افتتاح حساب ترکیه
حساسیت به مواد شوینده

حساسیت به مواد شوینده می تواند آنقدر آزاردهنده باشد که حتی سیستم ایمنی بدن شما را هم تحت تاثیر خود قرار دهد. پس برای اینکه راهکارهای موثر برای جلوگیری از حساسیت و آلرژی به شوینده ها را بلد باشید، حتما این مقاله را خوب مطالعه کنید.

آلرژی به مواد شوینده

مبتلا به آلرژی به مواد شوینده هستید؟ آیا استفاده از شوینده ها موجب خارش، قرمزی، سوزش و اگزما و کهیر در پوست دستان شما شده است؟ آیا آسیب های ناشی از شوینده ها موجب آزار شما شده است؟ حساسیت یا آلرژی یک نوع واکنش تهاجمی می باشد که سیستم ایمنی بدن در برابر عوامل بیرونی، از خود نشان می دهد.

البته لازم به ذکر است برخی از آلرژی ها از انواع آلرژی های ژنتیکی می باشند. کسانی که به صورت ژنتیکی مبتلا به نوعی آلرژی ژنتیکی هستند، هر نوع ماده ی حساسیت آوری می تواند موجب ایجاد حساسیت و آلرژی در آن ها شود. یکی از این مواد حساسیت زا، شوینده ها هستند که موجب آلرژی می شوند. شما برای کاهش آلرژی می توانید از ساخت شوینده طبیعی خانگی که در شادمگ آموزش داده شد استفاده کنید.

حساسیت به مواد شوینده

علت ایجاد حساسیت به مواد شوینده

علت حادثه، شوینده ها مواد سوزاننده و محرک هستند که سبب تخریب و آسیب سلول های پوست و از بین رفتن سد دفاعی پوست می شوند. گاهی عفونت های میکروبی و قارچی هم اضافه می شود که درمان را مشکل تر می کند.

حسسایت به مواد شوینده به این معناست که هنگامی که شما در تماس با شوینده ها هستید، پوست شما و یا سیستم تنفسی شما دچار مشکل می شود. این مشکلات ممکن است به صورت قرمزی و خارش پوست، کهیر، عطسه، سرفه و … باشند. به وجود آمدن آلرژی به مواد شوینده می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی باشد.

اما لازم به ذکر است به گفته پزشکان مرکز درمان آلرژی مهم ترین عامل ایجاد این نوع آلرژی، استفاده نادرست از این مواد می باشد. مواد شوینده اعم از مواد پودری، قلیایی و اسیدی، اگر به شیوه ی نادرست و بیش از حد مورد استفاده قرار بگیرند، می توانند موجب ایجاد حساسیت یا آلرژی شوند. علاوه بر آن افرادی که به آلرژی مبتلا هستند مستعد مبتلا به این نوع حساسیت نیز می باشند.

ایجاد آلرژی در پوست دست به این دلیل است که، هنگامی که شوینده ها به صورت مستقیم با پوست دست در تماس هستند، موجب می شوند چربی و رطوبت موجود در پوست دست از بین برود و مواد حساسیت زا راحت تر بتوانند به عمق لایه های پوستی نفوذ کنند، در چنین شرایطی پوست دست خشک و آسیب پذیر می شود.

روزه گرفتن بیماران دیابتی ؛ آیا دیابتی ها می توانند روزه بگیرند ؟

چه موادی موجب حساسیت به مواد شوینده می شوند؟

همه ی ما در طول شبانه روز با شوینده های مختلفی سر و کار داریم. این شوینده ها می توانند برای بهداشت و نظافت شخصی مورد استفاده واقع شوند و یا برای بهداشت محیط و عمومی. شوینده های مختلفی می توانند موجب آلرژی شوند اما برخی از شوینده ها خاصیت حساسیت زایی بیشتری نسبت به دیگر شوینده ها دارند، رایج ترین شوینده هایی که موجب آلرژی می شوند به شرح زیر می باشند:

پودر های لباس شویی

پودر های لباس شویی یکی از رایج ترین شوینده هایی هستند که معمولا زیاد مورد استفاده قرار می گیرند. این پودر ها هنگامی که با پوست دست در تماس هستند می توانند موجب بروز حساسیت شوند. لازم است بدانید، پودر های حاوی آنزیم خاصیت حساسیت زایی بیشتری دارند.

نرم کننده های پارچه

یکی دیگر از موادی که ایجاد حساسیت و آلرژی می کنند انواع نرم کننده های پارچه هستند.

حساسیت به مواد شوینده

مایعات ظرف شویی

شاید برای شما پیش آمده باشد، به مهمانی بروید و آن جا ظرف بشویید. سپس متوجه شوید مایع ظرف شویی که در آن جا استفاده کرده اید موجب خشک شدن یا پوسته پوسته شدن دستان شما شده است. تصور می کنید مشکل چیست؟ بله درست است مشکل تغییر مایع ظرف شویی و حساسیت پوست دست شما نسبت به آن مایع می باشد.

هنگامی که شما از یک مایع ظرف شویی استفاده می کنید دستان شما به آن مایع خو می کنند و حساسیتی نسبت به آن ندارند. اما با تعویض مایع ممکن است مایع جدید حاوی مواد حساسیت زا باشد و همین موضوع موجب ایجاد مشکل شود.

پودر و قرص مورد استفاده در ماشین ظرف شویی

این پودر ها و یا قرص ها که مخصوص ماشین ظرف شویی هستند اگر چه تماس زیادی با دست شما نداشته باشند اما به نوبه ی خود می توان موجب ایجاد حساسیت شوند.
شامپو ها، جرم گیر ها، مایعات سفید کننده یا وایتکس، شیشه پاک کن ها و … از جمله شوینده های دیگری هستند که ممکن است موجب بروز حساسیت و آلرژی شوند.

چه موادی موجب آلرژی به مواد شوینده می شوند؟

شوینده ها به خودی خود موجب آلرژی و ایجاد حساسیت نمی شوند. بلکه موادی که در این شوینده ها به کار برده می شوند موجب ایجاد حساسیت می شوند. شایع ترین موادی که در شوینده ها وجود دارند و موجب بروز حساسیت و آلرژی می شوند، به شرح زیر می باشند:

  • اسانس های موجود در شوینده ها
  • سورفکتانت ها
  • پلی آلکیلن یا اتیلن اکساید
  • روشن کننده ها که در شوینده هایی مثل وایتکس وجود دارند
  • فسفات
  • حساسیت پوستی

علائم حساسیت به مواد شوینده چیست؟

پوست شما اولین جایی است که علایم هشدار در آن بروز می‌کند.

غالبا 24 تا 48 ساعت پس از مصرف مواد شیمیایی حساسیت‌زا، حساسیت پوستی ایجاد می‌شود؛ علایمی مانند:

10 خواص مویز در طب سنتی ، درمانگری بی نظیر

حساسیت به مواد شوینده

  • قرمزی پوست
  • زبر شدن پوست
  • بروز تاول‌های آبکی
  • سوزش و خارش که ممکن است حاد باشد
  • تورم چشم، صورت و ناحیه تناسلی
  • کهیر
  • حساسیت به نور خورشید
  • تیره و ضخیم شدن و ترک خوردگی پوست
  • لمس آنچه نسبت به آنها آلرژی دارید باعث بدتر شدن علایم پوستی می‌شود.

اگر پس از تماس با مواد شیمیایی، در سر انگشتان و سپس سایر بخش‌های بدن مانند گردن یا صورت‌تان حساسیت بروز کرد، دچار حساسیت پوستی شده‌اید.

درمان

لازم است موادی که باعث بروز حساسیت پوستی می‌شوند را بشناسید و از تماس با آنها خودداری کنید.

حساسیت به مواد شوینده

به محض تماس با این مواد، پوست خود را با آب و صابون بشویید.

اگر مواد شیمیایی در دستان شما باعث بروز حساسیت پوستی شد دیگر نباید آنها را روی سایر بخش‌های پوست بمالید.

در صورت بروز حساسیت پوستی بهتر است تمام لباس‌ها و یا جواهراتی که با مناطقی از پوست که با مواد شیمیایی حساسیت‌زا در تماس بوده را در بیاورید.

در صورت بروز حساسیت به پزشک مراجعه کنید؛ چرا که پزشک می‌تواند دلیل بروز حساسیت را متوجه شود و در صورت نیاز داروی مناسبی برای شما تجویز کند.

سبک زندگی و درمان‌های خانگی

برای کاهش خارش و التیام پوست ملتهب شده، درمان‌های زیر می‌تواند موثر باشد:

از تماس با مواد شیمیایی حساسیت‌زا خودداری کنید.
از کرم‌ها یا لوسیون‌های ضدخارش در نواحی که حساسیت ایجاد شده استفاده کنید.
داروهای ضدخارش خوراکی استفاده کنید.
از کمپرس یخ یا آب استفاده کنید.
خارش محل حساسیت ممنوع.
محل ایجاد حساسیت را در آب خنک قرار دهید.
از دست‌های خود محافظت کنید.

پیشگیری و درمان حساسیت به مواد شوینده

پیشگیری، استفاده صحیح ازاین مواد وبا غلظت مناسب و استفاده از دستکش و مصرف پمادهای چرب کننده پوست است. همچنین هنگام کار با این شوینده ها می توان از دستکش استفاده نمود. اما در صورت بروز حساسیت می بایست به مرکز درمان آلرژی و پزشکان متخصص مراجعه نمود.

حساسیت به مواد شوینده

نکات و ترفندهای کاربردی برای محافظت از حساسیت به ماده شوینده

هنگام شستن ظروف از دستکش های بلند و ضخیم استفاده کنید. دستکش به محافظت از دست در برابر آب گرم و مواد شیمیایی موجود در مواد شوینده ظرفشویی کمک می کند. اگر دستکش های لاستیکی باعث واکنش آلرژیک پوست دست شما می شوند، از یک دستکش نخی زیر دستکش لاستیکی هم استفاده کنید اما قبل از استفاده مطمئن شوید که خشک باشد.

از آب داغ استفاده نکنید! اکثر مردم با این منطق که آب داغ میکروب های بیشتر را از بین می برد، بر این باورند باید ظروف را با آب داغ بشویند. اما دانشمندان دانشگاه راتگرز با انجام آزمایشی دریافتند آب در دمای 60 درجه اثر مشابه آب با دمای 79 و 100 درجه را بر باکتری ها دارد. پس می توان با استفاده از آب خنک تر علاوه بر صرفه جویی در مصرف انرژی، از پوست دست نیز محافظت نمود.

خواص معجزه آسای عنبر نسارا در درمان بیماری ها | پشگلی که جدی گرفته نمیشه !

پوست توسط لایه‌ای از روغن‌های طبیعی، چربی‌ها و پروتئین‌های ویژه محافظت می‌شود که رطوبت را در خود به دام می اندازد. آب داغ این لایه را از بین می برد. به همین دلیل است که آکادمی پوست آمریکا استفاده از آب ولرم را برای محافظت از پوست خود توصیه می کند. چه در حال شستن دست ها، صورت، دوش گرفتن یا شستن ظروف باشید، آب ولرم برای پوست بهترین گزینه است.

دستکش لاتکس

در صورت داشتن آلرژی به دستکش های لاتکس می توان از دستکش های وینیل استفاده نمود. اگر مطمئن به داشتن آلرژی به لاتکس نیستید در اینجا یک سرنخ کوچک وجود دارد. نیمی از کسانی که به لاتکس آلرژی دارند، هنگام خوردن میوه هایی همچون موز، کیوی و آووکادو نیز واکنش هایی را تجربه می کنند. عجیب اما واقعی!

️دستکش های ظرفشویی خود را به طور مرتب بررسی کنید. اگر دستکش‌های شما سوراخ شوند، دیگر در محافظت از دست‌های شما در برابر عوامل موثر نیستند. بنابراین دستکش های آسیب دیده را با دستکش های جدید جایگزین کنید.

برای جلوگیری از حساسیت به ماده شوینده، حتما قبل و بعد از انجام شستشو، دست های خود را با لوسیون های غلیظ یا کرم های مرطوب کننده، مرطوب نگه دارید تا رطوبت از دست رفته در طول فرایند شستشو احیا گردد. باید در نظر داشت برخی از مواد مانند اوره موجود در مرطوب کننده ها نفوذپذیری پوست را نسبت به مواد شیمیایی افزایش می دهند. در این صورت، چند قطره از روغن های طبیعی مانند روغن زیتون، بادام و هسته انگور که موجب مرطوب نگه داشتن و تقویت پوست دست می گردد را بر روی پوست خود بمالید.

️از مایعات ظرفشویی ملایم استفاده کنید. این محصولات، به کراتین و چربی کف دست ها آسیبی وارد نمی کنند. مواد شیمیایی خشن می توانند چربی طبیعی پوست را از بین ببرند و موجب خشکی و تحریک پوست شوند.
مصرف اسیدهای چرب ضروری را افزایش دهید. آجیل های غنی از امگا 3 و اسیدهای چرب ضروری (امگا 3، 6 و 9) پوست را در مقابل حساسیت با مواد شوینده، مقاوم می کند. ماهی های روغنی، دانه ها و مغزها همگی منابع خوبی هستند.

حساسیت به مواد شوینده

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم ؟

اگر بثورات پوستی دارید که از بین نمی‌رود یا پوستی دارید که به طور مزمن تحریک می‌شود؛
تب دارید یا در پوستتان علائم عفونت مشاهده می کنید؛
بثورات روی پوست مانع از انجام فعالیت های روزانه می شوند؛
بثورات روز به روز گسترده تر می شوند؛
واکنش آلرژیک پوستی روی صورت یا اندام تناسلی شماست؛
علائم شما بهبود نمی یابد

سخن آخر

با اطلاعات مفیدی که در این مقاله بدست آورده اید حتما بهتر و بیشتر از گذشته می توانید از پوست خود در برابر حساسیت به ماده شوینده محافظت نمایید.

چقدر این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵

آیا این مفید بود؟

Thanks for your feedback!

نویسنده: سیده سمانه جلیلی

آخرین بروز رسانی

22 آبان 1402

بروز رسانی توسط

سیده سمانه جلیلی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *