افتتاح حساب ترکیه
قوانین آپارتمان نشینی

یک واقعیت است که هنوز هم فرهنگ آپارتمان نشینی در میان مردم ما به خوبی جا نیافتاده و خیلی‌ها از قوانین آپارتمان نشینی مطلع نیستند . این مطلب از گروه سبک زندگی شادمگ به قوانین مهمی در خصوص قوانین آپارتمان نشینی اشاره کرده که با مطالعه آن می توانید راحت تر از حقوق خود برای زندگی در آپارتمان استفاده کنید.

قوانین آپارتمان نشینی , منشور زندگی آپارتمان نشینی

آپارتمان نشینی سبک معماری شهری را عوض کرده است. ساختمان های چند طبقه و از همه مهمتر جمعیتی که بدون نسبت باید در یک ساختمان زندگی کنند باعث شده است تا تفاوت فرهنگها و تفاوت دیدگاه ها مشکل آفرین شود. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، مشکلات آپارتمان نشینی همچنین اختلاف میان همسایگان به دلیل نادیده گرفتن حقوق یکدیگر و توافق نداشتن ساکنان در نحوه استفاده از مشاع ها است.

قوانین آپارتمان نشینی

از دلایل این اختلافات می توان به وجود سلیقه های گوناگون، فرهنگ ها و اختلاف محسوس اجتماعی میان ساکنان است که تبدیل به چالش های سبک زندگی آپارتمان نشینی می شود.

از آن جایی که هر چیزی قوانین و آداب خاص خود را دارد در مورد فرهنگ زندگی و آپارتمان نشینی نیز آداب و قوانینی وجود دارد که با دانستن و رعایت کردن آن ها می توانید علاوه بر این که زندگی را برای خودتان بهتر می کنید، سبب رضایت همسایگان و اطرافیانتان نیز شوید.

آموزش و ترویح فرهنگ آپارتمان نشینی

همانطور که می دانید وقتی سبک زندگی آپارتمان نشینی بوجود آمد ضرورت آموزش و ترویج فرهنگ آن نیز یک نیاز اساسی برای شهروندان محسوب شد. همواره رسانه های گوناگون درجه ترویج این فرهنگ تلاش کرده اند. شهرداری با نصب پلاکاردها در سطح شهر و بیلبوردهای تبلیغاتی سعی در مهم جلوه دادن این فرهنگ داشته است.

صدا و سیما نیز با ساخت برنامه های مستند و فیلم ها سعی کرده است این فرهنگ را به خانه ها بکشد و نسل های مختلف را با آن آشنا کند. در کنار رسانه ها قانونگذار به تبیین ارتباطات همسایگان و تشریح قوانین لازم در جهت رعایت حقوق یکدیگر حرکت کرده و قانون تملک آپارتمان ها و آیین نامه های اجرایی آن را ایجاد نموده است.

قوانین آپارتمان نشینی

صحبت مسئولین و آموزش مدیران ساختمان ها بخش دیگری از کارهایی ست که در جهت فرهنگ آپارتمان نشینی انجام پذیرفته اما با این حال هنوز هم مشکلاتی وجود دارد. دلیل این امر عدم اشتیاق برخی از ساکنین به یادگیری یا رعایت اصول آپارتمان نشنیی می باشد.

قانون آپارتمان نشینی مشاعات و تعمیرات

قسمت‌های مشترک یا مشاع قسمت‌هایی از ساختمان است که حق استفاده از آن منحصر به یک یا چند آپارتمان نبوده و به همه مالکان به نسبت اختصاصی آن‌ها تعلق می‌گیرد. به طور کلی مشاعات قسمت‌هایی از ساختمان است که برای استفاده اختصاصی تشخیص داده نشده‌اند و در سند مالکیت هیچ یک از همسایگان به طور ویژه نیامده باشد.

قسمت‌هایی مانند راه پله، حیاط، پارکینگ، پشت بام و… متعلق به همه اهالی ساختمان است و همگی به یک نسبت در این قسمت‌ها سهم دارند و هیچ کسی نباید با نادیده گرفتن دیگران، به صورت شخصی از این مکان‌ها استفاده کند.

پارکینگ

فقط واحدهایی که حق استفاده از پارکینگ مشاع برای آن‌ها شناخته شده است، می‌توانند از پارکینگ ساختمان به طور مشاع استفاده کنند.

در هنگام نوشتن اجاره نامه یا در هنگام خرید خانه حتماً سهم خود را از پارکینگ مشخص کنید و درصورتی که به شما پارکینگ تعلق پیدا می‌کند، حتماً آن را در سند یا اجاره نامه قید کنید. شما نمی‌توانید بدون اجازه از پارکینگی که متعلق به شخص دیگری است استفاده کنید.

در صورتی که یکی از واحدهای آپارتمان، برای مدتی خالی از سکنه باشد و همسایه‌ها از پارکینگ آن بدون اجازه مالک استفاده کنند، پس از اینکه مالک در خانه خود سکونت کرد، می‌تواند اجاره مدت استفاده از پارکینگش را از استفاده کننده درخواست کند.
اگر فردی در پارکینگ آپارتمان فرد دیگری خودرو خود را متوقف کند و تمایل به برداشت آن نداشته باشد، بر اساس قانون آپارتمان نشینی جرم محسوب شده و جریمه و حبس به عنوان مجازات برای او در نظر گرفته می‌شود.

قوانین آپارتمان نشینی
طبق قانون آپارتمان نشینی، نمی‌توان بدون جلب رضایت تمام اهالی ساختمان در پارکینگ مراسم برگزار کرد.

قرار دادن وسایلی مانند میز و صندلی در پارکینگ برای استفاده شخصی ممنوع بوده و دخل و تصرف در حقوق دیگر مالکان محسوب می‌شود. مالکان می‌توانند براساس توافق فی مابین نسبت به قرار دادن وسایل دیگر و حتی استفاده از پارکینگ آپارتمان‌‌های دیگر تصمیم بگیرند.
نگهداری حیوانات در حیاط، خلاف قانون آپارتمان نشینی است.

آسانسور و پشت بام

در صورتی که آپارتمان آسانسور باربری نداشته باشد، طبق قانون آپارتمان نشینی، به هیچ عنوان نباید از آسانسور اصلی آپارتمان برای جابجایی اسباب و اثاثیه استفاده کرد. اگر شخصی عمداً یا سهواً آسیبی به آسانسور آپارتمان برساند، تمام هزینه‌های تعمیرات بر عهده خود او است.
فضاهای اضافی در اتاقک آسانسور در پشت بام و اتاق تأسیسات در پارکینگ صرفاً جهت قرار دادن وسایل مرتبط با ساختمان است.
قانون آپارتمان نشینی مشخص می‌کنند که قرار دادن اشیا روی پوشش عایق کف پشت بام ممنوع است و در صورت صدمه زدن به آن هزینه‌های تعمیرات بر عهده آسیب زننده خواهد بود.

راه پله و راهرو

از قوانین آپارتمان نشینی که بسیار اهمیت دارد، تمیز نگه داشتن راه پله است. قبل از بردن زباله‌ها به بیرون از خانه از سالم بودن پلاستیک آن مطمئن شوید و اگر به هر دلیل قسمتی از راه پله را آلوده و کثیف شد، باید به سرعت برای نظافت آن قسمت اقدام کنید.
طبق قانون آپارتمان نشینی گذاشتن کفش، دمپایی و جاکفشی پشت در آپارتمان و در محوطه راهروها و همچنین قرار دادن کیسه زباله و سطل آشغال پشت در آپارتمان، ریختن زباله و آشغال در حیاط و راهروها ممنوع است.

قوانین آپارتمان نشینی

قانون آپارتمان نشینی هزینه شارژ

یکی از موارد مورد بحث در قانون آپارتمان نشینی؛ شارژ ساختمان است. شارژ مبلغی است که برای خدمات خاصی از ساکنین آپارتمان گرفته می‌شود. مفاهیمی در مورد شارژ وجود دارد که در ادامه به توضیح در مورد آن‌ها می‌پردازیم.

حق شارژ ساختمان شامل چه مواردی می شود؟

  • هزینه‌های برق، آب و گاز مشترک
  • هزینه نگهداری و تعمیرات بخش های عمومی ساختمان
  • هزینه‌های نگهداری از گیاهان و رسیدگی به آن‌ها در فضای عمومی ساختمان
  • هزینه‌  مربوط به سرایداری
  • هزینه‌ های خرید اقلام مورد نیاز در قسمت‌های عمومی ساختمان (مثلاً وسایل مورد نیاز جهت نظافت، روشنایی راهروها و…)

قانون آپارتمان نشینی که باید در مورد شارژ رعایت شود شامل موارد زیر است:

تمامی واحدهای یک مجتمع آپارتمانی جدای این که فرد یا افرادی در آن ساکن باشند، موظف هستند تا مبلغ شارژ را ماهیانه پرداخت کنند.
اینکه مبلغ شارژ توسط مستأجر یا صاحب خانه پرداخت شود؛ موضوعی توافقی بین آن دو طرف است.
در صورت اضافه شدن جمعیت خانواده میزان مصرف مواردی مانند آب، برق و … افزایش پیدا می‌کند، در نتیجه افزایش حق شارژ ساختمان و سایر هزینه‌های مشترک کاملاً منطقی است.
چنانچه واحدی حق شارژ ماهانه را پرداخت نکند، هیئت مدیره طبق قانون آپارتمان نشینی، اظهارنامه‌ای با موضوع عدم پرداخت حق شارژ ساختمان با اعلام مبلغ دقیق بدهی برای آن واحد ارسال می‌کند. در صورتی که حتی با دریافت اظهارنامه بدهکار مبلغ بدهی را پرداخت نکرد، هیئت مدیره این اجازه را دارد که مسئله را از طریق مراجع قضایی پیگیری کند.

قوانین آپارتمان نشینی

قوانین بدهکاری

اگر با وجود حکم دادگاه مبنی بر پرداخت بدهی، بدهکار همچنان برای پرداخت شارژ اقدام نکرد، هیئت مدیره می‌تواند بر طبق قوانین آپارتمان نشینی دسترسی بدهکار را به امکانات عمومی ساختمان مثل شوفاژ، تهویه مطبوع، آب گرم، برق و گاز متوقف کند.
اگر فردی از اهالی ساختمان به هر طریقی به بخش عمومی ساختمان خسارت وارد کند، آن شخص موظف است تا هزینه خسارت وارده را پرداخت کند و هزینه از محل شارژ ساختمان پرداخت نمی‌شود.

سهم هر واحد از حق شارژ در مورد هزینه‌هایی که ارتباط با مساحت زیربنایی خانه دارد به نسبت مساحت محاسبه می‌شود و سایر مخارج که ارتباطی به میزان مساحت زیر بنا ندارد از قبیل هزینه‌های مربوط به سرایدار، نگهبان، متصدی آسانسور، هزینه نگهداری تأسیسات، باغبان، تزئینات قسمت‌های مشترک و غیره به طور مساوی بین مالکین یا استفاده کنندگان تقسیم می‌شود.

ماده 48 قانون آپارتمان نشینی

طبق این ماده که در قانون آپارتمان نشینی به آن پرداخته شده است به موضوع رعایت نظم عمومی در یک مجتمع مسکونی می پردازد . در ماده ۴۸ عنوان شده است که قراردادن کفش ، دمپایی و جا کفشی در پشت درب آپارتمان و در محوطه راهروها ممنوع است و ساکنین بایستی به این موضوع توجه داشته باشند و نظم عمومی ساختمان را از بین نبرند .

این ماده از قانون به رعایت نظم عمومی در یک ساختمان تاکید می ورزد بخصوص نظم و آرایش منظم راهرو ها که بیشتر عبور و مرور ساکنین از آنجا صورت می گیرد و بهم ریختگی و نداشتن ترتیب در آنجا باعث آزردگی دیگر ساکنین می شود .

اهمیت نظم عمومی در یک مجتمع مسکونی

لغت نظم در حوزه های مختلف دارای معانی و مفهوم های متفاوتی است از این رو نظم در یک مجتمع مسکونی بدین گونه معنا می شود که تمام ساکنین یک مجتمع مسکونی باید ترتیب و آرایش ظاهری ساختمان را حفظ کنند بدین صورت که نباید نظم و ترتیب راهرو ها و دیگر قسمت های مشاع را برهم زنند .

قوانین آپارتمان نشینی

رعایت نظم عمومی در یک مجتمع مسکونی از چه چیزی نشات میگیرد ؟

نظم موجود در یک مجتمع مسکونی برخاسته از ارزش ها و باورهایی می باشد که در آنجا حاکم است . هر قدر فرهنگ آپارتمان نشینی در یک مجتمع حاکم باشد نظم عمومی آن مجتمع نیز از سطح بالاتری برخوردار می باشد . رعایت نکردن نظم در راهرو ها ، ریختن زباله در محوطه ی مجتمع و بی توجهی به حق دیگران در موارد مختلف ، فقط بخش کوچکی از رفتار‌هایی است که بعضی اوقات با آن روبرو می شویم . رعایت نکردن نظم می تواند بر افرادی که درصدد رعایت قوانین و هنجار‌ها هستند نیز تاثیر بگذارد ، بنابراین باید با ایجاد فرهنگ سازی و وسواس در اجرای قانون آپارتمان نشینی ، اساس نظم پذیری عمومی را تقویت کرد .

وقتی افراد ساکن در مجتمع احساس کنند در صورت انجام رفتا‌ر‌های ناهنجار مورد انتقاد و سرزنش دیگران قرار می‌گیرند ، از انجام رفتار‌ ناهنجار خودداری می کنند و الگوی نظم عمومی را می پذیرند .

چه لزومی به رعایت قوانین آپارتمان نشینی وجود دارد ؟

امروزه زندگی آپارتمان نشینی نیازمند توجه به قوانین و آداب آن است ، چرا که رعایت نکردن حقوق و ملزومات آپارتمان نشینی ، تنش‌ها و ناملا‌یمات زیادی را دامن می‌زند . افراد در درون خانه خود نیز باید مراعات همسایگان را کنند و به حقوق آنها احترام بگذارند . زیرپا گذاشتن قوانین و آداب آپارتمان نشینی ، موجبات آزار دیگران و حتی خود را فراهم می‌آورد .

گسترش بی‌ نظمی در یک مجتمع همچنین موجب هرج‌ و مرج و از هم پاشیدن اعتماد بین همسایگان می‌ شود و باعث می گردد هر فردی به فکر منافع فردی به جای منافع عمومی باشد .

۵۰ مورد از مهمترین قوانین در خصوص آپارتمان نشینقوانین آپارتمان نشینی

1.طبق مواردی که در قانون تملک آپارتمان‌ها بیان شده است، اهالی ساختمان موظف هستند که در حد معمول و استانداری از مشاعات ساختمان استفاده کنند، به طوری که باعث آزار و ناراحتی دیگران و همسایه ها نشود (برای مثال، هیچ واحدی حق این را ندارد که وسایل خود را در حیاط، پارکینگ یا پشت بام قرار دهد و یا این که نمی تواند اگر ساکن طبقه اول است در نظر بگیرد که حیاط ساختمان فقط متعلق به او می باشد و برای نگهداری وسایل خود از آنجا استفاده کند)

2.اهالی ساختمان نمی توانند از مشاعات ساختمان برای نگهداری حیوانات خانگی استفاده کنند.

3.هیچ کدام از واحدهای ساختمان نمی توانند مشاعات ساختمان را تصرف کنند و بدون هماهنگی آن را به شخص دیگری واگذار کنند (برای مثال اگر شما در یک ساختمان زندگی می کنید حق اجاره یا فروش پارکینگ برای شما وجود ندارد، مگر این که از قبل یا سایر واحد ها در مورد این موضوع صحبت کرده باشید و به توافق رسیده باشید.

آموزش نگهداری از گلهای بهاری به همراه نکات مهم

4.همچنین قرار دادن هرگونه وسایل، زباله، آشغال و هر چیزی که به نوعی سد معبر ایجاد کند در قسمت های مشاع ساختمان ممنوع می باشد.

قوانین آپارتمان نشینی

5. ساکنین نمی توانند هیچگونه تغییر در نقشه و نمای ساختمان ایجاد کنند و اگر قرار است که این اتفاق رخ دهد تغییرات و یا حتی تعمیرات مربوطه باید با هماهنگی مدیر ساختمان و سایر واحد ها انجام شود و چنانچه نیاز به مجوز داشته باشد، باید دریافت شودقوانین آپارتمان نشینی

6.هیچ واحدی این حق را ندارد که بتواند به طور اختصاصی از برق و آب مشاع ساختمان استفاده کند (برای مثال، هیچکدام از ساکنین نمی توانند به طور اختصاصی از آب مشاعی که در ساختمان وجود دارد برای شستن ماشین استفاده کند.)

7. اگر خرابی در قسمت مشاعات ساختمان نظیر پارکینگ به وجود آید، هزینه هر گونه تعمیر باید به نسبت مساوی بین ساکنین ساختمان تقسیم ‌شود و همه موظف هستند که این هزینه را پرداخت کنند. اگر واحدی احساس کند نسبت به دیگران هزینه بیشتری پرداخت می‌کند، می‌تواند این مورد را با مدیر ساختمان در میان بگذارد و اگر جوابی دریافت نکرد در نهایت می تواند به صورت قانونی (مراجع قضایی) وارد عمل شود.

8. چنانچه مواردی مانند آب دادن از سقف و خرابی یا گرفتگی لوله را مشاهده کردید، هزینه ی تعمیرات این خسارت ها بر عهده واحد طبقه بالایی شما می باشد.

9. هیچ کدام از واحدها برای این که بتواند در خانه ی خود تجهیزاتی مانند شومینه ایجاد کند، این حق را ندارد که نمای ساختمان را تخریب کند و یا تغییر دهد.

10. چنانچه در سند یا قولنامه ی واحدی که شما در آنجا مشغول به زندگی هستید موردی تحت عنوان پارکینگ اختصاصی قید شده است، تنها واحد مذکور می‌تواند خودرو را در آن پارکینگ قرار دهد. بنابراین دیگران نمی توانند از پارکینگ او استفاده کنند حتی اگر خالی باشد و خود آن واحد نیز حق استفاده از پارکینگ دیگری را ندارد.

نکته

11. چنانچه در ساختمان پارکینگ ها به طور مشاع است و هیچ کدام از اهالی ساختمان نسبت به پارکینگ‌ها مالکیت و تصرف ندارند و استفاده از آن باید به صورت توافقی بین ساکنین ساختمان انجام شود.

12. اگر به هر دلیلی یکی از افراد ساختمان از پارکینگی استفاده کند که خالی می باشد اما در تصرف شخص دیگری قرار دارد باید به مالک آن پارکیگ اجاره پرداخت کند.

13. اگر فردی خودروی خود را در پارکینگ دیگری قرار دهد و با هشدارهای مداوم صاحب پارکینگ، خودروی خود را خارج نکند. مالک می‌تواند به طور کاملاً قانونی از او شکایت کند و مراحل مربوطه را طی کند و با توجه با قانون با شخص برخورد شود.

14. اگر قرار است که در قسمت های مشاع ساختمان مانند پارکینگ جشن برگزار شود باید با هماهنگی و رضایت همه اعضای ساختمان صورت گیرد.

قوانین آپارتمان نشینی

ادامه قوانین آپارتمان نشینی

15. همه ی اعضای ساختمان نسبت به تمیزی و نظافت قسمت های مشاع ساختمان مسئول هستند و باید در حفظ نظافت این قسمت ها کوشا باشند.

16. هیچ کدام از اعضای ساختمان نمی تواند از آسانسور مسافربری برای جابجایی بار و اسباب و اثانیه استفاده کند و در صورت انجام این کار و خرابی آسانسور هزینه تعمیر بر عهده آن فرد می باشد.

17. اگر واحدی نیز برای اسباب کشی و حمل اسباب بزرگ و سنگین نیز از آسانسور استفاده کرد، اگر به آسانسور آسیبی وارد شود، هزینه تعمیر مجددا بر عهده همان واحد می باشد.

18. قرار دادن هر گونه وسایل تیز و برنده در کف پشت بام که امکان خرابی در آن قسمت را به وجود آورد، ممنوع می باشد و در صورت بروز و ایجاد خرابی کلیه هزینه تعمیرات بر عهده شخص خطا کننده می باشد.

19. در مورد نگهداری از حیوانات همانطور که در قسمت های مشاع ساختمان بیان کردین، این امکان وجود ندارد و شما نمی توانید هیچ حیوانی را در پشت بام نگهداری کنید.

20. مورد دیگری که وجود دارد این است که پاگرد پشت بام نیز جزئی از مشاعات ساختمان است و هیچ واحدی حق استفاده از آن به طور شخصی و اختصاصی را ندارد.

21. هیچ کدام از واحد های موجود در ساختمان نمی توانند به طور مستقل و بدون هماهنگی با سایر واحد ها درب پشت بام را قفل کنند. مگر این که مدیر ساختمان، به همه ساکنین کلید مربوطه را داده باشد.

ادامه نکات

22. چنانچه خرابی غیر عمدی در قسمت هایی مانند کف پشت بام و یا آسانسور صورت گیرد، تمامی اهالی ساختمان ملزم به پرداخت هزینه تعمیر هستند. در مورد این موضوع همیشه با مشکلی مواجه هستیم .

برای مثال چنانچه آسانسور دچار خرابی شود و واحد طبقه اول در مورد عدم استفاده از آسانسور اعتراض کند و هزینه مربوط به تعمیر آن را پرداخت نکند و یا واحدهای طبقه پایین در مورد هزینه تعمیر پشت بام اعتراضی کند، به هیچ عنوان قابل پذیرش و معقول نیست زیرا آسانسور و پشت بام از مشاعات ساختمان است و همه باید نسبت به پرداخت هزینه ها و نگهداری آن کوشا باشند.

قوانین آپارتمان نشینی

23. همه ی واحد ها موظف هستند که تمامی هزینه های مربوط به شارژ ساختمان که شامل هزینه های هزینه برق، آب، گاز مشترک / هزینه های مربوط به نگهداری و تعمیرات قسمت‌های مشاعات ساختمان / هزینه ی نگهداری گیاهان و رسیدگی به آن ها اگر در ساختمان وجود دارد / هزینه های مربوط به سرایداری / هزینه‌های مربوط به نظافت، روشنایی و موارد دیگر به موقع پرداخت کنند.

24. در صورتی که پرداخت حق شارژ توسط یکی از واحد ها انجام نشود، هئیت مدیره ساختمان در مرحله اول باید نخست با تهیه اظهارنامه نسبت به عدم پرداخت به واحد مذکور اطلاع رسانی کنند. چنانچه مجددا هزینه شارژ ساختمان توسط آن واحد پرداخت نشد، هیئت مدیره می‌تواند به صورت قانونی و از طریق مراجع قضایی اقدامات لازم را انجام دهد و پیگیری های مربوطه را داشته باشد.

25. اگر واحد مربوطه با توجه به اظهار نامه ای که برای او ارسال شده است بی اعتنا باشد و اقدامی نکند هیئت مدیره بر طبق قوانینی که در فرهنگ آپارتمان نشینی وجود دارد دسترسی آن واحد به موتورخانه، آب، برق و گاز را به طور کامل قطع کند و زمانی که هزینه ها پرداخت شد مجددا حق استفاده به آن واحد را بدهد.

مهم

26. خسارت وارده از سوی واحدها از حق شارژ ساختمان پرداخت نمی‌شود.

27. ساکنین ساختمان می‌توانند با توافق ، مبلغی اضافی را به عنوان تعمیرات ساختمان به حق شارژ اضافه کنند که در نزد مدیر ساختمان محفوظ می‌ماند و در زمانی که هرگونه مشکلی ایجاد شد از آن مبلغ برای تعمیرات استفاده کنند.

28. لازم به ذکر است که بدانید هزینه تعمیرات ساختمان به هیچ عنوان جزء حق شارژ ساختمان محسوب نمی‌شود.

29 . نمای بیرونی درب واحدها در آپارتمان‌ها اصولا جزء مشاعات ساختمان محسوب می‌شوند و طبق قانون تملک آپارتمان‌ها، تغییر در آنها ممنوع است چرا که تمامی درب ‌ها باید یکی باشند. اما امکان تغییر درب معمولی به درب ضد سرقت وجود دارد، در صورتی که از نظر شکل و طرح مشابه دیگر درب‌ها باشد.

قوانین آپارتمان نشینی

30.اگر واحدی قصد داشته باشد که در پشت بام روف گاردن ایجاد کند انجام این کار باید به تصویب ساکنان ساختمان برسد.چنانچه یکی از ساکنان مخالف باشد، امکان احداث وجود ندارد. در اینگونه موارد مدیر یا هئیت مدیره ساختمان به تنهایی اجازه ایجاد تغییرات را ندارند و باید حتما با هماهنگی سایر اعضا انجام شود.

31. حضور کودکان در پشت بام علاوه بر ایجاد سروصدا و مزاحمت برای ساکنان طبقه آخر، از لحاظ ایمنی هم پیامدهای جبران‌ناپذیری در پی دارد بنابراین بهتر است اجازه دسترسی به این بخش از ساختمان به کودکان داده نشود.

آداب همسایگی

32.همه ی اهالی ساختمان بایستی اداب و حقوق همسایه داری را رعایت کنند و باید در ساعات مشخصی در ساختمان سکوت برگزار شود و با ایجاد صداهای بلند سبب ازار و اذیت دیگران نشوند.

33. ورود و خروج های مکرر و کنترل نشده به ساختمان می تواند سبب سلب ارامش و ایجاد مشکل برای بقیه ی اعضای ساختمان شود بنابراین بهتر است بر روی ورود و خروج خود نظارت داشته باشید.

34.انجام کارهایی مانند دوییدن،کوبیدن پا روی زمین، داد و فریاد زدن جر کارهایی هستند که می توانند باعث خشم در همسایه ها شوند و باید از انجام این کارها پرهیز کنید به خصوص در ساعاتی که افراد مشغول استراحت هستند.

35. ایجاد سروصدای نامتعارف و غیر معمول اصولا از ساعت یک تا چهار بعد از ظهر و از ساعت یازده شب تا نه صبح ممنوع می باشد و همچینین شما باید سعی کنید که در این ساعت ها صدای رادیو و تلویزیون و موسیقی را در کمتیرن حالت ممکن نگه دارید.

36. انجام دادن هرگونه فعالیت ساختمانی که سبب ایجاد سرو صدا شود باید با هماهنگی مدیر ساختمان و در ساعاتی که معمول باشد انجام شود.

37. اگر شما قصد برگزاری مهمانی یا دعوت از دوستان خود را دارید، سر و صدای مهمان حداکثر تا ساعت 12 شب مجاز است و بیشتر از آن صحیح نیست، همچنین مراسم بدرقه مهمان هم به جای راه‌پله و آسانسور باید در واحد آپارتمانی انجام شود.

قوانین آپارتمان نشینی

قوانین آپارتمان نشینی

38. اگر قصد دارید که در نمای ساختمان که مربوط به واحد شما می باشد و یا بالکن تغییری ایجاد کنید باید با اجازه اکثریت مالکان و مدیر ساختمان باشد.

39. انجام هرگونه تعمیرات ساختمان که موجب صدمه به اسکلت ساختمان ‌شود، مجاز نیست و با شخص خاطی برخورد می شود.

40.ساکنان هر واحد مسئول جبران خسارت ناشی از گرفتگی فاضلاب و… هستند. همچنین کولر و بند لباس که از بالکن بیرون بزند، مجاز نیست، مگر با اجازه کتبی مدیریت مجتمع چراکه نمای کلی ساختمان را به هم ریخته نشان می دهد.

41.در ساختمان هایی که نگهبان ندارند بایستی شب ها درب وردی ساختمان حتما قفل شود.

42. اگر قرار است از امکانات ساختمان که قبض مشترک دارند، استفاده بیشتری داشته باشید، باید حتما این موضوع را با همسایگان یا مدیر ساختمان در جریان بگذارید و به آن ها اطلاع دهید برای مثال اگر حیاط ساختمان طوری است که فقط از واحد شما امکان دسترسی به آن وجود دارد و قصد شستن حیاط را دارید باید از قبل با مدیر و همسایه ها هماهنگ کنید.

43.بهتر است از صحبت کردن در راه پله ها و یا پنجره آپارتمان خودداری کنید.

44. شما باید از ضربه زدن به دیوارها هنگام جابجا کردن اشیایی نظیر میز و مبل و غیره اجتناب کنید چرا که باعث اذیت بقیه ساکنین می شود و بهتر است این کار را در زمان های مناسب انجام دهید.

45. تمامی همسایگان باید نسبت به قوانین صادر شده از سوی مدیر احترام گذاشته و آن ها را به طور کامل رعایت کنند و اگر فردی که این کار را انجام ندهد مدیر می تواند به طور قانونی با وی برخورد کند.

قوانین آپارتمان نشینی

ادامه قوانین

46.یکی دیگر از قوانین آپارتمان نشینی، حفظ شئونات اسلامی است، که باید کاملاً رعایت شود و آقایان از راه رفتن با شلوارک و زیر پیراهن در فضاهای عمومی دوری کنند.

47. شستن فرش در پشت بام یا حیاط یا حمام که می تواند باعث ورود نم و رطوبت شود به ساختمان شود و اهالی باید از انجام این کار خودداری کنند.

48. قرار دادن و گذاشتن جاکفشی و گلدان و سایر وسایل در بیرون واحد به دلیل تصرف در مشاعات کار اشتباهی است و نباید انجام شود.

49. پارک کردن و قرار دادن خودرو در جلوی درب ساختمان به گونه ای که رفت و آمد را برای سایرین سخت کند امری اشتباه است.

50. در نهایت مدیر ساختمان نباید به هیچ عنوان خود را از بقیه ساکنین ارجح بداند و از طرفی دیگر ساکنین باید قدر زحمات مدیر را بدانند و به او احترام بگذارند.

۵ گام مهم برای رعایت قوانین آپارتمان نشینی و حقوق همسایه‌داری

با قبول اهمیت موضوع همسایه‌داری به این نتیجه می‌رسیم که با 5 گام اساسی می‌توان قوانین آپارتمان‌ نشینی را اجرا کرد و حقوق همسایه را تمام و کمال به‌جا آورد.

نحوه دریافت ارز اربعین 1402 به صورت حضوری و آنلاین | شرایط و میزان دقیق ارز اربعین

گام اول: ناظر بر اعمال خود باشیم

شما تنها کسی هستید که می‌توانید صداهای داخل منزل‌تان را کنترل و مدیریت کنید. شايد ديگران دوست نداشته باشند، آهنگ‌های انتخابی شما را گوش كنند يا صدای برنامه تلويزيونی موردعلاقه شما را بشنوند. پس شما به عنوان یک شهروند منضبط و حامی حقوق همسايگی این قبیل صداها را کنترل کنید.
هنگام رفتن مهمان‌ها، مراسم خداحافظی را با صدای آرام‌تر و داخل منزل برگزار كنيد. چون ممکن است همسایه بالایی یا پایینی مهمان نداشته باشد و طبق روال معمول در این ساعت در حال مطالعه یا استراحت یا… باشد.
اگر فرزندان‌تان هنوز به سنی نرسيد‌ه‌اند كه از فرهنگ آپارتمان‌نشينی سر در بياورند، شما به آنها تذكر بدهيد كه آپارتمان زمين فوتبال و رينگ بوكس و… نيست.
از همه مهم‌تر در مصرف انرژی كمی صرفه‌جويی كنيد، چراكه دود مصرف بيش‌ازحد آب و برق و گاز در صورت تعریف کنتور مصرفی مشترک در چشم همه همسايه‌ها می‌رود.

گام دوم: مشاعات را به غیر واگذار نکنیم

پارکینگ، انباری و حیاط به نوعی از جمله مشاعات ساختمانی هستند که هیچ‌یک از اهالی ساختمان نمی‌توانند به صورت انفرادی برای آنها تصمیم بگیرند. چنانچه ساکنان واحدها وسایل اضافه برای انباری و یا وسیله نقلیه برای پارک کردن در پارکینگ نداشته باشند، براساس قانون اجازه ندارند انباری و یا پارکینگ را به شخصی که ساکن آن ساختمان نیست، اجاره بدهند.

قوانین آپارتمان نشینی

این کار موجب ورود و خروج افراد غریبه به داخل ساختمان می‌شود و موجب نارضایتی همسایه‌ها می‌شود. حتی در مواردی هم دیده شده که یکی از مالکان به فردی غیر از اهالی ساختمان اجازه داده که ابزار کار یا هر وسیله دیگری را کنار حیاط به امانت بگذارد که این هم مغایر با حقوق همسایه‌داری است. البته ناگفته نماند که هر مالک می‌تواند انباری یا پارکینگ خودش را در اختیار یکی از اهالی ساختمان بگذارد و طبق قانون ممانعتی ندارد.

گام سوم: در حفظ امنیت ساختمان کوشا باشیم

کسب اطمینان از بسته بودن در ورودی ساختمان و پارکینگ یکی از اولین کارهای هر شخص در راستای حفظ ایمنی ساختمان است. البته امروزه با افزایش تعداد واحدهای موجود در هر ساختمان، نصب دوربین مداربسته برای کنترل ورود و خروج افراد و مشاهده موارد مشکوک امری اجتناب‌ناپذیر است. این دوربین‌ها به‌گونه‌ای تنظیم می‌شوند که علاوه بر مدیر ساختمان، ساکنان همه واحدها از طریق دسترسی به تنظیمات آنتن مرکزی می‌توانند امنیت ساختمان را از دریچه دوربین‌ها کنترل کنند. با پرداخت سهم خود برای نصب دوربین مداربسته می‌توانیم در حفظ امنیت ساختمان سهیم شویم.

گام چهارم: رفاه حال ساکنان طبقه اول و دوم را نادیده نگیریم

ساکنان واحدهای طبقه اول و دوم مجتمع‌های مسکونی معمولا بیش از سایرین از سروصدای همسایه‌ها گلایه دارند.

سروصدای پمپ آب برای رساندن آب به واحدهای بالایی ساختمان، بازی کردن بچه‌ها در حیاط آن هم در زمان استراحت، بوق زدن در پارکینگ، روشن گذاشتن وسیله نقلیه برای مدت طولانی در پارکینگ که موجب ایجاد لرزش و تجمع مونوکسیدکربن می‌شود، تردد در راه‌پله‌ها در صورت نداشتن آسانسور و… همه از جمله مواردی هستند. که ساکنان واحدهای پایینی را بیشتر از سایرین آزار می‌دهند. با رعایت نکات اخلاقی و دلسوزانه بسیار ساده، به‌خصوص هنگام ورود به پارکینگ و حیاط و تردد در راه‌پله‌ها دیگر خللی به امنیت و آرامش همسایه‌ها وارد نمی‌شود.

گام پنجم: هزینه‌های مشترک ساختمان را بپردازیم

قانون تملک آپارتمان‌ها برای تضمين آرامش و تنظيم روابط ساختمانی ساكنان وضع شده است. اين قانون برای اولين بار در سال 1343تدوين و در سال 1367 اصلاح شد. آيين‌نامه مذكور مقرراتی را بيان می‌كند كه دانستن آن برای هر آپارتمان‌نشينی ضروری است.

يكی از ماده‌های آيين‌نامه آپارتمان‌نشينی پرداخت به‌موقع هزينه‌های مستمر برای حفظ، تعمير و نگهداری از بخش‌های مختلف ساختمان است و درصورتی‌كه مالکی سهم خود را از هزينه‌های مشترک نپردازد، مدير ساختمان می‌تواند كتبا از طريق اظهارنامه هزينه صورت‌حساب را مطالبه كند و اگر تا 10 روز بدهی پرداخت نشد، دادگاه‌ها موظف‌اند، شكايات این‌چنینی را خارج از نوبت رسيدگی كنند و فرد خاطی در صورت محكوميت علاوه بر پرداخت بدهی، مكلف به پرداخت جريمه نيز می‌شود.

وظایف مدیر ساختمان و روند مدیریت ساختمان

در ادامه به بخش‌های مختلف مسائل مهم مربوط به ساختمان به صورت مجزا می‌پردازیم.

بخش اول: لزوم انتخاب مدیر ساختمان

چرا ساختمان باید مدیر داشته باشد؟

انتخاب مدیر ساختمان برای آپارتمان‌هایی که بیش از 3 واحد دارند، توصیه می‌شود؛ به‌خصوص اگر ساکنان این واحدها رابطه فامیلی با یکدیگر نداشته باشند، به‌مرور زمان مسائلی پیش می‌آید که ممکن است یکی از طرفین به نفع طرف دیگر از حق خود نگذرد. این همان نقطه آغاز اختلافات بین ساکنان واحدهاست. بنابراین بهترین کار این است که بعد از استقرار همه ساکنان، جلسه‌ای برای انتخاب مدیر ساختمان تشکیل شود.

قوانین آپارتمان نشینی

مدیر ساختمان چطور انتخاب می‌شود؟

برای انتخاب مدیر ساختمان باید جلسه رأی‌گیری با حضور اکثریت ساکنان برگزار شود. بهتر است از میان صاحبان ساکنِ ساختمان فردی به‌عنوان مدیر انتخاب شود، چون مستأجرها هر سال تغییر می‌کنند و به مشکلات ساختمان اشراف کامل ندارند. اما اگر بنا به توافق اکثریت، یکی از مستأجرها کاندیدای مدیریت ساختمان باشد، تا زمانی‌که ساکن آن ساختمان است، می‌تواند به‌عنوان مدیر انتخاب شود.

مدیر ساختمان چه وظایفی دارد؟

مدیر ساختمان تعدادی وظایف عرفی دارد. در بعضی از ساختمان‌ها، بنا به درخواست و تشخیص ساکنان، این وظایف تغییر می‌کند، اما مهم‌ترین وظایف مدیر ساختما عبارت است از:

محافظت از ساختمان در برابر صدمه‌های احتمالی که ناشی از بی‌احتیاطی ساکنان است، مثل باز گذاشتن شیر گاز هنگام خروج از منزل برای مدت طولانی، جوشکاری با استفاده از برق معمولی ساختمان که امکان آتش‌سوزی دارد و… .
مدیر ساختمان باید ساختمان را در برابر حوادثی مانند آتش‌سوزی بیمه کند. بر اساس تعداد واحد و متراژ واحد مسکونی هر یک از افراد، هزینه پرداخت سهم بیمه مشخص می‌شود.
تقسیم دقیق و جمع‌آوری هزینه‌های جاری و عمومی ساختمان. مثل هزینه‌های مربوط به تعمیرات، شارژ ماهانه برای نظاف مشاعات و… .

مدیر در چه مواردی می‌تواند از ساکنان واحدها شکایت کند؟

وقتی فردی به‌عنوان مدیر انتخاب می‌شود، ساکنان باید از او حمایت کنند. اگر یک و یا چند نفر از ساکنان واحدهای مسکونی یک ساختمان نسبت به پرداخت حق سهم مشاعات ممانعت کنند، مدیر ساختمان می‌تواند به‌صورت رسمی و قانونی از فرد خاطی شکایت کند. هزینه‌های مشاعات شامل مواردی مثل پرداخت سهم قبض برق مربوط به پارکینگ، راه‌پله‌ها، برق آسانسور، تعمیر آسانسور و… است. اگر در یک ساختمان، انباری مشاع باشد، هیچ کس حق اختصاص دادن انباری به خود و یا اشغال نیمی از آن را با ابزار و وسایل مختص به خود ندارد.

اگر فردی چنین کاری انجام دهد، مدیر با حمایت سایرین می‌تواند از او شکایت و از طرف دادگستری اظهارنامه قانونی دریافت کند. البته بهتر است ساکنان ساختمان جلسه داخلی برگزار کنند و مشکل را میان خودشان حل‌وفصل کنند.

شارژ ماهانه صرف چه اموری می‌شود؟

اینکه شارژهای دریافتی باید صرف چه هزینه‌هایی شود، دقیقا مشخص نیست، اما معمولا صرف این هزینه برای مواردی است که به‌صورت عرفی جا افتاده است؛ مانند تعویض لامپ مشاعات، رسیدگی به نظافت مشاعات، رسیدگی به باغچه و… . نکته مهم این است که مدیر ساختمان باید در قبال انجام همه این موارد فاکتور مالی داشته باشد.

در صورت بروز نارضایتی از عملکرد مدیر ساختمان چه باید کرد؟

موارد بسیاری، شاهد بروز اختلافات میان ساکنان تازه‌وارد یک ساختمان با مدیری هستیم که پیش از حضور آنها انتخاب شده است یا اینکه ابتدا فکر می‌کردند فرد مناسبی را انتخاب کردند، اما بعد از مدتی متوجه می‌شوند که از عملکرد آن فرد راضی نیستند و… . چنین شرایطی، باید یک بار دیگر جلسه رأی‌گیری برگزار شود و ساکنان، دوباره برای انتخاب مدیر جدید نظر بدهند و همه مراحل از ابتدا انجام شود. همه این مراحل، ثبت کتبی صورت‌جلسات ضروری است و همه حاضران در جلسه باید زیر صورت‌جلسه را امضا کنند تا اعتبار داشته باشد.

قوانین آپارتمان نشینی

بخش دوم: نظارت قانونی بر شارژ ساختمان

حتما برای شما هم پیش آمده که هنگام ورود به آپارتمان چندین‌طبقه‌ متوجه شوید که آسانسور خراب است یا با انبوهی از زباله‌ها در پارکینگ و راهروها مواجه شوید. بعد وقتی علت را جویا می‌شوید، می‌گویند یک یا چند نفر از ساکنان واحدها شارژ ماهانه‌شان را پرداخت نکردند. برای چنین مواقعی قوانین و مقرراتی وضع شده که در این بخش می‌خوانیم.

تشکیل جلسه برای تعیین مبلغ شارژ ساختمان

مبلغ شارژ پرداختی توسط واحدها در هر ساختمان با توجه به تعداد واحدها، مساحت و تجهیزات موجود در فضاهای مشترک متفاوت است. به عنوان مثال، حق شارژ ساختمانی که آسانسور دارد و برای روشنایی پاگردها از تعداد بیشتری لامپ استفاده شده با ساختمانی که آسانسور و روشنایی مطلوب ندارد، قابل مقایسه نیست.

مدیر ساختمان با برگزاری جلسات سالانه با حضور اکثریت ساکنان مبلغ شارژ را برآورد می‌کند. چنانچه هر یک از ساکنان نسبت به این مبلغ اعتراض داشته باشند با ارائه مستندات و رأی‌گیری می‌توانند مبلغ نهایی شارژ ماهانه را کم یا زیاد کنند.

موارد مصرف شارژ ساختمان

شارژ ساختمان در زمان مقرر توسط مدیر ساختمان یا یک نماینده از سوی مدیر جمع‌آوری می‌شود. ساکنان همه واحدها موظف به پرداخت مبلغ شارژ در زمان معین هستند. در برخی از ساختمان‌ها مبلغ شارژ به تعداد نفرات ساکن در هر واحد دریافت می‌شود و گاهی هم به تعداد واحدها. البته بهتر است به تعداد نفرات باشد، چون به‌طور قطع، واحدی با دو ساکن، در مقایسه با واحد 5 نفره کمتر از آسانسور و بقیه مشترکات استفاده می‌کند. همه این موارد، باید در همان جلسه اولیه به طور کامل بررسی و مکتوب شود.

مبلغ شارژ ثابت موارد مصرف مشخصی دارد که همه یا اکثریت ساکنان آن را پذیرفته‌اند. پرداخت قبض آب، برق، گازوئیل و گاز فضاهای مشترک، هزینه‌های مربوط به نگهبان ساختمان، تعمیر و تجهیز شوفاژخانه و آسانسور، نظافت محوطه مشترک، تزیینات ساختمان مانند کاشت و پرورش گیاهان فصلی در باغچه و ایزوگام پشت بام از جمله موارد مصرف شارژ است.

قوانین آپارتمان نشینی

حق پرداخت شارژ با مالک است یا مستأجر؟

قانون مشخص می‌کند که مالک یا مستأجر در چه مواردی موظف به پرداخت شارژ هستند. چنانچه هزینه دریافتی برای مصارف کوتاه‌مدت تعمیر و تجهیز فضاهای مشترک در نظر گرفته شود، مستأجر مکلف به پرداخت شارژ است، اما اگر مبلغ شارژ پرداختی برای مواردی مانند رنگ‌آمیزی راهروها، تعویض اتاقک آسانسور به دلیل فرسودگی و کارهایی از این قبیل باشد که مصارف بلندمدت دارد، مالک باید شارژ را بپردازد.

بر این اساس در تبصره ماده 23 قانون آپارتمان‌نشینی، چنانچه به‌موجب اجاره‌نامه يا قرارداد خصوصی، پرداخت هزينه‌های مشترک به عهده مالک باشد و مالک از پرداخت آن خودداری کند، مستأجر می‌تواند از محل مال‌الاجاره هزينه‌های مزبور را پرداخت كند و درصورتی‌كه پرداخت هزينه‌های جاری مشترک به عهده استفاده‌كننده باشد و از پرداخت خودداری كند، مدير ساختمان می‌توانند علاوه‌بر مراجعه به استفاده‌كننده به مالک اصلی هم مراجعه کنند.

موارد مصرف شارژ سند مکتوب داشته باشد

مبلغ شارژ را مدیر ساختمان جمع‌ می‌کند و هنگام نیاز مصرف می‌شود. مدیر موظف است از تمام جزئیات هزینه‌ها فاکتور داشته باشد. ساکنان واحدها حق دارند به مدیر مراجعه و فاکتور مصرفی را مشاهده کنند. در بسیاری از موارد، اختلاف ساکنان و مدیر به همین دلیل پیش می‌آید که به عنوان مثال مدیر می‌گوید مبلغ شارژ ماه گذشته را برای خرید لامپ و تأمین روشنایی فضاهای مشترک خرج کرده است، اما هیچ فاکتور و به اصطلاح سند مکتوبی برای تایید گفته‌هایش ندارد. هیچ‌یک از ساکنان هم شاهد تعویض لامپ نبوده‌اند.

همه واحدها موظف به پرداخت شارژ هستند

گاهی پیش می‌آید که ساکنان یک یا چند واحد که ممکن است مالک باشند یا مستأجر، از پرداخت شارژ هزینه‌های مشترک امتناع می‌کنند و با این کار حقوق سایر ساکنان را نادیده می‌گیرند و مانع از ارائه خدمات رفاهی به اهالی آن مجتمع می‌شوند. در چنین شرایطی مدیر ساختمان قبل از هر کاری، به‌صورت مکتوب و با درج تاریخ، تأخیر در پرداخت شارژ را به فرد خاطی تذکر می‌دهد.

اگر باز هم از پرداخت شارژ امتناع کرد، مدیر می‌تواند به مجتمع قضایی مراجعه و شکایت‌نامه تنظیم کند. در این صورت، اظهارنامه‌ای برای فرد خاطی ارسال می‌شود که بر اساس آن 10 روز فرصت دارد با مدیر ساختمان تسویه حساب کند. اگر بعد از 10 روز باز هم حق شارژ پرداخت نشود، فرد خاطی باید علاوه بر سهم شارژ مبلغی را هم به عنوان جریمه بپردازد.

کاشت سبزه فوری عید ویژه فراموشکارها ؛ این دفعه رو دیگه جا نمونید وقت ندارید !

نارضایتی واحدها از موارد مصرف شارژ

چنانچه هر یک از ساکنان واحدها نسبت به موارد مصرف مبلغ شارژ اعتراضی داشته باشند، می‌توانند علت اعتراض را با مستندات به مدیر ارجاع بدهند. اگر مدیر شخصا به اعتراض رسیدگی و مشکل برطرف شد که هیچ؛ در غیر این صورت فرد معترض می‌تواند موارد اعتراض را مکتوب و در مراجع قضایی پیگیری کند. قانون مکلف است در اسرع وقت به چنین مواردی رسیدگی کند. این قبیل پرونده‌ها خارج از نوبت بررسی می‌شوند.

قوانین آپارتمان نشینی

بخش سوم: قوانین و مقررات پارکینگ ساختمان

درباره ضوابط پارکینگ آپارتمان ها چه می‌دانید؟ چقدر با حقوق شهروندی این بخش از ساختمان آشنا هستید؟ در این قسمت با هرآنچه باید درباره پارکینگ ساختمان مسکونی‌تان بدانید آشنا می‌شوید.

سند مالکیت را مشاهده کنیم

در معامله‌های مربوط به خریدوفروش و اجاره مسکن، پارکینگ یکی از اجزای تفکیک‌ناپذیر واحد موردمعامله است. یعنی اگر در سند مالکیت آن واحد داشتن پارکینگ قید شده باشد، مالک باید آن واحد را با پارکینگ به متقاضی واگذار کند. فرد متقاضی می‌تواند قبل از معامله برای کسب اطمینان سند مالکیت را مشاهده کند.

در این صورت تخلف حاصل نمی‌شود.  مواردی دیده می‌شود که مالک بعد از تحویل واحد به ساکن جدید پارکینگ را تحویل نداده است. این شرایط ممکن است خودش با وجود ترک آن واحد همچنان از پارکینگ استفاده کند یا آن را به شخص دیگری غیر از ساکن فعلی اجاره بدهد که خلاف قانون است و ساکن و حتی مدیر ساختمان می‌توانند از فرد خاطی شکایت کنند.

از ایجاد انواع آلودگی در محوطه پارکینگ خودداری کنیم

در سند مالکیت ساختمان‌ها دو نوع مالکیت قید شده که یکی مالکیت اختصاصی و دیگری مالکیت اشتراکی است. مالکیت اختصاصی حق مالک بر واحد شخصی‌اش است و مالکیت اشتراکی هم قسمت‌های مشاع مانند پارکینگ، راه پله ها، پشت‌بام و… را شامل می‌شود. ازآنجاکه چهار دیواری دیگر اختیاری نیست، اهالی باید در تمام قسمت‌های ساختمان حق همسایگی را رعایت کنند که لزوم اجرای این قوانین در فضاهایی که مالکیت اشتراکی دارد دوچندان می‌شود.

قوانین آپارتمان نشینی

یکی از شایع‌ترین مشکلات ساختمان‌های مسکونی که منجر به بروز اختلاف می‌شود، ایجاد صداهای آزاردهنده و آلودگی در پارکینگ است. برخی از اهالی، خودرو را برای مدت طولانی در پارکینگ روشن می‌گذارند که فضا مملو از گاز مونوکسید کربن می‌شود. برخی نیز با بوق زدن در پارکینگ و یا صدای بلند ضبط صوت خودرو برای سایرین مزاحمت ایجاد می‌کنند. در همه این قبیل موارد مدیر ساختمان بعد از تذکر به شخص خاطی، در صورت تکرار مزاحمت حق شکایت دارد.

پارکینگ را واگذار نکنیم

اگر واحدی که در آن ساکن هستید پارکینگ دارد، اما شما خودرو شخصی ندارید، نمی‌توانید پارکینگ را به فرد یا افرادی که ساکن آن ساختمان نیستند اجاره بدهید. چون این کار موجب رفت‌و‌آمد غیر به ساختمان شده و امنیت ساکنان را خدشه‌دار می‌کند.

در این صورت مدیر ساختمان می‌تواند از فرد خاطی در مراجع قانونی شکایت کند و دادگاه هم در اسرع وقت به دلیل کاهش اختلافات شهروندی به این قبیل پرونده‌ها رسیدگی می‌کند. اما با اطلاع مدیر ساختمان می‌توانید پارکینگ را به ساکنان واحدهای همان ساختمان که پارکینگ ندارند یا بیش از یک خودرو دارند واگذار کنید.

در فضای مشخص‌شده پارک کنیم

محوطه پارکینگ با خط‌کشی یا پلاک و نشانه‌گذاری به تعداد مالکان تقسیم می‌شود. بعد از آن هر شخص باید دقیقا در جای مشخص به خود پارک کند. مورب پارک کردن و یا پارک کردن روی محل نشانه‌گذاری ورود به حقوق دیگران است. گاهی بعضی از مالکان دو خودرو دارند و می‌خواهند طوری پارک کنند که هر دو در یک جای پارک جا شود که امکان پذیر نیست و باعث برهم‌خوردن نظم پارکینگ می‌شود و سایرین برای ورود و خروج با مشکل مواجه می‌شوند. بنابراین مدیر ساختمان باید بر نحوه پارک خودروها و جاگیری دقیق آن نظارت داشته باشد.

با قوانین پارکینگ مزاحم آشنا باشیم

اصطلاح پارکینگ مزاحم به آن گروه از پارکینگ‌ها گفته می‌شود که جای پارک یک خودرو پشت یا جلوی خودرو دیگر باشد. در چنین شرایطی وقتی یکی از اهالی بخواهد از پارکینگ خارج شود، به ناچار باید مالک دو یا سه واحد را صدا بزند تا خودروشان را جابه‌جا کنند.

در این موارد اگر ساکنان از ابتدای سکونت با قوانین پارکینگ مزاحم آشنا نباشند، منجر به بروز اختلافاتی می‌شود که گاهی حتی به نزاع هم منتهی می‌شود. مدیر ساختمان باید در اولین جلسه ساختمان با حضور بیش از نیمی از ساکنان، جای دقیق پارک هر واحد و حدود و اختیارات مالکان نسبت به پارکینگ را تشریح کند.

حق همسایه‌داری را به‌جا آوریم

در ارتباط با مشاعات، به‌ویژه پارکینگ، نکاتی مطرح می‌شود که رعایت آن بر همه اهالی واجب است و تخطی از آن حقوق سایرین را پایمال می‌کند. کسب اطمینان از بسته بودن در پارکینگ یکی از این نکات است. برخی از شهروندان به محض پارک کردن خودرو از پارکینگ خارج می‌شوند و منتظر بسته شدن در نمی‌مانند. در این فاصله ممکن است شخصی به قصد سواستفاده وارد ساختمان شود.

قوانین آپارتمان نشینی

ساختمان‌های امروزی مجهز به سیستم روشنایی هوشمند هستند که برق مشاعات بعد از چند دقیقه به صورت خودکار خاموش می‌شود. اگر ساختمان شما مجهز به سیستم هوشمند نیست، برق پارکینگ را هنگام خروج خاموش کنید تا در هزینه مشاعات صرفه‌جویی شود.
از آب لوله‌کشی پارکینگ برای شست‌و‌شوی خودرو یا قالیچه و… استفاده نکنید. این آب صرفا برای شستن پارکینگ و آبیاری گیاهان جانمایی شده است. استفاده شخصی از آن موجب نادید گرفتن حقوق سایر اهالی می‌شود.

بخش چهارم: وضع قوانین اجرایی برای پشت بام با رأی اکثریت

پشت بام به‌نوعی یکی از فضاهای مشترک به حساب می‌آید که هیچ‌یک از اهالی ساختمان برای استفاده از آن بر دیگری ارجحیت ندارد. البته پشت بام با پیش‌فرض‌های معمول، به عنوان محلی برای نصب بدنه کولرهای آبی، آنتن مرکزی تلویزیون و اتاقک دسترسی به آسانسور در نظر گرفته شده است.

باید بدانید پشت بام محل شست‌وشوی موکت، فرش و پتو و آویزان کردن ملحفه و لباس و یا حتی برپا کردن منقل کباب نیست؛ اما همه این موارد با وضع قوانینی از سوی مدیر ساختمان و رضایت حداکثر ساکنان مجاز است. به عنوان مثال مدیر ساختمان می‌تواند در شروط اولیه مربوط به پشت‌بام قید کند که هر یک از اهالی به‌ازای شستن هر قالیچه روی پشت بام موظف به پرداخت 50 هزار تومان هستند و چنانچه پوشش عایق ساختمان آسیب ببیند، مسئولیت ترمیم آن به عهده آن فرد است.

کلید پشت بام باید دست چه کسی باشد؟

ساکنان همه واحدها می‌توانند کلید در پشت بام را داشته باشند. در برخی از مجتمع‌های مسکونی برای سهولت در نظارت، فقط مدیر ساختمان کلید پشت بام را در اختیار دارد. اگر ساکنان برای کاری مانند سرویس کردن یا تنظیم آب کولر باید به پشت بام بروند، به مدیر مراجعه می‌کنند و کلید را برای چند ساعت از او امانت می‌گیرند؛

به محض پایان کار هم موظف به بازگرداندن کلید به مدیر هستند. البته بهتر است یک یا دو نفر از اعضای هیئت‌مدیره هم کلید یدک پشت بام را داشته باشند که اگر در زمان نیاز مدیر در ساختمان حاضر نبود، ساکنان به مشکل برنخورند.

پشت بام محل بازی کودکان نیست

حضور کودکان در پشت بام علاوه بر ایجاد سروصدا و مزاحمت برای ساکنان طبقه آخر، از لحاظ ایمنی هم پیامدهای جبران‌ناپذیری در پی دارد. در اظهارنامه‌هایی که از سوی مدیر در مواجهه با چنین شرایطی تنظیم و از سوی سایر مالکان برای توجیه شخص خاطی امضا می‌شود، مدیر صراحتا ابراز می‌کند که والدین کودکانی که بام را به عنوان فضای بازی انتخاب می‌کنند.

نداشتن فضای بازی مناسب برای کودکان در ساختمان، شکایت اهالی ساختمان مبنی بر حضور کودکان در راه پله و ایجاد آلودگی صوتی را مهم‌ترین دلایل حضور فرزندشان در پشت بام می‌دانند. چنین شرایطی مدیر باید در ابتدا به شخص خاطی اخطار بدهد. البته در صورت تکرار می‌تواند با رأی اکثریت اهالی موضوع را در مراجع قانونی پیگیری کند.

حق شارژ را بپردازیم

ازآنجاکه بام یکی از فضاهای اشتراکی ساختمان محسوب می‌شود، پرداخت هزینه‌های مرمتی مانند پوشش عایق کف بام، دورچین‌های بام و… به عهده همه واحدها است. مشکلی که در این زمینه منجر به بروز اختلاف میان اهالی یک ساختمان می‌شود، این است که در برخی موارد، ساکنان واحدهای طبقه پایین از پرداخت هزینه کفپوش بام امتناع می‌کنند.

در این موارد، مدیر، مسئولیت جمع‌آوری مبلغ مورد نظر را دارد. نکته مهم در مورد پرداخت عایق بام این است که باید مالک آن را پرداخت کند و مستأجر در قبال این هزینه هیچ مسئولیتی ندارد، چون عایق بام جزو موارد کوتاه‌مدت نیست. چنانچه مالک از پرداخت امتناع کند، مستأجر می‌تواند سهم آن واحد را پرداخت و از مبلغ اجاره ماهانه کم کند.

بخش پنجم: با ضوابط مربوط به آسانسور آشنا شویم

این روزها آسانسور جزو لاینفک آپارتمان‌های 4 طبقه و بیشتر است. درحالی‌که آسانسور یکی از ابزارهایی است که موجب آسودگی اهالی می‌شود، نادیده گرفتنِ شرایطِ استفاده از آن می‌تواند موجب بروز نزاع و مجادله بین اهالی یک ساختمان شود. پس لازم است با موارد زیر آشنا باشید.

قوانین آپارتمان نشینی

به ظرفیت آسانسور توجه کنیم

به محض ورود به آسانسور اغلب با اطلاعیه‌هایی مواجه می‌شویم که ظرفیت آن واحد آسانسور را نشان می‌دهد. برخی از آسانسورها هم مجهز به آلارم اعلام ظرفیت مجاز هستند. ظرفیت آسانسورهای مجتمع‌های مسکونی با توجه به فضای چاه یا چاله آسانسور معمولا بین 4 تا 6 نفر متغیر است.

توجه به ظرفیت آسانسور یکی از حقوق و تکالیف آپارتمان‌نشینی است و نادیده گرفتن آن علاوه بر شخص خاطی، جان و آرامش سایر اهالی ساختمان را هم به خطر می‌اندازد. همچنین حرکت آسانسور با بیش از ظرفیت مجاز احتمال خرابی و حتی خطر سقوط را چندین برابر افزایش می‌دهد. در این صورت چند دقیقه منتظر بازگشت آسانسور ایستادن بهتر از ریسک کردن است.

حمل بار ممنوع!

یکی از مواردی که منجر به بروز بیشترین اختلاف بین اهالی یک ساختمان می‌شود، این است که برخی از اهالی توجهی به این نکته که «حمل بار با آسانسور ممنوع است» نمی‌کنند. در این موارد مدیر ساختمان باید ناظر بر عملکرد شخص خاطی باشد و به او تذکر بدهد که آسانسور وسیله حمل بار نامتعارف مانند وسایل منزل نیست.

در صورت تکرار، مدیر ساختمان می‌تواند از شخص خاطی به صورت رسمی در مراجع قانونی شکایت کند. البته پیمانکاران بعضی از ساختمان‌ها کابین آسانسور را به گونه‌ای طراحی می‌کنند که برای حمل بار مناسب است و هیچ مشکلی ایجاد نمی‌شود. حتی برخی از ساختمان‌های بلندمرتبه مجهز به آسانسورهایی هستند که تنها برای حمل بار طراحی شده و در کنار آسانسورهای معمولی قرار دارند.

آسانسور اسباب‌بازی نیست

کلیدهای آسانسور در ارتفاعی قرار دارند که کودکان زیر 7 سال به آن دسترسی نداشته باشند. این کار در وهله اول برای حفظ ایمنی کودکان انجام می‌شود. با وجود این، در بسیاری از مواقع، کودکان از غفلت بزرگسالان سوءاستفاده می‌کنند و به‌تنهایی وارد کابین آسانسور می‌شوند.

حتی در موارد بسیاری، اختلاف اهالی یک ساختمان بر سر این موضوع است که کودکان از آسانسور به‌عنوان وسیله بازی استفاده می‌کنند. این کار موجب افزایش میزان برق مصرفی و کاهش طول عمر آسانسور می‌شود و احتمال خرابی پیاپی و پرداخت هزینه‌های مربوط به تعمیر و تجهیز مجدد را تا چندین برابر افزایش می‌دهد.

حق شارژ آسانسور را بپردازیم

پرداخت هزینه‌های مربوط به تأمین برق و تعمیرات آسانسور از جمله مواردی است که ساکنان هر واحد به عنوان شارژ ماهانه به مدیر ساختمان پرداخت می‌کنند. معمولا مأموران شرکت پشتیبان کابین آسانسور هر ساختمان، یک بار در ماه برای تعمیر، تجهیز و به اصطلاح سرویس آسانسور مراجعه و مبلغ مشخصی را دریافت می‌کنند.

قوانین آپارتمان نشینی

چنانچه قبل از مراجعه در زمان مقرر، آسانسور نیاز به سرویس و یا جایگزین کردن قطعه‌ای داشته باشد، تعمیرکار می‌تواند هزینه‌ای بیشتر از آنچه به صورت ماهانه اخذ می‌کند، تعیین کند. در همه این موارد ساکنان واحدها موظف به پرداخت سهم تعمیر هستند. اگر فردی اقدام به استفاده از آسانسور برای حمل بار نامتعارف کند و این امر منجر به اختلال در عملکرد آسانسور شود، مدیر ساختمان می‌تواند هزینه تعمیر را تماما از شخص خاطی طلب کند.

چقدر این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵

آیا این مفید بود؟

Thanks for your feedback!

نویسنده: سیده سمانه جلیلی

آخرین بروز رسانی

9 مرداد 1401

بروز رسانی توسط

سیده سمانه جلیلی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *