کاشت سبزه به شکل قلب یکی از قشنگ ترین مدل های کاشت شیزه است. این مدل برای سفره هفت سین تازه عروس ها بسیار زیا و شیک خواهد بود. آماده کردن این مدل سبزه اصلا سخت نیست. از شادمگ برای تهیه این شیزه زیبا کمک بگیرید.
کاشت سبزه عید به شکل قلب
چند سالی است که کاشت سبزه توپی، سبزه قلبی و سبزه اعداد رواج یافته است. در این مطلب نحوه کاشت سبزه به شکل قلب آموزش داده شده است. برای کاشت سبزه ی عید به شکل قلب، روش های متفاوتی وجود دارد.
روش اول کاشت سبزه به شکل قلب
شما می توانید سبزه را داخل ظروفی به شکل قلب بکارید. برای کاشت سبزه در این روش، از هر بذری می توانید استفاده کنید.
به این صورت که بذر مورد نظر خود را یک روز خیس کنید و بعد زیر دستمالی مرطوب قرار بدهید و در مکانی تاریک و گرم قرار بدهید زمانی که رطوبت دستمال کم شد آن را خیس کنید. هنگامی که بذرها جوانه زدنند
آن را در ظرفی به شکل قلب قرار بدهید. روی آن آب بپاشید و روی آن دستمال خیسی قرار بدهید. و در خانه در آفتاب قرار بدهید. روزی 2 بار به آن آب بپاشید و آب اضافی آن را خارج کنید. زمانی که جوانه های آن بلند شد و سبز شد روی آن را بردارید به آن روزی 1-2 بار آب بدهید.
حتما آب اضافی آن را خارج کنید. که ریشه های سبزه ی شما کپک نزنند و خراب نشوند. پس از سبز شدن آن را در آفتاب در محیط بیرون از خانه قرار بدهید تا برگ های آن سبز و پهن شود و زیاد بلند نشود.
کاشت سبزه با قالب قلبی دست ساز
اگر قالب و یا ظرفی به شکل قلب ندارید، می توانید مقداری خلاق باشید و با بطری های پلاستیکی قالبی به شکل قلب درست کنید.به این صورت که به قطر 5 سانت از بطری به صورت گرد برش بزنید و آن را به شکل قلب حالت بدهید و قسمت هایی از آن را فشار بدهید تا بشکند.
سپس آن را داخل ظرف صافی قرار بدهید که سبزه ها از زیر آن بیرون نیایند و سبزه را در آن بکارید. می توانید از این قالب چند تا تهیه کنید و مانند گل کنار هم قرار بدهید. که زیبا شود.
کاشت سبزه به شکل قلب روی یونولیت قلبی شکل
یک روش دیگر کاشت سبزه فوری عید ساخت ماکتی به شکل قلب است. در این روش از بذرهای شاهی، خاکشیر، خرفه، منداب از بذرهایی که به صورت لعابدار هستند.
یونولیت را به شکل قلب برش بزنید در این روش می توانید قلب را حجم دار بگیرید تا سبزه ی شما زیباتر شود. بهتر است از یونولیت یک تکه استفاده کنید اما اگر نداشتید و تکه ای به آن اضافه کردید از چسب های ضد آب استفاده کنید که پس از آب دادن به سبزه از هم جدا نشوند. سپس پارچه ی توری را روی آن بکشید و انتهای آن را در قسمتی جمع کنید و با سوزن و سنجاق محکم کنید.
بعد از چند روز سبزه ی شما به شکل مورد نظرتان در می آید. به زمان کاشت سبزه دقت کنید. اگر خیلی زودتر بکارید سبزه ی شما خیلی بلند می شود و برای 13 روز عید زیبا نیست.
برای کاشت سبزه به شکل قلب از چه بذری اسفاده کنیم
بذر شاهی حدود 6 روز زمان برای رشد نیاز دارد و بذر منداب به 4 روز زمان نیاز دارد.
بذرهای شاهی، خرفه و خاکشیر بعد از سبز شدن به رنگ “سبز” هستند و بذر منداب به رنگ “قرمز”.
بهترین بذر برای این مدل ها بذرهای ظریف یا لعاب دار مثل بذر شاهی،منداب(کی کج) ،خاکشیر،بذر خرفه،ریحان، بذر مرو و …. هستند.
ویژگی مهم بذرهای ظریف یا لعاب دار این است که حتما باید روی سطح شیب دار مالیده شوند. همچنین این بذرها زمان عمل آوری کوتاهی دارند(منظور زمان عمل آوری از وقتی است که بذر خیسانده می شود تا موقعی که سبزه آماده شده است)به طور مثال بذر منداب در فصل تابستان ظرف ۴ روز و در زمستان در مدت ۶ روز آماده می شود.
سبزه عید هسته نارنج یکی از زیباترین و پرطرفدارترین سبزه هاست که این روزها برای صرفه جویی در مصرف گندم و جلوگیری از هدر رفتن غلات به شدت مورد استقبال قرار گرفته است. آموزش این سیزه زیبا را در شادمگ ببینید.
مراحل کاشت سبزه با بذرهای ظریف و لعابدار
الف)خیس کردن
اولین مرحله خیس کردن بذر مورد نظر است این بذرها چون خیلی ظریف هستند زمان خیساندن کوتاهی دارند معمولا بین ۲ تا ۴ ساعت برای این امر کافی است.البته بذر خیس شده را تا چند روز هم می توان در یخچال نگهداری کرد.
مقدار آبی که روی بذر می ریزیم باید به اندازه ای باشد که حالت ژله ای به خود بگیرد چون اگر رقیق شد بین دانه ها فاصله ایجاد می شود و سبزه ها کم پشت می شود و اگر مقدار آبی که اضافه کرده ایم کم باشد و ماده سفت شده باشد نمی توانیم آن را به راحتی روی ماکت بمالیم.
مقدار آب لازم خیس کردن بذرهای مختلف
مرو……………………….۴ برابر
منداب(کی کج)………….۵/۲ برابر
شاهی(ترتیزک)…………..۵ برابر
خاکشیر……………………۵برابر
ب)آماده کردن و روکش کردن زمینه ماکت
دومین مرحله آماده کردن ماکتی است که می خواهیم بذر مورد نظررا روی آن بمالیم.فرقی ندارد که سطح مورد نظر ما چه جنسی باشد به طور مثال از سبدهای پلاستیکی توپ، بطری یا ماکتهای ساخته شده یا یونولیت می توان استفاده کرد.
وقتی زمینه مناسب و دلخواه را انتخاب کردیم سطح آن را با یک لایه پنبه به ضخامت ۱ سانت کاملا می پوشانیم سپس یک لایه تنظیف روی آن می کشیم و با سوزن ته گرد یا پونز آن را روی ماکت محکم می کنیم.(پنبه باعث حفظ رطوبت بذر می شود و پارچه تنظیف باعث می شود تا بذر به راحتی روی کار مالیده شود).قبل از روکش کردن، ماکت مورد نظر را خیس کرده تا پنبه به راحتی به آن بچسبد.
دقت کنید برای بذرهائی که در شیب سبز می شود مثل توپ، استوانه، سبد و … روکش را باید ۳ سانت مانده به انتهای ظرف ادامه دهید یعنی انتهای ماکت باید خالی از روکش و بذر باشد در غیر این صورت سبزه شما به علت تماس دائمی با آب دچار گندیدگی می شود.ضمنا اگر ماکت انتخابی شما از جنس پلاستیک بوده و دارای لبه می باشد بهتر است لبه آن را ببرید تا از تجمع آب در لبه ظرف جلوگیری شود.
ج)روش مالیدن بذر روی ظرف مورد نظر
قبل از شروع این مرحله باید سطح ماکت را که قبلا با پنبه و تنظیف روکش کرده اید کاملا با آب فشان خیس نمائید.سپس یک لایه از بذر خیس خورده را به طور یکنواخت روس سطح مورد نظر بمالید.دقت کنید اگر ۲ یا ۳ لایه بذر روی کار مالیده شود باعث گندیدگی سبزه می شود .
