افتتاح حساب ترکیه
خراب شدن کاکتوس

خراب شدن کاکتوس علل مختلفی می تواند داشته باشد، خاک نامناسب، آبیاری، گلدان نامناسب و دما می تواند از دلایل خراب شدن کاکتوس باشد. ابتدا علت این خرابی ها و سپس روش های درمان کاکتوس آسیب دیده را در شادمگ بخوانید.

برای جلوگیری از خراب شدن کاکتوس چه کارهایی لازمه

علت پوسیدن کاکتوس - خراب شدن کاکتوس

در قدم اول نوع خاک کاکتوس بسیار مهمه و باید خاک خوبی برای کاکتوس فراهم کنید اگه اطلاعاتی در این باره ندارید بهتره به مطلب خاک کاکتوس چگونه باید باشد؛ بهترین ترکیب خاک برای کاکتوس یه سری بزنید. همون طور که میدونید خراب شدن کاکتوس میتونه از قسمت های متفاوت این گیاه شروع بشه مثلا خراب شدن کاکتوس از ریشه گیاه یا قسمت های دیگرگیاه . برای مقابله کردن با این پدیده بهتره اول علت خرابی کاکتوس رو بفهمیم و بعد به دنبال درمان خرابی کاکتوس باشیم.

علت خراب شدن کاکتوس چیست ؟

از کجا بفهمیم کاکتوس خراب شده؟ خراب شدن کاکتوس ها میتونه علت های متعددی داشته باشه که بیشتر علت های ایجاد بیماری به شرایط محیطی کاکتوس برمیگرده که ما نتونسیتم به خوبی برای گیاه شرایط ایده آل رو فراهم کنیم در ادامه ی این مطلب با هم به برسی های این علت‌ها مبپردازیم. ابتدا بریم و شرایط محیطی که باعث خراب شدن کاکتوس های آپارتمانی میشه رو بررسی کنیم:

آبیاری کاکتوس چند روز یکبار

نحوی آبیاری کاکتوس ها بسیار مهم است. ابیاری بیش از حد و نامنظم باعث خراب شدن انواع متفاوت کاکتوس میشه. ابیاری زیاد باعث ایجاد لکه های قهوه ای در کاکتوس خواهد شد، پوسیدگی ریشه و خارهای غیرمعمول عم میتونه از آبیاری زیاد باشه و کم ابی هم باعث خشک شدن گیاه میشه. میزان نیاز ابی گیاه رو حتما باید بدونید و به همان میزان به گیاه اب بدین.

علت خشک شدن کاکتوس - خراب شدن کاکتوس

اگه هم با ابیاری منظم گیاهان مشکل دارید و نمیدونید که چه زمانی باید به گیاه اب داد بهتره از رطوبت سنج های موجود در بازار استفاده کنید که از بابت ابیاری گیاه خیالتون راحت باشه. پس حتما قبل از آّیاری مجدد کاکتوس خاک گلدان رو چک کنید که به اندازه یک سوم خاک خشک شده باشه و بعد از آبیاری هم حتما آب اضافی از زیر گلدان خارج بشه، یعنی گلدان و خاک زهکشی خوبی داشته باشه

نداشتن نور کافی برای کاکتوس

کم بود نور هم مثل زیاد بودن نور میتونه مشکل ساز باشه و در بعضی کاکتوس ها باعث بدشکلی و یا بد رشد کردن کاکتوس میشه به طوری که کاکتوس از فرم اصلی خودش خارج میشه. در حالت کلی کاکتوس ها به نور حداقل ۶ الی ۸ ساعت و غیر مستقیم توی خانه نیاز دارند. نور زیاد هم میتونه باعث تغییر رنگ کاکتوس بشه. کاکتوس ها هم در شرایط گلخانه ای رشد کردن پس نور زیاد و مستقیم هم میتونه باعث خراب شدن کاکتوس ها بشه.

گلدان کاکتوس کوچک یا بزرگ ؛ تعویض خاک گلدان

نامناسب بودن گلدان کاکتوس هم میتونه به گیاه صدمات زیادی وارده کنه پس حتما اندازه‌ی گلدان باید متناسب با اندازه‌ی گیاه باشه نه خیلی بزرگتر و نه خیلی کوچکتر از ان باشد. گلدان کوچک باعث میشه که ریشه ی گیاه جای کافی برای رشد نداشته باشه و گلدان زیادی بزرگ هم باعث ریشه زایی بیش از حد توی گیاه میشه که این پدیده هم باز به ضرر گیاه خواهد بود.

زهکشی گلدان هم خیلی در بروز بیماری ها مهم هست به طوری که اگه گلدانتون زهکشی مناسبی نداشته باشه اب اضافی از گیاه خارج نمیشه . موندن اب زیادی در گلدان هم باعث بروز عوامل قارچی و پوسیدگی ریشه توی گیاه می شه پس حتما زهکشی گلدان رو چک کنید.

کیوی کال را با 4 روش ساده در کوتاهترین زمان نرم کنید

علت پیر شدن کاکتوس - خراب شدن کاکتوس

کود دادن کاکتوس ها

کودهی کم ویا زیاد هم خودش میتونه دردسر ساز باشه به طوری که در نبود کود گیاه نمیتونه به خوبی رشد کنه و از طرف دیگه اگه به گیاه زیادی کود بدین گیاه سوزی اتفاق میافته. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه میتونید به مطلب بهترین زمان کود دهی گیاهان آپارتمانی شادمگ مراجعه کنید.  برای تهیه ی کود مناسب برای کاکتوس هم میتونید به فروشگاه گل من و تو سر بزنید و کود مورد نظر خودتون رو خریداری کنید.

بیماری های کاکتوس و خراب شدن آن

گیاه کاکتوس هم مثل بقیه ی گیاهان میزبان خوبی برای بیمارگر ها به حساب میاد . اولین و مهمترین بیمارگر قارچ های بیماری زا هستن که با نرم کردن بافت و پوسیدگی توی ریشه و همچنین تغییر رنگ توی گیاه خودشون رو نشون میدن اما ممکنه که همه‌ی این علایم باهم ظاهر نشن. ویروس ها هم میتونن به کاکتوس حمله کنن و باعث ایجاد لکه های غیرعادی در گیاه بشن. یکی از عامل های بیماری افت هایی هستن که به کاکتوس حمله میکنن یکی از مهمترین این افت ها شپشک ارد الود هست که گیاه رو ضعیف میکنه.

دمای مناسب برای کاکتوس ها علت خراب شدن کاکتوس

یکی از موارد مهم نگهداری کاکتوس‌ها دمای مناسب محیط است، کاکتوس ها آب و هوای گرم و خشک را ترجیح می دهند. اما این بدین معنا نیست که باید آنها را در معرض گرما قرار دهید. در صورتی که کاکتوس را در فضای باز نگهداری می کنید، نیاز خواهید داشت تا برای محافظت از آنها، به نوعی برایشان سایه فراهم کنید. برای این کار می توانید از ماحفه، چتر و یا ایرانیت استفاده نمایید. در صورتی که محیط کاکتوس ها سرد باشد، آنها قادر به ریشه دهی نخواهند بود.

درمورد کاکتوس های ساکولنت، بنا به دلایلی مانند بالا رفتن دما، شدید بودن نور آفتاب، و میزان رطوبت بهتر است آنها را در فضای داخل خانه نگهداری نمایید.

نگهداری از کاکتوس - خراب شدن کاکتوس

نشانه‌ خراب شدن کاکتوس چیست ؟

در ادامه برخی از نشانه هایی که میتونه به شما کمک کنه تا زودتر متوجه بشید که کاکتوس شما در حال خراب شدن هست رو باهم بررسی میکنم

تغییر رنگ و خراب شدن کاکتوس های آپارتمانی

تغییر رنگ کاکتوس ها میتونه به دلیل مناسب نبودن نور دریافتی باشه به طوری که اگه نور زیاد باشه کاکتوس قهوه‌ای میشه و نور کم هم به گیاه اسیب میزنه. اگه این تغییر رنگ از قسمت پایینی کاکتوس باشه و بافت گیاه هم حالت نرم پیدا کنه نشونه ی وجود بیماری قارچی توی گیاه هست احتمال این که ریشه‌ی گیاه اسیب جدی دیده باشه هم وجود داره . توی این شرایط بهتره ریشه ی گیاه رو چک کنید و از قارچ کش برای از بین بردن قارچ بیماریزا استفاده کنید.

چوب پنبه ای شدن کاکتوس

در این حالت بافت کاکتوس تغییر میکنه و حالت چوب پنبه‌ای به خودش میگیره که علت اصلی این پدیده بالا رفتن سن گیاه است ولی در شرایطی که گیاه دچار بیماری شده باشه هم این عارضه در گیاه رخ میده.

خشک و پژمرده شدن کاکتوس

در خیلی از مواقع قسمت های از کاکتوس حالت پژمردگی و چروکیدگی به خودش میگیره که علت اصلی این پدیده کم ابی است و با ابیاری به موقع گیاه به حالت قبلی خودش برمیگرده. در برخی مواقع هم ریشه گیاه دچار آسیب شده و آب مرد نیاز گیاه رو نمیتونه به ساقه برسونه حتما ابتدا گیاه رو سیراب کنید و اگر بعد از مدتی حال گیاه خوب نشد ریشه را بررسی کنید.

کاکتوس زینتی - خراب شدن کاکتوس

علت پوسیده شدن کاکتوس‌ ها چیست ؟

متاسفانه پوسیدگی یک مشکل رایج برای کاکتوس‌هاست. در این اتفاق، عوامل محیطی بسیار دخیل هستند.پوسیدگی معمولا زمانی رخ می‌دهد که کاکتوس بیش از حد آبیاری شده باشد، رطوبت محیطی بالایی را تجربه کرده یا ریشه آن بیش از حد متراکم شده باشد.

حمله بعضی آفات نیز از دلایل دیگر ابتلای کاکتوس به پوسیدگی است.

تمیز کردن کلید و پریز برق با چند ترفند ساده بی ضرر و بی خطر

لازم است بدانیم که پوسیدگی، خود یک بیماری قارچی یا باکتریایی است و اگر درمان نشود، در کل گیاه پخش شده و سبب نابودی آن می‌گردد. پوسیدگی می‌تواند در هر بخش از کاکتوس اتفاق بیفتد. از ریشه گرفته تا تاج و بالاترین بخش آن!

اما پوسیدگی که در محل تلاقی ساقه و خاک رخ می‌دهد، رایج‌ترین نوع آن است. در این شرایط باید به دنبال سطوح نرم و لزج مشکی یا قهوه‌ای بگردید که با بخش‌های زرد و سبز کمرنگ احاطه شده اند.

از میان اجزای مختلف، تشخیص پوسیدگی ریشه دشوارترین کار است، چون زیر خاک بوده و قابل مشاهده نیست. اغلب اوقات اولین نشانه‌های آن با زرد و نرم شدن کامل بخش بالایی کاکتوس ظاهر می‌شود. اگر احتمال دادید بخشی پوسیده شده، آن را کمی لمس کنید. اگر سفت و محکم بود پوسیدگی نیست. پوسیدگی همیشه با نرم شدن همراه است.

چگونه کاکتوس را از پوسیده شدن نجات دهیم ؟

هنگامی که کاکتوس شروع به پوسیده شدن کرد، باید سریعا تمام بخش‌های آلوده را از آن جدا کنید تا کاکتوس‌تان از نابودی حفظ شود. اگر این بخش به طور کامل از گیاه حذف نشود، به پخش شدن در گیاه ادامه خواهد داد و در نهایت، کاکتئس را از بین خواهد برد.

فراموش نکنید که پوسیدگی و فاسد شدن به سرعت در کاکتوس تکثیر می‌شود. پس اگر نمی‌خواهید کاکتوس خود را از دست دهید، باید سریعا وارد عمل شوید.

