افتتاح حساب ترکیه
تمیز کردن ظروف مسی

تمیز کردن ظروف مسی و سختی‌هایش باعث شده که این ظروف قدیمی پرطرفدار تا حدودی کمتر استفاده‌ شوند. ما در گروه سبک زندگی شادمگ چندین ترفند کاربردی برای تمیز کردن ظروف مسی به شما ارائه کردیم.

چرا ظروف مسی سیاه می شوند؟

مس یک فلز نسبتا نرم است که سطح آن به راحتی خراشیده می شود. زمانی که مس همراه با رطوبت با اکسیژن واکنش شیمیایی نشان دهد، کربنات مس با رنگ سبز و تیره روی مس ظاهر می شود که به آن پتینه گفته می شود.

تمیز کردن ظروف مسی

جالب ترین نکته ای که در این مورد وجود دارد ان است که این لایه سبز رنگ به عنوان یک نگهدارنده از مس محافظت می کند و به هیچ عنوان موجب خوردگی آن نمی شود. از همین رو وقتی باستان شناسان ظروف مسی هزاران سال پیش را از زیر خاک بیرون می کشند، بعد از برداشتن لایه اکسید شده براق و تمیز می شوند.

نکاتی که باید در مورد تمیز کردن ظروف مسی بدانید

قبل از اینکه شروع به امتحان کردن روش های مختلف برای تمیز کردن ظروف مسی کنید، ابتدا ظرف مورد نظر را با آب و صابون بشویید. برای این کار از یک اسفنج نرم، مقداری صابون و آب گرم استفاده کنید.
بهتر است برای جلوگیری از خدشه دار شدن ظروف مسی هر ۶ ماه یک بار این ظروف را با استفاده از یک روش مخصوص تمیز کردن ظروف مسی جلا دهید.
برای جلوگیری از سیاه شدن ظروف مسی به هیچ عنوان از ماشین ظرفشویی استفاده نکنید. استفاده از سفید کننده ها، شوینده های قوی و ماشین ظرفشویی برای تمیز کردن ظروف مسی مناسب نیست.
هرگز یک ظرف مسی را به صورت خشک روی حرارت قرار ندهید. این کار موجب از بین رفتن پوشش مسی روی ظرف می شود. برای استفاده از ظروف مسی باید حتما داخل آن از روغن، آب یا غذا استفاده شود. توجه داشته باشید که برای پخت و پز با ظروف مسی بهتر است شعله گاز را روی حرارت ملایم تنظیم کنید.
در مورد ظروف تزئینی و مجسمه های مسی قدیمی می توانید آن ها را به حال خود رها کنید تا حالت پتینه داشته باشند. این کار جلوه قدیمی و جذابی به ظروف تزئینی می بخشد. به علاوه ظروف مسی که حالت پتینه پیدا می کنند، معمولا سخت تر و کارآمدتر هستند.
برای تمیز کردن ظروف مسی هیچ گاه از اسکاچ ضخیم یا سیم استفاده نکنید. زیرا این کار موجب خراشیده شدن لایه بیرونی مس می شود و به آن آسیب می رساند.

تمیز کردن ظروف مسی

بهترین روش های خانگی تمیز کردن ظروف مسی

در این بخش می توانید با بهترین روش های خانگی برای تمیز کردن و برق انداختن ظروف مسی آشنا شوید.

۱- استفاده از آب لیمو و جوش شیرین برای برق انداختن ظروف مسی

برای برق انداختن ظروف مسی با استفاده از آب لیمو ترش و جوش شیرین باید مقداری آبلیمو را با جوش شیرین ترکیب کنید. مواد را خوب هم بزنید تا کاملا ترکیب شوند. سپس با استفاده از یک پارچه نرم و تمیز این ترکیب را به صورت دورانی روی ظرف مسی بمالید. بعد از این که تمام بخش های ظرف را به آن آغشته کردید، می توانید ظرف را بشویید و خشک کنید.

۲- استفاده از سس کچاپ برای تمیز کردن ظروف مسی

تمیز کردن ظروف مسی

یک روش دیگر تمیز کردن ظروف مسی قدیمی استفاده از سس کچاپ است. برای این کار باید مقداری سس کچاپ روی ظرف مورد نظر بریزید. سپس چند دقیقه صبر کنید. بعد می توانید ظرف مسی را بشویید و آن را خشک کنید.

