس ، کاربردی و جذابی را در قسمت نشیمن منزل خود طراحی کنید.همچنین از مزیت های دیگر این شومینه ها می توان به ترکیب آسان آن با انواع سبک های بازسازی منزل اشاره کرد.

شومینه به سبک روستیک (روستایی)

یکی از المان های سبک روستیک شومینه های گرم و صمیمی هستند.مصالح و متریال های شومینه ها به این سبک مصالح سنگین طبیعی مانند سنگ ، آجر و … هستند.اگر سبک طراحی دکوراسیون داخلی منزل شما به سبک روستیک است با به کار بردن این شومینه ها به همراه یک طاقچه ، دکوراسیون داخلی فضای منزل شما بسیار خاص و زیبا جلوه داده می شود.

کاربرد شومینه

شومینه های متناسب با دکوراسیون کلاسیک

شومینه های سنگی یکی از شومینه های پرطرفدار هستند که معمولا در خانه هایی که سبک طراحی دکوراسیون داخلی کلاسیک دارند به کار می روند.البته شما می توانید این مدل شومینه ها را با کمی خلاقیت در هر سبکی به کار ببرید.

شومینه چه مزایا و معایبی دارد؟

بزرگ‌ترین مزیت شومینه، زیبایی آن است. شومینه یک وسیله‌ی لوکس و زیبا در خانه است که شعله‌های آن لطافت، زیبایی، آرامش، و دلپذیری خاصی به محیط می‌بخشد.

اما استفاده از شومینه، در کنار این مزایا، معایبی هم دارد. شومینه‌ها انرژی گرمایشی بسیار محدودی تولید می‌کنند اما میزان انرژی زیادی را هدر می‌دهند. در ‌واقع می‌توان گفت شومینه‌ها در اتلاف انرژی تقریباً بی‌رقیب هستند.

شومینه بهتر است یا بخاری؟

شومینه‌های هیزمی تنها ۱۵ درصد از انرژی چوب را به گرما تبدیل می‌کنند. حتی در شومینه گازی که به بهره‌وری تا ۷۵ درصد از سوخت دست یافته، انرژی بیشتری نسبت به بخاری‌ها مصرف می‌شود. در‌ واقع استفاده از شومینه همانند استفاده از بخاری در کنار پنجره‌ی باز است. حتی استفاده از شومینه در خانه‌هایی که کاملاً عایق شده‌اند هم تا ۳۰ درصد مصرف انرژی را بالا می‌برد. به نظر می‌رسد که با نصب شومینه، هیچ تضمینی برای تأمین گرمایش محیط نیست و علاوه بر اتلاف انرژی، محیط زیست هم آلوده می‌شود.

بخاری‌های برقی هم دست کمی از شومینه ندارند. با اینکه بخاری‌های برقی بسیار کم حجم و گرمابخش هستند، اما میزان مصرف آن‌ها در مقایسه با وسایل گرمایشی گازی چیزی نزدیک به ۳۰ به ۹۰ است. این، نشان دهنده میزان بهره‌وری کم این بخاری‌ها در مقابل مصرف انرژی بالای آن‌ها است.

بخاری گاز‌سوز اما از بهره‌وری بالایی برخوردار است. این بخاری‌ها تا ۹۰ درصد در مصرف انرژی بهره‌وری دارند و کمترین میزان ممکن از انرژی را هدر می‌دهند

کاربرد شومینه

روش تمیز کردن شومینه ها

بسته به نوع شومینه خود می توانید از روش های تمیز کردن مختلفی استفاده کنید.
اگر شومینه شما هیزمی است می توانید با پاشیدن نمک روی هیزم ها تولید دوده ها را کاهش دهید، علاوه براینکه دوده ها در زمان طولانی تری در شومینه ایجاد می شود. از سرکه هم می توانید برای تمیز کردن آجرهای اطراف شومینه استفاده و پس از آن با دستمال آن را خشک کنید.

چند نکته ایمنی در مورد شومینه ها

– کنترل مسدود نبودن هواکش شومینه ها
– استفاده از توری فلزی برای جلوگیری از ورود حشرات به محیط منزل
– استفاده نکردن از شومینه برای خشک کردن لباس
– عدم استفاده از اسپری و مواد اشتعال زا
– ساخت استاندارد آتشدان آجری شومینه ها برای خروج گازهای حاصل احتراق
– استفاده از شومینه های برقی و تبخیری یا الکلی در آپارتمان های کوچک برای حفظ ایمنی
– اطمینان از فعال بودن ترموکوپل و شیر قطع و وصل شومینه های گازی

کاربرد شومینه
– کنترل رنگ شعله شومینه
– کنترل باز بودن دریچه شومینه در زمان فعالسازی سالانه
– عبور ندادن سیم برق در شومینه های برقی از زیر فرش
– عدم استفاده از شومینه های برقی در محل مرطوب یا باز

نکات قابل توجه در خرید شومینه

مدل های جدیدی که برای شومینه های برقی به بازار ارائه شده اند مجهز به ریموت هستند.
شومینه ال سی دی یا دیواری را می توان با قابی که دور آن قرار می گیرد تزئین نموده و زیباتر کرد.
قیمت شومینه چدنی به نسبت سایر شومینه ها گران تر است.
در دکوراسیون خانه های امروزی، شومینه مدرن راه حل مناسبی برای تفکیک فضا محسوب می شود.
جنس شیشه ای که برای محافظت از شومینه نصب می شود سکوریت و نشکن است.
شومینه برقی در دو نوع نمایشی و گرمایشی در بازار به فروش می رسد.
در صورت انتخاب شومینه برقی، نوع هوشمند آن را انتخاب کنید تا دما به طور خودکار تنظیم شده و از اتلاف انرژی ممانعت گردد.
شومینه های سنتی به فضای بیشتری در ساختمان نیاز دارند اما شومینه های مدرن را می توان در مکان های کوچک نیز نصب نمود.کاربرد شومینه

 

هیزم شومینه

از وسایلی که برای گرما از آن استفاده می کنند هیزم می باشد. در گذشته برای روشن کردن شومینه های هیزمی از هیزم شومینه استفاده می کردند اما امروزه هیزم شومینه بیشتر جنبه ی تزئینی دارد و کاربردی در ایجاد گرما ندارد. پس از کاربرد هیزم شومینه می توان به بالا بردن جلوه شومینه می توان اشاره کرد.

شومینه ها یک وسیله برای زیباتر کردن دکوراسیون منزل می باشند وهمچنین هیزم شومینه هم نقشی در ایجاد گرما نداشته و صرفا جهت زیبا نشان دادن شومینه مورد استفاده قرار می گیرند.

البته این نکته را نباید از یاد برد که با روشن شدن شومینه حرارت به هیزم ها منتقل شده و بعد از آن هیزم ها سبب انتقال حرارت به محیط می شوند. این هم یکی دیگر کاربرد هیزم شومینه می باشد.

با این که کاربرد هیزم شومینه بیشتر در زیبایی آن است اما کاربرد اصلی آن نیست بلکه اصلی ترین کاربرد هیزم شومینه سوختن و تولید گرما می باشد.

کاربرد شومینه

پیشنهاد می شود که هیزم شومینه را نزدیک به خود نگه داری نکنیم و در خاته یک مکانی را برای آن ها در نظر گرفته و هیزم ها را به قطعات کوچک تر تقسیم کنیم و در مکان مورد نظر قرار دهیم تا به لوازم خانه هم آسیب وارد نکند.

نگهداری از هیزم شومینه

بعد از بیان کاربرد هیزم شومینه به نحوه نگهداری آن می رسیم. مکانی که در آن هیزم نگهداری می شود باید مکانی خشک و کاملا جدا از خانه و محل زندگی باشد.

اگر می خواهید در فصل سرما(زمستان_پاییز) از هیزم شومینه خود نگهداری کنید و نگران بارش برف و باران و خیس شدن آن ها هستید می توانید قفسه ای ساخته و این هیزم ها را در قفسه بندس قراردهید.

کدام هیزم مناسب تر است؟

هیزم های خورد شده نسبت به دیگر هیزم ها کاربرد بالاتری دارند. علاوه بر کاربردشان قیمت مناسب تری نیز نسبت به باقی هیزم ها دارند.

کاربرد شومینه

تنها و بزرگ ترین چیزی که به هیزم ضرر می رساند آب است.

حالا در مورد تمامی کاربرد هیزم شومینه می دانید پس اگر تمایل به خرید دارید می توانید از طریق سایت الوگرما به عنوان مرکز فروش هیزم شومینه اقدام کنید.

 

Picture of مجله اینترنتی شادمگ

مجله اینترنتی شادمگ

هدف شادمگ این است که با الهام‌بخشی و آگاهی‌بخشی به خوانندگان، آن‌ها را در مسیر داشتن یک زندگی سالم‌تر و پرنشاط‌تر یاری کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *