کوددهی به گیاهان آپارتمانی کار سادهای نیست و نیاز به رعایت نکات خاصی دارد تا گیاهان همیشه سرحال باشند و بتوانند به منزل شما طراوت ببخشند. حتما از توصیه های شادمگ در این خصوص استفاده کنید.
چرا گیاهان به کود نیاز دارند؟
برای رشد سالم، گیاهان آپارتمانی به کود نیاز دارند. پس از تغذیه، گیاهان سرپوشیده مواد معدنی مورد نیاز خود را دریافت می کنند. همچنین کود دادن به گیاهان سرپوشیده از آنجایی که فاقد مواد آلی هستند بسیار مهم است. علاوه بر این، اگر گیاهان داخل خانه خود را در فواصل منظم کود دهید، اگر زمان کوددهی را به طور دقیق اجرا کنید گیاهانی سالم و سبز خواهید داشت. قبلا در مورد نگهداری گیاهان آپارتمانی در پاییز مطلبی را با شما به اشتراک گذاشتیم.
از منظر علمی، کود با غذای گیاهی متفاوت است. سیستم ریشه گیاه غذای آن را تولید می کند. آنها این کار را با جذب آب و دی اکسید کربن انجام می دهند. با این حال، گیاهان همچنین به نیتروژن، فسفر و پتاسیم در خاک نیاز دارند. آنها این مواد مغذی را از کودها دریافت می کنند.
در طول فتوسنتز، گیاهان غذای خود را با استفاده از انرژی نور دریافت می کنند. آنها رطوبت خاک و دی اکسید کربن را از هوا جذب می کنند. آنها با هم قندهایی تولید می کنند که گیاهان از آنها به عنوان غذا استفاده می کنند.
با این حال، برای رشد گیاهان، آنها به چیزی بیش از غذا نیاز دارند. گیاهان بارور شده درشت مغذی هایی مانند نیتروژن، فسفر و پتاسیم را دریافت می کنند که خاک گلدان فاقد آن است. حتی اگر غذاهای گیاهی کود نیستند، مردم تمایل دارند از آنها به عنوان یک گزینه غذایی استفاده کنند؛ بنابراین زمان کوددهی بسیار مهم است.
آیا نیاز کودی همه گیاهان مانند یکدیگر است؟
در قسمت قبل گیاهان خانگی را به دو گروه کلی و عمومی برگی و گلدار تقسیم کردیم. و گفتیم که اصولاً برای گیاهان برگی که برگهای زینتی دارند از فرمولهایی با نیتروژن بیشتر و یا برای گیاهان گلدار فرمول کود با فسفر بیشتر ارجحیت دارد. اما نکته دیگری که باید به آن توجه کرد این است که در بین گیاهان برگی و یا در بین گیاهان گلدار نیز تفاوتهایی وجود دارد که بر اساس این تفاوتها گاهی لازم است تغییراتی در فرمول کودها داده شود.
مثلاً گیاهانی مانند کاکتوس و یا سایر گیاهانی که برگهای گوشتی همانند کاکتوس دارند معمولاً به دلیل زینتی بودن ساقه و برگهایشان نگهداری میشوند و بنابراین در ابتدای امر به نظر میرسد که فرمولهایی با نیتروژنی بیش از فسفر و پتاسیم برای آنها مناسب است. اما نباید فراموش کرد که چنین گیاهانی به کندی رشد میکنند و اصولاً نیاز چندانی به کود دهی ندارند.
البته فراموش نکنید که برای تشویق چنین گیاهانی همانند کاکتوسها به گلدهی برخی از فرمولهای خاص کودی استفاده میشود و جز برنامههای پرورش این گیاهان محسوب میشود. اما در محیط خانهها دادن کود به این گیاهان مطابق برنامهای که برای سایر گیاهان برگی (مثلاً مثل اریکا، سینگونیوم، حسن یوسف و …) انجام میشود میتواند منجر به عدم استحکام کافی ساختار ساقه آنان و نرم شدن بیش از اندازه آنان و افزایش شدید حساسیت این گیاهان در برابر مشکلاتی همچون پوسیدگی ساقه و ریشه شود. بنابراین باید برای چنین گیاهانی فرمولهای ملایمتری را به کاربرد و یا کودها را با نصف و یا حتی ۴ / ۱ غلظت معمول مورداستفاده قرار داد.
