افتتاح حساب ترکیه
درمان گرفتگی بینی کودکان

درمان گرفتگی بینی کودکان با روش های ساده و ابتدایی می تواند نتیجه ای اثر بخش داشته باشد. کیپ شدن بینی کودکان و نوزادان برای والدین بسیار ناراحت کننده می باشد، اما با روش های خانگی که در بخش سلامت شادمگ در اختیارتان قرار می دهیم می توانید برای رفع این مشکل اقدام کنید.

گرفتگی بینی چیست ؟

گرفتگی بینی زمانی اتفاق می‌افتد که چیزی باعث تحریک بافت‌های داخلی بینی شود. ‌این تحریک یک واکنش زنجیره‌ای التهاب، تورم و تولید مخاط را ‌ایجاد کرده و جذب هوا از طریق بینی را دشوار می‌کند. گرفتگی بینی معمولاً پس از چند روز برطرف می‌شود؛ اما اگر یک هفته یا بیشتر طول بکشد، ممکن است نشانه عفونت باشد.

گرفتگی بینی کودکان - درمان گرفتگی بینی کودکان

در صورت عدم درمان، گرفتگی بینی ممکن است باعث سینوزیت، پولیپ بینی یا عفونت گوش میانی شود. گرفتگی بینی که احتقان بینی نیز نامیده می‌شود، اغلب نشانه یک مشکل سلامتی دیگر مانند عفونت سینوسی است. همچنین ممکن است ناشی از سرماخوردگی باشد.

علائم گرفتگی بینی

از کجا بدانیم کودک به گرفتگی بینی دچار شده است؟ این سوال ممکن است ذهن خیلی از مادران را درگیر کرده باشد. گرفتگی بینی معمولا با علائم دیگری نیز همراه می‌شود که در ادامه به تعدادی از این علائم اشاره می‌کنیم..

  • مشکلات خواب
  • سرفه و عطسه
  • خر و پف
  • خس خس کردن سینه
  • آبریزش بینی

درمان سریع گرفتگی بینی ممکن است به کاهش التهاب و احتقان کمک کند، به خصوص اگر ناشی از سرماخوردگی باشد. با‌ این حال، اگر احتقان طولانی مدت را تجربه کنید، ممکن است به دارو برای گرفتگی بینی نیاز داشته باشید.

علت گرفتگی بینی نوزاد چیست ؟

علت گرفتگی بینی کودکان یا آبریزش بینی ممکن است ناشی از موارد زیر باشد:

  • سرماخوردگی
  • آلرژی: آلرژی ممکن است باعث خارش و آبریزش چشم و بینی شود و معمولاً تب ایجاد نمی‌کند.
  • آنفولانزا: آنفولانزا علائمی‌شبیه سرماخوردگی ایجاد می‌کند، اگرچه علائم آن شدیدتر بوده و ممکن است کودک برای چند روز بسیار بیمار باشد.
  • عفونت‌های باکتریایی: عفونت سینوسی باکتریایی می‌تواند باعث احتقان شود. این مشکل ممکن است بعد از سرماخوردگی اتفاق بیفتد.
  • ناهنجاری های ساختاری: گاهی اوقات، کودک در ساختار دستگاه تنفسی خود مشکل دارد. ممکن است سپتوم منحرف یا آدنوئید بزرگ شده داشته باشد. اگر کودک شما همیشه دچار گرفتگی بینی است، باید به دکتر جراح بینی کودکان مراجعه کنید.

احتقان بینی معمولاً در عرض یک هفته خود به خود از بین می‌رود؛ اما می‌توانید از روش‌های درمان درمان خانگی گرفتگی بینی کودکان جهت بهبودی سریع‌تر استفاده کنید.

باز کردن گرفتگی بینی - درمان گرفتگی بینی کودکان

علت گرفتگی بینی کودکان در شب

ممکن است تعجب کنید که چرا گرفتگی بینی فرزندتان در شب بدتر می‌شود. وقتی کودک شما در شب دراز می‌کشد، مخاط ممکن است همیشه به درستی تخلیه نشود و هنگامی‌که مخاط جمع می‌شود، احتقان بینی می‌تواند بدتر به نظر برسد.

یکی از روش‌های آسان برای درمان گرفتگی بینی هنگام خواب در کودکان این است که یکی دو بالش اضافه زیر سر کودک خود قرار دهید و سر او را بالا بیاورید. خوابیدن به حالت زاویه دار به تخلیه بهتر مخاط کمک می‌کند. با این کار خودتان مشاهده خواهید کرد که چطور فرزندتان راحت می‌خوابد و گرفتگی بینی، کودک شما را اذیت نمی‌کند.

پیشگیری از گرفتگی بینی کودکان

یکی از مهم‌ترین علت گرفتگی بینی کودکان، سرماخوردگی است. بدین ترتیب، برای جلوگیری از گرفتگی بینی کودکان، باید مراقب باشید که او سرما نخورد. بهترین راه برای پیشگیری از سرماخوردگی و بسیاری از بیماری‌ها، رعایت بهداشت است. این کار برای کودکان نوپا دشوار است، به خصوص در مهدکودک‌ها؛ جایی که آن‌ها تماس نزدیک با سایر کودکان دارند.

یکی از بهترین روش‌ها برای جلوگیری از سرماخوردگی کودک، شستن مرتب دست‌ها است. همچنین باید همواره سطوح پرکاربرد مانند دستگیره درها، میزهای کانتر، دستگیره یخچال و فلاش توالت را ضدعفونی کنید. با این کار از سرماخوردگی و ابتلا به هر ویروسی تا جای ممکن، پیشگیری می‌کنید و بنابراین گرفتگی بینی هم رخ نخواهد داد.

چه چیزی برای درمان گرفتگی بینی کودکان خوب است ؟

جهت رفع گرفتگی بینی کودکان می‌توانید از داروها و روش‌های درمان خانگی گرفتگی بینی کودکان استفاده کنید که در ادامه این روش‌ها را شرح خواهیم داد:

چه دارویی برای درمان گرفتگی بینی کودکان خوب است ؟

شما نباید به کودکان نوپا داروهای ضداحتقان OTC بدهید.

سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) توصیه می‌کند که از داروهای ضداحتقان برای گرفتگی بینی در کودکان زیر دو سال استفاده نکنید و برای کودکان زیر ۱۸ سال از داروهای ضداحتقان حاوی کدئین یا هیدروکودون استفاده نکنید.

ضداحتقان‌ها برای کودکان زیر ۴ سال فواید کمی‌دارند یا هیچ فایده‌ای ندارند و ممکن است عوارض جانبی جدی داشته باشند.

سرماخوردگی - درمان گرفتگی بینی کودکان

برای درمان گرفتگی بینی در کودکان زیر یک سال می‌توانید با مشورت پزشک از آنتی بیوتیک‌ها استفاده کنید. آنتی بیوتیک‌ها نمی‌توانند سرماخوردگی را درمان کنند، اما می‌توانند سایر عفونت‌هایی که باعث احتقان می‌شوند، مانند عفونت سینوسی را بهبود می‌دهند.

سرماخوردگی در کودکان نوپا ممکن است در چند روز بهبود یابد و احتقان طولانی‌تر شود. اگر علائم کودک بدتر شد، تب کرد یا احتقان بهبود نیافت، برای درمان به دکتر گرفتگی بینی کودکان مراجعه کنید.

مسکن‌های OTC، مانند استامینوفن و ایبوپروفن، احتقان را تسکین نمی‌دهند، اما به علائم دیگر، مانند درد ناشی از احتقان یا تب کمک می‌کنند. قبل از استفاده از این داروها برای گرفتگی بینی در کودکان زیر یک سال با پزشک مشورت کنید.

طبق گفته آکادمی‌اطفال آمریکا (AAP)، در بیشتر موارد، ایبوپروفن برای کودکان بالای ۶ ماه و استامینوفن برای کودکان در تمام سنین بی خطر است.

شربت سیتریزین برای گرفتگی بینی کودکان هم می‌تواند مؤثر باشد؛ اما از شربت برای گرفتگی بینی کودکان بدون تجویز پزشک برای درمان گرفتگی بینی در کودکان زیر دو سال استفاده نشود.

همچنین می‌توانید از قطره گرفتگی بینی کودکان استفاده کنید؛ اما از این قطره‌ها با تجویز پزشک استفاده کنید.

درمان خانگی گرفتگی بینی کودکان

برای درمان گرفتگی بینی کودکان در خانه می‌توانید از روش‌های زیر استفاده کنید:

حمام آب گرم

یک اتاق گرم و بخاردار می‌تواند به شل شدن مخاط کمک کرده و تنفس کودک را آسان‌تر کند. سعی کنید قبل از خواب، کودک را به حمام آب گرم ببرید. در حمام درب را ببندید و آب را گرم کنید تا بخار در حمام پر شود. البته حواستان باشد بخار به قدری زیاد نباشد که تنفس کودک را دشوار کند.

تقویت سیستم ایمنی خود را با ویتامین ها و گیاهان

آیا استفاده از ویتامین ث می تواند به کاهش گرفتگی بینی کمک کند؟ ویتامین ث در برخی مطالعات برای کوتاه کردن طول سرماخوردگی و کاهش شدت نشانه ها است – با این حال، این ویتامین به طور مستقیم بر گرفتگی بینی اثر نمی گذارد. بنابراین، اگر در حال مبارزه با انسداد بینی در ارتباط با سرما خوردگی هستید، کمی ویتامین ث به شما کمک خواهد کرد تا علائم سرماخوردگی را سریع تر درمان کنید. اما اگر گرفتگی بینی به آلرژی های مربوط باشد، ویتامین ث باعث درمان نخواهد شد.

سرماخوردگی نوزادان - درمان گرفتگی بینی کودکان

استفاده از شیر مادر برای درمان گرفتگی بینی کودکان

یکی دیگر از راه های مراقبت پرستاری و برطرف کردن گرفتگی بینی نوزاد این است که سر کودک خود را بالا نگه دارید و دو قطره از شیر مادر را درون بینی بریزید روش کمک خوبی به درمان گرفتگی بینی نوزاد می کند .

دستگاه بخور سرد برای باز شدن بینی

یک دستگاه بخور، به خصوص بخور سرد، هوا را مرطوب نگه می‌دارد. این کار می‌تواند به کاهش سرفه خشک کمک کند و ممکن است علت گرفتگی بینی کودکان در شب را کاهش دهد. بدین ترتیب، سعی کنید یک دستگاه بخور سرد در اتاق کودک قرار دهید.

راه های تضمینی و فوری برای چاق شدن صورت + طرز تهیه انواع ماسک فوق العاده برای چاقی صورت

حواستان باشد که کودک را با دستگاه بخور سرد تنها نگذارید و با آن به عنوان یک اسباب بازی رفتار نکند. دستگاه بخور سرد را تمیز نگه دارید، زیرا باکتری می‌تواند به راحتی در فضاهای مرطوب رشد کند.

استفاده از عسل برای درمان گرفتگی بینی کودکان

مصرف عسل به عنوان یک روش درمان گرفتگی بینی کودکان در خانه می‌تواند بسیار مؤثر باشد. برای این کار می‌توانید ۲ قاشق چای‌خوری عسل را با شیر مخلوط کرده و به کودک بدهید.

استفاده از دستگاه مکش

یکی دیگر از راه های برطرف کردن گرفتگی بینی نوزاد استفاده از دستگاه مکش می‌ باشد که می‌توان از طریق آن خلط و مخاط بینی و دهان نوزاد را به بیرون بکشید .

اسپری آب نمک برای درمان گرفتگی بینی کودکان

اسپری بینی نمکی می‌تواند به تسکین بینی تحریک‌شده کمک کنند. همچنین این اسپری‌ها ممکن است به شل شدن مخاط غلیظ کمک کنند. اکثر داروخانه‌ها اسپری‌های بدون نسخه را می‌فروشند.

این اسپری را باید به آرامی ‌داخل بینی کودک اسپری کنید یا به کودک نشان دهید که چگونه این کار را خودش انجام دهد.

سوپ مرغ گرم برای کیپ شدن بینی کودک

سوپ مرغ گرم، چیزی بیش از یک درمان مردمی ‌است. سوپ مرغ گرم ممکن است با کاهش التهاب، احتقان را کاهش دهد. برخی تحقیقات نشان می‌دهند که سوپ مرغ ممکن است التهاب دستگاه تنفسی فوقانی را کاهش دهد که می‌تواند علائم احتقان ناشی از سرماخوردگی را از بین ببرد. علاوه بر این، سوپ مرغ گرم می‌تواند به کودک کمک کند تا هیدراته بماند.

گرفتن بینی کودکان - درمان گرفتگی بینی کودکان

فلفل برای درمان گرفتگی بینی کودکان

فلفل درمانی خوب برای گرفتگی بینی است. یک قاشق چای خوری فلفل سیاه را با یک قاشق سوپ خوری عسل در یک فنجان بریزید. آن را با آب جوش پر کنید و بگذارید 15 دقیقه بماند. حالا، آن را خوب هم بزنید. این مخلوط را بنوشید تا از گرفتگی بینی رهایی یابید.

مایعات فراوان و گرم

آب و سایر مایعات ممکن است به رقیق شدن مخاط کمک کنند و گرفتگی بینی و سرفه‌کردن را بهبود بخشند. اگر کودک تب داشته باشد، مایعات می‌توانند از کم‌آبی بدن جلوگیری کنند. وقتی کودک بیمار است به او آب فراوان بدهید.

درمان گرفتگی بینی کودکان با استفاده از دستگاه مکش

یکی دیگر از راه های برطرف کردن گرفتگی بینی نوزاد استفاده از دستگاه مکش می‌ باشد که می‌توان از طریق آن خلط و مخاط بینی و دهان نوزاد را به بیرون بکشید .

تغییر وضعیت خوابیدن

احتقان بینی اغلب در شب تشدید می‌شود. یکی از دلایل این است که وقتی فرد دراز کشیده است، سینوس‌ها به راحتی تخلیه نمی‌شوند. برای درمان گرفتگی بینی هنگام خواب در کودکان می‌توانید یکی دو بالش اضافه زیر سر کودک بگذارید تا سر او بالا بیاید و راحت بخوابد.

روغن اکالیپتوس برای درمان گرفتگی بینی کودکان

یکی از روش‌های درمان خانگی گرفتگی بینی کودکان، استفاده از روغن اکالیپتوس است. می‌توانید مقداری روغن اکالیپتوس را روی یک دستمال بمالید و آن را در نزدیکی بینی کودک خود قرار دهید. کودک با استنشاق روغن اکالیپتوس، احساس بهتری خواهد داشت و این کار به بهبود گرفتگی بینی کمک می‌کند.

سیر برای درمان گرفتگی بینی کودکان

سیر به عنوان یک آنتی ویروس طبیعی عمل می کند که کاملا در درمان عفونت های ویروسی مثل سرماخوردگی، آنفولانزا، سینوس به کار می رود تا با عفونت مقابله کند. سیر حاوی مزه تندی است که ترشحات را آزاد می کند و به تخلیه مجاری بینی کمک می کند و باعث می شود که شما به راحتی نفس بکشید. هم چنین به بهبود منظم سیستم ایمنی کمک می کند البته حتما با مشورت و اجازه ی پزشک و هرگز به صورت خودسرانه برای کودکان استفاده نشود.

لیمو را فراموش نکنید

می‌توانید یک لیموی تازه را داخل آب گرم یا چای بچکانید و آن را به کودک خود بدهید تا میل کند. لیمو می‌تواند تأثیر شگفت انگیزی در درمان خانگی گرفتگی بینی کودکان داشته باشد.

پیاز برای درمان گرفتگی بینی کودکان

پیاز را پوست کنده و خرد کنید آن را به مدت 4 تا 5 دقیقه بو کنید. آن بینی شما را تمیز می کند و گرفتگی بینی را درمان می کند.

قطره بینی کودکان - درمان گرفتگی بینی کودکان

استفاده از زنجبیل

می‌توانید برای درمان گرفتگی بینی کودکان از زنجبیل استفاده کنید. یک قاشق چای‌خوری زنجبیل را داخل یک لیوان آب گرم یا چای حل کنید و به کودک خود بدهید تا میل کند. همچنین می‌توانید زنجبیل را با آبلیمو و عسل هم ترکیب کنید که معجونی فوق العاده برای سرماخوردگی و گرفتگی بینی است. البته توجه داشته باشید که اگر کودک شما تب دارد، نباید به او زنجبیل بدهید، زیرا زنجبیل طبع گرمی دارد و می‌تواند تب را بدتر کند.

درمان گرفتگی بینی کودکان با آب گوجه فرنگی

گرجه فرنگی سرشار از ویتامین C است. ویتامین C برای تقویت سیستم ایمنی بدن گزینه‌ای ایده آل است و می‌تواند سینوس‌‌ها را باز کند و التهاب رگ‌ها را کاهش دهد.

سرکه سیب برای درمان گرفتگی بینی

سرکه سیب به تمیز کردن بینی با رقیق کردن خلط کمک می کند و سینوس ها را تخلیه می کند، با اجازه پزشک برای کودک می توانید استفاده کنید چراکه به تمیز کردن بینی و مسیر بینی برای یک نفس راحت کمک می کند.

روغن پونه کوهی برای رفع گرفتگی بینی کودکان

روغن پونه کوهی به عنوان نسخه قدیمی درمان گرفتگی بینی همچنین موجب تقویت سیستم دفاعی بدن می شود. برای رفع گرفتگی بینی3-2 قطره از این روغن را داخل آب میوه و یا سایر نوشیدنی های کودک بریزید و هر روز یک بار به او بدهید تا به سرعت گرفتگی بینی آنها رفع شود.

بهترین شربت برای درمان گرفتگی بینی کودکان

شربت سودوافدرین برای کودکان (Pseudoephedrine)

درمان سرماخوردگی کودکان در واقع درمان گرفتگی و آبریزش بینی کودکان به عنوان علائم این بیماری ست. درمان گرفتگی بینی در کودکان سرماخورده بدون توجه به بیماری آنها نشدنی ست. در بیشتر موارد علت آبریزش بینی در کودکان سرماخوردگی یا آلرژی ست که باید تشخیص داده شود و سپس درمان شروع شود.

شربت سودوافدرین، یکی از انواع شربت برای درمان سرماخوردگی در کودکان با خاصیت ضد احتقان است. این شربت با اسامی دیگری از جمله شربت پزدوافدرین (Pseudoephedrine)، شربت پزوتد (Pesuted)، آفرینول و سودافد نیز شناخته می‌شود.

شربت گرفتگی بینی کودکان - درمان گرفتگی بینی کودکان

  • مکانیسم عمل شربت ضد احتقان سودوافدرین: از این شربت برای گرفتگی بینی کودکان نیز استفاده می‌شود. سودوافدرین یک مقلد دستگاه سمپاتیک بدن است؛ این داروی گرفتگی بینی کودکان به‌طور مستقیم گیرنده‌های عصبی آلفا-آدرنرژیک مخاط تنفسی را تحریک کرده و عروق را تنگ می‌کند. با انقباض عروق، سبب کاهش تورم مخاط بینی، درمان احتقان بینی و باز شدن راه‌های هوایی می‌شود. از اثرات دیگر شربت سودوافدرین، تخلیه ترشحات سینوسی و باز‌شدن شیپور استاش گوش و بهبود شنوایی در حین درمان گرفتگی بینی نوزاد در سرماخوردگی است.
  • موارد مصرف شربت ضداحتقان سودوافدرین: در درمان گرفتگی بینی شدید در کودکان و گرفتگی شیپور استاش گوش کاربرد دارد.
  • زمان مناسب و دوز مصرف شربت سودوافدرین کودکان برای کاهش علائم سرماخوردگی در نوزادان: مصرف قطره گرفتگی بینی کودکان فنیل افرین برای درمان گرفتگی بینی در کودکان زیر دو سال بدون نسخه پزشک ممنوع است. دوز تایید شده‌ای ندارد. در کودکان 5-2 ساله: 15 میلی‌گرم، هر 6- 4 ساعت. حداکثر 60 میلی‌گرم در کل روز. بعضی متخصصان کودک دوز چهار میلی‌گرم به ازای هر کیلو‌گرم وزن کودک را پیشنهاد می‌دهند؛ مقدار داروی محاسبه شده به چهار قسمت تقسیم شده و هر شش ساعت در طول روز به کودک داده شود.
  • توجه: در هر پنج سی‌سی از شربت سودوافدرین، 30 میلی‌گرم دارو وجود دارد. حال اگر به 15میلی‌گرم دارو نیاز باشد، باید حدود 5/2 سی‌سی ( یعنی تقریبا نصف پنج سی‌سی) از شربت داده‌ شود. بقیه مقادیر نیز به همین ترتیب محاسبه می‌شود.
  • عوارض شربت سودوافدرین در کودکان: تشنج، ایجاد توهم، ضربان نامنظم قلب، بروز اشکالات تنفسی، آشفتگی، بی-قراری و اختلال در خواب ازعوارض جانبی این دارو است. پس با توجه به عوارض دارو، نباید در صورت مشاهده گرفتگی بینی کودک بلافاصله استفاده شود. بهتر است ابتدا از جایگزین شربت سودوافدرین مانند شستشوی بینی با قطره کلرور سدیم استفاده کنید.
  • موارد منع مصرف دارو: استفاده از هر گونه داروی ضدسرفه و شربت سرماخوردگی کودکان، بدون نسخه و تجویز پزشک در کودکان زیر دو سال ممنوع است. اگر کودک شما قبلا با مصرف شربت سودوافدرین دچار حساسیت شده است، حتما قبل از تجویز و مصرف دارو در این باره به پزشک او اطلاع دهید.
  • توصیه‌های کاربردی: برای جلوگیری از بی‌‌خوابی، دارو به فاصله چند ساعت از خواب مصرف شود. در صورتی که علائم بعد از 7 روز بهبود نیابد، مجدداً به پزشک مراجعه کنید.
درمان فوری سرما خوردگی 1 روزه در خانه بدون نیاز به دارو

قطره بینی فنیل‌افرین برای کودکان (Phenylephrine)

فنیل افرین به دو صورت قطره و اسپری بینی کودکان کاربرد دارد. البته کودکان بزرگتر می‌توانند از فرم قرص برای گرفتگی بینی نیز استفاده کنند. اسامی تجاری داروی ضداحتقان فنیل‌افرین هیدروکلرید پنج میلی گرم شامل موارد زیر است:

  • قطره بینی نازوفرین (Nasopherin)
  • اسپری بینی نازوفرین
  • اسپری بینی دکوفن (Decophen)
  • اسپری بینی افونیکس (Ephonix)
  • اسپری بینی دی‌بی-افرین

قطره فنيل‌افرين به عنوان یکی از راه‌های درمان گرفتگی بینی در کودکان و گشادكننده سريع مردمك چشم مصرف مي‌شود.

تنگی نفس کودکان - درمان گرفتگی بینی کودکان

  • مکانیسم عمل قطره بینی فنیل‌افرین: اين دارو يك مقلد سیستم عصبی سمپاتيك است كه مستقيماً گيرنده هاي آلفا-آدرنرژيك درعضله گشادكننده مردمك را تحريك و اين عضله را منقبض مي‌كند. همچنين گيرنده‌هاي آلفا-آدرنرژيك در عروق ملتحمه و بيني را تحريك مي‌كند و موجب تنگي عروق مي‌شود. معمولا 10 دقیقه بعد از مصرف اسپری گرفتگی بینی کودکان نازوفرین، اثر ضداحتقانی آن شروع می‌شود از این رو آن می‌تواند یک درمان فوری گرفتگی بینی در کودکان دانست. طول مدت اثر قطره نازوفرین در بيني 30 دقيقه تا چهار ساعت است. مصرف مداوم و طولانی مدت دارو تاثیر آن را کاهش می‌دهد و حتی ممکن است گرفتگی را تشدید کند.
  • مقدار مصرف قطره با اسپری فنیل‌افرین: قطره فنیل‌افرین 25/0 درصد، 3-2 قطره یا پاف در هر سوراخ بینی هر چهار ساعت.
  • عوارض قطره فنیل افرین بینی: خشکی، عطسه و احساس سوزی در بینی. ممکن اسن موجب افزايش فشار خون، سرگيجه و افزايش غير‌عادي تعريق گردد.
  • استفاده از قطره ضد احتقان فنیل‌افرین بدون تشخیص و تجویز پزشک، در کودکان زیر شش سال ممنوع است. بهتر است از قطره بینی سدیم‌کلراید استفاده کنید.
  • استفاده مداوم و بیش ‌از سه روز از این قطره بینی می‌تواند باعث تشدید گرفتگی بینی کودکان شود. نهایتا سه روز از قطره بینی فنیل‌افرین استفاده کنید.
  • توجه داشته باشید که فنیل‌افرین دارای قطره چشمی به نام نئوفرین نیز می‌باشد. دوز و نحوه مصرف قطره چشمی متفاوت است.
  • مصرف قطره بینی فنیل افرین در بارداری کاملا ایمن نیست. زیرا تحقیقات کافی صورت نگرفته است. پس تنها در مواردی که فواید دارو بسیار چشمگیر است، با احتیاط مصرف شود.

قطره بینی نفازولین برای کودکان (Naphazoline)

نفازولین به دو صورت اسپری و قطره برای گرفتگی بینی کاربرد دارد؛ اسامی تجاری داروی ضداحتقان نفازولین شامل موارد زیر است:

  1. قطره بینی نفازولین
  2. قطره بینی ناپریسول (Decofzol)
  3. اسپری بینی ناپریسول
  4. قطره بینی دکوفزول (Naprisol)
  5. اسپری بینی دکوفزول

داروی گرفتگی بینی کودکان -

  • مکانیسم عمل قطره بینی نفازولین: نفازولين يك مقلد دستگاه سمپاتيك بدن است. این داروی درمان گرفتگی بینی در کودکان با تحريك مستقيم گيرنده‌هاي آلفاي موجود در عروق خونی کوچک، موجب تنگ‌شدن اين عروق و رفع احتقان چشم يا بيني مي‌گردد.
  • موارد مصرف قطره نفازولین: نفازولين براي تسكين موقت احتقان، خارش و تحريكات خفيف بيني و درمان آبریزش چشم نوزاد ناشي از آلرژي به عوامل محيطي، سرماخوردگي، گرد و غبار، دود و باد استفاده می‌شود.  اين دارو براي تخفيف علائم رينيت و سينوزيت نيز به‌كار مي‌رود.
  • اثر دارو بعد از حدود 10 دقيقه شروع مي‌شود و حدود 6-2 ساعت ادامه مي يابد.
  • نحوه مصرف قطره بینی نفازولین: دو قطره از محلول 05/0 درصد آن حداکثر هر سه ساعت یک بار در هر سوراخ بینی چکانده شود.
  • عوارض قطره نفازولین بینی در کودکان: سوزش موقت چشم، خشكي مخاط بيني، واكنش‌هاي افزايش حساسيت، سردرد، تهوع، خستگي، تعريق، و افزايش فشار خون از عوارض اين دارو هستند.
  • استفاده از قطره ضداحتقان نفازولین بدون تشخیص و تجویز پزشک، در کودکان زیر شش سال ممنوع است. بهتر است از قطره بینی سدیم‌کلراید استفاده کنید.
  • استفاده مدارم بیش‌از سه روز از این قطره بینی می‌تواند باعث تشدید گرفتگی بینی می‌شود. نهایتا سه روز از قطره بینی نفازولین استفاده کنید.
  • توجه داشته باشید که نفازولین دارای قطره چشمی به نام‌های قطره چشمی دکوفزول و قطره چشمی ناپریوین نیز می‌باشد. دوز و نحوه مصرف قطره چشمی متفاوت است.
  • مصرف قطره بینی نفازولین در بارداری کاملا ایمن نیست. زیرا تحقیقات کافی صورت نگرفته است. پس تنها در مواردی که فواید دارو بسیار چشمگیر است، با احتیاط مصرف شود.

قطره بینی سدیم‌ کلراید در کودکان (Sodium Chloride)

سدیم کلراید که به دو صورت قطره و اسپری مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ تحت عناوین زیر نیز شناخته می‌شود:

  1. قطره‌ بینی  دی‌بی‌سالین (DB-Saline)
  2. اسپری بینی دکو‌سالین (Decosaline)
  3. قطره‌ بینی رینوسالین (Rinosaline)
  4. اسپری بینی رینوسالین
  5. قطره بینی فیزیودوز (Physiodose)
  6. اسپری بینی نورمونیکس (Normanix)

اسپری یا قطره بینی سدیم‌ کلراید لایه مخاطی پوشاننده‌ی سطوح داخلی بینی را نازک کرده و باعث حفظ رطوبت می‌شود. خس خس بینی نوزادان نیز با مصرف قطره سدیم کلراید کاهش می‌یابد.

  • موارد مصرف: براي شستشوي سينوس‌ها و حفظ رطوبت، درمان گرفتگی بینی در کودکان، شستشوی ترشحات بيني، كاهش خشكي و بهبود التهاب غشاء بيني در سرماخوردگي‌ها، پايين‌بودن ميزان رطوبت، مصرف بيش‌ازحد ضداحتقان‌ها، آلرژي‌ها، خونريزي‌های خفيف بيني و خشكي زمستاني به‌کار مي‌رود.
  • نحوه‌ مصرف قطره و اسپری سدیم‌کلراید: در کودکان زیر دو سال به ویژه برای درمان گرفتگی بینی کودکان زیر یک سال بهتر است از قطره بینی سدیم‌کلراید استفاده شود؛ 2- 1 قطره در هر سوراخ بینی، هر زمان که نیاز باشد. در کودکان بزرگ‌تر؛ دو قطره یا پاف اسپری بینی سدیم‌کلراید، در هر سوراخ بینی که نیاز باشد.

توجه داشته باشید که استفاده از پوآر به کاهش علائم سرماخوردگی و درمان گرفتگی بینی در کودکان بسیار کمک‌ می‌کند.

درمان های موثر و کارساز دیگر که مادران و مراقب کودک می توانند انجام دهند 

  • استفاده از کیسه های آبگرم :
    یکی از درمان های موثر برای گرفتگی بینی استفاده از کیسه آب گرم می باشد گرما می تواند التهاب بینی را کمتر کند و باعث باز شدن راه تنفسی نوزاد شود .
  • ماساژ دادن :
    می‌توانید با روغن زیتون سوراخ های بینی نوزاد خود را به آرامی ماساژ دهید این روش خانگی روی گرفتگی نوزاد تاثیر مثبت می گذارد .
  • چرب کردن سر نوزاد :
    یکی دیگر از راه های برطرف کردن گرفتگی بینی نوزاد این است که قسمت بالای سر او را با روغن های زیتون ،بادام و کنجد چرب کنید و روی آن را با کلاه بپوشاند این روش انسداد بینی نوزاد را از بین خواهد برد .

خشکی بینی - درمان گرفتگی بینی کودکان

چند روش خانگی دیگر برای تسکین گرفتگی بینی در کودکان نوپا

سرماخوردگی، آلرژی آنفولانزا و یا محیط خشک می تواند باعث ایجاد گرفتگی بینی در کودکان نوپا شود. در یک کودک سالم، مخاط بینی مرطوب و غشا بینی تمیز است اما وقتی کودک بیمار می شود یا در معرض محرک ها قرار می گیرد، تولید مخاط افزایش می یابد که منجر به گرفتگی بینی می شود. اغلب کودکان قادر نیستند با بینی هایشان تا سن 4 سالگی بدمند به همین دلیل است که گرفتگی بینی در کودکان نوپا نیازمند گام های ویژه ای برای کمک به پاک کردن مسیرهای تنفسی آن ها است.

بیرون آورن مخاط 

از فینگیر برای پاک کردن خلط اضافی مجاری بینی استفاده کنید. از آنجا که بسیاری از کودکان نوپا قادر به باد کردن بینی خود نیستند، به کمک بیشتری نیاز دارند تا بینی را پاک کنند. با فینگیر برای بیرون کشیدن خلط از پره های بینی استفاده می کنند.

کودک روی پای تان دراز کشیده باشد. باید بتوانید به راحتی به سوراخ های بینی دست پیدا کنید و در صورت نیاز می توانید کودک را در جای خود نگه دارید.

فینگیر را داخل حباب بینی قرار دهید و آن را فشار دهید.

فشار فینگیر را به تدریج آزاد کنید و به آن اجازه دهید خلط اضافی را بیرون بکشد.

دقت کنید بعد از انجام کار آن را با آب صابون بشویید

لاغری با سیب ؛ فوری و بی درد سر | گام به گام با رژیم لاغری سیب در 5 و 7 روز

مجاری بینی کودک را با محلول نمک بشویید

با اینکه اغلب دارو های سرفه و سرماخوردگی برای کودکان کوچک مورد استفاده قرار نمی گیرند، استفاده از محلول نمک برای کودکان و کودکان نوپا، بی خطر است و می تواند به تمیز کردن بینی گرفته کمک کند. از آب تصفیه شده استفاده کنید نه آب لوله کشی. 1 / 4 قاشق چای خوری نمک را با یک فنجان آب گرم مخلوط کنید.

کودک نوپا را در موقعیتی قرار دهید که در آن سر پایین تر از پاها باشد و به راحتی بتوانید سر کودک را بگیرید

محلول نمک را بردارید و به آرامی دو تا سه قطره از محلول نمک را در بینی بریزید.

یک تا دو دقیقه صبر کنید تا محلول مجاری بینی را تخلیه کند. کودک نوپا می تواند خلط را عطسه یا سرفه کند،

از بخار برای تسکین گرفتگی بینی استفاده کنید

بخار گرم می تواند گرفتگی را درمان و ترشحات بینی را پاک کند. با کودک نوپای خود وارد حمام شوید و در را ببندید. از آب گرم برای تولید بخار استفاده کنید. تا 20 دقیقه در حمام بمانید.

برای درمان گرفتگی بینی کودکان محرک ها را از محیط حذف کنید

محرک های متداول شامل دود سیگار، گرده، و سگ های خانگی هستند. از تمام افراد ساکن در خانه بخواهید سیگار کشیدن را ترک کنند یا از سیگار کشیدن در داخل یا اطراف خانه خودداری کنند. اگر آن ها در خارج از خانه سیگار می کشند، باید به محض بازگشت به خانه، لباس هایشان را عوض کنند.

اغلب فیلتر هواکش و یا کولر را به طور مرتب تعویض کنید

اکثر تولیدکنندگان فیلتر هوا توصیه می کنند که هر 30 تا 60 روز از فیلتر جدید استفاده کنید، اما اگر حیوان خانگی داشته باشید شما و یا اعضای خانواده تان از آلرژی رنج می برید، ممکن است بخواهید بیشتر فیلتر را عوض کنید.

با گزارشگر آب و هوای محلی روزانه مشورت کنید

کودک نوپا که نسبتا حساسیت دارند باید در روزهای آلوده در خانه بمانند.

دستان کودک را به طور مرتب بشویید

این کار به جلوگیری از آلودگی و مریض شدن کمک خواهد کرد. همچنین به شما کمک می کند از شرآلودگی هایی که روی دست او جمع شده اند خلاص شوید.

کمک به هنگام خواب برای درمان گرفتگی بینی کودکان

دقت کنید فرزندتان خواب کافی داشته باشد. در حالی که کودک بیمار است، احتمالا بیش از حد معمول می خوابد، یکی از راه هایی است که بدن کودک کمک می کند تا خوب شود. ممکن است کودک شب و هم در طول روز استراحت کند.

سر را در طول خواب بالا قرار دهید. بلند کردن سر بالاتر از بقیه بدن می تواند باعث شود که کودک هنگام خواب با بینی گرفته نفس بکشد.

شب بخور سرد در اتاق قرار دهید. رطوبت به مرطوب کردن هوا کمک می کند و به باز شدن بینی هنگام نفس کشیدن در خواب کمک می کند. دستگاه بخور را تمیز کنید چون کپک و باکتری می تواند در دستگاه ایجاد شود. روزانه با آب گرم بشویید و از محلول سفید کننده رقیق برای تمیز کردن مرطوب کننده بعد از هر سه روز استفاده کنید.

هشدارها

از یک قطره محلول نمک برای چند کودک استفاده نکنید اگر نوک قطره را بینی لمس می کند، می توانید با مشترک استفاده کردن قطره ، میکروب ها را از کودکی به کودک دیگر منتقل کنید. اگر علائم بدتر شوند، مخاط به رنگ سبز یا زرد رنگ تبدیل می شود، به نظر می رسد که کودک دچار مشکل تنفسی یا تنفس سریع (بیش از 40 نفس در دقیقه)، یا تب بالا، یا مشکلات می شود بنابراین به پزشک مراجعه کنید.

روش های مراقبت در منزل و پیش گیری از گرفتگی بینی نوزاد

همان طور که گفته شد گرفتگی بینی نوزاد دلایل متفاوتی دارد اگر علت آن چیزی غیر از سرماخوردگی باشد می توانید با استفاده از روشهای زیر از گرفتگی آن پیشگیری نمایید :

  • افرادی که در منزل در کنار نوزاد قرار می‌ گیرند باید از دخانیات اجتناب نمایند زیرا دود آن باعث حساسیت و گرفتگی بینی در او ایجاد می کند .
  • از حیوانات خانگی در منزل استفاده نکنید زیرا ممکن است مو های آن ها باعث ایجاد حساسیت در نوزاد بشود
  • سعی کنید اتاق کودک را مرطوب نگه دارید تا خشکی هوا باعث گرفتگی بینی او نشود .
  • از مواد عطری و خوشبو کننده ها هنگام در آغوش گرفتن نوزاد استفاده نکنید .

نحوه قطره ریختن در دماغ نوزاد - درمان گرفتگی بینی کودکان

روش ریختن قطره بینی نوزاد

استفاده از قطره برای بعضی از کودکان و نوزادان ناخوشایند است زیرا به دلیل داشتن نمک در مرتبه اول با سوزش همراه خواهد بود. اگر کودک شما در سنی قرار دارد که حرف ‌های شما را متوجه می‌شود با کلمات ساده به او توضیح دهید که می‌خواهید چه کاری انجام دهید.

 روش اول

برای چکاندن قطره دست‌هایتان را شست‌و شو داده و ضدعفونی کنید. درصورتی که قسمت جلویی بینی نوزاد حاوی ترشح است آن‌ها را خارج کنید. یک سرنگ پزشکی را برداشته و به اندازه دو یا سه قطره از آن را در بینی کودک بچکانید. همین دو یا سه قطره برای انقباض عروق بینی و کاهش تورم بافت‌ها کافی است؛ زیرا مصرف بیش‌ از اندازه قطره بینی می‌تواند موجب سرفه و تهوع کودک گردد.

روش دوم

روش دیگری که برای چکاندن قطره می‌توانید از آن استفاده کنید خواباندن نوزاد بر روی پا است. کودک را به‌گونه‌ای که سر آن آویزان باشد روی پا بخوابانید. درحالی که اورا به سمت چپ می‌غلتانید قطره را در سوراخ سمت چپ بینی بریزید. همین عمل را برای سوراخ سمت راست بینی نیز انجام دهید.

در انجام این کار به چند نکته باید توجه کنید.

  • بهترین زمان استفاده از قطره 15 تا 20 دقیقه قبل از غذا خوردن و خوابیدن است.
  • بهتر است برای درمان گرفتگی بینی نوزاد از اسپری ‌های ضد احتقان استفاده نشود زیرا روی کودکان و نوزادان نتیجه عکس دارد.
  • از اسپری‌ها و قطره‌های سالین هم نباید بیش‌ از چهار روز متوالی استفاده شود

گرفتگی بینی نوزاد و تاثیرات آن بر تنفس

با گرفتگی شدید بینی، تنفس نیز دچار اختلال می‌شود. افراد بزرگسال در هر دقیقه 12 تا 20 بار تنفس می‌کنند این درحالی است که رقم تنفس در کودکان و نوزادان در هر دقیقه 40 بار است.

اگر نوزاد در هر دقیقه بیش از 60 بار نفس می‌کشد یا نفس کشیدن او غیر عادی است، باید با اورژانس تماس بگیرید. در صورت طولانی شدن گرفتگی بینی، نوزاد باید توسط پزشک معاینه شود.

گرفتگی بینی و تاثیر آن بر تغذیه

گرفتگی بینی می‌تواند علاوه بر تنفس بر میزان تغذیه مصرفی نوزاد نیز تاثیر بگذارد. کودک باید کالری مورد نظر خود را بدست آورد؛ زیرا تغذیه ناکافی او را با افت قند و کمبود آب مواجه می‌کند. شما می‌توانید با توجه به پوشک‌های استفاده شده او تشخیص دهید که میزان تغذیه مناسب بوده است یا ن.

اگر نوزاد نیاز دارد تا هر 6 ساعت پوشک او را تعویض کنید، نشان دهنده متعادل بودن میزان تغدیه مصرفی او است و جای نگرانی وجود ندارد اما درصورتی که با کم شدن یا زیاد شدن تعداد آن‌ها همراه با گرفتگی بینی مواجه شدید نیاز است به پزشک مراجعه کنید.

تب کودکان - درمان گرفتگی بینی کودکان

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر فرزند شما یکی از نشانه‌های زیر را دارد، باید به دکتر گوش حلق بینی مراجعه کنید:

  • گرفتگی بینی همراه با تورم پیشانی، چشم‌ها، کنار بینی یا گونه، یا با تاری دید.
  • گلو درد یا لکه‌های سفید یا زرد روی لوزه‌ها یا سایر قسمت‌های گلو.
  • ترشحات بینی که بوی بدی دارد، فقط از یک سوراخ بینی می‌آید یا رنگی غیر از سفید یا زرد دارد.
  • سرفه‌ای که بیش از ۱۰ روز طول بکشد یا مخاط سبز مایل به زرد یا خاکستری تولید کند.
  • علائمی‌که بیش از ۳ هفته طول بکشد
  • ترشحات بینی همراه با تب

چقدر این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۴ از ۵

آیا این مفید بود؟

Thanks for your feedback!

نویسنده: شادی همتی

آخرین بروز رسانی

4 بهمن 1402

بروز رسانی توسط

shadi hemati

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *