هرس کردن گیاهان آپارتمانی باعث شادابی و طراوت آن ها میشود؛ اما اگر اینکار به درستی انجام نشود میتواند به آنها صدمه بزند . با شادمگ همراه شوید تا از بهترین زمان و نحوه هرس کردن گیاهان آپارتمانی مطلع شوید.
همه چیر در مورد هرس کردن گیاهان آپارتمانی
گیاهان خانگی رنگ و جلوهای زیبا به فضای خانه و زندگی ما میبخشند. برای اینکه گیاهان شما همیشه فرم و شکل زیبایی داشته باشند و به خوبی رشد کنند، باید با بهترین روش هرس گیاهان و زمان انجام این کار آشنا باشید. اگر مطلب نگهداری گیاهان آپارتمانی در پاییز را مطالعه کرده باشید می دانید که در واقع هرس کردن به معنای حذف کردن شاخ و برگهای خشک شده گیاه و همچنین سبک کردن گیاه از برگهای انبوه و شلوغ است که باید در زمان مناسب انجام شود.
این کار به رشد بهتر گیاه کمک میکند و موجب تقویت گلهای آپارتمانی میشود. در این مقاله میتوانید با روش نگهداری از گلهای آپارتمانی و هرس کردن گیاهان آشنا شوید.
بهترین زمان هرس کردن گلها و گیاهان آپارتمانی
گیاهان خانگی و آپارتمانی باید در آغاز فصل رشد هرس شوند. معمولاً بهترین زمان هرس کردن گلها و گیاهان از اواخر زمستان و اوایل بهار است. اما به هر حال گیاهان چوبی و دارای شاخ و برگ و همچنین گیاهان آپارتمانی سریع الرشد باید به طور مرتب برای حذف برگ و شاخههای مرده هرس شوند. هرس کردن یکی از روشهای صرفهجویی در آبیاری باغچه است.
بهترین قانون برای تعیین زمان هرس کردن گلها درست بعد از گلدهی آنها است. هرس کردن گیاه قبل از گل دادن موجب از بین رفتن جوانههای باز نشده آن میشود و به هیچ عنوان برای گیاه مناسب نیست.
فواید هرس کردن گیاهان و گلهای آپارتمانی
شما برای نگهداری از گلهای آپارتمانی لازم است تا بهترین روش هرس گیاهان را یاد بگیرید، زیرا هرس کردن فواید زیادی برای گیاه دارد. زمانی که گیاه پر از شاخ و برگهای مرده میشود، انرژی خود را برای شادابی این بخشها تخلیه میکند. همین موضوع موجب میشود تا برگهای سالم گیاه نیز رفته رفته پژمرده و بی جان شوند. به علاوه در بسیاری از مواقع هرس کردن برگهای پژمرده از انتقال باکتری یا قارچ برگهای خراب به برگهای سالم جلوگیری میکند. در ادامه میتوانید با مهمترین فواید هرس کردن گیاهان آشنا شوید.
فرم دهی به گیاه
برخی از گیاهان باید به صورت مرتب هرس شوند تا فرم و شکل زیبای خود را از دست ندهند. معمولاً بیشتر گیاهان به سمت نور رشد میکنند و همین موضوع موجب میشود که یک سمت گیاه بزرگ و سمت دیگر آن خلوت و کم برگ باشد. معمولاً هرس کردن گیاه موجب حفظ فرم طبیعی و زیبای آن میشود و حتی گیاهان آپارتمانی لوکس نیز هرس کردن و فرم دهید نیاز دارند.
ایجاد جریان هوا بین شاخ و برگها
برگهای گیاه برای اینکه سالم باشند و به خوبی رشد کنند، نیاز به جریان هوا دارند. اگر گیاه بیش از اندازه شلوغ شود، ممکن است هوا به برگها نرسد و شروع به کپک زدن کند. از همین رو برای پرورش گل و گیاه در خانه لازم است گیاه را هرس کنید و کمی شاخ و برگهای آن را خلوت نمایید.
چه نوع هرسی برای چه نوع گیاهی مناسب است؟
برای شاداب بودن گیاهان آپارتمانی باید حتما راجع به آنها اطلاعاتی داشته باشید. گیاهان آپارتمانی انواع گوناگونی دارند و روش نگهداری از هرکدام با دیگران متفاوت است. از دید روش هرس کردن گیاهان آپارتمانی به 4 دسته تقسیم میشوند.
گیاهانی مثل آنتوریوم، کالادیوم، سانسی وریا و سیکاس که هیچگونه ساقه اصلی ندارند و فقط باید برگها و گلهای پژمرده را از آنها جدا کرد.
گل کاغذی، آزالیا و هورتانسیا که باید سالی یکبار، بعد از پایان گلدهی آنها را هرس کرد.
گیاهانی مثل گل آویز، حسنیوسف و مرکبات زینتی که در تمام فصول سال نیاز به هرس دارند. در این دسته معمولا هرس را باید ۳ ماه قبل از زمان گلدهی انجام دهید. این کار باعث میشود گیاه انرژی لازم برای گلدهی داشته باشد و دچار مشکل نشود.
برخی از گیاهان آپارتمانی مانند ارکیده بهندرت یا شاید اصلا احتیاج به هرس کردن نداشته باشند؛ زیرا هرس کردن این نوع از گیاهان آپارتمانی به معنای نابودی جوانههای گیاه و از بین رفتن آنها است.
انواع هرس گیاهان آپارتمانی
بسته به نوع گیاه شما باید قسمتهای خاصی از گیاه را هرس کنید؛ به همین دلیل میتوان بر همین اساس انواع مختلفی برای هرس کردن تعریف کرد که در ادامه آنها را بیان میکنیم.
هرس کردن ریشه های گیاه
هرس ریشه اغلب به منظور تحریک گیاه برای رشد بیشتر انجام میشود؛ اگر حجم ریشه زیاد شده و قسمتهای پوسیدهای در آن قسمت دیده شود، حتما آنها را از ریشه اصلی جدا کنید. برای این کار گیاه را از گلدان بیرون بیاورید و با نهایت دقت و آرامش پیش بروید.
خاک اطراف ریشه را با آرامش بتکانید تا بتوانید قسمتهای مختلف ریشه را ببینید. قسمتهای کلفت و پوسیده ریشه را با یک ابزار تمیز و تیز جدا کنید و سپس گیاه اصلی را در دست گرفته و ریشه گیاه را در محلولی از خاک رس، کود حیوانی تازه و قارچکش قرار دهید. این کار باعث میشود که زخمهایی که بر اثر جداسازی ریشه بر روی گیاه به وجود آمدهاند ضدعفونی بشوند و عوامل بیماریزا نیز از بین بروند.
هرس ساقه
در این نوع از هرس فقط شاخههایی که فرعی هستند را جدا میکنید. جداسازی شاخههای فرعی باعث تحریک جوانهها میشود تا رشد گیاه شما بهتر شود.
بهترین روش هرس کردن گیاهان و گلهای آپارتمانی
۱- گیاه را با دقت بررسی کنید
برای قبل از شروع هرس کردن گیاه، ابتدا یک قدم به عقب بروید و همه شاخ و برگهای گیاه را بررسی کنید. معمولاً با نگاه کردن به آنها میتوانید زمان هرس کردن گلها را تشخیص دهید. شاخ و برگهای پژمرده و آسیب دیده را پیدا کنید و ببینید گیاه در کدام قسمت دارای جوانه و شکوفه است.
۲- لوازم مورد نیاز برای هرس کردن را فراهم کنید
بعد از بررسی شاخ و برگها توجه کنید که کدام شاخهها نیاز به هرس کردن دارند. اگر شاخههای گیاه ضخیم است، بهتر است برای هرس کردن از قیچی مخصوص هرس استفاده کنید. اگر تنها قصد بریدن یک برگ یا ساقههای باریک را دارید، میتوانید از قیچی آشپزخانه نیز استفاده کنید.
۳- برای پرورش گل و گیاه باید شاخ و برگهای مرده را برش دهید
بهترین روش هرس گیاهان حذف کردن شاخ و برگهای پژمرده گیاه است. برای این کار با دقت بخشهای آسیب دیده را برش بزنید. اگر بخشی از گیاه از ریشه خراب شده، آن را از خاک بیرون بیاورید.
۴- شاخ و برگهای اضافی را هرس کنید
برای ترغیب گیاه به رشد بیشتر و نگهداری از گلهای آپارتمانی، شاخ و برگهای بلند گیاه را کوتاه کنید. درست مثل هرس گل محمدی، برای برش زدن گیاه باید درست قبل از گره هر برگ را قطع کنید. برای بریدن ساقههای بزرگتر نیز بهتر است ساقههای نزدیک به ساقه اصلی را برش بزنید. حواستان باشد که در هرس کردن نباید بیشتر از ۲۵ درصد گیاه را ببرید.
مراحل هرس کردن گیاهان آپارتمانی
مرحله 1:از بین بردن برگ ها و گل های پژمرده
. اولین قدم برای هرس کردن گیاهان استفاده از قیچی تیز است که این امر از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که استفاده از قیچی کند باعث آسیب رسیدن به گیاه می شود و همچنین قبل از استفاده از قیچی لازم است که آن را به خوبی شستشو دهید و ضدعفونی کنید تا از انتقال هرگونه بیماری و باکتری به گیاهانتان جلوگیری شود . برای جلوگیری از خراشیده شدن پوست دستتان توسط شاخ و برگ گیاهان در حین هرس کردن بهتر است از دستکش مخصوص باغبانی استفاده کنید .
2. گیاهان را در ابتدای فصل رشدشان هرس کنید . اگر گیاهانتان گل نمی دهند، بهتر است آن ها را در اواخر زمستان هرس کنید و در غیر اینصورت بهتر است تا شکوفا شدن گل های گیاهتان صبر کنید .
3. برگ های پژمرده شده را که معمولا به رنگ زرد یا قهوه ای هستند ، با استفاده از قیچی و با زاویه 45 درجه در زیر آن ها برش دهید و از گیاه مورد نظر جدا کنید و از بریدن هر برگی که هنوز سبز و شاداب است خودداری کنید . البته حتما از دلایل زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی مطلع شوید.
در صورتی که بیشتر برگ های یک شاخه پژمرده شده اند ، می توانید شاخه مورد نظر را به طور کل از گیاه قطع کنید اما ساقه اصلی را دست نخوره باقی بگذارید .
4. گیاهچه خود را بررسی کرده و گل های پژمرده شده آن را با قیچی از گیاهچه جدا کنید . برگ های پژمرده در هنگام لمس کردن، خشک به نظر می رسند که جدا کردن این گل ها باعث تقویت گیاه و رشد گل های جدید خواهد شد .
مرحله 2 :برش شاخه ها و ساقه های بلند
1. شاخه هایی که بیش از حد رشد کرده اند را با استفاده از قیچی باغبانی و زاویه 45 درجه از گیاه جدا کنید و از قطع هرگونه جوانه شکوفا شده خودداری کنید . هرس کردن شاخه های بیش از حد بلند به گیاه کمک می کند تا الگوی رشد کامل تر و یکنواخت تری داشته باشد . این شاخه ها را به اندازه یک سوم برش دهید .
2. گیاه را برای شناسایی ساقه های خراب و پژمرده بررسی کنید و آن ها را هرس کنید که هرس این گونه ساقه ها باعث تقویت گیاه و رشد ساقه های سالم می شود .
3. دقت داشته باشید که تنها 10 الی 20 درصد از شاخ و برگ گیاهان باید هرس شوند ، نه همه آن ها . هرس کردن تمام شاخه ها رشد مناسب گیاه را مشکل خواهد کرد و همچنین لازم به ذکر است که هرس چند هفته یک بار باید انجام شود نه زودتر از این .
مرحله 3:نگهداری از گیاهان خانگی
1. بعد از به اتمام رسیدن هرس ، گیاه خود را کوددهی کنید . کود را در آب رقیق کنید تا از سوختگی برگ ها و ریشه گیاه جلوگیری شود و در انجام کوددهی ، به دستورالعمل موجود در برچسب بسته بندی کود توجه کنید .
2. با استفاده از یک اسفنج و یا دستمال مرطوب گرد و غبار موجود بر روی برگ های گیاه را از بین ببرید و این کار را به طور مرتب انجام دهید تا گیاه همیشه تمیز بماند. برای تمیز کردن برگ های گیاه هر بار از یک پارچه تمیز استفاده کنید ؛ این امر باعث جلوگیری از انتقال آفات یک گیاه به سایر گیاهان می شود .
3. بخش اعظم نگهداری از یک گیاه، آبیاری آن است . برخی گیاهان نیازمند آب زیاد و برخی دیگر نیازمند آبیاری اندکی هستند . خاک گیاه را بررسی کنید و در صورت خشک بودن آن ، گیاه را آبیاری کنید .
برگ های پژمرده ، ریشه های قارچی ، قهوه ای شدن ساقه گیاه در قسمت پایینی آن ، گلبرگ های کپک زده و یا ایجاد لکه های قهوه ای بر روی برگ ها نشان دهنده آبیاری بیش از حد گیاه است .
نکته :
هنگام هرس کردن، پاکیزگی را رعایت کنید زیرا ممکن است برخی بیماری ها از برش یا خراش گیاه هنگام هرس به بافت گیاه وارد شوند و آن را دچار بیماری کنند، پس بهتر است وسایل هرس تمیز باشد و بعد از هرس هر گیاه دوباره آنها را ضدعفونی کنید.
گیاهانی که نباید هرس شوند
لازم به ذکر است که برخی گیاهان در هیچ شرایطی نیازی به هرس شدن ندارند .این گیاهان عبارتند از :
گیاهان کاج
گیاهان ارکیده جزیره
نورفولک
ارکیده پروانه ( در صورت هرس کردن این گیاهان رشد آن ها متوقف خواهد شد) .
نکات مهم برای برای هرس کردن گیاه آپارتمانی
در هنگام هرس کردن گیاهان، مخصوصا گیاهان اپارتمانی نکاتی وجود دارد که توجه کردن به آن ها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار میباشد، در ادامه مطلب این روش ها را به طور کامل شرح داده ایم:
در زمان گلدهی یا قبل از آن اقدام به این کار نکنید و هرس کردن گیاه را به زمان بهتری موکول کنید.
بهترین زمان برای هرس بعد از اتمام گلدهی گیاه است؛ چراکه اگر گیاهان را قبل از شکوفه دادن هرس کنید بیشتر جوانهها از بین میروند و فرم زیبای آن لطمه میخورد.وارد خواهد شد.
هرگز گیاهان کوچک را هرس نکنید؛ به گیاه زمان بدهید تا رشد کند و به اندازه مطلوبی برسد.
هرگاه تصمیم گرفتید که گیاه خود را هرس کنید، آن را در یک نقطه ثابت قرار دهید و از آن کمی فاصله بگیرید تا دید بهتری داشته باشید.
نکته مهم
قبل از شروع هرس فرم اصلی گیاه را در نظر بگیرید و شاخههای اضافه را شناسایی کنید.
قبل از اینکه اقدام به هرس کردن گیاه بکنید حتما به شناخت کلی از آن برسید. نوع گیاه، فرم ساقهها، زمان گلدهی، اندازه و فرم گل را حتما مدنظر قرار دهید.
ابزار هرس باید کاملا تمیز و تیز باشد؛ هرگونه کندی در این ابزار میتواند بر روی گیاه ایجاد خراش کند و آن را آزرده نماید.
از تمیز بودن ابزار خود مطمئن شوید و بعد از هر بار هرس آن را کاملا ضدعفونی کنید. زیرا در صورت آلوده بودن ابزار ممکن است بیماری از خراشهای ایجاد شده به گیاه سرایت میکند و باعث پژمردگی و از بین رفتن آن شود.