درمان دل پیچه کودکان با روشهای موثر خانگی ؛ از علل تا علایم و درمان دل درد

فهرست محتوا

دل پیچه درد آزاد دهنده ای است که همه ما به آن دچار شده ایم. اغلب کودکان هم به این درد دچار می شوند. اگر دل پیچه کودکان کم باشد میتوانید با روشهای موثر که گروه سلامت شادمگ به آن اشاره کرده برای درمان دل پیچه کودکان اقدام کنید.

درمان دل پیچه کودکان

کودکان معمولاً دچار دل درد می‌شوند. این درد در معده یا روده‌ها ایجاد می‌شود. دل درد در کودکان شایع است و در بسیاری از موارد علت جدی و مهمی ندارد اما دل درد می‌تواند به مشکلات جدی مانند آپاندیس ارتباط داشته باشد بنابراین باید علت تشخیص داده شود.

اگر کودک شما به دل درد مبتلا شده است می‌توانید با برخی درمان‌ها و مراقبت‌های خانگی به رفع آن کمک کنید. به هر حال، اگر دل درد کودک با انجام این اقدامات بهبود نیافت و یا با تب بالا، استفراغ و… همراه شد شما باید اقدامات لازم پزشکی را انجام دهید.

زیرا ممکن است علت آن یک مشکل جدی و خطرناک باشد. متخصص اطفال وضعیت کودک شما را بررسی کرده و علت و ریشه دل درد را شناسایی می‌کند تا داروها و اقدامات مناسب پزشکی را برای رفع مشکل به کار گیرد.

درمان دل پیچه کودکان

علل دل درد کودکان

دل درد کودکان، دلایل متعددی دارد. مشکلات مرتبط با معده و روده‌ها می‌توانند منجر به دل درد شوند. برخی از این مشکلات عبارتند از:

یبوست

شایع‌ترین مشکل مرتبط با شکم در کودکان، یبوست است. اگر فاصله بین دفعات دفع مدفوع در کودک شما بیش از حد معمول شود به خصوص اگر 4 روز یا بیشتر طول بکشد و وی این کار را با ناراحتی انجام دهد احتمالاً دچار یبوست شده است.

ابتلا به یبوست در بلند مدت باعث ایجاد بیماری‌های دیگری مانند سلیاک، کم‌کاری غده تیروئید یا بیماری‌های دیگر شود که نیاز به مراقبت‌ها و اقدامات پزشکی دارند.

درد نفخ

نفخ و باد شکم یکی دیگر از دلایل شایع دل درد در کودکان است. معمولاً این عارضه به دلیل عادات نامناسب غذایی پدید می‌آید.

بهترین راه برای رهایی از باد و نفخ شکم این است که مصرف غذاها یا عادات محرک این عارضه را در کودک کاهش دهید. برای رهایی از گاز و نفخ شکم شما می‌توانید از داروهای ضدنفخ کودکان مانند میلیکون استفاده کنید.

به هر حال، اگر مشکل پس از سه روز برطرف نشد و با اسهال، استفراغ یا تب همراه بود باید به پزشک مراجعه کنید.

آلرژی نسبت به شیر یا عدم تحمل لاکتوز

اگر نوزاد شما نسبت به پروتئین‌های موجود در شیر آلرژی دارد یا اگر به بیماری عدم تحمل لاکتوز مبتلا است ممکن است دچار دل درد همراه با اسهال، راش پوستی و استفراغ شود.

در برخی موارد زمانی که کودک نوپای شما به شدت نسبت به شیر آلرژی نشان می‌دهد ممکن است واکنش‌های خطرناکی که به آن آنافیلاکسی گفته می‌شود نشان دهد.

آپاندیس

التهاب و ورم آپاندیس یک ز دلایل شایع ایجادکننده دل درد در کودکان است.

ماشین‌گرفتگی

بسیاری از کودکان نوپا در هنگامی که در اتومبیل در حال حرکت هستند دچار ماشین‌گرفتگی می‌شوند. معمولاً در مسافرت‌های طولانی این کودکان دچار حالت تهوع، دل درد و استفراغ می‌شوند.

مسمومیت

اگر نوزاد شما به طور تصادفی ماده‌ای سمی مانند دارو، گیاهان، مواد مخدر یا مواد شیمیایی خورده باشد، ممکن است به دل درد شدیدی مبتلا شود.

عفونت مجاری ادراری

اگر نوزاد مبتلا به عفونت مجاری ادراری شده باشد ممکن است از درد و سوزش در هنگام ادرار کردن رنج برده و در ناحیه شکم و مثانه (زیر شکم) احساس ناراحتی داشته باشد.

استروپکوکی گلو

استروپکوکی گلو می‌تواند باعث ایجاد دل درد در نوزاد شود. این عفونت به دلیل وجود باکتری استروپکوکی ایجاد می‌شود و علائم آن عبارتند از تب، درد گلو و درد شکم. حتی ممکن است کودک دچار استفراغ شده و سر او نیز درد بگیرد.

آنفولانزای شکم

اگر کودک شما استفراغ می‌کند و از اسهال و شکم درد رنج می‌برد ممکن است دچار گاستروآنتریت که به آن آنفولانزای شکم هم گفته می‌شود مبتلا شده باشد.

درمان دل پیچه کودکان

اگر ابتلا به گاستروآنتریت باعث استفراغ یا اسهال، تب و بی‌اشتهایی در کودک شود منجر به کم‌آبی بدن وی می‌گردد، بنابراین باید کودک در هنگام بیماری مقادیر زیادی مایعات بنوشد.

ابتلا به عفونت‌های دیگر

یک سرماخوردگی عادی و آنفولانزا می‌تواند باعث دل درد کودک شود.

برخی دیگر از دلایل ابتلا به دل درد عبارتند از:

  • مسمومیت غذایی، آلرژی نسبت به غذا و پرخوری می‌توانند از دلایل دل درد در کودکان باشند.
  • میگرن شکمی: این بیماری غالباً در کودکانی که به سر دردهای میگرنی مبتلا هستند اتفاق می‌افتد.
  • سندرم روده تحریک‌پذیر
  • اضطراب یا افسردگی
  • رفلاکس کودکان
  • بیماری التهاب روده (بیماری کرون یا زخم کولیت)
  • روتاویروس
  • بیماری کم‌خونی داسی شکل

علائم دل درد در کودکان

دل درد در کودکان ممکن است به طور ناگهانی یا به صورت تدریجی ایجاد شود. ممکن است نوزاد در هنگام ابتلا به دل درد گریه کرده و زانوهای خود را به سمت قفسه سینه جمع کند.

علائم دیگر که می‌توانند نشان‌دهنده وجود دل درد در کودکان شوند عبارتند از:

مدت زمان وجود درد

معمولاً دل دردهایی که دلایل معمولی دارند زیاد طول نمی‌کشند. این درد می‌تواند به علت وجود گاز یا آنفولانزای شکمی باشد و تا 24 ساعت بهبود می‌یابد. هر دردی که بیش از 24 ساعت طول بکشد باید توسط پزشک مورد ارزیابی قرار گیرد.

محل درد

اگر درد در قسمت پایین شکم یا قسمت‌های دیگر احساس شود می‌تواند نگران‌کننده باشد و باید توسط پزشک مورد بررسی و معاینه قرار گیرد.

ظواهر

با توجه به وضعیت کودک ممکن است وی دچار بی‌حالی، پوسته‌پوسته شدن پوست، تعریق و خواب آلودگی شده باشد.

اگر شما نمی‌توانید با بازی حواس کودک را پرت کنید و وی به مدت چند ساعت از خوردن یا آشامیدن هر چیزی امتناع می‌کند ممکن است دلیل نگران‌کننده‌ای وجود داشته باشد.

استفراغ

بسیاری از کودکان در هنگام ابتلا به شکم درد دچار استفراغ هم می‌شوند. اگر استفراغ پس از 24 ساعت از بین رفت جای نگرانی وجود ندارد؛ به عبارت دیگر اگر استفراغ کودک تا 24 ساعت متوقف نشد باید حتماً به پزشک مراجعه کنید.

راش پوستی

اگر کودک شما به دل درد مبتلا است و دچار راش پوستی هم شده است باید بلافاصله به متخصص اطفال مراجعه کنید.

تب: تب و دل درد به این معنی نیست که کودک به بیماری خطرناکی مبتلا شده است.
اسهال: دل درد یا درد معده در کودکان می‌تواند باعث اسهال شود و در زمانی که کودک به عفونت‌های ویروسی مبتلا شده باشد اتفاق می‌افتد.

درمان دل پیچه کودکان

معمولاً اسهال عفونی تا 72 ساعت طول می‌کشد. اگر این زمان بیشتر شد یا اسهال کودک خونی شد باید حتماً به پزشک مراجعه کنید.

تشخیص

پزشک سوابق بیماری کودک شما را بررسی می‌کند و ممکن است اقدامات زیر را انجام دهد:

معاینه بالینی: برای مشخص کردن محل درد و توصیف درد. به عنوان قسمتی از معاینه فیزیکی، پزشک ممکن است مقعد کودک را مورد معاینه قرار داده و خونریزی را در آن بررسی کند.

  • آزمایش خون
  • ادرار
  • مدفوع

مراجعه به پزشک

در صورت داشتن موارد زیر، فوراً به پزشک خود یا بخش اورژانس نزدیکترین بیمارستان مراجعه کنید:

  • درد شدید یا بدتر شده یا دردی که موقعیت خود را تغییر داده است
  • تب یا لرز
  • رنگ پریده، عرق کرده و بیشتر از قبل احساس بی‌حالی دارد
  • استفراغ بیش از 24 ساعت
  • از خوردن و آشامیدن خودداری کرده است
  • خون در استفراغ یا مدفوع کودک وجود داشته است
  • مشکل در دفع ادرار یا کم شدن ادرار در طول روز
  • بثورات پوستی همراه با درد

برخی روش‌های درمان دل درد کودکان

استراحت در رختخواب

اگر کودک شما به درد شکم مبتلا شده است، استراحت کردن در رختخواب می‌تواند برای وی مفید باشد. وی را روی شکم بخوابانید اما فشار به شکم او نیاورید.

بهترین موقعیت آن حالتی است که کودک در آن احساس راحتی بیشتری می‌کند.

دارو

قبل از دادن دارو به کودک حتماً با متخصص اطفال مشورت کنید. معمولاً استامینوفن بهترین دارو برای قطع تب است. از دادن آسپیرین به کودک خودداری کنید زیرا مصرف زیاد آن می‌تواند باعث ابتلا به سندرم ری در کودک شود.

این سندرم باعث تورم مغز و کبد می‌شود. همچنین فقط در صورت تجویز پزشک به کودک آنتی‌بیوتیک بدهید.

مصرف مایعات

اگر کودک شما به اسهال و استفراغ مبتلا شده است باید به وی مقادیر زیادی مایعات بدهید. به وی هر 15 تا 20 دقیقه 30 تا 60 گرم آب بدهید.

غذای مناسب

غذاهای ملایم می‌تواند به کاهش دل درد نوزاد کمک کنند. سیب‌زمینی پخته و برنج سفید جزء غذاهای ملایم هستند که باعث تحریک شکم کودک نمی‌شوند.

به کودک غذاهای چرب ندهید زیرا باعث بدتر شدن اسهال و استفراغ وی شده و معده را تحریک می‌کنند. غذاهای پرچاشنی باعث وخیم‌تر شدن علائم کودک می‌شوند.

به کودک شیر یا لبنیات ندهید. غذاها و نوشیدنی‌های کافئین‌دار مانند شکلات یا نوشابه می‌توانند علائم بیماری کودک را تشدید کنند.

غذاهای شیرین باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن شده و کودک را در مقابله با دل درد ضعیف‌تر می‌کند به همین دلیل باید از مصرف آنها اجتناب کنید.

انواع درمان خانگی دل پیچه

 مصرف آب برای درمان دل پیچه

یکی از راه های درمان خانگی دل پیچه مصرف آب می باشد. اگر جزو افرادی هستید که بعد از خوردن غذا به دل پیچه دچار می شوید توصیه می شود حتما ۸ لیوان آب در طول روز بنوشید . زیرا مواد غذایی که به مصرف می رسانید برای این که بتوانند به راحتی هضم شوند و جذب بدن شما گردند به آب قابل توجهی در بدن نیازمندند . خصوصاً در زمانی که دچار اسهال و استفراغ می شوید و بدن شما دچار کم آبی می گردد و باید مایعات فراوانی مصرف نمایید .

 دراز نکشید

از جمله راه کارهایی که برای درمان دل پیچه و مشکلات گوارشی خود می توانید انجام بدهید این است که بلافاصله بعد از خوردن غذا دراز نکشید تا مواد غذایی بر اثر اسید معده بازگشت پیدا نکند.

تا چند ساعت نشسته قرار بگیرید.

 مصرف زنجبیل

زنجبیل به دلیل دارا بودن موادی به نام جینجرول و شوگائول می تواند از گرفتگی عضلات معده و شکم جلوگیری کند و ضد حالت تهوع می باشد.

شما می توانید چای زنجبیل بنوشید یا آن را به غذا های خود اضافه کنید تا به هضم معده و کاهش دل پیچه شما کمک کند .

درمان دل پیچه کودکان

مصرف نعناع

یکی دیگر از درمان های خانگی دل پیچه مصرف منتول موجود در نعناع می‌ باشد و برای برطرف کردن درد های ناشی از دل پیچه بسیار موثر واقع می‌ شود این گیاه هم به صورت پودر و هم عرق آن بسیار موثر می باشد.

 استفاده از گرما

با قرار دادن کیسه آب گرم روی شکم خود می توانید انقباضات عضلانی در ناحیه شکم را که با دل پیچه همراه است را از بین ببرید و یا این که در حمام زیر آب گرم قرار بگیرید .

 استفاده از مواد غذایی br at

مصرف مواد غذایی که شامل موز ،برنج ،سیب و نان تست یکی از راه کارهای درمان خانگی دل پیچه محسوب می شود. زمان بروز دل پیچه و اسهال، اگر مواد غذایی نشاسته دار بخورید مدفوع شما سفت می شود و از اسهال پیشگیری می نماید.

درمان دل پیچه کودکان

 دور ماندن از دخانیات

اگر دچار دل پیچه و سایر مشکلات گوارشی هستید از دخانیات و مصرف الکل دور بمانید زیرا این مواد باعث تحریک درد شما می شود و هضم غذا برای تان دشوار می شود.

منع مواد غذایی سرخ کردنی

یک سری از مواد غذایی مانند سرخ کردنی ها، غذاهای چرب و یا موادی که نگهدارنده دارد و خیلی سخت هضم می‌ شوند را باید کنار بگذارید. این کار در کاهش درد شما بسیار حائز اهمیت می باشد .

مصرف لیموترش

یکی دیگر از راه های درمان خانگی دل پیچه این است که مقداری لیمو ترش را با جوش شیرین و آب مخلوط نمایید این ترکیب که دارای کربنیک اسید می باشد به نفع معده ، گاز شکم و روده ها تحرک می دهد و دل پیچه شما را کاهش پیدا می‌ کند .

 مصرف دارچین

مصرف جوشانده دارچین و اضافه کردن آن به غذا ها درد دل پیچه ، آروغ زدن ،کم شدن اسید معده ، گرفتگی عضلات شکم کمک شایانی می‌ کند.

 استفاده از میخک

میخک می‌ تواند گاز درون معده و همچنین اسید ها را کم کند و این عامل می‌ تواند به سریع تر شدن غذا کمک بکند را برطرف کند میخک را با عسل ترکیب کنید و قبل از خوابیدن میل نمایید .

مصرف زیره سبز

از دیگر درمان های خانگی دل پیچه می‌توانیم به زیره سبز اشاره کنیم . زیره سبز می تواند سوء هاضمه ، التهابات روده را کاهش بدهد. اگر دل پیچه دارید یک قاشق زیره سبز را به غذای خود اضافه کنید یا جوشانده آن را مصرف نمایید.

 خوردن انجیر در درمان خانگی دل پیچه

همان طور که می دانید انجیر ملین محسوب می‌ شود. اگر شکم درد شما بر اثر یبوست باشد انجیر بخورید تا ضمن برطرف شدن یبوست ، دل پیچه شما نیز کاهش پیدا کند. شما می توانید چند عدد انجیر را در طول روز بخورید.

 نوشیدن آب آلوورا

گیاه آلوئه ورا می تواند به کم شدن اسید معده و دفع مدفوع کمک شایانی بکند و التهابات روده را نیز تسکین می دهد. اگر چهار هفته مداوم به آن را به مصرف برسانید به مشکلات گوارشی خود و دل پیچه های حاصل از آن کمک کرده اید .

درمان دل پیچه کودکان

پیش‌آگاهی در دل درد کودکان

پیش‌آگاهی درباره‌ی دل درد کودکان، به‌اندازه‌ی دلایل ایجاد دل درد متفاوت و گسترده است. در کل، دل دردی که سریع تشخیص داده و درمان شود، یک پیش‌آگاهی خوب خواهد بود.

باوجوداین، دل دردی که شناسایی و درمان نشود ممکن است مشکلات جدی به‌وجود بیاورد. درنتیجه، از ابتدایی‌ترین مراحل تشخیص دل دردِ کودک، بهتر است والدین یا مراقبان کودک در کنار تیم پزشکی باشند تا مطمئن شوند که درمان و مراقبت‌های لازم را برای کودک دریافت می‌کنند.

انواع قرص دل پیچه

منظور از دل پیچه احساس درد شکمی شدید همراه با نیاز مکرر و فوری برای دفع مدفوع با وجود خالی بودن روده بزرگ است. عامل اصلی بروز آن التهاب، انقباض عضلات و حرکات مداوم و غیرارادی روده است که معمولا با گرفتگی و ناراحتی قابل توجهی همراه است.

به‌همین‌دلیل، ممکن است حتی برای دفع مقدار کمی مدفوع خیلی زور بزنید یا با افت فشارخون مواجه شوید.

اگر علت اصلی بروز دل پیچه اسهال یا یبوست باشد جای نگرانی نیست و با انواع قرص دل پیچه ضد اسهال یا ضد یبوست در طی چند روز قابل درمان است.

اما در بعضی از موارد نشانه‌ای از سایر مشکلات سلامتی مانند بیماری کرون، کولیت اولسراتیو (UC)، سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS)، عفونت مقاربتی (STI)، آبسه‌های رکتوم، سرطان روده بزرگ و غیره است که می‌تواند بر وضعیت سیستم گوارشی تأثیر منفی بگذارد.

به‌همین‌دلیل است که توصیه می‌کنیم به محض بروز این مشکل اقدام به مصرف انواع قرص دل پیچه رایج مانند هیوسین، دیفنوکسیلات، سیکلومین، لوپرامید و غیره نکنید و حتما به پزشک متخصص گوارش مراجعه کنید.

در صورت تداوم علائم دل پیچه با وجود درمان‌های خانگی و مشاهده علائم کاهش وزن بی‌دلیل، خستگی، اسهال، درد و گرفتگی شکمی و خون در مدفوع، احتمال ابتلا شما به انواع بیماری التهابی روده (IBD) یا سرطان زیاد است!

پزشک معمولا در این شرایط از تجویز قرص‌های رایج اجتناب می‌کند و پس از مشاهده نتیجه آزمایشات اقدام به تجویز انواع داروهای ضد التهاب قوی یا کورتیکواستروئید یا حتی آنتی‌بیوتیک می‌کند.

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h2″ question-0=”علل دل درد کودکان چیست؟” answer-0=”دل درد کودکان، دلایل متعددی دارد. مشکلات مرتبط با معده و روده‌ها می‌توانند منجر به دل درد شوند. یبوست، آلرژی ، مسمومیت و ماشین گرفتگی می تواند برخی از آن باشد.” image-0=”” headline-1=”h2″ question-1=”روش‌های درمان رایج دل درد کودکان چیست؟” answer-1=”استراحت در رختخواب ، دارو، مصرف مایعات و غذای مناسب” image-1=”” count=”2″ html=”true” css_class=””]

Picture of مجله اینترنتی شادمگ

مجله اینترنتی شادمگ

هدف شادمگ این است که با الهام‌بخشی و آگاهی‌بخشی به خوانندگان، آن‌ها را در مسیر داشتن یک زندگی سالم‌تر و پرنشاط‌تر یاری کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *