علت پوک شدن خیارشور هر چه که باشد اتفاق غمانگیزی است. مخصوصا اگر زمان زیادی را برای تهیه خیارشور سپری کرده باشید. پیشنهاد ما به شما این است اول این مطلب را خوب مطالعه کرده و سپس برای تهیه خیارشور اقدام کنید.
تهیه خیارشور سالم با چند شرط
پوک شدن خیارشور میتواند علتهای مختلفی داشته باشد. همانطور که علت نرم شدن خیارشور را قبلا توضیح دادیم. قبل از بررسی این علتها، چند نکته مهم را راجع به تهیه این چاشنی لذیذ و دوستداشتنی بیان میکنیم. اولین نکته بسیار مهم در تهیه خیارشور، دقت کردن به جزئیات است. تبدیل شدن خیار به خیارشور یک فرآیند خاص است که توسط برخی از باکتریهای سالم اتفاق میافتد.
شاید درست کردن این محصول بسیار ساده به نظر برسد، اما در عین همین سادگی، اگر به جزئیات توجه نکنید، نتیجه به دست آمده، خوشایند شما نخواهد بود. نکته دوم در تهیه خیارشور، توجه به مواد اولیه آن است. این مواد عبارتند از:
- خیار
- سیر
- تلخون
- شوید
- آب
- نمک
- سرکه سفید
- فلفل
این مواد، بیشترین کاربرد را در تولید خیارشور دارند. بسیاری از اوقات دیده شده است که از مواد مختلفی در تهیه خیارشورها استفاده میشود که هیچگونه همخوانی با این محصول ندارد.
پس قبل از هر چیز، کار خود را اصولی شروع کنید. نکته سومی که باید به آن بسیار توجه کنید، رعایت بهداشت در کلیه مراحل تهیه خیارشور است. در این زمینه و اثرات رعایت نکردن آن در آینده بیشتر خواهیم گفت.
برای جلوگیری از کپک زدن خیارشور از ترفندهای شادمگ کمک بگیرید.
برای اینکه خیار شور پوک نشود چه کنیم ؟
کیفیت خیارها
خیار اصلیترین مواد اولیه در تهیه خیارشور است. در واقع بیش از ۷۰ درصد کیفیت خیارشور به کیفیت خیارها وابسته است. اگر خیارهای خریداری شده کیفیت لازم را نداشته باشند، خیارشور شما مرغوب نخواهد شد. یکی از علتهای پوکی در خیارشور، عدم رشد کافی خیارهاست.
هر چقدر یک خیار کال باشد، احتمال پوک شدن آن بیشتر خواهد بود. برای جلوگیری از این مشکل، خیاری را خریداری کنید که قلمی، رنگ سبز پررنگ و کاملا رسیده باشد. همچنین اگر کپکی در خیارها وجود داشته باشد، همه چیز خراب خواهد شد. پیش از استفاده از خیارها مطئن شوید که کپک و خرابی در آن موجود نباشد.
زیاد بودن نمک و سرکه در آب
همانطور که گفتیم دقت کردن در جزئیات برای تهیه خیارشور بسیار مهم است. یکی از علتهای اصلی پوک شدن خیارشور استفاده زیاد از نمک و سرکه در آب است. باید توجه داشته باشید که میزان نمک و سرکه در این محصول را نمی توان به صورت حدسی اضافه کرد. این کار یک قاعده مشخص دارد. در واقع طبق استاندارد تولید خیارشور برای هر یک لیتر آب، دو قاشق غذاخوری نمک و سرکه باید ریخته شود. زیاد شدن این مواد نتیجهای به جز پوکی یا کپکزدگی نخواهد داشت.
خیارها را سوراخ کنید
طبق تجربه، برای جلوگیری از پوک شدن خیارشور قبل از هر کاری ابتدا با یک چنگال خیارها را سوراخ کنید.
این کار باعث میشود مواد به راحتی به جان خیار نفوذ کرده و از پوک شدن آن جلوگیری کند. هر چند این کار بیشتر تجربی است اما جواب داده است، امتحان کنید.
رعایت جزئیات مهم
کثیف بودن و یا کپک زدگی در خیارها نه تنها باعث پوک شدن بلکه باعث خراب شدن خیارشور نیز میشود. توجه کنید قبل از ترشی انداختن خیارها، از سالم بودن آنها مطمئن شوید. خیارها را به خوبی بشویید. سپس یک ظرف شیشهای انتخاب کنید. باید توجه کرد که ظرفهای پلاستیکی یا فلزی مناسب این کار نیستند. ظرف شیشهای مورد نظر را به خوبی شسته و آبکشی کنید. سبزیها را به خوبی شسته و پاک نمایید. مراقب باشید هیچ گل و خاکی وارد ظرف ترشی نشود.
همچنین خودتان نیز از دستکش استفاده کرده یا دستان خود را به خوبی بشویید. بعد از ریختن مواد درون ظرف، درب آن را محکم بسته تا از ورود هوا به ظرف جلوگیری شود. ظرف را به هیچ عنوان رو به روی نور مستقیم خورشید قرار ندهید. مدت زمان باز و اضافه کردن خیارشور نیز بسیار مهم است. توجه کنید این زمان نه خیلی زود و نه خیلی دیر بلکه باید همه چیز به اندازه باشد. فلفل را به اندازه کافی اضافه کنید، تند شدن بیش از اندازه آب، خیار را پوک میکند.
سرد و گرم بوده آب
آب خیارشور نباید زیاد خیلی سرد یا خیلی داغ باشد. مقداری آب ولرم، بدون املاح برای تولید خیارشور عالی است.
نکته مهم
در بسیار از موارد پوک شدن خیارشور مشکلی در خوردن آن ایجاد نمیکند. این اتفاق تنها از کیفیت کار میکاهد. خیارشورهای تو پر و ترد، لذت بیشتری هنگام میل کردن دارند. اما نکتهای که باید به آن توجه کنید، کپک زدگی است. کپک مانند یک ویروس عمل کرده و به سرعت در خیارشور پخش میشود. اگر مشاهده کردید محصول شما دچار کپک زدگی شده است، دیگر از آن استفاده نکنید.
مصرف خیارشور با کپک میتواند مسمومیتزا باشد و برای دستگاه گوارش مشکلاتی را ایجاد کند. به محض مشاهده کپک، محصول را دور بریزید. اگر هم میخواهید خودتان را از شر تمام این دغدغهها خلاص کنید، از خیارشورهای کارخانهای با برندهای مرغوب استفاده نمایید.
روش نگهداری طولانی مدت خیارشور
در کلام آخر اگر می خواهید خیارشور ترد و خوشمزه ای داشته باشید و بتوانید برای مدت طولانی نگهداری کنید باید تمامی موارد بالا را رعایت کنید و حتما درب دبه خیارشور را کامل کیپ کنید تا به هیچ وجه هوایی داخل خیارشورها نفوذ پیدا نکند در غیر این صورت خیارشور شما زود نرم و لیز و فاسد خواهد شد.
برای کیپ شدن درب می توانید یک نایلون فریزر را روی دهانه دبه قرار بدهید و با یک کش پلاستیکی دور آن را ببندید تا کاملا محکم شود و هیچ هوایی نفوذ نکند. جالب است بدانید در برخی مناطق دور ظرف خیارشور را گچ می گیرند تا هیچ هوایی وارد دبه نشود.
یکی از دلایل دیگر خراب شدن و فاسد شدن خیارشور نگهداری آن در محیط گرم و داخل خانه می باشد. محیط گرم جای بسیار مناسبی برای رشد فعالیت میکروبی داخل خیارشور می باشد و شما باید این فعالیت را با نگهداری خیارشور در جای خنک و سایه به تاخیر بیندازید تا بتوانید خیارشور خود را به صورت سالم و ترد برای طولانی مدت نگهداری کنید.