درمان فوری سردرد سینوسی را در این مطلب به اشتراک گذاشتبم . اغلب افرادی که دچار این دردهای مزمن دردناک هستند به دنیال سریعترین راه برای درمان فوری سردرد سینوسی هستند. این مطلب اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار می دهد.
سینوس ها
سینوس های شما کیسه های پر از هوا هستند که در گونه ها، پشت پیشانی و ابروهای شما، در دو طرف پل بینی و پشت بینی شما قرار دارند. آنها می توانند به راحتی مسدود شوند که نتیجه آن سردرد سینوسی است. سینوس های سالم با لایه نازکی از مخاط پوشانده شده اند که گرد و غبار، میکروب ها و سایر ذرات هوا را به دام می اندازد. در حالت ایدهآل، مژکهای ریز موی مانند، مخاط و هر چیزی که در آن به دام افتاده است را از سینوسها، پشت گلو و معده خارج میکند.
سردرد سینوسی (سینوزیت) چیست؟
حفرههای کوچک پر از هوا که پشت استخوان گونه و پیشانی قرار دارد سینوس نام دارد. این حفرهها از طریق یک مجرای کوچک به بینی وصل میشوند و باعث میشوند ترشحات به راحتی داخل بینی ریخته شود.
در مواقعیکه بافت و سلولهای سینوسها متورم و ملتهب شوند و سینوسها نتوانند به طور طبیعی تخلیه شوند، با افزایش فشار درون سینوسها، سردرد هم بروز میکند که به آن سردرد سینوسی گفته میشود.
بهترین دکتر سردرد ابتدا بیمار را معاینه میکند و به علائمی که بیمار شرح میدهد توجه میکند، سپس بر اساس آن داروی مناسب را تجویز میکند.
علت سردرد سینوسی
یکی از علتهای شایع برای بروز سردرد سینوسی عفونت است. عفونتها با منشا ویروسی و قارچی موجب ایجاد تورم در بافتها میشود و توانایی تخلیهی سینوسها را کم میکند. از طرف دیگر التهاب در بافتها نیز با افزایش تولید مایعات و عدم توانایی تخلیهی آنها موجب بروز سردرد سینوسی میشود.
همچنین افرادی که به طور مکرر شنا یا غواصی میکنند یا کسانی که به ارتفاعات میروند، سابقهِی آلرژی یا آسم دارند بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به سردرد سینوسی هستند.
علت سردرد سینوسی در کودکان
با توجه به اینکه در اغلب موارد سردردهای سینوسی با سینوزیت همراه است، در کودکان هم انتظار میرود بروز علائم سینوزیت با بیحالی، تب، ورم اطراف بینی و چشم و ترشحات بینی به رنگ زرد یا سبز همراه باشد. با اینکه عفونتهای سینوس با منشا ویروسی اغلب بدون درمان از بین میرود، اما عفونتهای باکتریایی باید با آنتیبیوتیک درمان شود تا از پایدار شدن عفونت و شدید شدن علائم جلوگیری شود.
چه چیزی باعث مشکلات سینوسی می شود؟
درد و فشار سینوسی زمانی اتفاق میافتد که بافت بینی و سینوسهای شما متورم و ملتهب شود. که از تخلیه مناسب سینوس ها جلوگیری می کند. تغییر درجه حرارت، آلرژی، سیگار کشیدن، سرماخوردگی – تقریباً هر چیزی که باعث تورم در سینوسهای شما شود یا مژکهای شما را از دفع مخاط جلوگیری کند، میتواند باعث ایجاد مشکلاتی شود.
نشانههای سردرد سینوسی چیست؟
اولین علامت سردرد سینوسی درهای ضرباندار و مبهم در نواحی سینوسی است که با تکان دادن سر تشدید میشود. همچنین افراد مبتلا به سردردهای سینوسی ممکن است در پشت یا زیر چشم هم دردهای مبهمی را احساس کنند. در کنار این موارد سایر علائم سردرد سینوسی شامل موارد زیر است.
- خستگی
- گرفتگی و ترشح زرد یا سبز رنگ از بینی
- احساس فشار در گونه و پیشانی
- درد منتشر شده در دندان، فک یا نقاط دیگر صورت
- حساس شدن صورت بیمار به لمس
انواع روش های درمان سینوزیت
سینوزیت حاد در بیشتر موارد به مرور زمان و خودبهخود بهبود پیدا میکند. روشهای درمان سینوزیت عمدتا برای تسکین و کاهش علائم بیماری هستند. روش های متداول درمان سینوزیت عبارتند از:
استراحت
برای کمک به روند بهبود خود به خودی بیماری، پزشک استراحت در منزل را تجویز میکند تا بیمار از فاکتورهای تحریککننده و تشدیدکننده سینوزیت مثل سرما و آلرژیها دور بماند.
مصرف مایعات گرم
سینوزیت نوعی عفونت ویروسی سینوسهاست که مصرف مایعات گرم میتواند روند بهبودی را تسریع کند.
داروهای آنتی آلرژی
اگر سینوزیت بهخاطر آلرژی ایجاد شده باشد مصرف داروهای آنتی آلرژی یا قرص های ضد حساسیت میتواند یکی از روشهای درمانی باشد. پزشک برای درمان سینوزیت ناشی از آلرژی داروهایی مثل ایبوپروفن، آسپرین و استامینوفن را تجویز میکند.
مصرف داروهای ضد احتقان
التهاب پوشش داخلی حفرههای بینی و تورم مجاری تنفسی باعث ایجاد گرفتگی، احتقان و سخت شدن تنفس میشود. بهعلاوه اینکه مخاط بینی هم سخت خارج میشود. درنتیجه فرد بهخاطر خشک و غلیظ شدن مخاط احساس خفگی و گرفتگی در بینی دارد. پزشک برای درمان مصرف قرص و اسپری بینی را تجویز میکند.
آنتی بیوتیکها
چه آنتی بیوتیکی برای سینوزیت مناسبه؟ از آنجایی که سینوزیت بهخاطر ویروس بهوجود میآید نه باکتری پس تجویز آنتی بیوتیک تاثیری در درمان سینوزیت حاد ندارد. در مواردی که علائم بیماری شدید، پیشرونده یا پایدار باشند پزشک آنتی بیوتیک را تجویز میکند که حتما باید تا پایان دوره و حتی بعد از رفع علائم هم مصرف شوند، چرا که قطع دوره پیش از زمان لازم باعث برگشت علائم و بیماری میشود.
روش های خانگی برای درمان فوری سردرد سینوسی
هوای مرطوب تنفس کنید
در اتاق خواب یا اتاق های دیگری که زمان زیادی را در آن می گذرانید، یک دستگاه مرطوب کننده هوا را روشن کنید. هوای خشک می تواند عامل تحریک کننده ای برای سینوس های شما باشد، شما با مرطوب نگه داشتن هوا می توانید به کاهش احتقان کمک کنید. سعی کنید دو تا چهار بار در روز بخار استنشاق کنید. در حمام بنشینید با در بسته و دوش باز باشد. مطمئن شوید که آب گرم است.
سیگار ممنوع
بخار حاصل از محصولات تمیزکننده، رنگها، اسپریهای مو، عطرها و مهمتر از همه سیگار کشیدن، میتواند سینوسهای شما را تحریک کند. از دوستان یا خانواده خود بخواهید که در خانه شما سیگار نکشند. به دنبال محصولات پاک کننده “سبز” در انواع بدون عطر باشید. احتمال کمتری وجود دارد که حاوی مواد شیمیایی شدیدی باشند که میتوانند باعث شروع مشکلات سینوسی شوند.
بیشتر آب بنوشید
آب یا آبمیوه بیشتری بنوشید. این به رقیق شدن مخاط و تحریک زهکشی کمک می کند. یکی دیگر از گزینه های خوب نوشیدنی، چای داغ است. کافئین یا الکل مصرف نکنید و یا مقدار مصرفیتان را پایین بیاورید. الکل می تواند باعث بدتر شدن تورم سینوس شما شود. هر روز هشت لیوان یا بیشتر آب یا سایر نوشیدنی های سالم را مصرف کنید.
شستشوی بینی را انجام دهید
این فرآیند می تواند به تمیز و شفاف نگه داشتن سینوس های شما کمک کند. شما از یک محلول نمکی ملایم و استریل برای شستشوی مخاط و آلرژن هایی که باعث احتقان شما می شوند استفاده می کنید. روی سینک خم شوید، محلول را در یک سوراخ بینی بریزید و اجازه دهید از حفره بینی خارج شود و از سوراخ دیگر خارج شود. از طریق بینی نفس نکشید و سعی کنید از دهان خود تنفس کنید.
شستشوی بینی: آنچه شما نیاز دارید
بطری های شستشو، سرنگ های شستشو در اکثر داروخانه ها موجود است. می توانید یک ظرف از پیش پر شده بخرید یا محلول نمکی خود را بسازید. برای تهیه خودتان، حدود 1 پیمانه آب استریل ولرم را با یک قاشق چایخوری نمک مخلوط کنید. برخی افراد ½ قاشق چایخوری جوش شیرین اضافه می کنند تا شوری تسز نمک را از بین ببرد. علاوه بر این، می توان با استفاده از یک دستگاه بیوالکتریک که شکل موج های میکروجریان را برای تسکین احتقان و درد سینوسی منتشر می کند، تسکین یافت.
از تحریک شدن جلوگیری کنید
آلرژی بینی می تواند منجر به مشکلات سینوسی مانند درد و فشار شود. بنابراین، از محرک های رایج مانند شوره حیوانات خانگی، کنه های گرد و غبار و گرده خودداری کنید. آلرژی خود را نیز درمان کنید.
درمان سینوزیت با عنبر نسا
یکی از روش های درمان سینوزیت در طب سنتی، درمان سینوزیت با عنبر نسا است. استنشاق دود عنبر نسا یا عنبر نسارا روش پیشنهادی طب سنتی برای درمان سرماخوردگی و سینوزیت حاد و مزمن است که حتی برای بهبود سردردهای مزمن هم مفید است. کافی است کمی عنبرنسا را داخل اسپند دودکن بریزید و روی شعله کم قرار دهید. وقتی مثل اسپند دود کرد، آن را استنشاق کنید. این کار سردرد سینوسی را بهتر میکند.
درمان با بخور
بخور باعث مرطوب شدن مجاری بینی میشود و گرفتگی بین سینوس و بینی را کم میکند. روزی دو تا چهار بار استنشاق بخور روش خانگی مفیدی برای درمان سینوزیت بهشمار میآید.
درمان سردرد با پیاز
خاصیت ضدباکتریایی پیاز به خاطر داشتن گوگرد برای درمان عفونت سینوسی مناسب است. در واقع استنشاق پیاز خرد شده یا بخور با پیاز میتواند راه بینی را باز کند و فشار ناشی از عفونت سینوسی را برطرف نماید.
درمان قطعی سینوزیت با عسل
یکی از روش های درمان سینوزیت در خانه مصرف عسل است. عسل طبیعی خاصیت آنتی بیوتیکی، ضد التهاب، ضد عفونت، ضد باکتریایی، ضد میکروب و آنتی قارچ، و ضد ویروس دارد که باعث تسکین التهاب مجاری بینی و گلو شده و مخاط اضافی ناشی از عفونت سنوسها را برطرف میکند.
به علاوه اینکه مصرف عسل میتواند سیستم ایمنی بدن را هم تقویت کند و احتمال ابتلا به سینوزیت را پایین بیاورد. برای درمان قطعی سینوزیت با عسل به عنوان آنتی بیوتیک طبیعی قوی روزی ۲ تا ۳ بار یک قاشق چایخوری عسل میل کنید.
سرکه برای درمان سردرد سینوسی
یکی از داروهای طبیعی برای درمان سینوزیت سرکه سیب است که آنتی اکسیدان، اسید مالیک، ویتامین و مواد معدنی دارد و برای از بین بردن پاتوژنها، پاکسازی مجاری هوایی، و دفع باکتریها توصیه میشود. از فواید سرکه سیب این است که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و متعادل کردن pH شده و از این طریق از حمله میکروبها به بدن جلوگیری میکند.
روشهای مصرف سرکه برای درمان سینوزیت متفاوت هستند. میتوانید سرکه سیب را به صورت خوراکی مصرف کنید یا از بخور سرکه سیب برای از بین بردن عفونت سینوسها کمک بگیرید. شستشوی سینوسها با سرکه سیب به خاطر خاصیت ضد قارچی، آنتی باکتریایی و ضد التهابی سرکه باعث تمیز شدن حفرههای سینوسی و رفع عفونت سینوسها میشود.
درمان فوری سینوزیت
برای درمان فوری سینوزیت با مشاهده علائم سراغ مصرف دمنوشهای گیاهی مثل آویشن، بابونه و مریم گلی بروید. بخور اوکالیپتوس هم میتواند یکی از روشهای درمان سینوزیت سریع و فوری باشد. ماساژ با روغن گیاهی سیاه دانه و بخور با پیاز را هم به لیست روش های درمان فوری سینوزیت اضافه کنید.
چگونه از بروز سردرد سینوسی پیشگیری کنیم؟
اصلیترین اقدامات برای جلوگیری از بروز سردرد سینوسی یا کم کردن تعداد دفعات آن شامل موارد زیر است:
درصورتیکه غذا یا ادویه خاص، بوی الکل، کافئین یا دخانیات سردردهای شما را تشدید میکند باید از مصرف آنها خودداری کنید.
سبک زندگی سالم با رعایت رژیم غذایی مناسب، ورزش و خواب کافی، کنترل استرس از عوامل مهم و تاثیرگذار در پیشگیری از بروز سردرد سینوسی است
برای انجام فعالیتهای هوازی باید اول بدن خود را گرم کنید تا از بروز سردرد جلوگیری شود.
تفاوت میگرن و سردرد سینوزیتی
میگرن و سردرد های ناشی از سینوزیت را می توان به راحتی اشتباه گرفت چرا که ممکن است علائم و نشانه های این دو نوع سردرد با یکدیگر همپوشانی داشته باشند. هر دو سردرد میگرنی و سینوزیت اغلب با خم شدن به جلو تشدید می شوند. میگرن همچنین میتواند با علائم و نشانه های مختلف در ناحیه بینی، از جمله گرفتگی، فشار صورت و ترشحات شفاف و آبکی بینی همراه باشد که به دلیل دخالت سیستم عصبی خودمختار در حملات میگرنی است. مطالعات نشان داده است که تقریباً ۹۰ درصد از افرادی که برای سردرد های سینوسی به پزشک مراجعه می کنند، در واقع دچار سردرد میگرنی هستند.
با این حال، سینوزیت معمولاً با حالت تهوع یا استفراغ همراه نیست و یا با سر و صدا یا نور شدید تشدید نمی شود؛ ویژگی هایی که در میگرن بسیار شایع است.
سینوزیت معمولاً در پی عفونت های میکروبی که دستگاه تنفسی فوقانی را درگیر می کنند و یا سرماخوردگی رخ می دهد و شامل غلیظ شدن مخاط و تغییر رنگ ترشحات بینی، کاهش حس بویایی و درد در یک گونه یا دندان های فک بالا است. سردردهای ناشی از عفونت های سینوسی اغلب چند روز یا بیشتر طول می کشند در حالی که میگرن معمولا بعد از چند ساعت یا یک تا دو روز تسکین میابد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
درصورتیکه با مصرف داروها برای سردرد سینوسی بیشتر از ۱۵ روز است که سردرد دارید یا اینکه سردردهای در بازههای زمانی بهبودی کوتاه مجدداً بروز میکنند یا در مواردی که سردرد به قدر شدید است که مجبور میشوید محل کار خود را ترک کنید، لازم است هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید.