ضدعفونی کردن اسکاچ امری است که باید جدی گرفته شود. اسکاچ همیشه در معرض آلودگی و باکتری های خطرناک قرار دارد و عدم توجه به ضدعفونی کردن اسکاچ می تواند موجب بیماری شما شود. با شادمگ همراه باشید تا بهترین روش های تمیز کردن اسکاچ را یادتان دهیم.
چرا باید اسکاچ را ضدعفونی کرد ؟
تمیز و ضدعفونینکردن مرتب اسکاچ ظرفشویی ممکن است موجب گسترش باکتریها شود. اسکاچ ظرفشویی در تمیز نگهداشتن آشپزخانه نقش مهمی دارد. از اسکاچ برای شستن ظروف و تمیزکردن پیشخوان آشپزخانه استفاده میشود، یعنی همان جایی که روی آن مواد غذایی را آماده میکنیم. بنابراین نباید از اسکاچ آلوده به میکروب استفاده کنیم. بنابراین تعویض اسکاچ از اهمیت بالایی برخوردار است.
اسکاچهای آلوده نیز مانند دستمالهای کثیف و بدبوی آشپزخانه محلی مناسب برای رشد و تکثیر قارچ و کپک و باکتری هستند. در یکی از بررسیها، یک اسکاچ ظرفشویی کثیف ۳۶۲ نوع باکتری داشت. تمیز کردن سینک ظرفشویی به طور مرتب می تواند احتمال آلودگی اسکاچ را کاهش دهد. با روشهایی که در ادامه معرفی میکنیم، میکروبهای خطرناک روی اسکاچ با ترکیدن در اثر حرارت یا با آسیبدیدن پروتئینهای داخلشان از بین میروند.
بهترین روش های ضدعفونی کردن اسکاچ
شستن اسکاچ ظرفشویی یا اسفنج با ماشین ظرفشویی
گاهی اوقات راحتترین روش ممکن برای حل یک مشکل، میتواند بهترین راهحل آن نیز محسوب شود. مهم نیست اسفنجی که در آشپزخانه قرار دارد از چه جنسی است. کافی است تا پس از شستن ظرفها و سینک ظرفشویی، آن را بهخوبی با مایع ظرفشویی بشویید و با دست بچلانید. یا میتوان بعد از هر بار استفاده از ماشین ظرفشویی، آن را درون دستگاه قرار دهید.
بعد از آن که یک سیکل از کار ماشین ظرفشویی به پایان رسید، اسفنج کاملاً تمیز شده و برای استفاده مجدد آماده است. دقت کنید که برای پاکیزگی و ضدعفونی شدن اسکاچ، ماشین ظرفشویی را باید در حالت SaniWash/Anti-Bacterial Cycle قرار دهید و آب به دمای ۷۰ درجه سانتیگراد برسید.
پاکیزگی اسکاچ آشپزخانه با مایکرویو
شاید همین الان که در حال خواندن این مقاله هستید در منزلتان ماشین ظرفشویی نداشته باشید؛ اما جای نگرانی نیست. شما میتوانید از مایکروویو برای شستشو اسکاچ خود استفاده کنید. تمیز کردن اسفنج ظرفشویی یک روش جدید و منحصربهفرد است که میتواند راهگشای مشکل شما باشد.
دقت کنید که قبل از قرار دادن اسکاچ در مایکروویو، حتماً از روی سطح آن مواد غذایی و سایر خردهریزها را جدا کنید و سپس بر روی آن آب بریزید. در این شرایط رطوبت اسفنج باید به حدی باشد که از آب اشباع شود اما چکه نکند.
حال آن را بهمدت ۲ دقیقه در داخل مایکروویو بگذارید. یکی از اتفاقاتی که ممکن است برای اسفنج شما پیش بیاید این است که ممکن است مقداری از آن بسوزد. به همین خاطر از زمانی که اسکاچ را درون آن قرار دادید آن را زیر نظر بگیرید. سپس آن را از دستگاه خارج کنید و برای استفاده مجدد کمی صبر کنید تا کاملاً خشک شود.
شستن اسکاچ با سرکه
در چند دهه قبل زمانی که قصد ضدعفونی و تمیز کردن اسکاچ ظرفشویی را داشتند، آن را داخل ظرف پر از سرکه قرار میدادند. اگر شما هم میخواهید این روش را امتحان کنید توجه داشته باشید که از سرکهای استفاده کنید که غلظت اسیدش از سرکه سفید بیشتر باشد. حال یک کاسه را پر از سرکه کنید. اگر چیزی به اسفنج ظرفشویی چسبیده آن را جدا کنید. سپس آن را بهخوبی با آب شسته و بچلانید.
اسفنج را درون ظرف سرکه قرار دهید و بهمدت پنج دقیقه صبر کنید تا کاملاً خیس بخورد. در ادامه دوباره اسفنج را شستشو دهید و آن را آب بکشید. بهتر است سرکهای انتخاب کنید که یک سرکه تند و غیرخوراکی باشد. در نهایت اسکاچ را آبکشی کنید و صبر کنید تا خشک شود. توجه داشته باشید که بهتر است از ابتدا تا انتهای این مراحل دستکش به دستتان باشد تا آسیبی به پوست دستتان وارد نشود.
ضد عفونی کردن اسکاچ با مایع سفیدکننده
اگر به دنبال یکی از بهترین و کارآمدترین روشهای برای ضدعفونی کردن اسکاچها دارید، مایع سفیدکننده تاپ یکی از بهترین انتخابها است. این مایع شوینده میتواند علاوه بر باکتریها، کپکها و ویروسها را نیز از بین ببرد. برای استفاده از این روش ابتدا حدود یک چهارم لیوان از مایع سفیدکننده را در حدود یک لیتر آب بریزید. مقداری آن را هم بزنید تا کاملاً حل شود. در ادامه اسفنج آشپزخانه را درون آن قرار دهید و بهمدت پنج دقیقه صبر کنید. در انتها اسفنج را از داخل ظرف خارج کنید و آن را با آب گرم بهخوبی بشویید. مراقب باشید تا مایع سفیدکننده تماس مستقیم با پوست دستتان نداشته باشد.
شستن اسکاچ با مایع ظرفشویی
یکی از روش های ابتدایی جهت میکروب زدایی اسکاچ این است که بعد از اتمام شست و شوی ظروف، اسکاچ را با آب گرم و مایع ظرفشویی بشویید و سپس آن را با فشار زیاد آب، آبکشی کنید طوری که آب از بافت آن خارج شود و سپس آن را در جریان هوا و ترجیحا نور آفتاب قرار داده تا خشک شود.دقت داشته باشید حتما بعد از شستشو اسکاچ را خشک نمایید.
ضدعفونی کردن اسکاچ ظرفشویی با آب جوش
مقداری آب سرد را در یک قابلمه بجوشانید اسکاچ نیچکو را کاملا با مایع ظرفشویی شسته بطوریکه مواد چسبیده به اسکاچ جدا شده و وارد قابلمه نگردد . سپس به آرامی اسکاچ را درون آب درحال جوش قرار دهید. اسکاچ باید کاملا درون آب قرار گرفته باشد و البته به ته قابلمه نچسبد چرا که ممکن است بسوزد .به مدت 10 دقیقه آن را در آب نگاه دارید و سپس بیرون بکشید. این مدت زمان برای از بین بردن هرگونه میکروب کافی است. اسکاچ را روی سطح تمیزی قرار دهید و صبر کنید تا در هوای آزاد خشک شود.بدلیل استفاده از ابربا کیفیت در تولید اسکاچ نیچکو،آب جوش باعث افت کیفیت اسکاچ نمی گردد
ضدعفونی کردن اسکاچ ظرفشویی با استفاده از آب لیمو
آبلیمو قویترین ضدعفونی کنندهای نیست که میتوانید استفاده کنید، اما در صورت عدم دسترسی به گزینههای دیگر جایگزین خوبی برای پاکسازی اسفنجهای آشپزخانه است. آبلیمو یک عامل ضد باکتری طبیعی است که میتواند به ضدعفونی کردن سطوح و اجسام کمک کند. آب چند لیمو را گرفته و آن را در آب داغ ترکیب کنید. سپس، اسفنج را برای ۲۰ دقیقه در این ترکیب قرار دهید. در نهایت، اسفنج را با آب سرد و صابون مایع شستشو دهیدو اسکاچ را در فضای آزاد و مقابل نور آفتاب خشک نمایید.
تمیز کردن اسکاچ با روغن درخت چای
می توانید با استفاده از روغن درخت چای از شر بوی بد و میکروب های اسکاچ خلاص شوید:
- یک لیوان آب جوش و ۲۰ قطره روغن درخت چای را ترکیب کنید.
- اسکاچ را مدت ۳۰ دقیقه داخل این محلول قرار دهید.
- پس از نیم ساعت رطوبت اسکاچ را بگیرید و آن را با صابون و یا مایع شستشو دهید.
- اسکاچ را در مقابل نور خورشید قرار دهید تا کاملا خشک شود و باکتری ها فرصت رشد پیدا نکنند.
هر چند وقت یک بار باید اسکاچ ظرفشویی را ضدعفونی یا تعویض کنیم ؟
۱ بار در هفته اسکاچ آشپزخانه را تمیز و ضدعفونی کنید تا آشپزخانه را از باکتریها و سایر میکروبها در امان نگه دارید. زمان تعویض اسکاچ نیز به میزان استفاده و جنس آن بستگی دارد. اگر اسکاچ ظاهری کهنه پیدا کرده است یا حتی پس از ضدعفونیکردن نیز بوی بدی میدهد، یعنی زمان تعویض آن فرا رسیده است. بهتر است که اسکاچهای سلولزی، طبیعی و فوم پلیمری را هر ۲ هفته یک بار تعویض کنید. اسکاچهای میکروفایبر اگر بهدرستی تمیز و ضدعفونی شوند، چند ماه نیز دوام میآورند.
نکات مهم برای تمیز و ضدعفونی کردن اسکاچ یا اسفنج ظرفشویی
از اسفنجها برای مدت زمان طولانی استفاده نکنید
مطمئناً هنگامی که قصد شستن ظرفها را با مایع ظرفشویی دارید، متوجه بوی بد اسکاچ خواهید شد. این بوی بد ناشی از تجمع عوامل بیماریزا مانند باکتری هاست. با این حال بهتر است هر روز اسکاچ ظرفشویی را ضدعفونی کنید. برخی از کارشناسان عقیده دارند که هر اسکاچ را بعد از دو هفته استفاده دور بیندازید.
سیم و اسفنج را در سینک رها نکنید
برخی افراد پس از استفاده از اسفنج و اسکاچ و ابر، آن را درون سینک ظرف شویی رها میکنند با این تصور که با هر بار باز کردن شیر آب، اسفنج خیس بخورد و تمیز شود، غافل از این که بیشترین رشد میکروب ها در بافت اسفنج دقیقا در زمان مرطوب شدن این وسیله است.
در واقع رطوبت بهترین شرایط را برای تکثیر میکروب ها فراهم می کند و به جای آن که اسفنج پاکیزه تر شود، آلوده تر از قبل خواهد شد.
از پارچههای نخی یا حولهای استفاده نکنید
یکی از نکات مهم در خانه داری، تمیز نگه داشتن محیط آشپزخانه است. با این حال برخی افراد به جای استفاده از اسفنجهای مخصوص شستن ظرف، از پارچههای نخی یا حولهای استفاده میکنند؛ زیرا این پارچهها بهسرعت خشک نمیشوند و گزینهای مطلوب برای پاککننده چربی نیستند. همچنین برای تمیز شدن دوباره آنها باید بیشتر از گذشته شسته و ضدعفونی شوند.
اسکاچ جداگانه تهیه کنید
برخی خانمها از یک اسکاچ برای شستن تمام ظروف استفاده میکنند. این کار اشتباه است؛ زیرا هر ظرفی دارای چربی و کثیفیهای مختلفی است. به همین خاطر بهتر است اسفنجی که لیوان های چای با اسفنجی که برای شستن ظرفهای خورشت انتخاب میکنید متفاوت باشد.