افتتاح حساب ترکیه
درمان کم شنوایی

درمان کم شنوایی بر خلاف تصور عموم که فکر می کنند فقط با وجود سمعک امکان پذیر است، با روش های خانگی قابل پیشگیری و درمان است. ما در شادمگ قصد داریم تا خیلی کامل در مورد اینکه این مشکل چیست و چه عواملی موجب بروز این اتفاق در افراد می‌شود صحبت کنیم.

علائم کم شنوایی

کم شنوایی می‌تواند با علائم زیر خود را نشان دهد:

درمان کم شنوایی در مردان

  • خفه و محو شنیدن صداها و صحبت‌های دیگران
  • مشکل در درک کلمات، به ویژه در محیط‌های پرسروصدا
  • اغلب از دیگران می‌خواهید که آهسته‌تر، واضح‌تر و بلندتر صحبت کنند
  • نیاز دارید تا برای بهتر شنیدن، صدای تلویزیون یا رادیو را بلندتر کنید
  • از صحبت با دیگران و یا موقعیت‌های اجتماعی کناره‌گیری می‌کنید

علائم کم شنوایی به تدریج ایجاد می‌شوند، به شکلی، که ممکن است در ابتدا اصلا متوجه آن‌ها نشوید. با پیشرفت بیماری، این علائم و نشانه‌ها مشخص‌تر می‌شوند، و کم کم این احساس به شما دست می‌دهد که شنوایی شما مشکلی دارد.

تاثیر کم شنوایی بر گفتار و زبان

کاهش شنوایی می‌تواند تاثیرات به‌سزایی بر گفتار و زبان داشته باشد. البته عوامل متعددی وجود دارند که بر میزان این تاثیرگذاری، موثر هستند. برخی از این عوامل عبارتند از:

  • میزان آسیب و تخریب در شنوایی هنگام تخلیه جرم گوش
  • نوع اختلال منجر به کم شنوایی
  • سن
  • زمان تشخیص
  • زمان شروع درمان
  • پیوستگی یا منقطع بودن روند درمان
  • وجود سایر اختلالات که بر اختلال کاهش شنوایی تاثیر دارند

معاینه ی گوش - درمان کم شنوایی

انواع کم شنوایی

برخی از انواع کم شنوایی موقتی و برخی دائمی هستند. انواع مختلفی از کم شنوایی وجود دارد اما قبل از این‌که به انواع آن‌ها بپردازیم، باید به این سوال پاسخ دهیم که «کم شنوایی اکتسابی چیست؟».

روش صحیح تمیز کردن گوش در خانه را در شادمگ بخوانید.

کم شنوایی اکتسابی

کم شنوایی اکتسابی به‌نوعی از اختلال در شنیدن گفته می‌شود که در طول زندگی افراد ایجاد می‌گردد و در زمان تولد وجود نداشته است. این امکان وجود دارد که این نوع از اختلال به کم شنوایی متوسط یا شدید منجر شود. انواع مختلف کم شنوایی که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم ممکن است اکتسابی یا غیر اکتسابی باشند.

کم شنوایی پردازشی

این اختلالات زمانی رخ می‌دهند که مغز نمی‌تواند صدا را پردازش کند. این امر درک گفتار یا تشخیص اینکه صداها از کجا می‌آیند را دچار مشکل می‌کند.

کم شنوایی هدایتی

این نوع از کم شنوایی که به کاهش شنوایی انتقالی نیز معروف است، زمانی اتفاق می‌افتد که برای گوش خارجی یا میانی مشکلی ایجاد شود و در نتیجه‌ی آن صدا نمی‌تواند به گوش داخلی منتقل شود. این نوع از اختلال ممکن است ناشی از جرم یا عفونت، سوراخ شدن پرده، تغییر در مایع یا رشد غیرطبیعی استخوان در گوش (معروف به اتواسکلروز- Otosclerosis) باشد. این شرایط معمولا قابل درمان است.

کم شنوایی - درمان کم شنوایی

کم شنوایی حسی عصبی

این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که اندام شنوایی، حلزون گوش یا عصب شنوایی آسیب دیده یا دچار اختلال شوند. بنابراین این اندام‌ها قادر به ارسال دقیق اطلاعات الکتریکی به مغز نیستند. کم شنوایی عصبی حسی معمولاً یک اختلال دائمی است.

کم شنوایی مختلط

در این نوع، هم کم شنوایی هدایتی و هم کم شنوایی حسی عصبی وجود دارد.

روش‌ های درمان کم شنوایی بدون سمعک

سمعک یکی از بهترین‌ راه‌ها برای بهبود شنوایی است. اما برای درمان تمام بیماری‌هایی که باعث کم شنوایی می‌شوند، نیاز به استفاده از سمعک نیست. درمان کم شنوایی تا حد زیادی به نوع آن و عامل ایجاد آن بستگی دارد. در ادامه به تعدادی از راه‌های درمان کم شنوایی بدون سمعک اشاره می‌کنیم.

درمان کم شنوایی ناشی از افزایش سن

یکی از آثار طبیعی افزایش سن، کاهش شنوایی و سنگین شدن گوش‌ها است. کاشت حلزون گوش(cochlear implan)، یکی از راه‌های درمان کم شنوایی بدون سمعک است. این روش به خصوص در افراد بسیار مسن، افرادی که کم شنوایی شدید دارند، یا افرادی که تمایلی به استفاده از سمعک ندارند، انتخاب بسیار مناسبی است. کاشت حلزون به روش جراحی انجام می‌شود. در طی جراحی، استخوان ماستویید(Mastoid bone) برش داده شده، و یک الکترود کوچک در پشت پرده گوش(Eardrums) تعبیه می‌شود.

درمان کم شنوایی هدایتی

نوع اصلی دیگر کم شنوایی به عنوان کم شنوایی هدایتی شناخته می‌شود. کم شنوایی هدایتی، به طور کلی ناشی از یک بیماری یا مشکل ساختاری در گوش بیرونی یا میانی است و معمولا موقتی است. کم شنوایی هدایتی می‌تواند نتیجه تجمع جرم گوش(ear wax) در مجرای گوش، مایع در گوش میانی یا سوراخ شدن پرده گوش(tympanic membran perforation) باشد.

درمان کم شنوایی هدایتی معمولاً شامل مداخله پزشکی، توسط متخصص گوش و حلق و بینی برای رفع علت خاص ایجاد آن است. در برخی موارد، جراحی ممکن است کمک کننده باشد.

کاهش شنوایی - درمان کم شنوایی

درمان کم شنوایی حسی-عصبی

کم شنوایی حسی-عصبی در اثر مشکلات و بیماری‌های گوش داخلی ایجاد می‌شود. تومورها، عفونت‌ها، آسیب و صدمه به سر، بیماری‌های خود ایمنی و قرار گرفتن در معرض صداهای بلند برای مدت طولانی، می‌توانند از علل کم شنوایی حسی-عصبی باشند.

درمان خانگی زگیل با روش های ساده خانگی و طبیعی

درمان اصلی کم شنوایی حسی-عصبی با استفاده از سمعک است، اما روش‌های درمان کم شنوایی بدون سمعک هم مانند کاشت حلزون وجود دارد. همچنین در برخی از علل کم شنوایی حسی-عصبی، جراحی و در موارد حاد که در اثر ویروس‌ها ایجاد می‌شوند، استفاده از کورتیکواستروئیدها (Corticosteroids) موثر هستند.

درمان کم شنوایی مادرزادی

کم شنوایی مادرزادی می‌تواند هدایتی یا حسی-عصبی باشد. از روش‌های درمان کم شنوایی بدون سمعک در کودکان مبتلا به کم شنوایی مادرزادی، می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • کاشت حلزون گوش: همانند کم شنوایی ناشی از افزایش سن، در کودکان مبتلا به کم شنوایی مادرزادی که مشکل آن‌ها بسیار شدید است، هم می‌توان از کاشت حلزون گوش کمک گرفت.
  • دستگاه‌های کمکی: طیف وسیعی از دستگاه‌های کمکی وجود دارد، که می‌تواند در موقعیت‌های خاص، با یا بدون سمعک یا همراه باکاشت حلزون، به بهبود شنوایی کمک کند. دستگاه FM یا سیستم راجر، دستگاه کمک شنوایی است، که مختص استفاده کودکان طراحی شده است. این دستگاه می‌تواند به کودکانی که از کم شنوایی خفیف یا کم شنوایی در یک گوش رنج می‌برند، یا از سمعک استفاده می‌کنند، کمک کند تا در موقعیت‌هایی مانند کلاس درس، بهتر بشنوند. این دستگاه شامل یک میکروفن است که صدای معلم را به یک گیرنده که توسط کودک استفاده می‌شود، منتقل می‌کند.

روش‌های بهبود شنوایی بدون سمعک

انجام کارهای زیر می‌تواند در بهبود شنوایی یا درمان کم شنوایی بدون سمعک موثر باشد.

علت سنگینی گوش - درمان کم شنوایی

  • رفع انسداد گوش: یکی از دلایل ساده و برگشت‌پذیر کاهش شنوایی، انسداد کانال گوش، در اثر تجمع ترشحات گوش است. این مشکل به راحتی با تخلیه ترشحات و موم اضافی از گوش قابل درمان است.
  • مدیتیشن: مدیتیشن می‌تواند در بهبود سلامت شنوایی شما موثر باشد. با مدیتیشن، استراحت و نفس عمیق، خون بیشتری به مغز می‌رسد. مدیتیشن باعث می‌شود تا قدرت توجه و تمرکز شما تقویت شود، و بتوانید بهتر روی صداهایی که می‌خواهید، تمرکز کنید.
  • ترک سیگار: ارتباط میان سیگار کشیدن و کم شنوایی اثبات شده است. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نیکوتین و گاز مونواکسید کربن، بر جریان خون بدن تاثیر منفی می‌گذارد. در نتیجه اکسیژن و خون کمتری به سلول‌های گوش داخلی رسیده، و با گذشت زمان این سلول‌ها آسیب می‌بینند. یکی از گام‌های ساده‌ای که می‌توانید برای بهبود شنوایی و سلامت گوش‌های خود بردارید، ترک سیگار است.
  • یوگا: بسیاری از افرادی که از اختلال شنوایی رنج می‌برند، می‌گویند که تمرینات یوگا گاهی اوقات می‌تواند به آن‌ها کمک کند، تا بهتر بشنوند. کشش و تمرینات یوگا، با بهبود خون‌رسانی به مغز، در بهبود سلامت سیستم شنوایی موثر است.
  • ورزش کردن: سالم بودن برای کل بدن از جمله گوش‌ها مفید است و ساده‌ترین راه برای سالم ماندن ورزش منظم است. رفتن به پیاده‌روی یا دویدن، یا حتی فقط باغبانی یا انجام کارهای خانه، همه راه‌هایی عالی برای فعال ماندن و تقویت جریان خون هستند. فقط دقت کنید که در حین ورزش کردن به موسیقی با صدای بلند گوش ندهید، زیرا می‌تواند با آسیب به سلول‌های گوش داخلی، به شنوایی شما آسیب برساند.
  • تغذیه مناسب: رژیم غذایی متعادل از نظر ویتامین‌ها و موادمعدنی باعث بهبود شنوایی می‌شود. اسید فولیک، ویتامین‌های گروه B، منیزیم و روی همگی دارای خواصی هستند که به شنوایی بهتر و به طور کلی بدن سالم‌تر کمک می‌کنند. می‌توانید با مشورت با پزشک، مصرف مکمل‌های غذایی را برای تامین این ویتامین‌ها و مواد معدنی شروع کنید.
  • از قرار گرفتن در معرض صداهای بلند دوری کنید: تا جایی که ممکن است، سعی کنید از هر گونه صدای بالاتر از 85 دسی‌بل اجتناب کنید. ابزارهای برقی، ماشین چمن زنی، موتور سیکلت، هلیکوپتر، گریه نوزاد و زنگ هشدار، مثال‌هایی از این صداها هستند. هرچه دسی بل صدا بیشتر باشد، زمان کمتری برای آسیب رساندن به شنوایی شما نیاز است. قرار گرفتن در معرض صدای بلند، چه به طور مداوم در طول زمان و چه در یک تکانه ناگهانی، یکی از دلایل اصلی کاهش شنوایی حسی عصبی است. صدای بلند و غیرطبیعی می‌تواند پرده گوش را سوراخ کند، در حالی که قرار گرفتن مداوک در معرض صدای بلند، بیشتر می‌تواند باعث آسیب طولانی مدت و غیرقابل برگشت به سلول‌های مویی حساس گوش داخلی شود. اگر مجبورید در موقعیت‌ها و مکان‌های پرسروصدا، مانند یک کنسرت یا یک محیط کاری پر سر و صدا باشید، باید از نوعی محافظ گوش استفاده کنید و تا حد امکان از منبع صدا فاصله بگیرید. اطرافیان خود را تشویق کنید که به شیوه‌ای مشابه رفتار کنند.

درمان خانگی کم شنوایی

در مبحث درمان خانگی کم شنوایی به‌سراغ برخی از میوه‌ها و سبزیجات حاوی پتاسیم و منیزیم خواهیم رفت که برای تقویت شنوایی بسیار مفید هستند. از جمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به اسفناج، خربزه، پرتقال، آووکادو، زردآلو، موز، لوبیا، گوجه‌فرنگی، سیب‌زمینی و کشمش اشاره کرد. همچنین مصرف ماست و شیر به‌دلیل میزان پتاسیم بالا، برای تقویت شنوایی توصیه می‌شود.

البته فراموش نکنید که مصرف بیش از حد هر ماده‌ای می‌تواند خطرناک باشد. مقدار مصرف پتاسیم و منیزیم در هر روز به‌صورت مجاز به ترتیب ۳۵۰۰ و ۴۰۰ میلی‌گرم است.

جرم گوش - درمان کم شنوایی

از جمله موارد دیگری که می‌تواند در بهبود وضعیت شنوایی موثر باشد، توجه به مصرف ویتامین‌ها در حد نیاز است. ویتامین‌های A، C و E می‌توانند در کم شنوایی ناشی از افزایش سن و سر و صدا موثر باشند.

راهکارهای موثر و ساده برای درمان شوره سر خانگی | از همین حالا اقدام کنید !

از طرفی دیگر زینک یا روی نیز از ریزمغذی‌هایی است که می‌تواند از عفونت گوش و به تبع آن کاهش شنوایی، جلوگیری نماید. همچنین مطالعات نشان داده‌اند که مکمل روی می‌تواند به ارتقاء سطوح شنوایی در افرادی که به‌صورت ناگهانی به ناشنوایی دچار می‌شوند، کمک کند.

اسید‌های چرب امگا ۳ نیز با حفظ جریان خون در گوش به تقویت شنوایی کمک می‌کنند. امگا ۳ در دانه‌ی کتان، گردو، ماهی و سویا موجود است.

ورزش برای تقویت شنوایی

برخی از فعالیت‌های فیزیکی می‌توانند در تقویت شنوایی موثر باشند. مثلاً حل پازل یا معما، جدول کلمات، سودوکو می‌توانند بر تقویت و پیش‌گیری از آتروفی مغز تاثیر بگذارند. از آن‌جایی‌که مغز نقش مهمی در فرآیند‌های شنیداری دارد، پس تقویت مغز به‌معنای ارتقاء وضعیت شنوایی است.

از طرفی هر چه تحرک بیشتری داشته باشید، شنوایی شما بهتر خواهد شد. پس با ورزش‌هایی مانند پیاده‌روی، یوگا و دوچرخه‌سواری، اکسیژن بیشتری به جریان خون وارد شده و در سرتاسر بدن منتشر می‌شود. چرخش این اکسیژن در جریان خون گوش‌ها نیز سبب تقویت شنوایی خواهد شد. گاهی بازی‌های ورزشی مثل فوتبال و هاکی نیز به ارتقاء وضعیت شنوایی و کاهش وزن کمک بسیار زیادی می‌کنند. حداقل دو ساعت در هفته دوچرخه‌سواری، پیاده‌روی و شنا توصیه می‌شود.

درمان کم شنوایی حسی عصبی با طب سنتی

گاهی کم شنوایی به‌علت سنگینی گوش (به‌ویژه در افراد مسن) به‌وجود می‌آید. این مشکل ممکن است به‌علت تغییرات نامنظم قند خون حادث شود. گاهی اوقات افزایش صفرا هم سبب سنگینی گوش می‌شود. در چنین مواردی می‌توان از دستورات طب سنتی برای رفع مشکل شنوایی استفاده کرد.

  • مقداری سرکه را در قوری ریخته و همراه آب بجوشانید و از لوله‌ی قوری به گوش‌تان بخور بدهید. روزی سه بار این کار را انجام دهید.
  • برای بهتر شدن وضعیت شنوایی می‌توانید در روز سه بار هر بار یک قاشق سوپخوری آب پیاز بنوشید.
  • در مواقعی که کم شنوایی به‌علت غلبه صفرا به وجود آمده می‌توانید از لعاب به‌دانه، به ترش، آب زرشک و آب غوره هم استفاده کنید.

قطره برای کم شنوایی

یک راه برای درمان کم شنوایی بدون سمعک استفاده از قطره برای کم شنوایی است. انسداد گوش بر اثر افزایش جرم یکی از دلایل کم شنوایی در بیشتر مواقع است این مشکل با علائم سرگیجه، وزوز گوش، کاهش شنوایی و درد همراه است.

در این صورت معمولاً با سه روش می‌توان شنوایی بیمار را به او برگرداند:

  • ریختن قطره‌ی گوش (که به گلیسیرین فنیکه معروف است) یا قطره‌ی پراکسید هیدروژن: در صورت ریختن قطره طبق دستور پزشک در مدت ۵ الی ۷ روز جرم حل شده و از گوش خارج می‌شود
  • استفاده از پنس برای برداشتن جرم
  • شستشوی گوش در درمانگاه

اختلال در شنوایی - درمان کم شنوایی

علت کم شنوایی چیست ؟

اگر این سوال ذهن شما را به خود مشغول کرده است که «کم شنوایی از چیست؟» می‌توانیم این‌گونه پاسخ دهیم که معمولاً عوامل مختلفی منجر به این اختلال می‌شوند و برخی از آن‌ها عبارتند از:

  • قرار گرفتن مداوم در معرض سر و صدا (به‌ویژه افرادی که در محیط‌های پر سر و صدا مانند سالن‌های موسیقی زنده، معدن یا ساختمان کار می کنند)
  • قرار گرفتن در معرض سر و صدا به‌صورت کوتاه‌مدت (مانند انفجار)
  • عفونت، تجمع جرم یا پارگی پرده‌ی گوش
  • آسیب یا ضربه ناشی از تصادف یا جراحت (حتی اتفاقی به‌سادگی فرو کردن بیش از حد یک گوش پاک‌کن در گوش)
  • قرار گرفتن در معرض برخی مواد شیمیایی یا دارو‌ها از جمله آسپرین، برخی آنتی‌بیوتیک‌ها و دارو‌های تجویز شده برای درمان سرطان و بیماری‌های قلبی
  • گوش دادن به موسیقی بسیار بلند با هدفون
  • برخی شرایط مادرزادی مانند سیتومگالوویروس (Cytomegalovirus)
  • بیماری عروق کرونر (بیماری قلبی)، فشار خون بالا و سکته‌ی مغزی
  • دیابت
  • سابقه‌ی خانوادگی کم شنوایی
  • تومور‌هایی مانند نوروم آکوستیک (acoustic neuroma)

تقریباً همه متوجه می‌دانند که با افزایش سن، شنوایی رو به کاهش می‌رود. در برخی موارد، ژنتیک نقش مهمی را ایفا می‌کند و برخی خانواده‌ها زودتر از سایرین دچار مشکلات شنوایی می‌شوند.

تشخیص کم شنوایی

برای تشخیص کم شنوایی کافی است به یک مرکز شنوایی سنجی یا یک پزشک متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کنید. در ابتدا در مورد علائم از شما سوال پرسیده می‌شود و معاینه‌ی فیزیکی انجام می‌گیرد. این بررسی‌ها با هدف مشاهده‌ی علائم عفونت یا سایر مسائلی که می‌توانند باعث کاهش شنوایی شوند، انجام می‌گیرند.

در مرحله‌ی بعد به‌منظور سنجش کم شنوایی، معمولاً ادیوگرافی (نوار گوش) انجام می‌گیرد. این تست شنوایی انواع صداهایی را که فرد می‌تواند بشنود را از جهات مختلف اندازه‌گیری می‌کند که شامل موارد زیر است:

  • پیکربندی: بررسی میزان کیفیت شنیدن صدا‌های زیاد و کم
  • درجه: بررسی درجه‌ی کم شنوایی (طبیعی، خفیف یا شدید)
  • نوع: بررسی نوع کم شنوایی (پردازشی، هدایتی، حسی عصبی یا مختلط)

اگر آسیب یا تومور احتمالی تشخیص داده شود، ممکن است سی‌تی اسکن یا ام‌آر‌آی تجویز گردد.

سمعک - درمان کم شنوایی

چند درصد کم شنوایی نیاز به سمعک دارد ؟

برای پاسخ به این سوال باید گروه‌های سنی مختلف را مورد بررسی قرار دهیم زیرا تعریف کم شنوایی در هر سن متفاوت است.

  • کم شنوایی در کودکان: اگر کودکان آستانه‌ی صدای بالاتر از ۱۵ دسی‌بل را نشنوند، باید تحت درمان به‌عنوان کودکان کم شنوا قرار گیرند.
  • کم شنوایی در بزرگسالان: اگر افراد بالغ آستانه‌ی صدای بالاتر از ۲۵ دسی‌بل را نشوند، به کم شنوایی مبتلاء شده‌اند.
  • کم شنوایی در کهنسالان: برای افراد کهنسال آستانه‌ی شنوایی بالاتر از ۴۰ دسی‌بل به‌عنوان معیاری برای کم شنوایی در نظر گرفته می‌شود.
درمان فوری آبریزش بینی با 13 روش خانگی موثر و تضمینی

کم شنوایی در کودکان

کم شنوایی در هر سنی ممکن است رخ دهد. با این حال، اختلال شنوایی در بدو تولد، یا در نوزادان و کودکان نوپا ممکن است کمی نگران‌کننده باشد. اگر کاهش شنوایی سریع تشخیص داده نشود و برای درمان آن هیچ اقدامی صورت نگیرد، می‌تواند منجر به چالش‌های رشدی شود، زیرا شنوایی طبیعی برای درک زبان گفتاری و سپس برای تولید گفتار واضح، مورد نیاز است.

اگر کودک شما در دوران نوزادی و اوایل کودکی دچار اختلال شنوایی شد، باید سریعاً به پزشک مراجعه کنید. حتی یک اختلال شنوایی موقت اما قابل توجه در این دوران می‌تواند یادگیری زبان یا الگوهای گفتاری را برای کودک، بسیار چالش‌برانگیز نماید.

علائم کم شنوایی در کودکان

تشخیص اینکه آیا کودکان در شنوایی مشکل دارند یا خیر می‌تواند سخت باشد. برخی از علائمی که نشان می‌دهند که کودک شما ممکن است به کم شنوایی مبتلاء باشد عبارتند از:

  • اگر کودک شما به صدای بلند واکنش نشان نمی‌دهد یا سر خود را به سمت صدا نمی‌چرخاند.
  • اگر دیرتر از کودکان دیگر شروع به صحبت کردن کنند یا کلمات ساده‌ای مثل «بای بای» را در ۴ تا ۸ ماهگی درک نکنند.
  • اگر در مقایسه با گفتار سایر کودکان هم سن، گفتار آنها نامشخص است.
  • اگر از شما درخواست می‌کنند که صدای تلویزیون زیاد کنید.
  • اگر دستورالعمل‌های شما را نمی‌شنوند یا نمی‌فهمند.

نکات اساسی در پیش‌ گیری از کم شنوایی

معمولاً اکثر انواع کم شنوایی به‌صورت پایدار خواهند بود، بنابراین مهم است که از کاهش شنوایی قبل از بروز آن پیش‌گیری کنید. این بدان معنی است که اگر آسیبی در شنوایی ایجاد و منجر به کم شنوایی خفیف شد، باید تمام تلاش خود را برای پیش‌گیری از تشدید و تبدیل آن به کم شنوایی پیشرونده انجام دهید.

بهترین راه برای محافظت خود از کاهش شنوایی این است که در معرض صدا‌های بلند قرار نگیرید اما به‌طور کلی برای جلوگیری از آسیب شنوایی، راه‌کار‌های زیر توصیه می‌شوند:

مشکل شنوایی - درمان کم شنوایی

  • با صدای کم به موسیقی، تلویزیون و رادیو گوش دهید (صدا باید در حدی باشد که بتوانید به‌راحتی با فردی در فاصله‌ی ۲ متری صحبت کنید).
  • اگر در فضا‌های پر سر و صدا (مانند رستوران‌هایی که موسیقی پخش می‌کنند یا ساختمان‌های در حال ساخت)، فعالیت دارید از گوش‌گیر یا تجهیزات محافظت از گوش مانند گوش بند استفاده کنید.
  • استفاده از هدفون یا هدست را به یک ساعت در هر زمان محدود و سپس استراحت کنید.
  • سعی کنید از هدفون یا هدستی استفاده کنید که صدای محیط را به‌طور کامل حذف کند.
  • میزان بلندی صدای موسیقی را به بیش از ۶۰ درصد افزایش ندهید.
  • در محل کار خود مطمئن شوید که از قوانین مرتبط با ایجاد سر و صدا ، پیروی می‌شود.
  • به‌هیچ وجه سیگار نکشید. نتایج مطالعات نشان داده‌اند که افراد سیگاری بسیار بیشتر از غیر سیگاری‌ها به بیماری‌های شنوایی مبتلاء می‌شوند. البته لازم به توضیح است که دود سیگار برای افراد غیرسیگاری هم آسیب‌های بسیار زیادی (از جمله در ناحیه‌ی گوش) وارد می‌آورد.
  • به تغذیه‌ی خود اهمیت بدهید. تحقیقات نشان می‌دهند که در افراد مسن، کمبود ویتامین B12، منجر به اختلالات شنوایی می‌شود. از طرفی استفاده از ویتامین B3 نیز سبب گسترش رگ‌های خونی کوچک می‌شود و در جریان خون نقش به‌سزایی ایفا می‌کند. ویتامین B6 نیز برای عملکرد بهتر اعصاب ضروری است.
  • شاید ندانید که مراقبت از دندان‌ها رابطه‌ی مستقیمی با حفظ شنوایی شما دارد. حتی برخی معتقدند که با از دست دادن هر دندان، دو برابر شنوایی از دست می‌رود.
  • از استرس دوری کنید. مطالعات جدید نشان داده است که شرایط روانی هنگام اضطراب و افسردگی رابطه‌ی مستقیمی با کم شنوایی دارد. تحریک التهاب در مغز و ایجاد استرس و اضطراب، نه‌تنها سبب کاهش شنوایی می‌شو بلکه اختلال وزوز در گوش را هم تشدید می‌نماید.

چه موقع صدا زیاد و آسیب‌ زننده است ؟

در موارد زیر می‌توان گفت که وضعیت خطرناک است و شنوایی شما در معرض تهدید قرار دارد:

  • اگر نیاز دارید برای رساندن مقصود خود به فردی در فاصله‌ی ۱ متری شما، فریاد بزنید.
  • اگر در حال گوش دادن به موسیقی از طریق هدفون هستید و نمی‌توانید صداهایی مانند بوق ماشین‌ها یا صحبت افراد نزدیک به خود را بشنوید.
  • اگر بعد از یک رویداد یا گذراندن یک روز در محل کار، صدای زنگ در گوش خود می‌شنوید.

اگر چنین تجربه‌هایی به‌طور مکرر برای شما اتفاق می‌افتد، متاسفانه در حال آسیب رساندن به شنوایی خود هستید.

چقدر این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵

آیا این مفید بود؟

Thanks for your feedback!

نویسنده: shadi hemati

آخرین بروز رسانی

1 بهمن 1402

بروز رسانی توسط

shadi hemati

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *