نحوه اعتراض به جریمه رانندگی چگونه است؟ به چه مدارکی برای اعتراض نیاز داریم؟ آیا اعتراض به جریمه راهنمایی و رانندگی امکان دارد؟ صفر تا صد نحوه اعتراض به جریمه رانندگی در سال 1403 را در شادمگ بخوانید.
مدارک لازم برای اعتراض به جریمه چیست ؟
- کارت و سند وسیله نقلیه
- کارت شناسایی مالک وسیله نقلیه
- حضور مالک (یا وکیل قانونی)
- همچنین اگر شخص دیگری غیر از مالک، مرتکب تخلف شده، حضور وی نیز الزامی است.
بعد از ثبت درخواست و ارائه مدارک اعتراض به خلافی خودرو، معمولا جوابیه اعتراض در کمتر از 24 ساعت، از طریق پیامک، به شما اطلاع رسانی میشود. در صورتیکه جوابیه پلیس راهور را قبول دارید، باید برای پرداخت جریمه اقدام کنید.
بایدها و نبایدهای رانندگی در باران و جاده لغزنده را بدانید.
آیا اعتراض به جریمه راهنمایی و رانندگی امکان دارد ؟
نیروی انتظامی، دارای زیر مجموعه های متعددی همچون پلیس فتا بوده که یکی از زیر شاخه های اصلی نیروی انتظامی در کشور ما پلیس راهور است که وظیفه برقراری نظم در راه ها و جاده ها را برعهده دارد. همچون سایر بخش های دولتی، یکی از مهم ترین ابزارهای پلیس راهور جهت برقراری امنیت راه ها و جاده ها، جریمه های راهنمایی و رانندگی بوده که به موجب قوانین و آیین نامه های مربوطه تعیین گردیده و توسط مامورین پلیس راهور در موارد بروز تخلف از سوی رانندگان، اعمال و اجرا می گردد.
با این وجود، همانطور که هیچ فردی از خطا به دور نیست، گاهی پیش می آید که مامور راهنمایی و رانندگی نیز دچار خطا شده و راننده ای را بر خلاف مقررات قانونی و به نحو اشتباهی جریمه نماید. این اشتباه، علاوه بر قبض جریمه صادر شده توسط مامور پلیس راهور، ممکن است در صورت وضعیت تخلفات که از سوی مراکز پلیس + 10 صادر می گردد، نیز اتفاق بیفتد. در این موارد، این سوال مطرح می گردد که آیا اعتراض به جریمه راهنمایی و رانندگی امکان دارد؟
به موجب ماده 5 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مصوب 1389 : « متخلف موظف است ظرف مدت شصت روز از تاریخ مندرج در قبض جریمه یا تاریخ ابلاغ شده در قبض جریمه ای که به اطلاع او می رسد جریمه را … پرداخت و رسید دریافت کند یا مراتب اعتراض خود را ظرف مدت مذکور با ذکر دلایل به اداره اجرائیات راهنمایی و رانندگی تسلیم کند.
اداره مذکور موظف است حداکثر ظرف 24 ساعت پس از وصول اعتراض، بررسی لازم را انجام داده و در صورت غیرموجه دانستن اعتراض مراتب را به معترض ابلاغ کند، در صورت اصرار معترض، اداره اجراییات موضوع را برای رسیدگی به واحد رسیدگی به اعتراضات ناشی از تخلفات رانندگی ارسال می کند. »
بنابراین در پاسخ به این سوال که که آیا اعتراض به جریمه راهنمایی و رانندگی بعد از استعلام خلافی خودرو امکان دارد؟ باید گفت که قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی، این حق را برای رانندگان معترض قائل گردیده تا از طریق ثبت اعتراض به جریمه راهنمایی و رانندگی در مرجع صلاحیت دار، ادعای خود را مطرح نموده تا در صورت صحت ادعا از پرداخت جریمه های خلافی خودرو ناحق اجتناب نمایند.
نحوه اعتراض به جریمه رانندگی
شاید سادهترین و دمدستترین راه کم کردن خلافی ماشین، رعایت قوانین راهنماییورانندگی باشد. با رانندگی امن و مطابق قانون جریمه نخواهیم شد. اما حتی قانونمندترین رانندهها هم ممکن است بهدلیل مواردی مثل ندیدن چراغ قرمز یا صحبت کردن با موبایل جریمه شوند. اگر جریمه شدیم راهکارها و امکاناتی وجود دارند که، میتوانیم مبلغ جریمه را در هنگام پرداخت کمتر کنیم:
- پرداخت به موقع جریمه: چون اگر جریمههایی تسلیمی و الصاقی را تا 60 روز پرداخت نکنیم، مبلغشان دو برابر میشود؛
- استفاده از بخشودگی: معمولا در زمانهای خاصی مثل اعیاد و … پلیس راهور اعلام میکند که به رانندگان با مقدار جریمه بالا بخشودگی و تخفیفهایی تعلق میگیرد. مثلا تمامی پرداختهای دوبرابر جریمههایی که در مدت مشخص تسویه نشدهاند بخشیده میشود؛
- اعتراض به خلافی: خیلی وقتها جریمههایی برای ما ثبت شده که واقعا مربوط به ماشین ما نیست. مثلا در شهر یا خیابانی که حضور نداشتهایم خلافی برایمان رد شده است. در این شرایط میتوانیم به تخلف و جریمهای که برایمان ثبت شده اعتراض و آن را از لیست خلافیهایمان پاک کنیم.
برای اعتراض به مبلغ جریمه و تخلفات راهنمایی و رانندگی هم 2 روش اصلی وجود دارد:
- اعتراض به قبض جریمه برای زمانی که برگ جریمه بهصورت تسلیمی تحویل راننده شده؛
- اعتراض وضعیت تخلفات و جریمههای ثبت شده در لیست خلافی.
در ادامه مقاله نحوه اعتراض به جریمه رانندگی یا اعتراض به قبض جریمه و اعتراض به وضعیت تخلفات در لیست خلافی را با هم مرور میکنیم.
نحوه کم کردن مبلغ قبض جریمه
اگر شکایت شما به قبض جریمه مربوط میشود، باید به مرکز اجرائیات پلیس راهور منطقه یا شهرستان خود مراجعه کنید. کارشناسان و قضات این مراکز تحت نظر دادسرای راهور هستند. بعد از ثبت اعتراض کارشناسان این اداره، شکایت شما بررسی میکنند. البته شما باید اعتراض خودتان را بهصورت کتبی و شفاهی با ذکر دلیل محکم مطرح کنید. نهایتا ظرف مدت یک هفته رای درباره شکایت شما صادر و ابلاغ میشود. این رای در سامانه اجرائیات هم ثبت خواهد شد. درضمن ساعت کار مراکز اجرائیات راهور از ساعت ۸ صبح تا ۱۴ بعدازظهر است.
نحوه اعتراض به صورت وضعیت تخلفات رانندگی
اگر در لیست خلافی خود جریمه یا جرایمی میبینید که بهنظرتان مربوط به ماشین شما نیست یا به مبلغ آن اعتراض دارید برای کم کردن مبلغ جریمه باید به دفاتر پلیس +۱۰ بروید و اعتراضتان را به صورت درخواست کتبی آنجا ثبت کنید. شکایتی که در دفاتر خدمات الکترونیکی پلیس +۱۰ ثبت میکنید هم به مرکز اجراییات کل کشور ارسال میشود. سپس این مرکز اجراییات، ظرف ۲۴ ساعت شکایت مربوطه را بررسی کرده و نتیجه برای شما ارسال میشود.
اعتراض به جریمه دوربین ثبت تخلفات
وقتی جریمه شما توسط دوربینها ثبت میشود دیگر برگ یا قبض جریمه برایتان صادر نمیشود. در این شرایط اگر به جریمه مربوطه اعتراضی دارید باید به یکی از مراکز رسیدگی پلیس راهور مراجعه و نسبت به تخلفات ثبت شده توسط دوربینهای پلیس اعتراض کنید.
در صورت ناراضی بودن از جوابیه اعتراض چه کنیم ؟
اما در صورتیکه جوابیه اعتراض به جریمه رانندگی، برای شما قانع کننده نبود و همچنان به اعتراضتان اصرار دارید، دوباره باید (به مرکز اجراییات یا یکی از دفاتر پلیس+10) مراجعه کنید تا اینبار شما را به نزدیکترین «واحد رسیدگی پلیس راهور» بفرستند.
در واحد رسیدگی به شکایات، باید در حضور یک نفر افسر کارشناس و یک نفر نماینده یا قاضی تخلفات، دلیل اعتراض مجددتان را توضیح دهید. سپس قاضی، رای نهایی را اعلام میکند. توجه داشته باشید که:
1. صدور رای نهایی، ممکن است تا یک هفته نیز طول بکشد.
2. رای نهایی صادر شده توسط واحد رسیدگی، قطعی بوده و دیگر جای اعتراض ندارد.
3. اگر اعتراضتان، برای بار دوم رد شده باشد، حداکثر تا 20 روز پس از صدور رای نهایی، باید مبلغ جریمه را پرداخت کنید. چراکه درغیراینصورت، مبلغ جریمه دو برابر میشود.
آدرس و تلفن مراکز اعتراض به جریمه
لیست مراکز رسیدگی به اعتراضات جرایم رانندگی، مستقر در تهران که میتوانید شکایت به جریمه خودرو را در آن مراکز پیگیری کنید، عبارتند از:
1. واحد رسیدگی در منطقه 8: اتوبان باقری (جنوب به شمال)، تقاطع رسالت – شماره تلفن مرکز: 77876676
2. واحد رسیدگی در منطقه 14: خیابان نبرد، میدان نبرد، انتهای خیابان شهید ابراهیم بیدی – شماره تلفن مرکز: 33057528
3. واحد رسیدگی در منطقه 16: خیابان بعثت، خیابان رجائی جنوبی، خیابان هلال احمر، مقابل سیلو – شماره تلفن مرکز: 55330307
4. واحد رسیدگی در منطقه 20: شهرری، خیابان استخر، روبروی فروشگاه شهروند – شماره تلفن مرکز: 55902110
5. واحد رسیدگی در منطقه 21: تهرانسر، انتهای بلوار یاس – شماره تلفن مرکز: 44538808
6. واحد رسیدگی در منطقه 22: همت غرب، آزادگان جنوب، شهرک گلستان، بلوار گلها، خیابان یاسمن جنوبی – شماره تلفن مرکز: 44736840
7. واحد رسیدگی در منطقه 28: انتهای بزرگراه امام علی، انتهای بلوار اوشان، روبروی بیمارستان 505 ارتش – شماره تلفن مرکز: 22195752
نکات مهم در پرداخت جرایم رانندگی
1. برای پرداخت جرایم راهنمایی و رانندگی، نیازی به تسویه حساب یکجا ندارید. بلکه میتوانید هر کدام از جرایم را بصورت جداگانه و مورد به مورد، پرداخت کنید.
2. پلیس راهور، سقف مشخصی را برای جرایم رانندگی مشخص کرده است که در صورت عدم رعایت این سقف توسط رانندگان، خودرو توقیف شده و به پارکینگ پلیس منتقل میگردد.
3. یکی از آسانترین روشها برای استعلام جریمه رانندگی، استفاده از سامانه آنلاین استعلام و پرداخت خلافی خودرو است. با کمک این سامانه، دارندگان خودرو و موتورسیکلت، هم میتوانند از جزییات هرکدام از جرایمی که برای آنها ثبت شده، مطلع شوند و هم میتوانند در سریعترین زمان ممکن، جرایم رانندگی را پرداخت کرده و آنها را تسویه کنند.
4. به هیچ عنوان امکان حذف جرایمی که بدرستی برای وسیله نقلیه شما ثبت شده باشد، وجود ندارد.