شستن لباس بافتنی و پشمی نیازمند اطلاعاتی است تا بافت لباس از دست نرود و لباس شما از ریخت نیفتد. از این مطلب شادمگ کمک بگیرید تا براحتی بتوانید لباس های این فصل خودتان را شستشو دهید.
نحوه شستن لباس بافتنی و پشمی پاییزه
روش شستشوی لباس های بافتنی و پشمی و البته خشک کردن لباسهای بافتنی بدون گشاد شدن را بلد هستید؟ ما پول خود را صرف خرید ژاکتها و بافتنیهای خوشرنگ و خارقالعاده میکنیم؛ اما چون طرز شستن لباسهای بافتنی و خشککردن آنها را درست نمیدانیم؛ عمر آنها را کوتاه میکنیم یا به آنها آسیب میزنیم. ما برایتان بهترین روش شستن و نکات مهم خشککردن لباسهای بافتنی با توجه به نوع جنس آن از شال بافت گرفته تا پالتو، پلیور، ژاکت بافتنی و پشمی را جمعآوری کردهایم.
شستن لباس پشمی و یا بافتنی از کارهای سختی است که هر خانم و آقایی در طول زندگی با آن مواجه میشود. گاهی اوقات لباس های پشمی آب میروند و گاهی هم اینقدر کوچک میشوند که دیگر به درد بچه همسایه میخورند! در این مقاله روش شستن لباس پشمی را به شما آموزش خواهیم داد.
شستن لباس بافتنی
شستن لباس بافتنی با ماشین لباسشویی
شرط استفاده از ماشین لباسشویی برای شستشوی لباس بافتنی این است که در توضیحات درج شده روی لباس (برچسب مراقبتی) اجازه استفاده برای شستشو توسط لباسشویی داده شده باشد.
لباس باید به صورت پشت و رو درون لباسشویی قرار داده شود.
در صورتی که کیسههای مخصوص شستشوی لباس در دسترس باشد بهتر است از آنها استفاده کنید.
از مواد شوینده ملایم و بدون آنزیم استفاده شود و در صورت امکان، از مواد مخصوص شستشوی این لباسها استفاده کنید.
تنظیمات لباسشویی را روی حالت شستشوی لباسهای پشمی و بافتنی (Wool) قرار دهید.
اگر دستگاه شما جزء مدلهایی است که از این قابیلت پشتیبانی نمیکند میتوانید از گزینه شستشوی لباسهای ظریف (Delicates) و شستشو به وسیله آب سرد استفاده کنید.
دقت داشته باشید که میزان چرخش دستگاه را در زمان آبگیری روی حداقل ممکن قرار دهید.
شستشوی لباس بافتنی با دست
با این وجود که امروزه میتوان از ماشین لباسشویی برای شستشوی لباس بافتنی بدون وارد شدن آسیب به آن استفاده کرد اما همچنان شستن این لباسها با دست بهترین گزینه به حساب میآید که میتوان با صرف کمی حوصله و زمان از وارد شدن آسیب جدی به آنها جلوگیری کرد.
از آب ولرم برای شستشو استفاده کرده و همچنین مواد شوینده ملایم و مخصوص شستن لباسهای پشمی را بکار ببرید.
لباس را پشت و رو کرده و به مدت ده دقیقه در آب قرار دهید.
پس از اتمام این زمان، با آب ولرم لباس را آبکشی کرده تا مواد شوینده به صورت کامل از بافت لباس خارج شود.
در زمان شستشو از چنگ زدن و فشار دادن (چلاندن) لباس خودداری کنید.
لباس بافتنی را در معرض نور مستقیم آفتاب قرار ندهید.
نحوه خشک کردن لباس های بافتنی
خشک کردن لباسهای بافتنی شاید از شستن آنها حساستر باشد. برای خشک کردن لباس بافتنی پس از شستشو به نکات زیر دقت کنید:
پس از شستن لباس بافتنی، آن را روی یک سطح صاف قرار داده و با استفاده از یک حوله تمیز و فشار دادن آن روی لباس، آب اضافی را خارج کنید. به هیچ عنوان نباید لباس بافتنی و پشمی را روی بند آویزان کنید.
اگر وقت کافی برای انجام این کار ندارید لباس را به صورت صاف روی رخت آویز قرار دهید تا آب اضافی آن خارج شود.
در صورت نیاز به اتو، باید با کمترین درجه حرارت این کار انجام شود.
برای خشک کردن لباس بافتنی باید از قرار دادن آن در مقابل نور مستقیم آفتاب خودداری شود.
نکات مراقبتی از لباس بافتنی
برای جلوگیری از آسیب به لباسهای بافتنی به موارد زیر توجه داشته باشید:
همیشه برچسب مراقبتی لباس را بررسی کنید.
با استفاده از آب ولرم و مواد شوینده ملایم لباسهای خود را بشویید. سعی کنید از نرم کننده لباس خانگی استفاده کنید.
لباسهای بافتنی را با استفاده از خشک کن، خشک نکنید.
بهتر است البسه را در هوای آزاد و به دور از نور مستقیم خورشید قرار دهید.
لباسهای پشمی خود را با دست بشویید و حدالامکان از لباسشویی استفاده نکنید.
روش صحیح شستن لباس پشمی
لباس پشمی را در آب سرد قرار دهید
آب داغ به بافت لباس پشمی آسیب میرساند. بنابراین بهتر است از آب سرد به منظور شستشوی لباس پشمی یا بافتنی خود استفاده کنید. آب سرد کمترین میزان آسیب را به لباستان وارد میکند.
اگر لباس پشمیتان بزرگ است، یک قاشق چای خوری ماده شوینده به ظرف آب سرد اضافه کنید. اگر میخواهید یک لباس کوچک، شال گردن یا دستکش بشویید، از نصف یک قاشق چای خوری ماده شوینده استفاده کنید.
پیش از شستشوی لباس، 10 تا 15 دقیقه فرصت دهید تا آب به بافت لباس پشمی یا بافتنی نفوذ کند و کاملا خیس شود.
به آرامی لباس را بشویید
مواد شوینده حل شده در آب را روی لباس پشمی بریزید تا مواد شوینده جذب لباس شوند. سپس به آرامی لباس پشمی را بشویید.
اگر ناخنتان بلند است از دستکش پلاستیکی آشپزخانه استفاده کنید تا لباستان نخکش نشود و آسیب نبیند.
پس از شستشوی کامل لباس پشمی، آن را از آب کثیف بیرون آورید و با ملایمت فشار دهید تا آب چرک از آن خارج شود.
دوباره لباس پشمی یا بافتنی را با آب سرد بشویید
لباس، شال گردن یا دستکش بافتنی یا پشمی را زیر آب سرد قرار دهید تا هیچگونه ماده شونده در بافت لباس باقی نماند. در آب کشی لباس پشمی دقت کنید، چرا که ممکن است مواد شوینده، لکه یا کثیفی لابهلای بافت لباس باقی بماند.
مرحله آب کشی را چندین بار تکرار کنید تا لباس بافتنی یا پشمی کاملا پاک شود. در این مرحله نیز به لباس چنگ نزنید و آن را محکم فشار ندهید تا گوله نشود.
لباس پشمی را با یک حوله خشک کنید
در صورتی که لباس پشمی کاملا خیس است، هیچگاه از بند آویزان نکنید. با این روش لباستان دیرتر خشک میشود. بهترین روش خشک کردن لباس پشمی با استفاده از حوله است:
یک حوله بزرگ و تمیز را روی زمین پهن کنید.
لباس، شال یا دستکش پشمی خود را روی حوله پهن کنید.
پایین حوله را روی لباس پشمی قرار دهید و لباس را به آرامی رول کنید، به طوری که حوله روی لباس قرار گیرد.
حوله را فشار دهید تا آب اضافه لباس پشمی را بگیرید. این مرحله را چند بار تکرار کنید تا آب اضافه لباس گرفته شود.
سپس لباس بافتنی یا پشمی را از روی حوله بردارید تا در هوای آزاد قرار گیرد.
لباس خیس را تا نکنید
در مرحله قبل شستن لباس بافتنی و پشمی ، لباس پشمی را با کمک حوله خشک کردید. با این حال لباس پشمی کاملا خشک نشده و کمی نم دارد. هیچگاه لباس پشمی مرطوب را تا نکنید.
لباس را همانگونه که هست روی یک سطح تمیز قرار دهید و با دست کاملا صاف کنید تا به شکل خودش خشک شود و جمع نگردد.
ممکن است خشک شدن لباس پشمی کمی طول بکشید. با این حال اگر میخواهید لباستان سالم بماند و گوله نشود، بهتر است از اتو استفاده نکنید یا در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید. همچنین استفاده از خشککن ماشین لباسشویی آسیب جدی به لباستان وارد میکند.
نکته
لباس پشمی یا بافتنی از پشم طبیعی حیوانات ساخته میشود و اگر میخواهید لباستان سالم بماند، توصیه میکنیم از اشتباهات جبران ناپذیر مانند استفاده از ماشین لباسشویی و آب داغ پرهیز کنید. اگر در شستن این مدل لباس شک دارید، لباستان را به یک خشکشویی قابل اعتماد بسپارید و خیال خودتان را راحت کنید!
نکات مهم برای شستن لباس بافتنی و پشمی با ماشین لباسشویی
در کل بهتر است لباسهای حساس یا بافتنی خود را با دست بشویید تا در ماشین لباسشویی آسیب نبینند. اما اگر میخواهید لباس پشمی و بافتنی را با ماشین لباسشویی بشویید، نکات زیر را دنبال کنید:
از شوینده مناسب استفاده کنید
قبل از ریختن مایع لباسشویی در ماشین لباسشویی، حتما به کارایی شوینده توجه کنید و آن را متناسب را لباس بافتنی انتخاب کنید. شوینده مورد استفاده شما باید فاقد آنزیم باشد. همچنین بعضی از مایعهای صابونی که مخصوص شستوشوی لباسهای ظریف هستند، بسیار توصیه میشود.
به جنس بافتنی توجه کنید
ژاکت شما اکریلیک، ترمه یا پشم است؟ هر جنس پارچه و بافتنی، به دما و مواد خاصی نیاز دارد. همچنین در شستوشوی بعضی از مواد نباید از خشککن لباسشویی استفاده کنید. اما در کل مواد و الیاف طبیعی را باید با آب سرد بشویید نه با آب گرم. دمای آب به بافت لباس آسیب میرساند.
به تنظیمات ماشین لباسشویی دقت کنید
میتوانید برای شستن لباس بافتنی و پشمی با ماشین لباسشویی، از دور کند یا دکمه شستوشو با دست استفاده کنید. زیرا سرعت زیاد چرخش ماشین نیز به بافت لباس بافتنی آسیب میرساند.
برچسب لباس را بخوانید
خواندن برچسب لباس ممکن است مدتی طول بکشد؛ اما ارزشش را دارد. مثلا طبق این برچسب ممکن است بفهمید که ژاکت یا لباس بافتنی شما باید دست شسته شود؛ زیرا محتوای اصلی آن پشم یا ترمه است. خوب است بدانید بهترین دمای آب برای شستن لباس بافتنی و پشمی ۳۰ درجه سانتیگراد است.
شستن لباسهای بافتنی با دست
راستش را بخواهید، شستوشوی لباس بافتنی و پشمی با دست خیلی هم بد نیست. تنها باید کمی حوصله داشته باشید. لباس بافتنی را در آب ولرم و صابون قرار دهید. لباس را فشار دهید؛ آب روی آن بریزید، دوباره آن را فشار دهید تا آلودگیها همراه با صابون و کف از آن خارج شود.
نباید لباس پشمی و بافتنی را بپیچانید یا بچلانید. تنها باید با دست به صورت عمودی، به لباس فشار وارد کنید.
بهترین روش خشک کردن لباسهای بافتنی و پشمی
حالا که فهمیدیم بهترین روش شستن لباسهای بافتنی چگونه است، باید طرز خشک کردن درست آن را هم یاد بگیریم. برای خشک کردن لباس هم هرگز نباید آن را آویزان کنید؛ زیرا وزن لباس بافتنی زیاد است و به قسمت پایینی آن فشار وارد میشود.
میتوانید لباس را بهصورت افقی روی حوله خشک قرار دهید تا بهتدریج خشک شود. ژاکتهای شسته شده با دست را در زیر تابش مستقیم آفتاب خشک نکنید. آنها نیز به محافظت در برابر آفتاب نیاز دارند.
اگر در شستوشوی لباسهای بافتنی خود دقت نکنید، ممکن است لباستان آب برود، کوچک شود یا کش بیاید. در این صورت، نگران نباشید. میتوانید لباس بافتنی کوچک شده خود را به سایز اصلی برگردانید.
ابتدا لباس پشمی آب رفته خود را در تشت آب ولرم قرار دهید و از نرمکننده یا شامپو بچه استفاده کنید. شامپو یا نرمکننده الیاف لباس بافتنی را نرم میکند و اجازه میدهد تا سایز لباس را راحتتر تغییر دهید. مایع نرم کننده یا شامپو بچه را در آب حل کنید و ۳۰ دقیقه صبر کنید تا لباس خیس بخورد.
سپس لباس بافتنی را کمی فشار دهید تا آب آن خارج شود. باز هم تأکید میکنیم که هرگز نباید لباس بافتنی را بچلانید. سپس لباس را روی یک حوله پهن کنید. حوله را لوله کنید و با دست به آرامی فشار دهید.
وقتی آب اضافی از لباس خارج شد ولی لباس همچنان نمدار بود، لباس را از هر طرفی که کوتاه یا تنگ شده، بکشید. این کار را نیز به مدت ۳۰ دقیقه ادامه دهید. لباس شما آماده است! میتوانید برای خشککردن، روشی که در همین مقاله ذکر شده را اعمال کنید.
نحوه اتو کردن لباس های بافت و پشمی
لباس های بافت علاوه بر این که باید به شیوه ای صحیح شست و شو شوند، نحوه اتو کشیدن آن ها نیز اهمیت دارد. هرگز لباس بافت را با دمای بالا اتو نکنید. همچنین اگر لباس مرطوب است و کاملاً خشک نشده، هرگز آن را حتی با دمای کم اتو نکنید.
اگر ناچار به اتوی لباس بافتتان هستید و می خواهید آن را با اتوی دستی اتو کنید، ابتدا اتو را در حالت نیمه داغ بگذارید، سپس از برق بکشید و اتو کشیدن را شروع کنید. اتو را در یک ناحیه نگه ندارید و آن را روی سطح لباس حرکت دهید. اگر تصمیم به اتوی لباس با اتوی پرسی دارید، آن را در حالت نیمه گرم قرار دهید، یک ملحفه یا پارچه نازک روی لباس بکشید و سپس اتو کشیدن را شروع کنید.
اتو کشیدن لباس های بافت باید کوتاه و در دمای کم باشد.
سوالات متداول
بهترین روش شستن لباس بافتنی چیست؟
روش شستن لباسهای بافتنی معمولاً روی برچسب لباس حک شده است. اما به هر حال بهترین روش شستن لباسهای بافتنی این است که آنها را با دست و با آب زیر ۳۰ درجه سانتیگراد بشویید تا بافت لباس آسیب نبیند.
چرا برای شستن لباسهای بافتنی و پشمی باید از آب سرد استفاده کنیم؟
به عنوان آموزش شستشوی صحیح لباسهای بافتنی باید بدانید که آب داغ موجب آسیب دیدن به بافت پارچههای بافتنی و پشمی میشود. این لباسها باید با آب سرد شسته شوند تا لباس بعد از شستشو حالت خود را از دست ندهد و شل نشود.
نحوه شستن کلاه پشمی چگونه است؟
برای شستن کلاه پشمی باید کلاه را با دست بشویید. برای این کار باید از شوینده ملایم و آب سرد استفاده کنید و در نهایت کلاه را روی یک سطح صاف قرار دهید تا خشک شود.
سخن آخر
برای جلوگیری از تغییر شکل لباس های بافتنی . پشمی توصیه میشود آنها را با دست بشویید. اگر قصد شستن لباس بافتنی در لباسشویی را دارید، حتما از نکاتی که در این مطلب آورده شده استفاده کنید.