۳- استفاده از لیمو و نمک برای تمیز کردن ظروف مسی

برای تمیز کردن ظروف مسی سوخته یا از بین بردن لکه های سیاه روی ظروف مسی می توانید یک لیمو ترش را از وسط نصف کنید. سپس مقداری نمک داخل یک ظرف بریزید و لیمو را داخل نمک فرو ببرید. حالا لیمو را روی سطح ظرف مسی بمالید. اگر مقدار نمک کم است می توانید دوباره روی لیمو نمک بریزید.

مهم ترین و ضروری ترین نکات اسباب کشی که باید بدانید ؛ اسباب کشی راحت رو اینطوری تجربه کنید

تمیز کردن ظروف مسی

لیمو ترش یک ماده اسیدی است که با اصطکاک و سایندگی نمک به راحتی لکه های روی ظروف مسی را تمیز می کند. توجه داشته باشید که لیمو را زیاد روی ظرف فشار ندهید تا موجب ایجاد خش روی آن نشود. در نهایت ظرف مسی را آبکشی و خشک کنید.

۴- استفاده از سرکه و نمک برای برق انداختن ظروف مسی

برای برق انداختن ظروف مسی با سرکه و نمک باید مقداری نمک را با سرکه ترکیب کنید تا حالت خمیری پیدا کند. در واقع میزان نمک باید زیاد باشد تا ترکیب به صورت مایع نشود. سپس یک پارچه نرم و تمیز بردارید. آن را به سرکه و نمک آغشته کنید و تمام ظرف را با این ترکیب تمیز کنید.

۵- جلا دهنده خانگی برای تمیز کردن ظروف مسی

شما می توانید خودتان در خانه یک جلادهنده موثر برای تمیز کردن ظروف مسی درست کنید. برای این کار شما به آرد، نمک، پودر ماشین لباسشویی، سرکه سفید، آبلیمو و آب نیاز دارید. سپس باید مراحل زیر را دنبال کنید:

مقدار مساوی از همه مواد را داخل یک کاسه کوچک بریزید.
مواد را آن قدر هم بزنید تا کاملا ترکیب شوند و هیچ توده ای باقی نماند.
سپس یک اسفنج نرم بردارید و آن را به ترکیب آغشته کنید.
با کمک این اسفنج ظرف مسی را کاملا تمیز کنید.
در نهایت ظرف مورد نظر را آبکشی نموده و خشک کنید.

۶- جوشاندن در ترکیب سرکه و نمک برای براق شدن ظروف مسی

یکی دیگر از راحت ترین روش ها برای تمیز کردن و سفیدگری ظروف مسی این است که آن را در ترکیب سرکه بگذارید. برای این کار باید ۳ لیوان آب را بجوشانید. سپس ۱ لیوان سرکه و ۱ قاشق غذاخوری نمک به آن اضافه کنید. مواد را هم بزنید تا نمک حل شود. سپس ظرف مسی را برای ۲ تا ۵ دقیقه در این ترکیب قرار دهید.

در نهایت ظرف را آبکشی نموده و خشک کنید.

۷- استفاده از کرم جلا سنج برای تمیز کردن ظروف مسی

برق انداختن ظروف مسی با جلا سنج یکی دیگر از بهترین روش های برق انداختن این ظروف است. برای این کار باید یک کرم جلا دهنده مس خریداری کنید. این روش برای تمیز کردن ظروف مسی سفید رنگ نیز قابل استفاده است. برای استفاده از این کرم ها باید طبق دستورالعمل آن مقداری از جلا سنج را روی ظرف بمالید و در نهایت ظرف را تمیز کنید.

تمیز کردن ظروف مسی

۸- استفاده از رب گوجه فرنگی برای جلا دادن ظروف مسی

برای برق انداختن و جلا دادن ظروف مسی با رب گوجه فرنگی باید تمام سطح ظرف را با رب بپوشانید. سپس اجازه دهید ظرف برای ۱ ساعت در همین حالت بماند. بعد از این مدت یک دستمال تمیز بردارید و ظرف را تمیز کنید. در نهایت ظرف را به خوبی آبکشی و خشک کنید.

۹- استفاده از سرکه و نمک و آرد برای تمیز کردن مس

یکی از موثرترین روش ها برای تمیز کردن ظروف مسی استفاده از ترکیب سرکه، نمک و آرد است. برای این کار باید مقداری آرد در ظرف بریزید. سپس به همان نسبت نمک نیز به آن اضافه نمایید. سرکه را کمک کم به مواد اضافه کنید تا حالت خمیر شل پیدا کند. سپس مواد را ترکیب کنید و خمیر را روی ظرف مسی بمالید.

اجازه دهید مواد برای نیم ساعت روی ظرف بماند. در نهایت ظرف را تمیز و خشک کنید.

