نگهداری از گلهای بهاری در این فصل که افراد بسیاری به سراغ خرید این گل های زیبا می روند اهمیت دارد چرا که برای اینکه گلهای شما برای مدت طولانی تری گل دهی داشته باشند نیاز به مراقبت دارند. با شادمگ همراه شوید تا اصول اولیه نگهداری از گلهای بهاری را یاد بگیرید.
نکاتی برای نگهداری از گلهای بهاری
گل های بهاری جزء زیباترین گل ها می باشند . قطعا همه ما دوست داریم که با فرا رسیدن فصل بهار و تجدید دوباره طبیعت ، داخل خانه خود را با این گل ها زیبا کنیم . به همین دلیل در این قسمت بهترین گل های بهاری را به شما معرفی می کنیم و راه های مراقبت از آن را به شما توضیح خواهیم داد. ما قبلا در مورد آبیاری گیاهان در مسافرت هم مطلبی را با شما به اشتراک گذاشتیم.
نگهداری از ارکیده به دقت و آگاهی بالایی نیازمند است. در مقاله جدید شادمگ روش نگهداری از آن را بخوانید.
بهترین زمان کاشت گل برای بهار
لازم است بدانید گل های بهاری به چندین روش در باغچه یا گلدان کاشته می شوند. هر کدام از این روش ها نیز احتیاج به زمان بندی خاصی دارند.
پرورش پیاز: نگهداری از لاله و پرورش سوسن و گل هایی مانند این ها با مراقبت از پیازشان انجام می شود. بنابراین اگر می خواهید از آن ها به عنوان گل های بهاری استفاده کنید لازم است زمانی که خشک می شوند پیاز را در جای خنک و تاریکی نگه دارید و در اواخر فصل پاییز نسبت به کاشت مجدد آن ها در باغچه یا گلدان اقدام کنید.
کاشت بذر گل: روش کاشت بذر اکثر گل های مناسب بهار مانند کاشت گل بنفشه به این صورت است که بذرها را به قصد جوانه زدن در خاک می کارند. به طوری که در شهریور جوانه بزنند تا بتوانند آن ها را نشاء کنند. با به کار بردن این روش این گیاهان در فصل بهار گل می دهند.
انتقال از گلدان به باغچه: یکی از ساده ترین روش ها نیز این است که گل های کاشته شده در گلدان های آماده را قبل از فرا رسیدن بهار از گلفروشی ها خریداری می کنند. با معتدل شدن هوا می توان آن ها را در باغچه کاشت یا به همان صورت و در گلدان در خانه نگهداری کرد.
کارهای ضروریای که برای نگهداری از گلهای بهاری نباید فراموش کرد
خاک را شخم بزنید
شخمزدن، الفبای باغبانی است و بهترین زمان برای انجام آن قبل از کاشت است، یعنی پاییز که هنوز برف و باران شروع نشده. اما اگر به هر دلیلی تاکنون فرصت اجرایش را نداشتهاید بهار هم دیر نیست. این کار باتوجه به وسعت باغچه معمولا با بیل و بیلچه انجام میشود. شخم زدن، هم باعث تهویه خاک میشود، هم به وسیله آن سنگ و کلوخ احتمالی از خاک خارج میشود و هم، علفهای هرز ریشهکن میشوند. حتما میدانید به هیچ وجه نباید موقع خیس بودن خاک را شخم زد.
بهترین زمان و نحوه تعویض خاک گلدان را به شما آموزش داده ایم.
کود دهید
گلها و گیاهان بعد از بیداری از خواب زمستانی نیاز به تغذیه دارند تا در بهار مواد لازم برای رشد در دسترسشان باشد. میتوانید کمپوست یا کودحیوانی پوسیده و در صورت لزوم و طبق نظر کارشناس، کود شیمیایی به خاک اضافه کنید. پس از کوددهی حتما آبیاری انجام دهید. کودها را حتما مطابق دستورالعملشان مصرف کنید.
هرس کردن فراموش نشود
اگر هرس اسفندماه (هرس زمستانه در زمان خواب گیاه) را انجام دادهاید که برای نگهداری از گلهای بهاری عالی است، اگر نه هرس سبز را فراموش نکنید. زمان انجام این هرس معمولا اواخر بهار و اوایل تابستان است. به این صورت که تمام شاخهها، ساقه و برگهای خشک، آفت زده و بیمار را هرس کنید. تا گیاه در فرصت باقیمانده تا پاییز دست به احیای خود بزند. بعد از هرس هم تمام قسمتهای حذف شده را در جایی دور از باغچه بسوزانید یا اینکه در چالهای دفن کنید تا با گذر زمان تبدیل به کود شوند.
البته دقت کنید قسمتهای بیمار را برای کود استفاده نکنید، چون باعث انتقال بیماری میشود.
علفهای هرز را جدا کنید
علفهای هرز را رصد کنید. حتما از قبل از به گل رفتنشان در بهار با آنها مبارزه کنید، چون بعد از این مرحله از بین بردنشان کار راحتی نخواهد بود و میتوانند به رقیب سرسختی برای گل و گیاهانتان تبدیل شوند و مواد غذایی موجود را در خاک را مصرف کنند.
برای نگهداری از گلهای بهاری شروع به تکثیر کنید
بسیاری از گلها و گیاهان چند ساله در باغچه یا گلدان بعد از مدتی به خاطر رشد زیاد، فضای زیادی را اشغال میکنند و ممکن است دست و پاگیر باشند. بهتر است در بهار برای تکثیر و جداسازی شان اقدام کنید. آنها را در گلدانهای دیگری بکارید و به دوستانتان هدیه دهید یا با فروششان درآمدزایی کنید.
بهترین گیاهان خانگی برای فصل بهار
۱- گل پامچال، نوید دهنده بهار:
گل پامچال در واقع اولین نوید دهنده فصل بهار و رویش است، به همین دلیل گل نوروز نام گرفته است. گلبرگهای زیبا و نرم و لطیف دارد. این گیاه علفی و چند ساله بوده و حدود ۴۰۰گونه شناخته شده در جهان دارد. این گیاه بومی مناطق سردسیر کوهستانی است.
این گل را میتوانید در مردابها، زمینهای مرطوب، منطق کوهستانی و سردسیر ببینید که بر اساس گونههای مختلف مقاومت آنها به سرما نیز متفاوت است. گل پامچال به رنگهای صورتی، آبی، سفید، زرد، قرمز و ارغوانی موجود است.
نحوه کاشت گل پامچال:
خاک مورد نیاز گل پامچال خاک غنی از شن و کود گیاهی است. دانههای این گل را در اوایل پاییز و در عمق ۱۵سانتی بکارید. این گیاه برای رشد نیزمند رطوبت و هوای خنک میباشد. خاک باید مرطوب باشد و زهکشی خوبی برای گلدان در نظر بگیرید.
۲- گلهای بهاری نشانه عید؛ گل سنبل
یکی دیگر از گل های بهاری گل سنبل است که در رنگهای زیبایی وجود دارد. گلهای سنبل بصورت خوشهای و در رنگهای بنفش، سفید، صورتی و ارغوانیست. برگهایی باریک و کشیده دارد و برای دوام بیشتر بهتر است در جای خنک نگهداری شود.
برای نگهداری از گلهای بهاری سنبل نیاز زیادی به آب نداشته و دارای پیاز میباشد. بین دو آبیاری بگذارید خاک گلدان خشک شود.
تکثیر سنبل:
برای تکثیر این کیاه پیاز سنبل را در پاییز بکارید تا در فصل بهار گل دهد. بعد از پایان فصل گلدهی میتوانید پیاز سنبل را در باغچه بکارید، در جایی که سایه و نور کمی باشد. در فصول سرد سال گلدان سنبل را در جایی خنک و تاریک گذاشته و با گرم شدن هوا آن را به جایی با نور بیشتر ببرید تا دوباره گلدهی داشته باشد.
۳- گلهای زیبای بهاری؛ گل سینره
گل سینره گلی بسیار زیبا و خوشرنگ و بهاری است. این گل بیشتر در ایام نوروز خریداری میشود و پای سفره هفت سین قرار میگیرد. گلهایی به رنگ بنفش، آبی، صورتی، و ترکیب این رنگها دارد. برگهایش پهن و سبز بوده و معمولاً از طریق بذر تکثیر میشود.
نحوه کاشت:
در فصل تابستان از طریق کاشت بذر میتوان آن را پرورش داد. گلدهی سینره در اواخر زمستان و اواسط بهار است. نباید آبیاری زیادی شود و بهتر است خاک گلدان بین دو آبیاری خشک باشد. برای رساندن رطوبت لازم به این گل بهتر است آن را غبارپاشی کنید.
۴- گل های بهاری ؛ گل بنفشه
گل بنفشه با آن رنگهای جذاب و زندهاش، انرژی را به خانه و محیط زندگیتان میآورد. این گیاه گونههای مختلفی دارد و در جهان نیز شناخته شده است. بیش از ۵۰۰ گونه از این گیاه در جهان وجود دارد و ۱۹گونه بنفشه بومی ایران است. این گیاه با رنگهایی بسیار متفاوت و زیبا از قبیل بنفش، سفید، زرد، ارغوانی موجود است.
بنفشه معطر، بنفشه سه رنگ و بنفشههای زینتی که به بنفشه فرنگی شهرت دارند، گلهای بومی ایران بوده و در ایران بیش از سایر گونهها یافت میشوند. گلهای بنفشه در آفتاب درشت تر بوده و کیفیت بهتری دارند.
محل رویش و پرورش بنفشه:
بنفشه بیشتر در مناطق کوهستانی نظیر شمال و شمال غربی ایران بصورت خوررو رشدکرده و گلهایی بسیار خوشبو و خوش عطر دارد. گلهای بنفشه در اواخر زمستان تا اوایل بهار به بار مینشینند. بنفشه معطر در زمینهای مرطوب و سایه دار و کنار رودها و جویبارها نیز میروید.
بنفشه سه رنگ عمر کوتاهی داشته و بومی اروپا و مناطق معتدل آسیاست که در شمال و شمال غربی ایران نیز میروید. این بنفشه دارای سه رنگ زرد، ارغوانی، آبی و سفید است.
نحوه کاشت بنفشه:
برای نگهداری از گلهای بهاری و کاشت گیاه بنفشه، بذرها و دانههای رسیه گیاه را در اوایل تابستان و تیر ماه کاشته و زمانی که ۳ تا ۴ برگ داد آن را در شهریور ماه نشا میکنند. این گیاهان در بهار گل میدهند. در صورتی که در اردیبهشت ماه آن را بکارند گلها پس از نشا در پاییز به بار مینشینند.
۵- گلهای زیبای بهاری؛ گل مینای چمنی
یکی از گلهای بهاری زیبا، گل مینای چمنی یا بهار چمنی است. گل مینا هم بصورت پر پر و هم بصورت کم پر وجود دارد. این گل را با بنفشه کنار هم بکارید تا ترکیبی خاص و زیبا داشته باشید، چون شرایط مشابهی برای رشد دارند. گل مینا را در بستر چمن کاشته و لذت ببرید از این همه زیبایی خدادای. گلهای ظریف این گیاه ظاهری بسیار جذاب داشته و برای بالکن و روی نرده ها نیز مناسبند.
گل مینا در اواخر اسفند گل داده و تا پایان فصل بهار گلدهی ادامهخواهد داشت. این گل بسیار زیبا را میتوانید به عنوان بستری برای گلهای بلند چون لاله، اختر و زنبق نیز بکارید. بعد از به پایان رسیدن گلدهی، گلهای پژمرده را جدا و سرشاخه را بزنید تا سال بعد دوباره گل دهد. این گیاه نیاز به نور دارد اما در تابش مستقیم آفتاب دچار سوختگی میشود.
بهتر است گیاه را غبارپاشی کنید. تکثیر مینای چمنی از طریق تقسیم بوته هم امکانپذیر است.
۶- گل های بهاری زیبا؛ گل لاله
یکی از گلهای زیبای بهاری گل لاله است که برگهایی پهن و رنگهایی متنوع دارد. از قرمز و زرد گرفته تا صورتی، بنفش، نارنجی و دو رنگ. گل لاله در دو نوع با شاخه گل دهنده بلند و با دمگل کوتاه و گلهای درشت که بیشتر مخصوص گلدان است وجود دارد. گل لاله نیازمند نور آفتاب است.
روش کاشت لاله:
پیاز لاله را که در دمای ۱۵ تا ۲۰ درجه انبار کردهاید را در آبان ماه در عمق ۱۲ تا ۲۰ سانتی خاکی با زهکشی مناسب بکارید. گلدانای حاوی پیاز را به مدت ۶هفته در دمای ۴درجه و به مدت ۶هفته در دمای ۵ تا ۱۰ درجه بگذارید. بعد از آن به گلخانه با دمای ۱۵درجه منتقل کنید. بدین ترتیب گیاه کم کم رشد کرده و برگ و گل میدهد.
۷- گلهای زیبای بهاری؛ گل میمون، ارمغان بهار :
یکی دیگر از گلهای زیبای بهاری این گل میمون هست، گل میمون بصورت خوشهای گل میدهد و بسیار زیباست. این گیاه سرما را تحمل کرده و مقاومت خوبی در مقابل سرما دارد و سال دوم بخوبی گل میدهد. اما در طی سالهای بعد از کیفیت گلها کاسته میشود.
طرز کاشت گل میمون:
گل میمون را نیز مانند گل بنفشه در شهریور کاشته و سپس نشا کنید. بدین صورت در فصل بهار گلهای زیبا طراوت بخش خانهتان خواهند بود. بذر میمون را کافیست روی سطح خاک بپاشید. زمانی که گل میمون ۳تا ۴برگ زد، سرش را بچینید تا شاخههای بیشتری دهد.
در جایی آفتابگیر آن را بکارید، البته در سایه نیز رشد میکند. نشای گل میمون در اواخر زمستان نیز عرضه میشود و میاوانید خریداری کنید.
۸- گل های زیبای بهاری ؛گل محمدی
گل محمدی درختچهای با شاخه و تیغهای بسیار زیاد است. برگهای گیاه سبز براق است و گلهایی به رنگ صورتی ملایم دارد، گل محمدی عطری بسیار خوش دارد. در ایران در شهرهای کاشان، قمصر، میمند، آذربایجان، راوند و قزوین بخوبی میروید
نحوه کاشت گل محمدی:
گل محمدی را کمتر در گلدانها میبینیم و بیشتر در زمینهای بزرگ کشت میشود.
زمین برای کاشت این گیاه ابتدا بخوبی شخم زده میشود. بدین ترتیب ریشه بهتر رشد میکند. فاصله بین بوتهها بستگیبه این دارد که میخواهید پرچین ایجاد کنید یا گلستان.
۹- گل های بهاری زیبا؛ گل لادن:
گل لادن گلی بهاری و جذاب، در انواع یک ساله و چند ساله است. ارتفاع کمی داشته و رشد بالارونده و پیچنده دارد. برگهای گل لادن دایرهای و جذاب است. گل لادن در رنگهای زرد، نارنجی و قرمز یافت میشود. این گل را در باکس و گلدان آویز میتوانید بکارید.
این گل از اواخر زمستان تا اواخر بهار گلدهی دارد، اگر آن را در فضای خنکی بکارید تا پاییز هم گل میدهد. گل لادن نیاز به هوایی خنک و رطوبت داشته و نور میطلبد.
نحوه تکثیر:
یکی از روشهای کاشت این گیاه، کاشت بذر است، بدین صورت که در زمستان آن را کاشته و زمانی که هوا مناسب شد آن را به جای اصلی ببرید تا در فصل بهار گل دهد.
گل لادن خواص دارویی دارد، در برخی کشورها برگ و میوههایش خوراکی محسوب میشود. برگهایش را میتوان دم کرد و برای عفونت مناسبند. بذر خیسانده شده گل لادن برای مو نیز مناسب است.
نکات کلی و مهم برای نگهداری از گل های بهاری
عوض کردن گلدان
این گیاهان در فصل بهار سر از خواب زمستانی برمی دارند و کم کم باید رسیدگی به آن ها را بیشتر کرد زیرا رشد جدیدی را در پیش می گیرد . فقط باید فضای کافی برای رشد به گیاه بدهید . پس فصل بهار زمان خوبی برای عوض کردن گلدان این گیاه می باشد . خاک گیاهان بهاری در فصل بهار نیاز به افزایش دارد و باید به آن ها کود گیاهی داد.
قبل از عوض کردن گلدان، بهتر است که آن را هرس کنید و سپس شروع به قلمه زدن کنید. حتما شما باید بهترین زمان قلمه زدن گل را بدانید.
گیاه شما در فصل بهار گرسنه است و باید آن را تغذیه رسانی کنید.
قطعا در فصل بهار چند ماه از آخرین باری که به گیاه کود داده بودید ، گذشته است . پس باید به آن کود دهید زیرا اکنون گیاه شما گرسنه است . البته کود زیادی نیز ممکن است باعث سوختن این گیاه شود . کود های مایع گزینه خوبی هستند و باید از انواع ارگانیک آن ها استفاده کنید.
هرس کردن
این گیاهان در فصل بهار از گرمای هوا لذت می برند و نیاز به سر و سامان دارند . یکی از مهم ترین اقداماتی که باید برای گیاهان بهاری انجام دهید ، هرس کردن است . قسمت هایی از گیاه که برگ آن زرد ، قهوه ای و یا پوسیده شده است را هرس کرده و دور بریزید.
همچنین قسمت هایی از ساقه را که خراب است را هم برش دهید تا رشد جدید آن آغاز شود . حال باید ساقه های جدید را در گلدان تازه بکارید اما اگر دیدید که گیاه بیش از حد ضعیف شده و امیدی به رشد دوباره آن نیست و یا اثرات سوختگی دارد ، باید به دامان طبیعت برگردانید . شاید این کار برایتان سخت باشد اما با این اقدام به خود گیاه کمک می کنید.
تمیز کردن گیاه
حتما در این ماه باید گرد و غبار گیاه را از بین ببرید و آن را تمیز کنید و کمک کنید که گیاه دوباره جان تازه بگیرد تا بتواند فتوسنتز داشته باشد.
زیر برگ ها را نیز فراموش نکنید و سطح آن را با یک پارچه تمیز و مرطوب بکشید تا براق شود . حتما دو طرف برگ ها را تمیز کنید.
همچنین از اسپری های مخصوص برای دور کردن حشرات استفاده کنید و یا از روغن های مخصوص مثل روغن چریش استفاده کنید.
نور و دمای مناسب را فراهم کنید.
گیاهان بهاری را باید نزدیک پنجره قرار دهید و دمای منزل را متعادل نگه دارید . مراقب باشید که آن را در هوای سرد قرار ندهید تا شکوفه های آن نسوزد . اگر لازم است جای گیاه را تغییر دهید تا نور کافی در کل روز به آن برسد.
نکات درباره نگهداری از گلهای بهاری
1 – هرگز به گیاهان خانگی آب سرد ندهید، چون برای ریشه های آن ها مضر است. بهتر است از آب ولرم استفاده کنید.
2 – برگ های گیاهان را هر هفته با دستمال نمدار تمیز کنید تا بتوانند به راحتی تنفس کنند.
3 – برای طولانی تر شدن عمر گل ها، در آب کمی سرکه طبیعی بریزید.
4 – بـــا استفاده از اسپری های مو می توانید گل های طبیعی چیده شده را طوری خشک کنید که شکل و حالت و رنگ آن ها تغییر نکرده و ثابت بمانند.
5 – اگر می خواهید گل های چیده شده تازه بماند باید ساقه را در روزنامه قدیمی خیس پیچانده و در یخچال قرار دهید.
6 – شاخه گل ها را بلند بگیرید و هنگام چیدن گل از ساقه این کار را به آرامی و حتی الامکان به وسیله قیچی مخصوص انجام دهید.
آب دادن گل
7 – معمولا بعد از چند روز آب گلدان بدبو می شود اگر یک تکه زغال در آب گلدان بیندازید از بوی بد آن جلوگیری می کند.
8 – با گل ها مهربان باشید و هنگام دسته کردن آن ها را محکم به هم نپیچید زیرا شدت عمل در این مورد عمر گل را کوتاه می کند.
9 -اگر در ته گلدان یک سکه مسی بیندازید عمر گل های شما زیادتر می شود و حل کردن یک قرص آسپرین در آب گلدان، باعث دوام بیشتر گل های گلدان می شود.
10 -بسیاری از گل ها در هوای مرطوب زود تر از بین می روند مثل زنبق سفید، پس یک سنگریزه در ته گلدان قراردهید تا آب زود تر خارج شود.
بله دقیقا همینطور است که می فرمایید. گل ارکیده شرایط نگهداری متفاوتی دارد و درصورتی که این شرایط را رعایت کنیم ما شاهد ماندگاری این گل زیبا خواهیم بود