با شروع فصل گرما نیاز ما به دانستن اطلاعاتی برای درمان خانگی اسهال بیشتر می شود. چرا که اسهال یکی از شایعترین اختلالات گوارشی است که اغلب در تابستان شیوع بیشتری دارد. اطلاعات خوبی را گروه سلامت شادمگ در اختیارتان قرار داده است. با ما همراه باشید.
اسهال چیست ؟
نوعی بیماری است که طی آن مدفوع شکل و قوام طبیعی خود را از دست می دهد و به صورت روان، شل و آبکی از بدن دفع می شود.
همچنین تعداد دفعات دفع مدفوع در طول روز افزایش می یابد و فرد مکررا به دستشویی نیاز دارد. این بیماری انواع مختلفی دارد و می تواند در اثر عوامل متعددی به وجود بیاید و بسته به علایم و نشانه ها و علت اصلی ایجاد آن ممکن است از چندین ساعت تا چندین هفته طول بکشد.
علائم ابتلا به اسهال چیست ؟
فردی که به این بیماری مبتلا شده است بسته به این که از نوع خفیف است یا شدید می تواند علائم و نشانه های متفاوتی را نشان دهد. از مهم ترین علائم ابتلا به آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مدفوع شل و آبکی
- احساس نفخ شکم و دل پیچه
- حالت تهوع و استفراغ
- احساس فوریت برای دفع مدفوع
- ضعف و خستگی
- سردرد
- خشک شدن دهان
- تب
علت بروز اسهال چیست ؟
یکی از اصلی ترین دلایل بروز آن عفونت روده هاست. به طور کلی عفونت های باکتریایی ، ویروسی و انگل ها به عنوان عامل درجه یک برای این بیماری به خصوص اسهال شدید شناخته شده است. البته علاوه بر عفونت فاکتورهای دیگری هم وجود دارند که باعث بروز آن می شوند:
- حساسیت به انواع مواد غذایی
- مصرف آب آلوده
- بیماری های روده ای ( بیماری کرون روده، بیماری کولیت اولسراتیو )
- مصرف مواد غذایی آلوده
- عوارض ناشی از مصرف برخی داروها
- پرتودرمانی
- بیماری سلیاک
- برخی سرطان ها
- ابتلا به مشکل سوء جذب
- پرکاری تیروئید
- مسمومیت غذایی
- مصرف بیش از حد و نادرست ملین ها
- نوشیدنی های الکلی
- مصرف فیبر بیش از اندازه
- آنتی بیوتیک ها
- عمل جراحی دستگاه گوارش
- دیابت
- سندروم روده ی تحریک پذیر (IBS)
- مسابقات دو
- مسافرت
اقداماتی برای پیشگیری از ابتلا به اسهال
از آنجایی که بیشترین موارد این بیماری به عفونت های روده مربوط می شود، رعایت بهداشت شخصی دست ها در پیشگیری از این بیماری یکی از مهمترین موارد است.
- شستن مرتب دست ها با آب گرم و صابون پس از هر بار دستشویی رفتن و همچنین قبل از تهیه و صرف غذا
- جداسازی مواد غذایی خام از مواد غذایی پخته
- شستشوی کامل و ضدعفونی کردن میوه ها و سبزیجات
- مصرف آب آشامیدنی بهداشتی
- پرهیز از مصرف غذاهای تاریخ گذشته
- تمیز نگه داشتن و ضدعفونی کردن سطوح مختلف سرویس بهداشتی و حمام
- ضدعفونی کردن ظروف و وسایل آشپزخانه
- جدا نگه داشتن ظرف غذای حیوانات خانگی
- پختن کامل گوشت
- اجتناب از مصرف غذاهای دریایی خام
روش های درمان اسهال
در اکثر موارد برای درمان اسهال روش های خانگی گزینه ی مناسبی هستند و به درمان دل پیچه و اسهال کمک زیادی خواهند کرد. در صورتی که این بیماری خفیف باشد و علایم و نشانه های شدید و نگران کننده ای نداشته باشد می توان از درمان های دارویی مانند داروی ضد اسهال کمک گرفت. لوپرامید، دیفنوکسیلات و بیسموت ساب سیترات از جمله داروهایی هستند که برای رفع این بیماری موثرند.
