کاشت پیاز سنبل کار ساده ایست و می تواند این گل زیبا زیبایی سفره هفت سین شما را دو چندان کند. اگر تصمیم دارید خودتان پیاز سنبل را در خانه در آب یا خاک بکارید این مقاله به شما در این زمینه کمک می کند.
مشخصات گل سنبل
سنبل گیاه گلدار، پیازی و چندساله است که منشا آن نواحی مدیترانه می باشد . برگ های این گیاه سبز روشن و ساده، کشیده و نوک تیز است و گلچه های زنگوله ای شکل کنار هم گل آذین خوشه ای را تشکیل می دهند. گل های سنبل به رنگ سفید و بنفش ، صورتی، زرد، نارنجی و آبی دیده می شود . ارتفاع این گل خوشبو و زینتی به 20سانتی متر نیز می رسد و این گل از اواخر اسفند تا خرداد ماه گل می دهد .
اصول نگهداری از گلهای بهاری سنبل
آبیاری گل سنبل : متوسط – زمان خشک شدن خاک
نور گل سنبل : نور زیاد و مستقیم خورشید
کود گل سنبل : ۱۰ درصد کود دامی نسبت به خاک
زمان کاشت گل سنبل : اواخر پاییز
خاک مناسب برای گل سنبل : ۷۰% ماسه و مابقی خاک برگ
مدت زمان جوانه زنی گل سنبل : یک تا یک ماه و نیم
زمان گلدهی گل سنبل : ۳ هفته بعد از جوانه زنی
انتخاب پیاز مناسب
چند روز مانده به عید به گلخانهها و گل فروشیها بروید پیاز سنبل را تهیه کنید.
این گیاه را میتوانید در آب، خاک گلدان و خاک باغچه پرورش دهید.
پیاز گل سنبل نباید معیوب و مریض باشد.
برای شناسایی پیاز سالم، پیاز سفت و سنگین را انتخاب کنید .
اگر تازه کارید از طریق دیدن پیاز نمیتوانید رنگ گیاه را تشخیص دهید پس از فروشنده بخواهید رنگ گل مورد علاقه تان را به شما بدهد.
به فروشنده بگویید پیاز مخصوص باغچه و یا گلدان میخواهید. زیرا این پیازها متفاوتاند.
برای نگهداری از ارکیده از مقاله شادمگ در این خصوص کمک بگیرید.
طرز کاشت گل سنبل در باغچه
کاشت پیاز گل سنبل مانند اکثر گلهای پیازها اواخر پاییز صورت گرفته و حتما باید دوره سرمایی را طی کند. برای کاشت پیاز گل در باغچه یا محیط باز، مکانی را در نظر بگیرید که روزانه حدود ۵ ساعت نور مستقیم خورشید را دریافت نماید. گل سنبل در سایه نیز امکان رشد دارد، ولی از کیفیت شکوفههای آن کاسته میشود.
برای کاشت باید خاک باغچه را تا عمق ۳۰ الی ۳۵ سانتیمتری گودبرداری کرد و سپس به عمق ۱۰ سانتیمتر ته گودال را با خاک برگ و یا پیت ماس و یا کمپوست برای زهکشی بهتر خاک پر نمود. پیاز را در عمق ۱۵ الی ۲۵ سانتیمتری زمین بکارید.
برای اینکه بتوانید از پیاز گلها در سال بعد نیز استفاده کنید و همچنین رشد گلها مطلوبتر باشد، فاصله آنها از یکدیگر را حدود ۱۰ الی ۱۵ سانتیمتر در نظر بگیرید.
پس از کاشت آنها را یک بار آبیاری کنید و برای آبیاریهای بعدی، معمولاً بارشهای پاییزی و زمستانی، رطوبت کافی را در اختیار گیاه قرار میدهد. در صورت وقفه طولانی در بین بارشها میتوانید از آبیاری دستی بهره بگیرید.
نکته
در هنگام کاشت پیاز سنبل به خاطر اسیدی بودن پوسته آن دستکش بپوشید تا دستان شما آسیبی نبینند.
زمان گلدهی پیاز گل در فضای باز نسبت به کاشت در گلدان کمی دیرتر است. با گرم شدن هوا سنبل به گل مینشیند.
کاشت سنبل در آب
پیاز مخصوص و ظرف مناسب را از گل فروشی خریداری کنید تا در مراحل رشد گل، ساقه آن آسیب نبیند.
برای کاشتن پیاز سنبل در آب ، پیاز را در ظرف پر از آب بگذارید و مقدار کمی خاک ذغال روی آن بریزید و مراقب باشید قبل از بیرون آمدن برگهای گیاه پیازها کاملا ریشه های خود را در آب منتشر کرده باشند .
این گیاه را در تاریکی قرار دهید، ریشه را به تنهایی نیزمی توانید از نور دور نگه دارید.
فقط ریشه باید در آب باشند و لازم نیست ساقه ها در آب بمانند.
استفاده از زغال سبب می شود که آب فاسد نشود.
می توانید به جای استفاده از خاک زغال از یک قطعه کامل زغال استفاده کنید. برای شناور نبودن زغال در آب زغال را قبل از استفاده، چند روز در آب خیس کنید. با این کار زغال تمیز شده و آب را کثیف نمی کند.
روش کاشت پیاز گل سنبل در گلدان
پس از تهیه و خرید پیاز گل، گلدانی با دهانه ۱۰ تا ۱۲ سانتیمتر با ارتفاع حدود ۳۰ سانتیمتر انتخاب کنید. در کف گلدان حتما سوراخهای مناسب ایجاد کنید و مطمئناً باشید گلدان دارای زهکشی مناسبی است.
گلدان را با خاک سبک و زهکشی مناسب مخلوطی از خاک برگ پوسیده و ماسه (قسمت بیشتر خاک مورد نیاز این گل باید ماسه باشد. حدود ۷۰% ماسه و مابقی خاک برگ، کوکوپیت و یا پیت ماس)
بهترین خاک برای کاشت گل سنبل در گلدان خاک خیلی سبک و مملو از مواد پوسیده باین ترتیب : ۵ قسمت خاک رسی و شنی ۳ قسمت کود کاملاً پوسیده و ۲ قسمت ماسه شسته است.
در صورتی که پیاز دوره سرما را طی نکرده باشد، پیاز را طوری در گلدان میکاریم تا نوک پیاز در سطح گلدان باشد و اطراف آن را با خاک سبک میپوشانیم.
گلدان را یکبار آبیاری مینماییم و سپس گلدان را در مکانی سرد و تاریک مانند انبار و گاراژ (زیر ۹ درجه سانتیگراد) به مدت ۱۰ هفته نگهداری میکنیم.
نکته مهم
برای در امان ماندن از نور میتوان روی گلدانها را با مالچ پوشاند، تا در برابر تغییرات روشنایی و سرما مقاومت داشته باشد.
سپس گلدان را آبیاری مینماییم و در دفعات بعد با خشک شدن سطح خاک اقدام به آبیاری بصورت کم (غرقاب کردن گلدان اشتباه است و باعث پوسیدگی پیاز گل میشود) تا حدی که خاک مرطوب شود آبیاری میکنیم.
پس از یک تا یک ماه و نیم پیازها کاملاً ریشه کرده و جوانه برگها نوک پیاز پدیدار شود.
هنگامی که گیاه شروع به سبز شدن کردند و ارتفاع آنها به ۳ الی ۵ سانتیمتر رسید، میتوان آنها را به فضای داخل خانه در فضای روشن و بدور از تابش مستقیم و در دمایی حدود ۱۵ درجه میتوان نگهداری کرد.
زمانی که ارتفاع ساقه گل به ۱۰ سانتیمتر رسید، میتوان گیاه را در معرض تابش نور خورشید قرار داد. گیاه معمولاً بعد از ۳ هفته شروع به گلدهی میکند. در این مدت آبیاری منظم باید صورت گیرد.
نکته
دقت شود آب در پای گلدان ریخته شود و از پاشیدن آب بر روی برگها خودداری شود که این امر موجب پوسیدگی گلها میشود.
برای تنظیم دوره گلدهی میتوان شرایط دمایی را تغییر داد تا گیاه دیرتر و یا زودتر به گل بنشیند. البته این امر پس از سبز شدن و سپری شدن دوره سرمادهی گیاه صورت میگیرد.
در صورتی که میخواهید در ایام نوروز پیاز سنبل شما به گل بنشیند در اواخر ماه بهمن گلدان خود را به مکانی گرمتر انتقال دهید. به نسبت افزایش دما پیازهای شما زودتر به گلدهی میرسند.
شرایط محیطی مناسب برای نگهداری سنبل
نور
سنبل به نور زیادی نیاز دارد مخصوصا در زمان گلدهی پس اگر درون منزل نگهداری میکنید پرنورترین مکان را برای این گل زیبا انتخاب کنید مثلا کنار پنجره جنوبی.
آبیاری
سنبل به آبیاری زیادی احتیاج ندارد هر وقت که سطح خاک خشک شد آبیاری کنید مواظب باشید آبیاری زیاد باعث پوسیده شدن پیاز میشود.
نگهداری
سنبل یک گل دائمی نیست پس نباید انتظار داشته باشید این گل همیشه بماند دوام گل نهایتا یک ماه میباشد اما بعداز از بین رفتن گل پیاز آن را از خاک در بیارید و ساقه آن را قطع کنید در محلی خشک و تاریک بگذارید تا سال دیگه هم میتوانید بکارید و سبز میشود.
کوددهی
نیازی ندارد اما در صورت امکان مقداری ( ۱۰ %) کود دامی یا ورمی به خاک آن در زمان کاشت اضافه گردد.
خاک
خاک مناسب برای سنبل کوکوپیت و پیت ماس می باشد یا اینکه مخلوطی از کود و خاک برگ و ماسه و خاک باغچه. البته پیاز سنبل را درون باغچه هم میتوانید بکارید و با شرایط آب و هوای بیرون خودش سبز شده و به گل مینشیند.
انواع سنبل
سنبل هلندی
سنبل هلندی دارای دو نوع پُرپَر و کم پَر است که خوشه گل سنبل هلندی پُرپَر کوچکتر و دانههای گل ریزتری دارد و از آن برای تهیه گل پیش رس استفاده میکنند ولی خوشه گل کَم پَر قویتر است . تفاوت سنبل هلندی با انواع دیگر در پهنا و حجم خوشه گل آن است و دانههای کاملا چسبیده و نزدیک به یکدیگر آنها میباشند .
سنبل ولایتی یا پاریسی
سنبل ولایتی همان سنبلهای ایرانی است که برای ایام نوروز در ایران کاشته میشود و پیازهای آن را از مازندران میآورند .خوشه گلهای آن تنبل و تنک است و مثل سنبل هلندی زیبا نیست و بین دانههای گل فاصله زیاد وجود دارد. اما چون پیازهای این گل سالیان متمادی در زمین باقی مانده بوتههای قوی و پر پشتی در بهار از آن بیرون آمده و گل ریزان میکند، سنبل گل مناسبی برای باغهای روستائی، کنار چمنزارها است .رنگ گلهای این گل قفائی روشن یا سیر میباشد .
سنبل رومی
گل سنبل رومی خیلی کوچک و تنک ولی معطر و خوشبو و به رنگهای سفید است و گلهای آن زودتر از سنبل هلندی باز میشود. بوته سنبل رومی کوچکتر و از هر بوته بیشتر از یکی خوشه گلش بیرون نمیآید .
نکات مهم برای کاشت گیاه سنبل
پیازها در خاکی مناسب و سبک که مخلوطی از خاک برگ و خاک شن داراست، باید کاشته شوندد.
دو سوم پیاز ها باید در خاک و یک سوم پیاز باید از خاک بیرون باشد.
پیاز را به محل معتدل ببرید.
خاک را قبل از کاشت گیاه آب یاری و خیس کنید.
در روزهای ابتدایی کاشت دمای هوای محیط نباید کمتر از 13 درجه سانتیگراد باشد.
سنبل بعد از یک ماه و نیم، گل می دهد.
بعد از ظاهر شدن جوانه ها گلدان را به محلی تاریک ببرید.
10 روز گلدان را در تاریکی و دمای محیط 24 درجه سانتی گراد نگه دارید .
بعد از گذشت این 10 روز، گلدان را به محل دارای نورگیری متوسط انتقال دهید.