۱۰- استفاده از سرکه و جوش شیرین برای برق انداختن ظروف مسی

برای تمیز کردن ظروف مسی می توانید مقدار مساوی جوش شیرین را با سرکه ترکیب کنید. سپس با استفاده از یک پارچه نرم این ترکیب را روی ظرف مسی بمالید. اجازه دهید ترکیب برای ۳۰ دقیقه روی ظرف بماند. در نهایت ظرف را شسته و آبکشی نمایید.

تمیز کردن ظروف مسی

۱۱- استفاده از ماست برای تمیز کردن ظروف مسی

روش بعدی تمیز کردن ظروف مسی با استفاده از ماست است. برای این کار باید یک دستمال را به مقداری ماست آغشته کنید. سپس ظرف مورد نظر با با این دستمال تمیز نمایید. در نهایت نیز باید ظرف را آبکشی نموده و خشک کنید.

۱۲- استفاده از آبغوره و نمک برای براق کردن ظروف مسی

آبغوره حالت اسیدی دارد و می تواند به خوبی ظروف مسی را تمیز کنید. برای این کار باید مقداری آبغوره و نمک را در یک ظرف ترکیب کنید. سپس با استفاده از یک دستمال نرم ظرف را با این ترکیب بشویید. در نهایت ظرف را با آب ولرم آبکشی کنید.

روش باز كردن لوله با جوش شيرين ؛ گرفتگی فاضلابو سه سوته رفع کن

بهترین روش برای جلوگیری از کدر شدن مس

برای جلوگیری از کدر شدن ظروف مسی می توانید بعد از تمیز کردن آن، سطح ظرف را با مقداری روغن بچه با روغن معدنی تمیز کنید. این کار از کدر شدن دوباره مس جلوگیری می کند. توجه داشته باشید که این کار را باید بعد از اینکه ظرف مسی شما کاملا تمیز و خشک شد انجام دهید.

قرار دادن یک لایه روغنی روی مس جلوی ورود هوا را می گیرد و موجب می شود ظرف مسی شما تا مدت زمان بیشتری براق و تمیز باشد.

تمیز کردن ظروف مسی

چند نکته‌ی مهم

می‌توانید به‌جای نمک یا جوش شیرین در ترکیب با لیمو یا سرکه، از کرم تارتار استفاده کنید.
رطوبت بیش‌ازاندازه باعث سیاه‌شدن ظروف مسی می‌شود.
این روش‌های تمیز کردن ظروف مسی را می‌توان برای پاک‌سازی آلیاژهای دیگر مس، مثل برنز و برنج نیز استفاده کرد.
لوازم زینتی مسی که با لاک الکل مخصوص پوشیده‌ شده‌اند، به‌سادگی با مایع ظرف‌شویی تمیز می‌شوند.
اگر ظروف مسی را با دستمال آشپزخانه و مقداری روغن گیاهی پولیش کنید، از سیاه‌‌شدن ظروف مسی در درازمدت جلوگیری می‌کنید.

چگونه جواهرات مسی را تمیز کنیم؟

هنگام تمیز کردن جواهرات باید بدانید که از چه نوع فلزی ساخته شده است. معمولاً جواهرات، ترکیبی از مس و مواد دیگر مانند سنگ‌های قیمتی یا فلزات دیگر هستند. یک پاک کننده‌ی خانگی می تواند تمامی فلزات را تمیز کرده و از آن‌ها محافظت می‌کند.

روش‌های گفته شده در این مقاله برای مس خالص پیشنهاد می‌شوند و ممکن است برای مواد دیگر مناسب نباشند. لذا در استفاده از این روش‌ها احتیاط کنید.

تمیز کردن جواهرات با لعاب مسی

جواهرات مسی که لکه‌ای ندارند اما نیاز به تمیزکاری دارند، به سادگی با آب و کف پاک می‌شوند. پس آن‌ها را کاملاً آب کشیده و خشک کنید.

برای تمیز کردن جواهرات مسی می توانید ظرفی بزرگ انتخاب کنید و به اندازه‌ی کافی آب گرم در آن بریزید. سپس یک قاشق چایخوری نمک و یک قاشق چایخوری آبلیمو به آن اضافه کنید و با یکدیگر مخلوط کرده و جواهرات را چند ثانیه داخل آن بگذارید. سپس زمانی که تمیز شدند، آن‌ها را از محلول بیرون آورده کاملاً شسته و خشک کنید.

اگر جواهرات شما حفره‌های زیادی دارد که باید تمیز شوند، این روش، آسان‌ترین روش است:

به اندازه‌ی کافی سرکه داخل یک ظرف بریزید تا روی جواهرات را بپوشاند. سپس یک قاشق غذاخوری نمک به آن اضافه کنید.

جواهرات را داخل محلول بگذارید. مایع را روی حرارت متوسط تا کم بگذارید تا چند دقیقه بجوشد. اکنون، جواهرات را با انبر بیرون آورده و بگذارید کاملاً خنک شوند. سپس آن‌ها را به خوبی بشویید و خشک کنید و جلا بدهید.

ملایم‌ترین شیوه شستن ظروف مسی

سس ورچستر – شاید به لحاظ فرهنگ غذایی طرفدار مزه سس ورچستر روی کباب نباشیم، اما اگر از ظروف مسی استفاده می‌کنید، از خرید این سس پشیمان نخواهید شد. سس ورچستر یک تمیزکننده عالی برای ظروف آشپزی مسی به شمار می‌رود. کافی است یک اسفنج را با سس ورچستر خیس کرده و آن را روی سطح کثیف قابلمه ها و ماهیتابه‌های مسی خود بکشید.

تمیز کردن ظروف مسی

اجازه دهید سس برای ۱ تا ۲ دقیقه روی سطح ظروف مسی باقی بماند. سپس آن‌ را پاک کرده و ظروف را آبکشی نمایید. میزان اثربخشی این شیوه ساده در بازگرداندن تمیزی و درخشش به ظروف مسی زنگار گرفته شما را متحیر خواهد کرد.

● شیوه کمی تهاجمی برای شستن ظروف مسی

نمک و سرکه – از آنجا که اسید اصلی‌ترین ماده شیمیایی در تمیز کردن مس به‌شمار می‌رود، استفاده از سرکه برای برق انداختن ظروف مسی کاملا عقلانی به‌نظر می‌رسد. سرکه را با نمک خوراکی ترکیب کرده و محلولی جادویی برای شستن ظروف مسی به‌دست آورید. ما این ترکیب را کمی تهاجمی درجه‌بندی می‌کنیم، زیرا با حل کردن نمک در سرکه، میزان خورندگی محلول، و در نتیجه قدرت پاک‌کنندگی آن، کاهش می‌یابد.

ابتدا در یک بطری اسپری، ۳ قاشق غذاخوری نمک خوراکی بریزید. سپس بطری را با سرکه پر کنید. در صورت تمایل می‌توانید با استفاده کردن از سرکه سفید به جای انواع دیگر سرکه، محلول تمیزکننده را قوی تر کنید، چرا که سرکه سفید نسبت به انواع دیگر سرکه از خاصیت اسیدی بالاتری برخوردار است.

سپس محلول را آنقدر تکان دهید تا نمک به‌طور کامل در سرکه حل شود. محلول به‌دست آمده را روی ظروف مسی اسپری کرده و اجازه دهید ۱۰ تا ۱۲ دقیقه روی آن‌ها باقی بمانند. در نهایت می‌توانید پیش از شستن و آبکشی ظروف مسی، سطح آن‌ها را با استفاده از اسفنج بسابید تا نتیجه‌ای حتی کامل‌تر تحویل بگیرید. اگر نتیجه دلخواه خود را بدست نیاوردید میتوانید از جلادهنده ظروف استفاده کنید.

13 ترفند فوق العاده برای آبیاری گیاهان در مسافرت

● شیوه حدودا تهاجمی برای شستن ظروف مسی

آب لیمو و کرم تارتار – هرچند احتمالا کرم تارتار در لیست مواد مورد استفاده در آشپزخانه رتبه‌ بالایی را کسب نکند، اما جالب است بدانید این ماده یکی از محصولات جانبی نوع خاصی از سرکه به شمار می‌رود. در هر صورت، برای تهیه یک خمیر عالی برای برق انداختن ظروف مسی در مدتی کوتاه، می‌توانید کرم تارتار را با آب لیمو ترکیب کنید.

با مخلوط کردن آن‌ها به نسبت مناسب، خمیری را تهیه کنید که آن‌قدر نازک باشد که به‌راحتی روی قابلمه‌ها و ماهیتابه‌های مسی شما پخش شوند و در عین حال آنقدر ضخیم باشد که بتواند به سطح ظروف مسی بچسبد. با استفاده از یک پارچه تمیز و نرم، خمیر را روی سطح ظروف مسی کدر شده بمالید و اجازه دهید برای ۵ دقیقه روی سطح ظرف باقی بماند. در نهایت ظروف مسی خود را با آب گرم و صابون شسته، آبکشی کرده و خشک کنید تا ظروفی مسی به درخشندگی روز اول را تحویل بگیرید.

● شیوه تهاجمی برای شستن ظروف مسی

آب لیمو و جوش شیرین – پیش از این نیز به تمیز کردن با جوش شیرین اشاره کردیم. در واقع باید به جوش شیرین لقب “ابر ماده خانگی” را اهدا کرد، زیرا کاربردهای بسیاری در زمینه تمیز کردن سطوح مختلف دارد و احتمالا پیش از مطالعه این مقاله، احتمال مواجه با آن را در زمینه برق انداختن ظروف مسی هم می‌دادید.

تمیز کردن ظروف مسی

برای ساخت این محلول، چند قاشق غذاخوری آب لیمو و ۱ یا ۲ قاشق غذاخوری جوش شیرین را با یکدیگر ترکیب کنید. می‌توانید از یک پارچه نرم استفاده کرده و محلول ساخته شده را روی ظروف مسی بمالید. به سرعت متوجه محو شدن زنگار و بازگشت درخشندگی به ظرف مسی خواهید شد. در آخر، می‌توانید ظروف مسی خود را با استفاده از پارچه میکروفایبر نرم تمیز کنید.

● شیوه کاملا تهاجمی برای شستن ظروف مسی

اگر هیچ کرم تارتار یا سس ورچستری در گوشه و کنار خانه پیدا نمی‌کنید، احتمالا عاشق این شیوه برق انداختن ظروف مسی خواهید شد. برای این‌کار، به یک لیموی نصف شده و مقداری نمک خوراکی احتیاج دارید. گرچه در این شیوه کمی زور بازو نیز به کارتان خواهد آمد، با این‌حال این ترکیب سرسخت‌ترین لکه‌های روی ظروف مسی را نیز ازبین برده و بهتر از هر تکنیک دیگری جواب می‌دهد.

تمیز کردن ظروف مسی

کافی است مقداری نمک خوراکی را روی بشقاب بریزید؛ هرچند نمک دانه درشت بهتر است، اما نمک خوراکی معمول نیز به خوبی کار خواهد کرد. سپس یک لیموی تازه را از وسط نصف کنید. لیمو را درون نمک فرو کرده و شروع به سابیدن سطح قابلمه و دیگر ظروف مسی با نیمه نمک‌اندود لیمو کنید.

نمک نقش ساینده را در فرآیند پاک کردن و برق انداختن ظروف مسی ایفا می‌کند، در حالی که آب‌ لیمو با خاصیت اسیدی ملایم خود به هرچه بیشتر تمیز کردن انواع سطوح کمک می‌کند. این دو ماده در ترکیب با یکدیگر، یک قاتل لکه را تشکیل می‌دهند که شکست دادنش بسیار دشوار است. در آخر، ظروف مسی خود را با آب گرم و صابون شسته، آبکشی کرده و خشک نمایید. طروف مسی شما خواهند درخشید و از نتیجه حاصل‌شده کاملا راضی خواهید بود!

بهترین روش برای تمیز کردن کف ماهیتابه مسی

ماهیتابه‌‌های با کف مسی برای پخت و پز عالی هستند. مس گرما را به خوبی انتقال داده و کف ماهیتابه را به سرعت و به‌طور یکنوخت داغ می‌کند. بسیاری از مردم با این تصور که تمیز کردن کف مسی ماهیتابه دشوار است، به سراغ استفاده از این ماهیتابه‌ها نمی‌روند. با این‌حال، تمیز کردن کف ماهیتابه مسی کار دشواری نیست.

تمیز کردن ظروف مسی

برای استفاده روزمره، کف ماهیتابه مسی را مانند هر ماهیتابه دیگری تمیز کنید. برای این‌کار از آب صابونی داغ و یک پارچه نرم استفاده کنید. سپس ماهیتابه را به‌طور کامل آبکشی کرده و اجازه دهید خشک شود. خشک کردن مس امری ضروری است، چرا که رطوبت باعث افزایش زنگار روی سطح مس می‌شود. اگر نقاط سیاه یا لکه‌های کدر روی کف ماهیتابه مسی شما ایجاد شد، با استفاده از روش‌هایی که پیش‌تر به آن‌ها اشاره کردیم به راحتی از شر آن‌ها خلاص شوید.

چقدر این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵

آیا این مفید بود؟

Thanks for your feedback!

نویسنده: سیده سمانه جلیلی

آخرین بروز رسانی

7 شهریور 1401

بروز رسانی توسط

سیده سمانه جلیلی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *