درمان اگزما با عسل یکی از روش های سنتی و قدیمی می باشد که اکثر افراد از آن نتیجه گرفته اند. روش مصرف عسل برای درمان اگزمای پوست را شادمگ به شما یاد می دهد، با ما همراه باشید.
اگزما چیست ؟
اگزما یک بیماری شایع پوستی است که زمانی رخ میدهد که سد محافظ پوست ضعیفتر از آنچه باید باشد، عمل میکند. بدون یک مانع قوی، رطوبت راحتتر از پوست خارج میشود و باکتریها و ویروسها به داخل راه مییابند. این امر میتواند منجر به ایجاد لکههای خشک قرمز و خارشدار شود، به خصوص در صورت، دستها، پاها، داخل ها و پشت زانو.
علل اگزما به طور کامل شناخته نشده است، اما تصور میشود که افراد مبتلا به اگزما سیستم ایمنی بیش از حد فعالی دارند که باعث میشود پوست آنها ملتهب، تحریک شده و خارشدار شود. بهتر است هر چه سریع تر به درمان خانگی اگزما بپزدازید تا بیماری به نقاط بیشتری سرایت نکند.
مطالعات انجام شده برای بهبود اگزما با عسل
بر اساس مطالعه سال 2004 منتشر شده در “مجله مراقبت از زخم”، عسل به عنوان درمان زخم به مدت طولانی مورد استفاده قرار گرفته و شناخته شده که حاوی خواص ضد باکتری است. براساس یک مطالعه سال 2003 منتشر شده در “مکمل های درمانی پزشکی”، برای مبتلایان به اگزما یک پماد عسل ساخته شده از ترکیبی از عسل، موم زنبور عسل و روغن زیتون می تواند نشانه های خارش بیماری را از بین ببرد. در این مطالعه، 80 درصد از مصرف کنندگان عصاره عسل که به هیچ وجه درمان قبلی تاثیری بر بیماری آنها نداشت، علائم اگزما را بهبود بخشیدند. این مخلوط از مقادیر مساوی از عسل، روغن مایع و روغن زیتون ساخته شده است.
4 روش درمان اگزما با عسل طبیعی
درمان های طبیعی برای اگزما شامل موارد زیر است:
1- درمان اگزما با عسل و دارچین
عسل و دارچین پودر شده را به نسبت مساوی به ناحیه درگیر بمالید.
2- درمان اگزما با عسل و آب لیمو
نصف آب یک لیمو را با یک قاشق عسل در لیوانی با آب ولرم حل کنید. صبح که از خواب بیدار می شوید و قبل از هر چیز دیگری آن را بنوشید تا علائم اگزما کاهش پیدا کنند.
3- درمان اگزما با عسل و سرکه سیب
یک یا دو قاشق غذاخوری از سرکه سیب را با یک قاشق غذاخوری عسل سه بار در روز در لیوانی از آب حل کنید و با وعده های روزانه بخورید.
4- درمان اگزما با عسل طبیعی
دانشمندان کشف کرده اند عسل طبیعی خواص درمانی شگفت انگیزی دارد. نه تنها در موارد اگزمای شدید، پوست را ترمیم می کند و خشکی ها را از بین می برد بلکه باعث رشد دوباره پوست می شود. همچنین عسل طبیعی خواص آنتی باکتریال قدرتمندی دارد که کمک می کند از عفونت اجتناب کنید. یک قاشق چای خوری عسل را دو الی سه بار در روز صرف کنید. برای پوست هایی که عفونت کرده اند، دو بار در روز عسل طبیعی را به محل عفونت بمالید.
درمان خانگی کاربردی و مفید برای اگزما
۱. شستشوی ملایم بدن
قانون شماره ۱ درمان خانگی اگزما این است که باید از پاککننده مناسب استفاده کنید. یک کلینسر ملایم و بدون صابون احتمال کمتری دارد که سد محافظ پوست شما را از بین ببرد و باعث خشکی شود. اگر عاری از رنگ و عطر نیز باشد، خیلی بهتر است.
۲. استفاده از مرطوب کننده مناسب اگزما
آبرسانی منظم با پماد یا مرطوبکننده، هم خشکی را خود که میتواند منجر به خارش شود کاهش میدهد و هم یک مانع برای جلوگیری از محرکهای احتمالی است. به سراغ یک مرطوبکننده متراکم بروید و مجددا از هر چیزی که حاوی رنگ یا عطر است دوری کنید. هرچقدر لازم بود این کار را تکرار کنید. به طور کلی مرطوبکنندهها یک درمان خانگی اگزما با اهمیت زیاد محسوب میشوند.
۳. حرارت بدن خود را کم کنید
یک دوش داغ یا حمام گرم ممکن است آرامبخش به نظر برسد، اما برای اگزما، شرایط را معمولا بدتر میکند. دمای بیش از حد آب میتواند پوست شما را تحریک کند، بنابراین سعی کنید پوست خود را با آب خنک بشویید.
۴. بدنتان را نخارانید
خاراندن، پوست خشک و تحریکشده را بدتر میکند. برای اینکه مجبور نشوید خود را بخارانید، یک اسپری ضد خارش بدون نسخه (OTC) را امتحان کنید. اسپریها را لازم نیست که روی پوست خود بمالید. چون مالیدن پوست ممکن است خارش را تحریک کند.
در شب یک جفت دستکش نخی بپوشید تا هنگام چرتزدن به طور تصادفی خود را نخارانید.
۵. لباس راحت و پنبهای بپوشید
گرما و عرق محرکهای جدی خارش هستند، بنابراین سعی کنید دمای بدن خود را تنظیم کنید. وقتی هوا گرم یا مرطوب است لباسهای گشاد و قابل تنفس بپوشید.
۶. یک حمام بلغور جو دوسر بگیرید
بلغور جو دوسر کلوئیدی حاوی نرمکنندههای طبیعی است که پوست قرمز و ملتهب را آرام کرده و تحریکات ناراحتکننده را کاهش میدهد. بلغور را پودر کنید و داخل وان بریزید و در آن حمام کنید. ۱۵ تا ۲۰ دقیقه داخل وان بخوابید و سپس آبکشی کرده و از مرطوبکننده استفاده کنید.
۷. از سرکه سیب استفاده کنید
تحقیقات در مورد استفاده از سرکه سیب برای اگزما بسیار محدود است؛ اما برخی از کارشناسان میگویند که افزودن ۲ فنجان سرکه سیب به وان حاوی آب ولرم میتواند به کاهش ناراحتی شما کمک کند و یک درمان خانگی اگزما محسوب شود.
۸. از دستگاه بخور استفاده کنید
هوای خشک داخل خانه میتواند پوست را بیشتر خشک کند، به خصوص در زمستان. اما یک دستگاه بخور میتواند به هوا رطوبت اضافه کند و به شما کمک کند احساس راحتی بیشتری داشته باشید.
انواع اگزما
- درماتیت آتوپیک: اغلب در دوران کودکی شروع می شود و اغلب در یک دوره عود میکند و بعد بهبود مییابد و مجدد ممکن است عود کند. علت این نوع اگزما کاملا شناخته شده نیست اما معمولا افرادی که به صورت ژنتیکی مستعد آلرژی و آسم هستند ممکن است این نوع اگزما را تجربه کنند.
- درماتیت تماسی: زمانی اتفاق میافتد که یک ماده محرک یا آلرژن با پوست تماس پیدا کند و در هر سنی ممکن است رخ دهد. مثلا برخی از افراد ممکن است به پارچه یا فلزهای خاصی حساسیت نشان دهند.
- اگزمای دیسهیدروتیک: این اگزما معمولا در نواحی از پوست که ضخیمتز است مانند نوک انگشتان، کف دست و کف پا ایجاد میشود. که شامل تاولهای کوچکی هستند که ممکن است در کنار هم قرار گیرند و تاولهای بزرگتری را ایجاد کنند، علت این نوع اگزما نیز ناشناخته است.
- اگزمای دست: این نوع اگزما روی دستها را درگیر میکند و ممکن است به دلیل آلرژی، شستن مکرر دستها یا استفاده از صابونها و شویندههای نامناسب ایجاد شود.
- اگزمای عصبی: ممکن است در اثر پوشیدن لباس تنگ و یا شستشوی نامناسب نواحی از بدن ایجاد شود که باعث خارش در آن نواحی شده و ممکن است باعث ضخیم شدن و ایجاد التهاب در آن قسمت شود.
- اگزمای سکهای: در این نوع اگزما لکههایی به شکل سکه روی بازوها و دست و پاها ایجاد میشود که همراه با خارش است و ممکن است ترشح داشته باشد. علت این نوع اگزما نیز ناشناخته است.
- درماتیت استاز: ممکن است در افرادی که گردش خون ضعیفی دارند رخ دهد مثلا در اشخاصی که مدتهای طولانی سرپا ایستادهاند و بیشتر در قسمت پایین پاها دیده می شود.
- اگزمای پوشک: معمولا نوزادان دچار این اگزما میشوند که ممکن است بخاطر دیر تعویض کردن پوشک به وجود آید.
- اگزمای سبورهای: این نوع اگزما معمولا بر روی پوست سر و صورت ایجاد میشود و در اکثر اوقات با شوره سر همراه است. این نوع اگزما در دوره شیرخوارگی و بزرگسالی بروز میکند و درمان قطعی برای آن وجود ندارد و ممکن است بعد از بهبودی دوباره عود کند.
علائم اگزما چیست؟
همانطور که اشاره کردیم علائم اصلی اگزما خارش، خشکی، زبری، پوسته پوسته شدن، ملتهب و تحریک شدن پوست است که ممکن است در دورهای عود کند، سپس بهبود یافته و دوباره تشدید پیدا کند. اگزما میتواند در هر جایی رخ دهد اما معمولاً بازوها، داخل آرنج، پشت زانوها، گونه ها و پوست سر را درگیر میکند و آشناترین آن اگزمای دست است.
همچنین مهم است که بدانیم اگزما مسری نیست و در برخی از افراد با افزایش سن با شدت کمتری بروز پیدا میکند، سایر علائم اگزما عبارتند از:
- خارش شدید
- لکههای قرمز یا خاکستری مایل به قهوه ای
- برجستگیهای کوچک و برجسته مانند تاول که در صورت خراش پیدا کردن مایع از داخل آنها ترشح میشود
- بخشهای از پوست که خشک است و تراوشات زرد رنگ دارد که نشانه عفونت است
- نواحی پوستی که ضخیم شده و حالت پوسته پوسته دارد
- بخشهای از پوست که دردناک است
برخی از افراد هنگام خواب با تشدید علائم اگزما مواجه میشوند که خواب را برای آنها مختل میکند و متاسفانه خاراندن اگزما باعث تحریک و التهاب بیشتر پوست میشود. آشنایی با مواردی که باعث تشدید علائم اگزما میشود میتواند به ما کمک کند تا با جلوگیری از آنها از تشدید اگزما پیشگیری کنیم.
عواملی که باعث تشدید اگزما میشود
با توجه به گفتههای سازمان ملی تامین بهداشت و درمان (NHS) عوامل بیرونی و داخلی میتوانند در تشدید اگزما نقش داشته باشند. (+) محرکهای رایج تشدید اگزما عبارتند از:
- استفاده از محصولات معطر
- استرس و نگرانی
- عدم استفاده از مرطوبکنندههای مناسب برای حفط رطوبت پوست و جلوگیری از خشکی پوست
- پوشیدن لباسهای پشمی و یا پلاستیکی و تنگ
- استفاده از صابونها و شویندههای نامناسب
- قرار گرفتن دائمی در معرض مواد شیمیایی یا حلالها
- تغییرات دما
- مواد آلرژیزا مثل کپک، گردوغبار، گردهها مانند گرده گل
- حساسیتهای غذایی
- تماس با آلودگی پوست حیوانات
- عفونتهای دستگاه تنفسی
بهترین کرم برای درمان اگزما چیست ؟
به طور کلی کرمهای زیادی برای این منظور وجود دارند. با این حال کرمهای مرطوبکننده قوی میتوانند خیلی مفید باشد. دکتر اگزما ممکن است در موارد شدید، کرم کورتون تجویز کند.
چه میوه هایی برای درمان اگزما خوب است ؟
به طور کلی اگزما ناشی از خشکی است. بنابراین استفاده از میوههایی با طبع مرطوب مثل خیار و همچنین سیبزمینی بر روی اگزما میتواند مفید باشد و یک درمان خانگی اگزما محسوب گردد.
چه کسانی نباید از عسل استفاده کنند ؟
ممکن است افرادی که به گرده گل یا نیش زنبور آلرژی دارند به استفاده موضعی از عسل نیز واکنش آلرژیک نشان دهند. اگر بعد از استفاده موضعی از عسل شدت قرمزی و التهاب پوست و همچنین خارش این نواحی افزایش پیدا کرد استفاده از عسل را متوقف کنید و برای درمان به پزشک مراجعه کنید.