نحوه کود دهی به گیاهان آپارتمانی
کسانی که در رابطه با نحوه کود دهی به گیاهان آپارتمانی سوال دارند و به دنبال بهترین راهکار برای کود دادن به گیاهان آپارتمانی خود هستند می توانند به موارد زیر توجه داشته باشند:
انتخاب کود مناسب
اولین گام در کوددهی به گیاهان آپارتمانی انتخاب کودهای کشاورزی مناسب است. کودهای عمومی زیادی در بازار موجود هستند، اما بهتر است از کودهای طراحی شده خاص برای گیاهان آپارتمانی استفاده کنید. این کودها معمولاً حاوی مواد غذایی اصلی مانند نیتروژن N، فسفر P و پتاسیم K هستند.
تعیین زمان کوددهی
کوددهی به گیاهان آپارتمانی باید در فصول رشد فعال (بهار و تابستان) انجام شود. در فصلهای سردتر (پاییز و زمستان)، گیاهان کمتر نیاز به کود دارند. این مسئله در نحوه کود دهی به گیاهان آپارتمانی بسیار مهم است.
تنظیم مقدار کود
مقدار کود مورد نیاز ب به نوع گیاه، اندازه گلدان، نوع کود و شرایط رشد بستگی دارد. شما باید کود را بر اساس نیازهای گیاه استفاده کنید. همچنین، همیشه دستورالعمل تولید کود را مطالعه کنید و به نحوه کود دهی به گیاهان آپارتمانی توجه داشته باشید.
روش کوددهی
کودها را به دقت در زیر خاک قرار دهید ویا به صورت آبیاری به خاک اضافه کنید. همچنین، میتوانید از کودهای مایع استفاده کنید که استفاده از آنها ساده تر است. در هر صورت، دقت کنید که کود به ریشهها نزدیک نشود تا ریشهها آسیب نبینند.
فراهم کردن آب برای شستشو
بعد از کود دهی، گیاه را با آب پاک کنید تا از سوختگی گیاه جلوگیری شود.
تعیین فاصله بین کوددهی
کود دهی را با فواصل منظم انجام دهید تا گیاه به طور یکنواخت رشد کند.
پایش علائم
علائم کاهش عناصر غذایی معمولاً شامل زرد شدن برگها، افت وزن گیاه و کاهش رشد میشوند. اگر این علائم ظاهر شد، ممکن است نیاز به کوددهی داشته باشد.
کوددهی مکمل
علاوه بر کود اصلی، میتوانید از کودهای مکمل مانند کود سولفات آهن، کود کلسیم و کود سولفات منیزیم استفاده کنید تا نیازهای خاص گیاهان را تامین کنید.
چه زمانی باید به گیاهان آپارتمانی کود داد؟
بهترین زمان برای کود دادن به گیاهان آپارتمانی در اوج رشد آنها است، مانند بهار یا تابستان. همچنین زمان کوددهی به نوع گیاه شما بستگی دارد. چندین گیاه آپارتمانی به دلیل اینکه تغذیه کننده سنگینی هستند نیاز به کود دهی هفتگی دارند.
در مقابل، گیاهان آپارتمانی با رشد آهسته فقط هر ماه یا بیشتر به تغذیه نیاز دارند.
اصول تقویت گلهای آپارتمانی
کود مناسب گیاهانتان را بشناسید
کودهای شیمیایی حاوی درصدهای متفاوتی از عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم هستند. این فرمول های کودی در بازار موجود بوده و قابل تهیه می باشند. بهترین کود کامل برای تقویت گیاهان آپارتمانی برگدار کودهایی با نسبت مساوی عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم و (مثل کود 20-20-20 یا 10-10-10) و یا کودی با نیتروژن بیشتر(مثل کود 20-20-30) است.
اما برای تقویت گیاهان آپارتمانی گلدار استفاده از کودهایی با درصد پتاسیم و فسفر بالاتر مناسب تر است. کودهای نامبرده در دسته کودهای npk قرار می گیرند که شما می توانید از این مقاله اطلاعات کاملی درباره این نوع کودها به دست بیاورید.
در کوددهی زیاده روی نکنید
شاید تصور کنید هر چه کوددهی بیشتر باشد مواد مغذی بیشتری در اختیار گیاه قرار گرفته و سریعتر رشد می کند. اما ظرفیت گیاهان برای جذب مواد مغذی محدود است و مقادیر زیاد این عناصر می تواند در آن ها مسمومیت ایجاد کند. علاوه بر ایجاد مسمومیت ریشه ها هم ممکن است دچار سوختگی شوند. از طرفی کمبود مواد مغذی هم باعث کاهش رشد گیاه و کاهش گلدهی در گیاهان گلدار می شود.
اگر احیانا زمانی به گیاهتان کود اضافی دادید باید هر چه سریعتر آن را با آبیاری عمیق از خاک گیاه خارج کنید. حتی می توانید گیاه را با گلدان داخل تشت آبی قرار دهید که سطح آب از خاک هم بالاتر باشد. به این روش شستشوی خاک می گویند. توجه کنید که اگر کوددهی زیاد، ادامه پیدا کند ترکیبات در خاک تجمع می یابند که باعث نرسیدن آب به ریشه و خشک شدن آن می شود.
به گیاهان ضعیف و ناسالم کود ندهید
وقتی گیاهی دچار بیماریو آفت می شود احتمال این که ریشه آن ضعیف شده باشد بسیار بالاست. ما به اشتباه تصور می کنیم که با کوددهی به این گیاه مریض آن را به حالت عادی برگردانده و به رشد آن کمک می کنیم. اما همانطور که گفتیم این تصور غلط است. گیاهی که ریشه آن ضعیف شده نمی تواند از کودهای محلول استفاده کند و ممکن است باعث آسیب بیشتر ریشه ها شود. اگر با چنین گیاهی مواجه شدید ابتدا شرایط نگهداری آن را اصلاح کنید و عامل بیماری و آفت را از بین ببرید. بعد از این که گیاه رشد عادی اش را از سر گرفت می توانید کوددهی را آغاز کنید.
زمان کود دهی به گیاهان را بشناسید
بهترین زمان کود دهی به گیاهان در طی فصل رشدشان است. این دوره عموما فصل بهار و تابستان می باشد. بعضی از گیاهان همیشه سبز هستند و نمی توان فصل خاصی برای رشد آن ها درنظر گرفت. اما حتی این گونه گیاهان هم در فصل پاییز و زمستان نیاز کمتری به کود دارند. پس زمان و فواصل تقویت گلهای خانگی با توجه به خود گیاه و شرایط محیطی و فصل متغیر است.
اما در کل کوددهی در فصل پاییز و زمستان نسبت به بهار و تابستان کمتر است. نکته دیگر این است که بعد از جابه جایی محیط یا تعویض گلدان گیاه بهتر است تا 1 ماه به آن کود ندهید. با این کار به گیاه فرصت دهید که به شرایط جدید عادت کند و سپس مجددا برنامه کوددهی را از سر بگیرید.
آشنایی با فرمول کودی برای گیاهان
در کنار توجه به نحوه کود دهی به گیاهان آپارتمانی، انتخاب فرمول کودی برای گیاهان مسئله مهمی است که به نوع گیاه، مرحله رشد، و نیازهای مخصوص هر گونه گیاه بستگی دارد. در ادامه، چند فرمول کود معمول برای گونههای گیاهی خاص آورده شده است:
کود N-P-K عمومی
کودهای NPK، کود عمومی است و برای اکثر گیاهان مناسب است. فرمول آن شامل نیتروژن ، فسفر و پتاسیم است. این کود به عنوان یک کود متعادل استفاده میشود و میتواند به رشد عمومی گیاهان کمک کند.
کود با غلظت بالای نیتروژن N-P-K 20-10-10
این نوع کود برای گیاهانی که نیاز به رشد سریع دارند، مناسب است. به طور مثال، این کود برای صیفی جات مانند گوجهفرنگی در فصل رشد اولیه مفید است.
کود با غلظت بالای فسفر N-P-K 10-20-10
این نوع کود به عنوان کود استارتر برای گیاهانی که نیاز به ریشهزایی دارند، مناسب است. به طور مثال، برای گیاهان گلخانهای و تازه کاشته شده از این کود استفاده میشود.
کود با غلظت بالای پتاسیم N-P-K 10-10-30
این نوع کود به گیاهانی که نیاز به تقویت مقاومت در برابر بیماریها و شرایط استرسی دارند، مناسب است. مثلاً این کود برای صیفی جات مانند گوجهفرنگی و خیار مفید است.
کود اسیدی برای گیاهان دارای نیازهای پایین به pH
برخی گیاهان نیاز به محیط خاکی اسیدی دارند. برای این گیاهان میتوانید از کودهای اسیدی با pH پایین استفاده کنید.
کود خاص گیاهان زینتی
گیاهان زینتی ممکن است نیازهای خاص خود را داشته باشند. برای مثال، برای گلهای زینتی میتوانید از کودهایی که حاوی مواد غذایی خاص برای این گیاهان هستند، استفاده کنید. به علاوه، توصیه میشود که کودهای ارگانیک یا کودهای طبیعی را در باغچهها و گیاهان آپارتمانی مورد استفاده قرار دهید.
این کودها معمولاً حاوی مواد آلی مانند کود کمپوست، کمپوست گلخانهای، کود مواد آلی، غیره هستند و این مواد را به عنوان منابع مواد غذایی ارائه میدهند و به تقویت خاک و گیاهان کمک میکنند. قبل از استفاده از هر نوع کود، همیشه دستورالعمل تولید کود و نیازهای خاص گیاه خود را مطالعه کنید.
کود نیتروژنه گوگردی (08_00_00)
این کود نیتروژنه گوگردی (۰۰-۰۰-۰۸) گرومان، دارای خاصیت رهاسازی تدریجی مواد غذایی است.
کود مناسب گیاهان آپارتمانی
سانسوریا
یکی از گیاهان زیبای آپارتمانی گیاه سانسوریاست که در بیشتر آپارتمانها حضور دارد و یک گل زینتی محسوب میشود. کود ۳۶ ـ ۱۲ ـ ۱۲ به دلیل داشتن ازت پایین برای سانسوریا بسیار مناسب است؛ زیرا به بافت گوشتی برگ و ریشههای پرآب این گیاه آسیبی نمیزند؛ همچنین پتاسیم بالای این کود موجب میشود تا کیفیت برگها و ایمنی گیاه در برابر آفتها افزایش پیدا کند.
کوددهی به گیاهان آپارتمانی پاجوشدار
برای گیاهانی مانند زامیفولیا، آگلونما و برگ عبایی که پاجوش دارند، استفاده از کود ۳۶ ـ ۱۲ ـ ۱۲ بسیار مناسب است. البته بهتر است همراه با این کود از کودهای مخصوص ریشهزا هم استفاده کنید.
کوددهی به گیاهان آپارتمانی گلدار
گیاهانی مانند شمعدانی، گل کاغذی و هر نوع گیاهی که گل دارد، با استفاده از کود ۳۶ ـ ۱۲ ـ ۱۲ حتما به گل خواهند نشست.
گیاهان تنه چوبی
کود ۳۶ ـ ۱۲ ـ ۱۲ برای گیاهان آپارتمانی مانند یوکا و بنجامین که تنه چوبی دارند، بسیار مناسب است و موجب تقویت تنه آنها و شادابی برگها خواهد شد.
کاکتوس
کاکتوسها گیاهان حساسی هستند و نگهداری از آنها نیاز به رعایت نکات خاصی دارد. اگر برای کاکتوس ازت زیادی استفاده کنید، موجب آبکی شدن بافت کاکتوس و ترک خوردن آن خواهد شد. به همین دلیل کود ۳۶ ـ ۱۲ ـ ۱۲ به دلیل میزان ازت کمی که در ترکیباتش دارد، برای گیاه کاکتوس بسیار مناسب است.
آیا استفاده بیش از حد کود برای گیاهان آپارتمانی مضر است؟
از سوالاتی که در زمان پاسخ دهی به نحوه کود دهی به گیاهان آپارتمانی پرسیده می شود، این است که آیا استفاده بیش از حد کود برای گیاهان آپارتمانی مضر است. بله! استفاده بیش از حد از کود برای گیاهان آپارتمانی میتواند مضر باشد. کودها مهم هستند و مواد غذایی اصلی را برا گیاهان فراهم میکنند، اما اگر به گیاهان خود بیش از اندازه کود بدهید، مشکلات زیادی برای شما به وجود خواهد امد که برخی از آنها به شرح زیرند:
مشکلات کوددهی زیاد به گیاهان آپارتمانی
سوختگی گیاه
استفاده بیش از حد از کود میتواند منجر به سوختگی گیاه شود. در سوختگی گیاه، غلظت مواد غذایی در خاک به حدی بالا میرود که گیاهان قادر به جذب آنها نیستند. این مواد غذایی اضافی در خاک باعث میشوند که ریشهها و ساقهها آسیب ببینند و در نتیجه گیاهان آسیب ببینند یا بمیرند. به همین دلیل، شما باید به میزان و نحوه کود دهی به گیاهان آپارتمانی توجه زیادی داشته باشید.
آلودگی زیستمحیطی
استفاده بیش از حد از کود میتواند منجر به آلودگی زیستمحیطی شود. مواد غذایی اضافی ممکن است به خاک آسیب های جدی وارد کنند.
اختلال در تعادل نمونههای خاک
استفاده بیش از حد از کود و عدم توجه به نحوه کود دهی به گیاهان آپارتمانی می تواند تعادل نمونههای خاک را به هم بزند. این اختلال منجر به تغییر pH خاک، افزایش مواد معدنی خاک یا کاهش مواد آلی منجر شود که برای گیاهان آسیب دهنده است.
سخن آخر
در این مقاله تلاش کردیم شما را با زمان کوددهی و نحوه ی کوددهی به گیاهان آپارتمانی آشنا کنیم، امیدواریم که مطالب برای شما مفید بوده باشد.