طرز نگهداری خرما تازه در خانه دارای اهمیت است چرا که نگهداری نادرست خرما سبب می شود شیرابه هایی در انتهای ظرف مورد نظر جمع گردد و شکل خرما زشت شود. ما در این مطلب اطلاعاتی را در مورد نگهداری از خرمای تازه به شما آموزش دادیم. هر چند که توصیه نمی شود ولی شما می توانید خرما را به مدت طولانی هم در فریزر نگهداری کنید.
طرز نگهداری خرما در خانه
خرما یکی از مواد پرکالری است که استفاده از آن در برنامه غذایی میتواند تقویت سیستم ایمنی بدن را به دنبال داشته باشد. یکی از سوالاتی که اغلب کاربران با آن مواجه میشوند روش نگهداری خرما است. اگر روش مناسبی برای نگهداری از این ماده مغذی استفاده نکنید تمام ارزش غذایی آن از بین خواهد رفت. نکتهای که قبل از نگهداری و فریز خرما اشاره به آن ضروری به نظر میرسد انتخاب محصول مناسب است. در این مقاله شادمگ بر تمام این موارد متمرکز میشویم.
آیا روش نگهداری انواع خرما متفاوت است؟
قبل از این که به سراغ بررسی و بیان کردن روشها برای نگهداری خرما برویم، باید نکتهای را بیان کنیم. خرما انواع مختلفی دارد که در یک تقسیم بندی کلی به خرمای خشک، خرمای نیمه خشک و خرمای تر طبقه بندی میشوند. همگی این نوع خرماها مفید هستند و خاصیتهای مربوط به خود را دارند.
در مدلهای مختلف خرما، روش نگهداری نیز متفاوت است. به طور مثال خرمای تر به دلیل تازه بودن بافت قندی، بیشتر از سایر خرماها در معرض فساد و خرابی قرار دارد و روش نگهداری از آن با خرمای خشک متفاوت است. در ادامه تمامی این نکات را بیان خواهیم کرد!
طرز تهیه دمنوش عناب این دمنوش پرخاصیت را حتما از شادمگ یاد بگیرید .
بهترین زمان مصرف خرما
بهترین زمان مصرف خرما حدودا یک هفته است زیرا عطر و طعم واقعی آن حفظ می شود و شما می توانید از مصرف آن نهایت لذت را ببرید. البته همانطور که ابتدای این بخش از نمناک گفتیم خرما را تا یک ماه می توان در محیط بیرون از یخچال و تا یک سال در یخچال و بیش از یک سال در فریزر نگهداری نمود اما بهترین زمان برای مصرف آن را یک هفته در نظر گرفته اند.
نکات کلیدی برای خرید و نگهداری خرما
برای اینکه نگهداری خرما راحتتر شود باید بر خرید محصول باکیفیت متمرکز شوید. اگر نمیدانید فاکتورهای اصلی یک خرمای باکیفیت چیست، بهتر است هنگام خرید این موارد را رعایت کنید.
بررسی ظاهر خرما: دانهها را کاملا بررسی کنید. اگر دانه له، ترش مزه یا شکری هستند از خرید این محصول خودداری کنید.
بررسی پوست خرما: خرما نظر پوست به دو دسته پوست نازک و پوست ضخیم تقسیم میشوند. برای خرید این محصول انتخاب نمونههای پوست نازک را در اولویت قرار دهید.
نگهداری شیره انگور و جلوگیری از شکرک زدن آن یکی از مواردی است که شما باید به آن توجه داشته باشید. این ترفند در شادمگ آموزش داده شده است.
آشنایی با طرز نگهداری خرما در منزل
خرما دارای ترکیبات قندی بسیار زیادی است. در نتیجه، محیط مناسبی برای رشد میکروارگانیسمها محسوب میشود. بهتر است خرمای نرم و تازه را در یخچال نگهداری کنید. اگر خرما را در یخچال نگهداری کنید دوام و ماندگاری آن افزایش یافته و ۸ ماه فرصت دارید که این دانه خوشمزه را مصرف کنید.
البته نگهداری دانههای خشک خرما درون ظرفهای دربسته در خارج از یخچال نیز امکانپذیر است. برای آشنایی با نگهداری از این محصول باید اطلاعات کافی درباره مراحل مختلف رسیدن این دانه داشید. زیرا این دانه دارای چهار مرحله مختلف رشد شامل خرمای نارس (خارک)، خرمای تازه (رطب) و خرمای خشک است.
نگهداری خارک یا خرمای نارس
خارک در حقیقت خرمای کال و نارس است. ساکنان نواحی جنوبی علاقه زیادی به مصرف این نوع خرما دارند. تانین موجود در این نوع خرما سبب ایجاد مزه شیرین و گس خارک میشود. خارکها پس برداشت به دو صورت خشک یا پخته شده نگهداری میشود. این فرایند قابلیت نگهداری از این محصول را تا دو سال افزایش میدهد.
نگهداری خرمای تازه یا رطب
نگهداری خرمای تازه با رطب متفاوت است. اگر این دانههای تازه را در فضای باز مکه دارید ترشمزه و خراب میشوند. مناسبترین مکان برای نگهداری از آنها درون یخچال است. ممکن است نگهداری طولانیمدت خرما درون یخچالهای خانگی ماندگاری آنها را کاهش میدهد. بهترین فضا برای نگهداری این دانه مغذی مکانی است که رطوبت، مزه و طعم این دانه را حفظ کنید. اگر میخواهید خرما را مدت طولانی در یخچال نگه دارید رعایت نکات زیر الزامی است:
خرمای تازه و تر را حتما درون یخچال نگهداری کنید و برای جلوگیری از آلوده شدن این محصول ابتدا آنها را درون ظرفی دربسته قرار داده و سپس درون یخچال بگذارید. این سبک نگهداری خرما را حدود ۸ ماه تازه و قابلاستفاده نگه میدارد.
برای نگهداری طولانیمدت بهتر است خرما را فریز کنید.
ابتدا دانههای خرما را درون کیسههای پلاستیک زیپ کیپ قرار داده و هوای اضافی موجود در آن را کاملا خارج کنید. وجود هوا درون محفظه کیسه میتواند احتمال فساد ماده غذایی را افزایش دهد. برای هر خرما فضایی در حدود ۱ سانتیمتر در نظر بگیرید. این حالت فضای مناسب برای خرماها پس از انجماد را فراهم میکند. در نتیجه، کیسه پاره نمیشود.
برای نگهداری خرما درون فریزر حتما تاریخ بستهبندی را روی آن بنویسید. این روش به شما کمک میکند تا خرما را در زمان مناسب مصرف کنید. انتهاییترین نقطه فریزر را برای نگهداری از این دانههای مغذی انتخاب کنید. این حالت سبب افزایش زمانی نگهداری از خرما خواهد شد. با فریز کردن خرما میتوانید در بازه زمانی سه ساله از آن استفاده کنید.
روش نگهداری خرما خشک
خرمای خشک را میتوانید در فضای باز و دمای اتاق نگه دارید. اگر میخواهید این محصول را درون ظروف دربسته قرار دهید انتخاب ظروف شیشهای بهترین گزینه است. خرمای خشک فضای مناسبی برای رشد حشرات فراهم میکنند. بهتر است آنها را جایی دور از نور مستقیم خورشید و حشرات نگهداری کنید.
خرمای خشک نباید در تماس مستقیم با میوههای تازه یا اجاق گاز باشد. مکانهای خنک و خشک بهترین فضا برای نگهداری از این دانه مغذی هستند. اگر دانههای خشک خرما را در کابینت نگهداری میکنید بهتر است در بازه زمانی یک ماهه همه آنها را مصرف کنید.
نگهداری خرما کبکاب
خرما کبکاب یکی از بهترین خرماهای موجود در بازار است. این خرما بیشتر به دلیل دانههای درشت و شیره دارش شهرت دارد. بهتر این خرمای خوشمزه را در جای خنک و خشک نگهداری کنید. اگر قصد دارید از این محصول مدت طولانی استفاده کنید فریز کردن بهترین گزینه است.
نگهداری خرما خاصویی
خرما خاصویی قهوهای روشن بوده و ظاهری شبیه به بامیه دارد. در دسته خرماهای مرطوب قرار گرفته و طعمی بسیار شیرین دارد. در نگهداری از خرما باید بدانید هر چه رطوبت این دانه مغذی کمتر باشد قند موجود در آن نیز کمتر است. شیره زیاد موجود در این خرما سبب شده که از آن بهعنوان شیرینکننده و طعمدهنده در تولید سایر محصولات استفاده شود. بهتر است این خرما را در یخچال نگهداری کرده یا آن را فریز کنید.
دمای نگهداری خرما
مناسبترین دما برای نگهداری دانههای تازه خرما بین +۵ تا -۵ درجه سانتیگراد است. البته همانطور که گفتیم شرایط برای نگهداری خرماهای خشک در محیط باز و دمای اتاق فراهم است.
مهمترین نکات برای نگهداری از دانه های خرما
فراموش نکنید هرز این دانه مغذی را برای مدت طولانی ذخیره نکنید. زیرا این روش در کاهش خواص و ارزش غذایی خرما تاثیر مستقیم دارد.
هر چه از زمان زیادتری ذخیرهسازی دانههای خرما بگذرد عطر و طعم آن کاهش مییابد.
نگهداری طولانی مدت از خرمای تازه سبب تجمع شیرابه در انتهای ظرف میشود. این حالت علاوه بر آسیب به زیبایی ظاهری خرما در ترش شدن آن مؤثر است.
نگهداری طولانیمدت خرما رطوبت موجود در آن را کاهش میدهد. پس از آن لکههای قهوهای تیره روی پوست خرما ایجاد میشود. به این کلهها کریستالههای قندی میگویند. این حالت کاملا طبیعی است و با کمی حرارت رفع میشود. اما بیتوجهی به آن سبب ترش شدن خرما خواهد شد.
روش تشخیص خرمای سالم
قبل از این که بخواهید به سراغ روشهای نگهداری خرما برای مدت طولانی بروید، باید توجه داشته باشید که خرمایی که خریداری میکنید سالم باشد. تازگی خرما نیز یک فاکتور مهم است، چرا که اگر خرما کهنه باشد خیلی سریعتر کیفیت خود را از دست میدهد. با در نظر گرفتن موارد زیر خرمای تازه را انتخاب کرده و سپس خریداری کنید.
معمولا خرمایی که تازه و سالم است، بوی مطبوع دارد و هرگز بوی ترشیدگی نمیدهد! فرقی ندارد که خرمای شما از چه نوعی است در کل باید بوی خوبی داشته باشد.
خرمای سالم، فارق از هر مدلی باید شیرین و لذیذ باشد. هرچند که درصد شیرین بودن خرما متفاوت است. اما هرگز نباید مزهی ترشی در آن احساس شود.
بافت خرمای سالم کاملا نرم و یکدست است و هستهی آن نیز سالم است و خرد نشدهاست.
خرمای سالم هیچگونه سوراخ یا زدگی ندارد و اگر این موارد را مشاهده کردید، نشانهی خراب بودن خرما است و نباید خریداری کنید.
به عنوان آخرین نکته باید گفت شکرک زدن خرما به معنای خرابی آن نیست و دلیل بروز این اتفاق تنها به دلیل تبلور مواد قندی و شهد خرما است و بدون نگرانی میتوانید آن را خریداری کنید.
ارزش غذایی خرما
خرما در مقایسه با بسیاری از مواد و میوهها ارزش غذایی بالاتری دارد. خرما قدیمیترین و مقویترین خوراکی دنیا محسوب میشود. افرادی که به مصرف شیرینیجات علاقه دارند میتوانند از قند طبیعی موجود در خرما بهره ببرند. تقویت قوا و نیروی جسمی اصلیترین مزیت استفاده از دانههای خرما است.
اغلب افرادی که از رژیمهای سخت برای کاهش وزن پیروی میکنند به دلیل شیرینی و قند موجود در این دانه مصرف آن را قطع میکنند. باید بدانید که این ماده شیرین هیچ نقشی در چاقی و اضافه وزن ندارد. زیرا خرما فاقد کلسترول، چربی و سدیم بوده که مصرف طولانیمدت مقدار زیاد آن هیچ پیامد بدی به دنبال ندارد.
کالری خرما
این دانه مغذی غنی از فیبر است. با مصرف یک دانه خرما حدود ۲۳۴ کالری دریافت میکنید. خرما حاوی مقدار زیادی کلسیم، پروتئین، پتاسیم، آهن، سدیم. ویتامین ب ۶ است. تمام افراد در گروههای سنی مختلف میتوانند مصرف این دانه خوشمزه را در برنامه غذایی خود قرار دهند.
سخن آخر
آشنایی با اصول و طرز نگهداری خرما برای استفاده طولانی مدت از این دانه مغذی ضروری است. با توجه به اینکه دانههای خرما بهصورت نارس، تازه و خشک مصرف میشوند، باید با مناسبترین روش نگهداری در هر حالت آشنا باشید.