درمان سرفه با پرتقال یکی از روش های قدیمی و سنتی برای رهایی از شر سرفه های خشک و خلط دار است. شادمگ روش استفاده از پرتقال برای درمان گلودرد را یادتان داده است. با ما همراه باشید.
درمان سرفه با پرتقال
فواید پرتقال و پوست آن
پرتقال یکی از بهترین و مغذی ترین مرکبات است که از دیرباز در فصل سرما جهت پیشگیری و درمان سرماخوردگی و افزایش سیستم ایمنی بدن استفاده می شده است. پرتقال سرشار از ویتامین ث می باشد. بر اساس تحقیقات انجام شده در 100 گرم پرتقال 135 میلی گرم ویتامین ث موجود است. این ویتامین خاصیت ضد سرطانی دارد و خوردن پرتقال از سرطان لوزالمعده جلوگیری می کند . علاوه پرتقال، پوست آن نیز از فواید بسیار زیادی برخوردار است.
در پوست پرتقال دو عنصر وجود دارد که باعث کاهش سرفه و خلط می شود. یکی از آنها نوسکاپین (Noscapine) یا نارکوتین (Narcotine) است و دیگری روغن لیمونن (Limonene) که به روغن پرتقال نیز معروف است. نارکوتین یک عنصر ضد سرطانی است که معمولا استفاده می شود و در بسیاری از داروها در نسخه های پزشکی غربی برای درمان سرفه استفاده می شود. روغن پوست پرتقال یا همان لیمونن می تواند نقش مهمی در درمان سرفه خلط دار داشته باشد. مرکبات مشابه مانند لیمو و نارنگی هم، حاوی این عنصر هستن. از این روغن جهت عمل بخور استفاده می شود.
درمان سرفه با پرتقال و نمک
مواد لازم
- پرتقال یک عدد (به ازای هر نفر)
- نمک یک تا یک و نیم قاشق چای خوری
روش تهیه
- پرتقال را به مدت 20 دقیقه در آب نمک خیس کنید. (برای 1 فنجان آب، 1 قاشق چایخوری نمک کافی است.)
- بالای پرتقال (حدود 2 سانتیمتر از بالای آن) را شبیه یک کلاه یا در پوش برش دهید.
- به کمک یک چنگال چندین سوراخ در داخل پرتقال ایجاد کنید و یا اینکه چند بخش کوچک از گوشت پرتقال را با چاقو بردارید.
- در حدود یک تا یک و نیم قاشق چای خوری نمک در داخل پرتقال و در قسمتی که سوراخ ایجاد کردید، بریزید.
- بخش بالایی پرتقال را که برش داده بودید را مجدد روی پرتقال قرار داده و به کمک چند چوب خلال دندان آن را به پرتقال متصل کنید.
- پرتقال را داخل یک کاسه خالی قرار دهید.
- کاسه را به مدت 15 تا 20 دقیقه در یک بخارپز قرار دهید. توجه داشته باشید، بخار باید غیر مستقیم باشید. در صورت نبود بخارپز می توانید کاسه را بر روی کتری در حال جوش قرار دهید.
- بعد از کمی سردن شدن پرتقال، محتویات داخل آن را بخورید. (پوسته ها را نخورید). همچنین آبی که در کاسه جمع می شود را نیز بنوشید.
به این نکات ضروری توجه داشته باشید
- آب جمع شده درون کاسه را حتما میل نمایید تا درمان سرفه کامل شود. اگرچه طعم آن کمی تلخ و شور است اما بسیار سودمند است.
- اجازه ندهید پرتقال خیلی سرد شود و آن را گرم میل کنید زیرا، هر چقدر پرتقال گرم باشد تاثیر آن در درمان سرفه بیشتر است.
- از خوردن پوست پرتقال اجتناب کنید.
- از دادن پرتقال و نمک به کودکان زیر 3 سال اجتناب کنید. با توجه زیاد بودن مقدار نمک، ممکن است بدن آن ها آمادگی لازم برای تجزیه نمک در چنین غلظت بالایی را نداشته باشند.
- بهتر است پرتقال بخارپز با نمک به مدت 5 روز مصرف شود. این مدت زمان نشانه های سرفه را به آرامی از بین می برد. مصرف بی رویه از آن ممکن است نتیجه عکس داده و سرفه را تشدید کند. به علاوه، سبب ناراحتی و سوزش معده نیز می شود.
- به دلیل بالا بودن حجم نمک، این درمان به بیماران مبتلا به فشارخون بالا توصیه نمی شود.
- مصرف بی رویه نمک بسیار مضر بوده و نمک زیاد در بیماران مبتلا به برونشیت، سرفه ها را افزایش می دهد.
- اگر بعد از مصرف پرتقال و نمک بخارپز، علام سرفه همچنان ادامه داشت و یا حتی سرفه تشدید شد، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
علت خشکی دهان می تواند در عین عادی بودن برای شما عارضه خطرناکی باشد. حتما این مطلب شادمگ را بخوانید.
برای درمان سرفه چه مواردی بررسی میشوند ؟
بیشتر مواقع سرفه جای نگرانی ندارد و یک روند طبیعی برای پاکسازی ریهها محسوب میشود. اما گاهیاوقات این مشکل نشاندهنده وجود یک ویروس در بدن همچون سرماخوردگی است که با علائمی مانند آبریزش بینی، تب، گلودرد، گوش درد و گرفتگی و درد کلی همراه خواهد بود. برای درمان سرفه ابتدا علت آن (سرفههای حاد و مزمن) بررسی میشود تا پزشک بتواند نوع سرفه خشک، مرطوب یا حملهای را تشخیص دهد.
روش درمان سرفه های خطرناک
اگر سرفه به دلیل ورود ویروس درون سیستم تنفسی بروز پیدا کند، نیاز به درمان فوری است. زیرا اگر سرفه درمان نشود، احتمال بروز عفونت و آسیب جدی به ریهها وجود دارد. هر چند پزشکان معمولا برای این عارضه دارو تجویز نمیکنند و پیشنهاد آنها استفاده از راهکارهای درمان سرفه در خانه است، اما بهبودی سرفه شدید و تنگی نفس، بدون دارو امکانپذیر نیست.
علت رعشه دست می تواند موضوع جدی باشد. بیشتر افراد با لرزش های خفیف دست مواجه میشوند اما اگر درمان نشود ممکن است لرزش ها بیشتر شده و اختلالاتی را بوجود بیاوردند.
جدول زیر نشاندهنده بهترین دارو برای سرفه است:
داروها | موارد مصرف |
آنتیهیستامینها، کورتیکواستروئیدها و ضد احتقانها | آبریزش بینی و آلرژی |
داروهای استنشاقی | سرفههای مربوط به آسم و کشادکننده برونش (راههای هوایی) |
آنتیبیوتیکها | سرفههای مزمن ناشی از عفونت باکتریایی یا قارچی |
داروهای کنترل کننده اسید | رفلاکس اسید معده |
داروهای سرکوب کننده سرفه | تسکین علائم سرفه |
درمان سرفه در خانه چگونه است ؟
همانطور که پیشتر گفتیم، بهترین درمان سرفه استفاده از راهکارهای خانگی برای تسکین علائم این عارضه است. حتما برای شما هم تاکنون این سوال پیش آمده که برای سرفه شدید چی خوبه؟ بهترین روش درمان خانگی این عارضه شامل موارد زیر میشود:
قرقره آب نمک
یکی از بهترین راهکارهای درمان سرفه در خانه، قرقره آب نمک است. نمک خاصیت ضد التهابی دارد و باعث از بین رفتن عفونت و باکتریهای گلو میشود. یک قاشق چایخوری نمک را با یک لیوان آب ولرم مخلوط کنید. بهتر است این محلول آب نمک روزی سه بار قرقره شود.
زنجبیل
اگر میخواهید بدانید چه چیزی سرفه را قطع میکند، باید بگوییم زنجبیل یک روش قطعی برای درمان این عارضه است. زنجبیل با خاصیت ضد التهابی میتواند گلو درد و التهاب مجاری تنفسی را بهبود بخشد. ترکیب عصاره زنجبیل با عسل یا دمنوش زنجبیلی برای بهبود سرفه شدید معجزه میکند.
شیر و زردچوبه
زردچوبه یک ماده بسیار مقوی برای درمان بیماریهای تنفسی و گوارشی است. این ماده در دوران شیوع بیماری کرونا و درمان خانگی سرفههای شدید کرونایی نقش بهسزایی داشت. زردچوبه خاصیت ضد التهابی و ضد میکروبی دارد، از همینرو برای درمان سرفه های طولانی مدت و التهاب گلو بسیار مفید است. برای مصرف راحتتر آن میتوانید ۲ قاشق غذاخوری زردچوبه را با یک لیوان شیر ولرم مخلوط کنید. بهتر است این ترکیب روزی ۲ بار میل شود.
سیر خام
یکی دیگر از راهکارهای خانگی درمان سرفه های طولانی مدت مصرف سیر خام است. توجه داشته باشید سیر باید حتما به صورت خام میل شود تا خاصیت ضد باکتریایی آن از بین نرود. ابتدا چند حبه سیر خام را در دهان نگه دارید، سپس آنها را بجوید تا عفونتهای موجود در گلو پاکسازی شوند. اطباء طب سنتی سیر خام را بهترین روش برای درمان فوری سرفه شبانه میدانند.
عسل
ترکیب ۲ قاشق غذاخوری عسل با یک لیوان آب ولرم معجزهای در درمان خانگی سرفههای شدید و درمان سرفههای خلطدار است. این ترکیب، مجاری تنفسی را نرم میکند و با از بین بردن آثار خلط، علائم سرفه را کاهش میدهد.
آویشن
یکی از متداولترین روشهای درمان خانگی سرفههای شدید استفاده از گیاه آویشن است. این گیاه خاصیت ضد التهابی دارد، از همینرو به عنوان قویترین داروی گیاهی ضد سرفه شناخته میشود. گیاه آویشن برای تسکین گلودرد، سرفه، التهاب ریه و مشکلات گوارشی بسیار مفید است.
دیگر موارد اثربخش برای بهبود سرفه در خانه عبارتاند از:
- آب پیاز
- ریشه گل ختمی
- برگ نعناع فلفلی
- شیرینبیان
- روغن سیاهدانه
- گیاه آلوئهورا
- چای مریم گلی
- دانه میوه به
بهترین راه کار برای درمان فوری سرفه شبانه چیست ؟
دلیل اصلی بروز سرفههای شدید شبانه رفلاکس معده است. تحریک معده بر اثر غذاهایی که در طول روز میخوریم، میتواند منجر به سرفههای شبانه میشود. بهترین راهکار برای درمان فوری سرفه شبانه، کاهش مصرف غذاها و نوشیدنیهای تحریککننده است. اگر شما هم در طول شب دچار این عارضه میشوید، باید مصرف موارد زیر را در رژیم غذایی خود محدود کنید:
- غذاهای چرب و سرخشده
- نعناع
- سیر و پیاز
- ادویههای تند
- گوجهفرنگی
- کافئین
- نوشیدنی گازدار
- شکلات
- مرکباتی مانند لیمو شیرین و پرتقال
آیا میتوان سرفه را با طب سنتی درمان کرد ؟
درمان سرفه از نظر طب سنتی با روشهای مختلفی انجام میشود. اما این نکته را فراموش نکنید که هر نوع سرفهای را نمیتوان با طب سنتی بهبود بخشید. به عنوان مثال وقتی سرفههای شدید با تنگی نفس، کاهش وزن، گرفتگی صدا، تب و لرز همراه شدند، به بررسی دقیق پزشک نیاز دارند اما در مواردی که سرفهها هر از گاهی میآیند و ناپدید میشوند، میتوانید از راهکارهای زیر بهره ببرید:
شستشوی بینی با نمک
زمانی که سرفه شما با آبریزش بینی، گرفتگی بینی، سینوزیت و احساس سنگینی سر همراه است، شستشوی بینی یک راهحل تسکیندهنده موثر خواهد بود. در این حالت بهتر است حداقل روزی سه بار بینی خود را با آب نمک شستشو دهید.
استفاده از بخور
در اغلب موارد اطباء طب سنتی برای تسکین سرفههای شدید، بخور گیاهی را توصیه میکنند. شما میتوانید به کمک دستگاه بخور یا گرم کردن مقداری آب و ریختن عصاره گیاهان دارویی مانند آویشن درون آن، از معجزه بخور بهرهمند شوید.
دمنوش گیاهی
چای زنجبیل و آویشن با خاصیت ضد التهابی و ضد عفونیکننده باعث پاکسازی مجاری تنفسی میشوند. درواقع این گیاهان دارویی با برطرف کردن خشکی و التهاب مجاری تنفسی به کاهش شدت سرفه و تسکین آن کمک میکنند. شما میتوانید برای تهیه دمنوش گیاهی، یک قاشق غذاخوری از گیاه مورد نظر را درون یک فنجان آب جوشیده بریزید و پس از گذشت ۲۰ دقیقه آن را صاف کرده و بنوشید.
به یاد داشته باشید قبل از به کار گرفتن هر روش یا داروی گیاهی، مخصوصا وقتی سرفه مزمن یا شدید دارید، باید حتما با پزشک معالج خود مشورت کنید.
درمان سریع سرفه
برای درمان سرفه راهکارهای مختلفی وجود دارد اما قبل از به کار گرفتن آنها باید مطمئن شوید سرفههای شما علت ویروسی و عفونی نداشته باشند. بدین شکل روشهای زیر میتوانند به کاهش علائم سرفه کمک کنند:
- مصرف داروهای بدون نسخه و انواع خلطآورها مانند اکسپکتورانت
- استفاده از بهترین قرص برای سرفه مانند دکسترومتورفان
- نوشیدن آب به مقدار کافی (هشت لیوان در روز) برای هیدراته نگه داشتن بدن
- نوشیدن چای گرم و دمنوشهای گیاهی مانند ترکیب محبوب آب ولرم، عسل و لیمو ترش
- مرطوب نگه داشتن فضا با بخور سرد و گرم برای تنفس بهتر
- استفاده از گیاه اکالیپتوس همراه با بخور برای باز شدن مجرای تنفسی
- گرفتن دوش آب گرم برای کاهش سرفه شدید
- استفاده از قطرههای نعنایی بینی برای خنکی و باز شدن مجرای تنفسی
- پرهیز از قرار گرفتن در معرض دود سیگار و محیط پر از گردوغبار
درمان سرفه با پرتقال امکان پذیر است ؟
شاید درمان سرفه با پرتقال کمی عجیب به نظر برسد؛ زیرا همیشه شنیدهایم مرکبات میتوانند باعث تشدید این عارضه شوند. این در حالی درست است که شما درگیر سرفههای شدید شبانه باشید.
برای بهبود سرفه به شکل عادی (بدون منشا عفونی و ویروسی) میتوانید یک کاسه حاوی پرتقال را درون آب جوش قرار دهید. سپس در قابلمه را ببندید و اجازه دهید ترکیب مورد نظر به مدت ۲۰ دقیقه بخارپز شود. پس از گذشت این مدت، کاسه حاوی پرتقال را بیرون بیاورید، گوشت و آب خارج شده از آن را به صورت گرم میل کنید. این ترکیب باعث پاکسازی ریهها و درمان سرفه میشود.
سرفه در بارداری و راهکارهای درمان آن
این عارضه در دوران بارداری میتواند مانند هر وقت دیگری بر اثر عوامل مختلفی مانند سرماخوردگی، آنفولانزا، آسم، رفلاکس معده و آلرژی ایجاد شود. اما نکته مهم درمان سرفه در بارداری (مخصوصا هنگام مصرف دارو) است که باید حتما زیر نظر پزشک متخصص زنان انجام شود.
راهکارهای ساده کاهش سرفه در بارداری شامل موارد زیر میشوند:
- قرقره آب نمک
- نوشیدن مایعات فراوان
- استراحت کافی
- نوشیدن ترکیب آب ولرم، عسل و آب لیمو
- مصرف غذاهای مقوی
برای درمان دارویی این عارضه در دوران بارداری اغلب استامینوفن یا دکسترومتورفان تجویز میشود. البته بهترین راهکار برای تقویت سیستم ایمنی بدن مادر، استفاده از مکملهای دارویی و ویتامین ها زیر نظر دکتر زنان است.