برای اکثر مردم درمان ترک پاشنه پا معضل جدی نیست و تصور میکنند به راحتی با چند درمان خانگی، قابل حل و فصل است؛ اما اگر ترک ها بسیار عمیق شوند با درد بسیار زیاد در زمان راه رفتن همراه خواهند بود و پروسه ی بهبود آن نیز طولانی می شود. با شادمگ همراه باشید تا یادتان دهیم چگونه با روش های خانگی به درمان ترک پاشنه پا بپردازید.
روش های درمان ترک پاشنه پا
استفاده از مرطوبکننده یا نرمکننده
عملکرد نرم کنندهها به گونهای است که به پوست نفوذ کرده و باعث کمتر از دست دادن آب میشوند. این مواد شکاف بین پوستههای پوست را پر نموده و باعث میشوند تا پوست صاف، نرم و انعطاف پذیر به نظر برسد. از طرفی مواد موجود در این مرطوبکنندهها به کاهش از دست دادن آب در پوست کمک میکند.
عملکرد مرطوب کنندهها به گونهای است که با نفوذ به لایه بیرونی پوست، آب موجود در هوا را جذب نموده و بنابراین رطوبت خود را حفظ میکنند. مرطوب کنندهها همچنین قادرند به افزایش ظرفیت آب پوستی کمک نمایند. از این روش قبل از پدیکور پا استفاده می شود.
در شرایط خشکی، مرطوب کنندهها ممکن است رطوبت را از لایههای پایینی پوست به جای اتمسفر جذب کنند. در چنین موقعیتی به طور کلی ممکن است به کم آبی بیشتر پوست دامن بزنند. ترکیب یک ماده مرطوبکننده با یک عامل انسدادی میتوانند به آب بندی بیشتر رطوبت در پوست کمک نمایند.
یکی از درمانهای خانگی بدین منظور، درمان ترک پا با سیب زمینی است که از نشاسته آن برای مرطوب کردن ترکهای پاشنه پا استفاده میگردد.
درمان خشکی پوست در زمستان را در شادمگ بخوانید.
استفاده از یک مرطوب کننده با حالت مسدودکنندگی
هنگامی که نرمکننده یا ماده مرطوبکننده جذب شد، افراد میتوانند یک لایه ضخیم از یک مرطوبکننده انسدادی را درست قبل از خواب روی آن بمالنند تا رطوبت را بیشتر در خود حفظ نمایند.
مرطوب کنندههای انسدادی، پوست را در یک لایه نازک میپوشانند تا از تبخیر رطوبت از بیرونیترین لایه پوست جلوگیری کنند.
نمونه هایی از مرطوب کنندههای انسدادی عبارتاند از:
- درمان ترک پا با وازلین و لیمو
- لانولین
- روغن معدنی
- سیلیکونها مانند دایمتیکون
ژل پترولیوم به عنوان موثرترین مرطوبکننده انسدادی در نظر گرفته شده که باعث کاهش بیش از ۹۸ درصد از دست دادن آب از لایه بیرونی پوست میگردد.
اگرچه انسدادها برای حفظ رطوبت به خوبی عمل میکنند، اما میتوانند چرب، چسبنده و کثیف باشند.
به منظور درمان ترک پا با وازلین و لیمو بایستی پاهای خود را به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در آب گرم قرار دهید. سپس بعد از شستشو و خشک کردن آنها، ۳ تا ۴ قطره آب لیمو را با ۱ قاشق چایخوری وازلین مخلوط کرده و به پاشنه پا و سایر قسمتهای ترک خورده پاهای خود بمالید. در نهایت جوراب نخی بپوشید و یک شب روی آنها را بپوشانید.
به منظور درمان ترک پا با روغن زیتون و یا حتی درمان ترک پا با گلیسرین که جزو این روغنها به حساب میآیند، با خیساندن و مالش دادن پاهای خود هفتهای یک بار از ترک پاشنه پا جلوگیری کنید. به محض بیرون آمدن از حمام، روغن زیتون را روی پاشنه پا مالیده و هر شب قبل از خواب دوباره روغن زیتون را بمالید. در رختخواب جوراب بپوشید تا روغن روی پاها و رختخوابتان باقی بماند.
پوشیدن جوراب تمام نخی در رختخواب
پوشیدن جورابهای صد در صدی نخی در رختخواب بعد استفاده از ژل روغنی روی پاشنه پا ممکن است به موارد زیر کمک کند:
- رطوبت را در خود نگه میدارد.
- اجازه میدهد پوست پاشنه نفس بکشد.
- از کثیفشدن ملحفهها جلوگیری میکند.
- پس از چندین روز تکرار این روتین، پوست پاشنه پا باید نرم شود.
استفاده از کراتولیتیک روی پوست ضخیم شده
زمانی که پوست پاشنه ضخیم باشد، استفاده از کراتولیتیک ممکن است به نازکشدن آن و همچنین اعمال موثر سایر درمانها کمک نماید.
کراتولیتیکها عواملی هستند که باعث نازکشدن پوست ضخیم شده و با شل نمودن لایه بیرونی پوست به حذف سلولهای مرده پوست کمک میکنند. این فرآیند به پوست اجازه میدهد تا رطوبت بیشتری را در خود نگه دارند.
نمونههایی از کراتولیتیکها عبارتاند از:
- آلفا هیدروکسی اسیدها مانند اسید لاکتیک و اسید گلیکولیک
- اسید سالیسیلیک
- اوره
محصولاتی که حاوی کراتولیتیک و مرطوبکننده هستند میتوانند به عنوان بهترین کرم ترک پا باشند. به عنوان مثال، اوره هم کراتولیتیک و هم مرطوبکننده است که پوست خشک، ترک خورده و ضخیم شده را مرطوب کرده و از بین میبرد.
برای درمان ترک پا با جوش شیرین کافی است فقط مقداری جوش شیرین به آب اضافه کنید. خواص ضد التهابی موجود در جوش شیرین به تسکین ترکهای شما کمک میکنند. پاهای خود را به مدت ۱۰ دقیقه در این آب خیس کنید و سپس با آب تمیز پاک کنید.
اسید سالیسیلیک ماده سازنده موجود در آسپرین است، بنابراین برای درمان ترک پا با آسپرین میتوان به راحتی از این گزینه دارویی استفاده کرد. این دارو بر روی پوست اعمال شده و برای درمان زگیلهای معمولی پوست و پا پلانتار مورد استفاده قرار میگیرد. اسید سالیسیلیک موجود در آسپرین به کنده شدن تدریجی زگیل کمک میکند. این دارو همچنین برای کمک به از بین بردن میخچه و پینه استفاده میشود.
مالش دادن آرام پوست ضخیم شده با سنگ پا
زمانی که پوست مرطوب شد، مالیدن آرام سنگ پا به پاشنه پا، ممکن است به کاهش ضخامت پوست سخت و پینه و در نتیجه رفع خانگی ترک پا کمک کند.
دقت کنید که برای تراشیدن پشت و بریدن پوست باید از تیغ و قیچی استفاده کرد. افراد مبتلا به دیابت یا نوروپاتی نباید از سنگ پا استفاده کنند و در عوض باید به متخصص پوست یا متخصص پا مراجعه کنند.
استفاده از بانداژ مایع
برای پوشاندن پوست ترکخورده میتوان از بانداژ مایع، ژل یا اسپری استفاده کرد. این مواد قادرند یک لایه محافظ بر روی ترکها ایجاد کنند تا به کاهش درد کمک کرده و انتقال آلودگی و میکروبها را به زخمها متوقف کنند و بدین ترتیب به رفع فوری ترک پا کمک نمایند.
استفاده از عسل برای ترک پا
یکی از روشهای درمان خانگی برای ترک پا عسل است. با توجه به برخی از مطالعات انجام شده، عسل دارای خصوصیات ضدمیکروبی و آنتی باکتریال است و میتواند زخمهای روی پوست را درمان و پوست را آبرسانی کند. میتوانید بعد از آنکه پای خود را از درون آب بیرون آوردید، کمی عسل به پاشنه پا بمالید و یا در طول شب از کمی عسل استفاده کنید. قطعاً برای اینکه شیره و چسبناکی عسل به اطراف برخورد نکند، باید از جوراب ضخیم استفاده کنید.
ماسک وازلین/گلیسیرین و آبلیمو
هیچوقت قدرت بینهایت آبلیمو را به عنوان درمان خانگی موثر، دست کم نگیرید. آبلیمو منبعی سرشار از مواد آنتی اکسیدان و ویتامینهای مغذی است و نقش بسیار مهمی در سلامت و زیبایی پوست دارد. خاصیت آنتی باکتریال آبلیمو، هرگونه قارچ و باکتری را در ترک پا و بین انگشتان شما از بین میبرد.
وازلین، به عنوان نوعی مرطوب کننده بسیار قوی شناخته میشود و یکی از محبوبترین محصولات درمانی برای از بین بردن خشکی پوست و ترک پا به حساب میآید. اما به عنوان جایگزین وازلین، میتوانید از گلیسیرین نیز استفاده نمایید.
گلیسیرین، قدرت مرطوب کنندگی بسیار عالی دارد و ضمن هیدراته کردن و آبرسانی سلولها، از تبخیر سطحی آب پوستتان جلوگیری میکند. ترکیب آبلیمو با گلیسیرین یا وازلین، ماسک پا بسیار موثری را در اختیارتان قرار میدهد.
یک قاشق چای خوری وازلین را در ظرف تمیزی بریزید. لیمو سبز تازهای بردارید و چند قطره از آب آن را به وازلین اضافه کنید و خوب هم بزنید. حالا ماسک شما آماده است و میتوانید از آن استفاده نمایید.
اگر قصد دارید از گلیسیرین به جای وازلین استفاده کنید، میتوانید مقداری از گلیسرین را به شیشه تمیزی منتقل کنید. آب نصف لیمو سبز را بگیرید و از صافی رد کنید. در آخر آبلیمو را به شیشه گلیسیرین منتقل کنید و خوب هم بزنید تا مخلوط شوند. این ماسک را میتوانید تا چند هفته در جای خشک و خنک یا یخچال نگهداری نمایید.
درمان ترک پا با جوش شیرین
دو سوم یک تشت را از آب گرم پر کنید و سه قاشق غذاخوری جوش شیرین به آن بیفزایید. آن را هم بزنید تا جوش شیرین به خوبی حل شود. برای ۱۰-۱۵ دقیقه پای خود را درون این محلول قرار دهید و سپس بعد از بیرون آوردن پا، آن را با استفاده از سوهان پا اسکراب کنید. سپس پا را با آب تمیز بشویید.
درمان ترک پاشنه پا با روغن نارگیل
این روغن همیشه برای درمان پوشت خشک پیشنهاد میشود چون باعث میگردد پوست بتواند رطوبت خود را بیشتر حفظ کند. بعد از آنکه پا را از آب درمانی خارج کردید، از روغن نارگیل استفاده کنید. روغن نارگیل دارای خواص ضد التهابی و ضد میکروبی است و اگر وضعیت ترک پا به حدی است که ممکن است دچار زخم، خونریزی یا عفونت شود، روغن نارگیل برای پیشگیری و درمان کمک کننده خواهد بود.
لیمو ترش برای درمان ترک پاشنه
یک عدد لیمو ترش بزرگ را بردارید و آن را به دو نیم تقسیم کنید. آب آن را درون ظرفی خالی کنید ولی اجازه دهید کمی آب هم درون پوست لیمو باقی بماند. حالا هر کدام از دو برش را روی هر کدام از پاشنهها بگذارید به صورتی که پاشنه درون برش لیمو قرار بگیرد. روی آن جوراب بپوشید و سی دقیقه صبر کنید.
به دلیل اینکه راه رفتن در این حالت کمی دشوار است، بهتر است نشسته در انتظار باشید! اسید موجود در لیموترش سلولهای مرده پوست را جدا میکند و موجب نرمی سطح پوست میشود. همچنین میتوانید ترکیبی از وازلین و چند قطره از لیموی تازه را روی پاشنه پا بمالید تا به خوبی جذب شود. این مواد را از شب تا صبح روی پوست خود نگهدارید و صبح آب بکشید. میتوانید روی آن جوراب پشمی بپوشید تا با گرم شدن پا، تأثیر مواد بیشتر شود.
درمان ترک پا با روغن زیتون
روغن زیتون و برخی دیگر از روغنهای گیاهی مانند روغن بادام میتواند به رطوبت رسانی بیشتر پوست کمک کنند. بعد از آنکه پای خود را شستهاید و کاملاً خشک کردهاید، چند قطره از روغن زیتون را روی قسمتهای ترکدار ماساژ دهید. جوراب ضخیم بپوشید و شب تا صبح صبر کنید. صبح که از خواب بیدار شدید، پاهای خود را بشویید.
موز رسیده برای درمان ترک پا
پوره موز هم به رطوبت رسانی پاشنه پا کمک میکند. برای نتیجه بهتر میتوانید یک عدد موز رسیده را با نصف آووکادو مخلوط کنید تا کرمی یکدست به دست بیاید. آن را روی پا بمالید و ۱۵ تا ۲۰ دقیقه صبر کنید. سپس پای خود را با آب ولرم بشویید.
روغن پارافین
روغن پارافین، موجب نرمی و مرطوب شدن پاشنه پا میشود. کمی روغن پارافین را با روغن نارگیل مخلوط کنید و آن را حرارت دهید تا ذوب شود. صبر کنید تا دمای روغن پایین بیاید و سپس آن را به ترک کف پا بمالید. برای اینکه بهترین نتیجه را بگیرید قبل از رفتن به تخت خواب از این ترکیب استفاده کنید و سپس جوراب بپوشید. صبح پای خود را بشویید.
ساخت اسکراب از بلغور جو
از ترکیب بلغور جو و روغن به عنوان لایهبردار استفاده کنید. یک قاشق غذاخوری از پودر بلغور را با چند قطره روغن ترکیب کنید تا خمیر غلیظی حاصل شود. سپس خمیر را روی ترک پا بمالید. نیم ساعت صبر کنید و سپس پاها را با آب سرد بشویید و خشک کنید.
درمان ترک پا با درمانهای پزشکی
در موارد شدید ترک پاشنه پا یا در صورت نیاز به مراقبت پزشکی، پزشک ممکن است موارد زیر را اعمال نماید:
- پوست مرده را از این نواحی حذف کند.
- مواد نرمکننده یا حذفکننده قویتری را تجویز نماید.
- برای بستن ترکها، استفاده از چسب پزشکی را توصیه مینماید.
- در صورت وجود عفونت، داروهای آنتی بیوتیکی را تجویز میکند.
- پاشنه پا را با پانسمان یا بانداژ مناسب خواهد بست.
- استفاده از لایههای محافظتی در کفش، مانند پد پاشنه یا فنجان پاشنه را توصیه خواهد کرد.
علاوه بر تمامی موارد ذکر شده، بهتر است در چنین شرایطی نحوه راه رفتن خود را تغییر دهید.
دلایل ترک پاشنه پا
ترک پا میتواند برای هر کس و به دلایل مختلف اتفاق بیفتد اما در اینجا برخی از عوامل رایج تر را بررسی میکنیم.
- پیاده روی با پاهای برهنه برای مدت زمانی طولانی
- استفاده منظم ومتداول از صندل
- زندگی در آب و هوای خشک
- پوشیدن کفش های پوشت باز
- راه رفتن و ایستادن برای مدت زمان طولانی
- بارداری
- عدم پشتیبانی و مقاومت کفش برای نگهداشتن پاشنه
- ایستادن برای مدت طولانی روی صفحات سخت
- غدد عرقی غیر فعال
- بهداشت کف و ضعیف پا
- چاقی و اضافه وزن
- پای ورزشکاران به دلیل اگزما و شرایط پوستی و کمبود مواد معدنی و ویتامین ها
- مشکلات تیروئید یا دیابت
- کفش های پاشنه تخت و یا پاشنه بلند.
عوامل خطر
برخی از بیماریها باعث میشوند که افراد پوست خشکی داشته باشند و خطر ترک پاشنه پا در آنها بیشتر گردد. این عوامل شامل:
- چاقی
- دیابت
- پسوریازیس
- اگزما
- کف پای صاف
- پای ورزشکار
- عفونتهای قارچی
- خار پاشنه
- کم کاری تیروئید
- سندرم شوگرن
- درماتوز کف پا نوجوانان
جلوگیری از ترک پاشنه پا
اقدامات زیر میتواند به جلوگیری از خشکی پوست پا و ترک پاشنه کمک کند:
- پرهیز از حمام و دوش گرفتن باعث بدتر شدن خشکی پوست پاشنه پا میشود.
افرادی که پوست خشکی دارند باید موارد زیر را دنبال کنند:
- از مصرف آب داغ اجتناب کنید، به جای آن از آب گرم استفاده کنید.
- زمان حمام یا دوش گرفتن خود را به ۵-۱۰ دقیقه محدود کنید . این کار مانع از دست دادن بیشتر رطوبت گردد.
- از یک پاککننده ملایم و بدون عطر استفاده کنید.
- به آرامی پوست را با حوله پاک کنید تا خشک شود.
- بلافاصله پس از خشک شدن از مرطوبکننده استفاده کنید.
- بلافاصله پس از شستشو از مرطوب کننده به پاشنه پا مالش دهید.
پس از حمام، دوش گرفتن یا خیساندن پا، افراد باید فوراً یک مرطوب کننده را روی پاهای خود بمالند تا رطوبت آنها را به دام بیندازند. پمادها و کرم ها موثرتر از لوسیون ها هستند و کمتر پوست را تحریک میکنند.
حالا اگر ترک پا درمان نشود، چه اتفاقی میفتد ؟
ترکهای پاشنه پا میتوانند میکروبی شوند و عفونتهای پوستی به نام سلولیت ایجاد کنند. این عفونتهای قارچی بسیار آزاردهنده هستند. علاوه بر آن، ترکهای پا ظاهری بسیار ناخوشایند دارند. گاهی دردناک میشوند، به اشیا مختلف مانند فرش، موکت، دمپایی و … گیر کرده و احساس ناخوشایندی را ایجاد میکنند. میارزد اگر یک درمان قطعی برای این مشکل پیدا کنید. این درمان بهتر است کرمی مؤثر با ترکیبات طبیعی باشد.