نگهداری از آبغوره ترفند های خاص خودش را می طلبد. در صورتی که از آبغوره به درستی نگهداری نشود کپک می زند و طعم آن تغییر می کند. با چند راهکار ساده که در شادمگ یادتان می دهیم می توانید آبغوره را تا یکسال سالم نگه دارید.
نگهداری از آبغوره ؛ چرا آبغوره کپک می زند ؟
معمولا وقتی افراد مشاهده میکنند که بر روی آبغوره کپک ایجاد شدهاست، اولین کاری که انجام میدهند این است که سعی میکنند کپک ها را با استفاده از یک وسیله از روی سطح جمع کنند یا این که آبغوره را هم میزنند. متاسفانه این افراد اطلاعی ندارند که این کار به هیچوجه بهداشتی نیست و اصلا نباید آبغورهی کپک زده را مصرف کرد! چرا که مصرف آبغورهای که کپک زده است میتوانند مشکلات گوارشی جدی و خطرناکی را ایجاد کند. بهخصوص برای کودکان و افرادی که بیماریهای خاص دارند!
در واقع کپکهایی که بر روی سطح آبغوره مشاهده میکنید نوعی قارچ هستند که در مواد غذایی ایجاد میشود. البته اگر شرایط برای رشد آنها وجود داشته باشد. بعد از حضور این قارچها مواد غذایی به شدت آسیب پذیر شده و در زمان کوتاهی فاسد میشوند.
در مواردی مانند آبغوره یا آبلیمو، یکی از دلایل اصلی ایجاد شدن این قارچها این است که این چاشنیها با اکسیژن در ارتباط بودهاند. پس با توجه به این موضوع هرچه اکسیژن کمتری به آبغوری برسد، خصوصا در زمانی که در حال تهیه است، احتمالا کپک زدن آن کمتر است. در ادامه قرار است به ترفندهای اشاره کنیم که با به کار گیری آنها احتمال کپک زدن و خرابی آبغوره و مواردی مانند آن بسیار کمتر میشود.
طرز تهیه آبغوره بدون جوشاندن را در شادمگ یادبگیرید.
ویژگی محل نگهداری آبغوره خانگی
در قدیم ظرف نگهداری آبغوره را به خاطر خوشرنگ شدن جلوی نور مستقیم آفتاب می گذاشتند اما امروزه این کار را مضر می دانند زیرا قرار دادن آبغوره در آفتاب باعث ایجاد تغییرات شیمیایی در آن می شود. علت های دیگر قرار ندادن آبغوره در آفتاب ، از بین رفتن ویتامین cآبغوره در گرما و نورآفتاب و اسیدیته شدن آن است.
ظرف نگهداری آبغوره خانگی را در جای خشک و خنک نگهداری کنیدو یا پس از باز کردن درب ظرف آبغوره می توانید آن را به مدت یک سال در یخچال نگهداری کنید.
توجه:در شیشه آبغوره را چرب و مرطوب نکنید و از زدن قاشق های چرب یا مرطوب به داخل آن خودداری کنید.
روش های جلوگیری از کپک زدن رب آلوچه را در شادمگ بخوانید.
قبل از درست کردن آبغوره چه باید کرد ؟
از غورههای خراب برای درست کردن آبغوره استفاده نکنید. غورهها را پس از دانه کردن به خوبی بشویید و اجازه دهید تا کاملا خشک بشوند (حدود ۱۴ الی ۲۴ ساعت صبر کنید تا خشک شوند) زیرا اگر آبی روی آنها بماند بعد از آبگیری موجب فاسد شدن و کپک زدن سریع آبغوره میشود.
طرز تهیه پیاز داغ مجلسی بسیار ساده ست ولی برای ترد تر شدن آن ترفندهایی را بلد باشید.
ترفندهای جلوگیری از کپک زدن آبغوره خانگی
قبل از این که به سراغ روشهایی که برای نگهداری از آبغوره وجود دارد برویم، باید بگوییم که نگهداری از آبغورهی خانگی به مراتب سخت تر از آبغورههایی است که در فروشگاه وجود دارد و باید بیشتر از آن مراقبت کنید.
1. بهترین نوع ظرف برای نگهداری آبغوره، ظروف شیشهای است
اگر دقت کرده باشید، آبغورههای آماده و خریداری شده از فروشگاه را در ظروف شیشهای نگهداری میکنند اما برعکس مغازههایی که آبغورهی تازه میگیرند آن را در بطری یا ظرفهایی از جنس پلاستیک میریزند.
نگهداری و استفاده کردن از آبغورهای که در ظروف پلاستیکی بوده است بسیار خطرناک است. به دلیل این که بعد از مدتی آبغوره به دلیل اسیدی بودن با ظرف وارد واکنش شیمیایی میشود و میتواند مواد سرطان زایی را آزاد کند! جدا از این که احتمال کپک زدن در ظرف پلاستیکی بیشتر است. پس حتما به این نکته دقت کنید که ظرف آبغوره را بعد از خرید اگر پلاستیک بود تعویض کنید. از این ترفند برای نگهداری از آبلیمو تازه نیز می توانید استفاده کنید.
2. ظرفی که قرار است آبغوره را در آن نگهداری کنید، بسیار مهم است
برای جلوگیری از کپک زدن آبغوره بهترین و سادهترین کاری که میتوانید انجام دهید، این است که آن را در ظرف شیشهای نگهداری کنید. البته هر نوع ظرفی نیز مناسب نیست!
بهتر است انتخاب ظرف شما به صورتی باشد که کمترین راه را برای ورود اکسپژن داشته باشد و تا حد ممکن دهانهی آن تنگ باشد. اگر ظرفی با این مشخصات را انتخاب کنید تا مدتها میتوانید از آبغوره نگهداری کنید و سطح کیفیت آن نیز حفظ خواهد شد.
همچنین اگر برایتان امکان پذیر است تا ظروف شیشهای رنگی استفاده کنید، بهتر است. اگر دقت کرده باشید در گذشته چاشنیهای ترش مانند آبغوره و آبلیمو را در ظرف شیشهای رنگی با رنگ هایی مانند سبز یا قهوهای نگهداری میکردند. استفاده از این نوع ظرف بسیار هوشمندانه است چرا که سبب میشود تا کمترین میزان نور از ظرف عبور کند و سبب حفظ طعم و رنگ آبغوره شود.
اما اگر به بطری رنگی دسترسی ندارید راهکار سادهتر این است که روی بطری و دور و اطراف آن را با کمک مقداری پارچه با پلاستیک تیره بپوشانید.
3. ظرف نگهداری از آبغوره را به طور کامل ضدعفونی کنید
روش اول:با استفاده از آبجوش
شیشه نگهداری آبغوره را بشویید و در قابلمه به صورت افقی بگذارید سپس داخل قابلمه را آب هم دمای شیشه پر کنید و روی شعله اجاق گاز بگذارید ، درب شیشه را نیز به داخل قابلمه جهت استریل شدن بیاندازید.
صبر کنید تا آب به جوش آید، سپس اجازه دهید شیشه ها یک ربع در آب جوش بماند اکنون شیشه را در آورید و صبر کنید تا خشک بشود.
توجه: در این روش افزایش دمای شیشه و آب یکسان است به همین علت شیشه نمی شکند.
روش دوم:با استفاده از فر
شما می توانید شیشه نگهداری آبغوره را بعد از شستن به مدت یک ساعت در فربگذارید، باید توجه کنید فر نباید خیلی داغ باشد زیرا ممکن است شیشه ها بشکند.
روش سوم:با استفاده از مایکروفر
شیشه نگهداری آبغوره را بعد از شستن به مدت دو دقیقه در مایکروفر با درجه بالا بگذارید.
4. برای ماندگاری بهتر آبغوره بهتر است تا آن را پاستوریزه کنید
یکی از راه نگهداری بهتر نه تنها برای آبغوره بلکه برای تمام مواد غذایی، پاستوریزه کردن آن است. با انجام این کار علاوه بر این که از کپک زدن جلوگیری میکنید، عمر نگهداری و ماندگاری آبغوره را نیز بیشتر میکنید.
برای انجام این کار تنها کافی است تا چاشنی آبغوره را در ظرف موردنظرتان بریزید و بعد از این که درب ظرف را به صورت کاملا محکم بستید به مدت چند دقیقه آن را در ظرف حاوی آب جوش بیندازید و سپس خارج کنید. شما میتوانید این تکنیک را برای نگهداری انواع ترشی و مربا نیز به کار برید و اگر نکات نگه داری مربا را نیز بخوانید متوجه میشوید که به این نکته اشاره شده است و اهمیت بالایی نیز دارد!
5. تا جایی که ممکن است آبغوره را بدون اکسیژن نگهداری کنید
یکی از اصلی ترین عاملهای کپک زدن آبغوره، همانطور که در ابتدای کار نیز گفتیم، اکسیژن است. باید مراقب باشید تا درب ظرف را به شکل صحیح بیندید تا اکسیژن نتواند وارد آن شود. برای انجام بهتر این کار باید بعد از اینکه بطری را پر کردید، روی آن را با کمک یک درپوش، بپوشانید و سپس دور آن را نیز کاملا محکم کنید. به عنوان درب پوش میتوانید از پلاستیک یا پارچه استفاده کنید.
5. نگهداری طولانی مدت آبغوزه
برای نگهداری طولانی مدت آبغوره، آن را با کمی نمک به مدت ۱۵ دقیقه روی گاز با حرارت کم بجوشانید بعد از ۱۵ دقیقه قابلمه را بردارید. بگذارید مواد آبغوره ته نشین شود و سپس درون بطری ها بریزید و در آن را محکم ببندید. (دور درب ظرف را با خمیر تهیه شده از آرد و آب خوب بپوشانید) به یاد داشته باشید که کف های روی آبغوره را حتما بگیرید.
6. آبغوره را در جای خنک و به دور از نور نگهداری کنید
یکی از اصلیترین ویتامینهایی که در چاشنیهای ترشی مانند آبغوره وجود دارد، ویتامین سی است. اما متاسفانه ویتامین سی نسبت به نور و حرارت بسیار حساس است و این دو فاکتور به سرعت میتوانند آن را تحت شعاع قرار داده و تخریب کنند. به همین دلیل باید حتما آبلیمو و آبغوره را در ظروف تیره رنگ و جایی به دور از نور نگهداری کنید. همچنین برای این که کیفیت این مواد ثابت بماند بهتر است تا جای آنها کاملا خشک و به دور از حرارت باشد. نگهداری در یخچال یا کابینت خنک بهترین انتخاب است.
7. مراقب وارد شدن جسم خارجی به ظرف آبغوره باشید
در برخی از موارد ممکن است یک جسم خارجی مانند مقداری غذا وارد ظرف آبغوره شود یا این که آبغوره ای را که از ظرف اصلی خارج کردید، بخواهید مجددا به ظرف برگردانید در این صورت آبغوره کپک خواهد زد و خراب میشود. پس هرگز این کار را انجام ندهید. علاوه بر آبغوره یا آبلیمو بهتر است تا این کار را با هیچکدام از مواد غذایی انجام ندهید، چرا که اینکار سبب خرابی و فاسد شدن آن میشود. به طور مثال در مورد شیر نیز باید گفت که یک روش نگهداری شیر خام این است که باید مراقب باشید تا قبل از جوشاندن چیزی داخل ظرف آن نریزید، زیر سبب خراب شدن آن میشود.
از کپک زدن آبغوره جلوگیری کنید
در این مقاله به بررسی مختصر اما مفیدی در مورد راه های جلوگیری از کپک زدن آبغوره پرداختیم و بیان کردیم تا برای جلوگیری از کپک زدن آبغوره چه کارهایی باید انجام دهیم. بنابراین اگر شما نیز دوست دارید تا آبغوره تهیه یا خریداری شده توسط شما به سرعت کپک نزند و بتوانید در طولانی مدت آن را نگهداری کنید، حتما این موارد را در نظر داشته باشید و آنها را انجام دهید و مطمئن باشید که تا مدتها میتوانید آبغوره را با کیفیت همان روز اول داشته باشید.
با آبغوره کپک زده چه کنیم ؟
در قدیم کپک آبغوره را می گرفتند و سپس آن را مصرف می کردند اما امروزه استفاده از آبغوره کپک زده را صحیح نمی دانند زیرا برخی از کپک ها، سموم سرطان زایی مانند مایکوتوکسین ها را تولید می کنند که موجب ابتلا به سرطان، خصوصا سرطان کبد می شود بنابراین بهتر است آبغوره کپک زده را دور بریزید و از مصرف آن اجتناب کنید.
فوتوفن خانهداری
- تفالههای غوره را دور نریزد و آنها را در سینی پهن کنید و جلوی آفتاب بگذارید تا خشک شوند و به عنوان چاشنی در غذاهایتان استفاده کنید و از آن لذت ببرید.
به آبغوره نمک کمی اضافه کنید تا هم بتوانید به صورت شربت از آن استفاده کنید و هم فشار خونتان زیاد نشود.
طرز تهیه آبغوره در خانه
مواد لازم
غوره عسکری یا شیرازی به میزان دلخواه
نمک به میزان لازم
آبغوره خانگی را میتوانید از انواع غوره تهیه کنید، فقط کافی است غوره انتخابی شما کاملا ترش و نارس باشد تا آبغوره ترشی داشته باشید.
مراحل تهیه آبغوره در خانه
ابتدا غورهها را دانه کنید و در یک ظرف مناسب بشویید، سپس در صافی بریزید و اجازه دهید آب آنها کشیده شود. پس از آن، آب آنها را بگیرید و در یک ظرف مناسب بریزید و صبر کنید که لِردهای آن تهنشین شود. آنگاه آنها را در بطریهای مناسب بریزید و در معرض نور مستقیم خورشید قرار دهید.
توجه کنید که بطریها چند سانتیمتر سر خالی باشند تا هنگام جوشیدن آبغوره در مقابل نور خورشید سرریز نشوند. پس از متوقف شدن جوشش، مقداری آبغوره به آن بیفزایید و در آخر یک قاشق غذاخوری روغن زیتون یا روغن کنجد نیز به آن اضافه کنید تا هوا به مواد نرسد و کپک نزند. برای جلوگیری از کپکزدن، بطریها باید خشک و تمیز باشند.
نکات و ترفند های تهیه آبغوره
- هر ۱ کیلو غوره به شما ۵۰۰ تا ۸۰۰ گرم آبغوره می دهد به شرطی که غوره ها آبدار باشند.
- بهترین غوره برای تهیه آبغوره عسگری می باشد.
- نمک در تهیه آبغوره نزنید زیرا مضرر است و باعث سفیدک زدن آبغوره می شود.
- برای گرفتن آب غوره می توانید از آبمیوه گیری استفاده کنید.
- حتما ۳ بار از صافی رد کنید تا تقاله آن کاملا گرفته شود.
- اگر می خواهید روی آبغوره جر نبندد روی آن کمی روغن زیتون بریزید.
- می توانید به دلخواه برای استفاده از نمک به ازای هر لیتر آبغوره ۱ ق مربا خوری نمک بزنید.
- از قابلمه استیل یا لعابی برای جوشیدن استفاده کنید.
سه ترفند ساده برای قرمز شدن رنگ آبغوره
- برای این که آبغوره شما قرمز شود می توانید آن را برای ۲۰ دقیقه بجوشانید و تا رنگ آن یاغوتی و خوشرنگ شود و بعد داخل بطری بریزید.
- اگر دوست ندارید آبغوره را بجوشانید باید آن را داخل شیشه تیره رنگ بریزید و دور تا دور آن را با کاغذ بپوشانید تا نور به آن نفوذ نکند و برای ۲ روز در جای تاریک قرار دهید.
- قرار دادن آبغوره در مقابل آفتاب نیز باعث قرمز شدن رنگ آبغوره می شود.
برخی خواص درمانی آبغوره
- آب غوره چون دارای تارتارات پتاسیم است، برای درمان سیاتیک و رماتیسم حاد بسیار مفید است.
- آبغوره برای فشار خون موثر است.
- غوره از نظر طب قدیم ایران سرد و قابض است.
- آب غوره درمان کننده پا درد و کمردرد می باشد . برای معالجه میتوان مدت ده روز آش آبغوره مصرف نمود .
- در درمان ورم مخاط دهان و نرمی لثه ها موثر است.
- آب غوره برای درمان چاقی مفرط مفید است.
- ترشی غوره نیز برای معالجه رماتیسم و سیاتیک مفید است .
- خوردن آب غوره بلوغ دختران را جلو می اندازد و قاعده را باز می کند
- حرارت و صفرای بدن را دفع می کند و روده ها را ضد عفونی می کند .
- آبغوره تقویت کننده است.
- برای برطرف کردن ورم گلو ، آب غوره قرقره کنید .
- برای دفع کرم روده و تقویت معده باید مدت پنج روز آش آبغوره همراه با زیره سیاه مصرف کنید. البته در این مدت باید از خوردن غذاهای سنگین اجتناب نمائید .
تشخیص بیماریها با نوشیدن آبغوره
گفته میشود که با نوشیدن یک استکان آبغوره و بعد از گذشت یک دقیقه میتوانید متوجه شوید که دچار چه بیماریهایی هستید.
- اگر یک دقیقه پس از نوشیدن آبغوره دهانتان آب افتاد ممکن است به دیابت و قند خون بالا دچار باشید.
- اگر دهانتان خشک شد، کبدتان مشکل دارد یا چرب شده است.
- اگر دهانتان کف کرد یا چسبناک شد چربی خون بالایی دارید.
- اگر سردرد گرفتید اختلال در فشار خون دارید.