جراحی دندان عقل از جمله جراحی های سرپایی به حساب میآید که پس از انجام عمل می توانید به خانه رفته و طبق توصیه های دندانپزشک استراحت کنید. ما در این مطلب مراقبت های قبل و بعد از عمل جراحی دندان را به شما گوشزد کردیم.
چرا باید جراحی دندان عقل انجام شود؟
یکی از متداولترین درمانهای دندانپزشکی را جراحی دندان عقل میدانند. در واقع پزشکان برای جلوگیری از ایجاد درد دندان یا خرابی دندانهای دیگر کشیدن دندان عقل را به بیمار پیشنهاد میکنند. معمولا برای کشیدن دندان عقل، بیمار باید تحت جراحی قرار بگیرد. جراحی دندان با استفاده از بیحسی و آرامبخش انجام خواهد شد. اما در بعضی از موارد ممکن است، بیمار تحت بیهوشی عمومی قرار بگیرد.
معمولا دندان پزشک برای این کار برشی را در لثه ایجاد میکند و سپس دندان عقل را خارج خواهد کرد. پس از آن با استفاده از نخهایی که قابل جذب هستند محل برش، بخیه خواهد شد. یک نکته مهم دیگر در مورد جراحی عقل آن است که ممکن است کشیدن این دندان نسبت به دندانهای دیگر به زمان بیشتری نیاز داشته باشد. اما انواع جراحی دندان عقل چیست، در ادامه مطلب به این موضوع میپردازیم.
برای درمان سریع دندان درد در شب حتما سری به شادمگ بزنید.
انواع جراحی دندان عقل چیست؟
انواع جراحی عقل، با توجه به مدل جایگیری دندان (انواع دندان عقل) در ناحیه فک مشخص خواهد شد. از جمله انواع جایگیری دندان عقل، میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- نهفتگی افقی دندان عقل
- نهفتگی به سمت ناحیه عقب دهان
- نهفته عمودی دندان عقل
- نهفتگی مزیال دندان عقل
بنابراین دندانپزشکان با توجه به نوع رشد دندان عقل از روشهای مختلفی برای کشیدن آن استفاده میکنند. به طور کلی با توجه به نحوه جایگیری دندان عقل، جراحی آن به دو دسته جراحی دندانهای عقل نهفته و عقل نیمه نهفته تقسیم میشودند.
جراحی دندان نهفته
اگر دندان عقل از لثه خارج نشود و بیرون نیاید نیاز به جراحی دارد این دندان را دندان عقل نهفته مینامند. در این شرایط با برش لثه و متناسب با شرایط دندان، آن را خرد کرده و تکه تکه خارج میکنند. باید بدانید که جراحی عقل نهفته با بیحسی انجام میشود و معمولا حین جراحی دردی را حس نمیکنید.
چون دندان عقل نهفته معمولاً دیده نمیشود و به همین دلیل بدون اینکه بیمار اطلاع داشته باشد باعث بروز مشکلات زیادی خواهد شد. بنابراین به تعویق انداختن جراحی دندان نهفته میتواند مشکلات غیرقابل جبرانی را برای بیمار به همراه داشته باشد. دندان عقل نهفته دارای فولیکول یا همان کیسه رویشی در اطراف خود خواهد بود که در طی زمان ممکن است تغییر ماهیت داده و به تومور یا کیست تبدیل گردد.
جراحی عقل نهفته قبل از رسیدن به سن ۲۵ تا ۳۰ سالگی اهمیت زیادی دارد. برای انجام این کار ابتدا برشی در ناحیه دندان عقل زده میشود. سپس استخوان اطراف آن برداشته خواهد شد و در نهایت دندان عقل به قطعات کوچکتری تقسیم میشود تا خارج کردن آن راحتتر شود.
دندان عقل نیمه نهفته
در واقع اگر دندان عقل شما مانند دندانهای دیگر رشد کرده باشد به روشهای متداول و عادی کشیده خواهد شد و نیازی به جراحی دندان عقل نیست. اما اگر دندان عقل بهطور کامل از لثه خارج نشود و مقداری از آن در لثه بماند، نیاز به جراحی دارد که به این دندان، دندان عقل نیمه نهفته میگویند. جراحی دندان نیمه نهفته توسط دندانپزشک انجام میشود و ضروری است که هر چه سریعتر دندان عقل نیمه نهفته جراحی شود زیرا میتواند سبب التهاب لثه و عفونت آن شود.
برای از بین بردن زردی دندان با روش های خانگی سری به شادمگ بزنید.
چه زمانی جراحی دندان نهفته الزامی است و چه زمانی لازم نیست؟
برای درمان دندان عقل نهفته همیشه نیاز نیست فرد تحت جراحی قرار بگیرد و الزام جراحی توسط معاینات، عکس برداری ها و تصمیم نهایی دندانپزشک مشخص می شود. برخی از مواردی که معمولا دندانپزشک با توجه به آنها تصمیم به تجویز جراحی می گیرد عبارتند از :
درد شدید
اولین موری که با آن مواجه می شویم همان درد است که در خیلی موارد با درمان های مقدماتی برطرف نمی شود و زندگی عادی فرد را مختل می کند.
آسیب به سایر دندان ها
دندان عقل در جهت غیر معمولی رشد می کند و باعث به هم ریختن فرم و حالت سایر دندان ها می شود. در شرایطی که فشار ناشی از این دندان زیاد باشد، نیاز به جراحی وجود دارد.
عفونت لثه
عدم انجام بهداشت در این ناحیه سبب می شود که بستر عفونی شدن دندان فراهم باشد و بسیاری از افراد دچار این مشکل شوند. زمانی که عفونت لثه در اطراف دندان نهفته زیاد شود، نیاز به جراحی است.
عفونت استخوانی
عدم درمان به موقع عفونت لثه عاملی برای عفونت استخوان فک و سایر دندان ها می شود. در چنین شرایطی دندان عقل نهفته حتما باید عمل شود.
عفونی شدن سایر بدن
انتقال عفونت اطراف دندان عقل نهفته خطرات زیادی را برای فرد ممکن است ایجاد کند که همراه با نشانه هایی از جمله تب، تورم، خستگی شدید، بدن درد و … می شود.
دلایل جراحی دندان
همانطور که در مقدمه برایتان توضیح دادیم، این دندان فضای کافی برای رشد پیدا نمیکند و همین، مهمترین دلیل برای کشیدن آن است. اما دلایل دیگری هم وجود دارد که پس از تشخیص دندانپزشک، لازم است دندان عقلتان را جراحی کنید و از دردسر مراقبت از آن رها شوید:
رشد غیرطبیعی دندان
دندان عقل در مسیر طبیعی رشد نمیکند، کج شده یا چرخیده است و به همین شکل از لثه بیرون می زند.
کمبود جا
به دلیل کمبود جای کافی برای رشد، زیر لثه میماند و دندانپزشک مجبور به کشیدن دندان عقل میشود.
مشکلت ناشی از رشد نامناسب
با رشد نامناسب دندان، عفونت ناشی از پلاک و باکتری به نام پری کورونیت اتفاق می افتد.
نامنظم شدن ساختار فکها
دندانها به درستی روی هم نمینشینند و هم راستایی فک به هم میخورد.
دسترسی ناکافی به دندان عقل
این دندان در انتهای فک قرار میگیرد و به دلیل دسترسی ناکافی، امکان رسیدگی و مراقبت از آن وجود ندارد.
در هنگام جراحی دندان چه اقداماتی انجام میشود؟
هنگامی که دندانپزشک متخصص برای جراحی شما اقدام میکند در ابتدا در بافت لثه برشی را ایجاد میکند با این روش دندان و استخوان قابل مشاهده خواهد بود سپس برای از بین بردن استخوانی که متصل به ریشه دندان را مسدود کرده است اقدام میکند.
در صورت دشوار نبود این کار دندان به قسمت کوچک تقسیم میشود و سپس خارج میکند. در ادامه محل دندان در صورت وجود استخوان، پاکسازی میشود در مواقعی زخم بسته میشود و به منظور جلوگیری از خونریزی محل جراحی نیز پانسمان خواهد شد.
پس از جراحی چه اقداماتی انجام شود؟
پس از این که جراحی دندانهای عقل خود را انجام دهید، ممکن است مقداری خونریزی وجود داشته باشد که امری طبیعی است و برای کنترل آن توصیه میشود که گاز پانسمان بین دندانها قرار داده شود. علاوه بر این در مواردی نیز ممکن است که در صورت شما ورم و یا تغییر رنگ اتفاق بیفتد که تا سه روز روند افزایشی دارد و پس از آن بتدریج از شدت ورم کاسته خواهد شد.
متخصص دندانپزشکی با توجه به وضعیت شما ممکن است پیشنهادات مختلفی را ارائه دهد، استفاده از آنتی بیوتیک و دهانشویه و همچنین استفاده از غذاهای نرم به مدت چند روز بعد از جراحی توصیه میشود.
مراقبتهای قبل و بعد از جراحی دندان عقل
در واقع انجام این جراحی نیز مانند دیگر عملهای جراحی نیاز به مراقبتهایی خواهد داشت. از جمله مراقبتهای مربوط به انجام جراحی به شکل زیر است.
مراقبتهای قبل از جراحی
افرادی که دارای بیماریهای زمینهای مانند مشکلات قلبی، فشارخون یا حتی دارای سابقه بیماریهایی مانند پیوند اعضا یا سکته مغزی هستند باید با پزشک مشورت کنند تا برنامه های قبل از انجام جراحی دندان عقل در اختیار آن ها قرار داده شود.
افرادی که از داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین استفاده مینمایند نیز باید حدود دو روز قبل از انجام جراحی مصرف این داروها را با توجه به نظر پزشک قطع نمایند.
علاوه بر آن به شما پیشنهاد میشود حدود ۳ روز قبل از انجام کشیدن دندان عقل از مصرف دخانیات بپرهیزید.
مراقبتهای بعد از جراحی
پس از انجام جراحی بهتر است از کمپرس سرد بر روی صورت استفاده نمایید.
معمولاً پس از رفع اثرات داروی بی حسی فرد دچار درد میشود. در این صورت برای کاهش درد میتوانید از مسکنهای تجویز شده توسط پزشک استفاده نمایید.
معمولا تا ۱۲ ساعت بعد از کشیدن دندان عقل باید از غذاهای مایع و سرد استفاده کنید.
همچنین تا یک هفته از جویدن غذا با ناحیهای که تحت جراحی قرارگرفته است، بپرهیزید.
حدود یک هفته بعد از جراحی باید از کشیدن سیگار خودداری نمایید.
از دستکاری کردن محل زخم و بخیهها به شدت خودداری نمایید.
در روز دوم دهان را با کمک سرم شستشو یا آب نمک رقیق شده ضدعفونی نمایید.
آیا جراحی دندان عقل نهفته درد دارد؟
در واقع برای جلوگیری از ایجاد درد در هنگام جراحی دندانپزشک از داروهای آرامبخش و بی حسی موضعی استفاده میکند. به طور کلی اگر کشیدن دندان عقل نیز مانند دیگر دندانها انجام شود، درد آن نیز مانند دیگر دندانها خواهد بود.
پس شما میتوانید با استفاده از روش های زیر درد خود را کاهش دهید.
- مصرف مسکن
- سرم شستشو
- کمپرس سرد
اما به دلیل این که جراحی دندان عقل نهفته به صورت عمقیتر انجام میشود. ممکن است بیمار پس از رفع اثر داروی بیهوشی احساس درد بیشتری داشته باشد. در این زمان دندانپزشک مسکنهایی را برای شما تجویز خواهد کرد.
جراحی دندان چقدر طول میکشد؟
معمولا برای کشیدن هر یک از دندانها حدود ۱۰ دقیقه زمان نیاز است. اما برای کشیدن دندان عقل به زمان بیشتری نیاز خواهد بود. پس ممکن است این کار حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه طول بکشد. البته اگر تحت جراحی دندان عقل نهفته قرار بگیرید ممکن است برای خارج کردن دندان زمان بیشتری نیاز باشد. بنابراین زمان دقیق کشیدن دندان عقل با توجه به نوع نهفتگی آن مشخص خواهد شد.
جراحی عقل نهفته با لیزر
بعضی از افراد دچار ترس از جراحی هستند. در این زمان دندانپزشک جراحی دندان عقل نهفته با لیزر را به آن ها پیشنهاد میدهد. این کار با استفاده از انرژی بالا و فناوری نور انجام خواهد شد. جراحی دندان عقل با لیزر مزایای زیادی دارد که از جمله این مزایا میتوان به ایمن بودن، استریل بودن و بدون درد بودن آن اشاره کرد.
جراحی دندان با بیهوشی
همان طور که در مطلب گفت شد در بعضی از موارد دندانپزشک تشخیص میدهد که جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام شود. معمولاً جراحی دندان عقل با بیهوشی برای افرادی که دندان عقل نهفته دارند و نیاز به برش لثه، برداشتن استخوان و خارج کردن دندان عقل خواهند داشت انجام میشود.
در انتها باید گفت که دندان عقل آخرین دندانی است که در دهان هر انسانی رشد میکند. این نوع دندان با توجه به شرایط جایگیری در فک به 3 دسته تقسیم میشود. دندان عقلی که کامل رشد کرده و از لثه خارج شده، دندان عقل نهفته و دندان عقل نیمه نهفته. در شرایطی که دندان عقل نهفته یا نیمه نهفته باشد جراحی دندان عقل نهفته و جراحی دندان عقل نیمه نهفته توسط دندانپزشک پیشنهاد میشود.
آنچه که اهمیت دارد این است که در صورت نداشتن فضای کافی در استخوان فک باید هر چه سریعتر دندان عقل متناسب با شرایط آن کشید یا جراحی کرد زیرا باعث بروز التهاب لثه، بهم ریختگی دندان و عفونت میشود.
سوالات متداول
انواع جراحی دندان عقل چیست؟
جراحی دندان عقل متناسب با محل جایگیری دندان عقل متفاوت است. برای کسب اطلاعات بیشتر این مطلب را بخوانید.
آیا جراحی عقل با بیهوشی انجام میشود؟
جراحی دندان عقل با بیهوشی معمولا برای حالتی که دندان عقل نهفته باشد و نیاز به برداشتن استخوان باشد انجام میشود. البته این شرایط با توجه به تشخیص دندانپزشک صورت میگیرد.
جراحی دندان عقل چقدر طول میکشد؟
زمان جراحی دندان عقل با توجه به نوع دندان عقل متفاوت است و از 10 دقیقه برای کشیدن دندان و تا 30 تا 40 دقیقه برای دندان عقل نهفته میتواند متفاوت باشد.
سخن آخر
در این مطلب گفته شد که در بعضی از موارد دندانپزشک تشخیص میدهد که باید جراحی دندان عقل انجام دهید که حتما رعایت برخی نکات که در بالا گفته شد لازم است.