همه بذرهای لعابدار را به همین صورت روی ماکت می مالیم به جز بذر خرفه، در واقع بذر خرفه در بین بذرها یک استثنا محسوب می شود .چون بدون لعاب بوده و رنگ ساقه و برگ آن هم به جای این که سبز باشد به رنگ قرمز تیره می باشد و شما می توانید از همین خاصیت بذر خرفه استفاده کرده و سبزه های دو رنگ سبز کنید.
همانطور که از اول گفتیم بذر خرفه بدون لعاب می باشد و به همین منظور باید آن را با خاکشیر مخلوط کرده تا حالت چسبندگی پیدا کرده و قابل استفاده شود به طور مثال یک استکان خرفه را با نصف استکان خاکشیر مخلوط کرده و پنج برابر میزان خاکشیر, به آن آب اضافه کنید پس از دو ساعت بذر شما آماده استفاده کردن می باشد.
این مخلوط به راحتی بذرهای لعاب دار روی سطح ماکت مالیده نمی شود چون کمی حالت زبری دارد.برای این منظور مقداری از بذر را روی ماکت قرار داده و با دست کاملا بذر را روی ماکت پهن کنید(برای سهولت کار می توانید دست خود را خیس کنید).
نکته مهم
دقت کنید بذر را باید نازک روی سطح ماکت پهن کنید البته نه به حدی نازک که پارچه تنظیف زیر بذرها مشخص باشد چون اگر بذر را خیلی نازک روی ماکت پهن کنید سبزه کم پشت میشود و اگر بذر خیلی کلفت و ضخیم روی ماکت قرار دهید سبزه شما پس از چند روز لک زده و خراب می شود البته با یکی دو بار تمرین کردن خود شما متوجه می شوید که ضخامت بذر در چه حدی باید باشد تا یک سبزه زیبا عمل آورید.
د)قرار دادن روکش نایلونی روی ماکت آماده شده
بعد از اینکه بذر را روی ماکت مالیدیم مجددا آن را آب افشانی می کنیم و یک روکش نایلونی شفاف که مقداری بزرگ تر از ماکت باشد روی کار قرار می دهیم.دقت کنید که نایلون با سطح ماکت تماس نداشته باشد چون باعث خرابی سبزه می شود.
سپس روی سطح نایلون ۲ سوراخ به ابعاد ۳*۳ ایجاد می کنیم تا هوا در داخل نایلون جریان داشته باشد و اضافه های نایلون را زیر کار جمع می کنیم.بعد از طی کردن این مراحل سبزه را در داخل ساختمان در جای خنک و پرنور قرار می دهیم.دقت کنید سبزه را در معرض آفتاب مستقیم قرار ندهید حتی در داخل ساختمان.
ه) آبدهی و نگهداری تا مرحله آماده شدن
روز اول ۳ مرتبه بذرها را با آب افشان اسپری می کنیم و روکش نایلونی را روی کار قرار می دهیم .از روز دوم به علت اینکه بذرها ریشه کرده بهتر است از آب پاش استفاده نکنیم و به ملایمت آب را روی بذرها بریزیم.روز دوم هم احتیاج به ۳ مرحله آب دهی دارد و روکش نایلون هم هنوز باید روی کار قرار بگیرد.
در روز سوم یا چهارم برگ های ریز به رنگ سبز کم رنگ روی سطح کار نمایان می شود. در این مرحله دیگر نباید از آب فشان استفاده کنید بلکه باید سبزه را کاملا سیراب کنید.در روزهای بعدی برگها به حد کافی رشد کرده و رنگ سبز زیبایی به خود می گیرد.سبزه ما در این مرحله آماده شده و به روزی ۲ بار آبدهی نیاز دارد.
سبزه آماده شده را در تابستان در محیط خانه در جای خنک و به دور از آفتاب مستقیم قرار دهید اما در زمستان می توانید سبزه را پس از آماده شدن روزها در هوای آزاد به دور از نور آفتاب و وزش باد گذاشته و شب ها به محیط داخل خانه منتقل کنید.در زمستان سبزه آماده شده به روزی ۱ بار آبدهی نیاز دارد.
نکته کاشت سبزه به شکل قلب
برای کاشت سبزه از بذرهای مرغوب و مناسب استفاده کنید زیرا برخی از بذرها سبز نمی شوند و این باعث زشت و خراب شدن سبزه تان می شود.