درمان سوختگی با روغن یکی از درناک ترین آسیب هاییست که ممکن است به پوست شما وارد شود. در صورتی که با این مشکل مواجه شدید آرامش خود را حفظ کنید و از روش هایی که شادمگ یادتان داده استفاده کنید.
هنگام سوختگی با روغن چه کنیم ؟
در صورتی که دچار سوختگی با روغن شدید، قبل از هر کاری اقدامات زیر را انجام دهید:
- فورا محل سوختگی را زیر آب سرد قرار دهید تا از التهاب آن جلوگیری شود.
- در صورتی که دچار تاول شدید به هیچ عنوان آن را نترکانید و عفونت را خارج نکنید و فورا به پزشک مراجعه کنید.
- روی محل سوختگی به هیچ هنوان یخ و اجسام خیلی سرد قرار ندهید.
- هنگامی که دچار سوختگی شدید از استفاده از خمیر دندان، سفیده تخم مرغ، سیب زمینی یا هر گونه درمان سنتی دیگر بپرهیزید.
روش های درمان سوختگی با روغن
قبل از درمان سوختگی در خانه ابتدا باید نوع و درجه ی سوختگی را بدانید تا متناسب با آن برای درمان آن اقدام کنید.
سوختگی درجه یک با روغن
در این نوع سوختگی لایه ی سطحی پوست درگیر می شود. این مرحله با قرمزی و تورم همراه است. در این مواقع می توانید از روش های خانگی برای درمان سوختگی با روغن کمک بگیرید و نیاز به مراجعه به پزشک ندارید.
سوختگی درجه دو با روغن
در این نوع سوختگی عمق بیشتری از پوست تحت تاثیر قرار می گیرد و رنگ پوست را سفید یا قرمز میکند و باعث ایجاد تاول می شود. در این نوع سوختگی هم می توانید از پماد های سوختگی و روش های خانگی برای تسکین درد و بهبود پوست استفاده کنید.
سوختگی درجه سه با روغن
در این نوع سوختگی اکثر لایه های پوستی دچار آسیب میشود. درد و آسیب پوستی در سوختگی درجه سه آنقدر زیاد است که معمولا بدون دارو و تخت مراقبت پزشک بهبود نمی یابد.
روش های خانگی برای درمان سوختگی ( مخصوص سوختگی نوع یک و دو )
قرار دادن دست در آب سرد
زمانی که دچار سوختگی شدید محل آسیب دیده را در آب سرد قرار دهید، این کار را تا زمان کاهش درد می توانید انجام دهید. از قرار دادن یخ و اجسام بسیار سرد روی محل آسیب دیده خودداری کنید.
استفاده از پماد های سوختگی
برای تسکین درد و بهبود تورم و تاول می توانید از پماد های دارویی و گیاهی استفاده کنید.
استفاده از باند استریل
برای جلوگیری از عفونت و آلوده شدن محل آسیب دیده می توانید از باند های استریل استفاده کنید. در صورتی که تاول فعال دارید مراقب ترکیدن آن باشید.
مصرف مسکن
از مسکنهایی که نیازی به نسخه و تجویز پزشک ندارند استفاده کنید.
شیر پرچرب
یکی دیگر از روش هایی که می تانید به کمک آن جای سوختگی را بهبود بخشید استفاده از شیر پرچرب است. چربی در شیر پرچرب و همچنین پروتئین های تشکیل دهنده آن می تواند برای تسکین سوزش و درد سوختگی بسیار مفید باشد. برای بهبود وضعیت سوختگی می توانید محل مورد نظر را 10 تا 15 دقیقه در شیر سرد قرار دهید. همچنین برای افزایش اثرگزاری آن می توانید آن را با سایر روغن های درمانی ترکیب و استفاده نمایید.
سیب زمینی برای درمان سوختگی
سیب زمینی رطوبت بالایی دارد و از عفونی شدن و ایجاد باکتری روی پوست جلوگیری می کند. از سیب زمینی ورق شده یا رنده شده می توانید برای درمان سوختگی های درجه یک استفاده کنید.
جلوگیری از تابش مستقیم خورشید
تابش مستقیم نور خورشید می تواند باعث قرمزی و التهاب پوست شود و باعث ایجاد لکه های قهوه ای روی پوست شود.
عسل طبیعی
عسل طبیعی خاصیت درمانی بالایی داردو به عنوان یک آنتی بیوتیک طبیعی دارای تعادل pH طبیعی است که از عفونی شدن سوختگی جلوگیری می کند. برای استفاده از این درمان خانگی سوختگی با روغن، باید مقداری عسل ارگانیک را روی محل سوختگی بمالید و این کار را حداقل 3 بار در روز انجام دهید.
استفاده از کره یا روغن حیوانی
چربی موجود در کره یا روغن حیوانی، ممکن است به عنوان یک مانع محافظتی عمل کرده، تسکین موقتی ایجاد کند و ممکن است در بهبودی سوختگی موثر باشد. شاید کره یا روغن حیوانی یک درمان کامل نباشند اما می توان از آن به عنوان یک درمان مکمل در کنار درمان های پزشکی برای بهبود سریع تر استفاده کرد. همچنین می توانید کره را با ژل آلوئه ورا یا عسل مخلوط کنید تا تحریک را به حداقل برسانید.
برای استفاده از این روش، یک لایه نازک کره بدون نمک روی محل سوختگی بمالید و در صورت نیاز تا زمان بهبودی سوختگی، از آن برای تسکین سوختگی استفاده کنید.
درمان سوختگی با روغن های گیاهی
استفاده از روغن زیتون
روغن زیتون به دلیل دارا بودن مقادیر زیادی ویتامین E برای ترمیم سوختگی و بهبود التهاب بسیار موثر است. همچنین آنتی اکسیدان های موجود در روغن زیتون به ضدعفونی شدن محل آسیب دیده کمک می کند. شما همچنین می توانید روغن زیتون را با سایر روغن ها و مواد مفید مثل آلوئه ورا و زردچوبه ترکیب کنید و استفاده نمایید.
خیار مناسب برای درمان سوختگی
خیار برای درمان سوختگی فوق العاده عمل می کند زیرا خاصیت خنک کنندگی و ترمیم کنندگی بالایی دارد. برای این روش هم می توانید آب خیار را بگیرید و از آن استفاده کنید، و هم می توانید خیار را خرد یا رنده کنید و روی محل سوختگی قرار دهید.
روغن کنجد برای درمان سوختگی با روغن
روغن کنجد سرشار از ویتامین F بوده و از سلولهای پوستی محافطت میکند و در تشکیل لایههای جدید پوستی و جلوگیری از خشک شدن پوست بسیار موثر است.
ویتامین E موجود در این روغن نیز از ایجاد رسوبهای کلسترول در عروق خونی جلوگیری میکند که در کنار آنزیمهای اتصال کلاژن و الاستین که در ترکیب روغن وجود دارد، باعث ترمیم و تشکیل بافتهای جدید بر روی پوست میشود.
درمان سوختگی با روغن با آلوئه ورا
آلوئه ورا بهترین و موثر ترین گیاه برای درمان سوختگی می باشد. شما هم می توانید از گیاه آلوئه ورا استفاده کنید و هم می توانید از ژل ها و پماد هایی که حاوی آلوئه ورا هستند استفاده کنید. آلوئه ورا خواص مرطوب کنندگی دارد و بافت های آسیب دیده و مشکلات پوستی را درمان می کند.
مراقبتهای بعد از درمان سوختگی با روغن
- زمانی که ناحیه ی آسیب دبده در حال بهبود است ممکن است با خارش همراه باشد، بنابراین از خارش دادن محل آسیب دیده جدا خودداری کنید زیرا باعث عفونی شدن محل زخم می شود. برای درمان خارش می توانید از لوسیون های آبرسان مثل آلوئه ورا استفاده کنید.
- در صورت لزوم واکسن کزاز بزنید. باکتری کزاز می تواند از طریق پوست سوخته وارد بدن شود. در صورتی که سوختگی شما سطحی باشد نیازی به تزریق واکسن کزاز ندارید.
- اگر تب بالای 38 درجه داشتید به احتمال زیاد بدنتان عفونت کرده است و باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.
- از اعمال پماد، کرم و لوسیون هیدروکورتیزون یا سایر پمادهای ضد خارش خودداری کنید چرا که این نوع مواد برای سوختگی موثر نیستند و میتوانند مانع بهبود زخم ناشی از سوختگی شوند.
- اگر وضعیت بهبود زخم های شما بیش از 2 الی 3 هفته طول کشید حتما به پزشک مراجعه کنید.
- پانسمان را روزانه و به طور مرتب عوض کنید و محل سوختگی را با شوینده مخصوص و آب تمیز کنید. در صورتی که متوجه وجود ترشحات یا چرکی شدید، یا اگر دیدید که قرمزی و تورم ناحیه تشدید شده است، فورا به پزشک مراجعه کنید چرا که این موارد میتواندد نشانه بروز عفونت باشند.
برای درمان سوختگی با روغن چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد ؟
در صورتی که سوختگی ها درجه یک و سطحی باشد نیازی به مراجعه به پزشک نیست، اما اگر سوختگی شما شدید بود یا به مرور زمان وضعیتش بدتر شد باید حتما به پزشک مراجعه کنید. در صورتی که هر یک از علائم زیر را داشتید به پزشک مراجعه کنید:
- وجود علائم عفونت
- ایجاد تاول سوختگی همراه با ترشح مایع از آن
- قرمزی ناحیه و دردی که بیش از ۴ یا ۵ روز طول بکشد.
یکی از عواملی که می تواند به بهبود وضعیت شما کمک کند، تشخیص صحیح نوع سختگی است. آگاهی از شدت سوختگی برای تعیین اینکه چه چیزهای باید و چه چیزهایی نباید بروی سوختگی قرار بگیرد، بسیارضروری است.
سخن پایانی
در سوختگی های نوع یک و دو می توانید از آلوئه و را و سایر روغن های درمانی استفاده کنید. برای تسکین درد هم می توانید از مسکن استفاده نمایید. در صورت بروز عفونت باید از آنتی بیوتیک استفاده کنید. فقط توجه داشته باشید آنتی بیوتیک ها را نباید خودسرانه مصرف نمود و حتما باید نظر پزشک باشد.
به آرامی یک پانسمان مرطوب به دور محل سوختگی بپیچید. در صورت امکان بهتر است که از پد پانسمان مرطوب مخصوص سوختگی استفاده کنید. توجه داشته باشید که پانسمان نباید سفت باشد و پوست را بشدت لمس کند.
سوختگی درجه سه، به تمام لایههای پوست آسیب میرساند و درمان آن نیاز به مداخله پزشکی دارد. اگر دچار سوختگی درجه سه شدید، موضع را با پوشش تمیزی بپوشانید و به نزدیکترین اورژانس مراجعه کنید.
در صورت بروز سوختگی شدید با روغن داغ از انجام دادن موارد زیر اجتناب کنید:
از لمس یا خیس کردن موضع خودداری کنید.
زخم و تاولها را دستکاری نکنید. اما اگر تاول ها ترکیدند، به آرامی پوست مرده را جدا کنید تا زخم آلوده نشود.