شستن تابلو فرش در منزل اصلا کار درستی است. چطور می توان تابلو فرش را غباروبی کرد ؟ روش صحیح نگهداری از تابلو فرش چگونه است ؟ پاسخ همه این سوالات را می توانید در این مقاله بیابید. با شادمگ همراه شوید.
شستن تابلو فرش در منزل
هرچند که تابلو فرشها معمولاً به دیوار منازل آویزان میشوند و کمتر در معرض آلودگی و گردوغبار هستند اما این لوازم نیز ممکن است بهمرورزمان و با جذب گردوغبار کثیف و آلوده شده و نیاز به شستشو داشته باشند. ازآنجاییکه این مدل تابلو در دکوراسیون جز اشیای قیمتی و باارزش به شمار میروند توصیه میشود که حتماً برای تمیز کردن آنها از خدمات قالیشویی استفاده شود.
درصورتیکه افراد به هر دلیلی ترجیح میدهند که شستشوی تابلو فرش را در منزل انجام دهند باید مراحل زیر بهصورت کامل انجام دهند.
مراحل اصلی شستن تابلو فرش در منزل
در مرحله اولی تابلو فرش باید از قاب آن جدا شود. سپس با استفاده از یک جاروبرقی تمامی گردوغبار و آلودگیهای موجود بر سطح آن تمیز شود. غبارگیری مناسب میتواند کمک زیادی به شستشوی سریعتر و راحتتر تابلو فرش بکند.
در قدم دوم باید بافت و الیاف تابلو فرش تست شود و از عدم رنگدهی آن اطمینان حاصل کرد. چنانچه بافت تابلو فرش رنگ پس بدهد میتواند خسارت زیادی ایجاد شود و ارزش آن از بین برود.
شامپو فرش را داخل آب سرد حل کرده و به خوبی آن را مخلوط کرد تا کف کافی ایجاد شود. سپس با یک اسفنج تمیز و تازه محلول را به سطح تابلو فرش مالیده تا کاملاً تمیز شود.
بعدازآنکه سطح تابلو فرش کاملاً سائیده شد باید آن را روی سطح زمین و در محلی بهدوراز گردوغبار و با نور مناسب پهن کرد تا کاملاً خشک شود. خشک شدن مناسب و گرفته شدن رطوبت تابلو فرش اجازه تداخل رنگها و تغییر رنگ را به آن نمیدهد.
نکات مهم قبل از شستشوی تابلو فرش
زمانی که فرد در منزل اقدام به شستشوی تابلو فرش میکند حتماً باید به نکات مختلفی توجه داشته باشد. مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند:
بهترین وسیله برای غبارگیری فرش و تابلو فرشها جاروبرقی است و نباید از جاروهای سنتی، تکاندن شدید، ضربه زدن و … برای این کار استفاده کرد.
باید توجه داشت که برای تمیز کردن تابلو فرشها با شامپو فرش نباید از برسهای زبر و سیمی استفاده شود. چراکه ممکن است به تاروپود آن آسیب بزند. همچنین لازم است که از شامپو فرشهایی برای شستن تابلو فرش استفاده شود که درصد خاصیت اسیدی کمی داشته و فاقد جوهر نمک باشد.
نباید تابلو فرشها را بر روی طناب پهن کرد چون ممکن است خط تاشدگی آن از بین نرود و باعث بدفرم شدن آن گردد.
نباید از آب گرم برای تمیز کردن تابلو فرشها استفاده کرد. چراکه آب گرم موجب تداخل رنگهای آنها میشود.
زمانی که تابلو فرش دچار بیدخوردگی شده لازم است ابتدا سطحی که تابلو فرش روی آن قرار دارد کاملاً تمیز شود و قسمتهای بید خورده آن ترمیم شود تا در زمان شستشو آسیب نبیند. برای جلوگیری از بیدخوردگی فرش در شستن تابلو فرش میتوان از پودر یا قرص نفتالین استفاده کرد.
شست و شوی انواع تابلو فرش ها با یکدیگر متفاوت است، زیرا کیفیت بافت و جنس آن ها با یکدیگر نیز تفاوت دارد. به طور مثال شست و شو و تمیز کردن تابلو فرش دستباف نسبت به سایر جنس های ماشینی متفاوت است و ممکن است در زمان شستن تابلو فرش در منزل، رنگ پس دهد.
مراقبت از تابلو فرش مهمتر است یا شستشوی آن؟
تابلو فرش ها پس از گذشت زمان و قرار گرفتن در معرض گرد و غبار آلوده می شوند. اگر به موقع به تابلو فرش رسیدگی نکنید، از زیبایی و درخشش طرح های آن کاسته خواهد شد. در نتیجه لازم است دقت کافی را در رسیدگی به تابلو فرش داشته باشید. شاید تصور کنید منظور از رسیدگی فقط شستن تابلو فرش دستباف در خانه است، در حالیکه علاوه بر این باید در محدوده های زمانی مختلف گرد و غبار تابلو فرش را نیز تمیز کنید.
پس مراقبت بهتر است یا شستشو؟ البته که هر دو. شما با در نظر داشتن نکات مراقبتی از تابلو فرش و رسیدگی به آن، زمان شستشو را عقب می اندازید. علاوه بر این تابلو فرش را از آسیب های مختلف دور می کنید. این به معنای نادرست بودن شستشو تابلو فرش نیست. بنابر هر دلیلی اگر احساس کردید تابلو فرش شما کثیف شده و آلودگی آن بیش از یک گرد و غبار معمولی است، میتوانید تابلو فرش خود را در خانه شستشو دهید. اگر تمایل دارید تابلو فرش شما در قالیشویی های مطمئن شسته شود، با متخصصین اسپارد در ارتباط باشید.
چرا نباید تابلو فرش را در منزل شست؟
تابلو فرش جزو کالاهای زینتی باارزش قلمداد میشود و ضرورت دارد هنگام شستشوی آن به عوامل مختلفی توجه کرد. شستن تابلو فرش در منزل با توجه به عدم آشنایی افراد با جنس مواد سازنده آن، شویندههای مناسب و دمای آب مورد نیاز برای انجام این کار میتواند موجب بروز خسارتهای جبرانناپذیری در تابلوفرش گردد. برای مثال ممکن است کالا هنگام شستشوی غیراصولی پاره شده و یا رنگهای آن باهمدیگر قاطی شوند.
روش صحیح مراقبت از تابلو فرش
تابلو فرش های دستباف از جمله لوازم دکوری اکثر خانه های ایرانی هستند. اگر به اندازه کافی مراقب این فرش های قاب شده نباشید، تمام زیبایی خود را از دست خواهند داد. مسلما شما نیز دوست ندارید تابلو فرش دست باف منزلتان آسیب ببیند؛ بنابراین باید تعدادی از نکات مراقبتی را رعایت کنید. با دانستن و رعایت این نکات، دیگر نیاز نیست تابلو فرش خود را زود به زود شستشو دهید، در نتیجه بافت آن کمتر آسیب دیده و فرش عمر بیشتری خواهد داشت. بیایید به بررسی ۵ نکته مهم مراقبت از تابلو فرش که در ادامه این مطلب آورده شده است بپردازیم:
۱- با دقت کامل تابلو فرش را نصب کنید
هنگامی که خوشحال و خندان مشغول نصب تابلو فرش هستید، به میخ و چکش دقت لازم را داشته باشید. مراقبت باشید به هر دلیلی میخ و چکس باعث پارگی و آسیب رسیدن به تابلو فرش نشود.
۲- تابلو فرش را روی هر دیواری که دوست دارید نصب نکنید
شاید دوست داشته باشید تابلو فرش را روی دیوار کنار پنجره نصب کنید. البته که علاقه شما مهم است اما گاهی ممکن است همین علاقه به تابلو فرش آسیب غیر قابل جبرانی برساند. محل نصب تابلو فرش از دو جهت حایز اهمیت است:
۱) برای مراقبت از تابلو فرش ۲) برای بهتر دیده شدن تابلو فرش از نظر دکوراسیون
برای مثال نصب تابلو فرش در کنار پنجره، آن را در معرض نور، رطوبت و گرد و غبار قرار خواهد داد. علاوه بر این قرار دادن تابلو فرش روی دیوار کوچک کنار پنجره، چشم انداز زیبایی نیز نخواهد داشت. پس حتما حین نصب این دو نکته را در نظر داشته باشید.
۳- قاب تابلو فرش را با وسواس بیشتری انتخاب کنید
در دید اول به نظر می رسد قاب تابلو فقط برای زیبا و لوکس تر دیده شدن فرش است. باید اشاره کنیم که قاب تابلو فرش علاوه بر زیبایی، وظیفه محافظتی نیز دارد. قاب نه تنها از ریشه های فرش مراقبت می کند، بلکه عیب و ایرادهای حاشیه های آن را نیز می پوشاند.
۴- آب و رطوبت دشمن کشنده تابلو فرش ها
فرقی نمی کند فرش شما زینت بخش کف منزل است یا دیوار آن، در هر صورت باید مراقب آب و رطوبت باشید. این موضوع در مورد هر دو نوع فرش دستباف و ماشینی صدق می کند. با نفوذ رطوبت به الیاف فرش، بافت آن آسیب دیده و دچار پوسیدگی می شود. بنابراین هر از چندگاهی به طور کامل تابلو فرش و دیواری که روی آن نصب شده را چک کنید. در صورت وجود رطوبت یا خیسی در دیوار و یا قاب آن، سریع تر تابلو فرش را در محل دیگری نصب کنید.
۵- مراقبت فقط مخصوص تابلو فرش های نصب شده نیست!
بله درست متوجه شده اید! ممکن است با تغییر دکوراسیون منزل خود دیگر تمایل به نصب تابلو فرش نداشته باشید. در این صورت ممکن است تابلو فرش را به گوشه ای از اتاق یا انباری منتقل کنید. برای اینکه به شکل تابلو فرش آسیب وارد نشود، به جای تا کردن، بهتر است آن را به صورت لول نگهداری کنید. توجه داشته باشید که در این مورد نیز ماشینی یا دستباف بودن فرش شما تفاوتی ندارد.
بهترین روش شستن تابلو فرش دستبافت در منزل
تابلو فرشها نیز همانند فرشها میتوانند بهصورت ماشینی و دستی تولید شوند. تابلو فرشهای دستبافت معمولاً از الیاف طبیعی ساخته میشوند و ازآنجاییکه نیروهای انسانی و در مدتزمان زیادی آن را میبافند چندین برابر تابلو فرشهای ماشینی قیمت دارند. شستشوی تابلو فرش دستبافت نیز میتواند حساسیتهای بسیار زیادی داشته باشد چراکه کوچکترین اشتباه در انتخاب مواد شوینده، روش شستشو و … میتواند باعث آسیب دیدن و خسارتهای جبرانناپذیری شود. بهترین و مطمئنترین راه برای شستشوی تابلو فرش استفاده از خدمات شرکتهای قالیشویی است.
همانطور که گفته شد قالیشوییهای معتبر مانند قالیشویی تهران از نیروهای متخصص و ماهری برخوردار هستند که تخصص، مهارت و دانش کافی برای شستشوی انواع فرش و تابلو فرش دستبافت و قیمتی را دارند و هیچگونه آسیبی به آنها وارد نمیکنند. کسانی که در منزل اقدام به شستن تابلو فرشهای دستبافت میکنند نیز لازم است که تمامی مراحل عنوان شده در بخشهای قبلی را رعایت کنند و حتماً مواد شوینده را بر روی گوشهای از تابلو فرش تست کنند و از تناسب آن مطمئن شوند.
بایدها و نبایدهای شستشوی تابلو فرش ماشینی
بهصورت کلی شستشوی تابلو فرش ماشینی نیز همانند تابلو فرشهای دستبافت دارای حساسیتهای خاص خود هستند. لازم است که تمامی مواردی که در مورد نحوه شستشوی تابلو فرش گفته شد برای این تابلو فرشها رعایت شود. بهترین و مطمئنترین روش برای شستن این نوع تابلو فرشها استفاده از خدمات قالیشویی است.
برای شستن این تابلو فرشها در منزل نیز حتماً باید از آب سرد، شامپو فرشهای مناسب با درصد اسیدیته پایین و برسها و اسفنجهای نرم استفاده شود. گردگیری این تابلو فرشها نیز باید با استفاده از جاروبرقی انجام شود و بههیچعنوان نباید بعد از شستشو آنها را بر روی طناب پهن کرد چراکه بافت و الیاف این تابلو فرشها میتوانند آسیب ببینند.
غبار گیری پیش از تمیز کردن تابلو فرش
پیش از اینکه به نحوه تمیز کردن تابلو فرش و شستشوی آن بپردازیم، بهتر است با غبار گیری آشنا شوید. همان طور که از نام آن نیز مشخص است، غبار گیری برای از بین بردن ذرات ریز گرد از بافت فرش انجام می شود. اگر بدون انجام غبار گیری شستن فرش را شروع کنید، گرد و غبار ریز به گل تبدیل شده و دردسر بزرگی برایتان ایجاد خواهد شد.
دو روش متفاوت برای انجام غبار گیری وجود دارد. این دو روش عبارت اند از:
غبار گیری با روش سنتی و معمولی
حتما بدون اینکه نام این روش را بدانید بارها آن را انجام داده اید. تکاندن فرش روش سنتی غبار گیری می باشد. برای اینکه غبار به طور کامل از بافت فرش خارج شود، در حین تکاندن می توانید با چوب به پشت فرش ضربه بزنید. علاوه بر این روش سنتی می توانید از روش معمولی این روزها استفاده کنید. این روش چیزی نیست جز استفاده از جارو برقی. با جارو کردن دیگر نیازی به تکاندن فرش و استفاده از سایر روش های سنتی نخواهد بود.
غبار گیری با روش مکانیکی
این روش کمی پیچیده تر است و به وسیله دستگاه های صنعتی ویژه انجام می شود. در کارگاه های قالیشویی معمولا از این روش برای غبار گیری استفاده می شود.
تست رنگ دهی تابلو فرش
همانطور که گفته شد ممکن است تابلو فرشها در هنگام شستشو دچار رنگ دهی و تداخل رنگ شوند. ازآنجاییکه ارزش و قیمت بسیار زیادی دارند ممکن است خسارتهای زیادی ایجاد شود. تعدادی از تابلو فرشهای ماشینی و دستبافت به دلیل جنس و نوع رنگهایی که در آنها به کار میرود ممکن است بهسادگی دچار تداخل رنگ و رنگ دهی شوند. بنابراین انجام تست رنگ دهی برای جلوگیری از تغییر رنگ و آسیب دیدن آنها ضروری است.
این تست با استفاده از یک گوش پاککن انجام میشود.
ابتدا باید یک سر گوش پاککن را زیر آب جوش قرار داد. سپس قبل از آنکه دمای آن کاسته شود روی یک قسمت رنگی تابلو فرش کشید.
اگر سر گوش پاککن رنگی شود به این معنی است که شستشوی تابلو فرش قطعاً به تداخل رنگ آن منجر میشود.
حتی اگر افراد تابلو فرشهای خود را برای شستشو به شرکتهای قالیشویی میسپارند باید این موضوع را به آنها متذکر شوند تا از آسیب و خسارت دیدن آن جلوگیری شود.
راهنمای گام به گام شستن تابلو فرش در منزل
اکنون که نکات لازم در مورد مراقبت فرش و مراحل پیش از شستشوی آن را دانستیم، می توانیم به بررسی مراحل شستن تابلو فرش بپردازیم. بیایید بدون معطلی به بررسی نحوه تمیز کردن تابلو فرش دستباف بپردازیم:
ابتدا فرش را به آرامی از قاب آن جدا کنید. توجه داشته باشید که فرش به میخ های کناری قاب گیر نکند. قاب فرش را نیز در گوشه ای قرار دهید تا از ضربه و شکستگی دور باشد.
غبار گیری فرش را به جارو برقی انجام دهید و از ذرات کوچک گرد و غبار خلاص شوید.
پس از غبار گیری فرش با استفاده از جارو برقی، فرش را در سطح صاف موزائیک های حیات یا حمام قرار دهید. اگر سطح شما دارای اندکی شیب باشد، تمیز کردن تابلو فرش آسان تر انجام خواهد شد.
خبس کردن تابلو
پیش از اضافه کردن شوینده، فرش را با آب خیس کنید.
در حالی که فرشتان خیس می خورد، محلول شوینده خود را آماده کنید. برای این کار از شامپو فرش استفاده کنید. دو فنجان شامپو فرش را در ۱-۲ لیتر آب حل کنید تا رقیق شود.
محلول آماده شده را به صورت مستقیم روی فرش نریزید. محلول را هم بزنید تا کف ها روی سطح آن نمایان شوند. در شستشوی تابلو فرش از کف محلول استفاده خواهیم کرد.
با کمک یک اسفنج تمیز، کف روی محلول را جمع کرده و روی فرش خیس شده بمالید. کف شامپو فرش بهتر است حدود نیم ساعت روی سطح فرش بمانید تا آلودگی ها به طور کامل از بین بروند.
به کمک اسفنج کف ها را پاک کنید و فرش را با آب بشویید.
خشک کردن تابلو
اگر فرش را در حیات منزل شستشو می دهید، برای خشک شدن آن را مقابل نور مستقیم خورشید قرار ندهید. فرش را در محیط سایه و گرم قرار دهید تا به آرامی خشک شود.
پس از خشک شدن سطح فرش را مجدد با جارو برقی تمیز کنید.
با استفاده از برس یا چیزی مشابه آن پرز های فرش را مرتب کنید. با مرتب کردن پرزها فرش شما به حالت اولیه خود برمی گردد.
فرش را در قاب آن قرار دهید. تابلو فرش شما آماده نصب شدن مجدد است!
شستن تابلو فرش در قالیشویی
شستن تابلو فرش در قالیشویی یکی از بهترین روش ها برای تمیز کردن این تابلوهای زیبا است. در مواقعی که وقت و زمان کافی برای انجام این کار را ندارید و یا تابلو فرش شما دستباف بوده و ظرافت زیادی در بافت دارد، بهتر است آن را به قالیشویی های معتبر بسپارید تا با خیالی آسوده و راحت تابلو فرش خود را تمیز کرده و به خوبی از آن مراقبت کنید.
هر تابلو فرش با توجه به تراکم و جنس و لکه ها و نوع رنگی که دارد، قالیشویی می شود. رنگ های به کار رفته در تابلو فرش ها متفاوت هستند. امکان مخلوط شدن و آسیب دیدن رنگ ها هنگام شست و شو وجود دارد. به همین دلیل برای شستن تابلو فرش بهترین راه این است که آن را به قالیشویی های معتبر بسپارید. این کار در قالیشویی ها با استفاده از تجهیزات و امکانات مدرن و به روز انجام می شود. از همین رو بدون هیچ آسیبی به فرش شما، ظاهر آن را همانند روز اول تمیز و زیبا می کند.
هزینه شستن تابلو فرش در قالیشویی نیز بر اساس متراژ تابلو فرش، چگونگی شست و شوی آن و همچنین مواد مورد استفاده برای شست و شوی تابلو فرش متغیر است.
نحوه خشک کردن تابلو فرش ماشینی
برای خشک کردن تابلو فرش لازم است پس از شستن تابلو فرش، آن را روی زمین و در محیط نسبتاً گرمی پهن کنید تا رطوبت داخل تابلو فرش تبخیر گردد. این کار سبب میشود تا رنگها با همدیگر ادغام نشوند و به همین ترتیب رنگ تابلو فرش شما حفظ گردد. در صورت عدم رعایت این موارد به تابلوی ارزشمند و نفیس شما آسیبهای جدی وارد میگردد.
البته توجه کنید که هیچ وقت نباید تابلو فرش را بر روی طناب پهن کنید تا خشک گردد؛ زیرا ممکن است کش بیاید و ظاهر آن به هم ریخته گردد. همچنین نباید تابلو فرش را روبهروی نور مستقیم آفتاب قرار دهید؛ زیرا آفتاب میتواند رنگ و درخشندگی آن را به راحتی از بین ببرد. بهترین روش برای خشک کردن تابلو فرش این است که تابلو فرش را پشتورو و زیر نور غیرمستقیم آفتاب بگذارید.
این مورد برای شستن تابلو فرشهای دستباف اهمیت بسیار بالایی دارد؛ چرا که تابلو فرشهای دستباف بسیار گرامبها هستند و این کار سبب میشود تا آسیبی به آنها وارد نگردد.
برای اینکه متوجه شد فرش رنگ پس می دهد یا خیر چه باید کرد؟
نکته ای که باید در این قسمت به آن اشاره شود این است که تابلو فرش های دستباف دارای کیفیت متفاوت بوده و ممکن است که در هنگام شستشو رنگ پس دهند. از این رو برای اینکه متوجه شویم که فرش رنگ پس می دهد یا نه، ابتدا یک دستمال سفید را با آب ولرم کاملا خیس کرده و با آن روی قسمتهایی از فرش بكشيد، اگر دستمال سفيد رنگي شد، فرش رنگ پس مي دهد و بايد هنگام شستشوی آن نكاتی را رعايت كرد.