ابتدا ابزار برش گیاه را فراهم کنید. قیچی باغبانی یا یک چاقوی تیز برای این کار مناسب است. سپس حتما قبل از شروع، آن را تمیز و ضدعفونی کنید. می‌توانید آن را با آب و صابون به خوبی بشویید تا از انتقال عفونت در سایر بخش‌های کاکتوس جلوگیری کنید. توصیه می‌کنیم بین هر برش، مجدد چاقو را بشویید و خشک کنید. می‌توانید برای تسریع کار، چاقو را با الکل تمیز کنید.

انواع کاکتوس - خراب شدن کاکتوس

مراحل نجات کاکتوس، به محل پوسیدگی بستگی دارد. در اینجا هر دو حالت را بررسی می‌کنیم

حلت اول ، اگر پوسیدگی از بالای کاکتوس آغاز شده باشد، کار راحت‌تر است. به صورت لایه‌ای بخش پوسیده شده را برش دهید و از گیاه جدا کنید. تکرار برش‌ها در لایه‌های مختلف، به شما کمک می‌کند تا به دقت پوسیدگی را حذف کنید. این کار را تا ناپدید شدن تمام نشانه‌های پوسیدگی در کاکتوس ادامه دهید.

اگر کاکتوس را در خارج از خانه می‌گذارید، برش آخر را با زاویه بزنید، تا آب در سطح آن جمع نشده و مجدد سبب پوسیدگی نشود. بهتر است گلدان کاکتوس را به مکانی خشک و دور از بارش باران منتقل کنید تا زمانی که برش را پوشش دهد.

حالت دوم ، اگر پوسیدگی از بخش پایینی کاکتوس آغاز شده باشد، متاسفانه کار بسیار سخت‌تر است. در واقع احتمال اینکه بتوانید با بریدن بخش درگیر، گیاه را حفظ کنید بسیار پایین است. به همین دلیل توصیه می‌کنیم ساقه‌های سالم را از کاکتوس جدا کرده و مجدد در خاکی نو بکارید. اگر ساقه‌ها نیز درگیر پوسیدگی بودند، قبل از کاشت مجدد مانند روش قبلی به صورت لایه‌ای آنها را برش دهید. سپس اجازه دهید تا بخش بریده شده خود را ترمیم کند. حال می‌توانید آن را بکارید.

علت سیاه شدن کاکتوس چیست و چطور رفع کنیم ؟

یکی از موارد و نشانه هایی که میتونه منجر به خراب شدن و در نهایت مرگ کاکتوس شما بشه سیاه شدن اون هست و باید خیلی جدی بگیرید که در ادامه برخی از علت های سیاه شدن کاکتوس رو با هم بررسی میکنیم.

بیماری باکتریایی و سایه شدن کاکتوس

علاوه بر مشکلاتی که در بالا گفته شد مثل نور و رطوبت و ابیاری و ….بیماری ها هم باعث سیاه شدن کاکتوس میشه.زمانی که کاکتوس سیاه رنگ میشهیعنی دچار مشکل جدی شده. سیاه شدن کاکتوس از بالای گیاه میتونه نتیجه ی وجود بیماری های باکتریای در گیاه باشه تقریبا میشه گفت که اولین علامت نکروز باکتریایی در کاکتوس یک نقطه سیاه روی کاکتوس است که می تواند بد بو و نرم باشد و اگه به کاکتوس رسیدگی نشه در نهایت به ضایعات تیره تبدیل می شود که مایعی بد بو ازش خارج میشه و نکروز در گیاه به صورت نسبتا شدید ظاهر میشود.

راحت ترین و ساده ترین ترفند ها برای پاک کردن غلط گیر از لباس ، پارچه ، مبل و سطوح

کاکتوس کوچک - خراب شدن کاکتوس

قسمت های نکروز ایجاد شده بافت مرده گیاه هستند که در صورت درمان نشدن گیاه رو از بین میبرن. در مواقعی که گیاه دچار بیماری میشه و باکتری ها به گیاه حمله میکنن گیاه در مقابل حمله ی ان ها بافت های چوب پنبه ای رو در اطراف قسمت الوده درست میکنه و این یک راه دفاعی گیاه است.

با این راه دفاعی گیاه از پخش شدن بیمارگر به کل گیاه جلوگیری میکنه. توی این شرایط باید از سموم مسی استفاده کنید تا بیماری باکتریایی از بین بره از طرف دیگه میتونید قسمت سیاه شده و یا بافت نکروز ایجاد شده  رو با ابزاری تمیزمثل چاقوی تیز برش بدین و دور بندازین.

آیا بیماری قارچی باعث سیاه شدن کاکتوس میشه ؟

همیشه یکسری عوامل بیماری زا در خاک گلدان زندگی میکنند که در زمانی که شرایط مساعدی پیدا کنن به گیاه حمله کرده و گیاه رو الوده میکنن. حالا اگه سیاه شدن کاکتوس از قسمت پایینی گیاه شروع شده باشه(یا بهتر بگم اگه از ناحیه ی طوقه گیاه دچار تغییر رنگ و نرم شدن بافت بشه) بیشتر احتمال میره که ریشه اسیب جدیه ای دیده باشه و بیماری قارچی به گیاه حمله کرده باشه این اتفاق بیشتر در خاک های که رخ میده که میزان رطوبت بالا یی داشته باشه و یا از خاک سنگینی برای کاشت گیاه استفاده شده باشه .

که توی این شرایط باید ریشه ی گیاه رو چک کنید و قسمت پوسیده رو همان طور که در اول متن هم گفته شده بود جدا کنید و استفاده از قارچ کش هم موثر است. ولی این نکته رو در نظر داشته باشید که با توجه به شرایط بیماری‌های باکتریای و قارچی هم میتونن از بالای گیاه و هم از قسمت پاییینی شروع بشن.

کاکتوس بزرگ - خراب شدن کاکتوس

لکه فیلوستیکتا علت خراب شدن کاکتوس

لکه های فیلوستیکتا هم یکی دیگه از عوامل سیاهی توی کاکتوس هست. عامل این بیماری هم قارچ ها هستن که باعث ضایعاتی روی کاکتوس میشن و پوسیدگی ایجاد شده هم از نوع پوسیدگی خشک هست . در صورت وجود این بیماری سریع قسمت الوده رو با ابزار های که ضد عفونی شده هستند حذف کنید. این بیماری گیاه رو کامل از بین نمی بره و باعث ایجاد بافت های بد شکل روی گیاه میشه که با اقدام به موقع میتونید گیاه رو نجات بدین.

گر قسمت بالای کاکتوس خراب شود چه کنیم ؟

اگر پوسیدگی در قسمت بالای کاکتوس باشد باید آن را با یک چاقوی تمیز جدا کنید. دقت کنید که تمامی قسمت‌های پوسیده را کاملا از گیاه جدا کرده و دور بریزید. خاک گیاهتان را بررسی کنید. اگر احساس می‌کنید که خاک مناسب نیست، آن را کاملا عوض کرده و کاکتوس را در خاک مناسب این گیاه قرار دهید. مراقب باشید که مقداری قارچ‌ کش در داخل خاک وجود داشته باشد و البته آبیاری گیاه هم کاملا به اندازه باشد.

نکات مهم در نگهداری کاکتوس و جلوگیری از خراب شدن کاکتوس

  • گونه مناسب را انتخاب کنید و روش نگهداری از آن را بدانید زیرا همه کاکتوس ها دارای خصوصیت ها و نیازهای یکسان نیستند.
  • بیماری های قارچی یکی از مهم ترین دلایل از بین رفتن کاکتوس ها می باشند، تهویه نامناسب، رطوبت بالا در اثر آبیاری زیاد، وجود گیاهان بیمار در اطراف کاکتوس ها از دلایل اصلی به وجود آمدن بیماری های قارچی می باشد.
  • کاکتوس ها گیاهان کم توقعی هستند فقط باید نیازهای آنها را بدانید و از آنها با عشق نگهداری نمایید.

چقدر این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵

آیا این مفید بود؟

Thanks for your feedback!

نویسنده: shadi hemati

آخرین بروز رسانی

21 مرداد 1402

بروز رسانی توسط

shadi hemati

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *