علت رعشه دست می تواند موضوع جدی باشد. بیشتر افراد با لرزش های خفیف دست مواجه میشوند اما اگر درمان نشود ممکن است لرزش ها بیشتر شده و اختلالاتی را بوجود بیاوردند. این مطلب شادمگ را حتما مطالعه کنید.
چه چیزی باعث لرزش دست میشود ؟
لرزش دست معمولا یک اختلال در سیستم عصبی یا مشکلی ژنتیکی است که موجب لرزیدن غیرارادی و ریتمیک دستها میشود. هرچند این مشکل ممکن است در هر نقطهای از بدن ایجاد شود، اما لرزش دستها بهطورمعمول رایجتر است. هرچند این مشکل معمولا وضعیت خطرناکی نیست، اما ممکن است با گذشت زمان شدیدتر شود و مشکلات جدیتر را برای فرد ایجاد کند.
این مشکل میتواند در هر سن و سالی رخ دهد، ولی معمولا افراد بالای 40 سال بیشتر به آن مبتلا میشوند. در بسیاری از مواقع ابتلا به بیماریهای خاص موجب لرزش دستها میشود. در این مقاله میتوانید با هر آن چیزی که لازم است در مورد آن بدانید، آشنا شوید.
لرزش دست چیست؟
لرزش دستها معمولا ناشی از انقباضات غیرارادی و ریتمیک ماهیچهها است که موجب لرزیدن دستها میشود. در بسیاری از مواقع لرزش دستها بسیار خفیف است و مشکلی برای فرد ایجاد نمیکند و برخی اوقات نیز آنقدر این مشکل شدید میشود که انجام فعالیتهای روزمره فرد را مختل میکند. اغلب اوقات استرس، اضطراب و مصرف کافئین موجب تشدید مشکل میشود. در بسیاری از مواقع نیز این مورد یک مشکل خانوادگی است و یا در اثر ابتلا به بیماری خاصی ایجاد میشود. از عوارض اضطراب بر بدن غافل نشوید.
انواع لرزش دست
وجود اندکی لرزش در دستها کاملا طبیعی است، زیرا این لرزشها معمولا آنقدر قابلتوجه نیستند. اما لرزش دستها همیشه یک موضوع طبیعی و فیزیولوژیکی نیست و گاهی اوقات یک مشکل تلقی میشود. در ادامه میتوانید با انواع لرزش دست آشنا شوید.
علت سردی دست و پا را می دانید؟ حتما سری به شادمگ بزنید.
علت لرزش دست در اثر تغییرات فیزیولوژیکی
مصرف کافئین، پرکار شدن تیروئید، استرس شدید، خستگی و کم آبی موجب تشدید لرزش فیزیولوژیک دستها میشود. این لرزش معمول مقطعی است و بعد از مدتی برطرف میشود.
لرزش دستها در اثر مصرف دارو
مصرف برخی داروهای خاص مثل داروی ضد افسردگی بوپروپیون و داروی ضدآریتمی آمیودارون موجب بروز لرزش در دست و برخی اندامها میشود.
علت خشکی دهان می تواند در عین عادی بودن برای شما عارضه خطرناکی باشد. حتما از این عارضه شابع بیشتر بدانید.
علت لرزش دست بر اثر بیماری پارکینسون
یکی از بیماریهایی که موجب ایجاد رعشه در دستها و اندامهای بدن میشود، پارکینسون است. در این بیماری دستها و اندامهای فرد حتی در حالت استراحت نیز لرزش دارند.
لرزش دست ارثی
یکی از رایجترین انواع لرزش دست، لرزش دست ارثی است که معمولا موجب ایجاد لرزش در دست و گاهی اوقات لرزش سر و همچنین لرزیدن صدا میشود.
علت لرزش دست در اثر آسیب به مخچه
نوع دیگر لرزش دستها مربوط به آسیب مخچه است که معمولا در اثر سکته مغزی ایجاد میشود. در این افراد ممکن است نوع لرزش با توجه بهشدت آسیب متفاوت باشد.
علائم لرزش دست
معمولا این مشکلی است که به تدریج شروع میشود و معمولا در یک سمت بدن بیشتر است و با حرکت کردن تشدید میشود. این مشکل بهطورمعمول ابتدا در دستها ایجاد میشود و میتواند یک یا هر دو دست را درگیر کند.
افرادی که با مشکل لرزش دستها مواجه میشوند، معمولا با قرار گرفتن در شرایط استرسزا، خستگی، مصرف کافئین و همچنین افزایش درجه حرارت بدن علائم بیشتری را تجربه میکنند و در زمان گرفتن و نگه داشتن اجسام دچار مشکل میشوند. اگر دچار چنین علائمی شدید از طریق مشاوره تلفنی مغز و اعصاب مشورت کنید و یا در غیر این صورت حضوری به دکتر مغز و اعصاب مراجعه کنید.
علت لرزش دست
لرزش دستها معمولا دلایل مختلفی دارد و ممکن است در اثر تغییرات فیزیولوژیکی و یا ابتلا به یک بیماری خاص اتفاق بیفتد. در ادامه میتوانید با مهمترین دلایل لرزش دست آشنا شوید.
سابقه خانوادگی
شواهد نشان میدهد که حدود نیمی از موارد لرزش دستها مربوط به تغییراتی است که در DNA فرد ایجاد میشود. درواقع این مشکل معمولا به صورت ژنتیکی از والدین به فرزندان منتقل میشود. اما به هر حال هنوز علت این مشکل در افرادی که سابقه خانوادگی ندارند، بهطور دقیق مشخص نیست. مطالعات نشان میدهد افرادی که این مشکل را در خانواده خود دارند، به احتمال 50 درصد بیشتر با این اختلال روبرو خواهند شد. از طرف دیگر باید بدانید که لرزش دستها بیشتر در افراد بالای 40 سال ایجاد میشود.
دلایل فیزیولوژیکی
برخی اوقات دلایل فیزیولوژیکی موجب لرزش دستها میشود. در این شرایط قرار گرفتن در معرض فشار، استرس، اضطراب، خستگی و کمبود خواب موجب تشدید علائم میشود. این افراد معمولا با مصرف بیش از حد کافئین، ورزش شدید و پرکار شدن تیروئید نیز علائم شدیدتری را تجربه میکنند.
مشکلات عصبی
گاهی اوقات علت لرزیدن دستها مربوط به بروز مشکلاتی در بخشهای عمیق مغز است. معمولا ابتلا به بیماریهای مرتبط با مغز و نخاع و سلولهای عصبی مثل پارکینسون و مولتیپل اسکلروزیس از رایجترین بیماریهایی هستند که موجب بروز لرزش در دستها میشوند.
آسیبهای مغزی
برخی افراد بعد از وارد شدن ضربه به مغز دچار این مشکل میشوند. در این شرایط به نواحی از مغز که مسئول حرکت فرد است، آسیب وارد میشود و این امر موجب بروز لرزش در اندامها میشود.
مشکلات روانی
ابتلا به افسردگی و یا اختلالات شدید ناشی از استرس نیز میتواند موجب لرزش دستها شود. معمولا افرادی که به دلیل مشکلات روانی دائما ترس و وحشت و استرس را تحمل میکنند، بیشتر با لرزش دستها مواجه میشوند.
مصرف برخی داروهای
گاهی اوقات علت آن در جوانی مصرف برخی داروهای خاص است. مصرف برخی داروهای مرتبط با آسم، داروهای ضد افسردگی، داروهای ضد آریتمی، داروهای سرطان، داروهای ضد ویروسی خاص، آنتیبیوتیکهای قوی، آمفتامینها و داروهای حاوی کافئین نیز میتوانند موجب لرزش دستها شوند.
درمان لرزش دست
روشهای بسیار زیادی برای درمان قطعی لرزش دست و یا حداقل کنترل لرزش دست وجود دارد. پزشک پس از ویزیت بیمار و انجام تستهای مختلف دلیل رعشه دست را یافته و مطابق با آن، روش درمانی خاصی را تجویز میکند. در ادامه با تشخیص دکتر میتوان از روشهای زیر برای درمان قطعی لرزش دست یا کنترل آن کمک گرفت.
۱. درمان رعشه دست با تغییر لایف استایل (سبک زندگی)
در اولین قدم بهتر است برای درمان لرزش دست در جوانی، در زندگی خود تغییراتی ایجاد کنید. ورزش، مدیتیشن و رژیم غذایی مناسب و سرشار از سبزیجات و میوهها از جمله فاکتورهایی هستند که میتوانند نقش مهمی در کنترل بیماری عصبی داشته باشند.
حذف سیگار و الکل و کاهش مصرف کافئین هم در درمان لرزش بسیار تأثیرگذار هستند. هیدراته کردن بدن با مصرف روزانه ۴ تا ۶ فنجان آب، در جهت دفع سموم از بدن، راهی دیگری برای درمان لرزش دستها است.
۲. فیزیوتراپی لرزش دست
یکی دیگر از راههای درمان قطعی لرزش دست، مراجعه به یک فیزیوتراپیست و انجام تمرینات درمانی در ناحیه دست و مچ است.
انجام تمرینات ورزشی برای لرزش دست بخصوص تمرینات که مربوط به ناحیه دست و بخصوص مچ دست میشوند، لرزشهای شما را به سرعت کاهش میدهد و در بلندمدت درمان میکند.
۳. حفظ آرامش در هنگام لرزش دست
یکی از دلایل اصلی لرزش دست، اضطراب و استرس زیاد است. بسیاری از افرادی که دچار این مشکل هستند همواره در معرض فشارهای عصبی بوده و شخصیت مضطربی دارند. بنابراین انجام تکنیکهای تمدد اعصاب و ماساژ درمانی میتواند کمک زیادی به درمان آنها بکند. همچنین نباید از معجزه خواب کافی و استراحت نیز غافل شد.
۴. مصرف قرص برای لرزش دست
گاهی پزشک مجبور است برای کنترل لرزشها، از دارو استفاده کند. قرصهای مسدودکننده بتا (نظیر پروپرانولول ، نادولول، متوپرولول و یا بیسوپرولول)، لوودوپا، پریمیدون و داروهای ضد تشنج از مهمترین داروهای لرزش دست به شمار میآیند.
۵. درمان لرزش دست با جراحی
در مواردی هم که درمانهای دارویی و تمرینات فیزیوتراپی جواب نمیدهد پزشک از عملهای جراحی مثل تالاموتومی و یا تحریک عمیق مغز (DBS) برای رفع لرزش استفاده میکند.
۶. درمان گیاهی لرزش دست
یک راه دیگر رفع لرزش دست، به دست آوردن آرامش از طریق نوشیدن دمنوشهای گیاهی مثل چای بابونه، اسطوخودوس یا چای والری است. همچنین مصرف مکملهای ویتامین B12 هم میتواند لرزش را کمتر کند.
۷. استفاده از توپ استرس برای درمان رعشه دست
یکی از مؤثرترین روشها برای کنترل لرزش دست است. در این حالت شما یک توپ را به مدت ۵ ثانیه در دست خود میفشارید و ۱۰ ثانیه پس از آن استراحت میکنید. انجام این حرکت به صورت متداول در طول روز بسیار مفید خواهد بود.
۸. درمان لرزش دست در طب سنتی
طب سنتی با استفاده از گیاهان مختلف، سعی در کنترل و درمان رعشه دست داشته و در این کار نیز به شکل قابل توجهی موفق بوده است. البته طب سنتی نیز برای لرزشهای حاد و شدید راهکاری نداشته و تنها برای کنترل لرزشهای خفیف مؤثر است
۹. درمان بیماریهای زمینهای لرزش دست
اگر علت لرزش دستهای شما ناشی از بیماریهای دیگر همچون پر کاری تیروئید و یا نارساییهای کبد و کلیه باشید، پزشکان با تجویز قرص برای لرزش دست میتوانند تا حد زیادی آن را کنترل کنند.
۱۰. مراجعه به روانپزشک برای درمان لرزش دست
از آنجایی که بسیاری از دلایل لرزش دست به استرس و اضطراب بر میگردد، شما میتوانید با مراجعه به یک روانپزشک و ایجاد تغییراتی در سبک زندگی خود، به شکل قابل توجهی رعشه دستتان را کنترل کنید. اگر دچار حملات پانیک هستید، حتما این مشکل را نیز با پزشکتان در میان بگذارید.
باید لرزش دست را جدی بگیریم
همانطور که گفتیم لرزش دست میتواند مطرح کننده شرایط جدی آسیب سلامتی یا عوارض داروها باشد. بنابراین بهتر است در صورت وجود لرزش دست آن را جدی بگیریم و به پزشک مراجعه کنیم.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر به صورت ناگهانی دچار لرزش دست قابل توجه شدیم، یا اگر از قبل لرزش دست داشتهایم و لرزش دستمان شدیدتر شده یا با فعالیتهای روزمرهمان تداخل پیدا کرده بهتر است در اولین فرصت به پزشک به مراجعه کنیم.