گیاهان مناسب روف گاردن تنوع زیادی دارند. شما می توانید کم هزینه ترین گیاهان را در این بین انتخاب کنید و پشت بام و با بالکن خودتون رو تبدیل به یک باغچه شیک و زیبا کنید و از آن حسابی لذت ببرید. این مطلب شادمگ را از دست ندهید.
آشنایی با گیاهان مناسب روف گاردن
به نظر میرسد آدمی همیشه راهی برای آوردن طبیعت به داخل خانه پیدا میکند. روف گاردن یکی از این فضاهاست. ساکنین شهر چندین نسل است که گیاهان را روی پشت بامهای خود میچینند. مهم نیست مساحت این باغ چقدر است، همیشه هستند گیاهانی در اندازهها و طرحهای مختلف که هر باغبانی میتواند از میان آنها انتخاب نماید.
سادهترین و شخصیترین روش برای باغبانی روی پشت بام استفاده از یک بستر است که بتوان هر سبکی از فضای سبز را روی پشت بام با گیاهان مورد نظر ایجاد کرد. از چند گیاه ساده گرفته تا گلدانهای رسمی و زیبا. استفاده از کانتینر برای پشت بام هم گزینهی بسیار مناسبی است زیرا هم سبک است و هم قابل حمل و هم به لحاظ اقتصادی بسیار مقرون به صرفه است.
نهتنها منازل مسکونی بلکه بسیاری از محیطهای تجاری مانند رستوران، کلوپهای شبانه، دفاتر و بسیاری از مراکز خرید نیز میتوانند از داشتن یک چنین فضایی بهره ببرند. چرا که برای فضاهای تجاری این ویژگی ارزش افزودهای ایجاد میکند که جمعیت زیادی را به خود جلب مینماید.
قبل از اینکه انواع گیاهان مناسب برای روف گاردن را نام ببریم نیاز است تا بدانیم برای ساخت آن، گیاه باید چه ویژگیهایی داشته باشد و آیا می توان از گیاهان آپارتمانی مقاوم استفاده کرد و.
. مناطق جغرافیایی مختلف شرایط آب و هوایی و منطقهای خاص خود را دارند. از این رو برای ساخت انواع روف گاردن نیاز است تا با توجه به شرایط جوی هر منطقه، گیاه را انتخاب کنیم. پس از انتخاب گیاهان مناسب باید بدانیم که قرار است روف گاردن را چگونه طراحی کنیم. مجموعهی بست ماس جهت انجام بهترین انتخاب راهنمای کاملی تدارک دیده که در ادامه به آن میپردازیم.
خصوصیات گیاهان مناسب روف گاردن
گیاه با نیاز آبی پایین یا مقاوم در برابر خشکی
یکی از معیارهای انتخاب گیاهان مناسب برای روف گاردن این است که در برابر خشکی بسیار مقاوم باشد. از طرفی هرچه نیاز گیاه به آب کمتر باشد هزینههای ناشی از مراقبت و نگهداری از آن هم به مراتب کمتر خواهد بود. افزون بر اینکه تا حد زیادی در مصرف آب هم صرفه جویی به عمل خواهد آمد.
گیاهانی با طول عمر بالا
یکی دیگر از مولفههایی که در انتخاب گیاهان روف گاردن باید مد نظر داشت و تا حد زیادی در هزینههای آن هم صرفه جویی به عمل میآورد، انتخاب گیاهانی با طول عمر بالاست. هرچه گیاه طول عمر کوتاه تری داشته باشد هزینهای که برای تعویض یا ترمیم آن باید پرداخت شود به مراتب بسیار بیشتر خواهد بود.
گیاهان سازگار با شرایط آب و هوایی
هر چه گیاه مورد نظر با شرایط جوی و آب و هوایی سازگارتر باشد بازدهی روف گاردن بیشتر خواهد بود. سازگاری بالا با محیط، نیاز کم به آبیاری، کوددهی و هرس از ویژگیهای گیاه سازگار است.
نکات ضروری در انتخاب گیاهان مناسب روف گاردن
نور مناسب
آبیاری مناسب
شرایط اقلیمی و آب و هوایی
در نظر گرفتن ریشه دوانی گیاه
دمای مناسب
عمق مناسب برای خاک
طیف رنگی گیاهان روف گاردن
هرس و تغذیه و نگهداری گیاه
میزان باد منطقه
اینکه فضای سبز در تمام طول سال سبز بماند منوط به در نظر گرفتن تمام موارد فوق است.
بر این اساس گیاهان در ۴ گروه طبقهبندی میشوند
گروه اول گیاهانی هستند که به دلیل خزنده بودن، قادرند سطح خاک را پوشش دهند، رشد سریعی دارند اما ارتفاع چندانی ندارند. از این گیاهان برای پوشش خاک و پر کردن فضای خالی بین چمنها و گلها استفاده میشود. ناز ژاپنی، یال اسبی، لیزوماکیا از جملهی این گیاهان هستند.
گروه دوم از سوزنی برگان و گیاهان بسیار مقاومی هستند که توانایی سبز ماندن در تمام طول سال را دارند. این گیاهان مناسبترین گزینه برای ساخت روف گاردن محسوب میشوند. مانند گیاه کامیس پاریس
گروه سوم گیاهان بالارونده یا به اصطلاح رونده هستند که به صورت معلق مورد استفاده قرار میگیرند. از این گیاهان برای تزئین بالکن، دیوار و لبهی دیوار استفاده میشود. رشد این گیاه طولی بوده و برای ساختن دیوار سبز میتوان از آن استفاده کرد. سرعت رشد این گیاهان بسیار بالاست و میتوان مسیر رشد این گیاهان را مشخص نمود. گیاهانی نظیر پیچ گلیسین، پیچ امین الدوله، شیر خشت، پیچ آبجوئی، پیچ کلماتیس، ساناز رونده، پیچ اناری، آبشار طلایی، عشقه یا پاپیتال، موچسب و سایر انواع پیچها جز این دسته از گیاهان قرار میگیرند.
گروه چهارم در زمرهی گیاهان معطر قرار میگیرد. این گیاهان محیط سبز را خوشبو و عطرآگین میکند و فضای عالی برای استراحت و پرورش گیاهان فراهم میآورد. رشد و رویش این گیاهان به صورت پیچکی است و معمولا در محیطهای خشک و صخرهای رشد میکنند.
نگهداری گیاه در آب یکی از جذابترین مدل های پرورش گل و گیاه است که این روزها مورد استقبال بسیاری قرار گرفته است.
المان های مناسب روف گاردن
به صورت کلی فضای سبز پشت بام یا روف گاردن را میتوان با انواع مختلفی از المانهای طبیعی تزئین نمود. این المانها عبارت است از:
ساکولنت های مناسب برای روف گاردن
ساکولنتها گیاهانی هستند که بدون آب و خاک رشد میکنند. ای گیاهان ساقههای کوچک و تنوع رنگی فوقالعادهای دارند که یکی از معروفترین آنها، گل ناز است که به گل صخرهای هم معروف است.
چمنهای مناسب روف گاردن
المان طبیعی دیگری که برای اجرای روف گاردن مناسبند و مانند ساکولنتها سطح روف گاردن را کاملا پوشش میدهند، چمنها هستند که ترکیب آنها با روف گاردن فضای بسیار مناسبی را ایجاد میکند. از معروفترین این چمنها، آرمریا یا چمن هلندی است که نسبت به باقی چمنها با شرایط روف گاردن سازگار است.
درختچههای مناسب روف گاردن
از بهترین درختچههایی که میشود از آنها در ایجاد فضای سبز استفاده کرد درختچهی همیشه سبز اسطوخودوس، درختچه انار، کامیس پاریس چندکله، نی خیزران، آکوبا یا شمشاد ژاپنی، درختچه توری، درختچه فوتونیا، درختچهی یاس هلندی، میخک هندی، پیروکانتا، آب لکس و … را میتوان نام برد.
درختان مناسب روف گاردن
درختی برای روف گاردن مناسب است که ریشههای بلندی نداشته باشد و قادر به تولید مثل هم نباشد. از این رو در انتخاب نوع درخت برای طراحی روف گاردن با محدودیت روبرو خواهیم بود. انواع درختان مناسب برای روف گاردن عبارت است از:
درختان کاج و سروی همچون سرو لاسون، سرو نقرهای، سنجد زینتی، هلودیا و کاجهایی چون کاج کونیکا برای کشت در روف گاردن مناسب هستند.
ماگنولیا که در دو نوع ماگنولیای تابستانی و ماگنولیای بنفش وجود دارد.
گیاهان مناسب روف گاردن
گلهای فصلی روف گاردن هستند گلهایی از قبیل گلهایی چون اطلسی، جعفری، آهار، رودبکیا، کوکب، شمعدونی، تاج خروس یا آمارانتوس، گازانیا، رعنا و مواردی از این دست از معروفترین گلهای فصلی روف گاردن محسوب میشود.
گلهای بوتهای روف گاردن: گلهای بوتهای که عموما چیزی در حدود ۵۰ سانتیمتر ارتفاع دارند را هم میتوان در زمرهی پرکاربردترین گیاهان روف گاردن دانست. از جملهی این گیاهان میتوان به رزمارینوس، اسطوخودوس، ابری نقرهای، نسترن سفید، مریم گلی، شمشاد سبز، شمشاد طراحی، شمشاد نقرهای، بربریس قرمز، گیاه تیغ دار یا زرشک از جمله گلهای بوتهای هستند که میتوان از آنها در ساخت روف گاردن استفاده کرد.
طیف وسیعی از گیاهان برای اجرا در روف گاردن مورد استفاده قرار میگیرند که جذابترین آنها عبارت است از:
گیاه بومادران
گیاه وحشی است که قدرت رویش و گستردگی آن بسیار زیاد است.
گل مینای دائم
در شرایط آب و هوایی سخت و خاک سبک رشد میکند و جز گیاهان زینتی و بومی به شمار میآید.
گل وحشی
گلهای وحشی عموما بلندتر هستند و باید در عمق بیشتری در خاک نفوذ کنند تا در ارتفاع مناسبتری از سقف قرار گیرند.
آستیلب
گیاه علفی سبز رنگی است که شکوفههای ارغوانی میدهد و در تابستان ظاهر میشود. خاک این گیاه باید همیشه مرطوب بماند از این رو به آبیاری زیادی نیاز دارد.
آجوکا
گیاه دیگری است که به آبیاری متوسطی نیاز دارد و با گلهای آبی مایل به بنفشی که دارد میتواند انتخاب مناسبی برای روف گاردن باشد.
گل طاووسی
رنگ و بوی زیبا و مقاومت بالا در برابر شرایط آب و هوایی خشک، استفاده از این گیاه را برای طراحی روف گاردن ایده آل میسازد.
گل کاغذی، کاکتوس و پتوس طلایی و … از دیگر گلها هستند.
نکات مهم برای ایجاد روف گاردن
ملاحظات عملی که قبل از طراحی و اجرای روف گاردن باید مد نظر قرارداد عبارت است از:
محدودیتهای ساختمانی
قبل از اینکه هرگونه افزودنی به سقف و دیوار اضافه کنیم نیاز است تا تعیین کنیم سقف تا چه وزنی را میتواند را تحمل کند. گیاهان و کمپوستی که برای حاصلخیزی و نگهداری بهتر گیاه به آن اضافه میشود وزن قابل توجهی دارد. از این رو در بالکنهایی که معلق از ساختمان هستند، مولفهی وزن محدودیت جدی تلقی میشود.
طراحی و اجرا
گیاهان سنگین از آن جهت که وزن بیشتری نسبت به مناطق بدون تکیهگاه دارند بهتر است در نزدیکی دیوار قرار گیرند. در صورتی که بررسی های کلی نشان دهد که بنا از استحکام کافی برخوردار نیست باید تغییراتی در تکیهگاهها صورت گیرد. از این رو بهتر است از یک متخصص برای طراحی روف گاردن به خصوص برای پروژههای پیچیده که در مراکز تجاری طراحی میشود کمک گرفت.
شرایط محلی
دو فاکتوری که توجه به آن در اجرای روف گاردن بسیار حیاتی است وزش باد شدید و تابش نور خورشید است. در چنین شرایط نیاز است تا از حفاظ، دیوار یا حصار که سرپناه و سایه ایجاد میکند استفاده کرد.
سیستم غرق آب
نصب یک سیستم غرق آب به طوری که اطمینان حاصل شود که آب اضافی به یک خروجی برسد از واجبات است.
مشکلات عمده روف گاردن
حتی اگر بهترین گیاه برای روف گاردن را انتخاب کنید باز هم با مشکلات مختلفی مواجه خواهید شد. گاهی اوقات اگرچه کاشت درختچهها، درختان و ساکولنتها در تراس ایده خوبی است، اما همیشه هر چیزی با توجه به مزایایی دارد دارای معایب و عوارضی هم است. در ادامه به برخی از مشکلات عمده روف گاردن اشاره میکنیم:
باد شدید، گرما و بارندگی میتواند روف گاردن را خراب کند، در چنین شرایطی باید برای همه درختان و گیاهان سرپناهی ایجاد کنید.
بیشتر ساختمانها در مناطق شهری بلند هستند و در مقایسه با باغ سنتی، راهاندازی یک باغ روی پشت بام آن کمی دشوار است.
برای آبیاری گیاه نیاز به دسترسی به آب دارید زیرا گیاهانی که در گلدانهای کوچک قرار میگیرند نیاز به آبیاری مکرر دارند، به خصوص زمانی که زیر نور مستقیم خورشید کاشته میشوند.
به غیر از آب، باید جایی برای خاک باغبانی، ابزار، کود و آفتابگیر در مواقع اضطراری باشد.
مشکل اصلی دیگر این است که هم خاک گلدان و هم ظروف سنگین هستند، وقتی گیاه به درخت تبدیل میشود با آب موجود در خاک گلدان سنگینتر میشود. این فشار زیادی بر بنای کلی ساختمان وارد میکند.
سخن آخر
این روزها به دلیل کمبود فضای سبز داخل و خارج از خانهها، مردم ترجیح میدهند در تراس یا پشت بام های خود گل و گیاه بکارند. از این رو باغ های روی پشت بام یا روف گاردن در مناطق شهری و آپارتمان نشینی بسیار رایج شدهاند. ما در این مطلب گیاهان مناسب برای روف گاردن را به شما معرفی کردیم.