در صورت مشاهده ی هریک از موارد زیر باید درمان خانگی اسهال و مصرف قرص اسهال را متوقف کرد و به پزشک متخصص مراجعه نمود:
- مخاط ، خون یا کرم در مدفوع دیده شود.
- مدت زمان اسهال بیش از 48 ساعت طول بکشد و هیچ علایمی از بهبودی مشاهده نشود.
- درجه ی تب به بالای 38 درجه ی سانتی گراد برسد که نشانه ای از وجود عفونت در بدن است.
- دل پیچه و درد شدیدی در شکم و روده ها احساس شود.
اینها علایم و نشانه هایی هستند که نشان می دهد مشکلی جدی در دستگاه گوارش وجود دارد که نیازمند رسیدگی های فوری پزشکی است. اسهالی که بیش از 48 ساعت طول بکشد و به هیچ درمانی اعم از درمان خانگی اسهال و درمان دارویی اسهال پاسخ ندهد می تواند بدن را در معرض خطرات شدیدی از جمله کم آبی قرار دهد.
درمان اسهال حاد
اسهال حاد یا شدید بیشتر در اثر عفونت های ویروسی ، باکتریایی یا انگلی رخ می دهد. برای تشخیص نوع عفونت ممکن است نمونه برداری مدفوع هم انجام شود که در این صورت پزشک داروهای مورد نیاز از جمله آنتی بیوتیک تجویز می کند. در این شرایط نوشیدن آب و مایعات فراوان باید در اولویت قرار بگیرد.
مصرف داروی آن هم می تواند تا حد زیادی اثربخش باشد، زیرا بدن آب زیادی را به دنبال آن از دست داده است. استفاده از روش های درمان خانگی این بیماری هم برای چنین مواردی می توانند اثربخش باشند. در صورتی که اسهال حاد ظرف 48 ساعت درمان نگردید باید فورا به پزشک متخصص مراجعه نمود.
درمان اسهال مزمن
اسهال مزمن یا طولانی مدت نوعی است که علایم و نشانه های های آن برای بیش از 4 هفته تداوم داشته باشد و به صورت دوره ای عود نماید. علت اصلی چنین مسئله ای معمولا بیماری مربوط به روده و دستگاه گوارش از جمله بیماری کرون روده و بیماری سندروم روده ی تحریک پذیر است پس برای درمان اسهال مزمن ابتدا باید درمان های زمینه ای را تحت نظر پزشک متخصص آغاز نمود. در این صورت با درمان علت اصلی، علایم و نشانه های اسهال مزمن هم به مرور کاهش می یابد و برطرف می گردد.
درمان خانگی اسهال
روش های ساده ای وجود دارد که برای درمان اسهال فوق العاده موثر و مفیدند. برای درمان خانگی آن می توان از روش های زیر استفاده کرد:
- مصرف آب و مایعات فراوان و هیدراته نگه داشتن بدن
- مصرف پروبیوتیک ها مثل شکلات تلخ و ماست
- تهیه ی شربت اسهال خانگی ( ترکیب آب، شکر و نمک )
- موز
- برنج سفید پخته ( کته )
- سیب زمینی آب پز کاملا پخته شده
- پوره ی سیب
- استراحت کافی
- سرکه سیب
- چای بابونه
چه کسانی در معرض ابتلا هستند؟
هر کسی ممکن است دچار اسهال شود. یکی از بیماری های رایج بوده و بسیاری از افراد چندین بار در سال دچار این عارضه شوند.
با این حال، اسهال می تواند در گروه های خاصی از افراد تکرار شود، از جمله:
- کودکان در سنین کم.
- افراد مسن (سالمندان).
- کسانی که بیماریهای پزشکی دارند.برای هر یک از این افراد، اسهال می تواند مشکلات سلامتی دیگری هم ایجاد کند.
عوارض اسهال چیست؟
اسهال می تواند باعث کم آبی بدن شود، به این معنی که بدن شما مایعات کافی برای عملکرد صحیح ندارد. کم آبی بدن می تواند جدی باشد، به خصوص برای کودکان، سالمندان و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند. برخی از علائم کم آبی بدن:
- احساس سرگیجه
- سر درد
- ادرار تیره
- ضعف و خستگی
این عارضه در طولانی مدت می تواند عوارض زیر را به همراه داشته باشد:
بواسیر
یکی از عوامل بیماری بواسیر یا هموروئید افزایش فشار و تورم رگها در ناحیه مقعد است که اسهال مزمن باعث ایجاد آن میشود. بنابراین در صورت ابتلا به این بیماری آن را جدی بگیرید و در اولین فرصت اقدام به درمان آن کنید.
شقاق
بیماری شقاق یا فیشر مقعدی میتواند دلایل بسیاری داشته باشد که بصورت مستقیم یا غیر مستقیم منجر به ایجاد این بیماری میشوند. مدفوع نرم یا اسهالی یکی از عوامل ایجاد شقاق یا زخم مقعدی است.
فیستول
اسهال یکی از عواملی است که منجر به ایجاد آبسه مقعدی میشود و مهمترین علت ایجاد فیستول نیز آبسه مقعدی است. بیماری فیستول یک مسیر باریک است که بین دو عضو از بدن ایجاد می شود و پر از عفونت است.
دلایل اصلی اسهال
تا به حال به این فکر کرده اید چرا اسهال می گیرید؟ این امر می تواند چندین دلیل داشته باشد. برخی از آن ها در زیر می بینید:
– حساسیت غذایی:گاهی اوقات آدم ها محصولاتی را مصرف می کنند که بدن شان نمی پذیرد. بدن تمایل دارد تا حد امکان این محصولات خوراکی را آزاد کند و همین امر باعث ایجاد اسهال می شود.
_ نوشیدن آب آلوده:تابه حال پیش آمده است جای جدیدی بروید و با خوردن آب دچار اسهال شده باشید؟ گاهی اوقات لازم نیست آب آلوده باشد که اسهال بگیرید. کافی است که خارجی باشد تا باعث شل شدن مدفوع شود.
– بیماری های روده:انواع مختلفی بیماری های روده ای وجود دارد که آدم ها از آن ها رنج می برند. یکی از شناخته شده ترین نوع آن ها آی بی اس یا سندروم روده ی تحریک پذیر است. ابتلا به یک بیماری روده می تواند منجر به اسهال گاه و بیگاه شود.
اگر کنجکاوید بدانید اسهال چه مدت طول می کشد. معمولا به فردی که به آن مبتلا شده است بستگی دارد. اگر افراد به سرعت دست به دامن درمان های خانگی شوند، ممکن است آن قدرها طول نکشد. پس لازم است با درمان خانگی اسهال که موثر و سریع باشند آشنا شوید. این درمان ها با مواد مغذی و در دسترس در خانه و بدون مصرف داروهای شیمیایی با همان اثربخشی عمل می کنند با این تفاوت که عوارض جانبی ندارند.
رژیم غذایی مناسب: مصرف مایعات، غذای کم حجم و مقوی
– از همان روز اول شروع اسهال باید از مصرف مواد غذایی حاوی فیبر خودداری شود. سوپ ها، برنج و به خصوص کته، پاستاها و سیب زمینی کاملا پخته شده و موز کاملا رسیده انتخاب های مناسبی است.
– در روز دوم می توان از گوشت های سفید، ماهی و تخم مرغ استفاده کرد. ماست نیز گزینه خوبی است.
– محصولات لبنی به غیر از ماست، مواد غذایی چرب، مواد غذایی خیلی شیرین، مواد غذایی سرشار از فیبرهای غذایی مانند سبزیجات سبز خام، مواد غذایی پر ادویه و تند و آجیل ها که باعث حساسیت روده ها می شوند و نباید خورده شوند.
– نوشیدنی های الکلی، کافئین دار و شیرین حالت اسهال را شدیدتر می کند. نوشیدنی های ورزشی آماده می تواند به جذب بهتر مایعات و درمان اسهال کمک کند.
– چای سیاه حاوی 8- 12 درصد تانن است، بنابراین یکی از بهترین داروهای ضداسهال طبیعی است که هیچ گونه محدودیت و ممنوعیتی برای مصرف ندارد. اگر اسهال ایجاد شده به دلیل تغییر شرایط غذایی و آب و هوایی باشد(مثلا در مسافرت) و نه در اثر میکروب ها و ویروس ها، استفاده از چای به صورت پودر باعث ایجاد تعادل هضم و جذب و برگشت شرایط طبیعی بدن از حالت اسهال به حالت طبیعی است.
– چای جوشیده که رنگ سیاه، مزه تلخ و بوی خاص چای جوشیده دارد، نیز دارای خاصیت ضداسهال بوده و در شرایط عادی می تواند باعث ایجاد یبوست شود.
درمان خانگی و سنتی اسهال
زمانی که فردی مبتلا به اسهال از شما در مورد درمان می پرسد بدون معطلی کته ماست را به او پیشنهاد می کنید که این روش درمانی فوق العاده موثر است. متخخصین طب سنتی دم کرده یونجه را پیشنهاد می کنند البته به اندازه نه زیاد تر از حد. درمان سنتی دیگر دم کردن چای ریحان است.
میوه هایی که اسهال را بند می آورند:میوه موز، میوه سیب ، ازگیل و خرما
به یاد داشته باشید که در زمان ابتلا به اسهال بدن با بی آبی شدید مواجه می شود که باید در مصرف آب کاستی نشود.
درمان دارویی اسهال هم در کنار این درمان ها کامل کننده است که رایج ترین قرص برای متوقف کردن و درمان اسهال قرص دیفنوکسیلات است.
غذاهای سرخ شده و چرب برای کسانی که دچار اسهال شده اند، مضر است. همچنین نباید غذاهایی را که فیبر زیاد دارند مصرف کنید، مانند سبوس و میوه ها و سبزیجاتی که باعث افزایش نفخ می شوند. اینجا غذاهایی را معرفی می کنیم که باید در مواقع ابتلا به اسهال از خوردن آنها اجتناب کرد:
شیرین کننده های مصنوعی (که در آدامس، نوشابه های رژیمی و مواد جایگزین شکر وجود دارد)؛
لوبیا
انواع توت ها
کلم بروکلی
کلم
گل کلم
نخود
قهوه
ذرت
بستنی
شیر
نخودفرنگی
فلفل
آلو
سبزیجات با برگ های سبز (مثل کاهو)
در صورت ابتلا به اسهال چه غذاهایی بخوریم و چه موقع آن ها را مصرف کنیم ؟
از مایعات بیشتر استفاده کنید
آب ، چای کم رنگ، آب سیب و ژلاتین می تواند در صورت ابتلا به اسهال موثر واقع شود. این مایعات روده های شما را از فعالیت بیش از حد حفظ می کنند و در جلوگیری از اسهال موثر خواهند بود.
– تعداد وعده های غذایی خود را افزایش اما مقدار آن را کم کنید :
با این کار بدن شما هنگام گوارش مواد غذایی به یکباره با حجم بالا مواجه نمی شوند و گوارش را بهتر انجام می دهند.
– 2 روز بعد از بهبودی رژیم مایعات را شروع کنید:
دو روز پس از گذشت اسهال، رژیم مایعات را شروع کنید و از غذاهای با فیبر کم استفاده کنید که رژیم برای شما قابل تحمل باشد . این رژیم باعث می شود که حساسیت روده ها کاهش پیدا کند و مواد مغذی هم به بدنتان برسد. بعد از هر بار اسهال ، حداقل یک لیوان مایعات بنوشید تا بدن شما با کم آبی مواجه نشود.
راههای پیشگیری از اسهال
- تغذیه سالم
- رعایت بهداشت
- مصرف قرص های روی
- عدم نوشیدن آب آلوده
- محلول سرم خوراکی (ORS)
- تزریق وریدی در صورت از دست دادن آب فراوان از بدن
- مصرف آنتی بیوتیک ( در صورت اطمینان از عفونی بودن اسهال)
در صورت ابتلا به اسهال چه چیزهایی بخوریم و چه چیزهایی نخوریم ؟
– غذاهایی بخورید که پکتین بالایی دارند ؛ مثل سیب ، موز و ماست . پکتین یک فیبر حلال محلول در آب است و به کاهش اسهال کمک می کند.
– غذاهایی را بخورید که پتاسیم بالایی دارند ؛ مثل آبمیوه ، نوشیدنی های ورزشی و سیب زمینی بدون پوست و موز . پتاسیم اغلب برای از بین بردن اسهال موثر است.
– مواد غذایی مصرف کنید که سدیم بالایی دارند ؛ مثل سوپ ، نوشیدنی های ورزشی ، کراکرها و چوب شور و نمک . سدیم به نگهداشتن آب در بدن کمک می کند و بنابراین بدن با کم آبی مواجه نمی گردد.
– به اندازه کافی پروتئین بخورید :گوشت گاو کبابی ، گوشت بوقلمون ، مرغ و تخم مرغ پخته شما را از خستگی در چنین شرایطی دور نگه می دارد.
– هنگام استفاده از سبزیجات و میوه ها، آنها را به خوبی بپزید و خام مصرف نکنید
بعضی از میوه ها و سبزیجات خام، اسهال را بدتر می کنند. مواد غذایی را استفاده کنید که در آن ها هویج ، قارچ ، کرفس ، پوره گوجه فرنگی ، مارچوبه ، سیب زمینی بدون پوست به صورت پخته یا سوخاری به کار رفته باشد. از نوشیدنی های کربنیزه ، الکلی ، کافئین دار و همچنین غذاهای سرد یا داغ استفاده نکنید.
– محصولاتی که حاوی تنباکو هستند ، نخورید :زیرا گوارش شما را به مشکل می اندازد.
– از غذاهای بیش از حد چرب و سرخ کردنی استفاده نکنید ، زیرا چنانچه در بارها در بخش های مختلف سلامت نمناک گفته ایم موجب افزایش اسهال می شوند.
– مواد خوراکی که باعث نفخ می شوند ، مثل جویدن آدامس و نوشیدنی های کربن دار دوری کنید، زیرا گوارش شما را به مشکل می اندازند.
– مصرف محصولات حاوی شیر و خود شیر را محدود کنید زیرا هضم سختی دارند و اسهال را افزایش می دهند.
– از آجیل ، میوه خام ، سبزیجات ، نان غلات کامل و محصولات سبوس دار استفاده نکنید زیرا مشکلات گوارشی زیادی را برای شما به وجود خواهد آورد.
مؤثرترین راهها را برای کنترل اسهال بیان میکنیم:
۱. هیدراته نگهداشتن بدن
زمانی که اسهال میشوید، هیدراتاسیون یکی از مهمترین روشهاست. کم شدن آب بدن در اثر اسهال میتواند در خردسالان و افراد مسن کشنده باشد. نوزادانی که دچار اسهال شدهاند، باید به خوردن شیر مادر یا شیر خشک ادامه دهند. برای درمان اسهال کودکان، محلولهای هیدراسیونی که میتوان بدون نسخه از داروخانه تهیه کرد، مانند شربت Pedialyte میتواند به بهبود وضعیت کمک کند. مقدار کمی از محلولهای هیدراسیونی باید بهطور مکرر مصرف شود. این فرمولها میتواند در تهیهی آبنباتها نیز بهکار گرفته شود.
مطالعات نشان دادهاند که برای بزرگسالان دارای علائم خفیف اسهال، نوشیدنیهای ورزشی و محلولهای هیدراسیون (که بدون نسخه هم میتوان تهیه کرد) به یک اندازه مؤثر است. شیر، نوشابه و دیگر نوشیدنیهای گازدار یا کافئیندار نباید مصرف شود چون علائم و وضعیت بیمار را بدتر میکند.
۲. پروبیوتیکها
خواص پروبیوتیکها بیشمار است. پروبیوتیکها منابع «باکتریهای خوب» هستند که در رودهها فعالیت میکنند تا شرایط سالمی را برای رودهها و دستگاه گوارش ایجاد کنند. آنها میکروارگانیسمهای زندهای هستند که در برخی از غذاها وجود دارند، مثل:
پنیر کهنهی نرم؛
آب چغندر؛
شکلات تلخ؛
زیتون سبز؛
کفیر؛
خیارشور؛
نان خمیر ترش؛
ماست.
پروبیوتیکها همچنین به شکل پودر و قرص نیز عرضه میشوند.
وجود باکتریهای خوبی که در دستگاه گوارش شما زندگی میکنند، برای عملکرد طبیعی دستگاه گوارش ضروری است. این باکتریها نقش مهمی در حفاظت از روده در برابر عفونتها بازی میکنند. زمانی که سیستم گوارشی شما توسط آنتیبیوتیکها تغییر کرده یا توسط باکتریهای ناسالم و ویروسها تحت تأثیر قرار بگیرد، شما دچار اسهال میشوید. پروبیوتیکها میتوانند با بازگردانی تعادل باکتریها در روده، به بهبودی شما کمک کنند.
ساکارومیسس بولاردی، پروبیوتیک مخمر است؛ این ماده باکتری نیست اما مثل باکتریها عمل میکند. ساکارومیسس بولاردی میتواند در بهبود اسهال ناشی از آنتیبیوتیکها مؤثر باشد. همچنین میتواند در درمان اسهال مسافرتی نیز کمک کند. مطالعات نشان میدهد ساکارومیسس بولاردی به روده در مقابله با عوامل بیماریزای ناخواسته و جذب مواد مغذی بهطور صحیح کمک میکند. از آنجایی که این ماده مخمر است، کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، باید در استفاده از آن بیشتر احتیاط کنند.
البته ذکر این نکته ضروری است که در موارد اسهال حاد، دریافت مراقبتهای پزشکی مناسب بسیار اهمیت دارد. قبل از استفاده از پروبیوتیکها برای رفع اسهال، ابتدا با پزشک خود حتما مشورت کنید.
۳. درمان اسهال با داروهای بدون نسخه
اگر علائم اسهال حاد ندارید، میتوانید با مشورت و نظارت پزشک خود چند دارو مصرف کنید که بدون نسخه میتوان خرید که به درمان خانگی اسهال کمک میکند. در ادامه فهرستی از داروهایی را ارائه میکنیم که میتوان بدون نسخهی پزشک برای درمان اسهال تهیه کرد:
بیسموت ساب سالیسیلات (پپتو بیسمول و Kaopectate)؛
لوپرامید (Imodium).
این داروها فقط میتوانند باعث کاهش علائم دردناک اسهال شوند نه این که علت اصلی را درمان کنند. کسانی که مبتلا به اسهال مزمن هستند، نباید بدون مشورت و نظر پزشک این داروها را مصرف کنند. منظور از اسهال مزمن، اسهالی است که بیش از ۱۴ روز طول بکشد. این نوع اسهال میتواند علل مختلفی داشته باشد.
اگر کودک شما دچار اسهال شد، باید بیشتر احتیاط کنید. کم شدن آب بدن ناشی از اسهال میتواند خطر زیادی به همراه داشته باشد و کودکان بهسرعت به آن مبتلا میشوند. کم آبی شدید بدن میتواند زندگی انسان را تهدید کند. داروهای بدون نسخهای که اینجا معرفی کردیم، برای درمان اسهال کودکان توصیه نمیشود، پس بهتر است در این موارد با پزشک خود مشورت کنید. کودکان زیر ۳ ماه را که دچار اسهال شدهاند، باید فورا نزد پزشک برد.
اگر اسهال شما خونی باشد، و بیش از ۷ روز علائمی مثل تب، دلپیچهی شدید یا اسهالی که روزبهروز بدتر میشود، داشته باشید باید حتما تحت مداوا قرار بگیرید.
۴. برای درمان خانگی اسهال چه بخوریم
شاید گفتن اینکه هنگام ابتلا به اسهال غذا بخورید، کمی عجیب بهنظر برسد ولی خوردن برخی غذاهای خاص میتواند به کاهش علائم اسهال کمک کند و باعث میشود در اثر نخوردن غذا حالتان بدتر نشود. غذاهایی که فیبر کمتری دارند، میتوانند به سفتتر کردن مدفوع کمک کنند:
موز؛
برنج سفید؛
پورهی سیب؛
نان تست.
غذاهای مفید دیگر در درمان اسهال عبارتند از:
بلغور جو دوسر؛
سیب زمینی آبپز یا پخته شده (بدون پوست)؛
مرغ بدون پوست؛
سوپ مرغ.
۵. غذاهایی که نباید خورد
غذاهای سرخشده و چرب برای کسانی که دچار اسهال شدهاند، مضر است. همچنین نباید غذاهایی را که فیبر زیاد دارند مصرف کنید، مانند سبوس و میوهها و سبزیجاتی که باعث افزایش نفخ میشوند. اینجا غذاهایی را معرفی میکنیم که باید در مواقع ابتلا به اسهال از خوردن آنها اجتناب کرد:
شیرینکنندههای مصنوعی (که در آدامس، نوشابههای رژیمی و مواد جایگزین شکر وجود دارد)؛
لوبیا؛
انواع توتها؛
کلم بروکلی؛
کلم؛
گل کلم؛
نخود؛
قهوه؛
ذرت؛
بستنی؛
شیر؛
نخودفرنگی؛
فلفل؛
چای؛
آلو؛
سبزیجات با برگهای سبز (مثل کاهو).
چه موقع باید به جای درمان خانگی اسهال به متخصص مراجعه کرد؟
در صورت مشاهده هر یک از موارد زیر، بلافاصله با پزشک یا پرستار خود تماس بگیرید:
- وجود خون در اسهال یا مدفوع سیاه و قیری شکل
- تب بالا یا تبی که بیشتر از 24 ساعت طول بکشد
- اسهالی که بیشتر از 2 روز ادامه یابد
- تهوع و استفراغ که مانع نوشیدن مایعات یا جایگزینی مایعات از دست رفته شود
- درد شدید شکم یا رکتوم
- اسهال پس از برگشتن از مسافرت خارج از کشور
اگر هر یک از علائم زیر را در زمان اسهال داشتن مشاهده کردید، یا علامت کم آبی (دهیدراسیون) داشتید، بلافاصله به بخش اورژانس مراجعه کنید:
- ادرار تیره
- کم شدن مقدار ادرار (کمتر از حد معمول)
- سریع شدن ضربان قلب
- سردرد
- خشکی پوست
- احساس تحریک پذیری یا سرگیجه