ریپ زدن ماشین می تواند نشانه ای از بروز ایراد نسبتا جدی و مهم در موتور باشد که باید حتما نسبت به رفع آن اقدام کرد. در اغلب موارد شما قادر خواهید بود خودتان مشکل ریپ زدن ماشین را حل کنید. پس حتما این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.
منظور از ریپ زدن خودرو چیست؟
شاید شما هم تا کنون این اتفاق را تجربه کرده اید که در هنگام روشن کردن خودرو و یا زمانی که در حال حرکت هستید، ماشین به طور ناگهانی چندین بار تکان های شدید خورده و شما را به جلو پرتاب می کند. به این امر اصطلاحا ریپ زدن خودرو می گویند.
البته ریپ زدن ماشین با نشانه دیگری چون صداهای ناهنجار همراه است. این اتفاق علاوه بر ایجاد یک حس ناخوشایند برای راننده و سرنشینان می تواند به قطعات داخلی وسیله نقلیه شما آسیب برساند از این رو لازم است در صورت بروز این مشکل، سریعا به یک مکانیک متخصص مراجعه نمایید.
ریپ زدن خودرو میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که در این مقاله به معرفی چند علت ریپ زدن خودرو خواهیم پرداخت. پس اگر میخواهید بدانید چرا ماشین ریپ میزند و دلایل ریپ زدن خودرو در حالت های مختلف را شناسایی کنید، با همراه مکانیک همراه شوید.
روش آب بندی ماشین صفر رو بلدی ؟ بهترین روش آب بندی ماشین صفر اینه.
علائم ریپ زدن ماشین
از جمله علائم و نشانههای ریپ زدن ماشین میتوان به مواردی نظیر لرزش و تکانهای موتور خودرو اشاره نمود. این لرزش و ویبره معمولا به دلیلی ناشناخته رخ میدهد که در مواقعی منجر به تکان خوردن کابین نیز میگردد.
دلایل رایج ریپ زدن ماشین چیست؟
اولین شک شما باید به بنزین باشد. وقتی بنزین تمام میشود، ماشین ریپ میزند، اما اگر باک پر باشد چه؟
اگر باک پر است، یعنی مشکل مهمتری در محفظه موتور وجود دارد که بررسینکردن آن به آسیبهای بیشتر و هزینههای بالاتری برای تعمیر موتور خودرو میانجامد. در ادامه درباره رایجترین دلایل ریپ زدن ماشین خواهید خواند. همچنین میتوانید نگاهی به ویدیوی زیر نیز بیاندازید.
مشکل در سیستم اگزوز
سیستم اگزوز، از طریق منیفولد (چندراهه) اگزوز، گازهای خروجی را از سرسیلندر جمع میکند و مانند یک قیف، این گازها را بهسمت بیرون از سیلندرها هدایت میکند. در آنجا، گازها از طریق لوله جلویی آزاد میشوند و به مبدل کاتالیزوری انتقال مییابند. مبدل کاتالیزوری با حذف عناصر مضر گازها مانند مونوکسید کربن و مونوکسید هیدروژن، آنها را به گازهای بیاثر تبدیل میکند.
در نهایت این گازها به انبار اگزوز (صداخفهکن) منتقل میشوند که صدای خروج آنها را کاهش میدهد و سپس از طریق لوله اگزوز بیرون میفرستد.
مشکل در سیستم سوخت
سیستم سوخت، وظیفه ذخیره و تأمین سوخت خودرو را برای کارکردن موتور برعهده دارد. ابتدا سوخت با هوا مخلوط میشود، به ذرات ریز اتمی تبدیل شده و در نهایت تبخیر میشود. این فرایند در سیستم ورودی موتور اتفاق میافتد. سپس این مخلوط در سیلندر موتور فشرده و مشتعل میشود و انرژی حرکتی موردنیاز پیستونها را فراهم میکند.
مهم ترین دلایل ریپ زدن خودرو
در ادامه به بررسی چند مورد از دلایل ریپ زدن ماشین پرداختهایم.
وجود گرفتگی یا کثیفی در سامانه تنفس خودرو
یکی از دلایل ریپ زدن موتور ماشین میتواند به گرفتگی سیستم مکش هوا و تخلیه دود ارتباط داشته باشد. اگر موتور نتواند به نحو مطلوب هوای تمیز را به داخل بکشد و از آن طرف دود را به طور روان از طریق اگزوز تخلیه نکند، عملکرد آن با مشکل مواجه شده و بروز ریپ زدن در این حالت بسیار محتمل خواهد بود.
همچنین اگر هر گونه نشتی در سیستم مکش هوای موتور، دریچه گاز و… وجود داشته باشد، موتور ریپ خواهد زد. حضور سوراخ و نشتی در اگزوز نیز ثمره مشابهی داشته و ریپ زدن را نتیجه میدهد.گفتنی است اگر اگزوز سوراخ باشد، صدای موتور غیرعادی شده و خودروی شما سروصدای بیشتر ایجاد میکند. وجود نشتی در سیستم مکش هوا نیز باعث میشود تا در حالت درجا دور موتور بدون اینکه پدال گاز فشرده شود، بالا پایین شده و دارای نوسان باشد.
جوش آوردن ماشین را با این ترفندهایی که یاد دادیم حل کنید.
ایراد در سیستم جرقهزنی و شمعها
یکی از شایعترین دلایل ریپ زدن خودرو وجود ایراد در سیستم جرقهزنی و برقرسانی به شمعها است؛ چراکه معمولا مالکان خودروها تا زمانی که شمعها به طور کامل خراب نشوند و عملکرد منفی خود را بروز ندهند، اقدام به تعویض آنها نکرده و درنتیجه سیستم جرقهزنی عملکرد مطلوبی نخواهد داشت. همچنین اگر سامانه برقرسانی به شمعها به طور صحیح عملکرد خود را انجام ندهد، باز هم شاهد بروز عیب ریپ زدن ماشین خواهیم بود. خرابی در سیستم کوئل، نقص در وایرها و برقدزدی وایر شمعها میتواند منجر به بروز این عیب در موتور خودرو شود.
ایراد شمع خودرو
در پارهای موارد نادرتر نیز دیده شده که ایراد در ایسیو، سیمکشی کوئل و… نیز دلیل ریپ زدن ماشین بوده است. ناگفته نماند که خودروهای دوگانهسوز حساسیت بیشتری نسبت به سالم بودن شمعها دارند و اگر شمع به هر دلیل عملکرد صحیح نداشته باشد، موتور خودرو روی سوخت گاز با ریپ زدن بیشتری همراه میشود. خرابی فیلر شمع نیز از دیگر دلایل بروز این عیب میتواند باشد.
وجود ایراد در سیستم سوخترسانی
گاهی سیستم سوخترسانی شامل پمپ بنزین، سوزن انژکتورها و سامانه برقرسانی به این قسمت دچار ایراد میشوند و موتور خودرو را وادار به ریپ زدن میکنند. اگر مغزی پمپ بنزین نتواند فشار لازم جهت پمپاژ بنزین به سر انژکتورها را فراهم کند، قطعا موتور عملکرد صحیح نشان نخواهد داد.
همچنین اگر هر یک از انژکتورها به هر دلیل عملکرد مناسبی نداشته باشند، باز هم شاهد پدیده ریپ زدن خواهیم بود. از طرف دیگر اگر کیفیت سوخت مناسب نباشد و به عنوان مثال با آلودگی و یا رطوبت همراه شده باشد، باز هم موتور نمیتواند انفجارهای دقیق، منظم و باکیفیت در سیلندر به وجود آورد و درنتیجه ریپ زدن ماشین غیرقابل اجتناب خواهد بود.
نفوذ آب و روغن به محفظه سیلندر و سر شمع
علت ریپ زدن ماشین صرفا نمیتواند به بحث سوخت و یا سامانه برقی محدود شود. گاهی اوقات بروز برخی ایرادات مکانیکی نظیر سوختن واشر سرسیلندر هم ممکن است دلیلی بر ریپ زدن خودرو باشد. اگر واشر سرسیلندر نتواند فضای بین بلوک سیلندر و سرسیلندر را به نحو مطلوب عایقبندی کند، نفوذ رطوبت و یا روغن موتور به درون محفظه سیلندر رخ خواهد داد. در این صورت واضح است که شمعها و مجموعه سوخترسانی نمیتوانند انفجارهای باکیفیتی به وجود آورند و درنتیجه موتور با ریپ زدن و کاهش توان مواجه میشود.
همچنین خرابی کاسه نمد ساق سوپاپ نیز منجر به نفوذ روغن از قسمت سرسیلندر به درون سیلندرها شده و این مورد نیز میتواند در زمره دلایل ریپ زدن ماشین قرار بگیرد. همچنین از دیگر دلایل مکانیکی ریپ زدن ماشین میتوان به تنظیم نبودن فیلر سوپاپها و یا شیم بندی آنها اشاره کرد.
حتما زمان تعویض روغن موتور را خوب بخاطر بسپارید.
تنظیم نبودن تایم موتور
تایم بندی دقیق موتور باعث میشود تا میلسوپاپ، پیستون و میللنگ هر کدام در زمان مورد نظر در سر جای خود قرار داشته باشد و بدین ترتیب عملکرد روان و دقیق موتور تضمین میشود. اگر تایم موتور کمی به هم بریزد، قطعا باز و بسته شدن سوپاپها در زمان درست انجام نمیشود و موتور خودرو با عیب ریپ زدن مواجه خواهد شد.
علت ریپ زدن خودرو در حالتهای مختلف
در زیر به چند علت ریپ زدن ماشین در حالتهای مختلف نظیر ریپ زدن در دندههای سنگین یا ریپ زدن در سربالایی و حالت گازسوز و… اشاره کردهایم.
ریپ زدن خودرو در دنده یک
برای تشخیص علت ریپ زدن خودرو در دنده یک یا دو و به طور کلی دندههای سنگین، باید ابتدا حتما وضعیت سیستم برقرسانی و جرقهزنی را به طور کامل بررسی کرده و قطعات معیوب را تعویض کنیم. خرابی شمعها ، خرابی یا ضعیف شدن کوئل، خرابی وایرها، کثیفی شمعها و تنظیم نبودن فیلر شمع میتواند علت ریپ زدن ماشین در دنده 2 و دنده یک باشد. ضمنا باید اشاره کنیم که ریپ زدن هنگام شتاب گیری هم میتواند دلایل مشابهی داشته باشد.
ریپ زدن خودرو در دور پایین
برای یافتن علت ریپ زدن خودرو در دور پایین بهتر است ابتدا مواردی مثل فیلر شمع، برقدزدی وایرها و سلامت کویل ها را بررسی کنیم. در بسیاری مواقع میتوان با تعویض وایرها و همچنین تمیز کردن سر شمعها و تنظیم فیلر آنها، ایراد ریپ زدن خودرو در دور پایین را برطرف کرد.
علت ریپ زدن ماشین در حالت درجا
یکی از شایعترین مواردی که به عنوان علت ریپ زدن ماشین در حالت درجا شناخته میشود، خرابی استپر موتور و یا وجود نشتی در سیستم مکش موتور است. بررسی سیستم مکش خودرو جهت پیدا کردن محل نشتی، تعویض واشر منیفولد و تعویض استپر موتور در خودروهای مجهز به دریچه گاز سیمی، میتواند ریپ زدن ماشین در حالت درجا را برطرف کند. کثیفی شمعها و تنظیم نبودن فیلر شمع و همچنین ضعیف شدن وایر شمعها نیز میتواند در این حالت موثر باشد.
ریپ زدن خودرو در حرکت
ریپ زدن خودرو در حال حرکت معمولا میتواند به ضعیف شدن پمپ بنزین، کثیفی مسیر عبور بنزین به سمت موتور، کثیفی صافی بنزین، کثیف شدن سوزن انژکتورها یا خرابی آنها، وجود ایراد در سیستم سیمکشی انژکتور و پمپ بنزین و سولفاته شدن سوکت برق آنها و…، مرتبط باشد.
ضمنا گرد شدن الکترود سر شمعها، تنظیم نبودن فیلر شمع، ساییدگی بادامکهای سوپاپ، تایم نبودن موتور، خرابی سنسور اکسیژن، کثیفی مپ سنسور یا سنسور دور موتور و…، نیز از دیگر مواردی هستند که میتوان آنها را به عنوان علت ریپ زدن خودرو در حرکت دانست.
علت ریپ زدن خودرو اول صبح
علت ریپ زدن خودرو اول صبح و موقع سرد بودن موتور معمولا میتواند ناشی از کثیفی سر شمعها و یا نفوذ رطوبت و روغن به درون سیلندر مرتبط باشد. اگر واشر سرسیلندر کمی ایراد پیدا کرده باشد، آن وقت احتمال دارد که رطوبت به درون محفظه سیلندر راه پیدا کند و در طول شب، محفظه احتراق را مرطوب کند؛ درنتیجه اول صبح بعد از روشن کردن خودرو متوجه خواهید شد که موتور برای مدتی ریپ میزند.
به منظور رفع این عیب معمولا باید واشر سرسیلندر را تعویض کرد. همچنین اگر نفوذ روغن باعث این ایراد شده باشد، باید نسبت به سرویس سرسیلندر و همچنین تعویض رینگ پیستون اقدام کرد تا موتور خودرو مجدد در حالت طبیعی و بدون ریپ به کار خود ادامه دهد. این علت ریپ زدن ماشین نسبت به سایر موارد میتواند بسیار پردردسر و پرهزینهتر باشد.
ریپ زدن ماشین در سربالایی
علت ریپ زدن ماشین در سربالایی هم احتمالا به موارد زیر ارتباط پیدا خواهد کرد:
تایم نبودن موتور
خرابی وایر شمع
کثیف شدن شمعها یا خرابی آنها
خراب شدن سوپاپ و باز ماندن آن که درنتیجه باعث خارج شدن سیلندر مربوطه از مدار میشود
کثیفی صافی بنزین ضعیف شدن پمپ و…
ریپ زدن ماشین دوگانه سوز روی گاز
اگر ماشین دوگانه سوز خود را روی حالت گاز قرار داده و متوجه شدید که موتور بد کار میکند، باید ابتدا به سراغ شمع و وایر بروید و از سالم بودن آنها و همچنین تنظیم بودن فیلر شمعها مطمئن شوید. بعد از آن میتوان علت ریپ زدن ماشین در حالت گاز را ناشی از کثیف شدن مسیر ورود و خروج گاز یا آب رادیاتور به رگلاتور و همچنین کثیفی سوزن انژکتورهای گاز، جستجو کرد.
سخن آخر
در انتهای این مقاله باید توصیه کنیم که اگر بخواهید احتمال ریپ زدن خودرو را به حداقل برسانید، حتما سرویسهای دورهای و تعویض قطعات مصرفی را جدی بگیرید.